" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, October 31, 2008

Jumaat tetap jumaat....

Tp mama lom ketahuan ari ni jumaat yang best atau tidak utk mama...
biasanya tak sabo2 nak ari jumaat..
tp ari ni...disebabkan kol 3 ptg....
ada miting ngan top mngmt...hatiku tak keruan di hari jumaat yg mulia ni...
hihiih..tunggu jer la kol 3 kang....dug dug dag....

ok citer pesal seminar semalam....
huhuhu...semalam mama g seminar naik lrt putra...
huuhuh..dah lama tak naik lrt ni...
mama naik kat stesen tmn bahagia...to klcc...
ekceli semalam papa has his own bussines at INTAN...
so papa drop mama at LRT tmn bahagia jer la...
ekceli masa sampai situ nampak bus u****r....nostalgia tu...
tp..tup2 jer mama sampai bas tu gerak..huhuh..
harus cik ita ada dlm bas tu kut...
tak sempat nak msg....

ekceli seminar semalam start kol 11.00 a.m..
lewatkan....n mama sampai klcc around kol 9.00 am...
huuhuh.....sempat la mama ronda2 sekitar klcc dulu....
kol 11.00 seminar registration...
huuhuh...terus dapat mkn tengahari.....
huhuuhu.....sambil melayan booth yg disediakan.....
kol 12.30 baru start masuk dewan seminar....huhuuh
yg tak tahan...ngantuknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
disebabkan ngantuk...mama pong endah x endah jer apa speakers tu ckp...huhuuhu
cian lak...tp ngantuk la.....
yer la lepas mkn kan....
tp yg best....dpt voucher shopping kat parkson bernilai rm50.00 tuh...
pas tu ada lucky draw gak.....hadiahnya sony digi cam...



posted by Mama Hakim @ 8:18 AM   0 comments
Wednesday, October 29, 2008

Penat otak...

hhuuh.....lagi beberapa minit nak shut down computer ni....
sempat lagi berblogging...
ari ni seperti tajuk yg tertera kat atah tu...penat otak la wes...
busy la....huuhuhu..ni baru lega sket....
tp lom puas hati lagi jugak...
ada 3 kija lagi lom disetelkan oleh anak2 buah ku....
huuhuhu.....3 org tgh pulun buat la tuh....

ekceli esok ada iv session utk calon pemegang biasiswa IPTA...
tp esok lak mama ada seminar aka forum kat mandarin oriental klcc tuh..
so....iv session tu i passing to my team mate....en. N...mintak tlg dia handlekan....
mintak dia jadi panel sekali la...huuhuuh.....tq yer en. N....
n..ptg ni mama hand over sema file kat dia...
arap2 tak de apa2 masalah la esok yer regarding iv...
kalau boleh nak smooth spt yg dirancang...
sebab iv session esok melibatkan 2 org external panel...Hj. A n Prof. Dato'. Dr. H sekali...
sakan la kalau ada poblem...tak per....anytime boleh calling2 me yer....

lagi satu yg memenatkan otak mama...
meeting ngan top management this friday....
huhuuhu...apa yg bakal dipresent dlm miting ni...??
mujo la z tgh pulun siapkan tuh...
tadi mama duk sebelah dia tgk dia typing tp....mcm segan2 lak dia....
okla....mama pong paham...
"okla z...awak buat dulu..nanti dah siap akak cek blk yer"
bagi chance dia meluahkan perasaan dulu....
jumaat pagi insyaAllah sempat mama cek apa2 yg patut...
arap...tak byk menda mama nak kena ammend....
kepala ni mcm "keras"sket ari ni....
mm..ntah la naper......tensen kut....atau penat gitu la.
td pong ada sumone kena sound ngan mama..
"ABC...(nama samaran)....lenkali kalau tepon bilik akak tu bunyi tolong angkat yer"
yer la...geram la...dia biokan jer tepon tu berdering.....
dah la kita busy kat luar....berkejor2 nak masuk blk angkat tepon..
mujo kaki ni tak tersadung di atas karpet opis yg gebu ni..
atau dia suka tgk ahkak yg pakai baju pink arini berlari2 kucing kat dlm opis ni..
atau dia nak tgk ahkak ni tejelepok sekali kakakkaka..
dah la merepek..dah nak blk ni..
hhuuhuuh
posted by Mama Hakim @ 5:43 PM   0 comments
Tuesday, October 28, 2008

Open house

Alhamdulillah...
Ahad lepas kami selamat mengadakan acara makan-makan...
di rumah kami yang "chomel" tuh....
dan terima kasih bebanyak kepada kengkawan n rakan taulan yang sudi datang....
dan tak lupa juga..kepada jiran kami....

huh...
fenat ropernya buat mkn2 gini erkk..
yer la first time kami buat acara makan2 di rumah kami sendiri....
tambah2 lagi....mostly mama masak sendiri lak hidangan yang disajikan itu...
huhuuh....ada kengkawan papa ckp..huhuuh
mcm tak caya lak bini nko masak....(sadis lak mama dgr) kakaka..
huhuhu...tak caya erkk..ingat pandai melaram je ker??
tapi puas hati la...ramai jugak yg sudi dtg meraikan suasana...
cuma yer pada satu tahap tu...
rasa...huhu...keciknya rumah ni......yer la....ramai sgt dtg serbu...
sampai duduk depan pintu..sedih lak mama tgk...huhuhu....
tak sedap ati la...riso la mama ni.....
tp mama selalu ulang ayat ni kat papa..
tak per la ini first time kita buat makan2...
tanpa pertolongan kedua2 org tua..aka. otai.......
learn thru an experience....

acara bermula kol 1 tghari...
tetapi tetamu spesel dr kuantan dah sampai rumah around kol 11.00pg..
mujo la tetamu kami itu cukup sporting....
sori bebanyak pada family kak long...sebab tak sempat nak melayan sgt korang aritu....
n terima kasih....sudi dtg kerumah kami erkk..
yer la lama tak jumpa...blk kg pong tak jumpa erkkk...
tetamu terakhir kami blk around kol 10....
Uncle lie, papa myo (2nd round) n mad....
uhuhu...lepas tu harus la mama terbongkang terus.....
n...mujo la papa setelkan sema kat dapur..
mama langsung tak leh buat apa dah.....
bangun esoknya tgk....makanan tak habis papa dah masuk icebox....
n sema pinggan mangkuk dah bersih dah....
tq papa.....cayang papa....

n tima kasih jugak untuk mak teh hakim..
tolong masa potong bawang....potong memotong ni serah jer la kat dia....
n bab rasa merasa masakan ni.....
ekceli masa pootng bawang tu...terasa mcm nak buat kenduri besar2 jerkk...
kami potong bawang bertiga....mama, papa n mak teh....
selepas budak tdo sabtu mlm tu....baru leh start pootng bwg tu....
n...tq gak...sponsor kek coklat yg lazat ari tu...

okla...layans gambo lak....


tu nampak tu pintu rumah terbuka...betul2 open house ni....
antara biskut raya n cocktail....ada org ckp sedap cocktail ni...kat opis ari ni pong ada yg tanya buh apa dlm cocktail tu...hihih..kembang la idung papa tu..sebab dia yg tukang buat...tp idea dr mama cocktail ni...huhuuh...

meja air n pinggan mangkuk....terselit gak biskut raya...sebab meja mkn dah tak muat dah....

hidangan yang dipersembahkan...ada gak terselit budak kicik tu.....mama masak apa ma? meh tgk atah meja ni apa yg ada....ada nasik ayam...oren...buah longan ke mata kucing erkk....biskut raya....kek coklat.....spageti.....triffle...n sate....sate ni mama tak masak la..papa order jerk....


cocktail yang kununnya best...tp mama memang suka cocktail ni....



ada jugak agar2 yg disponsor oleh kak zakiah...bb sitter hakim...tq kak....td saya dah pulangkan tupperware akak.....n saya balas kopok keping jer kak yer..tak der menda lain nak isi la kak...

n coklat kek ni disponsor oleh mak teh...

tetamu..terdiri dr opis mate papa...tetamu lain tak dang nak amik gambo....tak dang la..masa ni boleh bertennag sket la...
posted by Mama Hakim @ 1:32 PM   0 comments

Ha..ha...ha...

pagi ni seawal pagi mama masuk opis..
mama dah gelak besar..
tau kenaper??
hihiihi....boleh mama ingat ari ni ari isnin...
so mama pakai la uniform baru itew...
kakakka....gelak lagi ni...
huhuuh..
ekceli mlm td mama dah iron baju kurung utk ke opis...
(sambil melayan citer hindustan vivaah....sampai melelh air mata layanz citer ni)
tp ntah mcm mana pagi ni...mama bangun pagi n pk ari ni isnin...
so secepat kilat mama iron uniform lak..
sampai opis td....tgk kak ita tak pakia uinform lak..hhuuh
mula pk....awat kak ita tak pakai uniform?/
huuhuh..then pk..
harus la..
hari ni selasa la..
hhuuhu...tu la...busy sgt ngan open house..
kapla pong pening...hahhahaha
posted by Mama Hakim @ 8:12 AM   1 comments
Friday, October 24, 2008

Mix n match...

Pagi jumaat ni ..mendung lak cuacanya kat sini..
Ujan renyai2 gitu...
Alhamdulillah mama n papa sempat bersarapan sekali ari ni..
susah kami nak sarap bersama ekceli...
kecuali mcm ari ni...papa on leave.....
so dpt la kami sarap together...hihiihi
back to the topic mix n match kat atah tuh...
ekceli pagi ni....mama ditegur oleh papa....
keluar je bilik air nampak mama.... tup..tup jer cakap....
"aik baju baru lagi?? ni beli bila lak ni?"
mama lak konpius apa lak baju barunya.....
yer la...mama tidak memakai baju baru la ari ni....
cuma mama mix n match jer baju yg mama pakai ari ni....
bajunya style abaya...color hitam.....dan kebiasaannya baju ni pasangannya ialah pareo batik silk....color itam putih......
n ari ni mama matchkan ngan seluo 2 layer color itam dr kain chifon...belah tepi.....pasangan seluar ini ekceli baju yg mama pakai masa g open house umah auntie sal dulu......bajunya kolor itam putih tuh....
boleh lak papa ckp baju baru...huhuuh...tp i'm proud sebab itu maknanya mama dah berjaya buat style mix n match......
ok dah habis ckp pesal baju...
mlm td kami ada open house kat bukit jelutong....
umah Dato' H.....bos papa.....
since kawen..kami tak pernah tinggal g open house umah dato H ni...
sebab Bkt Jel. next to subang area jerkk..
1st time g dulu masa tgh memboyot.....masa tu makan semeja ngan Dr. R...(tak sangka lak...dia jadi big bos mama kat UN****)
2nd time g....hakim masih bb lagi...tahun lepas la ni...kami pakat sekali g uncle shahrul n auntie lia.....yer la umah kami agak dekat....
3rd time pi...mlm td ler.....kali ni kami bertolak dr umah lepas maghrib.....kali ni papa dah pakat nagn opis teamnya yang dtg dr opis....so...kali ni duk semeja la ngan autie tini...auntie ain...n uncle2 dr opis papa.....mujo hakim behave good....
lama jugak kami melepak situ.....around kol 9 baru blk...selepas perut2 kami dah jadi agak muncit la.....hahahhaha...:)

jom kita layanz gambo mlm td..kat open house...
psttt...tp agak blur la.....

mama sedang beria berusaha untuk memuncitkan perutnya.....yum..yum...yum....

tgk la papa ni...skill baru ker ni??
amik gambo mama nampak separuh muka jerkkk....
posted by Mama Hakim @ 8:54 AM   0 comments
Thursday, October 23, 2008

Invitation

Assalamualaikum wbkth...

Kami sekeluarga ingin menjemput sahabat handai dan kawan-kawan kenalan bertandang ke rumah kami yang: -
Beralamat di :
205-BLOK 8, JALAN DINAR U3/1 TAMAN SUBANG PERDANA SEKSYEN U3 40150 SHAH ALAM (nearest Subang Airport)
Tarikh:
26 Oktober 2008 (Ahad)
Masa:
1.00 tgh - 7 p.m
Map:


map loading...

View Larger Map

Sekian, harap maklum.
Wassalam
posted by Mama Hakim @ 10:02 AM   0 comments

In new uniform....


i'm in new uniform today...
possed pagi td seawal kol 8 pagi....hihiihi
ini la uniform rasmi opis mama.....
yang wajib dipakai setiap ari senin n khamis....
mujo la dpt bekalan uniform 2 pairs for each staff....
ekceli ari tu sebelum raya dah dapat dah bajunya...
tp setelah dicuba pakai...huhuhu...
mcm tak best....harus la mama g anto tailor alter blk....
sebab:
1. seluonya singkat.....mama suh dia buat suo potongan a line...lain sket la...
2. bajunya pong mcm singkat...ngam2 atah montot gitu..tak sesuai....
4. huuhuh..yg ni lagi sadis....bajuku tidak berbutang..satu butang tertinggal...
harus la cekci nak m***** kalau pakai tanpa satu butang di dada itu...huhuh..naya wes....
n ari ni alhamdulillah..sema dah selesa n complete...hihiihih.....
ekceli....dia boleh buat skirt labuh gak....tp mama tak prefer pattern skirt yg dibenarkan itu...
ari tu mama dah tanya hr dept...boleh ke suh tailor tu buat skirt labuh potongan a line...
tak dibenarkan plok.....huhuuh so 2 pairs mama buat seluar la..
mostly staff pompuan buat sepasang suo...n sepasang skirt labuh....
n mama tgk skirtnya agak tidak selesa...kena jln begitu slow...mcm kura2 control ayu gitu..akaka
sebab kain nampak n kelihatan dr mata kasar mama ini agak sempit langkahnya.....hhuuhu.....
oo..tidakkkkk.....tak suka mama........
masa tailor dtg ukur baju ari tu pong...ahkak2 senior sempat usik mama....
hahaha..."padan muka nko....nko tak leh lagi nak bergaya ngan baju2 nko yg byk tu...."
mama tumpang gelak jer la.....
hihiih...tak per...tak semestinya mama dah pakai uniform mama tak leh bergaya lagi.....
betui tak??? hihiihihi...cuma baju2 dlm gobok mama tu kurang kerap sket digunakanlah since dah wajib pakai uniform ni....
okla nak stop dulu pagi ni..
nak wat kija lok.....
posted by Mama Hakim @ 8:46 AM   0 comments
Tuesday, October 21, 2008

I like the angle of this pic...

mama suka gambo ni....
hakim mama.....n hakim papa...hakim kami.....
ekceli this photo was taken by abg lokman....
angle dia agak pelik...sebab he always mentioned kepala hakim besar.....
then mama always balas balik cakap dia.....
tak per la..."cpu besar boleh muat byk isi kat dalam"
insyaAllah......penuh tersirat n tersurat kata2 mama itu...
tapi memang pong kepala hakim agak besar pong....
since pregnant lagi....my gynae dah mentioned.....kepala bb dlm perut mama ni besar...
ukuran pjg tulang peha tidak selaras ngan ukur lilit kepala....
mcm abnormal gitu tumbesarannya...
n agak merisaukan my gynae gak...
sehinggala mama dinasihatkan utk melakukan 3d scanning itu...
alhamdulillah semanya ok...lega.....
sewaktu mama lahirkan hakim thru caeserian due of hi head case....
susahnya hakim nak kuo walaupun dioperate...terpaksa guna vacum or forcep gak
utk tarik dia keluar....n beberapa org nurse tolakdi bawah dada mama ni...
senak n perit gak masa tu....dada mama ditekan oleh nurse2 tuh....tingat lagi dlm kapla ni..
n selepas keluar mama pilih dr. kanchana as doctor baby mama si hakim la...
n she also mentioned the same thing.....kepala hakim agak besar....n its normal..
n pada masa hari kami 2 beranak discaj dr wad bersalin hopsital tawakal tu....
dr. kanchana briefing kami mama n papa n makteh kebetulan ada sekali masa tu...
pesal kepala hakim...if tadak symptom yang luar biasa muncul.....tak perlu la refer ke hospital...
n biasanya symptom luar biasa tu bb akan muntah2..gitu la....itu yg mama ingat la....
dah lamakan...lupa la plok...hiihihiih
then baru ni masa hakim admitted kat tawakal...dr. kanchana perasan lagi pesal kepala hakim...
arit u dia siap ukur n nak analyse jugak....the growing of head...
but dr. sheila mentioned its sibling factor......his dad also....kepala agak besar menurut dr. sheila...
pa jgn mare yer....
n belah mama pong.....kak nurul....abg halim...abg rahim...menurut mak ngah..kepala besar gak...
so....if mama merujuk kpd atuk n mak ngah selalu ckp n pujuk mama tak yah risau la....
depa pong selalu ckp "nanti leh isi byk sket".....
tak per la dik...besar atau kecik....mama n papa sayang sangat kat hakim....
buah hati pengarang jantung kami.....yang penting adik sihat walafiat...
diberi kesihatan macam sekarang pong mama dah bersyukur banyak2 dah.....
hakim mama n papa tak perlu diwarded lagi...tak perlu amik neb lagi....
setiap kali lepas solat mama takkan lupa mintak ngan Tuhan...
"Ya Allah berikan kesihatan untuk anakku....dan untuk makku" Ya Allah sembuhkanlah mereka" i'm hoping....hopefully.....
posted by Mama Hakim @ 4:34 PM   0 comments

Belian kat opis ari ni..


ini la hasil belian mama kat opis ari ni...
hihiih...Tupperware item...set besar lak....
Semanya 7 items dapat.....
last 2 months dah beli item yang kecik2...sekotak gitu mama beli...byk gak dpt...
tp rege dah lupa.....
yang kecik2 tu sesuai utk isi bekal mama....papa (kalau la dia sudi nak bwk bekal g opis)
n bekal si hakim g school.....la ni boleh la isi kismis n biskut si hakim....
kat sini...ramai lak geng2 tupperware cik joyah ni...
so mama pong tumpang sekaki la...
hihiih...ekceli belian mama kali ni share ngan kak fizah....
sema dpt sama rata....7 items same size....
ekceli promotion ni dia jual 14 items dgn harga...rm249.84 slps diberi discount oleh yong
si tokey tupperware..
so bahagi 2 each of us kena spent rm124.92 for 7 items above....
murahkan...ada promotion skang.....
saper yang berkenan..serang la tupperware skang....
ekceli beli mama ni blom dibisik2 kat tinga papa tuh..hihihi...dendiam jer dulu
nanti ptg bwk blk....surprise jer kat dia...
mesti dia ckp "apa lagi ni??"
hiihih...standard mama jawab..."ala tupperware jer abg...isi kopok jajan abg n hakim"..kakkaka...n buat sedap ayat sket....."lawa kan bang".....arap2 cair la sket dia..ekekekekke....
posted by Mama Hakim @ 4:23 PM   0 comments

Cerita hari ni....

Hari ni ari selasa.....
ekceli ari ni..opis mama buat makan2 ari raya....
for internal staff jerkk...
menu ntah le apanya...lom sempat nak usha lagi..
disebabkan ada makan2....mama manage to make trifle....
sebab mama lom pernah jamu2 makan kengkawan kat sini..
bwk kepok lekor ganu tu adala...
so semalam sempat la buat 2 hidangan trifle....
ntah la rasanya cam ner....hihihi
hakim n papa mkn swiss roll cake jerkkkk mlm td......
hakim si tukang kacau beberapa kali ke dapur...tgk mama dia buat apa....
n mama bg kek tu ...dia pong ckp..."kik"...akakka..
lawak pong ada mama dgr....tak per la....
yg penting bertambah vocab dia....
nanti sebutan tu leh slow2 la...perbetulkan....

ekceli pagi td.....mama ni sampai opis jer...
dug dag dug dag jer berdebar jantung ini..
tatau naper...biasanya kalau ada debaran gitu..
ada sumthing yg luo biasa n kureng enak will happens...
huhuhuh....yes....
byk lak kejadian mcm kurang luck ari ni..
1) internet kat opis down pepagi ni....(jrg sekali berlaku ari ni)
so mama selaku org yang paling awal sampai opis...n pembuka pintu n lampu kat opis...
terus angkat tepon call TM.....consult....mama buat sendiri dulu....check router sema.....troubleshoot sendiri jer la dulu....kalau nak tunggu zaki..tak sure dia masuk kol baper.....
alhamdulillah tak lama lepas tu zaki masuk...terus mentioned him pesal poblem IT ari ni...n anak buah ku itu cepat bertindak.....godeh2 sat...alhamdulillah setel satu problem...

2) then..zaki mentioned dia nak g site area bangi ari ni...PM suh dia g sana utk set up utk miting ngan JKR esok.....hhuuh....tp at the same time...Dato' L suh dia pi hantar brg2 IT ke opis JKR kat KL sinun....huhuuhuh.....mana satu nak kena g ni??? n i decided to discuss ngan dato' mintak hantar brg IT esok ke JKR...tp....beliau berharap sgt dpt hantar ari ni.....tp masalahnya..ada 2 bijik printer yg amat besar.....saiznya lebih besar dr washing machine kat umah tu....cam ner nak anto naik pajero ngan brg2 lain lagi....mama booking lori dr unit trading n machinery...tak available...lori dah kuo awal pg dah.....hhuhuhu....so keputusan mama...hantar brg yg muat dlm sebijik pajero jer la...printer besar plan anto besok jer la....uhuuh....dah la keta pool kat opis ari ni sema tadak.....sema org dah booked..dugaan....

3) proses menyiapkan dokumen utk ke JKR...ada2 jer menda yg berlaku...tgh taip surat penyerahan..tup tup..tak alih2.....komputer leh off...pastu.....who have authority to sign the letter...1st buat la nama Dato' L.....hihiih....dato' L ckp...bukan dia...en. jam timbalan pengarah yang kena sign.....dah siap tu...bwk jumpa en. jam....en. jam lak ckp bukan dia lagi....en. Hang lak....huhuhuh.....harunya.....rasa mcm...hahhahaha..tatau nak ckp ler......n right now shahrul n zaki dah bertolak ke JKR...lega...n mintak semanya setel..tak der lagi menda yg sangkut.....

itulah kisah separuh hari utk hari ni....
posted by Mama Hakim @ 11:25 AM   0 comments
Monday, October 20, 2008

Monday Blues.....

Hari ni ari senin...
Biasa la mood ari isnin..
pagi td pong bangun pagi dah agak kesiangan.....
sebab mlm tadi mama tdo agak lewat kol 12.3o.....
bukan apa pong..melayan citer waris jari hantu....
ntah naper mlm td nak lak tgk.....
tp mintak tolong papa temankan..
tak bani tgk alone....
mujo la papa nak jugakkan temankan mama hakim ni...
pas tu yg tak best pah tgk citer tu...
tdo pong tak lena...duk tingat muka rimo jadian tuh...
huhuuhuh....sungguh tak lena tdoku mlm td...
bestnya kalau ari ni masih boleh bercuti...
tp..enggak boleh....byk kija la...
huhuuhuuhuuh

pagi tadi......papa bangunkan hakim....
then dah siap..tuko pampers n puffkan hakim.....
papa cakap kat hakim...."mama tgk dahi saya ni...."
huhuuh...tercalar dahinya..panjang la jugak.....
tatau naper la boleh jadi gitu...
checked dianya kuku...pendek.....sebab mama baru cek kuku dia semalam..
n utk confirm mama cek algi sekali pagi td...
pendek gakk....
mm....mcm pelik gak mama naper leh jadi gitu.....
sebab sebelum tdo tu ok jerkkk....
tup2 bangun pagi itu la jadinya.....
then mama tu tgh make-up2kan....
so mama cakap kat papa..
"pa sapukan minyak gamat la.."
terus papa cari minyak gamat sapu kat dahi hakim...
n pagi td hantar umah bbsitter pong terkejut jugak "nenek" hakim tgk dahinya...
nenek cakap....hakim ni nampak jer diam....tp lasak orgnya..
gitu la...semalam pong...pi open house umah auntie ita pong...
bukan main lagi....huhuuh..senyap jer...
malu..harus la itu ikut peel papanya...
nak suh kwn ngan haifa n umairah n danish pong tak nak...
asik berkepit ngan papanya jerkkk....
tp masuk jer keta terus la buat "baik".....
tu la...budak kicik anak mama tuh....
posted by Mama Hakim @ 8:17 AM   0 comments
Friday, October 17, 2008

Saya suka hari jumaat.....

yea..yea..ari ni dah ari jumaat...
i like jumaat...
sebab....esok n lusa boleh rehat2 duk rumah.....
tp esok ada open house jugak..tak per la....
at least boleh bangun lewat sket pagi tu...huuhuh

biasanya rutin jumaat mlm ni...
blk siapkan juadah mkn malam utk kami 3 beranak...
pas tu.....basuh baju......n sidai baju sema.....
pas tu lepak2 tgk tv...
sebut pesal tv ni....si hakim skang ni...dah pandai berebut channel tv ngan papa n mama..
dia amik remote astro....n dia sebut...bak..bak..bak...nak suh tuko channel tom tom bak la tu...
suka benor dia ngan tom tom bak tuh....

mama rasa mlm ni papa masih lagi busy mengadap lap topnya....
2 mlm lepas sampai kol 2 pagi papa siapkan projek dia...
mlm td awal sket papa masuk tdo erkk..
tp rasa mama lepas kol 12 gak erkkk..
mama tanya papa buat per....hihih...dgn sengih la tuh..
ada projek baru la tuh.....alhamdulillah...
pas tu papa cakap la..baru buat mock up la.....
mama tanya lagi..papa nak jual baper rmk plok projek ni??? (biasala bini yg over excited)
(bukan apa..nanti leh pau papa...)
then papa cakap...adalah....ngan sengih2 dia tuh....
n papa selalu menghasut papa...abg jual la mahal2 sket...
skrip seorang isteri yang tamak..akkaka..aci tak??
sesungguhnya mama tak terlibat apapong dlm pembangunan projek tp..
suka kacau papa kalau bab nak letak rege ni..
tp as ussual...papa tak dgr ckp mama ni...
sebab papa tau apa yg dia buat....
bukan kacau bab rege..papa tgh wat kija pong kekadang kalau mood mama tak ok..
mama buat muka kat depan papa yang tgh ngadap programming tu....ngada2 jer erk....
tp papa kalau ngadap coding itu....huhuuh.....khusyuk sungguh.....
tp bagus papa ni.....laptop hanya akan di on setelah hakim tdo....
selagi tak tdo jgn harap.......
mama tak tdo tak per....ekekkekkeke tp hakim kena tdo dulu....

esok....plan pertama nak g open house umah dato' jo....
then plan awai nak g umah cik ieta....tp...disebabkan ada masalah teknikal..
akan diberitahu kemudian lak..
tak per la cik ieta....take ur time k....:)
insyaAllah esok masih ada...kikiki....
posted by Mama Hakim @ 4:11 PM   0 comments
Thursday, October 16, 2008

Hati yang celaru....terguris..terusik...

Sesungguhnya hari ini...sungguh tak best mama melakukan tugasan yang diamanahkan...
Seawal pagi...sebelum mandi mama dah pk n set dlm kepala ni..
Kat opis ari ni tugasan apa yang perlu diselesaikan.....
Priority is scholarship agreement....checking
n plan nak suh Dr. M semak jugak ari ni....
syok2 mama tgh menaip kat komputer...
En. A masuk blk me...
n then...he totek..totet......reporting me sumthing disgusting...
tak koser dah ekceli nak layans nak dengo msg yg "en" bos tu bawak kat den ni..
bukan salah en. A....en. A just a middle man sajer la....
yang tak larat org itu la....ckp kat en. A...data dia ilang la...huhuh....
mama yang sopan n lemah lembut gemalai ni....pong ngan agak lebih lemah gemalai
clarify ngan en. A..."en. A....kalau data dia ilang jgn cuba salahkan kitorang hoccay....sebab kami tak access pong komputer dia....unit IT tak format pong komputernya..itu salah dia sendiri"...
mama rasa agak lantang la mama ckp ngan bos itu tadi....tp itu la...geram....
org tu sokmo ada poblem jerk..org lain ok jerk...tadak jer poblem yg timbul....dia jer sokmo..
mama pong fenin nak malayan apa tah lagi si z.....tak reti a.k.a buta IT ngaku jer la...
ni mcm2 nak carik salah kitorang huhuuhuuh
sabo jer la.....anggap jer ini dugaan jadi kuli kat kompeni bukan bapak atau mak sedara kita nyer jerkkk....
so selepas "scene" itu....hati rasa mcm kureng moodnya nak buat kija......
tp alhamdulillah..sempat gak suh Dr. M checked apa2 yg patut pesal term dlm agreement tuh...
n selepas wat kija "main" tak bersunggguh..yer la dlm keadaan tak dak mood....
mama byk surfing internet jer ari ni...mcm2 la yg kuo kat monitor ni....
n ptg ni amik kesempatan berblogging lagi....
n...tgh khusyuk berblogging td....tup2...ada msgr dr kengkawan kat luo blk mama...
jemput makan....contract dept. bukak hamper raya....so ajak la hamba dr yayasan ni mkn sekali...hihiihiih....so borak n borak..mcm citer la kuo....byk betui mama mkn cokelat ari ni..
yg best mama tapaukan ferero rocher utk hakim gak....hhihi...aci la tu kan...
rasa malas la plok nak menaip ni..
jom la kita tgk gambau lak nak tak??

meh nak citer pesal gambo yang caca merba ni....
ni hakim tgk belek kunci keta papa...
kat kedai makan nearest opis mama jerkkkkk
kebetulan tempat makan tu buat mcm pondok gitukan....
boleh hakim campakkan kunci keta ke bawah pondok tu....
harus la papa g gagau kunci keta dlm rumput rampai yg pjg bwh pondok tu..sian pa....

dua jejakan macho pojaan hati mama....

hakim n papanya.....

sila undi yg mana lebih macho yer.....anak o papanya.....iihihiih..:)

semasa bertandang ke rumah auntie sal..opis mate papa kat ampang..

sedap nya dia makan...mcm best gitu....

anak mama dah tak makan berapa ari dah ni...??/

apa yang di makan?

homemade mushroom sup.....secret recipes by auntie sal....

sedapkan nampak.....

hiihih...ni....ekceli mama baru perasan ari ni....

pintu bilik mama dah ada tagging....

dulu....nama org lain.....n post lain....

skang dah ada nama mama.....

hihihi...mama tau kenapa tup tup jer ada...

sebab semalam n ari ni...ada audit dr SIRIM....

so everything must be perfecto....hiihihiih

posted by Mama Hakim @ 4:35 PM   0 comments
Wednesday, October 15, 2008

Petang yang hujan....

huh...dah kol 4.57 pm ni...
hiihih blogging time....
setelah beberapa hari mama pulun siapkan agreement...
agreement apa? agreement for yayasan scholarship.....
meh la sesapa yg berminat sedara mara nak apply.....
yayasan manage to sponsor alomost rm10k per year...
pendek kata dpt rm5k per sem la...
antara bidang yang kami offer is in civil engineering,
veterinar, accounting, quantity surveyor (QS), pharmacy, n law...
level of study for first degree only.....
as i promise to AJK in last meeting on monday....
perjanjian ini akan siap dlm tempoh seminggu....
esok time for term n grammar n spelling checking....
n insyaAllah by friday dah boleh circulate to all AJK members..
ok maleh nak ckp byk pesal ni.....

Ari ni ujan lak kat subang ni..
sejuk2 ni tingat lak kat hakim...
sejuk tak anak mama tu erkkk...?? dah la tak bwk bekalan baju panjangnya....
huhuuhu....arap2 tak la kesejukan dia......
lagi 50 minit mama n papa g amik hakim kat umah bbsitter...
sabo yerkkk...
pagi tadi hakim nangis masa babai2 kan mama n papanya....mulanya...tgn babai....
tp muka pandang ke arah lain.....pas tu bbsitternya suh tgk mama....terus memek mukanya..
lahai sian la plok....papa terus tanya naper tuh??
mama pong jwb ntah la pa...nangis lak dia pagi ni..huuhuh...
ekceli dah jarang anak mama tu nangis kalau hantar ke rumah bbsitter except....
1st day from long holiday....

hihii..takde idea la plok ptg ni nak ckp pesal apa..
sebab ekceli....dlm kepala ni byk menda nak kena pk....
proposal utk campus life program pong dah approved tu...
so....bermula lagila episod byk kojo.....
kali ni campus life anak angkat kami akan buat kat UM....selama 4 days..
bulan nov nanti.....
posted by Mama Hakim @ 4:53 PM   0 comments
Thursday, October 9, 2008

4 Syawal



Raya ke empat hari sabtu dah.....
Hari sabtu ada kenduri kat umah mak ngah....
kenduri sempena keberangkatan abg rahim n sekali ngan aqiqah iman dotter aihim...
Ari tu agak busy la jugak.....
Bacaan doa selamat dibuat selepas solat isya'....
n yg tak bestnya...mama n papa n hakim tak sempat nak join majlis bacaan doa selamat tu...
sebab kami ke Batu Rakit...hantar abg lukman blk sekolahnya...
budget2 masa boleh sampai rumah sebelum isya'...
tp...lupa...rayakan....terengganu jadi jam...huhuuhu
sampai rumah mak ngah mlm tu...org tgh jamu makan dah..
ramai gak org kg yg datang...sebab lauk byk...boleh la jemput sekampung...
mak ngah masak nasik minyak ari tu....sedap...hakim pong suka....
mama tolong potong2 jerkkk..hihiih
Malam tu kami tdo umah mak ngah lagi....
yer la boleh tolong mak ngah berkemas n basuh pinggan mangkuk..puyuk belanga segala bagai....
Nenek pong ada situ....
Hari ahad....semaorg dah nak blk ke tempat kija masing2 dah...
mak teh blk kl, ailong blk klang, makde blk johor...
so tinggal kami jer la kat umah atuk...
kami ada jemputan hantar menantu kat Kg. Bukit Apit Ajil lak...
so mama join gaks....
lepas makan2...kami beraya ke rumah tok ngah @ kola brang n rumah tok teh @ kg. telaga lak...
n papa ajak singgah umah cikgu mat isa kat kg gaung lak blk dr kg telaga tu...
hiihih....ni la baru first time singgah umah dia....dah lama dia ajak singgah rumah...tp itu la...
tak sempat sokmo.....
Hari isnin.....turn kami lak bertolak balik ke kl...
bertolak around kol 12 tgh....sampai umah kol 7.30 mlm...
huhuuh...rasa mcm lama lak perjalanannya.....
Hakim lak batuk2 n flu....mmmm....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 3:45 PM   0 comments

3 Syawal


Raya ke 3 kami bertolak balik ke Kuala Brang....
Huhu plan nak bertolak awai pagi...tp bertolaknya kol 8.30 gak...hihiih
Nenek hakim kol 5.00 pagi dah bangun masak.....untuk bekalan kami dlm perjalanan..
Mak selalu mcm tu....sokmo sediakan bekal nasik utk mkn diperjalanan..sian nenek..
Awal pagi dah bangun......Macam2 la di masaknya...n di kirim bwk balik ke kole berang...
Ada ketupat nasik....nasik putih....rendang daging, ayam masak merah, sup utk hakim....kuih muih lagi....ubi kayu rebus n goreng pong ada...sedap la plok....

Kami bertolak balik ikut jln Segamat.....then sampai Gambang masuk LPT ke kuantan....
Lalu segamat papa ajak singgah umah auntie kas....
kebetulan auntie kas dpt bb baru...hihiih..sempat la melawat bb baru..hhiihi..
tp ari tu bb bad mood jer...nangis jer erkk.....huhuuh..cian...
lebih kurang 30 min kat umah kas..kami menyambung lagi perjalanan...huhuuh
jauh lagi ni nak jln...penat...hakim pong mcm2 hal dah buat dlm keta....
singgah buat susu la...singgah basuh berak la....singgah tuko dr depan ke bakang la...
around kol 2 pm lebih kami benti rnr kuantan...singgah la makan nasik bekalan mak tadi...
bestnya...yer la lapokan.....lagi pong jln ikut segamat sungguh memboringkan.....
view tak menarik cam jln mersing sana.....tp mersing sana lagi jauh.....
kalau ikut mersing leh singgah umah auntie noni kat pekan tu...tp tak ikut sana...tak dpt singgah la....huhuuhuhu...len kali la ekrk..ntah la bila....
kat pondok rnr tu....kebetulan terjumpa lak org Pontian gak..nak blk kola berang...huhuhu
excited sungguh brother tu....ustaz kat SMTAI...kawen ngan org ganu gakk..
boraknya borak..dia lak kenai cikgu Isa...."org kuat a.k.a org tgh" yang byk membantu rombongan meminang n rombongan kawen johor ke trg ari tu....kebetulan sungguh..hiihih..:)

Around kol 6 kami selamat sampai di Kg mama....ekceli ari tu ada kenduri kawen anak sepupu mama...tp tak sempat nak meraikan ler...dah penat dah....mama blk rumah dulu....jumpa adik beradik dulu....sema ada except famili aiteh dah blk perak n aimat di kola ganu jerk.......then mlm pah maghrib baru g jenguk nenek hakim kat umah mak ngah....nenek duk ngan mak ngah sekarang....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 3:44 PM   0 comments

3 Syawal



Labels:

posted by Mama Hakim @ 3:44 PM   0 comments

2 Syawal





Raya ke 2....hanya beraya di rumah papa kat Pontian...sebab raya ke 2...turn semua kaum kerabat nenek dr Parit Baru dtg beraya ke Parit Sikom...so keluarga di Parit Sikom standby duk rumah jer la...masak2 apa yang patut....tahun ni mak long masak mee kari....nenek masak rendang...kuah lodeh pong ada rasanya..n desserts sekali......first family yg datang keluarga pak long....pak long balik...keluarga cik ron lak sampai....then family cik manap...n nenek sema dtg...berkumpul sampai ptg la.....hihihi..yang best hakim dpt duit raya dr cik aliff..umo 7 tahun....setelah dicabar oleh cik amin.....kakaka..lawak la alif ni...hakim suka kawan ngan cik alif...siap gelak2 bagai alif buat lawak kat dia.....
Petang tu selepas famili dr parit baru blk beraya dr rumah..kami pong ke luar beraya ke Air Baloi...rumah x mate papa @ UTM dulu...uncle farid....hihiihi....lawak la dia ni...raya dulu jumpa kat umah atuk belah ayahnya kat kg lain...masa tu hakim dlm perut mama lagi...tahun kami beraya kat umah atuknya belah mak lak....tahun lepas kami tak sempat beraya ngan depa...sebab depa balik sawarak....wifenya org sarawak sana....n biasanya uncle farid datang beraya lak kat umah papa...tp tahun ni tak sempat..sebab raya ke 3 kami dah nak bertolak balik ganu....
Bertolak dr Air Baloi...kami ke pontian lak..mama plan nak ke econsave...sebab berkenan ngan satu bekas kuih kat rumah cik Elly....risik2...cik Elly ckp tu beli kat econsave jerkk...berkenan sebab bekas kuih tu plastik tp nampak mcm kristal gitu......bekas kuih kat rumah tu kaca..so rasa tak sesuai la skang ni...my hakim nanti nak mkn kuih raya senang...hihiih....tp sampai econsave mama ingat econsave ada kat subang...so beli kat subang jer la...
Then...kami bertolak ke parit selangor lak....beraya umah opismate mama.....kak fizah n abg hairul.....husband n wife satu opis ngan mama....hiihih..kebetulan sungguh..lak tu...ayah abg hairul...kenal lak ngan family papa....n ada bau2 bacang gitu la...so dpt la jumpa famili abg hairul kat sana...hiihihi....:) then...bertolak dr parit selangor...balik rumah nenek...nak packing baju lak....esok nak balik ganu....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 3:43 PM   0 comments

Sian Hakim...

Sedih tgk kepala hakim.....sian sangat.....
Terjatuh ni.....semalamnyer citer.....huhuuhu...frust la mama....
Tatau la cam ner berianya dia nangis time jatuh ni..mesti sakit..
Kita yang tgk pong sakit.....ni hakim ni kecik lagik....
Arap2 tak der apa2 la....takut n riso sgt ni ekceli...td tertdo pong mama terkejut2 jer asik pk kepala hakim...sampai mama leh terbangun tu mama rasa hakim terjatuh dr kusi makan ni..kalau cam ni sekali jadinya...tp mujur la..dia tak vomit selepas minum air.....mmm....sayang mama....mama mintak maaf....mama terpaksa hantar hakim umah bbsitter.....mama have to work sayang....so far mama lom mampu nak tgk papa papa work alone...mama kena jugak membantu papa tak banyak, sket mama leh support.....ntah la careless case ker apa ni...tp menurut kak zakiah...kejadian berlaku semasa dia bwk hakim beraya kat umah neighbournya....nak ckp lebih2 pong tak guna..pendam dlm ati jer la....tp frust la...insyaAllah kalau mama n papa jaga hakim...tak jadi mcm ni kut....jatuh biasa2 ada la....tapi menda nak jadikan...kun fayakun......hopefully hakim ok....n cough n flu dia pong ok gak...tak mo melarat2...kang jadi athma lak...nauzubillah...i'm tired to face the suction session...lagi2 hakim dah besar..sian dia.....pagi selasa sebelum masuk opis selepas raya...mama dah cepat2 bwk dia g tawakal hospital...sebab my hakim dah batuk n ada running nose....alhamdulillah dr. sheila check...lung lom wheezy.....so mkn ubat yg diberi n kena bagi puff combivent jugak.....so far alhamdulillah jugak la....arap2 tak berlarutan la....
posted by Mama Hakim @ 2:05 PM   0 comments

Selamat Berangkat...

Semalam....08/10/08...kami berangkat ke KLIA sepang...
Keluar opis kol 6 terus singgah kedai mamak, makan siap2...
Balik rumah mandi n tukar baju.....anak lom amik lagi kat umah bbsitter....
Around kol 7.15 pm kami keluo rumah...
Amik Hakim katumah bbsitter n bertolak ke KLIA....
Sempat singgah solat maghrib kat RnR Dengkil...
Hakim tdo jer sepanjang jalan sebab satu hari tak tido siang tadi...ngantuk la tuh...

Sampai sana around kol 8.30pm gak....Ramainya org....masing2 ngan hala tuju masing2...Tapi rasanya paling ramai sebab nak anto anak2 n sedara mara nak berangkat jugak la..sama macam Abg Rahim...

huhuhu..sampai sana...ingatkan dia tdo jerk..
tp...idak la plok..nampak sepupu2nya yg ramai tu terus nak kuo dr strollernya...huhuuh
ajak jenjalan...asyik...jom...jom....tarik tgn mama or papa....

Possed ngan Abg rahim dulu.....sema dah ready.....luggage pong dah check in sema.....

Abg Rahim ngan family ....mak ngah...ayah ngah...abg bir....abg mad...n kakak ...Depa sema datang dr Terengganu.....

Ni lak...tentera2 ailong.....tgh main2 ngan hakim....tgk car.....
Bacaaan doa dilakukan....tu nampak Abg Rahim yang paling tinggi tuh.... Aik...saper la yg duk kat stroller hakim ni...ni Adam..anank bongsu ailong.....dah hakim tak mo duduk....Adam pinjam la sat....elok jer Adam duduk situ.....

Hakim diusik oleh kak Umi....kak umi suka usik2 hakim...tp hakim lak tak suka...mula la dia jerit...
Bergambar ngan keluarga mak ngah sebelum balik.....ingatkan mak ngah nak tdo umah kita erk...mak ngah kata nak balik umah ailong jer la..sebab dia penat sgt dah...nak tdo....huhh..ari ni bertolak balik ganu....
Hakim yang dah start "buat" dlm stroller dia...huhuuh....nak suh angkat la tuh......
Hahhahha..dah kepenatan ke abg Mad n abg Bir.....sampai terduduk tu......yer la....berjalan jauh...ponteng sekolah la korang erkkk....

Selamat berangkat Abdul Rahim Abdullah a.k.a Him a.k.a Abg Rahim ke Cairo, Mesir....Abg Rahim mengikut jejak abg Halim menyambung pengajian dalam bidang perubatan di Universiti Mansoura, Cairo....doa dan harapan dari kami semoga selamat semuanya...n belajar2 elok di perantauan tu.....InsyaAllah tahun depan kita hantar Abg Lukman lak erkk.....:) n for Abg Lukman do ur best in SPM 2008 ....coming soon....rasanya end of Oktober ni dah start erkk....n congrats di atas kecemerlangan dlm trial SPM for SBP students baru2 ni....best students award n platinum award....teruskan kecemerlanganmu itu.....raya ari tu dah dapat "adiah" dr mak ndah kan...hihiihi....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:12 AM   0 comments
Wednesday, October 8, 2008

1 Syawal

The making of ketupat nasik...
Hihi...mama tak reti nak anyam ketupat so mama tolong masuk kan beras dlm ketupat jer la....

Pagi Syawal.....semapt lagi 2 beranak ni melepak depan tv...
Hakim tdo dulu arrr..sementara nak g beraya umah yuk....
Ok...dah bangun tdo....jom g beraya umah Yuk.....@ Parit Baru...
Sedapnya makan kuih kat umah Yuk ni...beria anak mama ni mkn kuih kat umah nenek papa ni...huhuuh....sedap erk dik....sema kuih dia nak.....yer la..ni 2nd time saya beraya ma...dulu 1st raya hakim kecik lagi...kurang mengerti lagi raya2 ni...
Jom beraya ke rumah Atuk Kadis lak....sempat lagi possed 3 beranak ni.....byk rumah nak kena singgah kat Parit Baru ni....yer la kg. nenek kan.....
Last rumah beraya kat parit baru is umah Atuk Long.....tgh2 beraya....kena bergegas balik ke Parit Sikom lak...sebab family Atuk Is dah sampai dari Kluang sana......
So petang 1 syawal...beraya ngan keluarga Atuk Is kat Parit Sikom jerk....sampai la mlm....Atuk Is bertolak ke Muar.....anak2 terunanya sampai plok....so beraya lak ngan uncle Fifi, uncle faisal n uncle azmi.....sampai la hakim tertdo....n depa pong selepas solat n mkn malam nak bertolak balik Muar lak.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:13 AM   0 comments