" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Thursday, May 28, 2009

The parcel....

yes...i received the parcel today....
ingatkan sampai semalam...tp lewat sket..sampai gak ari ni...
hiihih...excited sungguh mama....
mujo mama masuk opis gak ari ni selepas conference kat klcc....
sebab g klcc ngan keta opis......hihiih..tak yah susahkan papa suh anto...hiihih..
lagi pong point mama nak masuk opis tu jgk..utk tambah sumbangan masa mama...
sket jer baru jumlahnya...huhuuh.
bungkusan apakah ini yer...
teng..teng...teng.....hiihihih.....




hiihihi..ini la bendanya.....
online shopping jerkkk....
my 3rd maxi dress collection.....
this time try beli yang long sleeve with a puff...
hiihihi..mcm nice jugak.....ahahhaha...
background black....n munga2nya merah pink n oren gitu la...
ekceli ada berkenan satu kolor lagi..tp kontek tokei kedainya...dah sold out dah yg tu..
redha n pasrah jer la...hihihihi.....tadak rezeki yg tu....
untung beli yang long sleeve ni..tak yah la pakai inner nanti..
just pakai tube jer la....sebab part dadatu agak luas jugak...
so nak selamat pakai jer la tube kolor itam...
posted by Mama Hakim @ 9:03 PM   0 comments

VS Seminar.....

Ari ni mama attended the Microsoft Visual Studio Overview Conference @ KLCC Tower....
Sema teammate dari bahagian mama join sekali...
ekceli ni kiranya first time mama menjejakkan kaki ke opis Microsoft di Level 29 tu...
excited gak mama...walaupong agak penat mama duduk jer kan....
penat kaki jer pong....
seperti biasa mostly participants are chinese n indians.....
group mama jer yang bertudung....
selepas key note address session..participants were divided into 2 groups...
developers n designers....
mama joined developers nya group...since job scope mama la ni more to develop system...
sonok gak...walaupong sumtimes tu ngantuk gak mama ni...yerla...badan macam dah penat...
mujo bawak bekal gula2 halls.....boleh la buat ubat ngantuk gak.....
posted by Mama Hakim @ 8:49 PM   0 comments
Wednesday, May 27, 2009

Injection...

Bukti mama kena inject.....
pil calcium mama....

OBIMIN PLUZ yang baru.....with DHA n EPA...

papanyer

mamanyer......

Semalam…selasakan…..
Again mama went to Tawakal Hospital…
Together ngan papa ler……
Saper lagi…..walaupong masa tu tgh “hot mood” ngan papa…
Adalah kisah di sebalik hot mood mama tu….no need to reveal la..:)
Bio la rahsia….:) hiihihi….

Kali ni mama g sana…coz of 2 points…
First…..injection for antenatal n HIV blood test..
Second purpose….g pharmacy n sambung vitamin2 yang dah out of stock…

Alhamdulillah plan tak nak amik time slip….
Sebab nak kuo time lunch hour jer ngan papanya….
Mujo dekat jer Tawakal ngan opis….jln pong tak jam….
So around 5 minutes we reached there…..

Mama mintak papa berurusan di bahagian pharmacy…
N mama lak terus ke bahagian lab utk amik blood sample…
Alhamdulillah….cepat jer dapat…
Tunggu sat jer….terus kena inject…ahhaha.
Mama spt biasa memang cuak giler nak inject..siap pesan kat nurse dlm lab…
Akak buat slow2 yer…..hiihi…dia gelak la…
“akak ni biasa dtg jumpa saya pong takut lagi erkk..”
Huhuh..saper la tak takut kena inject wes….ngeri….
terus mama tak pandang jarum pong…paler dah toleh kat tempat lain dah….
Sambil tgn genggam ball dia tuh…hhuuhu…
Last2 akak tu cakap..ok dah…..hiihihi..
Selamat…J
Selepas berurusan di kaunter bayaran….terus mama turun kat pharmacy..
Huuhuh…papanyer turn lom siap lagi…tunggu la sat….
Then dpt la obimin n calciumnya….huuhuh….
Yang best dpt obimin barunya…sebelum ni dpt obimin merah jer….
kali ni dapat obimin with DHA& EPA sekali….hihiih…
Kotak pong beso gitu…kapsul pong beso….
N rege pong beso sekali ganda ngan obimin merah yang biasa dapat tu….
Mama cakap kat papa murah jer ni…hiihih….
Tup2 papa tak cukup duit nak bayo….hiih..mujo mama ada sekali kat pharmacy…
Kalau tak…terpaksa la papa guna cc nak bayo rege ubat ari tuh….hiihiihih
Excitd gak mama nak mkn obimin tu…bagus utk brain development bb kat dlm ni…
Yang penting kena commited la consume ubat2 n vitamin ni kan….
Kalau rajin beli n tak commited sesia2 jer la erkk…

Selesai urusan di Tawakal…
Terus mama ajak papa lunch kat restoran haslam…
Mama banja papa buffet kat atas tuh…
Lama tak merasa makan kat atas tuh…
Huhuh…tp mama rasa mcm tak worth it plok buffet mama lunch semalam.
Mkn sket….sebab perut dah seeh….
Tak per la….pejam mata jer la..
Lepas kenyang terus papa anto mama blk opis…
Ngam2 sampai opis kol 2 ptg…selamat….
J……

Ekceli…for the time being….
We have other 2 appointments lagi kat Tawakal dalam masa terdekat…
Satu hakimnya appointment @ klinik dr. Sheila….
Injection purpose gak…Hepatitis A nyer jap….
Ekceli this vaccine optional n tidak digazzetekan by our ministry of health…
So depends on parents la….nak ke tak nak kan…
N certain2 klinik pong tidak mempunyai stok vaccine hepatitis A ni..
Dengan alasan sebab kerajaan tidak menggazzetkan vaccine hepa A ni..
So kurang sambutan la….kalau nak inject gak kena bayo lebih sket…
Mama dah discuss ngan papa that day on this matter…
so camner pa....nak amik ke tak utk hakim….
Papa cakap k….so go on jer la….janji papa yang nak bayo bil nanti…
So tunggu hari mama available jer utk bawak hakim jumpa dr. Sheila….
N kalau bleh….same date ngan appointment mama ngan dr. siti nanti…
Routine maternity check up….

Sebut pesal dr. Sheila ni….hiihi
Nak gelak plok mama…
Hakim dah pandai tiru ation dr sheila buat flying kiss utk dia..
Hiihih…so cute la…
Siap ada munyi2 chup…chup lagi tu….sambil tangan taruh kat mulut dia….
Hiihi…cayang anak mama….:)
posted by Mama Hakim @ 2:48 PM   0 comments
Sunday, May 24, 2009

So boring weekend.....

Hujung minggu yang memboringkan sungguh minggu ni...
huuhuh..semalam seharian berkurung dlm rumah...
n melayan kereneh si hakim jer.......
mujo la dia mcm dah paham ngan mamanya...byk main sendiri ngan car2 dia n lorry...
then main lompat2 sendiri...
puas2 main g keluo balkoni tgk abang2 n kakak2 main layang2 kat padang depan umah ni....
then dia masuk dalam dia cakap...."nak ayang-ayang"...
cian anak mama....cam ner mama nak g beli...
mama pong pujuk ler...."ok nanti mama tepon papa suh beli layang-layang kat adik erkk"
mujo dia angguk..."epon papa...li ayang-ayang"....hihiih

semalam mama hanya masak beehon goreng jerk...
seharian makan beehon goreng tu...
yer la..nak masak beria saper nak mkn...
hanya mama n hakim jerkkk...
sapan pagi.....mama buat roti bakar n masak mushroom sup..
byk jgk hakim mkn mushroom sup tuh....
mama pong mkn byk gak..sampai 5 keping roti mama mkn...hiihih....

malam tadi....kami ada tetamu....
hihihi...aiciknya ler...datang temankan kitorang 2 beranak kat umah...
sian aicik...dia datang dari shah alam mlm td...
dari rumah x schoolmate dia kat shah alam....si harris...
drive2 sampai sesat jalan..huhuuhu....
mujo aicik dtg tak der la boring sgt mama mlm td...
dah la si hakim tdo awai....lepas maghrib dah ajak masuk blk nak tdo...
yer la siangnya tdo sat jerkkk...
main ngan mama jer byk....
yg tak tahan tu...pantang mama baring jer.....nak injak2 atah perut mama yang besar ni..
agaknya dia tgk mcm best jer kalau duduk ni...ala2 ada spring tilam vono gitu...
cakap ada bb kat dlm mana dia retikan...cakap mama sakit dik.....baru dia tak buat....
huhuuhuhuuh.....

so ari ahad ni...mama dah bangun awal....around kol 6.45 gitu...
sebelum tu kol 5.00 pagi dah bangun sebab hakim da bangun...panggil mama..mama...mama...
huhuhu.....dia cakap nak "cucu".....
buat susu n tuko pampers sekali...
sekali dia nak main la plok.....siap kuo blk maik car2 dia...
huhuuhh..mama masih ngantuk lagi....
siap dia suh kol papa dia tuh.....
mama cakap gelap lagi ni papa tdo lagi....nanti la kita kol papa erk....adik tdo dulu...
mujo dia angguk jerk...
then tak sedo bila terlelap blk.....
seingat mama masa tu hakim dah susun2 car dia atah badan mama...
mama bangun2 around kol 6 lebih tu tgk dia pong tertdo gak....hihiih.....

bangun2 terus solat subuh.....n mama plan nak masak heavy sket pagi ni....
sebab aicik cakap mlm td...besok kol 7.30 dia nak bertolak ke putrajaya plok...
appointment kol 9 pagi...tp yer la...nak mencari tempat lagi...
better kuo awal la kan....dah berjanji kol 9 pagi tu....
tgh2 mama kongkang kat dapur tuh...kalut la jugak...
takut tak sempat aicik nak mkn sebelum kuo rumah...
aicik cakap...."kak dah tak jadi pi putrajaya la ari ni..bal..bla...."
ooo..okla....boleh mama mengslowkan rentak masakan mama kat dapur tuh..
hiihhi..tp dah nak siap dah pong...hiihiih...
alhamdulillah....siap2 je masak sema.....terdengar la si hakim panggil mama..mama....
hihi..dah bangun la tuh.....
mujo la tinggal nak berkemas jer dah kat dapur tuh....
sema makanan dah terhidang kat meja makan....
mama on jer tv channel ceria...ada thomas n frens....
so hakim melayan la thomas tuh....
mama sambung berkemas kat dapur....
mujo la hakim behave good..mood pong ok....

masakan mama di pagi hari ahad...mushroom sup..balance semalam nyer....nasi goreng yang agak banyak mama masak....plan nak sekali harung la ni(malas nak masak nyer pasal)..hhih...jagung rebus.....n kopok goreng....
posted by Mama Hakim @ 5:23 PM   0 comments

Kebetulan....:)

Malam tadi mama berkesempatan chat ngan mamakhaalish aka ida...
hihiihih...
tak sangka no....ada perkhabaran gumbira dari utara sana..
ahahha..mama lak yg excited ni....
tahniah.....
tak sangka no......insyaAllah sebaya la anak2 kita....
tp kak pda bersalin awal sketla..awal almost 3 mos gitula...
hihiihi..)

n mama rasa..ramai betui la kengkawan mama n papa yang bakal melahirkan bb sebaya ngan 2nd bb kami ni..
antaranya:
1) x opismate n kawan baik mama from johawaki....si ayu.....tahniah..ayu nak sangat bb gurl...ari tu ayu msg mama..dia ckp result scan is gurl.....sonok la ayu tu erkkk...her 1st child....ayunya expected date on august gak..cuma rasanya dia lewat a week jer dr mama....

2) x opis mate jugak...wife en. nazri....tp ari tu bbnya meninggal kat dalam kandungan dah..due of hi diabetis....ari tu en nazri ada mentioned kat mama...."tadak rezeki aku dapat anak tahun ni"...mama pong cakap la blk..."tak per la en nazri....nak buat cam ner....try next time la plok"..hihiih...gelak jer dia.....awal2 pagi dia dtg blk mama ari tu....menceritakakan keadaannya...yer la kami dulu blk sebelah menyebelah....nak sharing ngan jiran sebelah dia yg peknen gakni....time tu...wife dia admitted kat wad lagi....bb lom kuo lagi....tp doc dah bg mkn ubat utkmemudahkan bb kuo...sian erkkk....dia jugak cakap...wife dia kalau peknen memang teruk masalah diabetisnya.....dr awal peknen lagi kena self injection....huuhuh...mintak dijauhkan le.r.macam tak sanggup jer mama inject2 sendiri ni...kalua nurse yang inject pong mama dah lembik..inikan plok...inject sendili ma...

3) opismate papa lak....kak gee..hiihih...kak gee pong peknen saing ngan mama gak...her 3rd or 4th kids mama tak hengat la..

4) opismate papa lagi...auntie kas.....her 2nd babies too....

5) opismate papa lagi.....auntie tini.....her 2nd babies also...

6) opismate papa lagi....kak sal....yang keempat rasanya kak sal ni....

hiihih..saper lagi yg lom masuk list......?? kawan kat unitar tadak ker??? hihiihih...
posted by Mama Hakim @ 9:18 AM   0 comments
Saturday, May 23, 2009

Layan Tag from Auntie Fatma...

Ari ni mama sempat melayan tag dari auntie fatma...sambil2 melayan si kecik ni tgk tom tombak....tq yer fatma.....ingat jugak awak kat mamahakim ni yer....hiihih.:)
Syarat nak terima syarat ni:
1.pastikan jantina anda perempuan
2.copy award n paste kat blog anda
3.nyatakan 7 sebab kenapa anda bangga jadi perempuan
4.pass award ni kat girlfriend yg cun melecun ni
7 sebab saya bangga jadi perempuan...
1. boleh mengandung...
2. boleh melahirkan baby la of coursenya....
3. boleh breastfeed baby...
4. boleh melawa......pakai baju cantik2 n stylish fashion...plus make up2...x kisah la make up lawa ke tak pong...asal kita n keluarga kita bahagia udah ler.....:)
5. boleh jadi seorang ibu aka mama....sesungguhnya syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu...
6. boleh peyed.....org lelaki tak leh peyed....hihiih....
7. senang utk mengumpul points pahala...dan senang jugak utk mengumpul points dosa.....

ok....tag ni mama nak pass kat saper erkk:
1) mamakhaalish...dgn harapan blog khaalish tu rerajin la hapdet...jgn duk layan facebook ja...ihiihihi
2) auntie ita.....
3) aunti mas.....
4) noni.....if ada masa nak menjawab tag ku ini yer....hiihih
5) kak liza......jawab yer cikgu.....
6) pn nor....sesambil duk ngemas kedai tu...jgn lupa jwb tag saya ni....
6 orang pong cukup la yer....ihihih...
posted by Mama Hakim @ 10:25 AM   0 comments

Public Transport....

Semalam sharp kol 5.30 ptg mama terus berdesup punch out...
tak ya pk contribution time semalam..
dalam kepala pk cam ner nak blk kija hari ni.....
n kol berapa la bleh sampai rumah ni....
risau..takut...cuak....mcm2 la bermain dlm pikiran mama ni...
mama plan dr kompleks kerajaan jln duta ke komuter stesen putra mama nak amik cab....
then dari komuter stesen putra ke sg buloh amik komuter la..
then amik cab plok utk ke subang perdana.....
itu mama pk cara yang paling mudah dan save budget utk mama blk kija semalam...
kalau ikutkan papa tuh...suh mama amik cab dr kompleks kerajaan terus ke rumah..
huuhuuh...tapi mama tak sanggup rasanya...
tak leh imagine rm baper puluhan ringgit mama kena bayo kat pakcik cab tu nanti....

alhamdulillah....around kol 5.45 mama sampai ke komuter station....
n syukur gak pak cik taxi tu nampaknya dr luaran dr pandangan mata mama agak baik...
guna tambang taxi bermeter.....n tidak nampak janggal la kelakuannya itu....
beliau memang berniat ikhlas untuk mencari rezeki dengan membawa taxi....
mudah2 an diberkati....
n tambangnya pong okla rm4.30 dr opis mama ke komuter station putra tuh...
n yg penting alhamdulillah mama selamat sampai ke destinasi yang dirancang...
tp spt biasa mama dlm cab..tak habis2 bermsg ngan papa n mak teh....
mentioned mama naik cab bla...bla....siap msg diorg no. cab tuh...
itu la habit mama kalau naik cab..perasaan cuak n curiga tu perlu ada...
as a contingency plan if anything unpredictable happend to me...
tp mintak dijuahkan la semua itu.....nauzubillah...

then sampai komuter station....
terus beli tiket di kaunter tiket...
asked the bro yang jaga tiket utk ke sg buloh kena tunggu which side erk..
sebab mama tak nampak plok signage yang menunjukkan arah ke mana-mana bg tiket holder bg bla-bla destinasi.....yg menuju ke sentul...ke port klang...seremban....n rawang(like me ler)....
kang silap tunggu kang silap destinasi plok..tak ke haru tuh....
dah la kalau nak ke port klang n seremban kena naik tangga tinggi tuh....
haaa..harus la mama yang boyot ni semput gak nak naik tangga tu..hihiih
nasibla semalam tak yah naik tangga tuh...hiiih
selamat....
tren pertama sampai utk rawang's route..around kol 6 lbh gak......
huhuuh....tapi....keta sendat.....mama try gak hampir ke pintu tren....
aahahahha tak sanggup mama nak meredah.....org yg duk depan pintu tupong tak mo gerak....
padahal kat ruang dlm tu mama rasa bleh muat lagi kalau pandai masuk ke dalam sket..
n ada perasaan simpati utk penumpang lain yg nak naik sama...
tak per la..mama cakap....tunggu next tren la...tak sesuai utk mama nak berasak2 ni...
pk pesal bb dlm perut lagi.....diri mama lagi.....
pk pesal security n safety of my belonging lagi...
kalau dah berasak n berhimpit mcm tu...mcm senang la pick pocket nak wat akctivitinya...
bagi "lubang" kat depa utk beroperasi la kiranya...mama pk mcm tu..
dah la ramai indon....huhuuh...tak sanggup wes...terasa mcm geli la plok....
mcm leh imagine mesti bergesel2 duk dlm tuh.....huhuh.....
sebelum tu mak teh dah pesan kat mama thru msg dia...
"adah jaga sket handbag tu...beware ngan pick pocket....ramai indon dlm tren tu.."

next tren ke laluan rawang sampai dlm masa 15 minutes...
huhuuuuh.....n buat ke sekian kalinya...
mama tak sanggup nak naik.....
dah tak muat ler.....lepaskan jugak la 2nd tren tu...
terus tingatkan hakim.....kalau mcm ni....
kol baper la hakim bleh balik rumah erk...
tak alih2 jadi sedih plok hati ni....huuhuuh...

then sampai la tren ke 3....
agak ramia penumpang yang turun di hentian putra...
so....mama rasa peluang mama utk naik tren adalah tinggi...
try la jugak masuk....alhamdulillah..dpt gak mama mencelah....
huhuuh...tp sian la bb kat dlm...sebab keadaan agak sendat gak...
takut lak mama ekceli....
nak jaga perut lagi...nak jaga handbag lagi...huuhuh...
terus jadi bad mood...dah la ngan bau yg kurang enak dlm tren tu..
bercampur gaul....bau nafas penumpang sebelah betui2 depan idung...
terpaksa la tutup idung.....dah la terpk pesal H1N1 lagi..sempat lagi erkk...
huhuuhuuh..mintak dijauhkan ler...
dah la ada sorang mamat tu.....dah la bau rokok nafasnya....
dianya muka betui ngadap muka kita...
huuhuh..tensennya...padahal bleh jer nak ngadap ke tingkat luo tu....
last2 keadaan dlm tren agak loose....mama pong melarikan diri agak jauh dr mamat tu....
alhamdulillah ada jugak warga tren yg prihatin..siap mintak maaf ngan mama...
dia cakap...tak perasaan mama peknen....dia nak bg tempat duduk dia utk mama duduk....
mama cakap ok jerkk...tak per......
alhamdulillah ada warga mesia yg prihatin mcm bro tuh....tahniah....

around kol 7 agaknya...
mama sampai ke stesen komuter sg buloh.....
terus carik cab utk ke rumah...
pakcik cab tu cakap...
nak g subang perdana dia nak rm20...
cam ner setuju ker dia tanya mama...
dia kata kalau nak yg lagi murah kena amik cab belah jln sana....
tp mama dah ada belah sini...
ok la mama cakap....rm 20 pong rm20 ler...
asal hakim bleh blk awal jerkk...n mama selamat sampai...
Pakcik cab tu suh mama naik taxi yang ke 4 dlm deretan tu...
mama tanya dia....taxi akan gerak terus kan..
ha'ah dia cakap..
okla...then pakcik tu pong datang...
mama bukak pintu belakang..
pakciktu suh mama duk depan..
aik pelik plok kata mama dlm hati jer...
then mama buat tak dgr....dia cakap lagi sekali..
duduk depan ler..
mama cakap...saya nak duk belakang...
cuak gak mama masa tuh..
then masuk jer kata dia terus tanya mama kija kat mana??
mama dengan nak tak nak jawab ler..KL..
terus mama buat muka seyes...
n kuokan handphone.....msg plet number cab tu kat papa n mak teh lagi sekali...
n sepanjang jln mama bermsg ngan papa n mak teh...
n pakcik tu tak gunakan meter pong..
huuhuh.....tak acikan...
mama rasa kalau guna meter tak sampai pong rm20 nak ke subang perdana tuh.....
ala dlm 10 min leh sampai la kerumah la..
njln pong tak jam area situ...smooth jerkk..
alhamdulilah mama selamat sampai gak kerumah ptg semalam...
around kol 7.10 pm gitu ler...
sampai je terus kol auntie hakim....ckp mama dah sampai umah..
dia nak anto hakim lak....
since dah nak gorib..auntie hakim decided nak anto hakim pah maghrib jer la..
mama ok jer la..
dia nak tlg hantar hakim blk rumah pong mama dah cukup berterima kasih ngan auntienya...
itu la kisah perjalanan mama semalam menggunakan public transport..
from my view......kualiti pengangkutan awam di negara kita ni....
masih di tahap yang tidak memberangsangkan.....perlu penambahbaikan dari byk segi lagi.....
mama terpk mcm mana rakyat yang amat bergantung kepada public transport ni erkk...
banyak masa terbuang mcm tu jerkk..ngan keadaan tidak selesanya....bleh menyebabkan migrain n tensen jerkk...
n esok kena pk nak pergi kija lagi...n have to face the same problem.....
hari2 kena macam tuh....huhuuuh...
negara maju la kononnya...tp prasarana pengangkutan awam masih di tahap lemah lagi....
sepatutnya dahulukan kepentingan rakyat.....mudahkan rakyat....senangkan rakyat..
jgn senangkan pihak2 tertentu jerkkk....
aaha..okla dah....full stop....as
posted by Mama Hakim @ 7:35 AM   0 comments
Thursday, May 21, 2009

Lagi Gempa Bumi Di Mekah - Skala 5.4 Richter -

RIYADH - Perkhidmatan pemantau gempa bumi Arab Saudi menggesa penduduk di beberapa buah kampung di barat negara itu berpindah selepas gegaran berukuran 5.39 pada skala Richter dikesan berlaku.Pusat Gempa Bumi dan Gunung Berapi Kebangsaan Arab Saudi menyatakan dalam satu kenyataan bahawa satu gempa bumi yang berlaku menjelang Subuh itu tidak menyebabkan kerosakan, kematian atau kecederaan.Bagaimanapun, kenyataan yang dikeluarkan semalam meminta penduduk di lima buah kampung di barat kota Mekah supaya berlindung di khemah-khemah perlindungan yang dibina oleh pihak berkuasa.

Stesen-stesen televisyen Arab melaporkan bahawa kebanyakan penduduk sudah berpindah ke pusat perlindungan itu.Pihak berkuasa turut mengedarkan topeng perubatan selepas orang ramai membuat aduan mengenai bau yang tidak menyenangkan akibat gempa bumi itu.Sebelum ini, gempa bumi berukuran 4.9 pada skala Richter turut dikesan berlaku di kawasan sama. - AP

p/s: sama2 la kita berdoa semoga Baitullah hil Haram selamat dan terpelihara...dan fikir2kanlah...tanda2 kiamat kecil dah banyak yang berlaku depan mata.....
posted by Mama Hakim @ 5:50 PM   0 comments

Hati ku kuciwa....

Ari ni adik2 opismate mama mimpi ntah…
Wat surprised lak plok deme-deme tuh….
Ada makan2 pagi ni..tak inform lak plok nak buat mkn…
Rajin tul la….
Rezeki akak2 hari ni….
Dapat la merasa laksa utara n agar santan n pandan yang best gitu….

Then tup2..elok jer mama habiskan mkn..
N mengadap pc..
Trut trut..tut..tut..…henpon mama berbunyi la plok…
Papa yang kol..mesti ada sumthing urgent kalau papa dah called pepagi ni…
P: ayang busy ker??
M: tak la…naper….
P: mm…papa kena os ke Penanti la esok…
M:..huh..(dengan perasaan yang agak kuciwa sangat.)…kita kan nak blk kg esok pagi…
P: ala ayang ajak la abang (abg klang) balik kg…
M: pa kena os baper lama ni?
P: ala jumaat sampai ahad ni jerkkk…
M: mm..so tak jadi la blk kg ni…
P: kita blk trg minggu selepas noni kawen nanti….blk johor dulu..baru blk trg….
M: tgk la nanti pa….huhuuhuh
Haaaa..kan dah agak dah…..mesti ada sumthing wrong sumwhere kalau papa calling2..

Hhuuh..kuciwa mama..

1)sebab…cuti mama utk jumaat yakni esok telah diapproved….so kena cancel blk la cuti….dah la time nak apply cuti tu mama dah mcm cuak2 gitu…sebab next week mama apply cuti lagi….nak blk johor….wedding acik noni hakim…

2)huuhu…ekceli mama baru jer pagi td msg abg2..adik2 mama ..mentioned mama nak blk kg awal pagi esok..elok jer lepas msg depa..kena cancel lak…huuhuh…yer la….nak blk kg kan…nak la jumpa adik badik mama…so cakap la awai2 kut deme ada agenda masing2 ker…..duk berjauhan ni kan….so time blk kg ni ler….nak mengeratkan silaturrahim….berkumpul kat rumah ayah tu….meriah sket rumah tuh….mak ngah n mak teh memang already known mama nak blk..so tak yah la msg depa….lagi pong mak ngah duk sekampung jerk…senang nak jumpa….

3)blk kali ni pong sebab nak menziarah mak teh…a.k.a kakak sulong atuk hakim….mak teh baru diagonosed has ovari cancer….doc cakap tak leh nak wat per dah….ari tu admitted kat hospital sultanah zahirah KT….tp since dah doc ckp gitu n suh bawak blk ke rumah jer la…sian kan….mcm pasrah jer la gitu…..ekceli menurut info dr atuk hakim…cancer tu dah hi stage dah…n spreaded ke paru2 n jantung dah…..masa arwah nenek hakim meninggal ari tu mak teh masih sihat lagi…n time tu lom dpt tahu ada penyakit tuh…n dia la yang sibuk uruskan itu ini..yer la..berperanan sebagai kakak sulung ayahkan….pengganti org tua kami.masa majlis kakak ari tu pong…dia la yg sibuk itu ini….now dengar ceritanya tawakal berubat kampung….n ayah suggested jugak suh bawak ke Kuantan Specialist…n alhamdulillah anak2 mak teh dah pi sana….n ayah cakap…ada progress sket la…mkn pong byk sket….n cerai sket la dr dulu…kalau tak monyok jer…..ayah pong mcm bg clue kat kami suh blk menziarah mak teh…insyaAllah…

4)mama dah imagined..since minggu ni ler…dlm kepala ni…fikiran melayang ke kg jer….nak mkn kapok lekor….nak makan sotong celup tepung…bestnya yum..yum….nak jumpa myo..aqil..n alif….mama dia cakap..alif dah debab n tembam sangat..berat pong dah almost 6 kg kut…huuhu…geramnya….n lagi satu dah plan nak g carik batik silk kat kedai payang..huuhuh….

5)n tadi selepas jer papanya kol mama…terus mama calling atuk hakim lak…bla..bla…dia tanya besok blk kg ker?? Huuhuh…terus cakap x jadi la blk esok…insyaAllah blk bulan june nanti….sian atuk hakim…..mesti kecewa gak atuk hakim tu…dia cakap tak per la….huuhuh

so papa promised to mama….2nd week on june kita balik trg erkkk…sebab 1st week june tu nak blk johor….papa….mama pegang janji papa ni tau….ok gak blk time tu..school holidays kan….hihh..:)
posted by Mama Hakim @ 5:36 PM   0 comments
Wednesday, May 20, 2009

Opismate baru...:)

Ni ler opismate baru mama hakim...
a.k.a triple mama tu...(dah agak dah ari tu kan..:)...
pandai korang cari blog akak ni erkkk...
tp diorg ni lom mama2 lagi tau...
semuanya masih si dara sunti belaka...
n of course la....adik2 muda rumaja dari mama....
jom kita kenal2 ngan depa....

ni lom cukup korum ni....ada sorang tak termasuk dlm pic....
mama n azira anis......

hihihi..possed ngan azira lagi.....


ok...ni...saybah n aina....

ok cukup korum...4 org.....si tudung hitam yang paling bam bam tu ialah mamahakim la kan....
next is....si tudung purple...azira anis.....then situdung cream is nusaybah...then last tudung soft blue is aina.....fyi...the pic was taken on hari jamuan makan2 JTM.....bos2 besar naik pangkat...kira macam kenduri kesyukuran gitu ler....
ni....gambo satu batch group mama...tak semua ada dlm pic ni...ramai sgt kan....sampai tak muat nak interframe....

ha yang ni clear sket kan.....
ekceli kalau nak tau kisah perkenalan kitorang ni bermula pada ari pertama report duty..
bermula ngan si zul la...
mama kenal ngan si zul ni masa iv...n masa report duty tu...jumpa lak dia...
terus la mama terjah dia.....kebetulan satu bumbung dr UTM...junior la tpnya....
dan dari zul mama mula kawan ngan aina...x classmate zul kat utm dulu gaks...
then.....dlm blk miting (blk penempatan mas report duty) tu jugak mama kenal saybah n azira...
dan dari situ.....kami lunch together2 la...jadi rapat la plok.....
fyi...mama n diorang bertiga diattachedkan ke bahagian yang berlainan....
mama ke bahagian aplikasi automasi pejabat...
aina ke bahagian strategi pembangunan..betui kena nama bahagian aina ni....yg tau unit jer..ics..
azira ke e-services....
n saybah ke bahagian rangkaian dan teknikal....
n depa bertiga dapat la duk satu building.....blok 11...
tp mama ke building yang berasingan...blok 9....
huuhuuh....tp yang best..kami selalu la jumpa...
sebab kami akan lunch together-gheter gitu....
bertukar2 citer.....sharing news...sharing info.....sharing gossips....hahahaahaa
posted by papa @ 9:51 PM   0 comments
Tuesday, May 19, 2009

Outing on weekday's nite...

Mlm ni papa ajak mkn kat luo...
ding dong..antara pizza n kfc..
lastly decided to kfc gaks...
kfc kota damansara ler...mana lagi..
itu jer yg terdekat....

sampai kfc..huhuuh....bengang gak mama....
amik table sebelah sorang chinese lady n her kid...
huuhuhu....boleh chinese tu batuk2 jek....nampak cam educated orgnya....
tanpa tutup mulut pong...selamba badak jer dia..
geram mama...huuhuh..riso gaks mama...
at least guna la procedure catch it n throw it tuh...
musim byk penyakit berjangkit ni.....
mintak dijauhkan...
lastly..mama yg agak kureng sabo dalam bab ni..
terus angkat hakim dr bb seat....(papa tgh q order meals..)
tuko cari port yang agak tersorok sket....
baru rasa senang lenang sket ati ni...
kalau tak....tak keruan semacam jerkk..
rasa bersalah pong ada...awat la..gatai2 nak mkn kat luo time2 gini..

my 2 heroes are assembling chicky components.....
ntah cam ner...dpt free lak chicky tuh.....kfc buat amal jariah kut.....

haaha...tak lepas ngan peace actionnya....
papa cakap amat worth it bawak hakim mkn2 lately ni...
makannya byk...huhuh...suka ati la ma n pa...
cepat besar yer dik...nanti leh"kong" adik....
bukti....hakim makan...hiihihi.....

ni bukti mak yong lak yg mkn.....
mama mkn seketul ayam pong dah cukup....
perut sepat rasa seeh la ni....huuhuuhuh

sementara tunggu papa order meals.....sabar yer dik.....nanti dapat mkn ler....
on the way blk ke rumah....
ajak papa singgah nite market kat kota damansara...
mama nak beli mempelam...
tu reason mama kat papa...
yer la...stok mempelam n buah dah habis kat umah tu..
rasanya dlm esbox tu ada 3 biji buah pear jerkk..
mama nak pelam ekceli....
sepatutnya semalam hari beli pelam kat nite market kg melayu subang...
tp disebabkan semalam papa rushed nak ke kl plok selepas anto mama n hakim blk rumah..
terpaksa la skipped aktiviti nite market....
sampai nite market...
mcm2 la plok yg nak..
biasala pompuan...tambah2 lagi mengandung ni..
hahaha...pembawaan budak dlm perut tu pa...jgn mare....
bukan setakat mama beli pelam 2 kg...
tp beli durian lagi...
n tambah lagi mama beli buah dukong....
ahaaa semanya buah2an....
mama memang love fruits....
okla....nak melayan desperate housewives ni...
tak best tgk papa layan sengsorang....
minat papa ngan citer2 isteri2 terdesak ni....
n mama pong suka gaks....suka tgk penampilan diorang...
cantik n bergaya....stylish la pendek kata....
n jalan cerita pong best....:)
posted by Mama Hakim @ 10:27 PM   1 comments
Sunday, May 17, 2009

Pecah rekod....

Malam ni...mama melayan final AF7...
huhuuuh....kira pecah rekod la....
buat pertama kalinya musim ke 7 ni...
melayan AF7 ngan papa nyer..
papa ekceli byk concentrate main game kat laptop dia jerkk..

Mama pong tak concentrate sgt ngan final AF mlm ni..
hahhaha asik terlena n bangun jerkk...
sungguh memboringkan ..
n tak memberangsangkan langsung mata ni..
last2 terlelap papa cakap..
"ayang bangun....stacy tuh....."
huuhuhu..celik mata mama yg sepet ni tgk stacy perform....
wah...bertenaga gitu stacy..caya ler......
suka tgk dia perform....full of energy sungguh..
sore pong power...

n juara mlm ni milik hafiz...
hahhah..mlm ni mama baru kenai yg mana hafiz, isma, aril (yg af masuk tu)
huhuuhu.....macam dah boring la af ni..
tahun depan ada lagi ker??
tapi tahun ni dianya adiah best erkkk..
dpt honda accord tuh...huuhuh
rezeki awak la tuh hafiz....:)

okla....nak tdo dah...
hakim dah lama tdo....
ntah sampai mana dah mimpinya anak mama tuh....
posted by papa @ 12:17 AM   0 comments
Saturday, May 16, 2009

A (H1N1): Second confirmed case in Malaysia (Update)

PUTRAJAYA: A second Malaysian has been confirmed with the Influenza A (H1N1) virus at the Penang Hospital, said Health Ministry deputy director-general Datuk Dr Ramlee Rahmat.

The patient, a woman, was admitted to the Penang Hospital on Friday and the results were confirmed this morning, he told reporters at the ministry here.Dr Ramlee said she was a friend of the first patient who was confirmed with the virus at the Sungai Buloh Hospital on Friday, adding that she was also on the same flight as him from the United States.Two other friends of theirs who were on the flight have also been quarantined at home, he said, adding that the woman’s family are also under home quarantine.Dr Ramlee said both patients are in stable condition while the other two friends have not shown any symptoms of H1N1 infection.

Explaining the development of the first patient, he said, the fever had dropped and his five family members who were quarantined also do not show symptoms.Even the staff of a private clinic the first patient went to were placed under home quarantine and have shown no symptoms of the virus infection, he added.On the passengers of Flight MH 091 from Newark, New Jersey at arrived at the KL International Airport on May 13, Dr Ramlee said 35 of 192 passengers had contacted the ministry and that the list of passengers has been sent to all state health departmentsto help contact them.

He also said that of the 192 passengers, 119 comprising of 81 Malaysians and 38 foreigners, were still in Malaysia and that 73 have left the country since.The ministry has informed the World Health Organisation about the 73 people who had left so that the countries of destination are notified, added Dr Ramlee.

p/s: cuak la plok.....takut seyyyy......tak smpi 24 hoursada second victims lakk....n dgr rumous at padang besar .... 2 kids were quarantined.....suspected H1N1....mintak selamat la belak.....
posted by Mama Hakim @ 5:26 PM   0 comments

Mangsa pertama H1N1 @ Malaysia...

Pelajar lelaki baru balik dari Amerika sah dijangkiti virusPUTRAJAYA: Malaysia semalam mencatat kes pertama Influenza A (H1N1) selepas seorang pelajar lelaki berusia 21 tahun yang baru dua hari pulang dari Amerika Syarikat, disahkan dijangkiti virus itu. Dengan kes terbaru itu serta satu lagi kes yang turut dikesan di Peru semalam, menjadikan jumlah jangkitan H1N1 meningkat kepada 7,522 kes di 36 negara, manakala Mexico mencatat dua lagi kematian menjadikan jumlah keseluruhan mangsa yang meninggal dunia akibat virus berkenaan 65 orang.

Bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menasihatkan orang ramai supaya tidak panik kerana Kementerian Kesihatan dan agensi berkaitan sudah mengambil tindakan segera dan mematuhi segala protokol bagi memastikan wabak itu tidak merebak. "Saya fikir, kita harus yakin dengan keupayaan agensi dan penguat kuasa yang ada untuk mengawalnya. Biarpun ini kes baru, Kementerian Kesihatan dan agensinya banyak pengalaman seperti ketika serangan beberapa wabak sebelum ini. "Mereka boleh guna protokol sama dan kita berharap ia akan diurus dengan baik," katanya selepas merasmikan Perhimpunan Hari Belia Negara 2009 di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh, Melaka, semalam.

Sementara itu, Pemangku Menteri Kesihatan, Datuk Seri Kong Cho Ha, menasihatkan semua 198 penumpang dan anak kapal Penerbangan Malaysia (MAS) MH091 dari Newark, Amerika Syarikat yang dinaiki pelajar terbabit supaya menghubungi segera talian 03-88810200 dan 03-88810300 atau membuat pemeriksaan lanjut di hospital, klinik serta pusat kesihatan kerajaan. Pesawat itu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 7.15 pagi Rabu lalu. "Ada sebahagian penumpang yang transit di KLIA dan menuju destinasi lain termasuk Indonesia," katanya pada sidang media di Kementerian Kesihatan di sini, petang semalam.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai kini menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Geneva, Switzerland. Kong yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata, pelajar itu dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh pada jam 6.45 petang kelmarin selepas mengalami demam, sakit tekak dan badan.

Ujian makmal mengesahkan pelajar itu positif H1N1 dan mangsa kini dikuarantin di Hospital Sungai Buloh tetapi keadaannya dilaporkan stabil. Lima ahli keluarga pelajar itu pula dikuarantin di rumah selama tujuh hari sebagai langkah berjaga-jaga. "Kementerian juga sudah memulakan siasatan terhadap mereka yang mungkin berhubungan dengan pelajar itu, termasuk anak kapal dan penumpang penerbangan itu. "Kita juga bekerjasama dengan MAS untuk menghubungi penumpang pesawat itu dan berharap mereka yang mempunyai simpton virus itu supaya mendapat pemeriksaan segera secara sukarela," katanya.

Ditanya bagaimana mangsa boleh melepasi mesin pengimbas di KLIA, Kong berkata simptom virus itu tidak muncul dengan serta merta dan memerlukan sehari atau dua hari untuk mengesannya. "Tapi jika sesiapa yang mempunyai demam atau simptom lain, pasti mesin pengimbas dapat mengesannya," katanya. Kong berkata, Kementerian Kesihatan turut melaporkan kepada WHO mengenai kes pertama itu dan orang ramai akan dimaklumkan mengenai perkembangan virus berkenaan dari semasa ke semasa. Katanya, sejak virus itu menular kerajaan meletakkan tahap amaran fasa lima dan sudah menjalankan banyak pemeriksaan terhadap kes yang disyaki tetapi semuanya negatif.

p/s: sumber dari berita harian....alamak dah ada first case H1N1 kat mesia....takutnya.....nauzubillah....n cepat2 la our authority pi carik other pasengger yang sekapal ngan mangsa...yang seramai 198 org tu.....depa dah terdedah dengan virus tu agak lama dlm flight tuh..then....landing kat mesia.....berteraburan lak depa2 ni...kat klcc....dlm tren..dlm monorel...uhuuhu...merata2 la kat tanah melayu ni...takut lak nak kuo rumah rasanya.....sepatutnya....our authority cepat2 kuarantin 198 pasengger dr US ni....buat enforcement la....kalau nak tunggu willling depa pi hospital....tidaknya...mintak tlg ngan pihak polis untuk hubungi depa semula.....pihak MAS surenya ada database penumpang2 tuh...huuhuh...riso tol la......tambah2 lagi.....the victim admitted at hopsital sungai buloh...which is nearby our area ni jerk.....so lepas ni rasanya ramai la org tanah melayu bertopeng keluar dari rumah.....so nak wat cam ner..buat jer la menda yang sepatutnyakan....apa yang disarankan.....arap2 kita sema selamat dari penyakit berbahaya ini.....amiin.....:)
posted by Mama Hakim @ 7:33 AM   0 comments
Monday, May 11, 2009

Bye-bye WLW...

Today 11 May 2009….
Last serviced WLW to our family…
X sangka lak pagi tadi last trip MLW menghantar mama ke opis…
Ptg ni papa called….bla….bla..have to say gud bye to WLW…
Sebab petang ni papa nak kena hantar WLW ke dealer….
Itu car sudah ditrade in….
Sedih gak…..tak sempat nak berpossing bagai ngan WLW di saat terakhir perkhidmatannya utk kami…
Yer la setelah lebih kurang 5 tahun menaburkan bakti dan khidmat utk kami….
Since 2004 till today la….2009….
Dari zaman bertunang….pas tu kawen…..pas tu dapat anak sorang…
Yang paling syahdu…WLW la yang berkhidmat membawa mama check up peknen hakim dulu….
Bawak balik 1st kid kami balik ke rumah dari hospital….
Dan….WLW juga bertugas membawa hakim ke Emergency tak kira la pukul 2 pg ke 3 pagi ke….
Itu la main transport kami….ke hulu ke hulir ngan WLW jer la….
Huuhuh….mcm sedih la plok nak berpisah ngan WLW petang ni…
Huhuuh….mama tau papa pong mesti sedih gak tu….his 1st car…
Tambah2 lagi….abah willing to sponsor down payment WLW tu dulu…..
Tq abah…semoga rezeki abah makin bertambah…..dan sihat sokmo….
Tak per la pa…..insyaAllah planning kita ni terbaik utk sema….:)
Okla.gtg..
Papa called dia ckp nak jemput mama sekali utk hantar WLW ke dealer tuh….
Mama nak bersiap…..want to say gud bye to WLW…
posted by papa @ 10:17 PM   0 comments
Sunday, May 10, 2009

Anto Mak Long...

Ahad....ari ni ler...10 mei...
Mak long hakim....aka long papa...
berangkat mengerjakan umrah....
so kami n keluarga acik udin n auntie noni....menganto mak long ke KLIA..
tp kami agak lewat keluo dr rumah...kol 12.30 tgh baru kuo dr rumah menuju ke KLIA...
mujo dang2 la sampai sana mak long belum check in masuk departure hall lagi...
so agak sat jer la jumpa ngan mak longnya...
selepas mak long check in..kami berlegar jer la kat KLIA tu....
hakim spt biasa...obses beno ngan automotif ni...
ada la harrier n lexus car kat situ..
sibuk la dia ajak pi kat car tu.....
papa layanz jer la....
so bawak jer la hakim tgk.....nak beli lom mampula dik oi....

tunggu papa.....n bergambar la sat....sambil mulut dia busy sebut peace....so mama ajo la cam ner peace2 tu...
possed depan Lexus....tgk tu....hakim busy amik gambo lexus jerkkk.....tak heran dia mama tgh possing....

tunjuk mamanya gambo lexus yang dia snapped tu....

papa n hakim bergambo ngan mak long sebelum berlepas td....

hakim mintak handphone ngan papa....nak snapped gambo car la tuh...
2 orang hero mama.....

gambo mama agak blur....tak per nak masuk gak...korang jgn muntah ijo dah ler.....

awat mama terdongak gitu.....??? huuuhhu candided by papa ni.....

sambung peace action lagi.......hihiihiih...:) dah besar dah anak mama ni yer...hihihih..:)
tak sabo nak tunggu hakim wish mama "selamat hari ibu ma".......bila agaknya erk..tahun depan insyaALLAH dah pandai kut...td pong dah ajo....tp mcm2 la gaya dia buat plok....."selamat hari hakim" ler dia cakap...huhuuh..sabo jer la....tahun ni awal pagi papa dah wished mama "selamat hari ibu" tq yer pa...mama tanya mana adiah..??? pa cakap...tunggu la....hiihi..i'm waiting ni papa tau....:)
p/s: to mak long aka long......selamat pergi n selamat balik...dan semoga dapat mengerjakan ibadah umrah dengan sempurna.....:)
posted by papa @ 8:46 PM   0 comments

Preparation....

Again...
Ke Sogo....on sabtu petang....
Sempat la almost an hour bershopping....
7.30 mlm....bertolak balik dr sogo....
skang ni preferred kuo umah ptg2 sket...
panas lo nak kuo awai2......
Main purpose....nak beli baju raya si Hakim....
Antara yang sempat mama grabbed there....

Maternity blouse n pants for mama.....by MIKI mom......a pair cost me almost rm100 ++...office attire sempena berperut boyot ni.....terpaksa menambah koleksi lagi sebab baju2 masa peknen hakim dulu dah agak fit ngan mama...now perut ku agak besar jugak....baru 6 bln ni....
2 helai t shirt utk papa....mama banja....hihiih...amat la worth it the price only cost me rm50++....all by padini authentics.....


2 helai khakis pants.....selai kemeja...n 3 helai t shirts for hakim.....all by MIKI kids....cost me at rm120++......
n dpt free gift beg shopping vincci for those yang berbelanja over than rm100... for sogo card holder only...
posted by papa @ 4:10 PM   0 comments

Selamat Hari Ibu...

Selamat Hari Ibu....
Kepada semu ibu-ibu yang membaca blog hakim ni yer..
(x kira la ada yang panggil mama (mcm saya)....emak...umi...mummy....mek (kelantanese)..ma...mi...etc la....)
Hari ni adalah hari untuk kita semua...kaum2 ibu.....
sesungguhnya kita semua adalah ibu-ibu yang hebat dan bersemangat.....

pejam celik pejam celik...
tak sangka lak yer....
tahun ni....dah 3 tahun saya menyambut hari ibu..
mcm sat jer rasa......huhuuhu....:)
ucapan saya untuk diri sendiri n utk others hot mommies out there...
semoga kita menjadi ibu2 yang solehah dan ibu2 yang terpilih.....
berjaya membimbing keluarga ke arah kejayaan dunia dan akhirat...
amiin.....
posted by papa @ 4:01 PM   0 comments

Jasa...

Lokasi: Di hadapan sebuah Maybank di Subang Perdana
Masa: Lewat petang, 2 minggu lepas….

M = Mama
P = Papa
Z = Zubir (is anak bongsu kepada kakak kedua saya….mek..) standard 4….kebetulan kakak saya datang dari kg..ada urusan kat KL)

M : Pa draw duit mama (sekian2 jumlah) nak kirim kat ayah.
P : k.(terus papa keluo ke maybank)
Z: Mak ndah..naper mak ndah bagi duit kat tok? (bercakap dlm slang kola berang la ekceli..saya translate blk la ni)
M: yer la….tok kan ayah mak ndah…kena la kasik duit….
Lantas dengan cepat dia menjawab….
Z: ho..saya tau sebab mak ndah nak balas jasa tok kan….sebab tok bagi mak ndah sekolah….jaga mak ndah masa kecik….
(sebenarnya saya sangat terharu n teruja n terkesima la saya sekejap bila dia cakap macam tu kat saya balik…jasa tu yg saya rasa paling mahal tu…)
M : ho la bi(panggilan manjanya)…mak ndah kena la bagi duit kat tok mu…mak ndah dah kija la ni…dulu tok ngan nek besarkan mak ndah, bela mak ndah ....tanggungjawab mak ndah sebagai anak kena la balas balik jasa tok n nek mu….skang tok dah tua dah….
(doa dan harapan saya semoga anak2 buah saya dan anak2 saya tidak akan melupakan jasa orang tua mereka apabila mereka dewasa dan matang kelak…sentiasa mendoakan kebaikan utk ibu dan ayah….bagi saya….walaupong sumbangan bulanan yang kita hulurkan utk mereka tidaklah seberapa sangat jumlahnya berbanding dgn jasa dan pengorbananan mereka untuk anak2..tetapi…the value of outputnya…kita akan merasa satu kepuasan yang amat sangat.....tanda ingatan dari kita untuk mereka di kampung….dan semoga sumbangan yang kita hulurkan itu mendapat barakah dariNYA….dan rezeki yang kita cari dan dapat itu semakin bertambah keberkatannya…..:) aminnn….siapalah kita ni tanpa orang tua kita..)
posted by papa @ 11:41 AM   0 comments

Excitednya...(entry ari jumaat)




Semalam aicik Hakim datang tido kat rumah kitorang….
Yang best…..
Dapat handbag ni….
Sembonia new release….
So ari ni ke opis bergaya la ngan mama ngan handbag baru….
Suka mama ngan handbag baru ni…
Sebab design dia ala2 LV speedy…..
Nak beli LVnya lom mampu lagi…
So dapat yang ni pong kira okla..
Materialnya pong dari canvas n genuine leather….
Suka beno dia beli handbag…
For the time being…Mama dah ada 3 biji hand bag adiah dr aicik…
Termasuk yang aicik beli masa study kat japan utk arwah mak dulu pong ada ngan adah la ni….
Arwah mak sempat pakai sekejap je beg tu….yer la…since diagnosed sakit ari tuh..
X sempat nak berhandbag2 dah nya….

Sebut pesal handbag ni…
Mama pong tatau dah koleksi handbag mama dah baper biji….
Bak kata abg lokman….mak ndah ni byk giler handbag…
Kat tempat gantung handbag tu..dah jadi mcm pokok krismas dah…sarat…
posted by papa @ 11:30 AM   0 comments
Saturday, May 9, 2009

Lastly....

Bermula pada malam semalam....7 Mei..
papa baca berita harian online...
KEPUTUSAN PERMOHONAN BIASISWA PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA (PILN) 2009JABATAN PERKHIDMATAN AWAM boleh di semak di laman web JPA pada 8 Mei...
so mama yang excited ni...terus la msg abg lokman kat kg....
"man esok PILN dah boleh cek...JPA amik 2000 orang calon jer dari 8363 orang calon yang dapat iv ari tuh..hi competition gak tuh...."
lokman relied to mama...
"mak ndah tolong cek la...saya ni tatau la bleh ke tak? nak 2000 orang jerk....calon ivnya ramai..kalau tak dapat pong saya belajo kat asasi sains UM jer la..."...
sian mama dengar.....tinggi harapan lokman ni nak g buat medic ke obersi..mcm abg2nya....halim n rahim gak.....
so semalam...awal pagi mama dah suh papa cekkan thru website JPA..
mama berani online internet kat topis time opis hour jerk....selebihnya tadak berani....
tp papa msg mama.....semakan PILN akan akan kuo selepas kol 5 ptg...
okla...tunggu ptg kang la cek...
then semalam ptg..mama habis miting aroung kol 5.30 ptg...
terus mama kol papa jugak suh cek...
then mama pong cek jugak..sebab selepas kol 5.30 ptg...
ada berani sket la nak online kan..selepas opis hour...
tp...hahha....jam terus web site JPA...tak leh masuk langsung.....
ailong pong sibuk kol mama..dia ckp tak dpt masuk langsung website JPA..

then malamnya selepas dinner...papa pong cek lagi...tadak link semakan PILN 2009 tu...
huuhuh...cam ner ni?? kata selepas kol 5 ptg leh cek...mesti ada masalah teknikal ni...
so mlm td tunggu la mama keputusan itu setakat mana yang larat leh tunggu...
tp tak kuo jugak link semakan PILN tu...
uh..dah ngantuk mau tdo la dulu...
esok la ceknya...
n pagi ni....seawal kol 5 pagi henpon mama dah munyik...
ha....itu dia mek yang kol...
tanya status..."cam ner..lokman dapat tak biasiswa JPA ke obersi......
terus mama cakap dlm mamai2 tu....lom dpt cek lagi.....
nanti dah dpt...tepon la mike kat kg.....
ho tak per la" dia kata.....
semangat kakakku ini.....macam arwah mak jugak....

then pagi ni....segalanya terjawab sudah...


KEPUTUSAN PERMOHONAN BIASISWA PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA (PILN) 2009 JABATAN PERKHIDMATAN AWAM

Nombor MyKad
9107011
Nama Penuh
LUKMAN HAKIM BIN ABDULLAH
Kursus
PERUBATAN
Negara
TIADA
Status
BERJAYA
Jawapan
TERIMA

Sukacita dimaklumkan bahawa saudari / saudari telah berjaya dipilih dan ditawarkan Biasiswa Persekutuan di bawah Program Ijazah Luar Negara 2009 Surat tawaran rasmi akan dihantar kepada saudara / saudari melalui pos setelah jabatan ini menerima pengesahan penerimaan tawaran daripada saudara / saudari. Sila klik butang 'Terima Tawaran' sekiranya saudara / saudari menerima tawaran atau klik pada butang 'Tolak Tawaran' sekiranya saudara / saudari menolak tawaran. Sila sahkan penerimaan / penolakan sebelum 11 Mei 2009.

Alhamdulillah....berjaya jugak tersenarai dlm 2000 orang tu mu man.....terus mama kol abg lokman kat kg..
"man mu tau tak?
" dop tau benda lagi ni"
"mu berjaya la man"
(sukanya dia mama dengar...excited jerk.....)
then mama baca details kat website.....kursus bla2..bla yang dia dapat...
"negara tadak man"
"ho la memang negara tu dia tak mention lagi...nanti pah abih a-level baru akan tau ke mana...berdasarkan result A-level...mcm abg dulu gok..."
"oo..gitu..."
"so nak terima tak ni"
"terima la..bakper plok tak mo terimanya....peluang tu..."
so mama pong terus klik button terima itu...

so tak jadi la abg lokman melaporkan dirinya di pusat asasi sains UM pada 25 mei ni...
sebelum tu dapat matriks kat changlun....
tp dia mcm kureng minat sket ngan matriks ni...dia preferred ke asasi sains lagi...
tak per la man...
mana2 jer la man....asal berjaya belaka dunia n akhirat.....
mak ndah doakan yang terbaik jer sema...:)
buat elok2 kat A-level nanti....caiyok....caiyok.....
insyaAllah bakal 3 org doktor dari keluarga kita....
Dr. Abdul Halim, Dr. Abdul Rahim, Dr Lukman Hakim....
wah bestnya ayah n mak mu...
dan adakah akan muncul lagi bakal2 dr baru?....Dr. Naim....Dr.Abdul Samad...n Dr.Zubir...?
sama2 la kita tunggu......
yang pasti yang terdekat....yg mak ndah tahu....bakal ikut jejak langkah...Norul Jannah...
n mak ndah pasti arwah nek mu pong akan tersenyum melihat kejayaan cucu2nya ni....
posted by Mama Hakim @ 7:28 AM   0 comments
Friday, May 8, 2009

PENAMBAHBAIKAN KEMUDAHAN CUTI BERSALIN

Dipetik dari laman www.jpa.gov.my


KERAJAAN MALAYSIA
SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 5 TAHUN 2009
PENAMBAHBAIKAN KEMUDAHAN CUTI BERSALIN
PEGAWAI PERKHIDMATAN AWAM

TUJUAN
1. Surat Pekeliling Perkhidmatan ini bertujuan untuk melaksanakan keputusan Kerajaan berhubung penambahbaikan kemudahan Cuti Bersalin kepada pegawai Perkhidmatan Awam.

LATAR BELAKANG
2. Kemudahan Cuti Bersalin diperuntukkan kepada pegawai Perkhidmatan Awam selama 60 hari yang dikira mulai dari tarikh pegawai bersalin. Pegawai hendaklah mengemukakan perakuan bersalin dan permohonan cuti kepada Ketua Jabatan sepertimana yang dijelaskan di dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 Tahun 1998 bagi tujuan diluluskan Cuti Bersalin.

PELAKSANAAN
3. Penambahbaikan kemudahan Cuti Bersalin kepada pegawai Perkhidmatan Awam adalah seperti berikut:
a. pegawai boleh menggunakan Cuti Bersalin lebih awal dari tarikh bersalin iaitu pada bila-bila masa dalam tempoh 14 hari dari tarikh dijangka bersalin;
b. pegawai perlu mengemukakan dokumen sokongan daripada hospital/ klinik Kerajaan atau swasta yang mengesahkan tarikh dijangka bersalin bagi membolehkan Ketua Jabatan meluluskan permohonan Cuti Bersalin dengan menggunakan borang seperti di Lampiran surat pekeliling perkhidmatan ini;
c. tempoh Cuti Bersalin yang diambil lebih awal dari tarikh dijangka bersalin ini adalah termasuk di dalam jumlah 60 hari Cuti Bersalin yang diperuntukkan kepada pegawai;
d. kemudahan Cuti Bersalin yang diambil lebih awal ini disediakan sebagai suatu pilihan kepada pegawai. Pegawai yang tidak berhasrat menggunakan kemudahan Cuti Bersalin lebih awal boleh menggunakan Cuti Bersalin tertakluk kepada kaedah sedia ada iaitu bermula dari tarikh pegawai bersalin sepertimana yang dijelaskan di dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 Tahun 1998 atau pindaannya dari semasa ke semasa; dan
e. Ketua Jabatan hendaklah memastikan kemudahan Cuti Bersalin yang diambil lebih awal ini direkod di dalam Buku Perkhidmatan pegawai.

TARIKH KUATKUASA
4. Surat Pekeliling Perkhidmatan ini berkuat kuasa mulai 1 Mei 2009.

PEMAKAIAN
5. Tertakluk kepada penerimaannya oleh pihak berkuasa masing-masing, Surat Pekeliling Perkhidmatan ini pada keseluruhannya dipanjangkan kepada semua Perkhidmatan Negeri, Pihak Berkuasa Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan.

"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"
( TAN SRI ISMAIL ADAM )
Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam
Malaysia
JABATAN PERKHIDMATAN AWAM
MALAYSIA
PUTRAJAYA
20 April 2009
Semua Ketua Setiausaha Kementerian
Semua Ketua Jabatan Persekutuan
Semua Y.B. Setiausaha Kerajaan Negeri
Semua Pihak Berkuasa Berkanun
Semua Pihak Berkuasa Tempatan

p/s: Memandangkan saya dijangka bersalin early august...buat masa ni...saya nyer plan...bercuti bersalin seperti biasa la rasanya better....sebab nanti ada masa yang panjang sket ngan new baby.....tu jer....nak biasakan anak duk umah bbsitter lagi..take time gak tuh....tp kalau akhir pregnant itu sudah tak larat nak buek cam ner kan....kena la cuti awai gak kan.....:)
posted by Mama Hakim @ 9:44 PM   0 comments
Wednesday, May 6, 2009

Malam yang rajin

Rajin per erk...
ahahha...sajer jerkk...rajin menghapdet blogni ler..
sajer jerk ekclei..tadakmaterial nak hapdet pong....
tp sebab kerajinan sudah dtg..go on jer la...
sambil berchating ngan auntie ita ni.
hhuuhuhu.....yer la kat opis tak leh berchating...
memalam jer la borak time ngan kengkawan ni..

Arini life kat opis agak busy...
pagi miting URS sistem Derma...
sampai kol 12.....then sambung buat input skrinnya plok....
lepas lunch hour lak....
ada user PTPTN sistem lak kol....
ada new requirement pada sistem...
banyak gak akak tu mintak....3 items....byk la jugakkan....hiihhiihi
sambil tu...sempat la discuss ngan senior pesal sistem ptptn..
kol 4 pm janji ngan ptptn users nak hapdet report kat pc depa...
so tepat kol 4 pm.... terus naik 5th floor buat la apa yang patut....
mujo hapdet kat 3 pc jerk....sat jer la...tak sampai 15 minutes setel sema...
then balik ke workstation,..sambung buat input screen lagi...
agak2 tak sempat nak siap....sempat msg papa....
mama balik kol 6.30 ptg ari ni....papa k jerkk....
alhamdulillah siap jugak input screen tu ptg td...
tp pagi esok....plan nak buat penambahbaikan lagi mana2 yang patut....
tu pong kena buat before 9.30 pg esok jerkk...
9.30 pg ada progress meeting portal lak.....

Alhamdulillah ari ni sempat amik hakim before 7.00 pm....
walaupong agak lewat kuo dr opis.....
mama paling tak berkenan kena pick up hakim after 7.30....
sebab mama n papa kena tunggu selepas azan maghrib baru bleh amik dia...
jadi mcm wasting our time la menunggu dlm car tu...
tp nak wat cam ner kan...
time2 azan maghrib tu kan....paham2 jer la....
tu la seboleh mungkin nak jugak amik hakim before azan maghrib berkumandang.....
kalua sempat....kalau tak sempat tu nak wat cam ner kan...
terpaksa la mama n papa melepak dlm car dulu...sampai abih azan....

okla...tadak idea dah nak tulis ni..
nak iron baju dulu.....
uhuhuhhu..banyak baju peknen time hakim dulu dah tak baper muat dah lately ni...
kerana kebesaran perut ku ini...
tatau la cam ner nanti dah masuk bulan ke 8 n ke 9 nanti....
limited blouse jer bleh pakai....
dah la skang ni pi kija kena pilih baju peknen yg nampak korporat baru leh pakai...
huuhuhuuh....fenin mama2 nak pilih baju mlm2...
nak pakai baju apa ni....berimej korporat ke keparat baju ni..
huhuuhuh.....sabo jer la..
pakai baju kurung? sori la...tak muat dah wes....
hhuhuuhuh...se'eh da perut ku ini.....
okla....melalut dah ni....
bye la dulu....
posted by Mama Hakim @ 9:43 PM   0 comments
Sunday, May 3, 2009

Surirumah day.....

Arini...ari ke 3 bercuti....
agenda masak2 la ari ni...
sebab dr ari jumaat ada seseorang mintak mama masak nasi ayam..
seseorang yang bernama papa ler...
so ari ni...rasa lega n lengang tadak agenda..sema kija udah beres...
bleh ler memenuhi permintaan seseorang itu....
pagi...sarapan masak beehon goreng.....mkn ngan popok (bak kata hakim)...hakim la 1st customer mama pagi td...makanan lom habis berhidang atah meja dia dah tunggu nak mkn....tu nampak bekas mkn dia tu...huhuuh....tp tak mkn pong beehon goreng tu...dia nak popok jerkk...n minum air tea jer la....tq papa tolong ptong bawang...goreng popok...n tumbukkan sambal kicap yer....pedas sungguh sambal kicap papa ari ni......
lunchnya meal.....masak nasik ayam ler.......n mujo papa byk tlg ari ni mama kat dapur....ngan masak nasiknya.....potong bwg jugak...n buat sambal lada n sambal kicap recycleyg pagi td jerkkkk.....n ayam tu pong papa yang tolong perapkan...mama ajo jer sema.....

sedap ke pa nasik ayam ari ni??? hiihih...nasik yg papa masak.....diajo oleh mama...len kali....sendiri buat erk....mama n hakim n new bb tumpang mkn jerk...hiihihi..:)

tghari....around kol 12.tgh sempat kuo shopping groceries kat tesco shah alam......


hakim n mama spt biasa.....possing dulu sat........

nampak dlm pic.....mcm dah besar yer anak bujang mama ni..yer la dah nak dpt adikkan.....kena nampak besar sket la......ciri2 abg arus ada..:)
posted by Mama Hakim @ 8:40 PM   0 comments

Beg plastik dilarang digunakan di Selatan Australia

Australia selatan dah applied.....Malaysia bila nak start erkk....
tak pong kita pandai2 jer la start sendiri....
may b kita sebagai surirumah atau apa jua status anda..
bleh la bawak beg kertas atau beg sendiri utk kuo shopping groceries..
atau shopping apa2 ler..
sian kat bumi ni......dah sakit dah.......isu pemanasan global la.......
glasier kat kutub pong dah start mencair dah......
sayangi la bumi ini.....demi masa depan anak2 warisan kita......
ingat la kita bukan mewarisi bumi dari ibu bapa kita...
kita hanyala meminjamnya dari anak2 kita.......

MELBOURNE: Larangan penggunaan beg plastik akan berkuat kuasa di semua kedai di Selatan Australia mulai esok. Semua pekedai daripada pasar raya besar hingga ke kedai kecil yang menjual makanan bawa balik, tertakluk kepada larangan itu. Mereka sebaliknya akan menawarkan kepada pengguna beg kompos selain beg yang boleh digunakan semula dengan mengenakan sedikit bayaran. "Dengan melarang penggunaan beg plastik untuk mengisi barangan yang dibeli, kami akan mengurangkan jumlah sampah di tapak pelupusan, kami akan mengurangkan jumlah sampah di jalan, di taman dan aliran air," kata Menteri Alam Sekitar dan Pemuliharaan Negeri, Jay Weatherill, dalam satu kenyataannya di sini. "enghasilan empat bilion beg seperti ini di seluruh negara setiap tahun adalah pembaziran yang sangat besar kepada tenaga serta sumber dan larangan ini akan mengurangkan sumbangan Selatan Australia terhadap pembaziran itu," katanya. Larangan itu dijangka mengurangkan jumlah kira-kira 400 juta beg plastik daripada sampah di Selatan Australia setiap tahun, kata Australian Associated Press. Apabila kedai dibuka Isnin ini, pembeli perlu sama ada membawa beg yang boleh digunakan semula dikenali sebagai 慻reen bags? atau membayar sehingga A25 sen di kedai utama untuk beg yang boleh reput sendiri. Beg plastik bergulung, yang lazimnya digunakan untuk mengisi buah-buahan, sayur-sayuran dan daging, akan terus disediakan, berserta dengan beg lebih kukuh di gedung membeli-belah atau kedai pakaian. Salah sebuah kedai utama, Coles and Woolworths berkata, mereka sudah pun mengambil langkah untuk menyediakan pembeli berdepan dengan penguatkuasaan larangan itu, sejak beberapa bulan lepas . Kumpulan pencinta alam sekitar Planet Ark, menggesa kerajaan negeri lain di Australia supaya mencontohi langkah Selatan Australia. - Bernama
posted by Mama Hakim @ 8:29 PM   0 comments

Syioknya cuti....

Syok sungguh la ari cuti2 ni.....
On sabtu...pagi2 bangun masak bekpes....
masak per erk semalam.....oo..nasi goreng sajok n roti bakar jerkk...
around kol 10.30 pagi....budak kecik lak ajak masuk buai....
nak tdo la tuh.....
oooo.....bestnya....
then around kol 11 am mamanya lak yang ngantuk.....
harus la join hakim tdo gaks.....
around kol 12 tghari papanya lak join tdo.....
abg lokman as ussual....melepak depan laptop....
uhuhu..kol 1.30 tghari.....baru la sema org bangun...
then bersiap utk outing lakk..
mamanya plan after zohor nak lunch kat kfc kota damansara....
then bertolak terus ke area jln TAR sana...
nak kuo pagi2....nampak weather panas sgt la...kol 10 tu dah nmpk terik sgt...
bukan setakat siang panas....mlm pong panas la ni..
ke perasaan ibu mengandung jer ni...
air cond pong sentiasa on jer lately ni.....
belah ptg ok sket....bleh tahan la redupnya......
yerla nak bwk budak kicik tu g jenjalan sekali kan...
kena amik kira sema tuh....

kuo umah kol 2.15 pm....
kol 2.30 pm sampai kfc kota damansara...
lunch around 30 minutes terus bertolak ke KL...
uhuuh..jln tak la jam sgt pong....
cuma sampai area sogo....spt biasa la...
plan awal nak park car kat sogo basement...
tp full parking lak...
harus la papa carik alternatif lain...
park kat semua house....tu pong da berputar2 cari n turun naik...
lastly dpt gak......huuhuh..kalau tak nak parking mana la erkk...
huuhuh..nak parking jauh2 siang mak yong ni nak menapak.....
kebetulan jugak ptg sabtu kan ada nite market kt jln tar tu..
harus la ramainya umat manusia kat sana...

1st destination mama singgah nagoya.....jln seround n belek2....
tadak yang berkenan di hati.....
then kuo2 tgk papa n hakim n abg lokman lepak kat bangku depan maya silk house tu....
ok la...cuaca pong redup....
then mama pong cross the road jumpa diaorang....
mama nak g gulatis lak....gulatis jln TAR is the largest n the tallest one....
tu yang nak g sana gak tuh....
papa cakap mama g alone la....
dia org tunggu kat situ jer la...
okla....selesa sket leh duduk ala2 tourist gitu.....
then usai jer memilih beberapa pasang kain utk baju raya....
trut...trut....calling from papa......
budak itu dah nangis dah......
harus la mama cepat berurusan di cashier......
yer....saya dah mula beli baju pasang utk raya poser 2009....
hiihiih....saya kena prepare awai.....sebab menjelang ramadhan tu...
saya dijangka bersalin....
so bila lagi nak mencarinya......
n kali ni....saya pilih 2 pasang baju raya yang agak simple jerk....
tak yah lining2 la....walaupong kat gulatis tu saya berkenan sgt material chifon crepe yang lining tu......
tp memikirkan.....this raya saya akan ada new born....n baru abih pantang....
tak yah beli kain tu....plus lately ni cuaca panas gak....
sedapkan ati sebenarnya ni......
uuhuh...lastly saya beli.....2 pasang crepe silk yang tak perlu lining..
n saya suka sangat kain ni....amat la sejuk n comfy n flowy material dia...
saya ckp mcm ni sebab last year saya dah beli kain ni...
saya buat kurung modern...
tp nampak gayanya....tahun ni saya buat kurung pesal jer la....
baru lepas pantangkan.....mesti ada tummy sket nanti...
tak bani la nak berkurung modern lagi....walaupong teringin dlm hati ni...ahha
tp nevermind...sedapkan ati lagi...
saya ada sepasang baju kurung modern yang ditempah sebelum peknen...
n belum sempat dipakai lagi.....yang tu leh wat baju raya gak ler...
berbalik pada kain chifon crepe yang saya berkenan tuh....
amat la lawa dr pandangan mata saya ni...
uuhuhu...nampak luxury gitu...
sepasang rm160....compliments with the chifon lining too...
very the worth it la regenya....n balik rumah saya teringat2 lak kat kain tu..
huhuuh...haruskah ku terjah lagi ke sana.....apa kata papa2...hahah..
huuhuh.....mesti papa tak setujunya...
sebab mama dah janji ngan papa....nanti nak cari sepasang lagi kalau blk ganu..
nak cari batik silk......
yer la...dah kija kat gomen agency ni.....kena la beli byk sket batik2 ni....
khamis kan hari batik2......
ok....dah la cakap pesal kain main erk...
buat tingat jerkkk....
huhuhu...ini la pompuan......

selesai saya berurusan di gulatis....
ronda2 sekitar jln tar....
n pasar mlm tu tak la ronda sangat...
sebab crowded ngan org ramaikan...
saya tak suka sangat bwk hakim kat tmpt reramai ni...
tambah2 lately ni mcm2 penyakit berjangkit lak timbul...
mintak dijauhkan....
so..selepas belikopok lekor n ice blended....
around kol 6 kitorang bertolak balik.....
nak g sogo udah tak larat dah...
lenkali la plok caari baju hakim n adiknya plok....
kol 7 pm..sampai la kitorang kat umah....
sempat la solat asar kat umah jerkk....
jom tgk gambo yng sempat snapped semalam....


hakim yang berangan nak snapped gambo abg lokmannya kat kfc...

possed 3 beranak kat depan jln tar.....
huhuuh...nampak tu perut mama dah besar.....
waah gemuknya mama tuh...huhuuh....n hakim yg baru pah nangis...
uhuhu..mama tau dia nangis naper....tu....nak belon yang mcm2 character tu la.....la papa ni small matter jer la.....terus mama panggil bro yng jual tu...tp tak dgr lak....so jom papa kita ke sana....beli kat dia satu..terus ok jerkk....nak pong behave good....biasala budak kicik ni...kena ada upah2 sket...baru elok duk dlm stroller...nak2 pilih yang gambo ultraman tuh...sonok sgt dia....
huuhuh....gelagat 2 beranak ni......
boring tunggu mama g beli kopok lekor n ice blended....
on the way balik...ada kejadian yang agak kelako...tergelak jugak kami dalm car tu....nampak tak car depan tu....kat bwh bonet bakang tu...dia gayut bear....nampak mcm lawak la plok sebab bear tu agak besar ekceli....satu kes penganiayaan ke atas bear tuh...
3 pasang baju mama.....2 pasang crepe silk...n sepasang tu yang color turqoise tuh...chifon jerkk....chifon tu bukan beli utk buat baju raya....nak buat seluo utk blouse peknen jerk....

Labels:

posted by papa @ 10:41 AM   0 comments