" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Sunday, March 28, 2010

Credits to Dear Papa...

Yooo....rasa macam lama je tak berbloging....
yer la tak sempat....
time constraint....

pagi ni pong..
setelah anak2 tdo..
papanya dah tdo...
kain sebakul penuh dah lipat...
baru sempat layan blog n fb..
kalau tak...nan adonya....
currently saya berkesempatan berada di rumah on wiken jer...
ptg jumaat saya bertolak keluar dr Akademi..
ptg ahad have to masuk akademi balik...
so masa saya bersama keluarga terchenta amat la terhad...
harus digunapakai sebaik mungkin...
pada firasat saya la....

currently saya sudah melepasi minggu 3 di akademi cukai mesia....
2 minggu pertama....saya busy berinduksi....
sangat la busy tahap cipan badak....
straight 2 weeks kami tidak dibenarkan pulang ke rumah....
waaaaaaaaaaaaa..tensen guwe....
rindu gler ngan anak2 n hubby...
mujo la on sabtu n ahad tu diberi kelonggaran utk tetamu dtg melawat..
sempat la 3 heroes saya ni dtg melepaskan rindu selama sejam...
tepat2 sejam.....
yg sedih.....hakim ajak mamanya balik jer....
sayunya hati sorang mama ni.....
tp nak wat mcm mana...
have to....

saya lapor diri utk induction course 7 mac....ahad...
7 mac mlm dah kena "dera" dah....
kena meniarap terbangkan diri atas jln tar pukul 2 pagi....
time tu....seksanya rasa....
sebab sema org kena depakan tangan.....n kaki naik atas...
sambil niarap tu...
korang kaum ibu leh bayangkan la...
cam ner sakitnya ibu2 yg BF....

pagi 8 mac...
kami seramai 112 peserta di hantar ke PD..
PD sanctuary...
peristiwa yg paling meninggalkan kenangan di Kem PD...
kawad dlm lumpur...
lumpur pantai....ala2 paya bakau tu ler...
rosak punah ranah kasut sport.....
busyuknya lumpur tu sampai la ni masih terngiang2 kat lubang idung ni....
impact kegatalan kaki masih terasa sampai la ni...

9 mac...
bermula kembara duga 112 peserta..
mendaki gunung raja melewar....
wa......bleh tahan tinggi gak gunung ni.....
agak menegak darjah ketinggiannya...
keluar dr kem PD kol 10.30 pg....
sampai ke check point yg paling last kol 5.30 ptg...
itu pong luckily....group saya 2nd group yg tiba awal..
kira ok la jugak stamina ahli group kami
plus cerdik akal la la jugak menggunakan kompas tu....
mujo tak tersesat dlm utan tebal tu....
kalau tak naya....
tatooot..

pengalaman dlm hutan yang tak bleh lupa...
tgk duk masak2 ala komander dlm utan tu...
ribut la plok mai....
dah la utan tebal...
byk la pokok besonya....
siap dah bleh dgr dahan2 pokok patah riuk..
gabra giler dah time tu...
saya time tu....
tak ingat apa dah..
selain anak2...
sempat ke aku jumpa anak2 ku lepas ni...
n berzikir banyak2....
menitis jua air mata ku ini....
alhamdulillah mr chief de mission kami bertindak pantas memberi arahan..
supaya sema berkumpul....
dan kami dgn serta merta di bawa ke luar ke kawasan lapang....
tunggu ujan ribut reda baru dibenarkan masuk ke kawasan perkemahan blk...
bahaya wooooooo......

esok harinya......
kol 12 tgh bertolak balik ke kem PD sanctuary semula...
dan kol 4 ptg bertolak blk ke akademi semula...
utk meneruskan perjuangan induksi di akademi...
selama 2 minggu...
penutup induksi ari jumaat diakhiri ngan exam session....
alhamdulillah.....berjaya jugak menjawab exam..
walaupong resultnya lom tau lagi..
lulus atau gagal...
hopefully sema success dengan cemerlang...:)

habis induksi 2 weeks baru kami dibenarkan pulang ke rumah...
wa...heppinya muka sorang..
tadak dah muka ketat macam masa induksi tu....
blk pong sabtu ahad jer la..
ahad ptg kena lapor diri ke akademi..
utk course KAP plok...
bermula pada 21 mac...
sampai 23 mei kang...
huuhuh..lamanya.....
baru accomplished seminggu....
8 weeks to go....

utk minggu pertama ni.....
kami dengan jayanya selesai menuntut ilmu submodul percukaian..
iaitu penggajian dan mastautin....
spt biasa....disebabkan kami org cukai..
utk modul percukai selama 20 hari ni..
setiap hari jumaat have to face test......
utk dijadikan carry mark utk exam yang dijadualkan berlangsung pada coming june...
so everyone kena commit la...
kalau nak berjaya...
n nak seat exam sekali jerk.....
tidak berkali2 repeat paper....
bukan satu paper je kena lulus utk sahkan jawatan ni...
byk paper yg terlibat....
mulanya rasa susah jugak belajo bab mastautin n penggajian ni..
sebab mcm agak cerewet...
kena selalu semak Akta Cukai Pendapatan 1967...
yg tebal n berat tu....usung ke hulu ke hilir...
pastu kena cekap ngan figures...
yer la....pemes soklan dlm bab penggajian Pendapatan Larasan/Berkanun...
org2 background acc aka geng2 penaksir....mahir n cekap la....
bak katanya....cukai di hujung jari anda jerkkk...
org background comp mcm saya ni..
dah lama tak tekan calculator dgn kadar yg laju....
so kena byk kali wat semakan jawapan la....
bkn apa..takut tersalah tekan nombor....
yg puluh ribu kita letak ratus ribu plok kang..
tak ke naya..
tp alhamdulillah...
kita belajo belajon belajo....
usaha..usaha...dan usaha.....
dan selebihnya tawakal ala Allah..
insyaAllah kita bleh..
caiyok...caiyok..:)

to incik papa....
insyaAllah mama akan lakukan yang terbaik
mama berharap sangat mama dpt seat exam ni sekali jerk...
lulus sema papers.....no repeating paper.....amin....
itu jer target mama.....
sebab papa n anak2 sudah byk sacrify utk career mama ni....
esp our time together....

tq pa..sudi jagakan anak2 kita sepanjang mama di akademi...
mama tau susah payah papa handle si kecik amsyar....8 mos...
n si abang hakim..yg seringkali bad mood lately ni....
lonely handle them....
mama tau mcm mana kesukaran n kepenatan papa blk dr opis....
tq pa....
mama kagum ngan papa kerana berjaya melakukannya dengan cemerlang
sehingga saat ini....
dan mama sentiasa rindukan amsyar n hakim n papa masa kat akademi...
mcm hakim selalu sebut kalau tepon mama...
hakim rindu mama....hakim nak pergi amik mama mlm ni jugak....
dan mama begitu sensitif lately ni kalau sebut pesal anak2....
sebab mama terbayangkan pengorbanan anak2 dan suami utk career mama ni...
terpaksa tinggalkan anak2 kecil ngan suami lonely dirumah....
sema itu menyentuh hati sebenarnya.....
tp....have to.....itu conditionnya....
again pa....tq........
kagum mama ekceli ngan papa...
sekalung syabas dari mama....:)
posted by Mama Hakim @ 1:32 AM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home