" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Tuesday, May 27, 2008

Hentian Putra

mama n hakim kat stesen bas..hakim excited banget tgk bas2.....
g ngan Mak Bie
hiihihiih......nak pong ngan Mak Bie...biasa tak nak ngan orang.....
Mak Bie bwk naik atas bas...eee....nangis plok dia erkk....
tunggu pintu sales dibukak...lepak dlm keta....
selongkar beg mama dulu la....
ooo..gud boy la.....dah selongkar try nak kemas blk erk.....


Hakim 1st visit to hentian putra on last saturday...seawal kol 7.30 pg dah kuo rumah...so bekpes kat restoran mamak feveret hakim dulu...sebab ke sana nak hantar Mak Bie hakim....mak bie is a teacher kat sabah...kena kat rural area kat sana..tak silap mama kota marudu kut....opss..lupa nak introduce apa hubungan mak bie ni ngan hakim...mak bie is kezen mama.....anak aiman...adik nenek hakim....so kiranya hubungan ngan hakim is mak sepupu la erk....hiihih..yer la tu kan.....


Mak bie sampai dr KK khamis malam....so tumpang kat umah 2 nites la...sebab tiket bas nak blk kola berang is available only on saturday morning...ekceli Mak Bie hakim ni baru jer kena posting ke Sabah awal tahun ari tu...cikgu baru terus kena pi sana...nasib ler lom berumahtangga....pstttt...Bie tq erkkk....for the nice "buah tgn" from there.....cantekkk...ari ni adah dah menggayakannya kat opis....yg abg syam nyer lom pakai lagi..tunggu la...raya kut baru sempat nak pakai......hhiihi...sebut pesal raya ni.....dah dekat nak raya dah erkkk...tp poser lom khada' lagi ni....hihih..mama hakim bila nak start ni????



Selepas balik dr hentian Putra mama plan nak g giordano sales kat segambut...ekkekek..alang2 dah kat klkan.....ekeke....tp pa n ma, both of us tak ketahuan jln mana nak ke segambut.....ekkek..tak pernah pi la katakan....kalut la menepon org tu org ni....mintak tlg guidekan.....mintak tlg kak sal la.....mintak tolong long la.....last2 mama kata better call kak mas sebab dia tahu kat mana tempat sales tu....hihiihi.....akhirnya sampai jugak sana....sales tu bukak kol 10.30 am.....tp around kol 10 pagi kami dah ada sana...tp tunggu dlm keta jer la dulu...papa nak baca paper dulu......around kol 10.15 baru gerak masuk kompleks.....besar erk kompleks tu kak mas...tp mcm lengang erk.....kompleks sentral ke haper namanya tu lupa la....kekekek...sampai sana ingatkan kami la antara yg awal..roperya dah ramai dah kaum2 cina duk menunggu pintu dibuka...masa tu mama tgk..kami 3 beranak jer la malay....except the pak guard la.....mm...berkobar2 sungguh chinese2 tu nak beli giordano apparels......huhu....tp apa yg mama dpt concludekan dari sales tu....memang worth it la...n superb la mama boleh ckp.....mama n papa sempat la grabbed 2 jeans for both of us.....(tp ekceli mama jadi 5 helai jeans n khakis la....sebab mak teh dah pi ari khamis tu...dia dah beli 3 helai utk mama....) kiikiki...:)...then selebihnya dpt la....2 helai baju ladies.....belt.....t shirt2 utk mama n papa.....memang berbaloi sgt...ekceli pagi ahad tu mama plan ajak papa g lagi sales tu...kiki....tp papa kata tak yah...gaji pong lom dpt....sebab mlm tu teringat2 jer lagi giordano sales tu....ntah la naper ari sabtu mama mcm tak puas hati sgt nak belek baju kat sema bahagian...mama g satu bahagian jerkk.....m...tak per la...tunggu tahun depan if ada lagi sales ni.....insyaAllah pjg umur, murah rezeki akan sampai la jugak...:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 6:08 PM   0 comments
Monday, May 26, 2008

Keletah anak teruna mama...





Anak teruna kami sorang tu....since 2 3 minggu lately ni la....ada perangai yg agak pelik sket.....hiihih...tau apa....suka pakai kasut dalam rumah.....sampai jer rumah..mesti suh pakaikan dia kasut.....mujo la kasut tu kasut baru...lom jejak tanah lagi....so pakaikan jer la.....suka beno kasut dia yg sepasang tu....mama pong tatau naper dia suka sgt....ekceli mama beli kasut tu masa peknenkan dia lagi...tgh boyot2 tu la.....ekkeke..agaknya dia aktiviti shopping mama dia tu kut...akakkak...tp itu la..kadang tu tergelak mama n papa tgk gelagat hakim tu...tdo pong pakia kasut......duk dlm buai pakai kasut....nanti dah terlena baru boleh tanggalkan kasut dia tuh....


Hakim anak teruna mama tu dah setahun 3 bulan.....kdg2 peelnya sungguh menguja hati mama n papa....alhamdulillah kesihatan dia makin baik....so far hakim dah pandai....


  • buat gaya azan....kalau azan dia nyanyi2 la kat mulut dia tuh....sambil suh papa tekupkan tinga dia.....so sweet pa n ma tgk saat itu.....bahagia sgt rasa....ngan mulut dia terkumat kamit tuh....

  • hakim dah pandai bagi reaction if kita ckp nak mandi....terus dia nak bukak suo...n tarik diaper....pas tu dgn laju pi blk air.....suka sgt dia mandi.....

  • hakim dah kenal bus....dan dia dah pandai sebut bashhhhh....ekekke..kdg mama tak pasan bas kat jln dia yg tunjuk lak....

  • hakim dah kenal fish.....tp dia tak sebut fish.......hakim sebut tish..tish........tak per la dik....nanti boleh belajo lagi......

  • hakim pong suka tgk bird.....tp hakim sebut bird as bad......pelat lagi tuh.....

  • n lagi satu hakim suka bukak spek mata mama n cuba menggayakan spek mata mama tuh...

  • lepak kat balkoni sambil jerit2 salah satu hobi dia jugak.....

  • haaaaaaaaaaa...yg ni memang dia suka sgt ni....duduk di dapur sambil membuka tutup pintu kitchen kabinet mama dia..degang degung..degang degung la bunyinya.....pas tu mama dia jerit la......papa amik hakim ni......habis la....rosak brg dapur mama.....jgn tak percaya...hakim sudah memecahkan satu blender mama n satu mangkuk hidang mama...sabo jer la...tu la suka sgt ke dapur kalau mama duk dapur...cepat jer dia ikut kita kat bakang tu.....

  • hakim suka tolak kusi mkn....abih satu rumah tu la dia tolak kusi tu....cuma dlm blk jer lom sampai kusi tu.....risau mama auntie kat bwh tu marah..yer la..bisingla kan....

ni la antara yg mama ingat.....

posted by Mama Hakim @ 5:08 PM   0 comments
Thursday, May 22, 2008

Hakim n ragamnya on da way blk selangor.

singgah beli nenas n air tebu tepi jln....murah n manis tol nenasnya....iyer la pontiankan daerah pengeluar nenas negara.....
tgh panas ni....tgk mata mama yg kecik jd makin kecil...ekekekke..budak tu suka la berpayung....dia sokmo gelak kalau bukak payung....suka la tuh....
ha ni...duk munggah bakul alat2 basah dia.....
ubat tu dik....ubat demam...standby....
ha ni botol scott emulsion adik....tak larat mama nak amik..nanti dia jerit....lantak la...jgn pecah dah la...
bukak tutup bakul jer la erkkkk
haaaaa..nampka tu dah habis tunggang langgang adik mengemas bakul....
mm..nak carik apa lagi tataula....
hihiih...dah puas main....
lega la mama dia dah tdo...mama pong boleh tdo gak ler....kikikiki....

Isnin lebih kurang kol 1.30 ptg bertolak la 3 banak balik selangor...hihihi...papa plannya nak blk kol 10 pg...tp mcm2 agenda tertunggak la plok.....g pontian dulu la.....so selepas tdokan hakim n mama tlg nenek masak bekalan mkn (nenek hakim memang akan siapkan bekal utk anak menantunya bwk blk kl....agenda wajib....nasik n lauk2 2 jenis....nenek hakim ckp..nanti smapai rumah senang tak yah masak2 dah...yer la mak...baru sampai kan penat....) pas tu mama bersiap utk ke pekan pontian lak..hakim tdo....so tinggal jer la...berdua g pekan ngan papa...hiihihi..cam dating jer pa erkk....susah nak kuo berdua ni...ekekkek....1st agenda g klinik penawar dulu..amik medical check up abah....blood test sema....pas tu g kedai baby.. kununnya survey harga susu hakim la...org sana ckp kedai tu murah.....ekekke..idokla murah pong....rm57.90 setin....kedai cina kat umah papa lagi murah...rm51.90 setin....rugi tak beli kat kedai tu..masalahnya kedai tu ari senin tutup lak.....iskkk...iskk....so tak beli la.....semalam beli kat subang jerkk..pasar kecil subang rm54.90...belila....dah susu hakim dah nak habis tuh.....cepat betui susu naik harga la ni...pendek kata harga brg sema naik la skang ni...skang nak beli susu hakim tu kena mintak permission chinese tu bukak robok dia....dah taruh dalam robok berkunci.....dulu tak do la mcm tu....mungkin byk kes kecurian susu formula kut.....yer la...susu mahai....mak pak tak sanggup nak beli...curi la plok....mungkin anak tak leh minum susu2 murah kut....so sanggup buat apa saja utk anak2.....mm..tp curi tu beb....nak beri anak mkn....jd darah daging tu....mcm2 la sekarang nih......





Labels:

posted by Mama Hakim @ 1:23 PM   0 comments

Jenjalan Danga Bay version2

kat tepi laut tu ada cruise...itula danga cruise namanya.....
ada kuda.....beskal family pong ada tp mama lupa nak snap pic....nanti tunggu hakim besar leh ajak naik beskal family tu...skang kecik....hakim tak leh kayuh lagi...ekke..mama n papa jer la kayuh erkk...
gambo kurang jelas disebabkan oleh mama snapped guna camera henpon mama jerkk....
hakim sonok tak naik tren???
bertembung ngan tren lain gak...hihiihi....pong..pong......
view yg kurang jelas dr rumah2 daerah di johor.....kat sini mlm2 boleh mkn2 tau kat tepi2 rumah tu....ari tu mama g siang hari tadak lak mkn2 agenda ni....
ahhaha..dah penat ronda danga bay....n solat maghrib n hakim sempat tukau baju di masjid skudai kiri....
sema orang dah lapo....so mkn dulu la.......tu atok hakim...atok ikut kita jenjalan sekali...nenek tak mo ikut...sebab ucu nana nak exam.....so berkurung dlm blk jer la.... harus studyyy.......

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:46 AM   0 comments

Ronda2 ngan kezens di Danga Bay

Jenjalan ke rumah mak de dulu kat mutiara rini....tgk tu nabil nak ngan mama...tp ada budak tu jeles la plok....terus nak duk jugak atah riba mama....nabil dah berlari dah dik....nabil ni muda sebulan dr hakim...anak bongsu mak de....ekkeke..bongsu ker??? kakakka....
tunggu tren kat danga bay....mak de ajak naik tren...tak penat nak jln.....budak2 tu suka la....
sonoknya abg ib ib tu....tersengih jer dia.....
korang tgk apa tuh??
hiihi...baru nampak hakim...sebelah mama ni ha...papa pegang....hakimnya seat dlm tren ngadap seat kezens2 tuh.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:25 AM   0 comments
Wednesday, May 21, 2008

Aktiviti2 di Kg. Papa

hiihihi....aktiviti pertama....
kasik botak kepala budak kicik ni.....
hiihiihi dah botak dah tu...tu la rambut pjg sgt ari tu.......hihiih....papa cukur guna machine no. 1 tu kut....lambat sket pjg rambutnya...tak encem la dik rambut pjg...lagi pong susah nak cukur jer...kena cukur pong nanges...tak selesa la tuh erkkk....
2nd aktiviti....hihihi...mengurut la.....cian dia...nangis kena urut.....
bestnya tdo selepas kena urut ngan yuk tuh.......papa pong kena urut erk....tp papa bukan urut ngan yuk la.....mama plan nak urut gak..dah siap bwk kain batik sekali nak urut ngan yuk..tp segan la...ramai lak org2 kat rumah yuk ari tu erkk....len kali blk sana mama urut plok la....ekceli dah lama badan tak kena urut ni....bestnya kena urut setelah penat bekoja....tunggu la blk johor lagi....ntah tatau bila nak blk....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 1:06 PM   0 comments
Tuesday, May 20, 2008

Blk Kg Papa....

packing barang....ada diapers dia tu...
ada bantal nya 2 biji...
angkat la dia yg tgh syok tdo tu....mujo tak tersedo...
kol 2.30 pagi rehat dulu...papa ngantuk la....papa nak pekena kopi o....
anak n papanya...mkn beehun sup....budak kicik tu tak ngantuk la plok....

jumaat mlm bertolak balik ke johore....kuo rumah dlm pukul 10.30 mlm....anak ku si hakim tu dah tdo.....tp papa macam agak ngantuk mlm tu.....so byk kali gak benti tdo...dlm 4 kali tak silap....last2 anak pong bangun gak.....kelip2 jer mata dlm gelap....disebabkan perjalanan yg byk kali benti tu....sampai agak lewat di kg. papa parit sikom, sian nenek hakim tak dpt tdo tunggu cucu, n anak menantunya tak sampai2 gak.....sebab dlm kol 8 tu nek dah siap call tanya nak tolak kol baper...dia dah bajet la kami akan sampai kol baper....rasa bersalah la plok kat nenek hakim sebab sampai jer depan rumah....nampak lampu terang n pintu terbuka....tgk2 neneknya tgh menunggu...katanya mak tak leh tdo....risau naper lambat sampai...sian nenek hakim menunggu kami anak beranak sampai kol 4.30 pagi....itu la....setianya seorang ibu....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 6:51 PM   0 comments

1st jap

hihiih...budak kicik ni tgh tunggu turn kat klinik dr. sheila...
main car dulu erk....tak per main dulu...tak tau erk nak kena inject nanti...
haaaaaaaaa...dah pong.....was injected by dr. kenchana....sebab dr. sheila on leave ari tuh....
sakit erkk...cian dia...nangis sampai tersedu2 tuh....bengkak mata tu...
tp menurut ass. dr. kenchana injection ni memang sakit sket pong.....
of pneumococcal vaccine...pravena....1 st jap was taken on friday afternoon at Dr. Sheila Specialist Clinic, Tawakal Hospital.....jumaat petang tu...mama mintak permission ngan hr manager utk bawak hakim ke hospital..alhamdulillah lega sket hati mama ni...hakim dah inject vaccine tuh.....coming soon...10 bulan lagi hakim kena amik 1 jap lagi.....complete dos la tu.....ekceli kalau hakim amik umur bwh setahun kena 3 jap...tp kira mcm terlewatkan amik masa umur lebih setahun so kena amik 2 jap jer la....tak per la.....:)

Ekceli mama was exposed by this vaccine since hakim 6 years old....dr. sheila consulted ma n pa to take this vaccine for hakim....tp masa tu...she offered me mahal sgt lor.....plan nak carik alternatif kat klinik lain dgn harga yg reasonable la.......kira lama jugak mama mencarik klinik ni....tp ekceli tak agressive seeker pong....sebab mama time tu kureng kesedaran lagi tentang vaccine ni...sehinggalah pada satu masa tu....mama perasan byk artikel n rencana keluar pesal pneumoccal disease di merata2 tempat....etc mcm kat klinik2, kat paper, n others media....n selain tu mama jugak gather info from forum cari thru parenting board, surfing @ internet...n memang byk membantu menyedarkan kami pa n ma......mama ingat lagi mama habis gather info hari khamis minggu lepas....ari tu jugak mama msg papa...pa esok cuti erkk....kita bwk hakim inject pneumococcal.....so jumaat tu selesai la 1 jap.... ingat motto ni....sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari merawat....insyaAllah...:)
posted by Mama Hakim @ 8:13 AM   0 comments
Thursday, May 15, 2008

Facts About Pneumococcal Disease

The National Foundation for Infectious Diseases (NFID)

What is pneumococcal disease?

Pneumococcal disease is a leading cause of serious illness in children and adults throughout the world. The disease is caused by a common bacterium, the pneumococcus, which can attack different parts of the body. When bacteria invade the lungs, they cause the most common form of community-acquired bacterial pneumonia; when bacteria invade the bloodstream, they cause bacteremia; and when they invade the covering of the brain, they cause meningitis. Pneumococci may also cause otitis media (middle ear infection) and sinusitis. Currently there are more than 90 known pneumococcal types; the ten most common types account for approximately 62 percent of invasive disease worldwide.

Who is at risk?

Anyone can get pneumococcal disease. But some groups are at particularly high risk for pneumococcal disease or its complications. These groups include persons aged 65 and older; individuals with weak immune systems due to cancer, leukemia, Hodgkin's disease or human immunodeficiency virus (HIV); persons with sickle cell disease or without a functioning spleen; individuals who have a chronic illness such as lung, heart, and kidney disease, diabetes and alcoholism; persons living in special environments or communities, such as Alaskan Natives and certain American Indian populations; and residents of chronic or long-term care facilities.

How significant is pneumococcal disease?

Each year in the United States, there are an estimated 175,000 hospitalized cases of pneumococcal pneumonia; it is a common bacterial complication of influenza and measles. In addition, in terms of invasive disease, there are more than 50,000 cases of bacteremia and 3,000 to 6,000 cases of meningitis annually. Invasive disease bacteremia and meningitis is responsible for the highest rates of death among the elderly and patients who have underlying medical conditions. According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), invasive pneumococcal disease causes more than 6,000 deaths annually. More than half of these cases involve adults for whom vaccination against pneumococcal disease is recommended.

How is pneumococcal disease treated?

Pneumococcal disease is treated primarily with penicillin. In recent years, pneumococcal strains resistant to one or more of these commonly used antibiotics have emerged. This resistance makes treatment difficult and may result in longer hospitalizations and more expensive alternative therapy. The emergence of resistant strains places further emphasis on the need for preventing pneumococcal disease through vaccination.

Can pneumococcal disease be prevented?

The best way to protect against pneumococcal disease is through vaccination. There are two types of pneumococcal vaccine currently available: a polysaccharide vaccine and a conjugate vaccine. The polysaccharide vaccine is used in adults and the conjugate vaccine is used in children. The polysaccharide has been available in the United States for more than 20 years. Yet in 2000, only 53 percent of those 65 years of age and older reported ever receiving the pneumococcal vaccine, according to "Health, United States 2002," a publication of the National Center for Health Statistics, published by the CDC. This falls short of the Healthy People 2010 goal of vaccinating 90 percent of adults 65 years of age and older against pneumococcal disease.

Who should be vaccinated?

Vaccination with pneumococcal polysaccharide vaccine is recommended for:

  • Everyone two years of age and older with chronic medical conditions such as diabetes, chronic lung (except asthma), heart, kidney or liver disease, or alcoholism (see ACIP recommendations for children 24 to 59 months of age).

  • Those whose immune systems have been weakened by such conditions as cancer or HIV infection.

  • People without a functioning spleen and those with sickle cell disease.

  • Residents of chronic care or long-term care facilities.

The polysaccharide vaccine is not recommended for infants and young children under two years of age, as this age group does not respond to polysaccharide vaccines. Children under age two fall into the highest general risk group for invasive pneumococcal infections. Pneumococcal conjugate vaccine is recommended for all children 2 to 23 months of age. Other children at increased risk include those with sickle cell disease, HIV infection, and other immunocompromising or chronic medical conditions; these children should receive pneumococcal conjugate vaccine and pneumococcal polysaccharide vaccine. For additional information about pneumococcal vaccination in infants and young children, visit the CDC website at http://www.cdc.gov.

When is the best time to get vaccinated?

In adults, pneumococcal vaccination with the polysaccharide vaccine, which is reimbursable by Medicare Part B, is appropriate at any time of the year. It can be administered at the same time as the influenza vaccine. In infants aged 2 to 23 months, the conjugate vaccine has been incorporated into the childhood immunization schedule.

What has been the experience with pneumococcal vaccines?

Pneumococcal vaccines are considered clinically effective and safe. Pneumococcal vaccination of adults with the polysaccharide vaccine has been shown to be effective in the prevention of invasive pneumococcal disease, offering protection against 23 of the most prevalent pneumococcal types. Serotypes contained in the vaccine account for nearly 90 percent of pneumococcal disease.

In infants and children, studies have shown that the conjugate vaccine reduces the incidence of invasive pneumococcal disease, pneumococcal pneumonia, and otitis media.

The vaccine may cause some local reaction or soreness around the site of the injection; however, these reactions are usually minor and subside within a few days. In children, the conjugate vaccine may cause mild fever, fussiness, and decreased appetite.

How often is vaccination needed?

In most adults who are vaccinated at age 65 or older, vaccination is needed only once in a lifetime. However, for adults who are vaccinated before age 65, or for those at highest risk for serious disease, revaccination may be necessary.

In infants and children aged 11 months or younger, three or four doses of conjugate vaccine are required, depending upon the age the first dose is given. Children 12 to 23 months of age require two doses. Healthy children 24 to 59 months of age require one dose of conjugate vaccine, and those with certain chronic diseases require two doses.

Who should not be vaccinated?

Individuals who have had a previous allergic reaction (e.g., hives, difficulty breathing) to the pneumococcal vaccine should avoid vaccination. The vaccine should also be avoided during radiation therapy or chemotherapy.

Healthcare providers can choose to delay vaccination of children with moderate to severe infection until the child has recovered

Labels:

posted by papa @ 1:04 PM   0 comments

Pneumokokal ancam nyawa kanak-kanak

Oleh Nor Afzan Mohamad Yusof

PENYAKIT pneumokokal ialah punca penyakit dan kematian utama yang semakin disedari di seluruh dunia. Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati hingga kini ia menjadi menjadi punca kematian lebih sejuta bayi dan kanak-kanak dalam tempoh hanya setahun.

Walaupun vaksin mencegah, Pneumcococcal Conjugate Vaccine (PCV7) sudah diperkenalkan namun kajian dikalangan ibu bapa menunjukkan hampir 70 peratus masih belum begitu arif mengenainya termasuk bahaya menunggu anak yang dijangkiti sehingga boleh membawa kepada kematian dan pencegahan yang boleh didapati menerusi PCV7.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) baru-baru ini mengumumkan bahawa vaksin yang sedia ada untuk mencegah iaitu PCV7, harus diberi keutamaan dalam program imunisasi kebangsaan. Keputusan ini menyusuli cadangan Kumpulan Pakar Penasihat Strategik (Sage) yang menyokong langkah memperkenalkan vaksin.

Presiden Persatuan Pediatrik Malaysia, Dr Zulkifli Ismail, berkata sungguhpun kesedaran terhadap penyakit dan bahaya vaksin itu semakin meningkat berbanding pada 2005, masih ramai yang belum tampil mendapatkannya, sekali gus menyukarkan usaha memerangi pneumokokal.

“Sebahagian besar daripada ibu bapa Malaysia tidak sedar bahawa jangkitan pneumokokus boleh menyebabkan kerumitan seperti kehilangan pendengaran, masalah pembelajaran, gangguan pertuturan, palsi serebrum, kecacatan otak dan kadangkala membawa maut.

“Masalah mengenai penyakit ini ialah kesukaran mengesannya. Dalam kes keluar cecair daripada telinga, pegawai perubatan tidak akan mengesan penyakit andai tidak memeriksa secara terperinci, malah kemampuan ubat merawat pengeluaran cecair yang keluar itu umpamanya turut menyulitkan proses mengenalpasti jangkitan pneumokokal,” katanya mengulas mengenai kesedaran masyarakat terhadap pneumokokal.

Kempen kesedaran pneumokokal anjuran bersama Persatuan Pediatrik Malaysia adalah lanjutan daripada usaha memerangi penyakit itu tahun lalu dan dirangka untuk mendidik ibu bapa mengenai pelbagai aspek termasuk beban penyakit, gejala, tanda dan risiko, selain pentingnya pemvaksinan untuk menentangnya.

Pneumokokal merangkumi pelbagai penyakit berpunca daripada bakteria streptokokus pneumoniea yang juga dikenali sebagai pneumokokus. Ini termasuk beberapa penyakit serius dan invasif seperti meningitis (radang lapisan membran korda spina dan otak), bakteremia (jangkitan bakteria dalam darah), pneumonia bakteremia dan jangkitan bukan invasif seperti media (radia telinga tengah) dan sinusitis akut (radang sinus).

Hasil penemuan kajian menunjukkan bahawa kesedaran mengenai pnuemokokal menerusi vaksin yang ada perlu dipertingkatkan dengan merapatkan jurang kesedaran antara ibu bapa dengan mengajak mereka mengambil langkah proaktif untuk melindungi anak masing-masing.

Vaksin PCV7 membantu melawan penyakit melalui fenomena penggantian ke atas tujuh sterotaip kuman pneumokokus iaitu 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F dan 23F. Ia memberikan memori kepada sistem imunisasi dalam tubuh untuk melawan bakteria ini apabila ia memasuki tubuh.

Dr Zulkifli berkata, kempen berkenaan merangkumi iklan cetak akhbar dan majalah utama dan juga iklan radio. Di samping itu, talian terus memerangi pneumokokal dilancarkan tahun lalu akan terus memberi perkhidmatan kepada ibu bapa dan melengkapkan mereka dengan maklumat lanjut mengenai penyakit.

“Memang mudah untuk mengabaikan gejala pneumokokal di kalangan kanak-kanak kerana gejala mungkin muncul dalam bentuk selsema, batuk dan demam. Tahun ini kami berharap ibu bapa akan menyedari gejala dan berbincang dengan doktor mengenai langkah pencegahan.

“Pneumokokal ialah penyakit serius dan ibu bapa perlu memahami pelbagai aspek yang berbeza. Walaupun kami sedar bahawa pendidikan menyeluruh dan kesedaran penyakit ialah proses langkah demi langkah yang mengambil masa, kami komitmen untuk membantu ibu bapa meningkatkan kefahaman mereka mengenai pneumokokal,” katanya yang menyatakan sedikit belanja yang dikenakan untuk mendapatkan beberapa dos mungkin berbaloi untuk masa depan anak anda.

FAKTA

  • Pneumokokal menggambarkan sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh bakteria ‘streptococcus S.pneumoniae', yang juga dikenali sebagai ‘pneumokokus'.

  • Patogen bakteria ini yang menyerang kanak-kanak dan orang dewasa, ialah punca penyakit dan kematian utama di seluruh dunia.

  • Selepas bakteria pneumokokus menyerang dan ‘menakluki' saluran pernafasan atas, ia boleh disebarkan secara setempat atau memasuki aliran darah atau cecair serebrospina (csf) dan menyebabkan pelbagai penyakit.

  • Penyakit yang serius dan invasif dinamakan penyakit pneumokokal invasif, yang mana bakteria boleh diasing daripada darah, csf, cecair pleural atau bahagian lain yang biasanya stril.

  • Pneumokokal invasif termasuklah bakteremia (jangkitan bakteria darah), meningitis (jangkitan bakteria membran korda spina dan otak), dan pneumonia bakteremia.

  • Penyebaran pneumokokus daripada nasofarinks ke saluran pernafasan atas dan bawah menyebabkan penyakit pneumokokal invasif, termasuk peneumonia bukan bakteremia (radang paru-paru), otitis media akut (radang telinga tengah) dan sinusitis (jangkitan sinus). Jika tidak dirawat atau gagal dirawat, penyakit pneumokokal boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, gangguan pembelajaran, kelewatan berturut, palsi serebrum, kecacatan mental dan kadangkala kematian.

  • Beberapa faktor meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami jangkitan pneumokokus. Bayi baru lahir sehingga berusia 24 bulan menghadapi risiko paling tinggi, kerana kandungan antibodi pneumokokus yang rendah.

  • Daya tahan yang lebih lemah disebabkan masalah seperti kekurangan imun kongenital atau HIV juga mengurangkan risiko jangkitan. Kanak-kanak yang dihantar ke pusat penjagaan pada waktu siang juga mungkin dijangkiti kerana lebih terdedah kepada bakteria dalam persekitaran pusat jagaan berkenaan.

  • Sejak 30 tahun lepas, ada pertambahan dari segi strain S.pneumoniae yang mempunyai daya tahan terhadap penisilin dan antibiotik lain. Penularan strain pneumokokus yang tahan antibiotik terus meningkat di seluruh dunia. Akibatnya peranan yang dimainkan oleh vaksin untuk mencegah penyakit kini semakin penting.

  • Hingga kini vaksin berkenaan boleh didapati pada harga antara RM280 hingga RM320 untuk satu dos. Maklumat lanjut hubungi talian di 1-800-882-339.

Labels:

posted by papa @ 12:54 PM   0 comments

Gejala selesema, batuk, demam sering diabaikan - Kempen Perangi Penyakit Pneumokokal

PENYAKIT pneumokokal (PnD) merupakan punca penyakit dan kematian utama yang kini semakin disedari di seluruh dunia. Penyakit ini menjadi punca kematian lebih sejuta bayi dan kanak-kanak setahun.

Namun, dalam satu kajian yang dijalankan baru-baru ini mendapati, 70 peratus daripada ibu bapa Malaysia mengakui bahawa mereka masih tidak sedar tentang masalah ini, kaitannya kepada penyakit berbahaya seperti pneumonia dan pencegahan yang boleh dibuat menerusi vaksin.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) baru-baru ini mengumumkan bahawa vaksin yang sedia ada untuk mencegah PnD, iaitu Pneumcococcal Conjugate Vaccine (PCV7), harus diberi keutamaan dalam program imunisasi kebangsaan.

Keputusan ini menyusuli cadangan Kumpulan Pakar Penasihat Strategik (SAGE), yang menyokong langkah memperkenalkan vaksin.

PnD merangkumi pelbagai penyakit yang berpunca daripada bakteria Streptococcus pneumoniae yang turut dikenali sebagai pneumokokus.

Ini termasuk beberapa penyakit serius dan invasif seperti meningitis (radang lapisan membran korda spina dan otak), bakteremia (jangkitan bakteria dalam darah), pneumonia bakteremia dan jangkitan bukan invasif seperti otitis media (radang telinga tengah) dan sinusitis akut (radang sinus).

Presiden Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA), Dr. Zulkifli Ismail menyuarakan kebimbangannya tentang tahap kesedaran yang rendah mengenai PnD di negara ini, berbanding perhatian lebih ketara terhadap penyakit yang diberikan oleh pemimpin kesihatan global.

“Sebahagian besar daripada ibu bapa Malaysia tidak sedar bahawa jangkitan pneumokokus boleh menyebabkan kerumitan seperti kehilangan pendengaran, masalah pembelajaran, gangguan pertuturan, palsi serebrum, kecacatan otak dan kadangkala membawa maut,” katanya pada majlis pelancaran kempen kesedaran penyakit PnD di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Menurutnya, hasil kajian tersebut memperlihatkan betapa kesedaran tentang PnD perlu dipertingkatkan di negara ini.

“Masyarakat kesihatan global kini menggiatkan usaha memerangi penyakit serius dan membawa maut ini dan sedar bahawa kaedah paling berkesan untuk mencegah PnD ialah menerusi pemvaksinan.

‘‘Kita perlu merapat kan jurang kesedaran antara ibu bapa Malaysia dan mengajak mereka mengambil langkah proaktif untuk melindungi anak masing-masing,” tambahnya.

Kempen kesedaran PnD anjuran MPA adalah kesinambungan usaha memerangi PnD pada tahun lepas. Ia dirangka khusus bagi mendidik ibu bapa tentang pelbagai aspek PnD, termasuk beban penyakit, gejala, tanda, risiko, juga pentingnya pemvaksinan untuk menentang PnD.

Kempen ini merangkumi iklan cetak di akhbar, majalah utama dan iklan radio. Di samping itu, talian terus Perangi PnD yang dilancarkan pada tahun sebelumnya akan terus memberikan perkhidmatan kepada ibu bapa dan melengkapkan mereka dengan maklumat lanjut tentang penyakit ini.

“Tahun lalu, talian ini menjawab pelbagai soalan daripada ibu bapa yang mengambil berat tentang gejala-gejala PnD yang perlu mereka awasi.

‘‘Memang mudah untuk mengabaikan gejala PnD di kalangan kanak-kanak kerana gejala mungkin muncul dalam bentuk selesema, batuk dan demam,'' jelas Dr. Zulkifli.

Harapannya, menerusi kempen lanjutan tahun ini, ibu bapa akan menyedari gejala PnD dan berbincang dengan doktor mengenai langkah-langkah pencegahannya.

Mengulas lanjut: “PnD ialah penyakit serius dan ibu bapa perlu memahami pelbagai aspeknya yang berbeza. Walaupun kami sedar bahawa pendidikan menyeluruh dan kesedaran penyakit ialah proses langkah demi langah yang mengambil masa, MPA komited untuk membantu ibu bapa meningkatkan kefahaman mereka tentang PnD,” katanya.

Untuk maklumat lanjut mengenai PnD, orang ramai boleh menghubungi talian Perangi PnD di 1800-882-339, kendalian profesional penjagaan kesihatan yang memberikan maklumat am mengenai PnD. Talian Perangi PnD dibuka dari Isnin hingga Jumaat, jam 9.00 pagi hingga 5 petang.

Labels:

posted by papa @ 12:51 PM   1 comments

Mengenai Penyakit Pneumokokal (PnD)

PnD menggambarkan sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus (S.) pneumoniae, yang juga dikenali sebagai pneumokokus.

Patogen bakteria ini, yang menyerang kanak-kanak dan orang dewasa, ialah punca penyakit dan kematian utama di seluruh dunia.

Selepas bakteria pneumokokus menyerang dan ‘menakluki' saluran pernafasan atas, ia boleh disebarkan secara setempat atau memasuki aliran darah atau cecair serebrospina (csf) dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Penyakit yang serius dan invasif dinamakan penyakit pneumokokal invasif (IPD) di mana bakteria boleh diasing daripada darah, csf, cecair pleural atau bahagian lain yang biasanya steril.

IPD termasuk bakteremia (jangkitan bakteria darah), meningitis (jangkitan bakteria membran korda spina dan otak), dan pneumonia bakteremia.

Penyebaran pneumokokus dari nasofarinks ke saluran pernafasan atas dan bawah menyebabkan penyakti pneumokokal invasif, termasuk pneumonia bukan bakteremia (radang paru-paru), otitis media akut (radang telinga tengah) dan sinusitis (jangkitan sinus).

Jika tidak dirawat atau gagal dirawat, penyakit pneumokokal boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, gangguan pembelajaran, kelewatan bertutur, palsi serebrum, kecacatan mental dan kadangkala kematian.

Beberapa faktor meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami jangkitan pneumokokus. Bayi baru lahir sehingga berusia 24 bulan menghadapi risiko paling tinggi, kerana kandungan antibodi pneumokokus yang rendah.

Daya tahan yang lebih lemah disebabkan masalah seperti kekurangan imun kongenital atau HIV juga mengurangkan risiko jangkitan.

Kanak-kanak yang dihantar ke pusat penjagaan pada waktu siang juga mungkin dijangkiti kerana lebih terdedah kepada bakteria dalam persekitaraan pusat jagaan tersebut.

Sejak 30 tahun lepas, terdapat pertambahan dari segi strain S.pneumoniae yang mempunyai daya tahan terhadap penisilin dan antibiotik lain.

Penularan strain pneumokokus yang tahan antobiotik terus meningkat di seluruh dunia. Akibatnya peranan yang dimainkan oleh vaksin untuk mencegah penyakit kini semakin penting.

Labels:

posted by papa @ 12:48 PM   0 comments

Vaksin PCV7 elak kanak-kanak diserang Pneumokokal

Oleh Halina Mohd Noor

Tidak dapat dibayangkan apabila anak yang dilahirkan normal tiba-tiba bertukar cacat hanya disebabkan demam panas. Lebih trauma apabila anak yang awalnya diserang demam selsema terlantar di wad rawatan rapi dan akhirnya tanpa diduga meninggal dunia.

Pastinya ramai ibu bapa tertanya-tanya, bagaimana demam panas boleh menyebabkan sawan sehingga boleh berlaku cacat pendengaran, terencat akal atau mungkin membawa maut? Jawapannya, ia berpunca daripada penyakit pneumokokal.

Jangan salahkan diri anda kerana tidak tahu apa itu pneumokokal. Anda sebenarnya tidak keseorangan. Berdasarkan satu kajian yang dijalankan Wyeth Pharmaceuticals ke atas 2,000 ibu bapa di Asia mendapati, hampir separuh daripada responden tidak menyedari mengenai kewujudan penyakit itu.

Lebih menghampakan, ramai ibu bapa di Asia tidak menyedari bahawa penyakit yang meragut kebahagiaan anak kecil itu sebenarnya boleh dielakkan dengan sejenis vaksin yang dikenali sebagai Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV 7).

Pengarah Unit Penyakit Jangkitan Pediatrik Universiti Pusat Perubatan Soroka, Ron Dagan, berkata PCV7 adalah vaksin pertama dan satu-satunya yang mampu mencegah penyakit pneumokokal dikalangan bayi dan kanak-kanak berusia kurang daripada 24 bulan.

“Vaksin PCV7 membantu melawan penyakit melalui fenomena penggantian ke atas tujuh sterotaip kuman pneumokokus iaitu 4, 6B, 9V,14, 18C, 19F dan 23F. Ia memberikan memori kepada sistem imunisasi dalam tubuh untuk melawan bakteria ini apabila ia memasuki tubuh.

“Hasilnya, ia mampu mengurangkan serangan penyakit pneumokokal seperti otitis media, meningitis dan bakteria di dalam hidung dan tekak yang menyebabkan ia menjangkiti orang lain. Walaupun tidak diketahui sejauh mana kesannya dalam mengurangkan pneumonia, secara keseluruhannya ia menunjukkan penurunan risiko mengalami penyakit itu,” katanya pada sidang media mengenai penyakit pneumokokal di Singapura, baru-baru ini.

Beliau berkata, bayi dan kanak-kanak bawah lima tahun yang tinggal di pusat asuhan dan jagaan lebih terdedah dijangkiti kuman pneumokokus. Lebih 20 peratus kanak-kanak membawa kuman ini melalui hidung dan tekak. Justeru, suntikan vaksin amat berfaedah bagi menghalang mereka dijangkiti.

“Kuman disebarkan kepada kanak-kanak melalui pelukan dan ciuman oleh ibu bapa atau orang dewasa yang mengalami selsema. Ia kemudian disebarkan kepada kanak-kanak lain melalui bersin atau batuk. Selain kanak-kanak, mereka yang HIV positif dan mempunyai sistem imunisasi lemah seperti perokok dan warga emas turut mudah dijangkiti,” katanya.

Sementara itu, Ketua Seksyen Penyakit Jangkitan dan Tropika Pediatrik Kolej Perubatan Universiti Filipina, Prof Lulu C Bravo, berkata kesedaran bagi meningkatkan pengetahuan ibu bapa di Asia mengenai penyakit pneumokokal amat penting bagi melawannya.

“Data menunjukkan jumlah kematian yang tinggi di kalangan kanak-kanak akibat pneumokokal setiap tahun. Kira-kira dua juta kanak-kanak berusia bawah lima tahun mati setiap tahun. Kematian akibat pneumonia berlaku satu daripada setiap lima kanak-kanak. Sejumlah 40 hingga 50 peratus kematian disebabkan jangkitan kuman pneumokokus.

“Berdasarkan data yang membimbangkan ini, vaksin adalah kaedah paling berkesan bagi mencegah kanak-kanak daripada dijangkiti kuman ini. Pendidikan kepada ibu bapa mengenai kepentingan vaksin membolehkan mereka berbincang mengenainya dengan doktor yang merawat anak mereka,” katanya.

Beliau berkata, kebanyakan negara membangun terutama di Asia masih tidak mengenal pasti penyakit pneumokokal akibat ketiadaan kaedah diagnosis selain kos ujian yang tinggi serta kekurangan maklumat mengenainya.

“Ibu bapa tidak tahu mengenai bahaya pneumokokal walaupun ia boleh meragut nyawa. Vaksin membuktikan ia mampu memberikan impak besar bagi mencegah penyakit dan kematian akibatnya. Vaksin PCV7 mengurangkan 94 peratus kadar pneumokokal ke atas kanak-kanak berusia bawah lima tahun di Amerika Syarikat sejak 1998 hingga 2003.

“Malah, kajian itu juga mendapati penurunan sebanyak 65 peratus di kalangan warga emas selepas menerima vaksin berkenaan,” katanya.

Vaksin PCV7 selamat diberikan kepada bayi baru lahir sehingga berusia 24 bulan. Hampir 97 peratus ibu bapa yang ditemui dalam kajian dijalankan mengakui mereka mahukan anak masing-masing diberi vaksin berkenaan.

“Vaksin ini sudah wujud dan diperkenalkan di negara industri. Masalahnya ia agak mahal terutama di kalangan masyarakat negara membangun di Asia. Tambahan pula ia belum dimasukkan ke dalam program imunisasi kebangsaan di kebanyakan negara sebelah Asia seperti Filipina, Indonesia dan Malaysia,” katanya.

Fakta:

Pneumokokal Senario:

  • Berlaku disebabkan jangkitan kuman pneumokokus atau streptokokus pada organ di dalam tubuh.

  • Sekiranya jangkitan berlaku pada bahagian atas salur pernafasan yang menyebabkan bakteremia (jangkitan kuman dalam darah), sepsis (keracunan dalam darah), meningitis (jangkitan bakteria dalam membran tulang belakang atau otak) dan pneumonia.

  • Jika kuman streptokokus merebak dari dalam hidung ke bahagian atas saluran pernafasan, ia menyebabkan pneumonia (radang paru-paru), otitis media akut (radang pada bahagian tengah telinga) dan sinusitis (radang dalam hidung). Jika ia tidak dirawat atau gagal dirawat, penyakit pneumokokal boleh menyebabkan hilang pendengaran, kesukaran belajar, lambat bertutur, lumpuh dan kadangkala maut.

Cara mengesan:

Agak sukar kerana gejalanya seperti demam, berasa seram sejuk dan batuk berbeza mengikut jenis penyakit dan tidak khusus. Lazimnya pengesahan dibuat menerusi ujian rapi seperti x-ray atau ujian makmal.

Gejala (Pelbagai mengikut penyakit):

  • Bacteremia - gejala demam panas yang tinggi dengan petanda tidak khusus.

  • Meningitis - demam, sakit kepala yang teruk, loya, muntah, leher yang tegang dan fobia foto (mengelakkan cahaya akibat rasa sakit) di kalangan kanak-kanak lebih dewasa, manakala bayi menunjukkan demam dan tanda tidak khusus yang kerap.

  • Pneumonia - sawan secara tiba-tiba, sejuk, batuk, deman dan sesak nafas.

  • Otitis media akut - sakit telinga dan demam.

  • Sinusitis - demam, selesema dan batuk.

Labels:

posted by papa @ 12:19 PM   1 comments
Monday, May 12, 2008

Pneumococcal Disease

Protect your child against potentially life-threatening diseases
Streptococcus pneumoniae also known as pneumococcus, cause pneumococcal disease. Throughout the world, more than one million children die each year as a result of pneumococcal disease. Pneumococcal disease is more common in young children because they lack the specific antibodies to fight the bacteria.
Pneumococcus can be found in the nasopharynx of a normal, healthy adults or children. It can be passed from one child to another in droplets that are release into the air by sneezing and coughing.
Pneumococcus can cause meningitis (infection of the lining of the brain or spinal cord), bacteraemia (blood infection), pneumonia (infection of the lungs), as well as otitis media (infection of the middle ear).
What are these illnesses?
Meningitis (infection of the lining of the brain or spinal cord) can cause serious and sometimes permanent disabilities including hearing loss, paralysis, mental retardation and death. Symptoms of meningitis include fever, lethargy or drowsiness, vomiting and stiff neck or legs.
Bacteraemia (blood infection) occurs when bacteria enter the bloodstream and cause infection of the blood. It can also develop into meningitis. The symptoms of bacteraemia include fever, irritability and rapid breathing.
Pneumonia (infection of the lungs) is one of the most common disease caused by pneumococcus. The incubation period is short, just in one to three days. Patients may experience fever, cough, production of the phlegm, shaking chills, chest congestion and shortness of breath.
Otitis media (infection of the middle ear) can also be caused by pneumococcus, although it can be due to other causes. The symptoms include earache, fever and frequent tugging of the ear.
Who are at high risk?

Children attending child-care or kindergartens
Kids younger than 5 years of age
Those who have poor immunity
Those who have congenital heart diseases
Those who undergone organ or bone marrow transplants
Those who have history of middle ear infection
Children exposed to second hand cigarette smoke

Pneumococcal disease is often not easily diagnosed because its symptoms may be similar to common cold. However, doctors are able to diagnose pneumococcal disease based on type of symptoms exhibited by the patient and also based on specific laboratory cultures of sputum, blood or spinal fluid.

Another articles......sharing is caring.....layanzzzzzzzzzzz..ok mama nak sambung kija laks...huhuhu....mintak simpang dan dijauhi dr segala penyakit sema anak2 kita....segala maklumat di sini adalah utk pengetahuan semua pembaca blog hakim...hopefully all the kids around us sema sihat2 yer.....sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari merawat yer tuan2 dan puan sekalian....

According to the World Health Organization's current estimates, one child dies of a pneumococcal disease every minute. Pneumococcal infection can cause ear infection, sinus infection, pneumonia, blood infection (bacteremia), and meningitis (infection of the covering of the brain). About 1 out of every 20 people who get pneumococcal pneumonia dies from it, as do about 2 out of every 10 who get bacteremia, and 3 out of 10 who get meningitis. Pneumococcal disease kills more people in the United States every year than all other vaccine-preventable diseases combined.

What is pneumococcal disease?
Pneumococcal disease is a severe bacterial infection caused by Streptococcus pneumoniae, also called pneumococcus. It may cause pneumonia, meningitis or a blood stream infection (bacteremia).

Who gets pneumococcal disease?
Although anyone can get pneumococcal disease, it occurs more frequently in infants, young children, African Americans, some Native American populations, the elderly or in people with serious underlying medical conditions such as chronic lung, heart or kidney disease. Others at risk include alcoholics, diabetics, people with weakened immune systems and those without a spleen.

How is the disease transmitted?
The pneumococcus is spread by airborne or direct exposure to respiratory droplets from a person who is infected or carrying the bacteria?

When does pneumococcal disease occur?
Infections occur most often during the winter and early spring when respiratory illnesses are more common.

How soon after exposure do symptoms occur?
The incubation period may vary but it is generally one to three days.

What are the symptoms?
Symptoms generally include an abrupt onset of fever and shaking or chills. Other common symptoms may include headache, cough, chest pain, disorientation, shortness of breath, weakness and occasionally a stiff neck.

How is pneumococcal disease diagnosed?
Doctors are able to diagnose pneumococcal disease based on the type of symptoms exhibited by the patient and specific laboratory cultures of sputum, blood or spinal fluid.

How is it treated?
Prompt treatment with antibiotics, such as penicillin or cephalosporin, is usually effective. However, penicillin-resistant strains of pneumococcus are increasingly being reported throughout the United States.

Is there a vaccine to prevent infection?
Yes. There are two types of vaccines currently in use, one of which is approved for children less than two years of age. Both vaccines are safe and reduce disease occurrence. Pneumococcal conjugate vaccine is recommended for all children less than 24 months old and for children between 24 and 59 months old who are at high risk of disease. Older children and adults with risk factors may receive the pneumococcal polysaccaride vaccine. Patients in high-risk categories should ask their health care provider or local health department about pneumococcal vaccine.

Labels:

posted by Mama Hakim @ 1:58 PM   0 comments

Weekend yang penat.....

huuhu buat per tuh???
hoo..duk dlm bakul lak....
hu...eksen la budak kicik ni.....
ooo tolong mama lipat kain erkkk...
ni bukan lipat ni ma...tolong punggah kain mama nak lipat tu.....
begitu commited memunggah nampaknya budak kicik ni....
punggah lagi....dan lagiiiiiii....

Mama rasa kepenatan sgt ujung minggu ni...apa taknya....on saturday mama have ISO training....so whole day la kat opis..from 9.00 am to 5.00 pm...lagi la mama jaki jipang ari tu....papa lak msg nak bwk hakim jenjalan ke KL.....ooo..patut la..uncle cupin datang rumah...n ajak papa g low yat plaza.....lagi la mama tgh course tu pk alangkah bestnya kalau mama ikut...leh g situ....g sini...ni duk dlm hall dgr ceramah dr officer SIRIM tu jer la...bla...bla.....boring ma...kol 5 lebih papa, hakim n driver baru a.k.a uncle cupin dtg jemput mama kat opis.....papa kata tak sempat g low yat pong depa ari tu....g jenjalan kat MIHAS 08 jerk....huhuuhuh....jauh jln dr tempat parking kata papanya...sian hakim...risau mama takut kepanasan anak ku itu, pa kata papa bagi hakim pakai topi...mujo la sebenku ingat bwk topi hakim tu.....n hakim behave good sekali...tak nangis tak ngamuk.....nangis nak susu jerk...normal la tu.....okla pa...dah passed dah tu...ikikkiki...lenkali boleh bwk hakim jenjalan...tinggal mama sorang2....tp if mama terpaksa duty on weekend jer la erkk....ekkekekke....alhamdulillah hakim tak lak batuk.....tp 2 jer....papa tak tukau pampers hakim..from 11.00am - 5.30 pm...mama take over hakim...bacin jer bau dia...hahha......n lagi satu.lutut anak den hitam blk dr kl tu.....kebetulan hakim pakai rompers jer ari tu.....papa kata masa singgah solat kat masjid wilayah tu...hakim merayau jer dlm masjid tu....so terpaksa la petang tu mama "menggahas" beria lutut hakim tu......mm...cian anak den....mmm....lepas jemput mama tu...sema org kelaparan except mama....so singgah kedai mamak feveret hakim.....pa pekena rojak keling ke haper....hakim ngan feveret roti arabnya.....mkn roti jer la..n uncle cupin mkn mee goreng mamak...mama minum jer la..kenyan lagi mkn byk kat course td.....

ahadnya kisah.....seusai solat subuh...pantas mama n papa menyetelkan tugasan kat rumah yg masih tertunggak....mama capai penyapu sapu rumah.....dah sapu vaccum lak....papa lak sambung mopkan satu rumah.....from kitchen to balkoni.....n spt biasa mama ingatkan pa..siram bunga sekali.....lap sekali meja bangku di balkoni...hakim suka melepakkan diri sambil jerit di balkoni....mm...byk kija nak kena setel...gonyoh blk air..tukar cover bedsheet hakim..bla..bla...bla......mujo jumaat mlm tu papa dah siap basuh baju hakim n papa...tinggal balance baju kija n tudung2 mama lom di cuci....mama memang tak kasik papa basuh baju2 spesel mama ni...hiihih..takut rusak......sia2 jer kang.....papa pong paham kan...sapan mama lom setel lagi...pa ajak mkn kat kedai mamak feveret hakim tu...tp mama rasa tak yah la....semalam pong dah bekpes kat kedai mamak tu, on the way ak anto mama g training....so bekpes kat rumah jer la.....dah sapan "spesel" tu....mama plan nak mkn nasik lauk ikan bakar lak...so ajak papa g kedai runcit bakang umah tu...bakang umah jer tp nak g kena naik keta gak..sebab ada budak kicik tu la..kalau mama g sorang leh jln kaki jerkk.....so mama beli ikan kembung n daun pisang sekali, ulam2an kacang botol, ngan daun selom erk....yum...yum....

mm...yg tak best papa lak kena g kl...ke pwtc kol 10.30 pg....papa join the ceremony umno potong cake....kkakak...lawak la....pa tanak pakai baju melayu n sampin erk....so papa pakai baju batik jer la....nanti kalau pa berbaju melayu n sampin ari minggu ni..mama lak yg curious lebih kang...akkakkakaa

mujo la....tetamu tetap sampai tepat pada masanya....hihiihi....saper lagi kalau bkn mak teh, abg miyo n abg aqil....main n main sampai la nanges, sampai la lapo.....mak teh buat kek coklat kukus tengahari tuh....hahhah...sori mama tak sempat nak tolong....yer la mama kena monitor budak2 ni main bukan leh caya......n sambil tgk marathon desperate housewves..hihiih....after kek kukus siap....baru mama start masak....utk budak2 tu biasala masak sup jer la....utk org tua bakar ikan n ayam ...n ulam2.....so kong kang lak mama kat dapur n mak teh tlg2 potong2 bwng jer utk buat air asam, budu dan sambal kicap sema ada....kena ada sambal kicap sebab itu feveret sebenku.....berguna sungguh kuali non stick yg kita beli kat pangkalan kubor ari tu kan pa....berbaloi la ngan harganya.....mak teh pong berkenan nak beli kuali tu..hahha....sedap lak mkn nasik lauk budu ari tu..lama tak pekena...kalau ada tempoyak lagi best.....

lepas semayang asar mak teh nak blk damansara.....depa blk senyap la rumah...hakim pong start la ngamuk tadak kawan nak main.....ropernya nak tdo la tu....td ada kwn tak mo tdo.....main jerkk..gelak mengekek2 ngan abg aqil n abg miyo.....mcm2 la nak main...kejor2 la...awak tu jer lom leh jln.....merangkak jer la kejo org.......hakim tdo..sema org tdo kepenatan.....mama terlelap sat jerk....bangun2....sambung sat tgk desperate housewives.....n suh papa kuokan 2 bakul kain yg lom dilipat tu.....operasi melipat kain lak.....penatnya rasa badan....tp esok dah nak kija.....kena setelkan jugakk....paksakan diri melipat jer la.....ahahhah..operasi melipat, menghanger n mengemas kain selesai pukul 9.30 mlm.....mm....penat gue....opis wear mama n papa lom iron lagi.....mmm..mama dah penat....tak per la....esk bangun awal sket la....iron baju.....biasa baju dah iron mlm.....so esok kena bangun kol 6.15 la....biasa mama bangun kol 6.30 utk bersiap ke opis.....dah setel sema...pah solat around kol 10 lebih mama pong tdo la...esok nak bangun awal...iron baju, kemas baju hakim, basuh botol susu hakim, panaskan thermos, sedikan ubat dia.... bla...bla.....mm...pk2....kalau jd fulltime housewife pong penat gak..kija kat umah tu tak berkesudahan......layanzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....



posted by Mama Hakim @ 8:14 AM   0 comments