" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, January 12, 2009

Announcement..Rumah Anak Yatim

Sekarang saya sedang mencari mana-mana rumah anak yatim di sekitar luar lembah klang, pendalaman Selangor bleh la ni, Perak, Kedah, Perlis dan Pulau Pinang untuk dipanjangkan diberikan bantuan secara bulanan.

Kriteria:
1) Rumah anak yatim yang dhaif.
2) Rumah anak yatim yang kurang mendapat liputan/perhatian/bantuan dari mana-mana badan korporat.

InsyaAllah akan dipanjangkan bantuan untuk rumah-rumah ini selepas disenarai pendek nanti.

Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Sekian. Terima kasih. Harap maklum.

-sekadar renungan-

PAHALA MEMBANTU TETANGGA DAN ANAK YATIM

Pada suatu masa ketika Abdullah bin Mubarak berhaji, tertidur di Masjidil Haram.
Dia telah bermimpi melihat dua malaikat turun dari langit lalu yang satu berkata kepada yang lain, \"Berapa banyak orang-orang yang berhaji pada tahun ini?\"
Jawab yang lain, \"Enam ratus ribu.\" Lalu ia bertanya lagi, \"Berapa banyak yang diterima ?\"
Jawabnya, \"Tidak seorang pun yang diterima, hanya ada seorang tukang sepatu dari Damsyik bernama Muwaffaq, dia tidak dapat berhaji, tetapi diterima hajinya sehingga semua yang haji pada tahun itu diterima dengan berkat hajinya Muwaffaq.\"
Ketika Abdullah bin Mubarak mendengar percakapannya itu, maka terbangunlah ia dari tidurnya, dan langsung berangkat ke Damsyik mencari orang yang bernama Muwaffaq itu sehingga ia sampailah ke rumahnya. Dan ketika diketuknya pintunya, keluarlah seorang lelaki dan segera ia bertanya namanya.
Jawab orang itu, \"Muwaffaq.\"
Lalu abdullah bin Mubarak bertanya padanya, \"Kebaikan apakah yang telah engkau lakukan sehingga mencapai darjat yang sedemikian itu?\"
Jawab Muwaffaq, \"Tadinya aku ingin berhaji tetapi tidak dapat kerana keadaanku, tetapi mendadak aku mendapat wang tiga ratus diirham dari pekerjaanku membuat dan menampal sepatu, lalau aku berniat haji pada tahun ini sedang isteriku pula hamil, maka suatu hari dia tercium bau makanan dari rumah jiranku dan ingin makanan itu, maka aku pergi ke rumah jiranku dan menyampaikan tujuan sebenarku kepada wanita jiranku itu.
Jawab jiranku, \"Aku terpaksa membuka rahsiaku, sebenarnya anak-anak yatimku sudah tiga hari tanpa makanan, kerana itu aku keluar mencari makanan untuk mereka. Tiba-tiba bertemulah aku dengan bangkai himar di suatu tempat, lalu aku potong sebahagiannya dan bawa pulang untuk masak, maka makanan ini halal bagi kami dan haram untuk makanan kamu.\"
Ketika aku mendegar jawapan itu, aku segera kembali ke rumah dan mengambil wang tiga ratus dirham dan keserahkan kepada jiranku tadi seraya menyuruhnya membelanjakan wang itu untuk keperluan anak-anak yatim yang ada dalam jagaannya itu. \"Sebenarnya hajiku adalah di depan pintu rumahku.\" Kata Muwaffaq lagi.
Demikianlah cerita yang sangat berkesan bahwa membantu jiran tetangga yang dalam kelaparan amat besar pahalanya apalagi di dalamnya terdapat anak-anak yatim.
Rasulullah ada ditanya, \"Ya Rasullah tunjukkan padaku amal perbuatan yang bila kuamalkan akan masuk syurga.\"
Jawab Rasulullah, \"Jadilah kamu orang yang baik.\"
Orang itu bertanya lagi, \"Ya Rasulullah, bagaimanakah akan aku ketahui bahwa aku telah berbuat baik?\"
Jawab Rasulullah, \"Tanyakan pada tetanggamu, maka bila mereka berkata engkau baik maka engkau benar-benar baik dan bila mereka berkata engkau jahat, maka engkau sebenarnya jahat.\"

-wallahu'alam-
posted by Mama Hakim @ 6:29 PM  

1 Comments:

At January 26, 2017 at 5:54 PM , Blogger syahida eyda said...

  assalamualaikum , saya mencari rumah anak yatim untuk memberi baju saya yang tidak muat dan masih boleh dipakai . rumah anak yatim yang kurang mendapat perhatian atau pendalaman . jika puan tahu mohon email saya di syiran1111@gmail.com  

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home