" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, January 30, 2009

Salam pagi jumaat...

Cepat jer rasa dtgnya ari jumaat minggu ni.
yer la...on rabu baru start kijakan....
tu yg rasa sat jerk.....

Arini yang tak bestnya...
mama tertinggal henpon kat rumah..
jarang kejadian gini berlaku....
biasa sebelum melangkah kuo rumah makesure sema brg keperluan ada dlm handbag...
ari ni ntah la naper agak careless sket....

Minggu ni dah minggu ke 13 mama peknen...
sat jer rasa berlalu....
so far alhamdulillah.....no more bleeding case...
last bleeding pada minggu ke 11 ari tu....
alhamdulillah masuk jer minggu ke 12..no more....
i like....n last mama makan duphastone pada minggu ke 12 ari tu...
so far sampai skang tak sambung lagi ubat tu...:)
n no more uwek2...best gak tu...appetite mama pong makin baik...
cuma..makan tu agak particular sket la.....
fenin papa ptg2 nak melayan mama nak makan apa....
sat nak menda tu..sat nak menda ni....
last2 beli jamahnya sket jerkkk......
cuma ari ni....mama dah nampak kesan blood spot thru noose....
biasanya pagi2 la terjadi...
mcm peknen hakim dulu gak....pg2 idung mcm ada kesan luka gitu sket....
dah consult ngan dr siti dulu....dia kata normal case for peknen women....
so mama tak take serious la.....sebab dulu dah kena jugakkan....
dulu riso gak......pesal idungku asik berdarah jer ni esp pagi2...
so far mama lom decides nak bersalin kat mana lagi ni..
tunggu panel hospital baru nanti.....then leh la decide yer pa....:)

okla...opismate mama dah ajak sapan ni...
nak kena sapan dulu.....
ekceli ada menda nak story lagi sini..
tp....tak reti la nak citer cam ner....
okla till then la yer....
posted by Mama Hakim @ 8:18 AM   0 comments
Wednesday, January 28, 2009

CNY Holiday....

Cuti raya cina kali ni...
mama berkesempatan balik kg mama...
huuhuh...bestnya......
kami bertolak balik kg around kol 5.00 pg sabtu tu...
then singgah bandar sri damansara.....
amik mak teh n abg aqil n abg myo sekali...
depa tumpang blk gak....
awal pagi tu tak byk plok keta menuju ke arah pantai timur...
tp kami benti around sejam jugak kat rnr genting sempah tu..
solat subuh n bekpes sekali...
kuo jer rnr tu....berderet lak keta...huhuuh.....


kami sampai kola berang agak lewat dr biasa....
around kol 2 ptg gak ler....
singgah pasar kola berang dulu...sebab mama tingin nak mkn budu..
n ulam2an lagi...dah kol rumah atuk sapa ada kat umah..
kebetulan mak de pong dah sampai....
so lunch kat umah jer la....singgah beli ulam2 jer kat pasar....


so sabtu ptg tu berehat dulu kat umah...
selepas upacara minum ptg baru gerak g tgk nenek hakim kat umah mak ngah....
mak pong byk pejam mata jer skang ni.....
sampai mlm jugak la lepak umah mak ngah...


hari ahad....mama uruskan "sumthing" agenda mama di kuala berang...
pi post opis pos expresskan surat confirmation report duty mama...
then g buat surat akuan depan pesuruhjaya sumpah sekali..
senang setel sekali harung...
cuma for the time being medical report jer lom siap lagi ni..
insyaAllah sabtu ni ler....mujo ada klinik panel kat area rumah kami kat subang perdana tu..
dekat jerkkk....tp mama dah confirmkan...medical check up siap sehari jerkk...
n ari tu....kami adik badik plan nak masak bubur lambuk...
sema tingin nak makan bubur lambuk...
sepuyuk besar la masaknya.....habis tak sampai mlm...
bestnya.....bubur lambuk ganu.....


hari isnin..agenda masak memasak lagi...
disebabkan hari ahad tu...mama nak mkn nasik ayam kat kola berang..
tp dah habis....mak ngah kata tak per la...esok kita buat nasik ayam....
so....isnin tu wat nasik ayam la plok....
5 ekor ayam sema...besar2 lak ayamnya...
nasik baper cupak ntah ler....ke gantang erk mak ngah guna...
tp puyuk besar lagi la..
yer la adik badik ramaikan.....
meriah rumah....nenek pong nampak epi la sket tgk anak cucu blk ramai2 ni...
n kebetulan lak mlm tu....mak mertua n kakak ipar kak nah lak dtg melawat mak...
dari jauh deme dtg....felda lepar hilir sana....
dtg melawat besan nya....

n kami plan nak kuo g bandar kola ganu ptg tu...
tp....disebabkan tup2 nak bersiap pi...hakim lak tak alih2 tdo..
tersengguk2....tgh2 main tertdo...penat sgt la tu..
cancel la....sian dia nak tdo....so duk umah jer la..
n kebetulan ari tukan....ada gerhana matahari...
atuk dah pesan siap2....ari ni ada solat berjemaah gerhana matahari kat masjid....
so dapat la papa berjemaah sekali....
mama dengar atuk baca khutbah gerhana dari rumah jer la...
n ptg tu ajak papa g jenjalan tepi sungai...bwk hakim n anak buah lain gak....
family aiteh pong join sekali.....n budak2 sonok sgt mandi sungai..
papa pong join gak....nak tgk gerhana time tu....matahari dah masuk celah bukit dah....
rindu jer scene gitu..suasana kg....nampak burung2 terbang sekawan balik ke sarang..


hari selasa...
kena bersiap nak blk kl dah ler.
rabu dah nak masuk opis...
selepas family mak de bertolak blk jb...
turn kami lak bersiap blk kl....
tinggal la family aiteh n aihim kat umah atuk...
kami keluo dr rumah atuk pukul 11.00pg...
then singgah jumpa nenek dulu kat umah mak ngah...
then papa lak singgah jumpa org kg papa kat kg sebelah....
so around kol 12.30 gak ler....baru bertolak betul2nya....
dan sampai la kl kol 8 mlm td....
n tepon atuk mlm td...dia cakap dia sorang jer kat umah....sian lak....
n nenek hakim pong kena demam semalam....
moga tak melarat la demamnya tuh....
posted by Mama Hakim @ 11:35 AM   0 comments
Friday, January 23, 2009

Citer malam tadi....

Malam tadi mcm2 menda lak berlaku......
Antara kejadian mlm td...

1) first....
balik rumah ptg semalam tgk 2nd bathroomnya saluran air tersumbat...
uuhuhuuh..naya gak tu.....puas la jugak papa gode tka mo jadi gaks....
panggil uncle nuar pong tak mo jln..
n ari ni papa da buat report dah..

2) second
malam td g bandar sri damansara..umah mak te..
sebab nak jumpa abg halim...
abg halim nyer flight balik india kol 7am pagi ni....
so tadak org available nak anto dia ke airport...
so....mak teh n mama booked taxi jer la utk abg halim....
mujo pakcik taxi tu duduk dekat ngan area umah mak teh...
mak teh mintak pakcik tu dtg amik abg halim kat umah dia kol 4.30 pg....
ada lak soklan lawak abg halim mlm td...
pakcik tu baik ker??? ihiih..tak sangka no..badan besar gitu takut gak..hihh
takut kena peras ugut..kena gelak jer....ke takut kena kidnap...hihihiihih
n mak teh ckp la.....anak pakcik tu x student dia kat sek. bandar sri damansara tu..
jgn riso ler....
bila lagi abg halim nak blk.....x sangka last year dah abg halim study kat sana....
mcm kejap jer.....anyway caiyok..caiyok.....teruskan perjuangan
tahun depan leh blk mesia.....kija n pegang title Dr. Abdul Halim...

3) third...
tatau la naper....
mama muntah2 jer since kol 1 pg td....
sebenarnya..mama jarang muntah2 gini...
tp hari ni mcm lembik jugak la......
mlm td nak tdo pong tak leh..
perut jadi mual.....
oooo...begitu tidak selesa la....
pagi td selepas msg abg halim kol 4.30pg td....sempat la lena sket..
then bangun kol 6.30 pg...
plan nak g kija gak ler....
mandi iron baju sema...n dah sarung jubah ..tp rasa mcm lembik sgt.....
tak larat ler...n perut pong masih mual2...mcm ada menda nak kuo lagi....
mama pk kalau g opis pong dlm keadaan mcm ni tak jadi kija gak..
amik mc jer la....
bukak balik jubah..n.hakim lak ari ni wat perangai..
tak mo g umah bbsitternya.....may be sebab dia tgk mama tak pakai lawa2 kut..
tak nak kuo umah tu...nak duk atah sofa jerkk.
terpaksa la mama berlakon sat......pakai tudung n antokan dia ke pintu....
baru la ok sket..sian hakim....
posted by Mama Hakim @ 10:13 AM   0 comments
Wednesday, January 21, 2009

Mama admitted at Tawakal

Jom melayan gambo mama keboringan di Tawakal ari tuh...
sungguh la boring...
mujo la dapat bilik 2 bedded....
ada jugak rahmatnya n pekdahnya..
satu tak la takut sgt.....n tak la boring sgt kekdahnya....
papa requested gak single room utk mama...
tp.....full....ramai sungguh pompuan2 yg sakit.....
tak per la 2 bedded pong 2 bedded la..janji mama sihat.....

mama kena warded dr 14-16 jan 2009....
time tu pong wad penuh...
dr mama suh blk rumah dulu..
nanti ptg tunggu admission officer kol baru dtg utk admit....
so blk rumah dul tdo ler....rest..tak sihatkan....
tunggunya tunggu..kol 4 baru dapat kol dr admission officer....
mama leh admit ptg ni....tu pong 2 bedded jer free....
tak per la....dah dia ckp single room dah full....
tp mama ckp mama tak leh dtg ptg....
mama datang selepas maghrib....
by the way..mama pong mengemas la brg2 keperluan mama kat wad....
dan selepas maghrib...bertolak la kamo 3 beranak ke tawakal..
sedih gak masa tuh....nak menitik jer air mata dlm keta..
tp tahan jerkk..malu ngan papa..
sedih sebab siankan hakim......baru jer nak recover dianya health...
mama lak kena admitted....sian sgt dia masa tuh.....
tp nak buat cam ner kan.....
tabahkan hati jer la......

hakim masa anto mama 1st nite kat wad.....tunjuk hp mama...."bar kim"
tgn mama kena tagged....

saja amik gambo ni.....keboringan kan....
hp holder yg dibekalkan oleh pihak spital...

hari2 kena inject.....ekceli urat mama halus sgt kata nurse tu...
so susah la nak carik.....tp belah kiri ni ok sket..
so mama tak mo la dia usik kanannya...
tp dia cakap kiri tu dah lebam dah.....sebab dah 2 kali amik dah situ..
so kiri kanan kena la.....
papa n hakim....pelawat setia mama....
n kami dinner together la 3 banak....
thanks to papa sebab sudi bwk hakim jenguk mama mlm2...
travel dr subang ke kl...
sian...tau abg penat...
blk kija kl-subang...
then pas maghrib subang -kl lagi...
tp mama rindu sangat kat hakim.....
hakim dah nak bertolak blk ngan papa...
biasanya kol 9.45 mama suh papa blk ler....
yer la....jauh jugakkan kl nak ke subang tu....
sian hakim masa ni..
asik sebut...ma...ma... jerkk..
pelik dia kut...
pesal mama tak masuk car....
then mama cakap la....mama tdo sini...hakim tdo ngan papa.....
mengisi masa lapang.....
turun bawah....beli magazines....
last day jumaat tu...
mama teringin sangat nak makan nasik ayam kat kedai sebelah haslam tu....
so turun beli la nasik ayam ni...kang susah lak nak dapat....
n tgh2 sedap2 makan nasik ayam...
menu yg mama order dr cafe sampai lak..
huhuuhuuh..byknya..saper nak mkn ni......??
nak kasik ah so kat bed sebelah dia pong tunggu anak dia bwk makanan..
huhuuhuh...
n alhamdulillah...
ptg jumaat tu mama dah discajkan dari wad....
ekceli dr mama nak bagi mama mc sampai jumaat next week..
tp mama ckp...tak payah la..saya nak masuk kija dah...
hiihih..sungguh sorang kakitangan yg dedikasi n komited mama ni yer...
akkakka......tp.....yer la...mama nak masuk kija.....byk kija mama tertangguh tu.....
kalau mc pong mama jd tensen ingatkan kija2 jerk cam ner...no points gak kan....
hihiihiih...so kalau dah sihat sket tu masuk kija...n wat kija slow2 okla tu.....
n lagi satu...mama malu sangat dah...dah byk sangat mama mc....:(
n bil hospital mama...
hiihih....so far bil warded yg paling murah ler...
tak leh lawan hakimnya bil....
rm1.2k jer...
ni pong insurans yg cover tau....hihih...:)
bukan bayo sendiri maa.....
posted by Mama Hakim @ 11:38 AM   0 comments
Tuesday, January 20, 2009

Big Plate

Petang ahad selepas hakim discaj dari Tawakal...
mama ajak papa carik buah kat econsave....dekat jer ngan umah ni...
kebetulan....susah lak nak parking...
so mama ajak papa g mkn2 dulu....
jom kita g Big Plate la...
opismate mama suka makan sini...
tp mama lom cuba.....
jom tgk apa yg ada sana....
Big Plate steak.....ni mamanya ni...
papanya menu ari tu....steak jugak..
tp telah di delete oleh hakim..
dia suka godeh2 henpon mama tu...nak tgk gambar hakim...."bar kim"
ada la tu tertekan menda2 tu....

hakim ngan menunya.....mcm sedap la plok.....

ekceli hakim mkn mushroom soup jerkk..tp byk la plok.....

tunggu order.....mana ni encik...?

Labels:

posted by Mama Hakim @ 5:49 PM   0 comments

Hakim admitted @ Tawakal

Entry tertunggak.....
Masa hakim admitted at Tawakal 5-10 Jan 2009 ari tu..
Hari isnin n selasa papa fully jaga hakim kat wad...
Mama datang malam2 jerkk..
Hari rabu n khamis tu....turn mama lak jaga hakim kat wad...
ekceli papa ok jer nak jaga seminggu pong...hiih..ye ker pa??
tap mama mcm dah rindu sgt kat hakim......
Ari jumaat n sabtu tu kami jaga together2 la......
lagi pong masa tu demam mama masih tak kebah lagi....

6 days 5 nites kat Tawakal....
bil is about RM 4.2k
mujo insurans cover sema erk......

jom layans gambo hakim kat wad kali ni......

hakim yang kelaparan selepas buat suction......
yer la sebelum suction hakim kena poser dulu...
sian dia.....dah pandai ckp kan...
ajak mkn la.....nak cucu la.....
tapi ma cakap sabo la dulu.......nanti sat jer lagi......pas tu kita leh mkn....

habis jer suction....terus mama bagi susu.....
n kasik makan kat dia......
n biasanya lepas mkn dia akan terus tdo....
sebab tired kut melawan ngan akak2 kat unit fisiotherapy tu.....
hakim sangat la glamer kat unit fisio tu...
hakim sampai jer bilik tu....terus sema staff situ panggil hakim.....
sudah hafal nama dia.....yer la.....every warded kena wat fisiokan.....
dan hakim biasala sampai jer blk tu tak mo masuk....n gelisah jerkk..
tak nak...tak nak dia cakap........

hakim makan roti keras.....suka lak dia ngan roti ni....
tp satu jer la...kalau mkn roti ni bersepah la sket....

n kat wad hakim sangat senang utk tdo......
mama cakap jer tdo.....
tepuk2 sket atau tak tepuk pong...
sambil tgk tv terus tertdo jerkkk...
sayu jer hati mama tgk hakim tdo ni.....
budak tak sihat kan..
lepas ni sihat2 la sokmo dah...

see sangatla kamceng ngan papa.....
kalau papa ada.....tak mo tdo ngan mama...
nak papa jugak.....
kadang bangun tgh mlm pong....cari papa yg tadak kat sebelah....
terpaksa la suh papa tdo sebelah dia.....mama kena jauh sket ler...
sungguh la anak papa....

tgk la...muka hakim yg agak pucat ni....
masa ni kami yang keboringan....menunggu bil hospital.....
kol 3 ptg jugak la baru blk rumah ari tu....
biasala kalau insurans cover ni...
bil lambat sket.....
gambo yg mama amik masa boring tunggu bil....
hihiihi...mcm sweet lak gambo ni.....
ada selipar papanya.....hakimnya....mamanya.....
hihiihi...so sweet...skang bertiga....insyaAllah...by august ni...tambah lagi sorang ahli.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 5:03 PM   0 comments
Monday, January 19, 2009

Limau mandarin...

tau kan limau ni.....limau yg ada masa musim chinese neu year ni ler.....

since mama baru masuk opis ...3 ari lepaskan admitted....
so ari ni baru dpt sekotak limau ni..
sema staff dapat sorang sekotak..
gini la....opis mama kalau raya cina....setiap ptg ada la bwk blk limo cina ni....
hhihhi.....murah betui rezeki....
ekceli limo ni disponsor oleh supplier a.k.a vendor yang liaise ngan kompeni ni la..
kalau tgk kotak limau sampai berpuluh2 kotak....
anto ngan lori pong ada.......tanda ingatan dari depa2 la ni.....
padahal kat sini tadak sorang pong staff chinese mau pong india...
mama plan nak kasik limo ni kat bbsitter hakim n mak teh..
sebab kat rumah ada lagi sekotak....baru jer beberapa bijik di makan....
nak tunggu kami 3 banak yg habiskan..mau rosak buah limo ni...
posted by Mama Hakim @ 5:17 PM   0 comments

Ahad...wat per....

Semalam ahad.....
sonokkan cuti....duk umah lepak2 ngan anak n somi tercenta...
semalam....mama ajak papa g shopping groceries akt giant...
giant mana lagi..kalau tak KJ...
bukan KJ menantu pak lah tu tau...
KJ kelana jaya...
hihiih......

plan nak beli ikan...n ikan.....
huhuuh..tp ramai sangat chinese kat giant tu semalam..
yer la depakan nak beraya gong xi kan nanti..harus la busy buat preparation tuh...
sampai sana seekor ikan pong mama tak beli..
yg beli ketam n kerang..kerang lagi.....
anak dalam perut ni suka makan kerang kut...kakakkakkaa
ari2 nak kerang jerkkkk....

then lepas kuo dr giant mama ajak papa lunch kat satu tempat ni..
hiihih...pantai dalam....restoran kelantan tu ler.
sebab mama nak mkn nasik lauk budu..
sedap la wes....
begitu menepati selera kami...mama n hakim jer la kut..
tp papa pong mkn bertambah gaks...
hihiih..rasa itu la pertama kalinya since peknen ni mama mkn nasik begitu byk...
terpaksa papa order sepinggan nasik tambah lagi...
hakim pong makan leh tahan gak....kuah lemak n ikan kembong bakar..
dia asik mintak fish jerkkkkk......
mama lak makan....saja nak cakap sini...sebab sedap la bagi mama ni...
kena ngan selera ganu mama....
ikan aya singgang, ikan kembong bakar, cicah ngan budu, poyok, letak cili...
pas tu amik ulam petai, jering, terung + pucuk ubi kayu celur....n tambah lagi mkn ngan timun muda...
terangkat sungguh ler...
papa??..papa tak makan budu la....dia amik ikut selera dia ler....hihiihih....
pa wiken ni kita g lagi erkk....mcm nak lagi ler.....
tp ramai la org....q nak amik nasik pong pjgnya.....

dah perut kenyang blk rumah....
solat n tdo ler....hakim tgk tv......
mama dah fenat...
n kol 5 bangun....sebab nak masak2 lak.....
nak masak pengat jagung n utk dinner mlm kang...

okla jom layans gambo laks...

ni la lauk simple mama siapkan utk dinner....ketam goreng merah, sayur lemak sawi n ulam timun n tomato jerkk
tgk la budak kicik yg tak pernah nampak ketam ni.....dia buat mainnya ketam tu....sibuk nak angkut ketam bawak g depan tv sekali.....masa ni ketam belom dimasak....riso mama takut tumpah air ketam tu kat lantai.....huhuuhuuh

see.....pengat jagung yg mama siapkan ptg semalam.....suka papa n hakim makan...

kat giant...budak kecik yg dah dapat lolipop....pujuk sebab dah meragam dah dia......


dah dapat lolipop....terus behave good....n terus nak duk dlm troli tuh....n diam jer la sampai tertdo.....tdo pong sambil pegang lolipop tuh....
posted by Mama Hakim @ 11:50 AM   0 comments
Saturday, January 17, 2009

Hye..i'm back...

Saya dah kuo dr wad..
semalam petang kol 4.45 ptg saya di discajkan dr hospital tawakal...
n...syukran....buat masa ni..
saya rasa makin bertambah sihat n makin bertenaga...
hiihih...
tak caya....?? caya ler....
hihiiiiiih.......

n ari ni pong pagi2 tadi siap cakap kat papahakim....
'ayang nak masak la ari ni"
"tak yah la...larat ker"
"ala da boring la asik makan luo...lg pong da rasa ok sket ni"
"nak masak per?"
"kalau ikutkan ati nak masak nasik ayam.." (punya la tinggi angananku itu.....)
"larat ker?:
"itu ler......"
"laksa penang bole ke pa"
"ala masak simple2 jer la"

huuhuuhuuh
ayat masak simple tu yg tak reti tuh.......tak dak idea nak masak per...
so td slps agenda bekpes di restoran mamak feberet hakim....
n suka ati mama....hakim mkn ngan byk sekali.....
epi lak kut dia...mama pong da sihat....cayang hakim....
slps bekpes kami g beli brg masak....
1st kedai beli la kerang, sawi....n ikan kembung....rasa mcm tak puas lagi..
masuk 2nd kedai......beli lagi ikan bawal.....jagung konon nak masak pengat jagung la ptg ni...
ihih...tp tak jadi..sebab tertdo sekali semasa tdokan hakim....
hakim ari ni sangat la aktif bermain...baper kali papa da trial n error masukkan dlm buai...
tak jadi gak.....tutup langsir sema.....tak jadi...main jerkk..siap nyanyi2 lagi..totek jer mulutnya...
last2 papa yg tertdo......so mama kena jaga hakim ler..sampai hakim tdo gak kol 4 td....

berbalik citer pesal masak2 ari ni...
so ari ni saya berjaya memasak hidangan lunch..
yg sangat best papa n hakim mkn....
byk td hakim mkn....
papa pong bertambah2...walaupong lauknya so simple jerkkk..
yer la..kena paham la jugak kondisi mini dia ni...
lauknya ialah....ikan bawal goreng sambal merah, masak lemak sawi....n rebus kerang jerk.....
may be diorang dah rindu sangat air tangan mama ni erkk..
yer la....dapur pong dah lama tak idup sejak peknen ni.....
asik makan tapau jerkkk.....eeee boring.....

ekceli semalam masa blk dr wad....checked mail box....
uhuhuuh...ada gud news utk me ....insyaAllah
nanti free i citer la kat sini...
tu hakim dah bangun dah...
till then la yer....
posted by Mama Hakim @ 5:42 PM   0 comments
Thursday, January 15, 2009

Mama Hakim admitted to Tawakal Hospital

Mama Hakim telah dimasukkan ke wad di Hospital Tawakal kira2 kol 9 mlm td akibat jangkitan virus.
Papa n Hakim mendoakan agar mama cepat sembuh. Amin...
posted by papa @ 3:36 PM   0 comments
Tuesday, January 13, 2009

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Tadi mama dapat kol dari my gynae from Tawakal Hospital...
uwa....kalau dr. siti kol maknanya ada sumthing wrong somewhere la tu....
huhuuhuh...memang pong...
hasail dr blood test ari tu ler...
suspected dengue....patut la demam tak baper nak baik.....
siang boleh tahan lagi...walaupong kaki tangan masih sejuk....
tapi masuk jer malam..mengigil berselimut....

ekceli...next appointment mama on this friday 16/1...
tp pikir nya pikir....im not responsible only for myself right now...
i'm carrying my second baby in my womb now....
itu yang penting my baby...risonya ler...
takut nak bio lelama.....mintak simpang anything yg tak elok tu...
so ptg ni mama arrange an appointment utk esok pagi.....
so esok pagi....g tawakal dulu ler...
insyaAllah lepas tu baru masuk kija...

mama bukan apa la ni...
too busy with my office duties....too much.....
by this thursday i have a dateline for yayasan report...
huhh...skang pong tgh preparing the report...
tp tergendala sat td since dpt kol dari dr. siti...
tambah mama fenin....2 org officer mama dah tak de skang...
sorang dah tuko unit lain....sorang lagi dpt masuk kpli jqof..
better for him la....for his career advancement....personal avhievement.....
so tinggal sorang budak alumni....nothing much to rely on with her...
sebab budak baru.....huhuuh..
so skang masih menunggu new recruitment for assists me on yayasan matters...
mcm2 pk dlm kepala ni.....
kalau gini...kalau gitu....huuhuh..saper yg nak tlg setelkan kija ni...
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
posted by Mama Hakim @ 4:35 PM   1 comments
Monday, January 12, 2009

Announcement..Rumah Anak Yatim

Sekarang saya sedang mencari mana-mana rumah anak yatim di sekitar luar lembah klang, pendalaman Selangor bleh la ni, Perak, Kedah, Perlis dan Pulau Pinang untuk dipanjangkan diberikan bantuan secara bulanan.

Kriteria:
1) Rumah anak yatim yang dhaif.
2) Rumah anak yatim yang kurang mendapat liputan/perhatian/bantuan dari mana-mana badan korporat.

InsyaAllah akan dipanjangkan bantuan untuk rumah-rumah ini selepas disenarai pendek nanti.

Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Sekian. Terima kasih. Harap maklum.

-sekadar renungan-

PAHALA MEMBANTU TETANGGA DAN ANAK YATIM

Pada suatu masa ketika Abdullah bin Mubarak berhaji, tertidur di Masjidil Haram.
Dia telah bermimpi melihat dua malaikat turun dari langit lalu yang satu berkata kepada yang lain, \"Berapa banyak orang-orang yang berhaji pada tahun ini?\"
Jawab yang lain, \"Enam ratus ribu.\" Lalu ia bertanya lagi, \"Berapa banyak yang diterima ?\"
Jawabnya, \"Tidak seorang pun yang diterima, hanya ada seorang tukang sepatu dari Damsyik bernama Muwaffaq, dia tidak dapat berhaji, tetapi diterima hajinya sehingga semua yang haji pada tahun itu diterima dengan berkat hajinya Muwaffaq.\"
Ketika Abdullah bin Mubarak mendengar percakapannya itu, maka terbangunlah ia dari tidurnya, dan langsung berangkat ke Damsyik mencari orang yang bernama Muwaffaq itu sehingga ia sampailah ke rumahnya. Dan ketika diketuknya pintunya, keluarlah seorang lelaki dan segera ia bertanya namanya.
Jawab orang itu, \"Muwaffaq.\"
Lalu abdullah bin Mubarak bertanya padanya, \"Kebaikan apakah yang telah engkau lakukan sehingga mencapai darjat yang sedemikian itu?\"
Jawab Muwaffaq, \"Tadinya aku ingin berhaji tetapi tidak dapat kerana keadaanku, tetapi mendadak aku mendapat wang tiga ratus diirham dari pekerjaanku membuat dan menampal sepatu, lalau aku berniat haji pada tahun ini sedang isteriku pula hamil, maka suatu hari dia tercium bau makanan dari rumah jiranku dan ingin makanan itu, maka aku pergi ke rumah jiranku dan menyampaikan tujuan sebenarku kepada wanita jiranku itu.
Jawab jiranku, \"Aku terpaksa membuka rahsiaku, sebenarnya anak-anak yatimku sudah tiga hari tanpa makanan, kerana itu aku keluar mencari makanan untuk mereka. Tiba-tiba bertemulah aku dengan bangkai himar di suatu tempat, lalu aku potong sebahagiannya dan bawa pulang untuk masak, maka makanan ini halal bagi kami dan haram untuk makanan kamu.\"
Ketika aku mendegar jawapan itu, aku segera kembali ke rumah dan mengambil wang tiga ratus dirham dan keserahkan kepada jiranku tadi seraya menyuruhnya membelanjakan wang itu untuk keperluan anak-anak yatim yang ada dalam jagaannya itu. \"Sebenarnya hajiku adalah di depan pintu rumahku.\" Kata Muwaffaq lagi.
Demikianlah cerita yang sangat berkesan bahwa membantu jiran tetangga yang dalam kelaparan amat besar pahalanya apalagi di dalamnya terdapat anak-anak yatim.
Rasulullah ada ditanya, \"Ya Rasullah tunjukkan padaku amal perbuatan yang bila kuamalkan akan masuk syurga.\"
Jawab Rasulullah, \"Jadilah kamu orang yang baik.\"
Orang itu bertanya lagi, \"Ya Rasulullah, bagaimanakah akan aku ketahui bahwa aku telah berbuat baik?\"
Jawab Rasulullah, \"Tanyakan pada tetanggamu, maka bila mereka berkata engkau baik maka engkau benar-benar baik dan bila mereka berkata engkau jahat, maka engkau sebenarnya jahat.\"

-wallahu'alam-
posted by Mama Hakim @ 6:29 PM   1 comments

Admitted @ DEMC

Jom tgk aksi2 hakim masa admitted ari tu...
31/12/08-3/1/09
4 days 3 nites kami berkampung di DEMC....
Total cost we spent is about RM3.8k plus...
ops...bukan we spent ler....
all the costs was covered by the insurance company....
hakim tgh tunggu papa depan toilet...
masa ni dah sihat dah sket ni...jln jer la dlm blk tu...
tgk la aksi anak bujang i ni....lasakkan...ganas gitu.....nak tgk car...lori sema...

tempat landing baiknya ni...saja papa alihkan sofa tu ke tepi tingkat..
bagi peluang kat hakim tgk view kat luo...

kebetulan bilik kami betui2 facing masjid shah alam ni.....
5 kali sehari dpt dgr org baca quran n azan...
salah satu sebab naper caj bilik ni agak tinggi....
rm300 per day....mutiara room....
and space agak besar gak ler.....

besar la jugakkan......tp dpt satu bed jerk...malas papa nak mintak bed tambahan...
so malam2 papa tdo bawah jer la...mama tdo ngan hakim atas bed...


furniture n accesories yang lebih sket....ada munga2 la....
n bilik ni ada esbox gakk....tersembunyi dalam cupboard tu...esbox kecik jerkk....

masa ni hakimnya chicken pox lom fully recovered lagi....
kalau u all nak tau...kat demc ni...diaorg pecahkan chicken pox tu...
tp pecah guna jarum la.....menjerit jer la hakim...
dan 2 kali sehari.....pagi n petang diorang akan datang cuci chicken pox tu....
n sapukan cream namanya acycloviv.....bagus ubat ni...
time makan ngan papa....makan bubur jer la...mujo lalu nak mkn bubur tuh...
masa ni dah tak der vomiting dah.....

tgnnya yg kena masuk drip...
dia asik suh cabut jer la......
ekceli mama start kena demam masa 2nd day kat demc ..on khamis
tp biokan jer dulu..sampai la jumaat tu mcm tak larat jugak....
pa suh g jumpa doc. jugak kat poliklinik demc kat bwh tu.....
ekceli takut gak...sebab hakim kena chicken pox kan....
ekceli this viral very dangerous to pregnancy women..mcm mama ler..
esp....for those who pregnant under 11 weeks....mama la jugak tu....
masa hakim kena tu....mama baru 9 weeks.....
walaupong mama dah pernah kena virus ni dulu.....tp probabilities itu masih ada...
so....nak buat mcm mana kan....doa dan tawakal jer la...
arap2 mama tak kena.....dalam hati mintak tu jerk..
yer la anak mama sakit...kalau pa n ma tak jaga..saper yang nak taking care hakim...
n mama dah consult ngan paed hakim pong....brief her im pregnant....
n dia pong cakap if kena nak buat cam ner....nothing much we can do.....:)
just pray for it.....lindungi la anak dalam kandungan ku ini.....
n for the time being....syukur sesangat ....
arap2 tak kena dah la chicken pox viral tu....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 4:45 PM   0 comments

Time to hapdet...

1st update for this afternoon....
gambo2 hakim masa kena chicken pox ari tu.....

masa ni kat mukanya jadi mcm merah2 gitu...
pada awalnya ma n pa ingatkan kena gigit nyamuk...
tp selak2 kat perut nampak ada rashes lagi....
mustahil lak kan nyamuk gigit sampai dlm baju..
then suh nenek n acik hanim tgk...depa kata chicken pox....
n terus g jumpa doc. kat pontian....yup...exactly....

anak mama yang behave good sungguh masa sakitnya ni....
baring jer dalam car..on the way nak balik kl...tdo jer dia....
tak larat kut...badan pong bisa2 agaknya...
simpati ngan hakim...monyok jerkk.....nyusu pong tak mo....n mkn roti jerkk..
tp lepas makan tu terus uwekkkkk....
clear tak nampak....obvious nampakkan.....
banyak gak naik merata badan..hakim asik nak garuk jerk..
gatal....tp nenek hakim bekalkan daun bambu ke apa....daun india tu....
amik kat umah mak ngah kat gelang patah sana.....
muka sedey hakim....muka tak sihatkan...
mata berair......

ni gambo sebelum kena ari tu...epi jer mukanya...tersesat lak gambo ni...hiihihih
posted by Mama Hakim @ 4:29 PM   0 comments

Salam ceria

Assalamualaikum to everyone....esp to blog hakim's readers...
Today is Monday.....syukur Alhamdulillah.....ari ni mama dah masuk kija..
dan ari ni rasa lebih sihat dan bersemangat utk menyambung tugasan2 mama kat opis ni...
dan yang lebih menggembirakan hati....
hakim is in well condition.....insyaAllah...
cuma pagi tadi jer hantar ke rumah bbsitternya nangis2...
yer la...lama sangat kena cuti paksakan.....
harus la terlebih manja sket.....

Dan ari ni baru mama terasa diri berada dalam tahun baru...2009...
yer la.....celebrates neu year @ ward jer ari tu...
sungguh tidak dapat menikmati.....
since 31/12/2008 until 10/1/2009 last saturday we busy ourself at hospital....
liaise with nurses and doctors.......amat tidak best....tp nak buat cam ner kan.....
bukan setakat anak jer tak sihat..mama pong tak sihat...mujo la papa batuk2 ringan jerkk....
mama last friday sempat lagi manage blood test for myself due of long fever....
riso gak takut dengue....
alhamdulillah my personal doc at tawakal hospital tak der call mama blk selepas blood test ari tu..ari tu dia janji "if ada peper dr kol fidah balik ler.."...

okla....have to stop la now.....
anyway just to wish all the blogger and blog hakim's readers...
happy neu year 2009......
semoga tahun baru datang dengan azam dan semangat baru.....
dan semoga all the wishlists in 2008 tercapai sudah.....alhamdulillah...
yang tak kesampaian tu..never mind....grab it in 2009....
insyaAllah belum terlambat lagi....:)
posted by Mama Hakim @ 9:45 AM   0 comments
Monday, January 5, 2009

Anak mama...

Ari ni rasa sedih sangat.....
Ari ni mama dah masuk opis kol 11.45 am td....
naper masuk lambat....??
tadi g tawakal hospital dulu.....
bawak hakim jumpa paed kat sana...
sebab hakim on heavy cough now.....
tak alih2 lak ari tu kenanya....
dah heavy cough dia pong nampak mcm semput.....
so terpaksa la kami refer kepada pakarnya di hospital tawakal..
n yang menyedihkan mama sangat...sampai terisak2 gak mama td...
sebab hakim again....ADMITTED....
baru jer sabtu tu kuo wadkan...
ari senin pagi masuk wad balik...tensennya rasa...
papa pong nampak muka sedih...sema org sedih la....
mama terus nangis2 lagi...
mama sedih sebab....mama dlm keadaan mcm ni...
diberi dugaan lak mcm ni.....anak ku sorang tu....
ekceli ari ni mama dah janji ngan bos nak on duty ari ni...
so by hook or by crook mama kena masuk opis gak ari ni....
so tadi selepas selesai urusan admission registration n xray lung hakim....
mama terus bertolak ke opis mama..
nangis2 dia nak ikut mamanya...
sedihkan.....
so papa jaga hakim la kat wad sana....
tepon papa td masa on the way ke opis....hakim wat per....
hakim dah tdo....dah kena masuk drip....
n td kata papa dia carik mamanya saja.....sekejap2 tanya ma...ma....ma.....
siannya dia.....sabar sayang...mlm nanti kita jumpa....mama kena kija ari ni sayang....

berbalik pada kes dia kena warded kali ni..
ekceli menurut paeds hakim....
kebarangkalian utk kid yang kena virus chicken pox akan mengalami lung infection...
tapi yang mama tak puas hati naper paed kat demc careless pesal lung hakim ari tu....
tu yg dia batuk mcm semput2 jer tuh.......
bukan setakat batuk...ngan diarhea sekali tuh...
riso tul la....
doakan jer la semoga hakim cepat sembuh yer....
posted by Mama Hakim @ 12:55 PM   1 comments
Sunday, January 4, 2009

Majlis Pertunangan Acik Noni

Saper yer acik noni ni yer...
acik noni ni makciknya hakim..
Adik papa hakim.....

Ahad lepas2...28/12 tu majlis pertunangan acik noni...
Kami bertolak balik johor sehari sebelum tu...sabtu tu ler....
Mujo la tak dak agenda masak2 besar-besaran....
Makan2 sema order ngan katering....
katering yg sama masa majlis menyambut menantu mama dulu....
menunya nasi beriani ler...
atuk hakim suka makan nasik beriani ni...
sama ngan hakim..suka makan nasik beriani....

cuma kat rumah goreng keropok2....buat puding n agar2 sajerk....
tp mama balik tu sema dah siap....mak long n mak ngah balik kg lebih awal...
hihiih.....tak senonoh tol la menantu nenek hakim ni erkkk....
kiki...tp mama memberikan sumbangan gak tau.....
potong2 baulu gulung....muffins....n susun dalam bekas kuih...
byk tu tau.....bukan sket2 kuihnya....hihiihi....
potong puding pong kija mama gaks..
hiihi..yer la nak buat kija lain takut gaks kan....
so buat kija yg ringan2 jer la.....

Acik noni tunang ngan uncle nafi....
org belah kuala selangor sini..
yang best ari tunang tu terus dpt duit hantaran....
bukan partly ...fully la dapatnya...
huuhuh....bestnya.....
tak macam org trg....ari kawen baru dpt duit sema.....hihiih

jom la layanz gambo tunang acik noni....
upacara sarung cincinnya......cincin merisik dulu...
then baru cincin tunangnya...
ada yang perasan tak baju ni??
auw..auw..malu i jadinya..
hiihih..ni la baju pantin2 i dulu....
baju masa main sanding2 ngan papa kat umah mama dulu...hihih....
baju ni boleh tgk jer la org pakai..
nak pakai sendiri....kem salam ler...mana ada muatnya dah.....
ekceli mama bawak balik 4 pasang baju pantin2 mama utk acik noni pilih..
yang ni lak dia berkenan..walaupong baju ni ada sket kecacatannya...
yang telah dilakukan oleh pihak kedai dobi di kuala berang....
uwaaaa..tensen la kalau tingat kisah baju ni...nanti mama citer lain la...hiihih

posted by papa @ 10:13 PM   0 comments