" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Saturday, August 30, 2008

Update live from paediatric ward...

Lagi 3 jam Ulangtahun Kemerdekaan Negara yang ke 51....
Kami 3 beranak masih lom "merdeka" lagi...
InsyaAllah esok "merdeka" la arapnya.....
Merdeka di hari merdeka..begitu simbolik...

Perkembangan Hakim setakat ini...
Alhamdulillah.....anak kami makin sihat....
cuma ada batuk2 sket lagi..
n kedengaran phlegmnya agak loose n tak se"ketat" dulu....
beransur2 la tu..
dah boleh menyusu walau tak sekerap dulu....
makan macam biasa...n yang tak tahan dah start "mengganas"
panjat situ panjat sini.....
jalan situ jalan sini...tp dlm blk ni jer la...
nak ajak keluar bilik tak mo...kat luar tu ada playground...
tp tanak gak....
mama tau naper dia tak nak main akt luar blk tu...
kat luar tu...nurse berkeliaran...
dia amat pantang n takut jumpa org berpakaian seragam biru...
agaknya dia pong dah boring duk sini....
sampaikan bed dia ni pong dia dah reti adjust tinggi rendah...baring tinggi rendah....
putar2 jer pemutar kat kaki katil tu...
mcm mama pong boring gak...
mujo papa yang baik hati bekalkan mama sebijik laptop since wednesday tu...
n belikan prepaid hotspot...dapat la mama access internet n berYM dr bilik ni....

citer pesal ari ni..
ari sabtu.....huhuuhu.......
pagi td masa doc. sheila masuk check hakim kat blk ingat dah bleh kuo ari ni....
hiihihi...tp lom bleh discaj lagi....
sebab menurut report dr unit fisiotherapi....
phlegm hakim byk lagi....
so kena tgk esok la cam ner....esok ahad dah....
arap2 esok dah tak byk phlegm n leh "merdeka" jugak....
hihiih...disebabkan itu....alkisahnya
ari ni mama alone pi jenjalan ke Jln TAR...
papa pong bagi support baek gitu.....
apa lagi...hihiih...hakim duk ngan papa la kat wad ari ni...
mama nak kuo sat jer...
dah beberapa hari mama tak jengah dunia luar tu...
tgk dr tingkap kaca jerkkk...hiihih
plannya nak beli jubah raya....
yer jubah raya..
sebab setiap kali raya mama akan menyediakan sepersalinan jubah utk bergaya di hari raya....
ala sopan la kunun...:)
feveret butik jubah mama is...sentuhan jelita dan satu lagi isaac j arazmi....
both are located at jalan TAR sana.....
m kuo la mama dlm kol 12 td...selepas menyelesaikan apa2 yg patut kat blk wad ni...
mujo la hakim tak ngamuk nak ikut...
sebab la ni kalau mama pakia tudung maknanya hakim kena g buat suction...hiihih
pi naik lrt jerkk...menapak ke lrt titiwangsa....
dgn harapan lemak2 yg terkumpul di perut ni byk la ilang td...semput jugak menapak td...
padahal masa duk ITTAR KL dulu...ari2 menapak ke lrt titiwangsa tu....tadak apa pong rasa...
lagi la dulu....siap berhi-heel lagi...tadi dah la berkasut flat kaum ibu jer....semput ma....huhuuh...
terasa mcm berisi sungguh badan la ni....mm...ke memang ada isi...hiihi..suspens jerkk..akakka

dah sampai stesen lrt bandaraya...huhu..ramainya org..
tgk jln kat bwh..jam wooo....sema org shopping raya kut...
mama tak berhajat nak jenguk sogo...
coz i have allocate another spesel day to deal with sogo...i'm just waiting the moment...
shop until u drop...idok la....nak shopping baju raya papa n hakim jerk n office attire mama...
part mama ada sokmo erkkk...pompuan ooo pompuan....
so td lalu jer la dlm sogo tu...
sebab nak ke jln TAR dr lrt stesen wajib ikut dlm sogo lak la ni..
sebab jln tgh tu ada construction lak.....
lalu GF tu..ramainya org dlm sogo....
1st kedai....singgah sentuhan jelita dulu la...
sebab located betui2 opposite sogo tu....
masuk situ....usha2 jubah.....mm...tadak lak yg memikat hati....
not my taste......kolor pong tak menarik....
mama prefer jubah ni kolor yang agak gelap....sweet jer...
so dr situ....plan nak ke isacc j arazmi lak...kena cross the road...
sebab butiknya sederet ngan gulatis tu....
sempat lagi masuk gulatis.....n belek selendang2 kat gulatis tu...
dah murah dah selendang2 tu la ni..
dulu time mama tunang dulu selendang yg sesuai buat layah kepala tu rege ratus hengget..
td mama tgk rege around rm50 jerk...
dr gulatis terus ke isaac j arazmi....sampai terus masuk..
tp naper lak ni tadka jubah lak..
penuh sekedai tu ngan baju batik..
ropernya isaac j arazmi dah tutup kat situ....
butik warisan lak yg take over the lot shop...
mm..frustnya.....
tatau nak buat apa nak g mana...
jln jer la ikut kaki nak g mana...
last2 sampai semua house......berkenan satu blouse kat top girl...tp tadak saiz lak...
mmm.....n nampak habib jewel akt bawah tu..masuk habib la sat..
ramai giler org kat dlm habib tu....sampai nak tgk brg2 pong susah...
last2 kuo jer la...
tatau nak g mana ni...
nak g sogo malas lak....huhu...ok...g pertama kompleks la.
reject shop.....mana tahu ada new collection yg berkenan kat sana..
hhuhu..kat reject shop pong org ramai gak....
ada la menerai baju kat fitting room td...4 lai...
tp yang betui2 mama nampak suit ngan body mama yang agak tembam skang ni..
hanya la selai jerkk..
tu pong kolor itam putih...tatau la mcm dah byk kolor itam...
tp memang betui itam itu menawan....
m...papa dah beberapa kali msg ni...tanya kat mana..
byk ker shopping....
huuhuh...mesti dia tak caya ni..mama bwk blk selai baju jerkkk...hiihi
tp itu la...mcm tadak mood jer nak shopping benda lain...
sebab target nak cari jubah jerkk...tp tadak....
kuo dr reject shop...ujan lak lebat giler...cam ner nak blk ni..
mm..nak kena menapak ke lrt bandaraya lagii..
huhuuhu.....mm.singgah beli kfc dulu la..
lom lunch ni....hakim n papa dah order mkn siap2 dr kafe sebelum mama kuo td..
dah beli kfc ujan agak reda....n terlintas lak nak naik bas jer la blk ke tawakal hospital..
sebelah sogo tu kan ada bus stop...byk bas lalu situ kan...
so ringan mulut ni tanya la org..." bas ni lalu depan tawakal hospital tak?"
hiihhi....dah sah lalu..naik la bas ngan gamblenya...hihiih...
tambang bas ke tawakal hospital is 90 sen jerkk....
kalau naik lrt..kena menapak around 5 min....ekceli takut gak menapak sorang...
area situ byk kes ragut kan....n tambang lrt is rm1.20...
bas ni benti betul depan bangunan tawakal ni....selamat...
sampai bilik...tgk papa n hakim tgh main....
hiihihi...n sampai blk around kol 3.30 ptg....lunch sesama hakim mkn kfc...
papa tak mo mkn..baru lunch katanya ngan hakim..
tp hakim mcm dah lama tak mkn jerk...seketul ayam tu tinggal suku jer dia mkn...

okla...ni la citer kami ari ni....now hakim dah tdo katil bb sebelah mama ni..
papa lepak kat sofa sambil watching tv...mkn jajan....
ntah tgk citer apa ntah....disney channel lak laki den ni tgk....huuhuh
boring la.....
okla...dah byk totek2 ni....
anyway utk semua rakyat malaysia...Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 51...
MERDEKA....MERDEKA...MERDEKA.....semoga pemikiran kita pong lebih "merdeka"....:)

dan tak lupa juga...Ahlan wa sahlan ya ramadhan al mubarak....Selamat Berpuasa Dr Kami Sekeluarga....Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dan lebih baik dr yang sebelumnya...setahun sekali baru berjumpa...tahun depan tiada jaminan dpt berjumpa lagi bulan seribu barakah ini....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 7:56 PM   0 comments
Friday, August 29, 2008

4th day warded..

Ari ni dah masuk ari jumaat...
kalau dicongak cukup la 4 hari hakim was warded...
esok agaknya dapat la discaj....insyaAllah..
Dr Sheila dah bagi clue td mcm dah boleh discaj esok...
hiihih.....hopefully..:)
kalau tak...celebrate merdeka day kat spital jer la....

huhu....ok gak kata papa celeb mlm merdeka kat wad ni..
sebab....view dr blk ni ngadap taman tasik titiwangsa...
leh nampak clear eyes on malaysia tuh....
hari2 la nampak gondola pusing2 tuh....
cuma tak nampak la org kat dlm tu...hihiih
KLCC pong nampak jelas....
n kalau ada fireworks kat klcc pong nanti mesti leh tgk dr sini..
kalau blk umah kat subang....hihih..jgn harap la..jauh maa..
kalau nampak pong fireworks dr TUDM subang...
bukan per...hakim leh tgk fireworks dr sini...
mesti teruja dia..
mcm td...duk kat tepi tingkap tgh tgk car, bas n lori yg lalu lalang depan spital ni..
tup2....tgk kat atah ada 6 bijik helikopter lalu betul2 atah bangunan spital..
besar2 lak tu....teruja sungguh dia...sampai jerit2 n bulat2 matanya...
helikopter raptai sambutan merdeka...

hakim dah tdo blk dah tuh....
selepas fighted ngan auntie nurse yg dtg kasik neb n ubat..
sekarang kol 10 mlm...lg 4 jam..
nanti kol 2 pg nurse akan dtg bagi neb lagi kat hakim....
dpt la pa n ma dia rest...
pa watching tv sambil mkn beehon tomyam beli ptg td kat restoran sebelah haslam tu....
mama lak mcm dah boring mkn tapau jer minggu ni..
bekpes n lunchnya menu...order dr kafe hospital...
dinnernya tapau dr kedai sekitar sini....
td mama tingat nak mkn sambal tumis sardin lak....
masak sendiri...taruh cili potong....
makan panas2... yum.yum sodapnya..
tp tunggu la..nanti dah blk umah leh masak...

sebut pesal rumah ni...
apa citer la tanaman2 mama kat balkoni rumah tu....
chewah sebut tanaman mcm byk jerk..
ada la pokok cili....kunyit....serai.....daun pandan..
n the rest is munga2....tp pokok munga yang tak berbunga pong....
just nak bagi nampak fresh jer umah den tu.....suka napok ijo..
ada kedamaian gitu....sejuk...
ptg2 leh lepak2 kat balkoni tu...
sekangkang hakim jer balkoninya pong...hiihih...

okla dah mcm merepek lak ni...
nak melayan a.k.a kacau hubby ku tgk tv lak ni..
till then....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 9:30 PM   0 comments
Thursday, August 28, 2008

Admitted lagi..

saper yg kena admitted lagi ni? m....Amirul Hakim....naper??? Athma la...mm..now kami bertiga berkampung di room no. 22o paed ward, tawakal specialist centre....dah 2 mlm kat sini....mama dah on leave 4 ari ni....kalau kira besok 5 ari la dah..huhuuh....nak buat cam ner..anakku tak sihatkan....wateva family comes first la....:)

rentetan hakim kena athma...
1) jumaat tu dah cough...papa dah pi sambung ubat kat pakar sinseh cina taipei kat bandar baru sentul...tp tak jln nampaknya kali ni...agak kuat serangannya..kebetulan on jumaat mlm..opis mama wat kenduri tahlil aka sambut ramadhan n doa selamat rombongan umrah ke mekah jugak...sema keluarga dijemput...plan awal nak bwk hakim n papa sekali...dah siap mentioned awai ke planner majlis..tp ptg tu hakim mcm tak ok jerkk..so cancel la..mama sorang jer yang pi..hakim n papa duk umah....mlm tu mama blk rumah around kol 10 mlm hakim dah tdo..n kol 12.00 tgh malam..hakim nampak mcm semput n susah nak tdo...batuk2 tak lepas jerkk...nafas pong lain macam....so we drive to PPUM emergency unit...setelah diberi neb. 2 kali....n sayang sekali disebabkan hakim menangis sgt n agak kuat...mr doc tak leh nak dgr sound dr lung dia...huhuu....so tatau cam ner status..agak kritikal atau tak....around kol 3 pagi lebih kami sampai rumah semula...n sabtu siang hakim spt biasa..tak mcm kena serangan athma pong...

2) ahad siang kami duk rumah jer...menyetelkan tugasan surirumah....n ptg tu hakim nampaknya semput lagi....dia ckp pong mcm penat....tak leh jadinya....we decide go to Emergency Unit @ Sg. Buloh Hospital lak kali ni...around kol 3 kami bertolak n setelah diberi neb 2 kali n ubat kami pong balik rumah around kol 7 ptg...mlm tu alhamdulillah mlm tu hakim dpt tido ngan selesa....

3) isnin mama on leave..emergency la kiranya..sebab nampak hakim tak ok lg....mama ni kalau anak kurang sihat susah n berat hati nak hantar ke rumah bbsitter....sian kat anak...rasa menyusahkan akak tu nak jaga anak kita yg kurang sihat....n better jaga sendiri....terjamin everything..:) ekceli plan nak bwk jumpa paeds at tawakal ptg isnin tu...tp nampak dia mcm oklak duk ngan mama kat umah isnin tu..main2 n berganasnya...so mama msg papa tak jadi la kita g tawakal ptg ni...lagi pong papa mentioned mama dia kena siapkan report...n isnin mlm tu...hakim nampak very the tak oknya...rapidly breath....batuk yg teruk....n vomited jugak....n sekali lagi kami ke Emergency Unit @ Sg. Buloh Hospital on 12.30 tgh mlm tu...sampai sana...terus bagi neb....2 kali neb..lung still not clear...n doc mentioned phlegm byk....so after 3rd neb..doc decided to do suction....huhuh..siannya hakim....mama spt biasa tak sanggup nak tgk "proses suction" itu dioperasikan ke atas hakim...tp dr jeritan n tangisan hakim tu mama tau sakit nya.....siannya....kalau boleh tak nak dgr pong..nak lari jauh2 masa proses tu berlaku....sian dia....hanya papa n 2 org nurse yg masuk....n after the process finished mama spt biasa akan interview the nurse...bla...bla....yg paling penting nak tau..byk ker phlegmnya yang keluo?? banyak kata nurse tu....mmm....dalam hati mengharapkan sebaliknya....arap2 la sket jer...kalau sket anakku ini tak la teruk athmanya.....mmm...n tanya papa lagi..byk ke pa?? pa pong ckp byk...kolor apa?..bla..bla....n selepas kena suction tu...dr. suh bagi hakim 1 neb lagi....then habis last neb tu kami balik la kerumah....around kol 4 pagi sampai rumah....ujan pagi tu dik yer....sian adik....

4) selasa morning....we drove tu tawakal hospital to have consultation with dr. sheila..hakim's paeds....ekceli beberapa bulan lately ni kami jarang berkunjung ke tawakal hospital..sebab condition kesihatan hakim yang agak cemerlang dan memuaskan hati....n alhamdulillah pagi tu...tak ramai patient dr. sheila...register terus dpt jumpa her...she checked everything...chest...lung...ear...n tekak sema....lung tak ok...sebab too many phlegm...n tekak pong dah mcm bengkak sema...patut la anakkku itu tak nak menyusu dr ptg semalam...nak plain water jerkkk...mm....tekaknya sakit ropernya....heavy cough la tuh...n dr. sheila decided to admit him....have to take neb each 3 hours....gitu la...hikayat pengkisahan kali ini....

tatau mana silap mama..apa kurang papa.....tup..tup atau kalau ikut ayat papa..tak alih2 jer kena serangan athmanya..tidak ketahuan dia mana puncanya....tp setelah di muhasabah diam2 mama rasa antara puncanya ialah:

1) kami tukar susu dr NAN HA2 ke enfagrow...n ari tu tadak enfagrow kat kedai kami try kasik sustagen..lom habis minum sustagen tu sekotak...dah jadi mcm ni...n berkuatkuasa pagi selasa tu mama dah change mind....harus beri NAN H.A 2 jugak..tak kira la mahal pong mahal la...tak sanggup tgk anakku lelah ni....pagi selasa tu jugak papa g beli susu NAN HA2 kat kedai...n enfagrow ada sekotak lagi lom bukak kat rumah sebab bbsitter hakim kol on isnin..ckp susu hakim kat umah dia dah habis...so mlm tu suh papa beli enfa....
2) khamis mlm tu...mama kasik hakim mkn epal....dia mkn tak sampai suku pong....ekceli ada certain fruit tak sesuai utk athmatic...esp oren, tembikai.......n buah yg masam2...byk makanan kena pantang n jaga....
3) dan kurang disiplin dlm penggunaan inhaler...esp. seretide...sayang...ekceli dr. manage to stop his inhaler usage on this sept......tp dah jadi gini...kena postponed lagi la....sampai bila ntah la....arap2 selepas ni tadak lagi la..
4) wheather yang tak menentu di kl lately ni....

wallahu'alam.....ini just perkiraan hisab muhasabah diri dr mama jerkkk...yang sohihnya ini sema qada' dan qadar yang telah ditentukan oleh Allah....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 9:26 PM   1 comments
Wednesday, August 20, 2008

Jenjalan agenda ari isnin....

sedapnya mkn nasik ngan papa.....
makan nasik lauk lemak labu kuning n ikan bakar...
dah kenyang nak jenjalan kat midv..tanak duk dlm stroller lak...nak jln jerkk...
yum..yum...dinner lak..saya mkn sup jer la..
yang lain sema tak sesauai utk hakim...pedassss la dik...


Ari isnin....pa n ma cuti....

1) coz pa baru blk dr OS ptg ahad tu...nak together2 la.....

2) bb sitter hakim cuti....



so mama dah plan siap2 ari isnin nak ajak hakim n abg rahim jenjalan....pg isnin...bangunkan abg rahim solat subuh n pesan suh mandi terus sebab papa ajak bekpes kat luo.....bekpes kat restoran mamak kat sebelah rumah tu jerkk....pah bekpes...blk umah blk..tdokan hakim yg bangun agak awal pg td...papa pong tdo sekali...mama buat kija2 rumah la....abg rahim watching tv...olympic games....sambil baca paper...



ok pah zohor sema bersiap utk outing.....kemana agaknya....mama ajak g midv...lama tak jenjalan sana....n dlm kepala ni nak singgah the gardens gak....dgr mcm hebat jer sana...



sebelum sampai midv..singgah lunch kat restoran kelate pantai dalam tu....huuhuh...sema org berselera mkn masakan kg....mama spt biasa tempoyak berlada n ulam2 tak tinggal la..bestnya...yum..yum...



mmm..ramai org kat midv ari tu...yer la school holidays kan....parking susah gak....akhirnya dpt parking kat 4th floor.....ronda2...abg rahim dah jumpa brg yg dia nak..ropernya berkenan ngan baju padini 2 helai.....ok..jom...kita masuk jusco lak..lama tak singgah jusco ni....hihiih....kebetulan ada voucher jusco yg tahun 2006 dulu..luckily lom expired..rm20...mama plan nak setelkan voucher tu ari ni...papa lak nak beli suo tdo dia...beli la pa....n nak beli kasut hakim....n present utk adik baru abg alan.....sema dah dpt....mama lak nak tgk ladies dept....usha2....berkenan kat selai t shirt scarlet....huhuuh....color itam la....usha sandal....tp pk2..tunggu sogo preview sales n hush puppies la....harus mama amik cuti ari tu...:)



kol 5 lebih...jom la kita blk....dah ptg ni..mama plan nak ajak mkn2 kat restoran bwh pokok tu..kat pantai baru tu...tp papa kata....nanti la kita kuo mkn mlm kang....ok blk rumah n sempat solat asar kat umah....



pah maghrib tu...sema org bersiap blk nak dinner....mama plan nak mkn steak kat cowboy station kelana jaya...yg tepi tasik kelana jaya tu..beria la pergi...tup..tup sampai sana....mm...gelap jerkk..kedai tutup la pa.....m...kat mana nak mkn ni....mmm...nak g bangsar sana mcm jauh lak...esok nak kija...bdn dah penat...so.carik kat kelana jaya jer la...mmm..mkn jer la kat sup kaw belakang giant kelana jaya tu...tp mlm2 situ havoc gak erkkk....tp budak kicik tak berapa nak behave good mlm tu..asik jerit jerkk..nak air...bagi air..tp nak pegang sendiri....mmm...pecah gelas tu dik..tak boleh la....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:16 AM   0 comments
Tuesday, August 19, 2008

Today is Tuesday....

Arini ari selasa...papa alone jd bbsitter kat umah...hiihi...mama have to work due of a lot of works to settle today....sumbangan ramadhan lom setel.....cek2 lom kuo..kena kuo ari ni ikut plan....next week big2 bos g umrah..tadak org leh sign lak....semalam mama n papa sama2 amik cuti jaga hakim sebab auntie zakiah a.k.a bbsitter hakim mintak cuti....nak buat kenduri arwah....ini la first time akak tu appply cuti ngan kitorang selama hakim duk ngan dia ni...so approved jer la erkkk...:)

ari ni gak abg rahim blk kg...tadi pagi pah bekpes area opis mama ni...papa n hakim hantar abg rahim @ komuter sg. buluh..mama tak sempat nak hantar....tu pong td masuk opis lewat sket....terlebih 10 min....huhuu..mama jarang masuk opis lambat...so mcm takut2 jugak td....:) tak elok utk diamalkan selalukan...

td dah kol papa....anak buat..anak mkn nasik lom?? tdo tak?? alhamdulillah sema setel....tq yer pa...sudi memanjangkan cuti abg sampai selasa nak jaga buah hati kita tuh....hakim behave good yer ngan papa tu...ptg ni kita plan nak g umah abg alan...tgk bb baru auntie lia n uncle shahrul....
posted by Mama Hakim @ 4:39 PM   0 comments

Faces of my heart






posted by Mama Hakim @ 3:01 PM   0 comments

Ari bersama kanak-kanak....

ngan abang2....sabtu mlm depa tdo umah hakim....main2 jer la...
huhuh...3 sedara ni....nak g mana tuh??? eksen sungguh budak tu...mcm budak besar jer...nak pegang tak mo...nak berdiri lak tuh...
ooo.pi pasar lambak kat stadium shah alam tu erkk...aik abg aqil lak yg duk dlm stroller...hakim mana?? tu hakim kat depan ngan mama...nampak topi jer tu....
tunggu mak teh n abg2 beli buku kungfu panda.....mcm2 ada kat sini erk..tp pergi dah tghari..cuaca agak panas....tak selesa sket la...saranan kalau teringin nak pi....g awal pg...


p/s nak upload gambo tp tak dpt lak pg ni..sekejap leh sekejap tak leh...isk..tunggu la ptg2 sket..

posted by Mama Hakim @ 11:07 AM   0 comments
Friday, August 15, 2008

Hakim dah ok...:)

wah..wah....mcm sedap sgt jer tu erkkk..
padahal mkn nasik lauk kuah n ayam goreng jerkk...hihiih...
makan nasik ngan mama n abg rahim...tp sepahkan plok....pa tgk la adik ni....kalau ada papa tak sampai mcm ni ropernya meja makan tu...

tgh pa cam ni la jadinya....dia gaulkan nasik ngan kek...pas tu sapu2 atah meja....


Alhamdulillah...hakim mama dah back to normal...semalam dah ceria, gelak n main macam biasa.....ok la tu dik...macam tu la mama nak tgk...tak nak monyok2 tau.....blk kija semalam singgah kedai runcit beli ikan n ayam n sayur....udang n sotong tak leh beli ..nampak fresh n besar semalam...kalau beli sian lak abg rahim tak dpt makan....dia tgh pantang....tempe pong beli gak...hakim la yg amik tempe tu.....pas tu tunjuk roti coklat lak....suka dia ngan roti coklat tu....habis la sebijik roti tu dia mkn semalam....n ari ni mama bekalkan roti tu jer utk bekpes hakim....



mlm td masak spt biasa...hakim lak abg rahim yang handle..main apa ntah depa..mama kat dapur dgr dia gelak mengekek jerk...epi la tu.....tp sekali sekala dtg dapur gak..kacau mama masak.....Alhamdulillah mlm tadi sempat la masak labu air tumis lada hitam, ayam goreng, n yg best sambal merah ikan bilis n tempe tuh n tumbuk sambal giler gak....mama on diet kena control la mkn..abg rahim bertambah nasik la jugak makan....hakim pong makan gak....sampai kecah satu meja makan...besar2 la mama kena bersihkan meja mlm td....huuhuh..kalau papa tgk mesti bising...bio jer la..dia nak mkn....






posted by Mama Hakim @ 9:54 AM   0 comments
Thursday, August 14, 2008

Memang tak best pong..

Semalam..buat pertama kalinya hakim tdo without papa...sebelum tdo...berona dulu la dia...masa amik dr umah bbsitter mcm biasa..ceria jer babai his frenz.....masuk keta tgk papa tadak....terdiam terus..mulut tak sebecok biasa....tegur itu ini kat jln tu....sian hakim....n sampai rumah nangis..n nangis aja dia...sian lak mama tgk....yg sedih sampai sedu sedan tu.....n airmatanya memang banjer la....hakim ni kalau nangis memang melimpah ruah air matanya....papa pong kol papa suh ckp ngan hakim....lepas papa letak tepon sambung nanges lagi...n takut gak mama nanges byk2 ni....takut sesak nafas ke apa lak....sampai la dia muntah tu nangesnya....tanya hakim nak biskut nak roti ker..sema geleng....nak papa ke...diam jerkk..cian lak....last2 mama masukkan dlm buai...tertdo la dia....susahnya mama rasa kalau handle anak alone ni..mm...sebab dah biasa asissted by papa kot...mcm tak best gitu....huuhuhu...papa cepat la balik...cian hakim pa...:) diakan tak biasa berpisah ngan papanya tuh...tp mlm td papa ckp..blk ptg ahad lak....3 days more dik...

n pagi td wake up spt biasa....goreng nugget utk sapan abg rahim, n hakim....bekalkan nugget n kismis utk hakim bekpes kat umah auntie zakiah....sian hakim mlm td tak sempat nak dinner..sebab mama sempat masak slps adik tdo..tu la dik...nanges jerk...mcm mana mama nak masak....
posted by Mama Hakim @ 10:31 AM   0 comments
Wednesday, August 13, 2008

Tak sedap jer rasa...

Ari ni papa os ke Ipoh...huhuhu...ni la 1st time papa tinggalkan hakim ngan mama...mama tinggalkan hakim n papa dah berkali2 jugak....papa os sampai weekend ni..kira lama gak la jugak tu.....

Ekceli semalam mama hot..hot jugak sebab opis papa bagi short notice memo kena g Ipoh...after lunch baru papa dpt tau..kalut la jugak...calling assistant dr kg suh dtg KL....temankan kami 2 beranak n merangkap driver...hahha...kita tgk saper yg kena...huhuuh...Abg Rahim la nampaknya yang available...ekceli isnin tu mama dah cop abg rahim suh dtg KL utk temankan mama n hakim sebab papa kena ke Permatang Pauh.....mujo la cancel lak agenda itu....n semalam kol dia suh carik tiket mlm tu jugak....tiket kat kola berang sema dah sold out....so kena cari kat KT la..mujo ada tiketnya....alhamdulillah pg td selamat sampai ke rumah kami dah....pagi2 papa dah kuo jemput abg rahim kat komuter stesen...."Tq aaa him....sudi dtg KL temankan mak ndah n hakim....lepas mu fly ke cairo kek g..tatau la nak mintak tlg saper lak...tunggu lokman available lak la...tahun depan la freenya dia pong..hahhahah..sepupu mu hok lain kecik2 lagi..tak leh nak mitok tlg lagi...mike jer yg dah besar2 belaka...."

Ekceli mak tehnya plan nak suh Abg rahim dtg KL school holidays kek g..leh bwk adik2nya sekali Lokman, Naim, Mad n Bir jenjalan cuti sekolah...tp dah jd gini la plok..huhuh....

For papa...balik la cepat pa...ni dah tingat kat papa ni..sedih la plok rasa...hihiih..cian hakim pa...nanti dia kuo masuk bilik cari papa dia....pa..pa....n sian dia ngigo2 sebut nama papanya..n for papa behave good yer pa....yer la papa is on handling politiking matters...papa masuk "kampung" org tu.....pandai2 la...:)
posted by Mama Hakim @ 1:33 PM   0 comments
Monday, August 11, 2008

Riadah...

rest dulu...selepas exercised.....mkn nugget tu..mama goreng nugget...
possing ngan mama yg nampak sedikit berisi.....walla.....
tgk per tu ?? terbutang mata.....mama pong makin tembam...nampak pipi tuh...
tunggu papa cek tayar keta....
punggah brg2 dulu la....pa ni lambat la plok cek tayar ketanya...
huhuuhu dah leh main.....main gelongsor la...n pusing2 jer dia..dah dpt kaki la katakan....
lepak2 kat tmn..tunggu papa lak exercised.....


sepetang di taman tasik kelana jaya lagik...hiihi..mama tak exercise..maleh nak pakai track suit...ptg ni mama plan nak masuk gym....dah janji ngan papa...hihiih....pah g taman...mama ajak g giant kelana jaya lak....alang2 dah dekatkan.....reasons nak survey susu hakim.....ahhaha....masuk jer giant...hakim wat peel lak....jerit2..nak tu nak ni...ropernya nak biskut..amik la satu balang...dah amik sibuk suh bukak lak...tang tu gak suh bukak...kak..kak....kak..jer la...ayat dia.....mama nak tgk fishes.....tp tak beli fish..beli udang jerk....malas nak lama2 sebab budak tu asyik suh bukak jer biskutnya...terus q up nak bayo jer la....habis bajo jerk..terus bukak balang biskut tu....baru diam.....


Labels:

posted by Mama Hakim @ 9:15 AM   0 comments

Kereta o kereta....

Citer petang khamis lepas....ari tu plan nak blk awai sebab headache..nak g gym pong cancel..tp....hahhah..ptg itu..tgh syok tunggu papa...trut..trut...around kol 6 pm..msg munyik....adoi....keta papa rosak kat tol jln duta.....alos la...cam ner ni?

okla mama turun gym la dulu sementara tunggu papa ni....setengah jam dlm gym..papa kol lagik...papa suh blk kija ngan opismate papa...uncle shahrul n auntie lia n abg alan jemput mama kat opis ari tuh....n terus g amik hakim umah bbsitter....hakim spt biasala naik keta org...takut2 jer dia....n diam jerkk...abg alan ajak ckp pong diam jekrk....syukur....azan maghrib tu sampai la rumah kami 2 beranak....alhamdulillah....papa tatau la cam ner ngan keta rosak tu.....tq byk2 tu uncle shahrul n auntie lia sudi jemput kami 2 beranak ari tu......nyusahkan korang jerkk....tp mama ckp mcm tu kat auntie lia..dia ckp akak ni ngada2 ler....hhihiihi

sampai rumah siap la apa2 yang patut.....yg penting sempat juga mama mandi...hhihii..bukan apa...riso la mama duk dlm blk air...budak kecik tu nanges carik mama dia....kalau ada papa x per...gilir2 la....so mama kasik dia mkn biskut n buatkan susu siap2..pasang tv astro oasis....n letak dia depan tv.....so sambil dia mkn n tgk uncle munif berzikir tu...mama diam2 masuk bathroom....mandi pong ala kadar jer...asik tingat hakim sorang kat luo tuh....tak senang ati la..

mlm tu kami 2 beranak watching tv sementara tunggu papa balik..n mama menunggu budak kicik ni tdo....sonok sakan dia tgk mcm2 aznil...tom2 bak...n anak2 anmum essentials tu...hihih..sehinggala merengek nak tdo....masuk buai....mama pong tak sedo hakim tdo kol baper..sebab masuk buai..mulutnya totek2 lg....tp mama lak yg trtdo dulu..hiihih....sedo2 dah kol 10 lebih papa lom blk...mama lom dinner lagi....

mama tunggu papa sambil tgk tv.....mata dah ngantuk...tp nak tunggu papa gak la..kdg terpejam2 dah mata ni...tahan jer la...papa sampai rumah kol 1 pagi...huhuuh..sian papa....blk muka monyok jerkkk....keta rosak teruk..langsung tak leh gerak....kena tow dr jln duta ke sentul....gear apa ntah rosaknya.....tensen jer muka papa mama tgk....hiihih...mama pujuk papa..tak per la...hiihih....tp dlm hati....memang geram pong kat keta tu....selalu buat hal....umo muda lagi....baru 4 tahun....papa amik keta tu mid of 2004....mmm...keta malaysia la katakan....mcm2 halnya....ikutkan hati mama ni....pa tuko keta lain jer la...tp papa seperti biasala...sabarla dulu....sayang sgt papa ngan si hitam manis dia tu...:)

so jumaat..kami 3 beranak bercuti di rumah...hiihihi....keta kat workshop.....leh siap jumaat tgh...hihiih....kopak jugak la savings....upah repair keta cecah ribuan ringgit gak ari tu...mmmm....keleta..o keleta.....WLW....
posted by Mama Hakim @ 8:22 AM   0 comments
Thursday, August 7, 2008

Gym n Fenin.....

Gym.....mama plan nak masuk gym ptg ni....semua kelengkapan ke gym dah siap bwk ni....tp rasa mcm headache la plok....fenin...mama rasa ada ada 2 sebab mama fenin ari ni.....:
1) dari pagi duk ngadap numbers jerkk...analyze results anak2 angkat SPM level ni.....fenin tgk prestasi depa tak baper nak ok pong ada....hantar report byk merahnya...esp..subjects add. math...physics, chemistry n bio.....cam ner nak jawab ngan bos besau nu....huuhuhu....
2) td lunch hour ujan....n mama tdo.....n terlajak tdo..punyala best tdo.....sedo2 tgk lampu kat luar blk dah terang n tgk jam dah kol 2.15...so bangun mcm dlm keadaan terkjeut la gitu...tu bleh jadi headache gak tu......

So dah YM papa siap2 ni..mama tak jadi masuk gym...hiihih....exercise kat rumah jer la..hiihi..kalau budakctu tdo awal sempat la exercise..kalau tak sama2 exercise ngan dia la...hahha....hiihih...mama ni bukan apa yang nak ke gym ni...hhiihi..terasa badan ku makin berisi la...hhuu..ari tu timbang2....58 kg dah..dangerous tu...lagi 2 unit jadi 60....dulu time single mingle dulu....48....time berdua....54 kg....time bertiga ni 58 lak...harus dikawal tu....lagi pong raya ni mama buat 2 pasang baju fesyen2....kalau badan naik cam ner nak pakai...sayang jer terperap dlm lemari....baju2 kebaya time anak2 dara pong dah ketat sendat ni....bila la boleh ku sarung balik ni....okla..nak sambung wat kija lak...tak larat da ni ekceli..lagi pong in mind skang terbayang2 muka hakim tunggu kat umah bbsitter tu....kalau ptg2 cam ni la selalunya mood kija pong kureng....okla merepek byk dah ni..adiosss
posted by Mama Hakim @ 4:19 PM   0 comments
Tuesday, August 5, 2008

surat.....



hihiih...ptg ni mama receives a letter from atuk hakim...hihiih..terasa macam sungguh excited...sebab dah lama tak dpt surat dr ayahku di kg sana...hihihi...dulu masa belajo ada la jugak ayah hantar surat bagai...la ni....yile'..zaman makin canggih kan la ni....mcm2 ada....


ekceli surat ni....atuk poskan ari ahad tu....mama emelkan borang sumbangan bulan ramadhan utk sedara mara kat kg isi...so dah isi...atuk poskan ler balik borang yg dah diisi tu....:)
alhamdulillah tahun ni...my company still have allocation for the sumbangan ramadhan....utk masjid2, surau2, rumah anak yatim, anak yatim itself, n fakir miskin....n for each staff allocate 4 org susah utk dibantu....tahun lepas 5 org..tahun ni reduce the number...n alhamdulillah mama diberi kesempatan dan kepercayaan utk menguruskan sumbangan pada tahun ni...syukran...proposal sumbangan already approved by dato'...tunggu proses jer la..due date is a week before rombongan umrah ke makkah..insyaAllah boleh....kalau tak sempat...agak susah jugak mama nak handle without en. nazri n others AJK....n apa yang penting semoga sumbangan ini sampai kepada yang berhak....dan diberkati hendakNYA....ameen..:)
posted by Mama Hakim @ 4:46 PM   0 comments

In action....

hakim with abg rahim...singgah solat subuh n bekpes kat rnr genting sempah on the way balik ganu last 2 weeks....
hakim suka singgah sini...tgk birds...
on the way blk kl lak ni....buat peel anak mama ni..
tanak duk ngan mama..nak duk ngan papa...cam no papa nak drive dik??
muka tak baper nak sihat...have flu n cough....tp have to g umah abg emran gak....

posted by Mama Hakim @ 4:38 PM   0 comments
Monday, August 4, 2008

Citer Ujung Minggu

Weekend...sabtu yang separuh hari boring....boring sebab papa attended course at Cititel...n disebabkan course itu kami sekeluarga tak dpt nak attend wedding ceremony kak long, kak ani dotter...tak nak dapat jumpa warih papa yg dgr citernya satu bas dr kg.....to mak long n kak ani.... bukan tak nak pi...tp papa hakim ada kija la sabtu tu....n mama n hakim duk bermain2 dirumah jer la....tak dpt nak buat kija selain masak...tu pong setelah ditidokan budak kicik tu....main n main n nyanyi....hakim have a lists of feveret song....uncle mcdonald...row row ur boat...ba ba ba black sheep...london bridge...twinkle2...are u sleeping...ni la antaranya....alhamdulillah around kol 4 abg myo n the gang sampai ke rumah...abg aqil yang tgh berpantang tu ekceli...abg aqil dah sunat....tp tak nampak gaya org pantang pong..lasak semacam jerkkk.

ahad....pack of family activities....huuhu....pagi kol 10..sarap at kedai mamak...n seperti biasa jumpa opismate mama..uncle yus....biasala org bujang....n then terus p pureen sales kat PJ....huuhuh...masa sampai tak ramai lagi org...tp parking jauh gak....n mujo la hakim behave gud...tak nangis n nak duk dlm buggy...n tp sat jer nak duk dlm buggy ..org dah dpt kaki..nak jln la....

okla....for a while mama postponed dulu la entry ni....prepare to auditor meeting on 9 am...hhuhu..1st time as an internal auditor...have to learn more n more.....tambah2 lagi my auditee is the top management.....walla wes....

k sambung balik entry ni....pureen sales beli apa?? dapat la 6 pasang baju basahan hakim...beli botol susu...diapers nenek hakim..wet tissues...shower....n beli ubat gigi hakim....gigi dah byk...tp tak mo gosok gigi tu....1st time kut....biasala...ada citer lawak kat pureen sales tu...hahha...masa nak kuo pintu pagar tu terjumpa abg myo n mamanya, n abg aqil n abg rahim...tp abg myo punyala takut ngan belon2 pjg yg terlentok2 kat pintu depan pureen tu...hhahha..dia tak mo masuk...beria takut ni....tp mama pasan..dia ni dr dulu takut kat belon2 tu...hahha....muka pucat giler..n tarik2 mama dia ajak lari...sampai la...org pureen tu pasan...n dia ajak depa masuk ikut laluan lain...cian abg myo...penakut tu....hiihih

bertolak dr pureen sales....mama ajak papa g kl....plan nak ke nagoya n gulatis jalan TAR sana...tp papa dah boring n tak mo g kl...dia ajak g shah alam jerkkk...so...g gulatis shah alam lagi utk memuaskan hati mama..yg berkenan ngan sepasang kain lagi.....dapat kain tu.....anak n papa dah lapo.....g plok mkn kfc kat plaza alam sentral....n alhamdulillah hakim behave good too...may be sebab lapo kut....mkn jer la kat kusi bb tu.....kuo kfc g lak nagoya utk cari kain baju melayu hakim..dapat la 2 pasang....theme color raya tahun ni may be biru n oren....papa tak buat baju melayu tahun ni....pakai setahun sekali jerk...nak pakai g opis tak leh plok...n lagi pong kolor oren n biru tu papa dah ada...so recycle jer la....perbelanjaan berhemah pa kan...hiihihi...on the way nak blk..mama ternampak kedai baju ladies..mcm menarik jerk..singgah sat...n berkenan satu skirt labuh for office attire....:) dah penat....blk la...budak kicik pong dah penat jalan2...jln jerkkkk....ke hulu kehilir....baru dpt kaki katakan..

ptg tu bestnya...hakim dah tdo....mama start memulakan agenda melipat kain...byknya kain 2 bakul...start kol around kol 7 pm n till kol 9 pm....huhuh..penat..tp yg bestnya...papa willing nak masak utk dinner....hihiih...sonoknya....walaupong papa masak sambal sardin n goreng telur jerk...tp sedap pa....:) (psst...lain kali leh masak lagi...).....tq pa....so disebabkan hakim dah tdo..ingatkan tdo sampai pg la...ropernya...around kol 9 lebih anak dah bangun...mcm lapo lak anak ku...bg mkn biskut jer la..sebab memang tak masak lauk hakim....mmm....sian lak...so ajak papa kuo bwk hakim makan kol 10 pm tu....hhuhu..mama dah ngantuk ekceli...n blk rumah budak kecik tak mo tdo lagi...lahai meragam lak dia....tdo buai tanak tdo bwh tanak.....m....menangis n jerit jerk..sapu minyak pong tak jalan...tatau la naper....tp hakim ni memang mcm tdo tak lena....so efeknya mama n papa pong tak leh tdo lena gak la....mlm td..len mcm jerk mengamuk nak tdo...lahai anakku.....sian hakim.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:18 AM   0 comments