" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, February 25, 2009

Training Programming .Net

Selama seminggu saya menghadiri Training for Developing Microsoft ASP.Net Web Applications Using Microsoft Visual Studio 2008. Venue adalah di Info Trek Amcorp Mall PJ.

Sebaik sahaja saya balik dr kg, kebetulan lak ahad malam tu kami sampai KL agak lewat….around kol 1 pagi…yer la dah betolak agak lewat ptg pong….kol 4.30 ptg dr kg….then abang lak ajak lalu ikut dungun, kemaman lagi.sebab abang saya janji nak jumpa personal client dia dlm thermo plastics….kisah pesal business abg saya dlm thermo plastics ni later la saya cite…..family businees ekceli….entry ni saya citer pesal training dulu la erkk....kiranya itu la 1st time hakim lalu route kerteh tu…kami biasa lalu jln jerangau jabor..sakan la mulut dia tgk api2 besar kat kerteh tu….route dungun kemaman tu agak jauh bagi kami yang ke pedalaman trg…hiihih…mcm ke kola berang….ajil….

Yer la dah sampai lewat jugak..riso gak..esok nak attend training lak….takut lak ngantuk dlm kelas….di tambah lagi…badan saya tak baper sihat ni..since jumaat mlm ari tu..saya dah dapat tanda saya nak kena flu n cough…n tepat sekali….esoknya saya terus kena serangan itew..huhuuhu…tak bestnya rasa badan….sampai ari ni masih sok sek idung saya ni….n kong kong batuknya…..terasa phlegmnya agak byk…m mcm agak semput…..tambah2 lagi ngan tgh berbadan dua ni erkk...lagi la terasa kelelahannya itu….ekceli sayanya appointment nagn gynae is on 21 feb ari tu….tp since saya kena blk kg urgently saya cancel la appointment tu….so papanya ajak g jumpa gynae ari sabtu baru2 ni lak….tp disebabkan training yg agak packed masanya..saya tak sempat nak arrange appointment ngan tawakal hosp….so by Saturday morning I called clinic..sori la yer..appointment dah full….utk ari tu saja dah 25 patients utk dr. siti…hiih….dah la sabtu half day….9.00 am to 12.30 pm sajork..laku banget dr. siti ni…walaupung dianya consultation fees antara yang tertinggi di Tawakal tu…x kisah la…asalkan dpt satisfaction…….so….next 2 weeks lagi la I dpt jumpa dr. siti…..so sepanjang tempoh flu n cough ni saya tak jamah seabrang ubat except honey….tak bani nak consumes medicine or drug without permission from my gynae…riso la peknen2 ni….so tahan jer la dulu….arap2 sembuh la dlm sehari dua ni…. .minggu ni tak dpt jumpa jugak..plan nak blk pontian lak….yer la…lama tak blk sanakan…last blk masa krismas ari tu…..saya asik blk trg jerk….apakan daya..bonda saya tak sihat…..saya seboleh mungkin nak berlaku adil pada kedua belah keluarga…..tp….dah jadi mcm ni kan…terpaksa la saya mintak excuse ngan papanya pesal byk sgt request blk trg lately ni….arap papa paham la yer….”mak ayang tak sihat”…..if u are in my shoes….u will “got” it…how my feeling pa….chewah..tp mama tau papa ok jerk….yer la..parents in law saya pong kerap turun kl kan….so tak la baper ralat sgt….

Ok..dah sambung pesal training lak….ekceli hati saya berdebar2 gak nak attend training ni…..sebab saya dah lama tinggalkan programming field ni….dan sememangnya saya agak lemah dlm programming….riso la takut dah tak pick up la….org yg belajo n kija in programming tahu la cam ner cekadak n feninnya bab2 programming n logic ni….betui tak cik ieta..kak mas..pn nor..ahhaha…..saya dr zaman belajo kat kusza n utm lagi….tak suka programming subjek….buktinya…saya tak dpt score yang tinggi dlm subjek2 programming…nak dpt A kem salam jer la….aahhaha…..paling tinggi saya leh score is B+ sajork….tatau la naper…mcm dah set in mind ni kot..programming is critical subject…..susah…..cerewet….hahahah..tu yg blocked my mind tu kut…..ekceli saya dah guna development tool dlm training ni masa saya developed project akhir sarjana muda saya kat UTM dulu which is Visual Studio….tp masa tu kan…byk self learning…tak byk yg saya dpt explored…kali ni…alhamdulillah dpt banyak knowledge pesal visual studio ni…Cuma kat utm dulu saya menggunakan C sebagai programming language….dan kali ini saya menggunakan c # a.k.a c sharp sebagai programming language..new language for me…

Keperluan training ni utk saya….saya di oraganisai skang diattachkan ke office automation dept….which is dept ni divided to 3 units…saya ke unit system cawangan….dimana unit saya ini handling sema system internal…n mostly system2 di unit saya ini menggunakan visual studio sebagai development tool dan c sharp sebagai programming language….so saya kena explore n pandai la mengenai menda2 ni….kalau tak reti cam ner nak wat kija….hahha…mkn gaji buta la jwbnya kalau tak reti….ekceli sebelum dpt penempatan ke bahagian mana…..riso gak..takut dpt bahagian yg tak best….a.k.a susah…..kat sini kalau u all nak tahu jabatan tek. Maklumat ada 7 bahagian….satu ruang lingkup yg agak besarla kiranya jugak,,,,n IT staff is about 300’s totally….sema di HQ KL ni ler….pada awal2nya dulu saya n beberapa kengkawan yang graduated from UTM especially telah dia panggil seorang demi seorang utk di soal selidik tentang knowledge in COBOL programming…..hahhahhaha….agak ngeri jugak tu….dulu pernah belajo jugakkan kat kusza..tp dah baper lama dah tinggalkan menda tu wes….dan saya berpengalamana belajo berkaitan low level language ini dlm subjek assembly language in advance di bawah En Seth…class for the student majoring in computer system only saya rasa…..sema guna bahasa mesin…bahasanya agak straight forward…tp memerlukan syntax yang berjela2 gitu….itu yg saya ingatla….ekceli….tujuan soal selidik adalah untuk pemilihan masuk ke bahagian aplikasi mainframe….sebab tu guna COBOL….programming utk kerangka utama…..saya di fahamkan unit itu agak kritikal n stress kerjanya…n petang selepas di soal selidik itu..saya sempat berbincang ngan papanya asked his own opinion about the COBOL…yer la saya ni…bab2 programming ni….jakun pluss buta sket kan…papa advanced sket knowledge dia in IT ni..hihiih..kembang la papa tu…..hihi.tak per sekala sekali puji laki sendiri…hahhaha,,,menurut pendapat papa….agak susah la COBOL tu….sebab dia kan tergolong dlm bahasa mesin..bahasa paras rendah….huuhh…ekceli …mama riso gak..adakah mama telah dishorlisted utk ke bahagian itu….tawakal jer la….kalau yer pong what to do….hihih…terima la seadanya kan..think positive jer la…mama nekad mama akan korek balik sema tuh..tu jer mama pk time tu…yer la menda dah lama sgt tinggalkan….…n lastly…..mama ke bahagian automasi pejabat ini….hiihi…lega la jugak…tp lain lak jadi citernya….dgrnya….sakan jugak la bahagian aplikasi mainframe sebab tak dpt calon2 yang telah depa senaraikan ari tu….bising la jugak depanya bos…

Huuhuh…sungguh pjg lebar lak entry saya kali ini…sakan no….okla nak stop dulu ni…..

bukti...sijil by microsoft....saya telah berjaya menghadiri kursus ini...ada signature bill gates :)

classroom ari tu....9 org participants sajerk....
posted by Mama Hakim @ 9:00 PM   0 comments

Buah Pelam...

Semua org kenal buah kat atas tu kan...
yer..buah pelam.....ada org panggil pauh....ada panggil sala....
tp isi lebih kurang la.....uhuuhu
Malam ni saya nak story pesal buah pelam ni..
iihih....naper buah pelam lak...
sebab...saya mengandung kali ni...saya n buah pelam tak dapat dipisahkan...
gitu la kekdahnya.....
ari2 saya mesti mkn buah pelam.....
n stok buah pelam kat umah saya mesti tak putus...
suka benor saya ngan buah pelam peknen kali ni....
huhuuuh......sesapa tau rahsianya kenapa erkk...
boleh kita share.....:)
satu lagi yg lebih parah....everytime saya lalu tepi jln tu..
nampak jer gerai buah....buah pertama saya akan usha...
ialah buah pelam....rasanya papa hakim pong da boring saya duk bercakap pesal buah pelam...
hari2 nak beli buah pelam....pa nak yg tu lak....sampai dia cakap....
ala kan ada lagi pelam kat umah tu...tamak pelam tol jadinya.....

berbeza ngan masa peknen hakim dulu...
saya asik nak mkn rambutan jerkk...
huuhuhu..suka beno ngan rambutan time tuh....
nak2 rambutan kulit kuning tu...rambutan budak sekolah erkk..
saya mkn sorang2 jer la.....

iihih itu la kisah saya n mempelam...
posted by Mama Hakim @ 8:58 PM   0 comments

Balik Kg...

Minggu lepas....iaitu pada Jumaat malam...20/2/09
saya, abg saya dan dua orang adik saya urgently balik kg...
yer balik 4 beradik sahaja dr kl.....
dan saya bawak hakim balik sekali setelah requested by his papa...
n adik saya of course la bawak aqil n amirul sekali balik..
cuma abg saya tak bwk balik anak2 dia...

kami 4 beradik balik sebab...
condition mak saya....
whole week tu....mak saya tak boleh makan n minum....
n doc decides utk guna tiub wayar utk bagi susu kat mak thru saluran hidung....
sebab since dia tak leh minum tu kakak try bagi air guna kapas...
tp asik tersedak jugak.....
plan asal kami plan nak suh doc bagi drip air jerk...
tp....doc tu cakap....saluran darah mak halus.....
so terpaksa la guna saluran idung utk bagi mak susu....
n....mak pong tak byk celik mata dah la ni....pejam jerk.....
sedih tgk keadaan mak saya tuh.....
x sanggup nak tgk pong yer jugak.....dengan wayar berselirat kat idung lagi...
sabo jer la.....tp setakat mana la kesabaran saya ni...
bila tgk keadaaan mak saya mcm tu......bercucuran jer la air mata...
setiap kali selepas solat saya akan titipkan doa utk mak saya....
pohon diberikan kesihatan dan sembuhkanlah penyakitnya....
itulah antara harapan saya yg bergelar seorang anak kepada mak saya......
saya yang mengharap sebenarnya.....yer la..dah berharap dariNYA....
tp saya takkan putus asa.....demi mak saya......

sebenarnya....keadaan mak agak teruk ni bermula pada ari besday hakim ari tu...
masa tgh mkn2 laksa tuh..
saya calling2 kakak kat kg....biasalakan nak bertanya kabar..
saya dgr sore kakak sedih jerk..walaupong saya tgh borak2 lawak ngan dia....
pas tu kakak cakap....
"dik.....mak tak baper molek ni"
"bla....bla....bla....bla..."
kebetulan masa tu adik saya yah ada sekalikan..
dengan linangan air mata saya ckp kat yah "mak tak sihat"
n terus dail no. call adik badik lain...
seyes...malam tu saya langsung tak boleh tdo....
asik tingatkan mak saya jerkk...susah ati, riso..sema ada la......
rasa nak blk kg tang tu gak....
susahkan duduk jauh ngan parents ni.....itu la....
rezeki kami di sini......
saya nak amik cuti pong....paham2 jer la....saya baru jer masuk kija disitukan....
so terpaksa la blk wiken walaupong cuma dapat bermalam semalam jer dikg...
penat lelah belakang kira ler...

pendekkan citer ler....
saya blk kl ptg ahad aound kol 4.30 ptg bertolak dr kg..
saya rasa syahdu sungguh ptg tu...
sebabnya....hakim saya....
dia biasanya tak mo rapat n kiss nenek dia...
apatah lagi nak duduk lelama dlm blk nenek dia tu...
tp ptg tu.....sebelum bertolak saya bwk hakim jumpa neneknya...
hakim elok jer cakap...."nek do"....(nenek tdo)
then saya suruh dia kiss nenek...saya suakan mukanya ke dahi neneknya...
dia langsung tak nangis.....
n....saya panggil mak saya...suh dia bukak mata....(walaupun dah tak nampak)
saya cakap.."hakim ni mak...kami dah nak balik kl dah ni"
mak saya kasik respons lagi.....terus dia genggam tgn hakim tak mo lepas....
hakim ok jerkk...asik cakap "nek do....nek kit"
saya amat terharu time tu.....sebab ntah ler..
susah saya nak taipkan kat sini.....

dan sekarang fikiran saya selalu mengimbau kenangan saya berpantang hakim dulu...
mak saya selalu mintak bawakkan hakim ke tempatnya....
mak dah tak leh jln dah.....tgn pong boleh gerak sebelah jer masa tuh....
dia cakap dia nak jaga hakim....
so saya letak hakim dlm bouncer....angkat hakim kat blk mak saya....
dengan sebelah tgn yang masih yg masih berfungsi mak saya henjutkan bouncer hakim tu.....
n mak saya ni...satu dianya rutin utk cucu dia....
dia akan sapukan dahi cucunya dengan tgn dia....
petua katanya...nak kasik dahi nampak elok terbentuk....jgn jendul sgt....:)
alhamdulillah saya berpeluang berpantang di kg dulu...
utk 2nd baby bulan 8 ni....
saya lom decide nak pantang di mana.....

okla...tak mo sedih2..baca entry saya kali ni.....
jom layanz gambo lak......





posted by Mama Hakim @ 8:50 PM   0 comments

@ PlayGround

Huhu lama tak berblog....
Ekceli ada gak bahan nak story dalam blog ni..
cuma lom ada kesempatan jer...
insyaAllah ada masa nanti leh la saya sambung story mori itu..
hiihihi...

mlm ni ada mood lak nak hapdet..
kebetulan.....sema kija rutin dah siap awal sket...
n hakim pong tak kaco mamanya...

saja jer letak tajuk entry tuh..
sebab kami sefamili dah lama tak beriadah kat taman
since mama peknen ni....
tp ahad lepas...n lepas.....kebetulan tak kemana..
so ajakla hakim g main kat tmn...
ala taman bakang umah ni jerkkk..
tak jauh pong....



posted by Mama Hakim @ 8:27 PM   0 comments
Saturday, February 14, 2009

Ikut Papa...

kat mana ni??
ada makan2....
ada hakim n papa jugak ni....

hakim possed utk mama......

lagi.......

sengeh baiknyaaaaaaaaaaaa....

nak tiru aksi GBS ni....geng bas sekolah la kononnya...

waaaaaaaaaaa...epinya dia.....siap nari2 tuh.....huuuuu

dah boring perform utk mama....dia bukak kasut...
main susun2 kasut lak....
dah puas main susun...dia jln2 lagi....
jumaat mlm tu....
mama n hakim ikut papa...
papa ada presentation pesal kija dia kat hotel grand continental KL..
so......kami tumpang sekali....
selepas habis kija jumaat tu......pi amik hakim dulu kat subang...
then blk rumah tuko baju sat..
then bergegas ke kl blk......sebab menurut papa present start kol 8.30 mlm tu....
n habis agak lewat jugak la...dlm kol 11.30 mlm tu...
mujo la hakim behave good....riso gak mama takut dia meragam.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 10:09 AM   0 comments

Jom Gommo....

jom kita tgk aksi budak yang cukup umo 2 tahun ni...
asik nak main ultraman jer a.k.a gommo.....(gomol) ngan abg aqilnya....
hiihihi...macam2 cara dia buat utk provoke abg aqil....
iihiihihii..taktik2....
budak lelaki kan...gini la......

bis..bis....bish....mulutnya kuo word tu jer la.....

abg aqil lak..wat tak heran lak......
mujo abg aqil wat dek jer...
kalau kena debik ngan abg aqil tu sakit gak tu...
abg aqil tu beso gak tu....
mama...abg aqil ni wat dek jer la.........

sungguh la tak heran dia......

bish..bish......man..man.....

apa ni adik hakim......?? bis..bish ni......tak koser i tau...

dah la dah penat bish2..tadak respons lak tu....
baring la dulu...
"mama....cucu satu "......
posted by Mama Hakim @ 10:01 AM   0 comments

Entry Tertunggak Acara Potong Kek

Jom layanz entry tertunggak ni..
kebetulan papa n hakim keluo cuci car...
so mama apa lagi...amik kesempatan ler layanz blog...
hihihiihi....
souvenir yang mama siapkan utk kengkawan hakim.....
5 oran utk kengkawan hakim kat umah pengasuh....tp papa suh buat lebih...
selebihnya utk abg aqil n abg myo.......

home made pizza...yang mama baked ari tu....
cubaan pertama dari mama........
not bad ler.....haahahhahhahha.....

cake besday boy yg mama booked.....from secret recipes...
ekceli plan asal nak book cake kat sini
plan awal nak book 2 bijik kek cartoon character....
1 disney the pooh....n 1 lagi...ultraman.....
plan 1 cake utk celeb kat umah....n 1 lagi utk celeb kat umah auntie....
tp sayang by friday akak cake maker ni call tak leh nak penuhi lak request mama....
tak per la.....tak dapat mama merasa carrot n choc. moist cake nya....
lenkali la...bulan 4 ni ker.....bulan 9 ni ker.....saya try tempah lg ngan akak yer...
so by sunday we manage go to secret recipes cari kek utk hakim..
tp tak byk pilihan utk layout cartoon characterstu..
very the limited yg ada byk is Ben 10 n pokemon ni beberapa keping...
akim lom familiar sgt lagi ngan ben 10.....
n ben 10 tu mama nampak agak ganas gitu characternya..
amik pokemon jer la......sudahnya.....
ekceli akak cake maker td...siti norbaya tu....cyber frens to auntie ita.....
auntie ita la yg kenalkan.....n kasik contact numbernya...

epi besday to you....epi besday to you......beria abg myo n abg aqil n mak teh n mama nyanyi.
papa jadi photorapher jer la......
tiup lilin lak....abg myo tumpang tiup gaks...
hihiihihiih

potong cake....sampai senget2 kepalanya tu...
ahhahhahah punya le beria...

makan time......

sedap yer abg aqil...sampai menjilat ari tu.....

yo..yo...abg myo...
Ari tu mama masak laksa penang gak....
sebab meman tingin nak makan...beli kedai selalu jer beli...
tp macam tak puas gitu mknnya...masak sendiri jer la....
le taruh ikan banyak2...
n hakim pong suka gak mkn laksa......dia memang suka menda2 berasaskan ikan ni.....
tp tgh2 makan tu....call mak nah kat kg....
n dapat lak bad news pesal nenek.....nenek tak sihat.....
terus tak lalu mama n mak teh nak makan...
riso jerk....
posted by Mama Hakim @ 9:40 AM   0 comments
Thursday, February 12, 2009

Rutin baru...

Salam malam jumaat...
huuhuhu...esok dah jumaat...mcm cepat lak masa berlalu....
since masuk opis baru ni..langsung tadak masa utk berblog...
apatah lagi utk berym....
huuhuhu...so nak berpoya2 di alam cyber ni haruslah malam saja...
guna harta sendiri...kat rumah....aahahahha....
harta kerajaan di haramkan utk kegunaan peribadi...
huuhuhu...mcm keras jer bunyinya..
tp itu hakikatnya polisi yg digunapakai di opis baru mama...
tp mesti ada yg terlintas..hek ele...org baru leh la....
tidak....org lama2 pong gitu gak.....no YM....
no surfing2 yg tak related ngan kija...semuanya dimonitor oleh unit keselamatan ict...
bunyi mcm tak best jer kan....
okla lupa pesal tu.....

tajuk entry is rutin baru....
skang ni.....bangun pagi diawalkan setengah jam...
dulu leh la bgn main2 kol 6.30 pg..
la ni kol 6 sharp dah kena bangun.....yer la nak bertolak ke jln duta sana....
nak ke jln duta tu dr rumah kami kena lalu kota damansara.,..then masuk hiway nkve..
baru leh kuo ke jln duta.....
la ni papa n hakim pong kena bangun awai la...tp papa bangun agak lewat dr mama....
around kol 6.30 pg baru bangunkan papa...setelah mama bersiap sedia utk make up...
baru bangunkan pa....mujo tak la baper liat nak bangunnya...
around kol 7.05 pg..kuo la rumah...anto hakim ke rumah bbsitternya....
huuhuhu...ekceli....ini yang mengambil masa....
sebab macam dah patah blk dr umah kami nak ke kota damansara....
korang paham tak ni ekrkk...akkakakka...
around 20-30 minutes jugak amik masa tu....lama gak tu kan....
ekceli mama ada plan lain utk si hakim ni...
tp masih dlm planning stage la...hihiihi..since kat opis tu pong ada nursery....
tgk la cam ner nanti....jimat masa nak ke opis...
lagi satu....hakim akan duk dekat sket ngan mama next to my building jer..n ada satu lagi...
murah pong murah kosnya kalau duk situ.....leh jimat rm70 monthly...
akan ditimbangtarakan perkara itu dengan papa.....:)
ekceli mama masuk opis kol 8.30 am...amik yg paling lmbt la....
tak mampu nak dtg beforfe 7.30am atau 8.00 am....
so amik 8.30 am blk kol 5.30 pm...
okla tu sebab papa kuo opis kol 5.00 pm...

mmm..lagi satu rutin tido mama dah berubah la ni..
kol 10 pm...dah kena masuk tdo....
then sebelum tu.....mama kena siapkan iron baju papa n mama sema...
n kemaskan baju2 n ubat2 adik...
pagi esok senang sketkan.....
dulu..bolehla nak iron baju awal pagi...
tp tidak sekarang.....

okla....
dah nak kol 10 pm ni..
nak kena ajak hakim tdo dulu la..
esok kena bangun awal.....huuuuuuhhhuhu.....
posted by Mama Hakim @ 9:30 PM   0 comments
Monday, February 9, 2009

Wiken n thaipusam day

Sabtu....
- plan nak pi x opis...setelkan apa2 yang patut...awal2 pg dah msg auntie ayu....tanya confirm ke ada kat opis.....n sampai sana...ramai yg ada.....kak jah, kak suzana, kak yati, zakiah, fasihah, nadia n ayu jugak....zu n en anizam tak sempat jumpa lak....ada iv session....sema geng contract dept busy nak siapkan tender baru....arap2 dapat ler...
- sat jer kat x opis.....sebab papa n hakim tunggu mama kat bwh....ajak naik sekali tak mo lak....then pi lunch aka bekpes di restoran pak cu.....
- then ajak papa g tesco shah alam lak...nak cari brg2 utk souvenir besday hakim.....
- then blk rumah....sebab sema org dah ngantuk...
- ptg kuo meronda ke kawasan kota damansara....

Ahad
- kuo bekpes di rstoran mamak jer ari tu....
- then g pasar beli brg utk masak2 fos lunch nanti...
- after asar..kuo g shah alam lagi...g plaza masalam....papa ajak cari perencah laksa di satu restoran there...tp tadak la plok...so g singgah reject shop jer la....
- then g giant lak.....giant shah alam la....cari brg utk resepi pizza esok.....n nak book cake @secret recipes jugak....tp tak jd order kat giant....papa ajak g secret recipes bukit jelutong...dekat sket ngan rumah....
- sampai umah dah maghrib.....blk tu mama meloya....huhuuhu.....laynz jer la kan....then selepas tdo sat......okla sket loya2 itu....then memulakan operasi melipat kain sampai la kol 1.00 pg tu...

Isnin
- bekpes di rumah saja....mama masak cekodok jagung + bawang+ ikan bilis...best....hihiiih.....sedap bak kata hakim....
- then g beli brg utk masak laksa ari ni..plan nak msk laksa penang tuk besday hakim...
- memulakan percubaan pertama membuat home made pizza...jd jugak....buat 2 doh....tp mcm agak tebal la doh itu....tak per...cubaan pertama.....leh dimaafkan...
- then masak laksa lak.....
- celeb. hakimnya besday....acara tiup lilin n potong kek n makan2....
-ptg dah ponek....rest jer la...esok dah nak masuk kija...n kol 9.30 pg esok....i akan ada miting pertama i di sana....huhuuhuuhuh


hakim....yang dah nak jln2 sendiri kat plaza masalam
mama yang dah makin gomuks itew.....hakim laks best tdo tuh......penat bangat la tuh....
posted by Mama Hakim @ 8:45 PM   0 comments

Clearance my official room....

operasi clearance blk opis mama ni...
mama lakukan sehari jerkk....iaitu last day itu....2 Feb....
Aritu ler nak buat memo penyerahan tugas, jamu2....n salam2 sema....
n kesudahannya....ptg itu.....ada brg tak muat bekas utk dibawa balik...
uuhuuh..harus la mama decided utk datang opis ari sabtu....
mujo umah dekat jer erk.....
kebetulan lak.....contract dept. ada duty ari tu....
nak siapkan tender urgent...
n mama pong nak hantarkan uniform opis mama sekali...

kabinet bakang mama dah kosong....sebelum ni..penuh ngan file yayasan.....yang tinggal itu jer la..
antara barang yang perlu mama bw balikk......byknya diary mama..yer la...diary utk yayasan matters satu....utk IT matters lain lak....haaahha..ada nampak mcm giler koser tak??....o tidakkk.....tak koser i nak melayan.....

tandamata yang dapat......

suka ngan 2 btg pen parker ni.....sebab ada ukiran nama mama lagi.....rafidah ler....internal audit..from bla...bla.....
kenangan utk mama sema ni.....
dan lipatan sejarah yang mama rasa sukar utk dilupakan....
dan yang penting one of my personal achievement.....my career tertulis di situ....
sayonara....sayonara.......
posted by Mama Hakim @ 8:24 PM   0 comments

Happy Birthday...Amirul Hakim...

Selamat Hari Ulangtahun ke 2 Amirul Hakim pada 9 Februari 2009...
Semoga menjadi anak yang soleh, taat kepada perintahNya, berilmu dan segala yang terbaik mama n papa doakan untuk Hakim....dan tak lupa.....diberi kesihatan yang lebih baik. Aminn....

-from-
ur beluved ma n pa...luv u lots...sayang sangat kat hakim.....muahssss.....

Arini genap la umur hakim 2 years old......
pejam celik...pejam celik dah masuk 2 tahun anak teruna kami tu....
n tak sangka....bakal jadi abg long....6 bulan lagi....insyaAllah..:)
macam2 keletah hakim skang ni...
yer la kanak2 tgh membesarkan....
tp yg mama pasan....makin manja ngan mamanya.....
ekceli hakim ni agak rapat ngan papanya...
tp lately ni asik ngadu kat mama...."pa uat"...
papa buat dia la tu.....bukan papa buat apa pong ekceli.....
biasa la papa marah2 manja.....

mmmm....ekceli mama no idea nak tulis apa ni..
tp kebetulan mama lom tdo lagi ni...amik kesempatan update blog la sat...
biasa la baru lepas lipat kain....
skang ni tak bole lipat kain depan2 hakim....
nanti dia tlg "kemaskan"....tak larat la nanti mulut mama bising.

Sempena besday hakim ke 2 tahun ni....
jom kita layan beberapa perkara yang mama perasan tentang Amirul Hakim ni....
1) hakim masih tdo guna buaian lagi....hakim panggil buai dia "uai aju2..." buai laju2 la tuh...
2) Agak obses ngan mama n papanya.....biasa la....anak sulungkan.....
3) Sehingga sekarang hakim mempunyai 5 pasang kasut, 1 pasang sandal, dan sepasang selipar....kalah papa ni.....
4) sangat la suka pakai topi kalau keluo dr rumah....nak kuo jer dah jd habit hakim akan cari topi dia.....
5) susu formula hakim is NAN H.A 2....susu ni hakim minum since 2 months old....pernah gak pa n ma manage nak tuko ke susu enfa..tp tidak sesuai....tak sampai 2 bulan kut....so back to NAN H.A jugak la...
6) suka ngan bear..selalu mintak bear kalau ternampak..tp...mama n papa tak kasik.....softtoys tak sesuai utk hakim...
7) first time warded @ demc...masa umo 2 months......due of broncholitis.....n last kena warded @ tawakal......jan 2009..due of broncholitis gak...sehingga umur 2 tahun ni...mama pong dah lupa baper kali hakim kena admit.....sebab amat kerap....moga2 pas ni....tidak la sekerap dulu...n kalau diberi keizinan dr NYA..no more warded dah la.....sihat2 jerla anak mama ni....aminn...
8) for the time being...hakim masih menggunakan inhaler twice per day......2 type...seretide n combivent (if needed).....pagi n malam kena la kasik puff..dia pong dah pandai....pam dia cakap...:)
9) sangat suka tgk channel ceria 611 tu...nak tgk thomas n frens...jim jam & sunny...roary la....mcm2 la...GBS pong.....postman pat....tp dia agak kurang gemar loopdido....n citer boing boing tu apa tajuk erk lupa.....
10) suka ikut mama nyanyi.....totek jer mulutnya.....suka ikut lagu theme channel ceria tu....ceriaaaaaaaaaaaa.....
11) suka mandi...n main air......tp amat takut ngan air dr shower tu....n hakim tak mo gosok gigi gak...tatau la cam ner mama nak pujuk dia gosok gigi ni..mama2 yg lain ada idea ker.cam ner na ajo kids gosok gigi..hakim ni bukan apa..dia mcm geli gitu.....
12) dah pandai ikut gaya ultraman.....bis...bis....kononnya...lawan la tuh.....boy kan..harus la lasak sket......
13) hakim juga suka melukis......hari2...akan ada sessi melukis ngan papa.....mcm2 la dia suh lukis.....kalau nak lukis..dia akan mintak buku n pen....tp mama riso jer bg pen dia....takut dia conteng tempat yg tak sepatutnya...tp alhamdulillah..sejak dah ajo lukis kat buku ni....dia conteng buku jer la.....

mm....okla...dah nak kol 1 pg dah ni..
nak kena stop dulu ar...sian papa....masih tdo kat sofa lg ni....
tunggu wifenya lipat kain td....
esok...nak masak2 sket utk besday anak teruna tuh...
mcm2 dlm kepala ni nak wat..ntah la tercapai ke tak....
iihihiih.....arap2 boleh ler...
td mlm pong ekceli meloya jer perut ni.....
uuhuuhuh...sabo jer la erkkk..
okla...till then la yer....
bye.....
posted by papa @ 12:03 AM   1 comments
Saturday, February 7, 2009

Farewell party...

bergambar dulu sebelum majlis bermula....
antaranya..yan, mama,zu (berdiri kat bakang)
kat depan lak....rosmy, yong,kak zai, kak ita, kak yati, kak mini

si pengacara majlis....en nazri..
haji hadi....mengetuai bacaan doa selamat....
mama...tgh meyampaikan amanat terakhir....
dato' L...wakil kepada dato' j....memberikan ucapan....
huuhuhu..dapat 2 adiah lagi....satu dr HR....dan satu lagi dr unit audit dalaman...toche2...

Farewell party ni berlangsung pada hari terakhir mama di x opis...
x opis sebab dah 4 ari masuk kija di tempat baru....
hari terakhir mama di x opis ialah 2 feb.....
3 feb mama dah report duty di tempat baru.....
cukup la setahun saja rezeki mama di x opis....
apa2 pong..setahun..byk pengalaman pahit manisnya...
dan pengalaman yg mama sempat tiba di sini pong byk...
handled yayasan matters.....for corporate social responsiblities....mama sgt teruja di sini...
handled IT matters pong sempat jugak di sini...sangat mencabar sekali buat mama....
wateva...spt speech mama ari tu....thanks a lot to management team for giving me an opportunity as a senior coordinator.....toche....toche......
i wish..all the best.....n selamat maju jaya for the J group of companies....dalam semua bidang yang diceburi...aminn.....
n for my self.....selamat menempuh alam baru....persekitaran kerja baru.....kengkawan baru...bos baru....semoga ini la tempat kija terakhir mama sampai la mama pension nanti....insyaAllah...
posted by Mama Hakim @ 9:03 PM   0 comments
Monday, February 2, 2009

@ TOYS "R" US

Seperti dijanjikan....
jom kita layan entry hakim kat toys 'r' us ni...
begitu excited dia kat sini..
yer la byk menankan.....

toys'r'us terbesar kat mesia ni katanya.....kat subang parade....
masuk2 jer....nampak car ni...terus tunjuk...nak masuk dlm car...
ma suh pa masukkan hakim dlm car tu..
tp pa tak mo..alasan papa....nanti hakim tak mo kuo lak.....
huhuuh...nak beli car ni....idok ler dik oi....
mahal no tu....rm700......
then jumpa drawing board ni....benti sat...lukis2 dulu.......
kebetulan hakim lom ada drawing board ni...
leh la melayan dia....
excited sungguh dia tgk barang menan.....esp car.....minat sungguh ngan car....
ma tunjuk aeroplane...tak jalan...nak car gak.....
thomas pong ok gak....asik dia sebut mes..mes jerkk.....tgk la nanti adiah besdaynya..
adakah set thomas n frens itu.....mama pk dulu.....:)

jalan n jalan jumpa lak moto ala2 kuda ni....pinjam la sat.....beraksi.....

hhuuhuhu....mcm ngam2 jer ngan hakim moto kuda ni...hiihihi.....
yang best.....time nak balik tak mo turun tuh....
tatau la papa pujuk cam ner gaya.......siap bwk motor sampai cashier sana tu....
vroooooommmmm.......vroooooooommmmmm......
ok....dah kuo dr toys "r" us.....
singgah makan eskrem kat baskin n robbins...
pergh...sedap giler eskremnya....berbaloi ngan regenya....
hakim dikecualikan dari makan eskrem...
very tak sesuai...tak boleh...tak boleh...dan tak boleh....utk hakim.....
so hakim mkn jagung jer la....
suka dia mkn jagung.....
n ni la brg utk hakim yg beli kat toys"r"us tadi.....
drawing board.....
adiah besday hakim....next week kita dtg beli.....
insyaAllah......:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 10:48 AM   0 comments