" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, December 26, 2008

Hapdet lagi...

nak hapdet pesal per erkk
hihiih....ari jumaat.....
huhuuh...mama masuk opis ari ni walau pong dpt mc tu.....
sungguh staff yg dedikasi tau mama ni...hihiih
huhuuh..

ekceli ari ni mama...
sebelum masuk opis dah g tawakal dulu pg td...
n anto kakak n abg naim blk kg sekali..
huhuh..rindu lak kat anak2 buah mama tu....
bila lagi nak dtg umah mak ndah erkk....

td kat tawakal hospital...
perut mama dah discanned...
alhamdulillah.....dah nampak heartbeatnya ari ni....
miracle kan..minggu lepas lom ada lagi heartbeatnya....
n....pagi semalam n pagi ni ekceli....ada lagi bleedingnya....
so ari ni mama kena inject lagi....
nak kuatkan lagi insyaAllah....sebab heartbeat sema dah ada kan....
insyaAllah sema selamat....kuat la sema...mama n baby dlm perut ni....
huhuhu...ari ni inject ada papa sekali...so pegang tgn papa la..
sebab injection tu sakit woo....
kebas n jln senget2 terus pas tuh....

ari ni....makin berpuas hati....
buat ultra sound td...mama dah tgk heartbeatnya...
dan dr siti bagi mama dgr sekali dianya heartbeat....
pesan..dia pesan fidah jaga elok2 ....rest..n rest.....
insyaAllah ok sema ni.....
n dlm keta td borak ngan papa....
hiihih...pa nak buh nama apa erk??
hiihihi...mama dah ada cop namanya...
dah share ngan papa td....hihihi...
excited no la...lom tau bb gurl or boy...
umonya kat dlm tu baru jer 8 minggu......
arap2 semanya selamat.....
mama junior...atau papa junior lagi ni..
hihiih..wateva la....semanya rezeki dan harapan kami sekeluarga....:)

p/s: kebetulan ari ni..mama dipanggil mengadap dato'..
hhuuh..yg best ada gud news.....:)...alhamdulillah....
posted by Mama Hakim @ 5:31 PM   0 comments
Wednesday, December 24, 2008

Jom jawab tag lagi...

Hihi...sempat lagi nak jawab tag dari mamakhaalish ni.. yer la kebetulan tingat ni... jawab jer la dulu....
1. Berat sebelum mengandung
48, 49 kg...around gitu jer ler....ni zaman first pregnancy dulu ni....

2 .Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
68kg..huuhuhu berat jugakkan......memang bulat giler time peknen dulu...sampaikan kakak2ku riso jugak....takut tak leh turun balik....depa pesan control makan.....takut jadi macam depa la....

3. Berat selepas abis pantang
52, 53, 54 kg....but now....7 weeks pregnant...55.5kg....n ari ni nak masuk 7 weeks pong....55.5kg...selera makan nan ado ler......mkn buah jer byk....pa..sedap la rojak buah mlm td tu....mcm nak lagi jerkkk

4. Apa yang korang suke makan mase mengandung? suka makan buah.....nak buah jerkkk.....dulu masa peknen hakim suka sangat makan rambutan....n lagi satu...minum air kelapa muda.....tp awas.....air kelapa muda tak elok diminum bagi first semester ni.....tunggu besar2 sket......n....ekceli mama ada mengidam gak masa peknen hakim dulu...agak pelik apa yg mama idam kan tu...mama nak cium bau padi selepas dimesin.....wangikan....cakap kat papa...dia kata nak carik mana la...so solutionnya.....dia g amik beras secawan...suh cium bau beras tu jer la....ahhahha.so mama kirai2 beras tu...leh gak la cium bau dia......lawak lak tingat time dulu2....

5. Hospital mana anda bersalin? Hakim...@ Tawakal Hospital, Jln Pahang...... insyaAllah my 2nd baby ni jika tidak ada aral... plan mama n papa nak bersalin kat DEMC shah alam....insyaAllah...sebabnya...papa nak yang dekat ngan rumah....tawakal tu kat kl sanakan...tp buat sementara ni...consult ngan dr. siti @ tawakal dulu sampai betul2 sembuh nanti....then baru leh tuko gynae @ demc lak...utk proses bersalin....insyaAllh.....kami hanya merancang....Tuhan yang menentukan...i'll try to normal deliver this time.....tp kalau tak leh jugak tu...nak wat cam ner kan....caesar jugak la....

6. Tunjukkan gambar anda masa pregnant.....at least 5 keping ala gambo yg ada buat masa skang ni sekeping jer ler...

huhuuh...x cukup 5 keping la...sempat jumpa 4 keping jer ni...acila kan....
ni gambo ari selasa minggu ni ler....7 weeks peknen.....
gambo masa peknen hakim dolu.....ni kat Kota Bharu.....masa mak kena warded kat kubang kerian....kat stesen ketapi ni...hantar kakak n kak nah naik tren blk JB....
Kat spital kubang kerian.....gambo lama gak ni...pyut tgh memboyot..besokan..perutnya....

yang ni masa g jumpa cikde n ayah man kat tabung haji kelana jaya.....baru blk kelas..kebetulan masa ni ada kelas malam kat U****
posted by papa @ 10:59 AM   0 comments

Boring....

Boringnyer..
nak mkn pong tak der mood sangat...
mmm.....so sambil baring layanz internet..
layanz tv....
mcm2 citer la....dr indon, vietnam, hindi, mat salleh..
macam2 ada ler..
dah boring namanya kan...

ari ni mama kena ke tawakal hospital lagi...
jumpa dr. siti again....
n ari ni of course scan lagi ler....
tunggu papa ni...
plan nak g belah petang......
sebab pagi papa ada hal....

okla...
rasa nak tdo sat ni...
till then la yer....
posted by papa @ 10:49 AM   0 comments
Monday, December 22, 2008

Permintaan a.k.a mengidam...

ye ker mengidam ??
huuhuhu...
Rabu petang (sblm bertolak g ganu) papa g jumpa his client kat midv...
so mama siap pesan tapaukan prosperity burger n kentang goreng putar2 tuh...
mcm nak sgt mkn menda2 tu....nak sesangat ler...
then pukul 4 ptg mama msg papa lagi....
tambah order lagi.....
pa...belikan jugak.....ayam goreng mcd 2 ketul, bubur ayam mcd, n belikan jugak buah2...
tp tak nak epal hijau.....
jom tgk apa yg papa tapaukan utk mama dia....
dia layans tak cakap mini dia ni..hihih....
2 jenis buah yang papa belikan....sangat suka mkn buah.....esp time2 gini....pagi n mlm mesti kena mkn buah.....
2 ketul ayam goreng mcd......tp mama mkn separuh jerk....so balance masuk esbox jer la...

2 prosperity burger......ni pong mama mkn separuh..separuh lg...papa habiskan....lagi seketul burger kena masuk esbox gaks....

kentang goreng putar2.....

bubur ayam mcd.....yang ni habis licin.....papa,mama n hakim sema mkn....

air ni...papa jer la yg minum.....mama tak boleh....bahayo....
posted by Mama Hakim @ 8:20 AM   0 comments
Friday, December 19, 2008

Hapdet...

Ari ni dah jumaat....
minggu ni..mama sempat masuk kija sehari jer la....
isnin tu jerkkk...
semalam...khamis...plannya nak masuk kija....
ingatkan dah ok....(sokmo perasan dah ok jer)...hahhaha
spt biasa bangun pagi kol 6.15 am....
then bukak lemari....cari baju...nak pakai baju apa ari ni...
then...masuk blk iron baju....hanger dulu baju kat rak baju...
mandi dulu ler....
huuhuuh.....mandi2....n tgh2 mandi.....mama ngan blur tak pakai spek ni...
nampak beberapa tompok tanda merah atas lantai....
huuhuh...terus gagau spek....
confirm.....fresh blood.....uwaaaaaaaaaaaaa...frustnya......
3 tompok tuh...
n yang mengalir kat betis n peha pong ada....
so mama mandi ala kadar jer la....
terus masuk blk....ckp kat papa....
papa ckp..tak yah g kija la...
n ari tu mama solat subuh dlm tangisan...sedih ngat...
sedo2....masa mama berdoa tu....papa dah duduk sebelah mama....
pujuk mama jgn nangis.....tp mama mcm sedih n touching sgt la..
riso takut apa2 terjadi kat bb mama ni....
then.....mama ckp..mama nekad nak g tawakal jugak....

alhamdulillah.....plan awal tak nak hantar hakim kerumah bbsitternya...
since kakak n abg naim dah sampai dr kg..
depa leh handle hakim...tp around kol 8...
auntienya kol...tanya naper tak hantar hakim..
hakim tak sihat ker?...bla..bla....mamanya replied..bukan hakim tak sihat...
mamanya yg tak sihat.....n kebetulan papanya nak g ganu....
so ptg karang saper lak nak g amik hakim tuh...
autienya ckp..tak per la...akak dtg amik...n hantar ptg kang....
risau gak mama...takut nyusahkan auntienya tu...
tp dia kata mama memang perlu rest ...n dia willing nak tolong...
so...mama pong ok jer la.....:) tq yer kak zakiah...

so pagi tu...papa hantar hakim dulu sebelum bertolak ke kuala trg....
n..around kol 10 am...mamanya bertolak ke tawakal hospital..
appointment mama kol 11.am...rush jugak la mak teh drived dr subang ke jln pahang sana...
mujo ada nkve....terus masuk ke jln duta...sempat la mama sampai sana 10.45am...
mama dgn berhati2 jalan terus menuju ke klinik dr. siti kat tgkt 3....
dpt masuk je terus mama citer masalah mama kat dr siti..
n lagi memudahkan mama rekod 1st pregnancy mama ada kat situ..
borak2 bla...bla.....dr. siti nak buat ultra sound.....
puas hati mama...dia cakap..kantung fetus tu bulat cantik lagi....
menurut dr. siti insyaAllah semuanya ok....berdoa byk2...
cuma heartbeat lom nampak lagi la....sebab kecik lagi kan...baru jer 6 weeks...
lega sket hati mama ni dgr explanation dr siti....
then....bla...dia consult mama macam2 la..
fidah tak boleh ni....fidah kena ni...
n yang best dia tanya fidah nak mc sampai bila ni??/
tp mama ckp...up to dr. la....hiihih..
then dia kata saya bagi sampai 24 dec. ni ler..
lagi seminggu appointment mama dgn dr. siti.....:)
n ....mama dpt duphastone lagi...sebab duphastone dah nak abih...
tinggal utk 3 ari jer lagi....
so dpt utk seminggunya stok.....n dr. suh tambah dosage....2 biji pg..2 biji mlm....
nn..yang paling tak best..n takut....mama kena inject.....
huhuuhu...ngeri seh,.....dah la papa tak der....cam sedih la...inject tadak papa....
so mintak permission ngan nurse utk pegang tangan nurse jer la....
sebelum inject sempat tanya nurse.sakit tak inject ni...saya takut....
dia ckp..sori yer terus terang ckp....sakit sket yer...so puan breath in out jer la yer..
huuhuh..lagi la mama takut......
ekceli this injection for avoid abortion..nurse tu cakap....mama dgr jer la....

n alhamdulillah mama rasa sihat dan ok sket ari ni...
dan tak lembik macam semalam dah....
may be semalam jadi lembik n tak bermaya tgk blood kut..mcm frust sgt gitu....
arap2 bb kat dlm ni pong ok....:)
n so far mama dah tak nampak fresh blood dah since mlm td.....alhamdulillah..
arap2 kami makin kuat.....
tp memang rasa this 2nd time pregnancy ni lagi worst la.....
dulu masa hakim dulu tadak la sampai tahap kena inject2 ni..
dulu consumed duphastone jerkk...
agaknya dr siti mama pong takut inject kut...
dia sempat mengusik mama...kalau fidah tak mo inject...boleh..
tp....dr kena tahan fidah masuk wad la...hihi...tak nak kan kena warded...
tak mo la mama kena admit....so i rela di inject jer la..huhuuhu...
to papa...tq yer bagi mama cc papa pagi tuh...
huhuu..memang mama guna pong..tak sempat nak draw cash pg tu....
tp mama tak guna sema la....cc tu hanya utk bayo bil kat pharmacy jer...
pa pong dah paham kan bilnya cam ner kat tawakal tuh....tgk jer la bil cc papa nanti...
bil consultation ngan dr siti & injection caj mama dah bayo cash....
dah naik lagi la pa consultation fees kat situ...huhuuh...
tak per la pa....we do the best for him/her....
insyaAllah ada la rezeki kita tu.....
okla dulu...dah pjg lebar mencoret ni..
dah penat duduk dah ni..
ok...till then la yer...
posted by Mama Hakim @ 4:57 PM   0 comments
Wednesday, December 17, 2008

On MC lagi.....

Ari ni.....dah rabu dah....
mama mc lagik....
semalam pong....
due of bleeding lagi ler...
huhuhuh..
ntah la naper....why...
tensen mama kalau nak pk lebih2....
sedih n nak nangis pong ada........

ekceli mama ajak papa g tawakal hospital ari ni...
tp papa lak busy amat.....n dia siap pesan dia blk lmbt ari ni....
ntah jumpa saper ntah.....
esok lak papa kena bertolak ke trg for 5 days....
so ari ni mama dah kol anak buah mama dr kg temankan mak ndahnya ni...
insyaAllah esok pagi....kakak n abg naim sampai....
tak bani la...
nak jer ckp ngan papa...
papa tak leh ker mintak excuse ke trg tuh....
tp tak lak tercakap mulut mama ni..
ekceli mengharapkan papa paham condition mama skang....
lagi pong itu arahan dr pihak atasan kan....
nak mintak lebih2kan.....paham2 jer la....
redha jer la.....n arap mama ok jer nanti....
sepanjang 5 days papa kat ganu nanti.....
so...insyaAllah after papa blk dr ganu la baru leh g jumpa Dr. Siti kat Tawakal nu....

n isnin tu pong...mama byk sgt pulun kija kat opis kut....
smpi termiss mkn ubat tu...
sepagi mama kat IFCA opis kat dataran prima....
mama sampai opis kol 1.45 lak..
terus solat....
n kol 2.30.....mama miting lak utk cost control...
sampai la kol 5 ptg mitingnya.....
kalau mama tukang duk tercanguk jer dlm miting tu ok la....
tp....miting tu memang kena input byk dr mama...
so agak kepenatan la mama...
kebetulan lak zaki bercuti lak ari tuh...
haruslah mama kepenatan sorang tadak assistant....
cian kan bb mama dl perut ni.....
arap mama dpt bersabar lagi......

betul pesan cik ita dlm sms dia pagi td....
cik ita pesan kat mama suh amik cuti pjg mcm mama peknen hakim dulu...
mama pong nampak itu jer solutionnya....
tp poblemnya.....ada poblemnya.....
nanti la....kita chit chat jer la pesal ni.....

okla..nak stop dulu ar....
nak hangatkan lauk utk mkn lunch ni....
posted by Mama Hakim @ 12:25 PM   0 comments
Sunday, December 14, 2008

Korban...

2nd raya haji...
potong lembu utk ibadat korban....
huuhuh...walaupong beberapa kali tgk tetap gerun lagi mama nak tgk..
mcm sian lak kat lembu tuh....
lagi syahdu bila semua org bertakbir..
tak sanggup mama tgk lebih lama....
sebelum atuk bukak sarung pisau..
cepat2 mama cabut larikkkkkkk
nampak tu lembunya...
ramaikan org2 yang tolong atuk melapah lembu..
alhamdulillah daging lembu tu boleh diagihkan sekampung......
posted by Mama Hakim @ 10:37 PM   0 comments
Saturday, December 13, 2008

Gambo raya haji

Gambo raya aji...
tak byk pong ekceli..
sebab raya dalam ujan jerk...
so tak g mana2 pong...
mlm tu jer kami g mkn sup tulang umah mak long kat kg. lebak....
huuhuhu...sampai kena gigit pacat mama...
lembab sgt kut...huuhuh..sampai rumah baru sedo kena gigit pacat....

gelapnya gambo ni....nampak tak erkkkk
hakim tgh main ngan abg mad ni.....

main tiup2 kad......

ni adik Iman...kezen hakim....geram tgk Iman ni.....bam2 sungguh.....

ptg raya tuh..acara memotong daging utk majlis esoknya......tgk pa pong join erk...rajin ngguh pa ni....hhiihiih

Labels:

posted by Mama Hakim @ 5:15 PM   0 comments
Friday, December 12, 2008

Jawab tag

Lunch hour ...
jom la mama jawabkan tag dari mamakhaalish ni..
kang kalau bio lama2....terlupa lak..
hihiihiihihi

1. Do you think u are hot?
Hot?? hihiihi....hot kat dalam tu ada ler....ikut mood....

2. Upload a pic of u..
3. Why do u like thus picture?
sebab ari ni mama pakai baju n tudung yg sama mcam dalam gambo ni....cuma satu jer tadak dalam gambo ni....hiihihi....bio ler rahsia.....

4. When was da last time you eat pizza?
Tak silap mama last makan pizza is last bulan poser ari tu.....pizza kat kota damansara....


5. The last song u listen to....mm....apa erkk...sat...nak rewind blk....huuh...rasanya pagi td..masa tgh iron baju....n make-up bukak astro oasis....ada zikir by ustaz aqil hay....tu bleh kira song gak kan.....kalau betui2 lagu......lagu tema citer wulan ptg semalam...sandaran hati.....


6. What r u doing right now besides doing this?
Masuk website baru maybank2u..opismate mintak tlg transfer duit....


7. What name u prefers beside yours?
Hakim....suka sangat ngan nama hakim.....kalau boleh sema anak tak kira boy or gurl nak buh nama hakim.....hihihi boleh ker pa??


8. People to tag?*
1) Noni
2) Ita
3) Kak liza
4) Kak Mas
5) Zila


9. Who is no.1?
my x-classmate @ KUSZA, n x roommate @ UTM

10. Who is no.3?
x colleague @ ITTAR

11. who is no.5?
x-classmate @KUSZA, n x-housemate @ UTM

12.Who is no.4?
x-collague @ UNITAR

13.who is no.2?
x-collague @ UNITAR
posted by Mama Hakim @ 1:10 PM   0 comments

Dah masuk kija....

Ari ni jumaat....
Alhamdulillah ari ni mama dah masuk kija...
huh....mcm2 berlaku sepanjang mama cuti...
n ari ni pong terus masuk miting...
huuhuh..ari ni miting ngan team dr brunei....
IT consultant in web design....

masuk kija pagi td surprised gak...
tup...tup...zaki reported me....mcm2 la...
hhhu....then abih miting....
Hj. O one of our directors nak discuss ngan mama pesal cost control...
n he briefed me shortly regarding meeting ngan dato' jumaat lepas...
ropernya meeting tu jadi hot...
citer sama zaki report kat mama pagi tadi...huhuuhu
fenin mama pk pesal kija ni....
mcm2 ler..
arap2 mama kuat utk menempuh sema ni....
n baby dlm perut mama ni pong kuat..
for supporting my career.....
segala macam dugaan, cubaan....
sekuat mama bersama ngan abg hakim dulu....
walaupun dulu lain...scenario n environment kija totally different...
my x-kompeni very the flexi compared to current.....
mama faham sema tu....
skang mama perlu lebih tahan dan kuat....
sabar la yer.....2 bulan lagi...
insyaAllah everything will be ok....
n dipermudahkan segala urusan
ameen.....
posted by Mama Hakim @ 12:27 PM   0 comments
Thursday, December 11, 2008

Terjah blog kengkawan...

Lama tak menjenguk ke sini...
since cuti raya haji ni...
semalam baru blk kl....
so pagi ni..dah ari khamis dah yer..
ari ni selangor cuti....sempena besday sultan selangor....
papa kija ari ni....sebab papa kija KL....
esok dah jumaat yer....
insyaAllah jumaat ni mama dah boleh masuk kija..
apa citer kat opis tu.....huhuuhu...

pagi ni....sementara hakim masih tdo tu..
mama amik kesempatan hapdet blog dulu..
td...sessi menziarah blog kengkawan..
sema blog mama terjah jer....
yer la lama tak membaca citer kengkawan kan...
huhuh
mcm2 ada.....
posted by Mama Hakim @ 8:32 AM   0 comments
Thursday, December 4, 2008

Balik kg..

yup....kami plan nak balik kg esok pagi..
naper nak balik gak??/
sebab....seorang ibu.....
alasan mama itu cukup solid utk mama nak blk kg gak...

ekceli semalam dr tak bagi mama travel gak....
tp selepas jer dia kuo statement tu....mama pong cakap...
saya kena balik gak doc....mak saya makin tak sihat..
saya bukan blk nak beraya sangat...
mama boleh beraya kat kl ni....
tp nak balik menziarahi nenek hakim...
n saat mama mentioned kat doc macam tu..
sempat lagi air mata mama berlinang....
time tu perasaan mama tersepit sgt....
dugaan sungguh la...
sebab mama memang nak blk tgk nenek hakim,,,
dah terbayang dalam kepala ni jumpa mak..
last mama jumpa mak raya aidilfitri ari tu...
so mama patut balik gak...
tp keadaan mama skang sungguh tak sesuai utk travelkan....
mama tau.....tp....hati seorang anak....rindu sangat kat makk...
so doc pesan jer la....pesan kat suami drive keta elok....
alaskan tempat duduk keta ngan kusyen yg lembut sket...
jgn drive laju2....banyak kali benti rehat...
if anything happen on the way tu..cepat cari spital or klinik berdekatan...
n doa byk2...semoga everything ok..
sebab mama nak blk pong dengan niat yang baik....
menziarahi org tua.....insyaAllah dipermudahkan segala urusan tu..
doakanlah saya selamat balik kg...n blk ke kl blk.....

kebetulan dah cakap pesal mak saya tadi kat sini kan...
saya hapdetkan ler sekali perkembangan kesihatan mak saya skang ni...
mak saya makin lemah skang ni...
langsung tak leh duduk dah..makan n minum pong dlm keadaan baring jer dah...
last week atuk hakim kol....
dan seperti biasa....saya akan tanya perkembangan mak..mak cam ner...
ayah cakap mak tu dah lemah dah.....masa ayah kol tu muka mak macam naik sembab....
n ayah pong sekarang malam2 dah tak do kat rumah dah...
g tdo umah kakak..sekali ngan mak....
ayah rasa macam tak konfiden nak tinggalkan mak memalam...
so mama dgr pong diam jer la..tak per la ayah...
kami balik raya haji kek g la....
abg mie pong kol mama....ckp pesal mak...
negatif feed back gak mama dpt...
pesan abg mie....kita kena tabah jer la.....
n kita kena terima la hakikat ini.....condition nenek amat tidak memberangsangkan....
mmm.....mama diam jer la..tak mampu nak cakap apa.....
tadi mak teh pong msg mama..
mak teh dah blk kg awal2 lagi..cuti sekolahkan...
mak makin kurus.....mak dah tak bangun dah.....
hati mama ni melonjak2 nak blk tgk mak....
n setiap kali mama nak balik kl....
hatinya selalu terdetik...
adakah hari ni hari terakhir mama dapat kiss n peluk...n usap2 mak alive.....
selalu pk macam tu......
tp mama nak nenek ada sokmo dalam keluarga kami....
Ya Allah....hamba mu ini berharap sangat.....
aminnnnn......
posted by Mama Hakim @ 3:15 PM   0 comments

Preparation...

Jom layans gambo kat klinik semalam....

papa n hakim..tgk hakim dah main atah lantai dah...main car dia...
so now pa jer la leh dukung hakim...mama kena stop dulu....sian dia...semalam pong asik kung..kung jerkkk....

hihiih..byk duit adik erkkkk....bayokan bil klinik mama semalam erkkk....

ni la pil kuatkan rahim mama...duphaston....mama consumes 2 times per day..pagi n malam..

folid acid pong dapat gak.....

n....kena minum susu ni balik ler....tapi mama campur ngan milo gak sket...sebab mama memang kureng sket ngan susu2 ni...ni pong paksakan diri demi anak dalam peyutni.....
posted by Mama Hakim @ 2:56 PM   0 comments

Boringnyer....

Ari ni dah 3 round mama tdo....
Boring sungguh rasanya...
tgk tv tadak mood lak...

Makan ubat-checked
Minum susu- checked
Makan nasi -checked

Apa lagi nak buat yer....
Solat lom ni....
pas ni terus solat...
ekceli baru bangun tdo ni.....tp terbangun lak tdo ku ini...
kak nah tepon lak.....bla...bla....dia pesan...
huuuh..tak jadi lak nak sambung tdo..bangun solat....

Tadi papa msg...esok la kita balik kg erkk....
balik mana?? balik ganu ler...
mesti ada yang tertanya dalam keadaan gini nak travel gak ker...
nanti pas solat ni mama citer la..
kenapa nak balik gak ganu.......
jom solat dulu........
posted by Mama Hakim @ 2:30 PM   0 comments

Confirmed....

Yess.....
confirmed i'm pregnant..almost 4 weeks...
kecik sangat lagi erk...hihiih...
Sebenarnya...jumaat mlm before g PD ari tu..
mama dah buat urine test....n alhamdulillah positive result....
tp mama tak nak kecoh n heboh dulu la before mama consult ngan gynae....
tetapi..semalam lak...
kisahnya.....tak terduga lak......ada kes lak...
sedih gak....bukan sedih gak......tp sedih la...mcm frust gitu...
sebab mama ni perasan mama dah kuat...
tp tidak ropernya....
1st history pregnancy mama repeated again.....
Same symptoms masa mama peknen beluved hakim dulu....
bleeding......
poblem lain macam morning sickness tu mama kureng sket ikut experience yg lepas...
tp.....major problem is bleeding...
kalau buat kija sket......jawabnya....bleeding la....
waima mama basuh pinggan pong bleeding....itu dulu la.....
n kalau bleeding menangis la mama...jd macam tensen gitu....
then cepat2 g klinik....arranged an ultra sound.....n the most important...
conforming the heart beat is still there in my womb.....
biasanya doctor clinic biasa ni....akan suggest mama jumpa my gynae gak selepas tu....
dia pong macam risau...n tak nak amik risiko....
so mama g clinic tu just to confirmed are he/she still in there.....
so awal pagi...kena bergegas ke tawakal hospital lak..jumpa dr. siti zaleha there...
jumpa gynae baru betui2 puas hati n confident......
n seawal 4 bulan pregnancy mama kena consumes duphastone...
ubat kuat rahim.....menurut dr. siti.....rahim mama lemah n tak kuat.....
n mama akan berehat panjang....almost 2 months jugak la ari tu....
tp tak rasa pjg sgt mc tu sebab dr. siti bagi mc week by week....
n dia kata mama tak leh buat kija berat....kena baring n baring jer....
tp....kita org pompuan ni kan...duk rumah...nak jugak buat kija......
mcm basuh pinggan gitu kan..rasa mcm menda tu tak le berat..
tp tidak sesuai sesungguhnya...
so masa tu....mama rasa mcm.....useless sungguh...
hubby g kija kita baring....n hubby balik kija pong kita baring...
huuhuhu....sema hubby kena buat dr a-z....tensenkan....
n kadang tu terpk gaks....adakah hubby kita sanggup nak facing keadaan mcm ni...
blk rumah penat2... tgk wifenya terlantar...pastu dia kena setelkan sema keja rumah lak...
wife ada tp malfunction lak....
dalam keadaan mcm tu.....mcm2 yg negatif kat fikiran mama ni...bla..bla..mcm la...
mintak dijauhkan sema tu...nauzubillah......
alhamdulillah......hisyam a.k.a syam tu orgnya tak macam tu...

n semalam....mama dah consult ngan dr...
have to consume duphastone again.....
n doc mentioned me that....
ekceli this pregnancy is more hi risk compared to the last one....
coz....this is second time ....repeatation case....
n this is second pregnancy.....the condition of my womb already loose....
so suggestion to me.....rest...n rest ler.....jgn buat kija lasak...
jgn kasik kids henyak2 atah perut....pesan kat hubby bwk keta elok....
jangan minum kopi.....nenas jauh sekali......n bla..bla...tak larat nak taip kat sini....
hihiiihih..
so ari ni i'm on mc leave la....
to en. nazri.....be prepared urself for yayasan budget's meeting today with Board of Directors.
semalam saya dah prepared apa yang patut...selebihnya.....don't hesitate to contact me k..
insyaAllah i'll be assist u remotely from my home....
beware our dato' is not in good mood lately ni...hihiih.....
sila la yer menjawab apa2 yg fatut nanti....
okla...nak baring dulu la....
nanti sambung lagi...
if boring2 nanti..
k..till then.....
posted by Mama Hakim @ 7:43 AM   3 comments
Wednesday, December 3, 2008

Sate kajang Haji Samuri..

Balik dr PD singgah solat maghrib n makan sate kajang kat RnR Jejantas Sungai Buloh...
Ramainya orang...yer la musim cutikan...
kena pandai2 la cari tempat nak duduk....
n ramai gak yg kena q utk dapatkan meja makannya....
sabo la yer...kalau nak amkan kena la sabo erkkk..
kalau tak sabo blah jer la.....

see hakim ni.....teruja mama tgk dia mkn...mcm beria gitu..

habis la sepiring nasi himpit tu kat dia......

abg myo.....yang baru lepas ngamuk nak g kfc....kuo dr kfc....masing2 kat tgn kiri kanan ada jam kfc tu...
tgk hakim mkn lagi.....berdikari tol la.....mcm paham2 jer sayang mama....

lapa yer dik.....hihihi..excited tol mama tgk dia makan kali ni.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 1:22 PM   0 comments

Kutip Siput....

Hari ahad tu...selepas naik dr swimming pool....
Anak2 ailong n kezens2nya turun pantai lak...
disebabkan air laut surut ailong pong nak turun mandi laut gak...
tu yang bebudak tu teruja sangat.....
sakan ler......
ailongnya group....tu nampak yang sekolompok orang yang jauh sana tuh...yg ramai tu ler...

hakim bising duk panggil abang2 n kakak dr balcony.....ada hati nak join ker?? hiihihi..sabo tunggu besar dulu....

abang n kakak mengutip siput.....hihi..lawak la...depa ni siap bawak turun baldi....kakak baby yang paling besar....ada abg man, abg hafiz, abg hakim, kak ain, kak sarah, kak yah, abg mujahid, abg uss, n paling kecik kak umi ler.....puas hati betul depa ni main air...sampai itam legam la berjemur kat pantai tuh.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 1:12 PM   0 comments

Simpanan hari tua...

Pagi ni mama filled up this kwsp form.....
sejajar ngan pengumuman our TPM a.k.a Menteri Kewangan
yang mengumumkan caruman KWSP for employees reduce from 11% - 8%
mujo la optional.....leh pilih nak mencarum 11% atau 8%....
huhuuh.....my own opinion said....
if u choose 8%.....for short term ok la..monthly nett pay akan masyuk lebih sket ler...
but....for long term.....rugi ler.....dividen kwsp kita akan berkurangan.....
n lagi satu...simpanan hari tua kita makin berkurangan.....
sebab dah banyak guna pada hari muda ni.....
so mama n papa decide to choose 11% gak....
sebab kami husband n wife....tadak pansion scheme utk support hari2 tua kami........
so hari tua kami nanti...insyaAllah if pjg umur...most probability rely on this KWSP....
n sesapa yang nak menten ngan 11% caruman ni....
must filled up the form...n pass to HR dept....
posted by Mama Hakim @ 10:02 AM   0 comments
Tuesday, December 2, 2008

Dah la main air tu....

Setelah mama rasa hakim dah lama duk dlm air....
jom...ajak papa balik bilik ler.....
sejuk dah adik tu......
on the way tu singgah dulu tepi pantai....
main2 air gak.....
hihiih..sonok lak..tp kitorang tak mandi pong....
ombaknya agak kuat gak situ compare ngan ptg semalam....

tgk 2 orang lelaki belakang papa tu...mama pong tak paham n tatau...depa tu buat per....sorang tabur sesuatu...n sorang lagi duk kutip gitu....wat per erk??
abg aqil yg nak ajak main air lagi.......

hakim yang dah kesejukan....harus la kena balut ngan towel...cian dia....

sempat dulu possed erkkkk...

possed lagi..tp papa lak pusing bakang tu....dah tak sabo nak naik erkkk....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 4:40 PM   0 comments

Jom main air...

Acara mandi manda..
pagi ahad...selepas bekpes...
semua org turun nak main kat swimming pool....
1st batch yg turun is anak2 ailong....n semestinya ailong turun ler..
nak monitor anak2 dia main air....
2nd batch.....family mama n mak teh lak turun.....ngan mak long sekali...
turun2 kat swimming pool...ramainya org....riuh rendah...
ngan mak ayah budak....budak2nya apa la lagi.....

hakim yang takut...pada mulanya.....
abg myo pong takut2 gak......

abg aqil..menten...tidak takut..laju jer masuk pool....

turn mak long la monitor anak2....seyes jer muka mak long......tuko shift ngan ailong....

see penuh ngan budak2......

main tepuk2 air jer.....abg myo...pong duduk2 tepi jerk..tak bani nak turun....

layans lagiiiii..........................
ha baru berani turun.....
turn mama lak turun main ngan hakim....

tp tak leh lama2 la duk dlm air tu sejuk....takut lak mama.....so jom naik ler...

Labels:

posted by Mama Hakim @ 1:38 PM   0 comments

View..

Jom jamu mata.....



Labels:

posted by Mama Hakim @ 12:37 PM   0 comments