" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Saturday, January 30, 2010

Zassssss

Tajuk entry ntah apa2 la...
ihihihi....
menunjukkan betapa saya ketandusan idea utk mengcreate tajuk entry ari ni...
currently
jam di desktop computer saya ni menunjukkan kol 1.49 pm..
ari sabtu...wiken la kan...
sepatutnya ari ni bleh dendiam duk umah ngan anak2 n hubby tercayam...
tp...nak buat ganer...
mamanya kena masuk opis jugak...
ciannn...cian kat sema la..
cian kat papa sebab has to jaga anak2...
cian kat anak2 sebab sepatutnya wiken cenggini mama harus spend time dgn diorg..
cian kat mama gaks....sebab penat lor....penat wooo...
walaupong dtg opis hanya duk depan pc jer..
tp penat jasad n otak ni....
ligat berfikir how to solve bla...bla....
method ni tak kena tuko other method...
method ni tak jln another method lg...
kalau tak kena jugak.....bengangnya.....mujo tak down jerkkk....
ok..dah cukup2 la..membebel plok...
td otw ke opis pong..
hakim dah tanya mama dia....
"mama kenapa mama kija?'
huh.....
agaknya dia pelik kut...papa cuti...
tp mama g kija jugakk...
sedih plok rasa
"pas tu cakap la kat dia...mama busy la"
terus dia replied
"mama bukan busy"
huuhuh...siannya...
tu lom amsyar pandai cakap...
nanti dah pandai cakap si amsyar...
apa la agaknya soklan
tak sabo nak dgr amsyar plok berkata2 ngan mama dia ni...
ekceli...sistem saya ni akan masuk production early feb....
tu yg agak kalut..
kalut sokmo erkkk..
yer la...1st time develop system lonely....from a-z....
dah la sema guna tools baru....application baru...db baru...language baru...
pas tu tambah2 lagi ada change request la plok dr users after UAT...
huuhuhu...tambah2 la mengharu birukan kepala saya ni...
alhamdulillah....
sekarang saya berusaha menarik cawangan dr Active Directory....live...
sebab system ni akan digunapakai oleh almost 50 cawangan seluruh Malaysia.
termasuk sabah n sarawak....
dah tarik cawangan AD ni byk la plok fields kena tuko...
harus la pening....
yang dah succeed pong failed jerkkk....
plan petang ni nak blk kol 6..
then ada lagi satu plan ngan opismate ni..
yihhhhaaaaaaaaa
dr opis terus nak g sogo...again erkkk..
yer la...ari tu shopping masa prev sales dpt voucher...
so nak g shopping ngan voucher jer la...
kang lelama lupa...
expired la plok voucher tu..
rugiii wooo..
tp lom ckp kat papa ni..
ntah dia kasik pi ke takkk.....
bleh la kut....berjimba ngan kengkawan....
release tensen...:) kakkakkaka
alasan la tu erkkk...
ntah la jadi ke tak...
hanya la perancangan saya n kengkawan semata....
posted by Mama Hakim @ 1:50 PM   0 comments
Wednesday, January 20, 2010

Canteeeek baju mama...

korang agak skrip kat atas tu saper yang cakap erkk...
papanya atau anaknya....
yer...
semalam n ari ni...
itu la skrip yg hakim cakap kat mamanya ni..
tatau la apa motipnya...
semalam...
saya hanya la berbaju kurung pesak gantung..
kolor baju tu pong tak la menarik sgt...
ijo n black silver gitu....
tersentap gak mamanya ni masa dia ckp mcm tu...
hahaha..nak gelak pong ada....
saya tgh bersiap nak g opis
dia bleh cakap....
mama....cantik baju mama....
hhiihih...
terus saya replied balik...
ok....abang nak apa ni sebenarnya dari mama ni...
dia pong tersenyum kipunya...
ollololololo......

n ari ni pong dia cakap menda yg sama gak...
cuma scenenya berbeza..
masa tu saya baru masuk dlm keta nak bertolak ke opis la..
ari ni saya cuma berkebaya hitam n munga merah....
kebaya dedulu..zaman anak dara dulu...
tp saya suka kolor baju tu...
agak menarik la bagi saya yg suka kolor itam ni..
kalau nak compare ngan baju semalam....
saya masih tak tau apa motip dia cakap mcm tuh..
adakah...sebab dia nak bodek mamanya ni ker..
ala budak lom cukup umo 3 tahun tu pandai bodek ker??
hiihihiih.....
tp saya suka...
sebab hakim dah pandai menghargai sesuatu.....
dah pandai menyampaikan pujian untuk org terdekat.....

ekceli his 3rd besday around the corner....
coming soon on february....
hiihih...tak yah la bodek2 mama yer....
insyaAllah ada rezeki mama n papa utk celeb besday hakim tu.....
posted by Mama Hakim @ 11:05 PM   0 comments
Tuesday, January 19, 2010

coca COLA

hahaha
tajuk entry berbaur air minuman bergas gitu..
ekceli nak citer pesal Cost of Living Allowance ni...
cum COLA tu la...
ptg tadi kat opis saya yg terletak di jln duta tu kecoh la sat...
(ekceli kat bilik saya jer kecohnya....
nak sedapkan citer ni...letak la opis tu...baru havoc sket.....)
disebabkan coca COLA ni la...
ada rumours menyatakan
COLA akan ditarik balik....
effective coming March...
kesahihannya tidak la saya ketahuan..
then sebelum saya balik td
saya sempat menggodeh current issues @ forum cari..
wah dah ada thread pesal kesah ni ropernya....
dan lebih menguatkan fakta foummers
ada opis yg dah dapat memo..
ada yang bos dah mentioned dlm miting...
tp kami @ lembaga inland revenue lom dapat apa pekeliling atau memo lagi...
huuhu...dan yang lebih sadis lagi ada rumours menyatakan
allowance rumah pong ditolak separuh....
lahai..
apakah maknanya ini sema yer...
lu pikir la sendiri...
adakah benar....
byk beno cut costs la ni..
tak mo cakap lebih2 la...
kang cuic...owhhhhhh....
luckily kami di lembaga entitle for COLA jerk..
others allowance yilek......
apa2 pong just wait n see jer la yer..
arap2nya tak menjadi la rumours ni yer..
banyak la jugak rm300 tu wes.....
posted by Mama Hakim @ 10:41 PM   4 comments
Saturday, January 16, 2010

Hari jenjalan

sabtu kali ni
dipenuhi dgn "outdoor activities"
minggu lepas kami 3 beranak keboringan duk di rumah jerkk..
papa jer yg busy ngan acitivty outdoornyadi rawang...
so sabtu kali ni agak happening sket la....
awal pagiii.....
pi Tawakal Hospital....
Amsyar's appointment wit paeds...
follow up check up slps admitted ari tuh....
td hampir ilang kesabaran n kesopanan n keayuan sekejap...
disebabkan bengang tahap gaban dah ni kat Medijaring..
insurans company....papa nyer la ni....
huuhuhu....
sebenarnya.....
saya dah fakskan appointment kad si amsyar ni since selasa lagi ke Medijaring
tetapi sampai sabtu ni pong diaorg tak prepare GL si amsyar..
apa tah lagi nak faks ke Tawakal Hospital...
saya ni plannya..tak mo la case tunggu GL lama sgt kat lobby hospital tu...
langkah selamat....masa otw tu pong saya dah kol medijaring...
penjawab telefon cakap...akan faks dgn kadar segera GL tu..
sampi di lobby saya ni terus ke kaunter GL...
mintak officer tawakal checked GL amsyar ada tak??
tp tadak pong...
huhuuh..baper kali saya kol balik ke medijaring....
saya g tanya blk kat konter pong tadak lg jugak..
huhuuh..geramnya rasa.....
dan sungguh mencabar keimanan ku...
papa pong wat muka tak puas hati dah...
dlm 5 6 kali la saya ulang proses yang sama kut...
huuhuh....
lastly...officer Tawakal cakap..
okla dik...cam ni la g jumpa doc dulu la.....
nanti lepas treatment dtg ke lobby balik yer...
huuhuh....
mcm dah serik la nak deals ngan medijaring ni.....
3 kali saya mintak GL dr depa..
hanya sekali jer yang memuaskan hati saya...
yang lain...sungguh geram lembabnya....

tp disebabkan nak kuokan GL amsyar...
saya tadak pilihan untuk menggunakan insurans lain...
sebab insurans kad amsyar yang satu lagi lom siap....
mediexpress....insurans covered by my company
silap saya jugak ari tu...
lambat apply utk amsyar....
saya pong salah paham jugak ari tu...
huuhuh...tak per la syar....
nanti kita guna insurans mama plok la yer....
serik dah guna yg papanya tuh.....
tp kalau dua2 lembab...
wat to do..kena la bersabar kita ni....:)

ok berbalik pada citer asal...
alhamdulillah...amsyar dah sihat...
lung pongtadak wheezy dah.....
hihihi..suka ati mama...tp kena jaga jugak la..
budak kicik kan....yer syar....

so kami balik ngan tadak ubat.....
doc kata tak yah ubat dah....hiihihi...
kuo dr Tawakal Hospital perut dah lapo la wes..
ajak papa lunch...
niat awal nak tapau jer dr kg baru...sebab panas sgt cuaca.
takut budkakicik ngamuks la plok
tp sampai sana...papa ajak mkn la plok..
sebab dia nak basuh keta sekali kat situ..
mujo la budak kicik tdo..
bleh mkn ngan aman damai....

lepas mkn perut dah se'eh....
masuk keta nak blk umah...
sema org tdo..kecuali papa..sebab papa yg drivekan...hiihiih.:)
bestnya tdo...sedo2 sampai umah dah......

sampai umah sambung tdo lagi....
sampai la asar..
bersiap nak g outing lagi....
kali ni nak g sogo plok..
dah janji ngan papa nak g sogo ptg sabtu atau lepas mghrib...
saja pilih time tu...
dgn harapan tak ramai org kat sana...
tp harapan tinggal harapan jer la..
ramai jugakk..
ramai dr ari jumaat tuh plok..
mujo kali ni plannya nak beli baju papa n g bahagian market tu jer..
mamanya barang mama n anak2 dah layan sengsorang shopping ari jumaat tuh
ptg td cari brg papa n brg runcit jer la....
kami kuo umah dlm kol 6 pm..
n kuo sogo dalam kol 9....

dah nak balik ni...
parking agak jauh..
sebab parking bawah sogo dah full..
so parking kat bangunan cimb yg baru sebelah sogo tu....
sian stroller amsyar jd mangsa.....


then lepas kuo dr sogo...
perutdah lapo la plok..
harus cari kedai mkn..
singgah kota damansara mkn dulu sebelum blk umah....
sampai umah...
anak2pong sema dah tdo..
kepenatan kut...
esok....??
tak g mana kut...sebab papa kena g opis sebelah pagi tu.
so kami 3 beranak duk umah dendiam jer la...

posted by Mama Hakim @ 11:06 PM   0 comments
Tuesday, January 12, 2010

Amsyar's Progress

Till now...
Amsyar is is 5 mos plusss...
lom cukup umo utk di kira sebagai 6 mos...
so far progress my amsyar
1) dah tumbuk gigi...sebatang kat bawah.....dan pandai gigit dah.....
2) meniarap pong dah boleh jugak....cuma tak boleh nak majukan dirinya ke depan lagi....cuma boleh menggulingkan dirinya untuk bergerak mencapai sesuatu....selalu tersepit tepi kusi...tepi tv kabinet....pastu uwaaaaaaaaaaaaaa..nangis la.....mama tolong amsyar....
3) semakin cerdik...nak suh mamanya jer tunggu dia main...mama bgn nangis la...
4) dah pandai tgk tv...esp cartoon.....ntah la paham ke tak....terbutang jer matanya depan tv....
5) dah reti mkn soft food....mcm farleys n pati buah heinz tu....suka sgt la dia...
6) tgh belajo nak borak jugak.....
7) suka taruh sema menda dalam mulut dia....curtain sliding door pong dia nak masukkan dlm mulut....sabo jer la...
so far itu la progress amsyar buat masa ni yang mama bleh recall buat masa ni..
tak sabo nak tunggu dia bleh cakap....
pandai panggil mama...papa n abang...:)
mesti swit jerkkkk..:)
posted by Mama Hakim @ 2:23 PM   0 comments
Friday, January 8, 2010

"Coti2 Paksa"

Hari ni Jumaat....8 Januari twenty ten..
bersamaannya hari pertama saya mendutykan diri sempena tahun baru ni....
selain dari itu...
saya meng"EL"kan diri dari opis..
atas alasan....
"coti2 paksa" itu ler...
yer....kali ini saya terpaksa amik cuti paksa selama 4 hari..
disebabkan my little angel my amsyar not well...
n lastly he admitted @ Tawakal Hospital...
due of...fever, cough...byk phlegm....
n yang lebih parah....2 times dia macam tercekik gitu...
huhuuh..sungguh syahdu n tragis utk saya recall that time....
ekceli dianya phlegm tu mcm blocked @ his throat....
tu yg dia mcm tercekik tu....
kejadian pertama berlaku semasa ptg isnin....
masa tu kat umah lagi...
sebab dia demam saya ni decided tak mo anto kerumah bbsitter....
kecik lagikan...better kita monitor sendiri...
then luckily masa kejadian itu...my neighbour dtg bertandang kat umah kami...
dia yg uruskan amsyar dlm keadaan tercekik phlegm tu....
saya ni mcm biasa la....gabra....mcm tak keruan..
tatau nak buat apa...ekceli saya ni mcm gementar gitu..
siyes saya gabra sesangat.....asyik panggil...
amsyar..amsyar....anak mama...anak mama....
then insiden kedua berlaku semasa pagi selasa...
kami tgh menunnggu giliran utk berjumpa paeds @ Tawakal Hospital...
sorang parent nampak keadaan amsyar tercekik tu...
tersus dia panggil nurse mintak tlg..
huuhuhu..
mama spt biasa gabra jugak...
tepuk2 belakang pong tak jalan...
mujo ada nurse n others parent...
kebetulan ari tu papa plok....
have to masuk opis gakk...
so mama n amsyar jer yg jumpa paeds....
tp pengajaran buat mama dr kedua2 insiden...
alhamdulillah mama perasan dia tercekik gitukan...
kalau dia sorang2...org tak pasan mcm mana la..
huuhuh...
tak mo pk lebih2....nanti mama nak benti kija jer kalau pk lebih2 kang....
mama sayang amsyar.....
amsyar pagi isnin...before admit...
abgnya tumpang lalu...

tertdo selepas kejadian tercekik di hospital...

admit time..
baru kena pasang jarum kat tangan.....
asik nak gigit jerkk..
masuk mulut..
riso mama takut tercabut n berdarah....
rest time...

1st day...
abgnya datang menziarah.....

sibuk dia tanya amcai...
mana amcai ma......
2nd day...

semakin ceria....
amboi...amsyar bukan main lagi ngan ahkak2 nurse tu erkk...
ahkak nurse pong suka layans n amik dia bwk jln...

hye mama....

hye papa...:)

cubaan abg utk menetekkan amsyar....

hari ke 3...

ditemani oleh abg....
dua beradik main car abg...

dua2 hero dah nak tdo..

sakan la tdo....
bilik tu sejuk banget......

cheeseeeeeeeeeeeeeee

mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

my heroes....

bersiap sebelum balik....
tgk byk barang erkkk....
hakim tu mcm busy tol..
tgk borak ngan nenek...
lastly..
tada...hakim buat muka "comel" dia...
hiihihi...
amsyar was admitted for 3 days...
khamis mlm kol 8 pm baru discaj..
ari ni mama dah masuk duty..
fenin pong ada kepala ni....
sian amsyar....2 kali kena wat suction....
byk sgt phlegm...wat to do..
relakan jer la....
then....ada lagi citer tak best awal twenty ten ni...
1st nite kami di wad...
car papa kena pecah...
huhuhuuh..
melayang lagi duit...
huhuuhuh...tensen mama....
n pemecah keta tu...sempat la amik beg kija papa....
yg lain2 tak plok dia berkenan...
mcm smart tag ker...duit syiling ker....
papa ilek jerkk...boleh pagi selepas keta kena pecah tu dia g kija lagi..
n ketanya dalam keadaan terkopak gitu ler.....
kena la dam dum dam ngan mama sedas dua das....
gerammmmm......huuhuh....nak gak masuk opis tu.....
tp mujo dia half day jer ari tu....
lunch hour dah g repair cermin keta tuh...
mujo la ada bonus pa erkk....
bonus ASB pong kira bonus gak pa erkkk...
alhamdulillah rezeki....:)
tq pa....promise to transfer partial of the bonus to my ASB..
i'm waiting ur promise....:)
sukanya mama....
yer la mamanya bonus ciput jerkan...

posted by Mama Hakim @ 12:40 PM   0 comments