" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Sunday, May 2, 2010

Amsyar susah nak poo poo....

Yer....
amsyar sembelit......
fenin paler pk camner nak bagi dia easy digest...
sian tgk kalau dia sembelit....
sejarah susu dia...
1st baru lahir dulu guna frisolac.....masa tu dlm pantang.....
pastu mamanya masuk kija bagi enfalac......
since guna enfalac dia macam hard to digest...
berpeluh nak poo poo...merah muka....
sampai atuknya pong ari tu susah hati...
then masa mama kat wad ari tu tingat la si khaalish anak ida pong ada kes sembelit jugakk.
tu yg msg ida tanya khaalish minum susu apa dulu...
novalac jawapannya...
last week diorg sampai dr kg terus mama g farmasi cari susu novalac ni....
tp dah seminggu guna novalac ni....n dah masuk tin ke 2 guna pong...
macam tak jalan jugak ngan amsyar.....still susah gak nak membuang..
pity him....ngan peluh2 kat muka....nonggeng2 la montot kalau nak poo poo....
mmm..kena carik alternatif lain plok ni....
ari tu dah jumpa paeds kat Tawakal pesal ni....
dia bagi susu frisolac lactulose apa ntah ingat2 lupa dah....tp amsyar mcm tak suka plok......
fenin paler...
td sempat usha kat parenting board.....
ada la beberapa saranan yang boleh dipertimbangkan..
antaranya bagi lactulose 5ml per day......
atau back to frisolac balik......dulu tuko ke frisolac ni kononnya nak bg susu yg bagus la kat dia...enfalac tu...tp kalau dah tak sesuai.....lupakan saja la......
dan lagi satu saranan bagi jus prune....
so sesapa yg ada idea nak share utk elakkan sembelit ni leh la share....
mana tau......
dapat membantu si cilik amsyar tu membuang.....
posted by Mama Hakim @ 4:28 PM  

1 Comments:

At May 24, 2010 at 11:23 AM , OpenID mariaariffbaby.com said...

  huhuhuhu..sian kan if budak2 ni sembelit..
macam seksa sangat

maybe kena cairkan susu skit kot..
takpun kasi dia makan betik..
iallah  

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home