" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, May 31, 2010

tadaaaa....back to normal....

yeayyyyy..
Alhamdulillah sudah seminggu masuk opis...
setelah 3 bulan "berjuang" di bangi....
ari isnin miting ngan ketua unit...
waaaaaaaaaaa
1st kena siapkan KPI masing2..
esp utk kami yang baru kembali dr kursus la...
2nd..uwa....
was assigned new task...
have to develop system baru....
tp buat rilex dulu aaaaaaa
tak nak pk pesal system tu lagi.....
URS system pong blom belek lagi....
so tatau la camner level kesukaran sistem tu cam ner...
pasrah jer la dulu.
wat dek jer dulu...hihihi
due datenya telah dimentioned awal dlm miting itu hari..
which is on end of december tis year..
harapan saya semoga system baru ni akan sukses juga...
sepertimana system pertama saya bangunkan untuk Lembaga ni...
alhamdulillah starting on last Mac sistem tu telah digunapakai oleh seluruh cawangan Lembaga
currently no major/technical problem appear...
alhamdulillah....kalau tak menggagau la jugakk nak setelkan...
3 bulan kena tinggal.....kena study balik la jugak.....
arap2 "she/he" behave...:)
tak yah nyusahkan developer dia ni erkk...
currently....nak pk pesal exam dulu...
coming 28 june ni..4 days exam....
tak lama dah tu wes.....
notes pong berterabur lagi....
tagging pong lom setel lagi....
sebenarnya hari ni hati lega sesangat
dah dapat emel dr admin....
saya layak menduduki exam june ni...
berdebar gak ni..
yer la ari tu kan masa kursus
2 kali kena admitted....
dah kalau kena admit tu...sakit la namanya kan..
mcm mana nak concentrate ngan lecture....
nasibb..nasib....
dugaan....tak sesuai sungguh saya duk di situ....
okla...
nak stop dulu...
sebelum tu...
just to wish...congrat to all warga Lembaga....
for the award Anugerah Inovasi Perdana Menteri 2009
"agensi awam paling berinovasi"
again.....congratulations...
we deserve for it ......
bersama kita teruskan budaya kerja yang cemerlang....
untuk bersama membangun negara...peaceeeeee
:)
posted by Mama Hakim @ 5:54 PM   0 comments
Sunday, May 2, 2010

Amsyar susah nak poo poo....

Yer....
amsyar sembelit......
fenin paler pk camner nak bagi dia easy digest...
sian tgk kalau dia sembelit....
sejarah susu dia...
1st baru lahir dulu guna frisolac.....masa tu dlm pantang.....
pastu mamanya masuk kija bagi enfalac......
since guna enfalac dia macam hard to digest...
berpeluh nak poo poo...merah muka....
sampai atuknya pong ari tu susah hati...
then masa mama kat wad ari tu tingat la si khaalish anak ida pong ada kes sembelit jugakk.
tu yg msg ida tanya khaalish minum susu apa dulu...
novalac jawapannya...
last week diorg sampai dr kg terus mama g farmasi cari susu novalac ni....
tp dah seminggu guna novalac ni....n dah masuk tin ke 2 guna pong...
macam tak jalan jugak ngan amsyar.....still susah gak nak membuang..
pity him....ngan peluh2 kat muka....nonggeng2 la montot kalau nak poo poo....
mmm..kena carik alternatif lain plok ni....
ari tu dah jumpa paeds kat Tawakal pesal ni....
dia bagi susu frisolac lactulose apa ntah ingat2 lupa dah....tp amsyar mcm tak suka plok......
fenin paler...
td sempat usha kat parenting board.....
ada la beberapa saranan yang boleh dipertimbangkan..
antaranya bagi lactulose 5ml per day......
atau back to frisolac balik......dulu tuko ke frisolac ni kononnya nak bg susu yg bagus la kat dia...enfalac tu...tp kalau dah tak sesuai.....lupakan saja la......
dan lagi satu saranan bagi jus prune....
so sesapa yg ada idea nak share utk elakkan sembelit ni leh la share....
mana tau......
dapat membantu si cilik amsyar tu membuang.....
posted by Mama Hakim @ 4:28 PM   1 comments

Alhamdulillah

Pertama....
kembali sihat n cergas n sengal setelah long admitted due of typhoid case....
14 april -17 april....admitted @ annur bangi...
17 april - 22 april ....transferred to Hospital Tawakal....
22 april discaj from Tawakal hospital.....
28 april follow up check up @ tawakal....
my physician Dr Noor hisham mengesahkan bakteria berpunca dari makanan.....
so salah dining la ni.....almost 50 participants were attacked...
tp saya antara 4 atau 5 orang insan terpilih untuk diuji dengan lebih hebat
report dr doc dah dihantar ke pihak pengurusan akademi....
waiting their action.....arap2 depa sue jer la caterer dining tu....
telah byk kerugian yang telah dialami....
missed kelas......almost 2 weeks......byk ilmu yang tertinggal n nak kena catch up blk...
bil hosp almost rm9k.....
sakit lagiiii......asik kena injek jerkkkk....
return tiket flight balik ganu terpaksa burn gitu jerk......rugi wang ringgit ku.......
my q times wit my kids......
my besday time......meaningless......nak celeb cam ner..terlantar atah bed jerkkk....
doc pong dah remind....ur besday this year...no cake....no mkn2...only hundred pluss bleh....
huhuuh...sedihh...sampai saat ni tak bani lagi nak minum susu n produk tenusu yang lain....
sebab masa follow u tu doc pesan suh pantang lagi mkn2.....bykkan makan bubur atau sup2...
tp...alhamdulillah now getting better.......syukur sesangat......

kedua....
our beloved kids dah selamat kembali ke pangkuan kami...
setelah 2 minggu terpaksa dihantar ke kg mama....duk ngan mak ngah diorang.....
terima kasih yang tak terhingga untuk mak ngah sekeluarga kerana menjaga "amanah kami" dengan baik sekali......
dan tak lupa juga untuk abg mie sekeluarga n atuk hakim jugak.....
terpaksa dipinjamkan "amanah kami" utk mak ngah sekejap...
sebab mama kursus....papa plok kena os for 2 weeks...so have to la...no choice...
sori my dear hakim n amsyar...esp hakim la.....
setiap kali menjelang petang around kol 6.30 akan menangis.....sampai tertdo...
sebab tunggu papa datang amik....tp papa tak sampai2...itu la ayat yang dia cakap..
sedih....sedih..sedih n sedih........
sampai 1 tahap.....papa n mamanya kol...langsung tak mo cakap..tutup telinga.....
alhamdulillah 24 april....sema dah back to normal...diorang dah blk KL....
jumpa papa n mama.....2 minggu tak jumpa.....rindu giler kat diorang.....
plan wiken tu mamanya nak balik alone by flight.....papa memang tak bleh blkkan...
tp apakan daya.....sepanjang 2 minggu diorang kat kg tu....mamanya tak sihat n admitted....
so tak leh blk la......
masa terlantar sakit tu pong menitis air mata rindu gler kat diorang......
dah la mengenangkan hubbyku os....anak2 jauh kat kg......empunya badan sakit plok tu....
jadi macam touching giler la......
masa jemput diorang kat airport mlm 24 april tu....soklan pertama yang kuo dr mulut hakim..
ehhhhh...mama ada sini???
then bleh dia tanya naper mama masuk Tawakal???
dan soklan kenapanya tidak putus2 sampai dia puas hati...
n mamanya ni pong tatau dah nak jawap apa dah kat dia....
sampai rumah pong tak mo tdo.....nak borak jerkkkk....kol 2 pagi baru tdoo....
totek2 jer nak bercakap........
mesti hakim rindukan kami jugak.......
kalau tanya dia....abang rindu mama tak???
rindu sangat.........
Amsyar.....mcm biasa la.....senyum2 jerkkk....
epi jer dia.......
apa2 pong mama n papa sayang sangat n rindu sangat kat Hakim n Amsyar......
posted by Mama Hakim @ 12:07 AM   0 comments