" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, April 30, 2008

Buku Wang Saku Bank Negara Malaysia...

ni isi kandungan buku anak angkat tu.....

ni buku utk orang dewasanya.....ni nampak clear sket kan
ni la contents nyer
ni buku untuk secondary schools....ni la utk diagihkan utk anak angkat...
ok...close up sket...


hye....ptg ni disebabkan paler rasa malas nak buat kija.....tatau nak buat apa...kija opis byk....so i have decided to update blog ni...ekeke..lama gak tak mencoret sini erkk....tu la..this week mcm tadak material yg nak diutarakan di sini....so..dlm kemalasan ku ini sempat la terlintas pesal buku wang saku itu.....


ehhehe...ekceli....diri ini mengenali buku wang saku setelah diperkenalkan oleh pak pin...haji ariffin....a member board of trustee yayasan.....ekceli haji ariffin interested utk distribute this book to all anak angkat yayasan....so bermula dari situ i mula la survey about this book...i gather info from internet n bank negara itself...calling2 officer sana...ok sebelum tu mama jugak telah melakukan survey di MPH..book store...tp the price la....i check from internet is RM1 per unit....tp kat MPH jual rm1.50 lak...disebabkan i dah apply duit pendahuluan from account dept. n i mentioned there the price is RM1 only....so nak beli utk 253 orang anak angkat.....kira byk plok kena tambah duit...n susah plok nak ckp the reason why harga berubah kat director acc. tu..so i mintak quotation from bank negara...fortunately kat sana rm1 jekrk...hihiih...:) n yang lebih beruntungnya....hhihihi....i plan to buy rm253 unit buku wang saku from bank negara..but the director dgn baik hati berhajat utk sponsor saja buku2 itu kepada anak2 angkat ku....kekek..save duit rm253....hihiihih...tq yer kak sunita from bank negara...lovely n friendly staff....ari2 kak sunita call i suh dtg bank negara amik buku....tp masa amat cemburu u....tp at the last...tercapai jugak hasrat ke sana ari tu n met the lovely kak sunita....tima kasih daun keladi tahun depan leh mintak lagik....ekkekek....jgn lupa sponsor lagi tau....:) then i reported to dato' about about the kindness of bank negara ...suka la dato'.....then he mentioned me i now u can nego2 dgn depa....dgn senyum simpul dia tu la...tu time senyum..time tak kena....mahunya terketaq i nak ngadap dia...ekekke...yer la...big boskan...mesti kena hormat la....hihiih..apa yg mama merepek ni...arap korang faham la celoteh mama di ptg rabu ni...


ok berbalik pada main purpose of buku wang saku ni ekceli utk anak2 angkat den yang seramai 253 tuh...apa tujuan yer...:) Antara tujuan pemberian buku wang saku bank negara ini kepada anak angkat adalah untuk menggalakkan mereka mencatat segala urusan perbelanjaan harian mereka termasuklah wang masuk dan wang keluar. Secara tidak langsung ini boleh mewujudkan kesedaran tentang pentingnya pengurusan wang peribadi yang mantap, dan mengajar mereka untuk berbelanja secara berhemah sebagaimana yang disarankan oleh kerajaan Malaysia. pssttt...wording ni i copy paste dr surat yang i karang utk bank negara ari tu jerkkk....so korang mesti nak tau kan naper la nak kasik itu buku utk anak2 angkat tu...itu la reasonnya....yer la kami bagi duit kat depa kan..so nak gak tau kemana pi nyer duit2 itew....ini sebagai permulaan la ekceli....


opssss lagi lupa lak....n akak sunita dgn baik hati juga menghadiahkan 5 buah buku perancangan dan pengurusan kewangan keluarga 2008 utk staff yayasan ....dia call tanya baper org staff ekceli so mama ckp 3 jerkk...kekek..tp dia kasik 5....then bwk blk opis ramai lak staff yg berminat...ekekke...so nak buek camno...org yg kasik kan.....

Tips 1... Merealisasikan Impian Anda Melalui Perancangan Kewangan... interested nak share ngan korang sema....hihiih..:)



  • Libatkan seluruh keluarga dengan menerima cadangan, komitmen dan sokongan anda.



  • Buat matlamat yang realistik, khusus dan bertempoh.



  • Senaraikan matlamat anda mengikut keutamaan.



  • Rancang dan urus kewangan secara berterusan.



  • Pantau perkembangan perancangan kewangan anda.



  • Cekal menghadapi kepayahan -patuhi perancangan anda sebaik mungkin.

ekekkek..tips ni ekceli utk januarinyer..tp tak per la...boleh jer kita sharing n caring di sini...mana tau sesapa yg interested leh la mencuba erkk.....


posted by Mama Hakim @ 3:52 PM   0 comments
Monday, April 28, 2008

Notti...





Cian papa tak leh buat kija....hakim kacau....ekceli bukan haper...hakim nak tolong papa siapkan kija papa tuh.....last...papa terpaksa la biokan anaknya itu mengganazs saja....n tutup laptop....main ngan anak dulu....anak tdo baru boleh sambung kija.......i


tu la...anak mama skang ni sket ganazs sudahh.....nak panjat kerusi meja makan la...panjat meja jepun tu dah biasa dah..tu la gaya nak mcm budak besar....tp awak tu kecik lagi hakim......mcm semalam...mama kat dapur..ntah cam ner anak mama terjatuh semasa adegan panjat memanjat di kerusi mkn...ya Allah...risau mama....benjol gak kepalanya tu.....nangis la jugak dia.....mmm...mama dah sapu minyak gamat tu......mujo selepas di beri minum air kosong hakim tak vomitted.....petua dr doc..if budak jatuh...especially effect kat bahagian kepala..bagi minum air kosong....n if he/she vomit selepas minum tu...cepat2 la bwk jumpa doc.....takut2 la kan ada gegaran kat brain dia....
posted by Mama Hakim @ 8:03 AM   0 comments
Thursday, April 24, 2008

Lin's farewell party
















Lin a.ka. yus....td kol 3 ptg berlangsung farewell party utk opismate mama....Yuslina Othman...she serves Johawaki as an IT Officer.....ari ni last day lin.....ekceli lin ni junior mama kat utm skudai dulu..ekkeke..lin pernah dtg umah sewa melana dulu...jumpa auntie noni...ekkeke..tu la masa first day jumpa lin kat Johawaki dulu..dlm 3 bulan lepas...ekeek...mcm kenai jer....so selidik2 ropernya....itu la kita kenai di utm skudai.....






tu la...tp sat jer la dpt work together ngan lin....she got better offer n kebetulan nak pindah bangi lak...so selamat tinggal la....


p/s: the pics by courtesy of abg mie photographer....
posted by Mama Hakim @ 4:17 PM   0 comments
Tuesday, April 22, 2008

Anak mama...ahad...kurang oxygen..










Kondisi anak mama ahad tu...due of lack of oxygen....anak mama admitted.....sian hakim...sian..sian....sedih mama tgk...ekceli masa masuk ke ER tu mama dah tak sedap ati jerk....sebab after 3rd time neb. pong dianya breath not improve...so doc. dtg checking his chest n lung...hakim need oxygen.....kena bantuan pernafasan......n kena inject ubat thru tgn ....baru ok....back to normal...tp kena bantuan la.....so after x ray.....doc decide to admit him.....mm...mama sekali lagi pasrah...terburai sekali lagi air mata seorang mama.....sian anak mama ni...sedih tgk dia menggelupur kena inject...dgn jarum kat tgn tu....dia gigit nak cabut la....then ada wayar kat idung tak selesanya dia.....mcm2 la...mama ekceli speechlees dah nak ckp pesal ni...tp itu la hakikatnya naper mama tak kija semalam....ari ni msgr mama byk betui pop up msg me....moslty soklan...naper tak kija semalam? ....hakim tak sihat ker?? yup...totally itu la anak ku memang tak sihat....tq utk kengkawan mama...sahabat mama yg prihatin....mama bertuah sebab ada korang utk sharing everything dlm kapla ni.....semalam mungkin auntie ita tak sabar nak tau kut naper mama cuti mengejut ni........yer la..kita dah jauh sket dr segi jarak fizikal la ni...dulu kita seopis jerk.....menda2 sema nak cuti pagi2 sebelum kol 8.30 dah tau erkk.....ptg smlm around kol 3 tak silap...dah sampai msg kat henpon....coti ker ari ni??...mesti ada perasaan tak sedap ati cik ta tu....cik ta ni kuat sket instinctnya...esp kalau hakim tak sihat..dr dulu lagi...tq yer sahabat2 ku sekalian......for ur advising, moral support n ur past experience....ari ni pong ekceli pg td sungguh tensen nak anto hakim ke rumah bbsitter ni.....sebab hakim still batuk2 lagi..uwa....tp tawakkal jer la....mama n papa tak leh cuti byk2 sayang.....papa busy ngan presentation today.....mama ni ekceli under probation lagi.....sininya polisi...if lom confirm....amik cuti....kena potong gaji la maaaa....prior rate la...ikut gaji masing2 la......dan saat ini la....mcm2 ku pk.....abg nak benti kija....nak jaga hakim....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 1:17 PM   0 comments

Epinya dia....








Anak mama sabtu tu...venue: restoran apa ntah kat bukit pantai ke haper ada ke bukit pantai ekkekek......dekat ngan syabas...dekat ngan balai bomba tu la..dekat ngan pantai medical centre tuh......teringat dulu2..pssssst dulu zmn duk vista ni la feveret restoran mama....zaman dating dulu...selalu mkn sini...1st time bwk hakim ke sini.....riang ria dia...
posted by Mama Hakim @ 1:05 PM   0 comments
Thursday, April 17, 2008

Pa....tq yer...:)









Pa thanks for the bouquet of red roses n 3 cute bears...td mama kol tanya naper 3 ekor bear....papa kata 3 ekor bears tu macam simbolik kita 3 beranak la erkk...mama..papa n hakim..mama ingat papa plan nak 3 kids...ekekke....:)..n one more thing....tq for the so"touching card"...i really lurve the wording there....:) luv u much....luv everyday....n hakim too....muahs....:)..ekceli papa demam erkk..fenin sejak blk ganu lom abih...ingat papa dah ignored besday mama..sebab mama tgk papa mcm fenin lain mcm jer kali ni.....asik baring jer pa erkk....cuti 2 days pong tak ilang erkk...sian pa......anak pong batuk mlm td....so...arap dua2 beloved mama cepat sembuh k.....nanti weekend kita g makan2 k.....:)
posted by Mama Hakim @ 6:17 PM   0 comments

Mama at 31st today..:)



Tanggal 17 april..hari keramat buat mama....pada tarikh ni la mama menjenguk dunia....mengenal erti kehidupan..tiba2...mama teringat susah payah nenek melahirkan mama pada saat itu, 31 tahun lepas....di sebuah rural area di daerah kola berang, ....dan semestinya nenek melahirkan mama bukan di hospital gomen atau di hospital swasta..waima di klinik pong tidak.....semestinya tidak beralaskan tilam empuk..tidak berbalutkan selimut yang nyaman....tp yg mama tahu mama dilahirkan di sebuah rumah kg, di kg dusun...rumah kami....tempat berteduh kami 9 beradik....rumah kami 31 tahun yang lepas....jauh bezanya ngan rumah kami sekarang.....anyway mama mengambil kesempatan sempena hari keramat mama ari ni utk nenek.."mak....ari ni anak mak dah sambut ulang tahun kelahiran yg ke31....terima kasih mak...coz everything i have is because of u mak...."
Epi besday to mama.....epi besday to mama.....epi besday to mama hakim.....epi besday to u...:) selamat panjang umur, murah rezeki, dan selamat yang baik semuanya, dan yang penting dirahmati Allah selalu hendakNYA....aminnn....
31 things about me:
1) 2 years 4 months married with my beluved Mr. H.
2) have a 1 year 2 months kid, Amirul Hakim....cayang mama....
3) syukran wal hamdulillah di usia ini, masih dapat bersama menikmati kehidupan sebagai seorang anak yang ada mak n ayah & menantu yang ada mak n abah.
4) currently, im serving johawaki as senior coordinator, prior than that i served UNITAR as an assistant lecturer jork....tadak master ma...tak leh jd lecturer la....n little bit experience in programming while i have transferred to ICT dept....so kija la ni totally diff. la....ekceli rindu ngan kengkawan yg masih di sana lagi.....yer la almost 6 or 7 years there....mama pong dah lupa...ekkeke.....wat eva la....anyway semoga Allah memberkati usaha mama n papa dalam pencarian rezeki Mu ini Ya Allah...Berkatilah ia dan berikan kami rezeki yang halal untuk kami salurkan untuk zuriat kami & permudahkan segala urusan hasanah kami Ya Allah...amin...
5) i have 9 relatives, nad 7 relatives in laws.
6) till today, i'm having 32 orang anak buah on my side la.....yg ramai ni belah mama hakim la...n 5 orang anak buah in laws...ramai kan....so total sema kezen2 hakim is....37 org la....ramai erkk....sakan nak prepare duit raya tuh.....hahhaa...
7) Skang kami tinggal kat daisy apartment, subang perdana, 5 minutes dr opis mama...dekat jer kan.....rumah idaman atah tanah lom dapat lagi lor......tengah mengidam la ni....kekeke...
8) kolor? i like combi black n white...so elegance...n sophisticated..n sweet ......:)
9) i lurve shopping...shopping.....but in a condition la.....if have cash money.....if not..tak yah shopping la.....sebab papa tak kasik mama pakai credit card....riso dia...so shopping ngan cash jer la boleh....
10) plan to have 2 nd baby....tunggu hakim boleh berdikari..la ni jalan pong lom boleh lagi tu...sian dia..
11) mama lom pandai drive keta lagi....ari tu buat lesen lom sambung lagi maaaaaaaaaa.......
12) keta idaman lom dapat lagi....keta apa?? rahsia..ekkeke...
13) berat mama skang....around 55kg...tp dah lama tak timbang la....
14) tinggi dah lupa la....dpt anak ni rasa mcm diri makin rendah la....sebab bongkok kut....
15) mama ada satu birthsign kat tgn yg besar...kengkawan mama..korang ingat tak kat tanda tuh...org kata nanti kalau hilang senang jumpa....ekkekke.:)
16) pukul 1.30 tadi...mama dpt a bouquet of red roses n 3 bears.....surprised from papa...tq yer pa....
17) ari ni plan nak jumpa dato'..mintak adiah besday....isk tidak la.....jumpa diskus pesal yayasan la...tp sokmo la...rasa mcm takut lak nak jumpa sebab lama tak ngdapa bos kut....ekkeke..
dah pukul 2 ni....mama nak kena sambung kija lak...so nanti sambung habiskan la....have work to do la...:)
posted by Mama Hakim @ 1:02 PM   0 comments
Wednesday, April 16, 2008

Suatu pagi di pasar Kuala Berang



Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:23 AM   0 comments

Special for Abg Halim....ur 33rd cousins...




posted by Mama Hakim @ 8:18 AM   0 comments