" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, November 30, 2009

49 kg...

pagi ni main timbang2 berat..
wah..excitednya....
berat makin turun....
49kg....
tp dah agak dah....turun lg ni
sebab cincin, jam, baju mcm loose sket...

since dah kawen ni susah no berat nak cecah angka 4 tu...
mcm zaman anak dara dulu...
dpt anak 2 baru dpt cecah balik..
excited gak...

setelah dimuhasabah...
may be the reasons are:
1) amsyar kuat BF...
2) mama busy sgt...stress ngan kija...abaikan mkn minum...skip lunch tu biasa la...
3) uhuhu...no 3 ni may be still consuming nona roguynya jamu...

tp tak mo gak kurus2 sgt....49 n 50 okla as a border...
kureng dr tu agak tak sesuai ngan ketinggian saya ni...
tp papa ni agak concern jugak pesal menda2 ni..
posted by Mama Hakim @ 11:37 AM   2 comments
Wednesday, November 25, 2009

Red roses...




with luv from beloved papa...
tq pa....for a bouquet of red roses....
shantek....
posted by Mama Hakim @ 9:12 PM   0 comments
Tuesday, November 24, 2009

Yabeda bedoooooooooooooooo

Yes....
finally the UAT done....
epi sangat...
sebab
idup tak perlu lagi diselubungi coding yg pelik2....
tdo tak terganggu lagi....
no more @ opis on wiken..
no more balik lewat...stay back @ opis smpi mlm2...
bleh blk sharp kol 5.30 ptg...
bleh bercuti..
boleh amik time off....dah byk kumpul time off ni....
hati tak perlu gundah gulana lagi...:)
hihih...

overall UAT ptg td success..
tidak ada sebarang ralat timbul semasa sessi pengujian dilakukan...
cuma pihak system's owner mintak tambah 2 table lagi..
n sedikit perubahan dalam reporting services....
insyaAllah akan diselesaikan before training session
may be bulan december ni kut...

tq bebanyak kepada my unitmate....
kak ab, kak ani, kak ju, nora, sue, ijan, nad n ahm...
thanks a lot yer...
for supporting me to accomplish tis heavy duty...
terharu rasa wes...
korang memang caring n sharing tol la...
ops tak lupa jugak for june boon k.....our sharepoint n c# sifu...
sesungguhnya jasa korang memang tak terbalas la...
today me n ahm dah lepas UAT...
esok korang nya turn jgn segan2 tau mintak tlg ngan kitorang ekrkk..
insyaAllah kami tolong takat yang mampu k..yer tak ahm??
semanya kira mcm kenangan mengusik jiwa la pojek ni...
we gain new knowledge n experience...
kita sesama belajo how to create farm n webpart dlm sharepoint..
belajo migrate...
belajo transfer to stagging server...
belajo deploy dlm stagging....
awalnya sema takut2..
dan yang paling mengejutkan kita...
hiihi....
system succeed without any error @ development..
tp bila masuk stagging macam error lak timbul..
uhuuhu..naya erkkk...
now saya rasa kak ani n kak ju dah expert dah bab staging ni...

n lastly to papa gaks...
hakim n amsyar too...
always understanding n supporting me
every wiken mama tadak kat umah..
mama @ opis...
mama balik lambat everyday...
sampai umah kol 9pm...
cian erkk...
n semalam lagi terharu mama..
papa, hakim n amsyar waiting me @ car park almost 3 hours...
huuhuhu...
from 6 pm- 8.30 pm...
terharunya mama...
sedih pong ye gaks....
sesungguhnya nak berjaya tu perlu ada pengorbanan..
bukan mudah yer...
perlu ada liku n liuk lekuknya...:)
posted by Mama Hakim @ 8:54 PM   0 comments
Sunday, November 22, 2009

Live Hapdet From Opis..

Yeay..
ari ni....hari ahad ntah baper ari bulan..
yang tau ari jumaat ni dah raya kurban..
huuhuh..lupa tarikh dah wes..
kepala pong still weng2 ni...coding...coding...

ari ni "curi" hapdet blog from opis sat...
ilek la jap..dr tadi melayan sistem...
tepu dah paler ni wes....
huhuuhu....
siankan...sabtu n ahad pong kena kija..
arap2...inilah sabtu n ahad terakhir utk ku bekerja menyetelkan sistem ni....
tak larat dah wes...
penat segalanya....

ekceli...pil n mil pong ada kat umah ari ni...
tp...nak buat cam no...terpaksa gak dtg kija...
anak menantu..anak menantu...
bekpes pong kat luo jerkk..
pah bekpes tadi terus masuk opis...
lom plan nak blk kol baper ni...
papa pong ekceli not well tu..
fenin...selsema n batuk gak..
tp apa nak buat kena jaga amsyar n hakim gak tu...
huuhuh...cian papa..
tak sabo nak tunggu selasa petang...
2.00 pm - 5.00 pm..my session.....
yabedabeduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
posted by Mama Hakim @ 1:12 PM   0 comments
Thursday, November 19, 2009

4th Anniversary

Today 4th November 2009
Our 4th Anniversary..
Tp sedih....
Papa now is os @ Pahang...
Mama tgh weng2...busy banget ngan coding2 ni..
preparation for my 1st UAT session on next tuesday....
dag dig dug ni....1st timer as an UAT presentor.....uwaaaa....

so for today event....
lom plan for any celebration....
tunggu la....both of us free...insyaAllah....
hanya mengharapkan yang terbaik sahaja gifted from our Khaliq..
dan dipermudahkan segala urusan kami dunia akhirat
dan dikurniakan keluarga yang kekal saadah hingga akhirnya..
dan anak2 yang soleh n solehah n always smart....
dan isteri yang terbaik buat papa..:)...aminnn..

tq pa....i'm proud be ur beloved wife..:)
posted by Mama Hakim @ 1:57 PM   0 comments
Friday, November 13, 2009

Pot Luck

Ari ni pakat ngan kengkawan sebilik nak bwk pot luck mkn2 kat opis...
last minute plan...
meraikan hari terakhir linda kija kat lembaga....





tuan punya blog aka penyambut tetamu..
owhhh...tidak la..
time ni dah abih mkn2...
nak turun ke pasar jumaat sat.....
shopping time...
pssssssttttt gambo disusun carca merba ni...


set2 pompuan possing....
kaum ibu sila duduk di depan yer...
ya...itu sema ibu di barisan hadapan...
yup..peknen sema..except me...
hiihiih..:)


ok...gambo sema sekali lak...
first time dapat bergambar sekali....
ops...tp naper napok mcm gemuks jer tuh..
ke memang gemuks dah...hiihih
owhhh tidakkk..


ops lupa nak kenalkan org yang diraikan tadi...
itu dia...si baju merah...
si linda yer...


possing sebelum makan2 td...


tq reezwan for snapped the pics...
mintak ijin tak ni???


me n mak yong...
si lin....


mak yong n kak fida...
owh...kena sedar diri sket
ahkak ni ler yang paling "muda" duk dlm blk tu ok....
ahkak tau..bukan abg...
kalau kategori abgnya...
jatuh kat en. jas la yer....


tadaaaaaaaaaaa...
empunya blog ni yer....

lastly...
menu apa yer ari ni...
ni 2 ekor siakap yg comel
dimasak oleh mama hakim...
sweet sour...
sedap tak???


menu berat ari ni..
mkn nasi putih...
lauk tomyam, ikan siakap, telur dadar, kobis goreng,
sambal belacan, ulam2, ikan kering..
dessert ada puding jagung n agar pandan ijo tu..
ntah nama apa lupa..
kek sarawak pong adooo...


sedap tomyam zana..
tq yer..

lawa kan kolor kek sawak n agar2 ijo tu ekrk..
colorfull gitu....
sedap pong sedapp...
sema mantap la td..
waaa...3 kali mkn nasik td...
lenkali bleh kita arrangekan lagi erkk..
best..best.....
alhamdulillah..:)
posted by Mama Hakim @ 5:36 PM   0 comments
Wednesday, November 11, 2009

Amsyar


Amsyar...
3 mos plus....

suka no dia isap jari dia tu.....


dagu pong dah berlapis dah tuh...



dan...dah boleh pakai baju bebek hakim dulu....


recycle jer la...
save duit ma n pa.....
posted by Mama Hakim @ 5:57 PM   0 comments

Balik Kija

Balik dr opis semalam..
ajak papa singgah mkn2 kat cafe annur....
malas nak masak kat umah...
hiihi...masak nasik jer biasanya pong kalau week day...
lauknya tapau jer la..
penat la wes...

tp...susunan gambo ni caca merba dah sket ni..
sepatutnya gambo ni paling bawah...
dah sampai rumah la..

snapped gambo ni sebab papa tunjukkan..
amsyar dah pandai pegang botol sendiri..
sungguh berdiri atah kaki sendiri anak mama ni erkkk..
dia da paham kot...
ma n pa blk kija tired
hiihihi...bagus...bagus...
keep a gud work amsyar....
mama sokong nyer...:)

p/s: tgk amsyar tak pakai stoking...
saya tatau la naper auntie dia lupa pakaikan atau
dia tak jumpa stoking amsyar dlm beg tu..
huuhhuuh...

ni mama nyer meal semalam...
chicken grilled black pepper sauce..
yum..yumm..sedap....
sampai licin mama mkn....

dan ini kepunyaan papa...
nasi ayammm...
best gak nasik ayam nyer ni...


blog's landlord...
sementara tunggu meal dihidangkan..

ni mama nyer la..
blurkan....tp blur2 pong masuk gakk...
hasil seni hakim....
kena la menghargai usaha kreatif budak kicik tu....

amsyar hanya mampu menyaksikan saja...
mama, papa n abgnya makan..
bak kata abang nyer..
"amsyar kecik lagi"
posted by Mama Hakim @ 5:55 PM   0 comments
Monday, November 9, 2009

Hapdet malam ni...

Tadak citer yang menarik pong ekceli nak hapdet..
selain dr kija n kija...kija....
arap2 wiken minggu ni tak perlu la saya hungga ke opis dah
penat dah jasad n otak ni...

rasa nak restkan diri jer minggu ni...
alangkah bestnya kalau dapat
g bercuti....
g massage badan yang lenguh2 ni..
g wat facial..
g saloon...cuci rambut...
bestnya....dapat servicekan badan ni...

dalam kepala pong berserabut ngan coding lagi..
td petang belajo data migration ngan vendor...
uwaaaaaaaaa..susahnya menda alah ni....
nak transfer data dr old database (platform lotus notes)
ke database baru SQL server....
mula2 ok lagi....masuk jer bab data mapping..
uwaaaa.....masing2 dah muka cuakk....
sebab tok guru yang otai ajo pong failed...
byk data yang error....
cam ner beginner mcm saya ni nak face phase ni...
dr situ saya rasa susah...
bila data dah error...
step utk massagekan data bermula...
massage jgn tak massage...
yer la bukan senang nak cek n belek ribuan2 data ni...
kena belek satu persatu....
trial n error la jawabnya....sehingga success
terpaksa gak wat gitu..
penting untuk tujuan data accuracy...
kalau tak....kena menjawab la kita nanti...

tapi yang best..
td my bos mentioned my system tak perlu migrate data..
sebab system yang saya develop totally new...
totally diff. ngan old system tu...
suker la i...
tp saya nak belajo jugakkk menda ni....
for long term purpose
mana la taukan suatu hari nanti...
:)

so far progress system saya sampai kol 6 ptg td....
still ada ralat pada function gridview checkbox delete
this function used to delete multiple rows in grid view....
ala...saya nak jadikan mcm yahoo mailnya delete function tu...
tick select all checkbox....
dia leh delete semua data..in case nak delete byk data la kan....
hiih..menda mcm tu pong tak leh nak wat erkk...
tu la...saya memang level beginner bab2 coding ni...huuhuhu...
sungguh la kureng expertise saya bab coding ni...
tp since saya join lembaga ni...
persepsi saya terhadap coding2 ni makin ada improvement...
saya makin suka n tertarik...:)
dan saya makin seronok utk belajo n godeh2..
insyaAllah by esok saya bleh setelkan ralat tu...
mintak dipermudahkan..aminnn....
kalau dah setel yang tu..
tinggalnya hanya perlu setupkan access level nyer module.....
n fasa make-up2.....
validation n data checking dah siap...
top menu web part pong dah masuk sekali....
dan lepas tu bleh la prepare utk Users Acceptance Test...
apa komen dr users....
kalau tadak major changes alhamdulillah..
boleh la berjimba sebelum trainingnya phase...
kalau tak....
kija keras lagi ler....huuhuhu
so saper2 yang terror sharepoint, c#..
meh la share2 coding...
sharing is caring ma.....:)
posted by Mama Hakim @ 9:17 PM   0 comments
Saturday, November 7, 2009

Pasti rindu...

Malam td melayan nur kasih..
lupa episod ke berapa..
tp tau dah nak abih citer kegemaran saya ni..
yang pastinya...
lepas ni mesti rindu ngan citer ni...
rindu ngan nur...
rindu ngan adam...
aidil....

suka betul saya ngan drama ni..
tatau la naper....
dan td..lepas tgk drama..
tgk separuh akhir muzik2..
artis jemputan is yasin..
huuhu..lagi best dia nyanyi lagu nur kasih..
terus bukak lap top...
nak dgr lagu nur kasih kat youtube...


posted by Mama Hakim @ 12:42 AM   2 comments
Thursday, November 5, 2009

Sehari di Putrajaya

agenda semalam....
3 beranak ke putrajaya...
ada urusan rasmi ekceli di satu jabatan di sana
menguruskan loan degree mama...huuhuhu
pokai si mama hakim....
since dah sampai sana...
bawak hakim jenjalan sekali....
mama n hakim di J Peeee Aaaaaaaaa

peace dulu mama.....

singgah masjid

possing dulu...

jom kita g bergambar kat air tu....

huuhuh...panas terik..
sepet mata ni...



amsyar mana?
amsyar tak bawak la...
tinggal ngan bbsitter...
berjimba ngan hakim n papa jerkk..




lunch kat alamanda....
hakim lak nak naik keta gogek ni...

tp yang lawaknya....
dia ni penakut la...
beria pa n ma nak masukkan duit suh bergerak keta tu..
dia lak tak mo...
"jangan lah" dia kata
hahhahah...kami usik masuk duit terus dia bangun....
hahhaha...
save duit sungguh la


balik tu amik amsyar....


n ajak papa mkn cendol pulu n kacang...
dan makan rojak jugak..
sedap plok cendol situ..
lenkali leh mkn lagi...

posted by Mama Hakim @ 1:31 PM   2 comments

OT..

hari ahad lepas...
bawak si hakim sekali ke opis...
dia cakap..
"datang kija kat opis mama"
mula2 tu cuak gak takut dia buat peel...
tp alhamdulillah...
semanya under control....

tunggu driver datang jemput....:)
ujan kat luar tu....

memo arahan kija lebih masa...
minggu ni pong kena stay back kat opis lagi...
both sabtu n ahad...
mcm tak larat jer dah...
badan perlu rest jer rasa ni.
ari ni pong macam pening2 dah ni....
tuan tanah blog...
motif?
hiihihiih...
posted by Mama Hakim @ 1:22 PM   0 comments

Makan2 kat opis...

n3 tertunggak ni...
acara makan2 kat opis ni telah berlangsung 2 3 minggu lepas dah..
tp since masa amat mencemburui
tak sempat nak hapdet kat blog....
ops....kat opis ni bermaksud...
ahli korum yang sebilik ngan mama ler..
pakat bawak pot luck....
hiihih...best...

suasana di pantry kami yang comel tu....

kija kija gaks..
possing tetap ada...
hahah....tetamu kami yang terlebih sampai awal...
tuan rumah baru jer bersiap potong
dia dah sampai....

antara hidangan yang ada.....
caya la lina...bwk home mad cupcakes lagi...
main menu kami ari tu adalah..
beehon goreng...
laksa kedah...
rojak singapore....
jom layan bekpes dulu ngan si linda ni...

tetamu kami..
si nad n diha....


ni dessert yang mama hakim bawak....
homemade gak ker??
idok la...beli sajok...
tp sodap la....
tak caya tanya org yang mkn...hahahhahah
sue n linda...
sue tokey laksa kedah..
sedap..
nak kena belajo ngan mek sue ni cam ner buat laksa yang sedap tuh..
yum..yum...
posted by Mama Hakim @ 1:07 PM   0 comments