" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Thursday, July 31, 2008

If.... in her shoes...

semalam mama chatted ngan auntie zimah thru YM....talk n talk... n she mentioned a bad or sad story....ekceli mama rasa terkilan gak....sebab mengetahuinya agak lambat....mm..tp nak buat mcm mana erkk....dan kami sekeluarga panjatkan doa dari kejauhan agar the little gurl (dotter anak arwah lin -x classmate kusza mama n papa ) selamat, sihat walafiat n kembali sembuh....

tersentuh hati seorang ibu bila mendengar perkabaran itu.....baru jer beberapa bulan lepas kehilangan ibu tercinta....tak silap masa tu balqis....dotter arwah lin is balqis....balqis is 3 months old...semestinya di saat itu seorang bb memerlukan belaian dan kasih sayang seorang insan yang bergelar ibu, ummi, mama, mak, mummy n wateva la sama tarafnya.....now balqis is about 8 months....n she now suffering of breath problem...wallahua'alam the details of her disease...n admitted @ HKT..info from auntie zimah...she can't breath normal n now using tube n ditebuk pada lehernya.....macam agak kritikalkan....mama terimagine....if our beloved kids in her shoes....can u imagine....sedihkan...lagi belas hati mama ni...memikirkan disaat itu si comel terlantar tanpa belaian seorang ibu.....tanpa ciuman, pelukan hangat dr ibu...mungkin jugak balqis terlalu rindukan ibunya....wallahu'alam.....n utk abah balqis..semoga tabah menghadapi saat2 getir ini...Sesungguh Allah sentiasa bersama dgn hambaNYA yang sabar.....insyaAllah...

n for all the amirulhakim blog's reader...esp my x kusza.....auntie noni..auntie cik na..auntie zira...auntie fatma n others, includes silent readers...opss..lupa papa includes sekali gaks...sama2 la kita mendoakan kesihatan n mintak2 selamat semuanya utk si Balqis....doa kita dr kejauhan..for the time being....ini jer la yang mama mampu tolong
posted by Mama Hakim @ 5:41 PM   1 comments
Wednesday, July 30, 2008

Vacation....

Long vacation @ my hometown kola berang la....huhhuuh...rasa lama lak bercutinya....bertolak balik dr subang kol 5 pagi ari sabtu.....sampai kb kol 1.00 ptg...alhamdulillah perjalanan berjalan lancar....n budak kecik tak buat perangai dlm perjalanan.....
first day....sabtu....disebabkan dah sampai kol 1....ptg tu duk rumah jer la....borak2 ngan sedar-mara....
ahad...2nd day di kg..pagi dah kuo beli bekpes n barang basah utk masak2 agenda....nenek hakim nak mkn laksam....n papa nak mkn nasik dagang.....ptg tu plan nak g sungai cacing kat Gawi Dam...tp tanya atuk hakim..dia ckp jauh la sg. cacing tu dr Pangkalan Gawi...so cancel la...plan nak bwk hakim main2 ngan fishes yg byk kat situ...dgr citer fish situ bleh pegang2 n tangkap ngan tgn jerkkk...
isnin....3rd day...ari ni mama masak bekpes kat umah atuk.....yer la sian atuk n nenek..sokmo mkn bekpes beli......masak nasik goreng jer...n mama plan nak g kuala ganu belah petang...so mama masak siap2 utk lunch ari tu....kalau tak masak pong tak per..nanti ada helper dtg masak..tp tanak la....sian kat nenek hakim n atuk hakim...time2 blk kg gini la mama amik kesempatan nak masak utk nenek hakim...selepas siap masak sema...around kol 11 bertolak ke kuala ganu....1st tempat is kedai payang la....mamanya target nak beli silk...2 3 kali meronda...dpt la 2 pasang silk n selai tudung bawal....jacquard silk n creepe silk....tp creepe silk tu sudah dibooked oleh mak teh....huhuuh...so dpt la mama sepasang jerkk.....nak beli lebih2 gaji lom masyuk lagi la....so tak per la sepasang dulu pong...papa pujuk tak per..nanti kita beli lain la plok...:) ok....sudha selesai beli kain sema turun ke tempat basah..bwh kedai payang....ni nak beli...ikan bilis, ikan kukus, sotong kering, buah2, rokok arab, bepang, (ni mknan feveret hakim la ni) beras pulut hitam, kuih muih tradisional, jeruk meruk,........kopok tak beli sini...sebab plan nak cari kopok kat baru rakit...tgh meronda2 ayah teh call tanya kat ner...kebetulan aiteh turun site kat kuala ganu...so ajak aiteh jumpa kat teluk ketapang la.....setelah berpuas hati berada di kedai payang...g plok mkn seafood celup tepung kat pantai teluk ketapang...huhuh....bestnya...mkn fresh udang, sotong, ikan minum air nyior....jumpa aiteh dinun..dah lama berborak2...kol 3 bertolak ke batu rakit...nak beli kopok lekor n kepok keping...di kg. mengabang lekar...huhu...jauhnya carik kopok..sampai kat batu rakit tu...tak jauh ngan sekolah bag lokman..tp tak g pong..kalut nak blk plok.....dah selesai memborong kepok...penuh sebonet keta....balik la ke kola berang.....sepanjang jalan budak kicik tu tak tdo pong...mama dah ngantuk.....penat la...mulut dia totek2 la duk tegur mcm2...car, bas, lori...the digger la.pelat2 dia la.......lawak pong ada.....epi jer dia...elok la..temankan papa drive...smpi kola berang singgah beli durian....sampai umah mkn duyan n goreng kepok lekor plok..kebetulan family aihim pong ada sekali....mkn ramai2..hakim pong suka mkn duyan..tp atuk marah bagi mkn byk..rasa2 jer la...
selasa....4rd day.....spt biasa mama masak bekpes mee goreng pg tu.....tp nenek nak mkn laksam..so atuk g kola berang belikan laksam...hakim pong suka laksam....mama harus berkemas barang utk balik ke kl....kol 1 tghari bertolak ke kl....sedih jer ekceli nak tinggalkan nenek yang terbaring tu....tp puas hati la balik kali ni..lama dapat bersama nenek hakim....tak sihat dah mak tu....makan pong kurang selera....since kitorang blk baru la menambha sket selera makannya....bleh la makan 4, 5 suap nasi tu....
citer on the way blk kl lak....si hakim ngamuk lak dlm keta...ntah la kali ni buat perangai lak anakku itu...sampai 2 3 kali gak benti kat tepi hiway tu.....mm...sebab dia asik nak duk atah riba papa jer masa papa tgh driving tu..sungguh bahaya.....so...bentila kijap papa riba dia....tp keta dah nak jln dia tanak duk ngan mama lak....mm....sampai la nangis2 sedu sedan nak g ngan papa...mmm...tdo pong sekali jerk..sat plok tu....
posted by Mama Hakim @ 9:53 AM   0 comments
Monday, July 21, 2008

Kenduri Di Parit 11, Sg. Besar....

yum..yum....bestnya mama duk mkn nasik kawah....hye....aqil pong ada ngan mama dia....ekceli ramai jumpa sedara mara mama kat sini......ada family ailong, family mak de, family acik midah, family acik yana sekali....gather2 di sini.....ops...abg rahim pong ada erkk...
ni la pengantinnya....anak buah ayah de samad...lina.....selamat pengantin baru....moga berkekalan hingga akhirnya......
huhuuh..budak kecik berangan.....nak bwk motor tu...ni lepas makan nasi minyak...ramai2 lepak dulu sebelom bertolak blk kl....
dah la..papa cakap...pa dah penat....kita masuk dlm rumah lak....pa dah penat ni....tp adik nak naik moto tu lagi pa.....

posted by Mama Hakim @ 5:24 PM   0 comments

Merajuk.....

hhihihihih...lawak la..tgk hakimnya style merajuk....tengah menangis la tu kunun...sekarang ni gitu la...kalau ayat perintah tak kena dengan permintaan bos kecik ni...harus la dia merajuk...dengan gaya tangan letak bwh kepala tu...teresak2 la nangis....selagi tak dipujuk selagi itu la muka tak angkat..hhah...pa...ada menurun gaya mama merajuk tak???ahahhahhahha......

posted by Mama Hakim @ 5:19 PM   0 comments

Entry budak demam....

demam last week la...ari isnin 14/7 tu mama terpaksa EL....mlm tu badan hakim hot semacam jerk...bagi mkn ubat....tak turun2 gak....then isap susu muntah.....mm....dah lama anak mama tak demam....merengek2 la..
siangnya..duk main ngan mama jer la....punya la lama hakim tdo ari tu....dr kol 11.30 pg...sampai 3.30 ptg tuh....burin mama tak dak kawan.....mamam tdo gak..tp mama bangun tdo pong tgk hakim lom bgn.....hiihih...
budak kcik bangun jerkk nak aik...aik...aik....dia ckp...oo...ropernya nak naik atah kusi...dah pandai dah buat ayah perintah sekarang ni...suka beno dia duk kat kusi mkn...skang dia dah jadi peneman a.k.a pengacau setia papa tgh mkn......syebok2 jer dia nak naik atah kusi mkn jugak...

posted by Mama Hakim @ 5:04 PM   0 comments
Tuesday, July 15, 2008

1st phase preparing for raya celebration

wah meriah nampak....
kain itam munga merah (utk nenek ganu, nenek suka merah2 n itam2 ni.)..pink n ijo kuning2 (utk nenek pontian)..pink n daun hijo (utk ucu nana)...n last..hitam2 si tampuk manggis n munga2 oren tu...mamanya la...itam itu menawan sungguh...menawan hati mama....:)


korang dah shopping baju utk raya lom??
hiihiih...mesti dah shopping sakan no....yer la raya dah nak dekatkan....
kalau beli kain pasang tu...nak kena upah tailor lagi..dah upah tailor nak jahit beads lagi...
mkn masa gak tu....

hari ahad tu....ajak papa g gulatis @ saccmall s. alam....shopping sket2 for raya ni.....dapat la
beberapa pasang...utk papa n budak kicik lom shopping lagi..hiihh..yg ni utk mama, nenek ganu, nenek pontian n ucu hakim jer dulu....

sebut pesal raya ni....poser dah abih ganti lom ni?/
hihiihiih......



posted by Mama Hakim @ 10:44 AM   0 comments

Corningware sales

gambo tertonggeng layanz jer la..
set pinggan pyrex...6 biji jerkk...suka kolor dia....
corningware 3 liternya
1.5 liternya
pakaikan dia tudung plastiknya....kak mas nampak tak??/ hehe...jag n glasses tu tadak gambo...sebab lom tgk lagi....

@ atria shoping centre, damansara....
teruja sungguh hati mama ke sini...byk benau kitchenware yang sales...
antara beberapa brand yang terlibat ialah....pyrex, correle, corningware vision n sket rubbermaid...tahun lepas tersgtla byk rubbermaid items...tp kali ni tak kelihatan langsung...

price? mama rasa lebih kurang jer ngan last year nyer price.....
tp kalau nak compare harga @ langkawi...rasanya murah lagi sana la...
tp harus diconsider jugak....transportation n accomodation fees nak ke sana...hiihih...
teruja memang teruja....tp money is contraint....hiihih....
apa yg di beli :
1) 2 biji corningware 3 liter n 1.5 liter
2) set pinggan mangkuk pyrex (ekceli lom cuba pinggan pyrex ni....tp i very admire the color black n white tu...hitam itu menawan sungguh..)
3) 2 set jag n glasses pyrex.....(tp ini telah dibeli oleh adikku...sebab dia dah g awal ari jumaat...me only available to go saturday morning....n betul andaian ku...set ni dah sold out hari jumaat tu...mujo adikku dah sambar awal2 ari jumaat tu...blom tgk lagi set ni..sebab masih kat rumah dia...)
4) edu-robot...menan utk si hakim ni la....leh ckp2...guna kad tebuk....only cost me @ rm10...hihih...murahkan....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:12 AM   0 comments
Friday, July 11, 2008

coretan di petang hari..

coretan ini ditulis while i'm waiting for papa n beloved hakim
biasala rutin setiap ptg..depa akan jemput mama kat opis....

ptg ni mama sedikit fenin.....tatau naper....
n td selepas melakukan tugasan wajib ari jumaat iaitu membackup server
wah....lega rasanya...kenapa?? sebab tak sabo nak release kija IT ni utk
IT Officer baru yang akan report duty this coming monday.....huhuuhu.....
since a few month ago mama menyandang tugasan IT ni..tak larat la.....nak
pk Yayasan matters lagi...IT matters lagi..fenin...kadang2 rasa mcm tak laratnya nak bwk....
tp pk tak selamanya macam ni...sabar jer la.....tu la...kak fizah pong selalu ckp mcm ni...
"nko sabo la...x lama lagi org IT masuk la"......huhuuh.....n insyaAllah penantian akan berakhir isnin ni...huhuuhuh

tadi petang ada meeting sema staff ngan our big boss.....ada gud news ropernya....
ada jugak COLA allocation utk staff walaupung economy tak stable la ni.....thanks dato'....sedikit sebanyak dapat jugak membantu kewangan keluargakan..yer la skang ni serba serbi naik....kdg2 darah pong nak naik jerkk...hihiih.....tp yg bad newsnya....hahhaha.....mama lom layak dapat allowance tu la....servis lom cukup setahun...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..tak per la...rezeki kengkawan yang lain...huhuuhuuh....ada rezeki...bln 2 nanti dpt la erkk...

okla nak blk dulu arrrrrrrrrrrrrrr.....fenin la....byeeee
posted by Mama Hakim @ 5:59 PM   0 comments
Thursday, July 3, 2008

Claim your rebate before it's too late...




maner laa tau kan.. :)
p/s: mama jng jelous... hehe..:D

Labels:

posted by papa @ 3:42 PM   0 comments
Tuesday, July 1, 2008

test new buggy....

ngetest my new baby buggy....hiihih..i ni bb lagi ker??..bb lagi la tu..lom boleh jln lagi..kiikiikik...details about this buggy....please click this url.. http://www.mydear.com.my
bwk hakim ronda2 di one utama.....lepak nagn papa..sementara mam menjengah ke dalam outlet vinnci...
huuhuh...mcm papa tak?? hakim bergaya ngan cap baru....tu pilihan papa.....td singgah reject shop....papa pilih cap tu......tp
huhuuhuh...ni lagi satu hasil rembatan mama dia my dear sabtu tu.....push car....merah lagi tu...n kalau nak tgk koleksi menan budak2 kat my dear....masuk la sini....http://www.mydear.com.my/
posted by Mama Hakim @ 10:39 AM   0 comments

Sabtunya event

1st agenda....pg2 around kol 9.30 pagi dah kuo rumah ke my dear sales.....dpt la beli 3 barang menan untuk sikecik tu...tak dan nak pk sgt nak sebab nak rush blk...utk next agenda lak....
kol 12.30 tghri bergegas ke singgahsana pj lak..utk jamuan makan malam....
majlis makan malam alumni....dinner start kol 7.30 mlm...tp kena standby kat otel la...makesure all the preparation going smoothly.....sebab melibatkan lebih kurang 50 org alumni anak angkat dr segala ceruk rantau...serata semenanjung dari perlis sampaila ke johor........riso gak takut ada yg tak sampai....tp mujo la mendapat kerjasama yang baik dr sema pihak....shahrul, fadzli, zuraidah...kak ita n en. nazri....thanks a lot ya...
sessi bergambar ngan alumni.....dah besar pjg belaka no....ekceli ni 1st time me jumpa ngan depa....depa pong each others dah tak jumpa 3 tahun.....lama gitukan.....
for all the alumni....batch 2006, 2007 n 2008 thanks for all the commitment given to us....we are proud of u all...sanggup dtg dari jauh spt perlis, kelantan hanya untuk menjayakan event ni...n satu amanat utk kalian....belajar la bersungguh2.....n one sweet day kalian dah berjaya mencapai impian nanti jgn lupa asal usul kalian esp...ur parents....bangsa n negara.....bak kata hafzal mlm tu.....i admire ur speech hafzal....sependek mana kacang panjang, kacang panjang jua ia dipanggil....fikir2kanlah...

posted by Mama Hakim @ 10:05 AM   0 comments