" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Saturday, May 28, 2011

Lagi 3 Pages...

suka n munga2 ati saya n incik hisyam pesal 3 pages ni....
3 pages apa la gamaknya ni....
lagi 3 pages dia nak habiskan...
habiskan iqra' 1 nyer....
suka la wes....
bagi saya n incik papanya...
dah cukup bagus dah tu...
good effort dear..!!!!
coz he only @ 4...
n now dia boleh baca jawi yang sambung2 3 huruf dah...
good job Amirul Hakim.....!!!
semoga proses pembelajarannya semakin konsisten
dan
dipermudahkan oleh ALLAH swt dalam menuntut ilmu yang bermanfaat...
serta
kurniakanlah cahaya kefahaman ke dalam hati anakanda2ku ini
sepertimana Engkau memberi cahaya kepada matahari dan bulan...amin...
posted by Mama Hakim @ 11:59 PM   0 comments
Friday, May 27, 2011

cer try..cer try....

petang ni berinspirasi utk buat coding baru...

cuba sampai berjaya...

nak tambah fungsi emel makluman kepada pegawai..

jana dari sistem dot net

terus ke emel outlook pegawai....

lalala....arap2 sukses dengan jayanya....

kalau berjaya fungsi ni...

kita tambah fungsi emel alert or notification atau reminder lak...

tunggu la yg first tu berjaya dulu...

buat satu2 la....

baru tak serabut paler.....

ni la antara fungsi yg perlu ditambah baik

selepas sessi demo system semalam....

ilmu dan skills yg baru bagi saya....

i like..:)

n

of course

yes...i'll do it!!!!!!

grabbed it to enhance n poolish my dot net skills.....:)
posted by Mama Hakim @ 5:13 PM   0 comments

Kain Pelikat Budak Kicik

kat mana er nak cari kain pelikat budak kecik...

saya ada jumpa satu blog ni....

kalau boleh nak usha kat blog lain jgk...

boleh compare2...

compare rege...

compare material

compare design dia jugak...


mesti comel hakim baca iqra'

dan berkain pelikat....

nampak sopan n tertib...:)

kalau ada jumpa kat mana yg ada jual kain pelikat budak kicik ni..

roger2 la yer....:)
posted by Mama Hakim @ 1:58 PM   1 comments

Al-fatihah

semalam lebih kurang 12 saya dpt kol..

Mak Long saya dah pergi...

sudah dijemput ke sana....

Al-fatihah untuk arwah Mak Long....

Asiah Bilal Mamat

semoga roh arwah dicucuri rahmatNYA

dan ditempatkan dalam golongan hambaNYA yang solehah di sana...

amin....


Mak long ni adalah kakak kepada arwah mak saya....

belah arwah mak....mak long dan arwah mak 2 beradik jer perempuan....

sema dah dijemput ke sana....

belah ayah saya.....sorang perempuan adik beradik ayah...

mak teh saya....pong telah pergi menghadap Khaliq...pada tahun 2009...

makcik2 saya semanya dah pergi...

untuk arwah mak....

arwah mak teh...

dan arwah mak long...

muka mak long memang seiras muka arwah mak....

mcm kembar...dulu kalau menziarah mak long...

terubat kerinduan saya pada arwah mak....:)

sekarang....rindu dengan arwah mak-mak saya ni...

banyak jasa dan kenangan bersama yg layak saya simpan dlm memori

sekalung doa dan al-fatihah untuk kalian....

semoga damai abadi di sana....
posted by Mama Hakim @ 8:00 AM   0 comments
Wednesday, May 25, 2011

Ngeeeee...buat2 busy

mode agak busy ari ni....

now 6.24 pm still @ opis...

esok ada demo.....

demo prototaip system

tunjuk la apa2 yg sempat buat till kol 1.00 pm esok..

dan diskusi sistem yg tgh develop skang

depa pihak users nak apa lagi....

dan of course

"yes i'll do"


lallala...

harapannya...

esok berjaya ber'demo' ngan aman damai.....

dan users tak byk kerenah sgt...

terima la seadanya system baru yg telah didotnetkan ini..

bye..bye...

tata...titi...tutu..

dah nak balik sudah....

missed 2 hakims already.....:)
posted by Mama Hakim @ 6:24 PM   0 comments
Thursday, May 19, 2011

Ber"Puteri" Kasih di TTDI

ari ni kalau ikutkan hati nak tgk NKTM...


tp...


tak dpt lak....


19 mei ada agenda lain....


di rest puteri ttdi....



tuan tanah blog ngan cik nad...


gamber berlatarbelakangkan datin orkid abdullah masa muda2 dulu..


tatau la plok apa motif amik gambo ni..


tp diha kata...


dulu kurus jerkkk.....


dewan upacara makan2 nanti...


kami ke sini....


sebab ada majlis persaraan salah sorang staff konsul JTM...


tak kenal pong akak ni..


ari ni baru kenal..ngeeeee


yo la...JTM ni ramai umatnya....



ketibaan kami adalah awal...


arahan puan bos....


yer la....tuan rumah majlis kan....


harus la kena awal..


tgk persiapan mcm mana.....


lauk cukup ke tak...ye ker??? hahhaha


kusi meja makan cam ner....


tp sempat possing gitu...


ala...pompuan ngan kamera kan..


ala2 gigams gitu la jadinya...


apa gigams tu erkkk???


cuba tanya incik google tu....


tgk dia jawab apa....betui la tu jawapan dia...



wah....masing sibuk hapedet status masing2 ni...


kat fb ker??


tidak la...kat incik seben la iolsss la....


tp nad blom ada seben nak hapedet kat saper....???



last pic sebelum balik....


owh lupa nak review pesal makanan...


mmm.....makanan adalah byk sgt uols.....


makan sampai senak n pening paler ni....


lauknya....huuhuh tak cukup pinggan nak angkut....


tp td saya tak mkn nasi sgt la....


saya makan soto n mee johor..


soto lazat....


mee johor pong lazat...


dan lauk pauknya byk ala2 kg...tradisi la sema....


bertepatan sekali ngan motto rest ni..


"air tangan masakan ibu"


dessert pong byk td....


agar2 beberapa jenis...karipap....


pengat duyan....lompat tikam....


n ada beberapa jenis kuih yg saya tatau nama...ngeee......


dah kenyang makan blk ler..


sambung kija lak.....


tqvm to diha sebabkan tumpangkan akak ke sana erkkk...


yo la nak naik bas tak muat....


td sempat saya usha kalau nak lunch buffet kat situ berapa??


rm30 per head....


kalau nak try makan sini..


singgah la anak beranak...:)
posted by Mama Hakim @ 6:26 PM   0 comments

NKTM hari ni...

nur kasih the movie ari ni masuk pawagam....

tp tak sempat nak g pong ari ni..

sebab kitorang nak

"berputeri" kasih ari ni.....:)

lalallalallal
posted by Mama Hakim @ 8:11 AM   0 comments
Tuesday, May 17, 2011

Lawa-lawa kain yang dia beli...

thumbs up bro....
good job.....
pandai dah ni....nanti boleh beli byk2 agi....:)
cubaan beliau yg pertama membeli kain bercorak..
selama ni beli yg plain jerkk....
sepasang....
2 pasang
3 pasang....sama tapi tak serupa dengan yang atas tu yer....
4 pasang.....
mehdi laga karekna....
ya....saree crepe from india.....
ukuran kain adalah 6.5 meter.....
lining?? tak perlu lining....
saya pong tak suka kain lining2 ni cerewet.....
material adalah sejuk...dan kainnya flowy....
sesapa yg berminat nak dapat saree crepe ni boleh contact saya....:)
anak buah saya balik mesia mid june ni.....
sempat la weols tahun ni beraya ngan saree crepe....:)
posted by Mama Hakim @ 7:30 AM   0 comments
Wednesday, May 11, 2011

Sport Day @ BGRC

hari ahad as per scheduled

adalah hari sukaneka...

sema kena pakai baju sukan...

kuning itam....

mlm td dinner temanya merah itam...

ahad berkuning itam lak...

kami sekeluarga ditempatkan di rumah kuning....

ikut schedule kena berkumpul di padang kol 8...

so awal2 pagi kol 7 lebih kitorang bekpes....

bekpes mkn nasi minyak.....

rasa macam kat ganu lok...

pagi2 dah ada nasi minyak.....yer la nama pong kat kuantan...

lebih kurang stylenya ngan ganu....

otw ke padang sukaneka...

wit cik sue n cik hasni.....

org kuat family day ni....:)

budak yg bloody moody jer sepanjang sukaneka..

langsung tak mo turun padang...

dukung jer la....

rasanya dia geli la ngan rumput yg baru potong tu...

rumput tu naik atas sandal dia..

silap mamanya jugak bg pakai sandal jerkkk...

kalau bg pakai kasut agak2nya ok kut...


senamrobik session...

enjoy sgt time ni....

sebab semanya sporting n supportive....

hakim pong xcited nak ikut sekali...

n suka diha n diana n the gang duk atas pentas kecik tu...

comel jerkkk......

pandai uols bersenamrobik erkkkk....

shomelllll.....:)

thumbs up utk korangnya session tu....

terbaek dan segar bugar dr ladang....(sambil selak rambut ke belakang ala2 retis)


da habis senamrobik....

kiss utk hakim yg jugak sporting....

tp...amsyar....

uwaaaaaaaaaaaa

tensi mama.....dukung jerkkkkkk
rebeh bahu mama ni tau....

awak tu dah la semangat orangnyer....

2 hakims....mamahakims...

wit anak2 dara OA n DW....


first n the only games yg hakim join....

mula2nya dia xcited nak main..

tp sebab acara merebut gula2 ni agak brutal...

yer la nama pong merebutkan...

dia jadi sedih lepas habis acara...

dapat gula2 satu jerkk..

tu pong mamanya sempat grab satu....hahhahhahha

dia cakap kat papanya...

"ada orang tolak2 abang"

terus nanges.....

ololololo.....

terus ngan dia2 pong kena dukung......

dan tak mo join dah acara lain....

cian anak mama......

tgk muka dia pong mcm cuak masa ni....

crowded ngan kanak2 n mummy2 yg over xcited dr anaknya....

hahhahhaha


tak lama lepas tu..

dia dah mula buat peel.....not behave dah.....

"mama...jom balik hotel...abg dah penat ni.."

pujuk2 la sat...

tak jalan jugak....

so terpaksa la jugak ikut...

2hakims dua2 dah moody ni..

kalau sorang moody bleh control lg...

kalau dua2 ni...tidakkkkk..

n...pn mamanya ni langsung tak berkesempatan nak join xtvt sukaneka tu....
so dlm kol 10.30 tu kami meng"chow"kan diri dari padang....


dari padang terus ke pool....
oooo...di sini.....amsyar sudah hepi.....

sudah bleh sengeh sampai ke telinga....

tak mo dukung2 dah....

"saya nak main air jer la mama"

lebih kurang sejam la kat pool...

sebab kol 1 nak check out lak.....


sebelum balik...

possed kat parking bawah...

hahaha tatau nak possed kat mana..

kat situ pong jadi ler....

lepas luncheon

around kol 2 lebih sket bertolak blk kl...

esok mama n papa tak amik cuti....kelija......

kol 4 lebih sampai la ke rumah kami di subang perdana....
sempatla kemas2 rumah....

mop2 lantai yg berabuk...seminggu tak mop....

pn bibik tak datang minggu ni.....

tp tak payah iron baju...

sebab minggu lepas dah suh dia iron baju utk stok 2 minggu....

owhh...saya memang tak suka iron2 baju ni.....

posted by Mama Hakim @ 7:48 AM   0 comments
Tuesday, May 10, 2011

Anak2 dot net

si afiq...

si amsyar...

si zahin...


ini la anak2 dot net.....

naper panggil anak dot net....

sebab.....

semasa kak ab, ijan dan saya (mama2 diorg ler dan kami bertiga satu unit...)

mengandungkan diorang bertiga ni....

kami sama2 terlibat dengan projek microsoft

project dot net pertama bagi unit dan bahagian kami...

untuk jabatan saya tak sure yg keberapa....

collaborated wit ISAT tech....

time ni memang busy.....

pestime ber"hello world" to dot net....

training....

UAT....

FAT....

progress meeting every week....

dalam boyot2 tu...

n see skang sema dah besar encem boy ni...

afiq lahir bulan 5 atau 6 gitu la..

amsyar bulan 7...

zahin bulan 8...

n semanya boys.....:)


kalau nak baca skrip yg sy reka utk diorg tu..

sila klik image tu yer...:)
posted by Mama Hakim @ 4:37 PM   0 comments

Pool side dinner

kitorang check in kat bgrc kol lebih kurang kol 3 pm plus2

sebelum tu g makan ikan patin masak tempoyak dulu seround...

petang tu hanyalah melepak dalam blk sahaja...

incik papa n puan mama tdo..

tp 2 hakims amatla menggeramkan

tidak mahu tdo pong petang tu.....

main...main...n main.....

dah pujuk berkali2 tak mo tdo jugak....

plan nak bwk diorg main kat pool pong terpaksa dibatalkan..

sebab diorg tak mo tdo...

kena denda ngan mama....

saper tak suh tdo....

mamanya ni bukan apa...

mlm kang ada dinner....

kalau tak cukup tdo....sure ngamuk la dinner karang ni...

huuhuuhuh

tp disebabkan sampai ke sudahnya tak tdo jerkk...

pasrah jer la....

masih caragas diorg ni..

tak weak2 baterinya walaupong tak caj


otw nak ke tmpt dinner jumpa menan ni..

sempat dia mengepau incik papa...

main dulu......

see...tak sampai beberapa minit

terus terdodo....

mkn pong belum time ni....
tu la...saper suh tak tdo petang td...

mama dah suh tdokan.....

wit pn damai.....


see...dah bangun balik.....

tu pong nangis2....

pastu ajak g main games.....

dia bukan duduk kat meja mkn pong mlm tu...

duk dlm blk games jerkkk....

dapat bunga sempena hari ibu....

sepatutnya..bunga tu diberi kepada hakim...

utk diberikan kepada mamanya....

tp disebabkan masa org bg bunga tu dia duk dalam blk games...

saya jer la tukang amik bunga tu....

tp tup..tup...dia balik meja....

mcm dia tahu2 la plok.bunga tu utk mamanya...

terus dia beri bunga tu kat saya...

"mama...bunga untuk mama"
amsyar pong dah tertdo time ni....

lebih kurang kol 10 lebih...

papa ajak balik..
jom la balik.....

anak sema dah tdo....

tak sempat nak tunggu sampat habis majlisnya.....

tp...best la....mkn best......

live band jtm best...

penyanyi2 pong best...sore pong mantap belaka.....

kalah af.....hahhahhahahha

wit diha comeiiiiiii gambo kat atas tu..

suka baju dihaaa...

nanti ahkak g cari jugak baju mcm diha ekrkkk

dia yg excited nak bukak hadiah cabutan bertuah...

balik blk jer terus cakap..

"mama cepat la bukak adiah mama tu....

ntah2...ada mainan abg kat dalam tu..."

hahhaha yer la menan la sangat....hiihiihih

posted by Mama Hakim @ 7:58 AM   0 comments
Monday, May 9, 2011

Selamat Hari Ibu....

Selamat Hari Ibu

untuk semua wanita yang bergelar ibu...


Ibu...mak...mak...mummy..ummi....ma..(wateva)

Budimu kami sanjung, Kasihmu kami junjung.


dan untuk sahabat2 kaum ibu yang bekerja macam saya juga...

berbanggalah kita kerana menjadi seorang IBU...

dan kita akan menjadi lebih berbangga

jika

kita mampu membina dan membentuk keseimbangan

di antara

kerjaya di dalam organisasi yang kita cintai.....

dengan

keluarga dan anak-anak yang merupakan generasi masa depan dan pewaris kita....:)


Untuk arwah mak...

dalam hati ini...

ada satu tempat istimewa.....

yang menjelmanya kasih suci....

yang tiada tolok bandingannya...

Kasih ini kusembahkan padamu mak.....

love u much....

n miss u much every single day......

u always in my heart....
posted by Mama Hakim @ 7:13 PM   0 comments

Moh G Gambang

minggu ni....

sabtu n ahad...

kami g gambang....

family day opis mamahakims....jay ti im....JTM lor...

@ BGRC

Bukit Gambang Resort City....

jom layan gambo intro dulu....

citer yg lebih2 enjoy....

apa event kitorang di sana...

nanti la hepedet.....:)

model cilik saya berpakaian rasmi xtvt sukaneka.......jom kita main....

"tp saya tak suka xtvt lain....

saya suka xtvt berunsurkan air SAHAJA...."

amsyar yg cakap tau....:)

seee.....saya memang suka main air... sengih molek tu
menginap di sini jugak.....:)

posted by Mama Hakim @ 5:55 AM   0 comments
Thursday, May 5, 2011

JJCM @ Jeram

agenda seterusnya

adalah JJCM...

lepas turun Bukit Malawati...

terus ke Masjid Kuala Selangor....

lokasi masjid ni adalah sangat dengan Bukit Malawati...

bawah bukit tu saja...

dan saya tukar baju di masjid ni ler....

mulanya ding dong papa n mak long...

next destination ke mana yer....

time tu dlm kol 3.15 pm kut...

terus suggest jom kita g makan2 lak..

ke Jeram....dah dekat kan....

tp riso gak takut kawasan makan kat Jeram lom bukak...

mujo papa ada simpan no tepon kedai makan kat Jeram tu...

Aroma Ikan Bakar nama kedainya...

dulu pernah pergi..tp amsyar....bb sesangat lagi time tu....

then papa terus kol AIB...

bla..bla....dia cakap bukak kol 4...

yes....!!!!

jom kita Jeram lak.....

jalan2 cari makan....

makan lagi...

camner nak kurus ni.....huuhuuhuh

pn mama n maklong nyer sibuk pilih ikan, udang n sotong....
tgk rege ker???
jus spesel aroma namanya ni....
wa lazat mama....
kudapan kami petang tu....
atuk n neneknya....order lain...

atuk merasa mee bandung...

nenek makan bee hon sup....

amsyar yang melayan cat.... memang penuh la perut memasing.....alhamdulillah.....:)

posted by Mama Hakim @ 9:24 PM   0 comments
Wednesday, May 4, 2011

Last entry di puncak Malawati....

gambar sekitar xtvt kami di atas bukit malawati...
sambil tunggu bas...
sempat beli ice cream....
dan beramah mesra ngan lotong...
lotong di sini adalah mesra pengunjung belaka...
tp awas....jgn bawak makanan berdekatan lotong2 ni tau...
nanti dia rebut makanan tu dr kita....

see kat bakang tu memang byk lotong2..
dan di atas pokok bergayutan lotong2 nya.....
memang byk la....
auw...cekci....



olollolol....saya suka gambo ni.....
mcm dah besar jer amsyar tu...:)
bakang tu rumah apinya...
dan kat area kami bergambar ni memang byk meriam nyer..

"peace sema...." hakim requested
3 heroes in my heart...:)
xcitednya dia..
agaknya naper ni...
sebenarnya time ni...ada sekor lotong g dekat sgt ngan incik papa..
dia pong jerit "papa".....

lotong carry bb dia...

dan bila trem ni dah sampai....jom ke next destinasi..
ekceli next destinasi trem ni adalah ke Taman Alam...
tp kami tidak singgah ke taman tu..
sebab dah penat....n lapo....n panas.....
posted by Mama Hakim @ 9:46 PM   0 comments