" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Thursday, August 28, 2008

Admitted lagi..

saper yg kena admitted lagi ni? m....Amirul Hakim....naper??? Athma la...mm..now kami bertiga berkampung di room no. 22o paed ward, tawakal specialist centre....dah 2 mlm kat sini....mama dah on leave 4 ari ni....kalau kira besok 5 ari la dah..huhuuh....nak buat cam ner..anakku tak sihatkan....wateva family comes first la....:)

rentetan hakim kena athma...
1) jumaat tu dah cough...papa dah pi sambung ubat kat pakar sinseh cina taipei kat bandar baru sentul...tp tak jln nampaknya kali ni...agak kuat serangannya..kebetulan on jumaat mlm..opis mama wat kenduri tahlil aka sambut ramadhan n doa selamat rombongan umrah ke mekah jugak...sema keluarga dijemput...plan awal nak bwk hakim n papa sekali...dah siap mentioned awai ke planner majlis..tp ptg tu hakim mcm tak ok jerkk..so cancel la..mama sorang jer yang pi..hakim n papa duk umah....mlm tu mama blk rumah around kol 10 mlm hakim dah tdo..n kol 12.00 tgh malam..hakim nampak mcm semput n susah nak tdo...batuk2 tak lepas jerkk...nafas pong lain macam....so we drive to PPUM emergency unit...setelah diberi neb. 2 kali....n sayang sekali disebabkan hakim menangis sgt n agak kuat...mr doc tak leh nak dgr sound dr lung dia...huhuu....so tatau cam ner status..agak kritikal atau tak....around kol 3 pagi lebih kami sampai rumah semula...n sabtu siang hakim spt biasa..tak mcm kena serangan athma pong...

2) ahad siang kami duk rumah jer...menyetelkan tugasan surirumah....n ptg tu hakim nampaknya semput lagi....dia ckp pong mcm penat....tak leh jadinya....we decide go to Emergency Unit @ Sg. Buloh Hospital lak kali ni...around kol 3 kami bertolak n setelah diberi neb 2 kali n ubat kami pong balik rumah around kol 7 ptg...mlm tu alhamdulillah mlm tu hakim dpt tido ngan selesa....

3) isnin mama on leave..emergency la kiranya..sebab nampak hakim tak ok lg....mama ni kalau anak kurang sihat susah n berat hati nak hantar ke rumah bbsitter....sian kat anak...rasa menyusahkan akak tu nak jaga anak kita yg kurang sihat....n better jaga sendiri....terjamin everything..:) ekceli plan nak bwk jumpa paeds at tawakal ptg isnin tu...tp nampak dia mcm oklak duk ngan mama kat umah isnin tu..main2 n berganasnya...so mama msg papa tak jadi la kita g tawakal ptg ni...lagi pong papa mentioned mama dia kena siapkan report...n isnin mlm tu...hakim nampak very the tak oknya...rapidly breath....batuk yg teruk....n vomited jugak....n sekali lagi kami ke Emergency Unit @ Sg. Buloh Hospital on 12.30 tgh mlm tu...sampai sana...terus bagi neb....2 kali neb..lung still not clear...n doc mentioned phlegm byk....so after 3rd neb..doc decided to do suction....huhuh..siannya hakim....mama spt biasa tak sanggup nak tgk "proses suction" itu dioperasikan ke atas hakim...tp dr jeritan n tangisan hakim tu mama tau sakit nya.....siannya....kalau boleh tak nak dgr pong..nak lari jauh2 masa proses tu berlaku....sian dia....hanya papa n 2 org nurse yg masuk....n after the process finished mama spt biasa akan interview the nurse...bla...bla....yg paling penting nak tau..byk ker phlegmnya yang keluo?? banyak kata nurse tu....mmm....dalam hati mengharapkan sebaliknya....arap2 la sket jer...kalau sket anakku ini tak la teruk athmanya.....mmm...n tanya papa lagi..byk ke pa?? pa pong ckp byk...kolor apa?..bla..bla....n selepas kena suction tu...dr. suh bagi hakim 1 neb lagi....then habis last neb tu kami balik la kerumah....around kol 4 pagi sampai rumah....ujan pagi tu dik yer....sian adik....

4) selasa morning....we drove tu tawakal hospital to have consultation with dr. sheila..hakim's paeds....ekceli beberapa bulan lately ni kami jarang berkunjung ke tawakal hospital..sebab condition kesihatan hakim yang agak cemerlang dan memuaskan hati....n alhamdulillah pagi tu...tak ramai patient dr. sheila...register terus dpt jumpa her...she checked everything...chest...lung...ear...n tekak sema....lung tak ok...sebab too many phlegm...n tekak pong dah mcm bengkak sema...patut la anakkku itu tak nak menyusu dr ptg semalam...nak plain water jerkkk...mm....tekaknya sakit ropernya....heavy cough la tuh...n dr. sheila decided to admit him....have to take neb each 3 hours....gitu la...hikayat pengkisahan kali ini....

tatau mana silap mama..apa kurang papa.....tup..tup atau kalau ikut ayat papa..tak alih2 jer kena serangan athmanya..tidak ketahuan dia mana puncanya....tp setelah di muhasabah diam2 mama rasa antara puncanya ialah:

1) kami tukar susu dr NAN HA2 ke enfagrow...n ari tu tadak enfagrow kat kedai kami try kasik sustagen..lom habis minum sustagen tu sekotak...dah jadi mcm ni...n berkuatkuasa pagi selasa tu mama dah change mind....harus beri NAN H.A 2 jugak..tak kira la mahal pong mahal la...tak sanggup tgk anakku lelah ni....pagi selasa tu jugak papa g beli susu NAN HA2 kat kedai...n enfagrow ada sekotak lagi lom bukak kat rumah sebab bbsitter hakim kol on isnin..ckp susu hakim kat umah dia dah habis...so mlm tu suh papa beli enfa....
2) khamis mlm tu...mama kasik hakim mkn epal....dia mkn tak sampai suku pong....ekceli ada certain fruit tak sesuai utk athmatic...esp oren, tembikai.......n buah yg masam2...byk makanan kena pantang n jaga....
3) dan kurang disiplin dlm penggunaan inhaler...esp. seretide...sayang...ekceli dr. manage to stop his inhaler usage on this sept......tp dah jadi gini...kena postponed lagi la....sampai bila ntah la....arap2 selepas ni tadak lagi la..
4) wheather yang tak menentu di kl lately ni....

wallahu'alam.....ini just perkiraan hisab muhasabah diri dr mama jerkkk...yang sohihnya ini sema qada' dan qadar yang telah ditentukan oleh Allah....:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 9:26 PM  

1 Comments:

At August 29, 2008 at 8:41 PM , Blogger no need to reveal said...

  alaaa...siannya hakim..camne dah sekarang keadaan dia..hopefully semakin ok...saya doakan semoga hakim cepat sembuh...saya ni kalau anak sakit sama gak la cam awak pidah..bimbang sangat2..hmm...  

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home