" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, July 27, 2009

Welcome Babe...

Pada 23 Julai 2009 hari khamis.
saya telah selamatkan melahirkan seorang lagi hero Hakim Jr..
bak kata papanyer la...
tepat pada pukul 4.30 pm, di Hospital Tawakal,
dan berat baby adalah 3.15 kg...dan diameter kepala ada 9.75cm...

Ekceli pada hari tersebut...saya tidak merancang untuk bersalin pong..
tujuan ke klinik ari tu hanya la untuk rutin antenatal check up sajok..
tu pong saya telah menukar appointment dr hari jumaat ptg kepada khamis pagi...
setelah hari jumaat saya ada ToT session ngan pihak vendor di opis...

tp setelah saya diperiksa oleh dr siti....
scanning......n dr siti mau cek "jalan" ari tu..
saya ok jer la..arahan doctorkan....kena patuh la gitu....
setelah di cek sema itu....ropernya "jalan" dah terbuka 5 cm...
wah..terkejut dr siti....
"fidah...dah kena admit ni"
"dah nak bersalin dah ni...mesti dah sakit2 kat umah ni"....
saya jawab.."tatau la saya dr.." sakit ke tak...mcm biasa jer rasa..
ropernya saya ni tak reti bahasa mcm mana gayanya sakit nak bersalin itu..
hahhahhahah..kalau ingat balik lawak la plok..
dr siti bagi cadangan dia akan try untuk normal dulu....
sebab bb pong kedudukan masih senget.....n diameter kepala agak besar....
jika tak boleh jugak baru caesar..mama n papa on jer la....
terus saya di hantar ke labour room..around kol 11.30 am...
sister kat labour room terus beri arahan "puan, tukar sema baju yer...pakai baju ni"
hhuuhuhu makin berdebar2 la....saya lom bersedia mental untuk bersalin ni....

lantas saya tukar baju sementara papa berurusana di kaunter admission....
then ctg terus dibuat....ropernya saya ni dah sakit 3 minit sekali.....
tp masa tu boleh gelak2 lagi ngan papa...sambil wat ctg....
aorung kol 2pm...
dr siti masuk ke labpur room..
tanya keadaan mama..mama cakap ok lagi..dia cakap dah bukak 7 cm ni..
dia mintak izin utk pecahkan ketuban....huuhu..then dia cakap....
wallah...lepas pecah ketuban itu...baru saya merasa sakit yg amat sgt...
huhuuhuuh...Tuhan jer tau cam ner rasanya kan kaum2 ibu sekalian......
sakitnya pa....nangis2 pong ada....papa cakap sabo la....
huhuuuh...saya sempat cakap ngan papa...
"suh sister cakap ngan doc kita nak operate jer la...mama dah tak larat dah ni"
sister datang cakap ngan mama...".rafidah sabar la...sket jer la lagi dah...sayang tu"
huhuhuhu...sakit....saya cakap...
baca ayat byk2......
then saya sempat mintak izin nak ke toilet..sebab nak uk..uk..
ihihiih....
sister cakap...".tak boleh la..nak uk.ukk...uk.....jer atah katil tu...rafidah bukan nak berak tu...tp nak kuo dah tuh.."
lawak pong ada kalau tingat time tu...

dan around kol 4 pm..
sakit makin memuncak....
dan sister terus menghubungi dr siti...
dan pukul 4.30 ptg saya selamat bersalin seorang bayi lelaki....
iaitu Amsyar Hakim Hisamudin....
perut saya yang dah kempis....
amsyar hakim....
amsyar on 2nd days....

abg nyer n papa nyer.....
gaya seorang abg....


bb amsyar dah balik rumah.....:)
posted by Mama Hakim @ 11:05 AM   1 comments
Thursday, July 23, 2009

Hakim Jr

MamaHakim telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki 3.1kg pada 23/07/2009, 4.30p.m di Hospital Tawakal.
posted by papa @ 6:01 PM   1 comments
Tuesday, July 21, 2009

10K

Aloo...
just to announce here....
saper readers out there yang bleh capture visitors ke 10K blog hakim ni...
sila la emel to me @ cempakaemalin@yahoo.com
emel beserta dengan print screen sebagai bukti ok..
nak sangat tgk angka itu..
jgn memain tau..
i mengidam ni...
hahhaha...
n insyaAllah...adalah gift dr mamahakim
so.....apa lagi.....
posted by Mama Hakim @ 5:58 PM   0 comments
Sunday, July 19, 2009

Nur Kasih....

Sebelum tdo utk mlm ni...
just nak share ngan korang..
korang suka tak drama bersiri Nur Kasih ni..
huuhuh....mama n papa hakim suka banget drama ni...
setiap jumaat mlm....
kol 9.00 mlm -10.00 mlm mesti tercongok depan tv...
layan Nur Kasih nyer kisah.....
mama pong mcm pelik jugak kali ni..
naper papa leh minat la drama melayu ni??
huhuu...biasa kalau mama melayan citer melayu...
dia akan tanya..."tak dak citer lain dah ker yang?..boring la"
tp kali ni tidak....sama2 teruja gitu...akkakaka.....
ada satu mlm tu....siap tersilap tu....
tak silap perkiraan mama khamis mlm..
papa leh tanya mama " bukan ke citer tu mlm ni"
mama cakap "tak la.....jumaat mlm nur kasih tuh"
mama pong tak pasti apa punca papa jadi teruja sangat ngan citer tu....
ahahha..hanya papa yang tau kut.....hihiih...
kami mula berkecimpung ngan drama nur kasih ni...bukan dari 1st episode pong...
ntah la episode ke baper ntah....tp episode nur aminah di risik oleh keluarga adam tu la..
n at the same time dia dapat offer sambung belajo tuh......
itu la episod pertama kami melayan perasaan ngan kisah nur kasih....
mulanya mama tertarik ngan scene dalam drama tu...
scene kampung2...ada sawah bendang....mcm harmoni sangat......
nature gadis kampung gitu la.....:)
since dr episode itu....belum pernah termissed lagi tgk drama tuh...
sampai la episode jumaat lepas kami tonton....
sedih gak bagi mama...nak menitiskan air mata la jugak....
episode depan...nur aminah dah nak konvo dah.....
tp papa komen..."naper cepat sgt abih belajo nyer??
tunjuk la jugak...pengorbanan abg ipo dia si aidil tanggung kos pengajian dia tu...
baru la jadi makin kaw citer ni....."
ekceli mama mintak gak papanya cari drama ni kat youtube..tp papa cakap tadak la....
okla....dah nak tdo dah ni..
sesapa yg rasa nak melayan citer ni...
tunggu la depan tv3....jam 9.00 mlm k...
sesama la kita melayan perasaan seorang isteri yang digantung tidak bertali oleh sang suami..
posted by Mama Hakim @ 11:41 PM   0 comments

Makan2....

Sebut pesal makan2...
ari ni mama plan nak masak simple2...
sebab ari ni keluarga papa dtg lunch ke teratak kami
ipo duai mama n PIL sema la...
except mak ngah hakim...mak ngah awal pagi dah bertolak balik ke jb....

mama plan nak masak simple2 jerkkk.
2 jenis lauk mama masak...n others tapau jer la....
nak ober2..keadaan diri mama tidak mengijinkan utk masak2 beria.....
so seadanya jer la mkn2 ari ni....

so awal pagi seusai solat subu ari ni..
tadak tdo2 dah....
nak siap utk masak....n kong kang kat dapur....
papa rileks jerkkk duk ngadap laptop dia....
buadka kicik bangun lambat sket ari ni....
penat seharian berjalan semalam kut.....

tadaa..ini lah hasilnya.....ikan siakap 3 rasa mama ari ni..

dan ini satu lagi hidangan dr air tgn mama ari ni....
ayam masak merah......
yum..yum mcm best jer erkk....hahhaha...masuk bakul angkat sendiri...
hiihihi...
nasik papa yang masakkan ari ni...
hiihiih....then around kol 11.30 am....bersiap utk kuo umah..
nak cari lauk utk ditapau lak.....
destinasinya ialah kedai makan pak cu 916 tu ler.....
dah tapaukan lauk.....
singgah subang perdana sat...
then blk rumah...tup2...dah nampak rombongan ipo duai mama masuk parking keta gak..
huhuuh deme dah sampai ropernya.....

kalut la mama n papa berkong kang kat dapur...
nak hangatkan lauk kenduri yg kak zakiah anto mlm td....
then nak bancuh air sema....nak potong buah la...
mujo dessertnya dah tersedia dlm esbox..angkat bwk kuo jekrkk....
huhuhu....tp by 1.00 pm hidangan ready utk dijamu..
hahhaha...tak sempat nak snapped pic td..
malu la ngan adik badik n PIL...
hhiihiih.....

dah makan2....spt biasa acara berehat2 sambil tgk tv...
tghari td terasa sendat betul teratak kami tu..
pa....cepat la kita cari umah besau sket....
insyaAllah.....kalau jadi opis mama berpindah ke cyberjaya sana...
kita usha umah belah sana la yer...
tp 2 menda lom confirm ni...
rumous mengatakan opis akan berpindah ke cyberjaya by 2011...
wallahu'alam...
lagi satu..jawatan mama sekarang pong lom confirm lagi...hiihih..
insyaAllah by 1/10-4/12 ni mama akan berkursus utk menempuhi exam dulu....
jadual dah ada...tp senarai nama lom kuo lagi....
if nama mama kuo senarai...ngam2 la abih tempoh pantang tu...
huuhuhu......dah abih kursus....tunggu jadual induksi n jadual exam keluo plok..
hahhahha....mkn masa gak tu.....dah exam...tunggu sema paper lulus ngan jaya baru la...
dapat pengesahan jawatan.....confirm...insyaAllah....
mintak dipermudahkan segalanya ...aminnn.....

ok back to citer td plok....
then mama pong tdo la jugak ngan hakim..
tup2..kol 4 papa bangunkan mama...
mak dah nak balik dah tu..
huhuuh...ngan mamai2 mama salam ngan sema org...huuhu...
my PIL terus bertolak balik Johor....
n lepas tu papa kuo g cuci car....
mama sambungt do ngan hakim...
sampai la kol 5 pm..tdo...penat banget gitu...huhuuhuuh

so ari ni....tak g mana2 la..
preparation utk kija esok....
lipat kain, iron baju...kemas beg hakim...
n kija kemas2 dapur sema diserahkan kat papa...hahhaha..
by now....sema dah clear....pinggan mangkuk..corningware..sudu gelas mama dah clear..
hihihi tq pa...:)
elok papa dia berkemas kat dapur...
mama lipat kain sambil tgk biter...
budak kicik ni main sorang2.....
tgk tu gaya pomen intai apa yang rosak ngan car dia tuh..
siap intai2 bwh car tu....tonggeng2 lagi...
sian plok tgk....cakap sorang2....ntah la apa dia cakap tu..
dgr totek2 jerkkk....
mulanya adegan repair car rosak.....layan jer la...mama perati jer....
pas tu adegan beskal towing car.......iihihi...
carnya jatuh dr beskal....so angkat la lagi...nak towing tuh...
ok...dah selamat towing car.....belek bike dia plok.....
tatau la cari apa kebenda dalam kotak bike dia tu..
kononnya cari spanar la kut.....
anak oh anak.....
owhhhh..Amirul Hakim...
mama n papa love u muchhhhhhhh...toooooooo muchhhhh sayanggggggggggggg.........
semoga menjadi anak impian mama n papa...
aminnnnnnn....:)
posted by Mama Hakim @ 9:36 PM   0 comments
Saturday, July 18, 2009

Saturday's Event...

Hari ni event agak full..
dari pagi sampai la mlm ni....

pagi td bangun tdo...
papa dah siapkan sema..
kemas rumah....mop rumah..basuh balkoni...basuh pinggan...
basuh kain n sidai kain memang dah siap papa buat mlm td dah....
mama bangun subuh n spt biasa mintak ijin nak tdo blk...
"pa bangunkan mama kol 8.30 yer..."
isteri yg to'at la kunun...
hahhaha nak tdo pong mintak ijin..kakkaka..
korang baca mesti rasa nak muntah ijo erkkk..
hahahhaha...rasa nak muntah tu..better skip jer la entry ni ok..
hahahhahah

tp kalian harus la paham ok..
i penat n mlm tadi mcm tak dpt tdo lena sangat..
adakah itu syndrom bagi ibu2 mengandung...
insomnia erkk....mama syak..itu ler.....
pas tu....awal pagitu baru rasa syok jer tdo....
tu yang kena sambung tdo pah solat subuh tu....
i bukan sengaja nak ngada2 gitu tau....

n ari ni....
aktiviti kami akan dihabiskan bersama keluarga papa..
sebab atuk n nenek johor dtg..
so....selepas bekpes di kedai mamak...
kami harus bertolak ke shah alam...seksyen 7....
jumpa mak n abah kat sana..umah kak hanim...
mama yang sedang berdebar2 menunggu hari...
hari utk melahirkan seorang lagi hero ke dunia ini....
arap2 semuanya selamat belaka...both mama n my baby...
permudahkan segala urusann...aminnnnnnnnnn
nampak sembab dah muka mama ni erkkk...
huuhuhu...
okla berbalik pada citer td...
around kol 12.45 tghari....
kami sampai sana seksyen 7....
langkah kanan betui....
lunch hourkan...
padahal kami baru jer lepas heavy bekpes kat restoran mamak tu...
uhuhuuhuh.....so lunch lmbt sket la...
selepas org sema mkn...mama n papa baru mkn...
hakim langsung takmo mkn...
pah mkn tu layan buah2 yg di bawa dari johor lak...
ada rambutan n pulasan...
wahh.....best la pulasan dia...besar2 n manis2 lak tuh...
then...
lepas lunch..
sema org tdo2 dulu.....except hakim..
main jer la dia...
then....lepas solat....sema bertolak ke sacc mall....
mak ngah nak beli baju utk anis...kat al amin erkk..
hiihih..mama tak g pong dalam kedai tu..
sebab mama nak layan perasaan di gulatis...
papa pong layan perasaan mama tadi di sana...
hahaha....sebab kena beli kain baju melayu utk hakim...
belum beli lagi..bila lagi nak beli..
n nenek hakim pong dah kasik green lite....
nak jahitkan baju melayu hakim tu...
so i grabbed this oppurtunity la....
padahal tiap2 tahun neneknya la yg jahitkan baju melayu hakim tuh..hiihih
tq nenek.....
so beli kainnya tadi....n bleh neneknya bwk blk johor terus nanti jahit...
kalau tak bila lagi nak kirim ke johornya.....
itu yang dinamakan "peluang" tadi....ihihiihihi
papa n hakim yang sabo menunggu kain dipotong.....
tu nampak yg kolor ijo tu.....
ha itu la....
pilihan mama then dianggukkan jer oleh papanya....hiihihih
then...selepas di sacc mall tu..
kami bertolak ke puncak perdana tu.
ke rumah acik noni....
first time kami g umah pantin baru tuh...
huuhuh...ala betui2 bakang uitm puncak perdana tu...
lama gak lepak sana....
lepas maghrib baru bertolak balik..
tp kami tidak terus balik rumah...
g giant KJ dulu....
esok nak masak2 sket yang mana mampu....
sebab plan nak ajak kaum kerabat papa...aka ipo duai mama lunch hour kat umah kami lak..
ni di giant td...
budak kecik harus q up ngan papa dia gaks..
sebab dia nak beli sebijik sport car ferrari tu...
takut papa dia tak beli la kut...harus kena monitor gak papa masa bayo tuh...
ceredik sungguh la anak mama ni....
then selesai urusan di giant tuh...
tak berlengah balik rumah terus...
penat dah wes....seharian berjalan ari ni....
sampai rumah almost kol 10 gaks....

ekceli...mlm ni papa ada jemputan tahlil kat umah auntie zakiah..
tp since dah terlajak gitu..
papa tak dpt la g kenduri tahlil...
tup2...tadi tgh kami tgk ending APM....
tuk.tuuk..n assalamualaikum...
ada tetamu rupernya kami mlm ni..
lahai auntienya lak dtg....
hantar lauk pauk kenduri.....
hoohoh....rasa bersalah la plok sebab tak dpt g kan...
tp...what to do erkkk...
mujo la dah explain siap2 kat auntienya td....
dia kata tak per...akak memang cam ni....
huuhhuhhh....sian akak...mlm2 pong dtg lagi hantar erkkk....
posted by Mama Hakim @ 11:29 PM   0 comments

ToT again...

mlm ni hapdet blog sambil tgk APM...
sempat la tgk Dato' S perform sket td...
huuhuh da tadak tudung erk dia..
no komen panjang lebar la....

jom layan entry ToT ni....
ToT ni ari khamis tu ekceli....
ToT kali ni unit saya sempat la belajo how to create view using HTML..
n lagi satu procedure guna Codebehind...
view yang kami mintak vendor jaokan is technique expand and collapse...
tp ajaran ilmu view itu lom setel ari khamis tu...
akan bersambung kepada satu tarikh yang akan diberitahu kemudian...
huuhu..ntahla bila..
arap2 before mama bersalin la....
tp ontah la....
kalau tak sempat sian kat pegawai yang menanggung kerja mama nanti..
cian...cian....siapa la agak tu yg jadi mangsa no....

jom la kita melayan sessi ToT ari tuh.....
ni kawan mama seunit....si nad...aka nadia....hahha...dia maik gambo mcm sengal gitu ekrk..
hahhaha...senin ni mama tak dapat jumpa nadia sampai ari jumaat..
disebabkan itu jugak...ToT tak dpt disambungkan.....
nad g os ke Kuching...
n esok...saybah n aina pong g os ke sabah for 3 weeks erkk..
wah sonok tul la korang yang bujeng2 ni..
dgr citer nak g pulau sipadan lagi erkk..
enjoy la adik2...selagi korang lom tawen ni...
n os la byk2....hiihihiih....
mama yg sengih molek nampaknya ni......
hepi wat coding ekrkk.....
hye..ada lak sorang mamat interprem kat bakang tu...
ha..ini la ahm....
dan beliau bakal menanggung kerja2 mama sepeninggalan mama bercuti pantang..
selama 60o days nanti...
huuhuhu.....
ahm n nad....kaya korang nanti erkkk..nanti jgn lupa banja akak tau....
ops..nadia bakal menanggung tugasan ijan...
ijan pong dijangka akan bersalin lebih kureng ngan tarikh mama due gaks....
ahm...akak tak mo la banja asam jer tau...

nad n mama tgh khusyuk tu...
jgn kacau no.....
seyes seunggu muka nad wat programming tu...
tp nad memang terror pong wat coding moding ni..
respect ngguh mama ngan dia ni...
esp in c sharp..caya ler...
kalau program mama ada silap...sat jer dia boleh trace....
huhuuhu....mama tabik la toing...toing...toing....
dan ini la sebahagian geng2 satu unit ngan mama....
ni kira geng2 junior la.....geng2 senior duk belah sana...
posted by Mama Hakim @ 11:27 PM   0 comments
Wednesday, July 15, 2009

New apparels....

yer....
dua helai baju yang sama tapi tak serupa..
ini pandangan dari arah depannya....
almost 2 weeks nak bersalin pong sempat lagi grabbed baju ala2 peknen ni..
bila masa ntah nak pakai......
next preggy la kut..ahhahah...tidak...
nanti baju2 ni pong dah expired dah....
ekceli yang suka sangat ngan baju ni...
sebab kolor2 dia mengancam....
kolor oren n purple kut......

then...kat belah bakang dia ni...
fesyen ala2 smoking gitu.....
nice la jugakkan..
boleh la mak yong ni bergaya jugak sket2...
posted by Mama Hakim @ 9:33 PM   0 comments

Bakper la ramai sangat polis...

Pagi tadi on the way g opis.
sampai jer kat persimpangan trafic lite opis mama tu..
tokojut sakan mama..
huhuuuuuh..ramainya pak pak polisi ditepi jln....
trak2 polis pong byk gak...
n pak pak polisi beruniform biru berderet tepi jln...
semacam mau menyambut sesuatu jerkk..
then terpacul la soklan ni dari mulut mama..
"pa naper ramai ngat polis ni?"
"ari ni kan anwar masuk hi court"
"ooooooowhhhhh"

yer la....KL hi court yang gah itu...
berdekatan saja ngan opis mama ni....
then slps meeting around kol 11.30pg td mama terus access berita harian mutakhir...
kut ada news pesal pak nuar ari ni...
yang ada....prosiding ditunda pada pukul 2.00 pm lak..
aaha....sian2 pak pak polisi yg berkawal dari kol 6 pg tuh....
terpaksa la menyambung tugsan sebagai pak pacak di tepian jln itu sehingga ptg td...
kengkawan yang pi menjamu selera kat medan selera hasil pong bilang..
medan selera penuh ngan pak pak polisi jer ari ni..
tak per la...rezeki pak cik mak cik medan selera ari ni...
apa citer sodomy case ni erkk??
tak sempat nak follow up kat tv td...
hakim nak tgk channel 611.
posted by Mama Hakim @ 9:14 PM   0 comments
Tuesday, July 14, 2009

N3 Rojak....

Jom kita melayan n3 rojak mamahakim kali ni...
kes tak mo buat byk n3..
kita rojakkan jadi sekali harung jer la..
hiihihih......
aci la yer..save energy sket...hiihih
tu la...boyot2 pong masih aktif berblogging la...
kakakkaka....tak per boyot itu bukan halangannya untuk kita beraktif dlm segala bidang.
chewah.....ayat mcm poyo jer gitu erkkkk...


Scene 1
tau kenapa si hakim jadi cam ni....?? peluk erat2 mama dia ni..
kejadian berlaku ptg jumaat ke ptg khamis tu....
lupa dah erkkk..
tp takut sgt la dia....
sampai tutup2 rapat mata dia.....n peluk mama kemas2 tu..
mama ingatkan dia dah tdo dah tu....
ropernya tak....dia pejam kan jerk matanya..
takut sebab....ada team fogging kat area umah kami ptg tuh....
sian dia....takut sesangat la...


Scene 2
ha tau kan ini buah per??
raja segala buah.....adalah buah duyang ler...
ini la buah duyang dari ganu ari tu....yg dlm akul ni duyang dr kebun kakak ku...mek ler..
yang dalam guni ni....
buah dari kebun ayah.....
arwah mak yang tanam duyang ni dulu...
sedapkan makan duyang ni.....
yum..yum....byk gak mama mkn..
tp tak leh ober2 sgt..panas bb kat dlm ni...
mebi dia rasa panas gak kut.....
dia byk gerak2 n tendang2 kalau mama dia mkn byk sket...
bg la peluang kat mama mkn duyang dulu dik....
mcm abg hakim....suka sgt ngan duyang ni..
"dap ma" dia cakap.....hiihih...:)
owh..rasa mcm dah besar jer anak bujang i tuh.....


Scene 3
ini ada lah set nona riguy yang mama tempah dr opismate mama...
tq yer ijan......
ada 3 barang semanya.....
minyak herbanika...
barut krim herbanika...
n minyak mustajab....
barang ni nak pakai dlm pantang-mantang nanti..insyaAllah.....
ekceli ada satu barang lagi termissed....which is....phytonatal...
phytonatal ni....jenis jamu la....so kena telan la kekdahnya kan...
ekceli mak de hakim called mama ari tuh....
dia cakap" mu kena amik phytonatal tu....tu hok paling penting, utk bykkan susu, utk kembalikan bentuk badan...bla...bla."
mama pong mengiyakan jer la..
ekceli mama masa pantang hakim dulu tak amik phytonatal ni..
cuma amik minyak2 sapu for external use jerkk...n lulur herbanika dia jerkk...
ops..abih pantang tu mama mama try gak minum uncang teh herbanika tuh..
tp itu mak teh yang bagi separuh kotak..dia suh try....
kali ni mama tak order lulur herbanika..
stoknya still available....
lulur herbanika ni bagus utk ilangkan bau2badan yang kurang enak dlm berpantang tu..
mak teh hakim pong cakap bagus phytonatal ni....
so mama akan mintak tlg opismate mama re-order utk mama phytonatal ni plok...
sempat ntahla dapat stok before bersalin ni....

Scene 4

UAT 2 for help it..

event mama seharian kat opis ari ni......


mama yang sudah bam2 ni.....bulat molek wes muka....dah sembab ke tuh??

yang pakai baju merah tu....kawan mama....cik azira...

lama tak jumpa no azira....td dpt la azira gosok2 perut akak ni erkkk....

dulu masa mama masih larat nak jenjalan jauh...

mama lunch sekali ngan azira n saibah n aina....tp now..dah tak larat ni...

mama mkn kat blk jer la..

tunggu akak slim blk leh kita mkn together2 yer...hiihihi

tak sabau dah ni....tp rasanya akak naik bersalin nanti...

kita terus kena g KAP kut....berkampung la kita kat bangi nu...2 bulan lebih gak tu..

cam ner la tu....bb kecik ku....n hakim...mesti mama rindu ngan korang..

n rindu ngan papa gaks.....mesti mama sedih nanti ni....uwaaaa....

UAT session tadi mama tak byk jln sgt....

so guided azira jer la....

mamahakim sempat berpeace2 lagi tu....hahhahahha
wah...muka bulat..perut pong bulat gak ni....hahhaha.....

Scene 5

sempena musim buah2an la ni...amik berkat tunjuk buah rambutan...

rambutan yang mama requested ngan papa suh beli kat nite market semalam..

sedap rambutannya....

nak makan mai la umah kami yer...

n buah pelam kg baru lagi....td baru beli kat opis mama...

segar bugar lagi buahnya.......
see...meriahnya.....musim buahkan....

sema nak mkn.....

mlm ni mama tak mkn nasik....hanya papa n hakim jer layan nasik mlm ni..

mama mkn buah jer la....

ok tamat suda n3 rojak ni..

mama nak layan tdo lak...

biasa mama yg tdo dulu..

tp mlm ni....depa 2 orang yg tdo dulu..

sebab on the way blk kija td..mama dah tdo sakan....

hihih..cian papa..tadak org layan dia driving...

mama start tdo masuk dr hiway nkve..lepas tol jln duta..sampai la ke rumah auntie hakim..

wa...lama gak tuh...huhuuh....

so malam ni..mcm ada tenaga sket la....

tp now dah nak tdo dah....baju lom iron ni...

posted by Mama Hakim @ 9:46 PM   0 comments
Saturday, July 11, 2009

"HADIAH" untuk rakyat.....

"Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan penurunan kadar tol sebanyak 20 peratus bagi pengguna lebuh raya yang kerap menggunakan kemudahan tersebut.

Pengumuman itu dibuat ketika beliau berucap pada majlis meraikan 100 hari pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur."

ahhaha..mesti ramai yang kutuk baca tajuk entry mama kali ni tu...
hahahhahha..sila la......
i rela u...ahhaha...
i sengaja nak provoke...i tau tajuk entry tu agak berbaur kapitalisme in politics...

tp apa yang saya mahu hilightkan di sini ialah...
"bagi pengguna lebuh raya yang kerap menggunakan kemudahan tersebut."
this statement la...
kerap lagu mana tu erkk...
berapa kali sehari kena laluhiway baru boleh dapat disc???
pa?? mcm kita yang lalu hiway nkve twice per day tu entitle tak??
hihiihih...
arap2 dapat termasuk dlm kategori la jugak erkk..
hihihi....save budget sket...

n lagi satu mama dapat biter ni...
lesen motor only rm200...
lesen car tak turun ker?
kita tadak motor pong....tak der kena mengena la ni..
tp kalau lesen car turun gak....bestkan....hiihih..:)
posted by Mama Hakim @ 4:09 PM   0 comments

Boring la plok ari ni..

Owhh..
boring la sungguh ari ni...
bertambah boring sebab papa awal2 pagi dah kuo ke PWTC ari ni...
ada la tu agendanya....
dan sesungguhnya.....minggu ni ada tetamu di rumah kami ari ni...
iaitu abg rahim n abg lokman...
tp dah dua2 dah menghangout kan diri ke klcc..
owhh....tak per la mak ndah redha n pasrah jer la korang nak kuo..
korang bukan selalu pong outing kat kl ni...

n disebabkan saya n anak bujang kecik ni jer kat umah ari ni...
so lunch ni tak mkn beria sgt la...makan ala kadar jer la..
habiskan stok bekpes pagi td jerkk..
saya pong tak lapo sgt lately ni..
n mkn pong dlm kadar yg sedikit jerkk..
mkn lebih sket....perut ni jadi se'eh yang teramat...
n kesudahannya saya jadi tak keruan...n tak leh duk diam....
pendek kata tak selesa la....

aicik hakim lak tak dtg umah hakim ari ni....
kebetulan kakak saya dtg dr trg..mek la dtg sini..
bwk durian utk adik2 dia kat sini...bestkan kakak saya tuh....
dia cakap tunggu saya nak blk..mcm tak leh blk dah tu...
tgh saratkan....kebetulan durian sgt menjadi kat kg tahun ni...
rezeki la tuh.....alhamdulillah......
dia cakap...ayah pong suh dtg kl ni..since saya sakit sendi tu..
ayah riso katanya...ayah ekceli nak mai jugak....
tp ada beberapa temujanji ngan pengantin2 plok...
so tak leh mai la..
tak per la...abg lie cakap nak bawak ayah dtg kl 21/7 ni...
hiihihi.....
saya pong dah ok dah ni...
kurang dah sakit sendi pehanya ni...
n mlm tadi ailong sefamily dtg umah...mkn duyan n tapau bwk blk klang jgk.....
aicik jer lom dtg mkn duyan ni...
nanti aicik lambat dtg..hakim habiskan duyan2 tu...
dia suka sgt ngan duyan tuh...
pagi td pong lom sapan lagi..dia tgk duyan dah mintak..
"nak yan ma."
suh dia sapan dulu tak jln plok...
so terpaksa bukak n bagi dia makan duyan dulu...
then baru bekpes....

ekceli saya abru bgn tdo ni..
bangun tu pong sebab hakim yg bangunkan...
"ma....adik yak"
huhuuhu..nak suh basuh yak dia la tuh...
mamanya saja yang tdo....dia tak tdo pong...
saya ajak dia tdo...
tak mo lak...
semalam pong seharian tak tdo...
mlm kol 10 baru tdo...
itu la kalau ramai org kat umah....nak main jerkk..
susu pong kurang dia mintak....
mujo ramai yg ada nak melayan kerenah dia...

okla mau stop dulu la..
sambung baring lak...
n sambung kemas kain yang dah dilipat tuh...
posted by Mama Hakim @ 3:39 PM   0 comments
Thursday, July 9, 2009

Yang mana satu yer...

Meh jom tolong saya pilih yg mana 2 yang paling lawa antara 4 ni..
confusing nak beli yg mana satu....
rasa macam sema lawa...
tp kena pilih 2 jerkkk..
kalau pilih sema ni...huhuuh..pokai la pak cik n mak cik....

ok let's introduce the material of fabrics 1st...
1st from left (coklat mix oren ) this is brush batik....nama diberi oleh designernya...
2nd (turqoise) brush batik jugak.....
3rd...(red n ada abstrak yellowish) this is brunei design....
4th....(black munga2 red pinkish)...brunei design jugak....
all the materials are batik silk.....from kelantan n terengganu....
mlm td dah tanya papa....
yang mana papa suka...
papa cakap yang biru tu ok gaks...
isteri yang to'at cakap suami kena la pilih yg biru tu erkk..
hiihihiih.....
pa apa kata kita amik 3 pasang la plok...hahha...
botak la mu pa......
yang mana satu erkkk....nak amik ni...
ekceli kain ni..opismate papa yang jual...
papa bwk balik tunjuk kat mama...
tu pong mama requested dari papa suh bawak balik...
sebab dah plan nak beli juga batik silk utk persiapan raya nanti....
yer la...sonang...da habis pakai beraya nanti...
bleh pakai baju ni utk bekerja hari khamis...hari batik...hiihihi
plan nak cari kat ganu jer batik ni...
tp ari tu balik ganu tak leh singgah la kedai payang....
cuti koloh maklum jer la...ramai ngat org serbu sana...
tak sesuai...harga sutera pong byk kena mark up time tu....
n tempahan baju utk raya pong dah nak tutup dah...
last 2 weeks tailor mama dah dtg amik baju mama kat opis...
sempat la passed beberapa psg baju utk raya ni...
yer la raya ni kan i dah bersalin.....arap2 my body da boleh back to my normal figure time tuh..
cuak gak...sebab raya kali ni....tempah 3 pasang baju kurung modern ikut body tu..
amik risiko sungguh la....berani amik risiko...berani la hadapi....
ekceli itu yang menjadi salah satu inspirasi utk kembali ke figure asal.....
ingat baju2 tu....kena la disiplin....
harus la kena betui2 committed ngan jamu2 nona roguy lepas ni....
tailor mama ckp..dianyer tempahan baju utk raya tutup minggu depan....
so insyaAllah kalau mama amik kain2 pasang ni...
masih sempat nak tempah ngan dia la....
kak g opismate papa tu...bagi papa bwk balik kain ni...
42 pasang...byk erkkk....
tp yang mama paling berkenan 4 pasang ni ler...
berkenan sebab.....harga paling reasonable....paling murah hok brush batik tu la...
then design nya la....
semalm dah msg2 ngan kak g cakap ada yg berkenan...
dia cakap pilih la..nanti kak g bagi discount lagi..hihiih..
harga kita2 kak g cakap..hiihih...
pandai kak g berbisnes no...
tp sori la kak g yer...tak dang nak bwk tunjuk kain kak g ni kat opismate saya...
due of mc banyak ari ni ler...
len kali la plok kak g yer....
kengkawan moh ler tlg saya pecahkan kebuntuan pilih kain ni...
esok hisyam dah nak pulangkan kain ni kat kak g....
sekian.....
tqvm.....:)
posted by Mama Hakim @ 9:46 AM   0 comments