" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Sunday, November 30, 2008

Vacation....

Di sini la kami telah ber"vacation" selama 2 days/a nite...
Kali ni....kami menginap di sebuah service apartment yang agak besar..
sebab ada kali ni kami bercuti ala2 pre-family vacation...
sebelah mama jerk...3 keluarga semanya...
(sebelah papa next time la yer pa)
sema adik badik mama yg berada di KL mama angkut sema....
family mak teh....n family ailong...
hihiih..sonok...ramai2 ngan anak buah...n adik badik...

ni dapurnya.......
ni hallnya.....

ni second bedroom....

master bedroom....ignorekan ajer la 4 org pelakon tambahan kat belakang tu yer..

n ni balkoninya....betul2 facing the sea....n kalau air pasang...air laut tu ada betui2 bawah balkoni....cantik scenenya....
kami bercuti ke PD.....
n kami menginap di Corus Paradise Resort PD....
details about this resort boleh la klik sini

Labels:

posted by Mama Hakim @ 11:11 PM   0 comments

Jom....

Awal pagi sabtu....
hakim dah bangun awai2...
macam dah tahu jer nak jalan-jalan ari tu....
bersiap ngan beg besar......mcm nak g jauh jer erk...
hakim ke yang nak drive ni....

hakim test power dulu la ma....sebelum betolak checked apa2 yang patut dulu...

jom..kita ber"vacation" di hujung minggu.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 10:58 PM   0 comments
Friday, November 28, 2008

Laptop Hakim....

Around kol 5.30 pm td....
papa kol mama.....
papa kat kedai menan ni...
belakang rumah kami jer kedai tu ekceli.,...
dia tgh pilih2 laptop utk hakim ni....
nak yg cam ner.....
mama ckp la nak yg interaktif sket..
byk function bla..bla....huhuh....byk gak spec. mama ni...

ni ler ropernya lap top baru hakim.....
ni monitornya....kecik jer skrinnya.....papa kata sema skrinnya kecik...

ini....keyboad n papan pemukanya....

gini ler ropernya....ekceli beli laptop kat hakim ni...
hihih..ada hiden agendanya..
sebab tak mo hakim kaco mama n papa lagi bila kami guna lap top....
boleh suh dia guna laptop dia jer ler...
ntah la umpan kami ni menjadi ke tak..
just wait n see jer la...
posted by Mama Hakim @ 11:51 PM   0 comments

Jom tgk....

Ari ni papa cuti....
Cuti nak service keta katanya..
then dah kebetulan cuti...
papa jenguk jugak ke John Master & Schwanzenbach sales kat puchong....
hiihihi...mama teruja gak nak tgk...
apa yang papa beli kat sales tuh....
jom kita tgk papa grabbed apa....
3 helai t shirt utk mama.....tp...rasanya 2 jer muat....
selai lagi kena sedekahkan utk org yg muat ler...anyway tq pa....
yang itam tu mama dah pakai....kuo g beli brg kat tesco td...

3 helai seluo slack utk office attires.....2 helai seluo track....
n ada selai tiada dlm gambar sebab papa dah pakai awal....seluo khakis bermuda...

2 helai t shirt utk papa.....dan selai kemeja office attire.....tiada dalam gambo....
worth it la kata papa g sales ni....
all the above items cost papa about rm160 plus...
okla tu...
posted by Mama Hakim @ 11:37 PM   0 comments

Banyaknya sales...

Teruja sungguh mama tgk lists sales kat sns lately ni....
Banyak beno sales.....
ujung tahun gamoknya....n school holidays...
harusla berebut2 sales......
ekceli dlm byk2 sales tu....
there have 3 sales make me interested...
which is......
first....Corelle Corningware Stock Clearance....
second....john master & schwanzerbach stock clearance
lastly....pureen stock clearance...

the first sales is for tableware addict....
mama mcm dah kemaruk gitu ngan set2 correle n corningware ni..
this month baru jer order satu set pinggan corelle ngan auntie zira...tp lom dpt lagi...
stok lom ready......ra pilih design hok lawa2 sket ra erkkk....
sales corelle ni bulan depan....december ni ler...teruja gak nak g nih....
insyaAllah i'll be there jika tiada aral melintang....

the second sales....for men apparels...
huuhuh..maknanya utk papa la..
baju kija...seluo kija...
t shirt....seluo track sema ler...
sweater...tie pong ada...wallet....n belt jugak.....
n ari ni kebetulan papa cuti.....
so papa dah pergi sales ni before solat jumaat td..
tatau la apa yg papa shopping tu....
hihiih..nanti blk nanti mama tgk...
katanya beli t shirt utk mama gak...
3 lai...ihiih..ingat gak papa kat mama erkk.
tq pa....
n sori mama tak dpt temakan...mama kija la....:)

the last one....pureen....
hakim nya sales....
nak beli brg keperluan harian dia ler..
mcm shower....puting susunya.....pencuci botol susunya...
wet tissue....
n sales ni start esok...so kami tak available lak nak pi.
ada agenda lain lak...
tp...dah ada backup plan...
auntie mas sudi belikan utk kami....
tq ye kak mas...hihiihiih...:)
posted by Mama Hakim @ 2:55 PM   0 comments

Te Amour....

Petang semalam....
sekali lagi singgah makan malam kat Restoran Te Amour..
@ subang perdana jerkkk....
n kat situ ada fish besar dlm akuarium...
riuh rendah la mulut hakim main ngan fish..
plok tu fish tu bagi respons baik lak tu.....
siap ngangakan mulutnya kalau kita agah2kan tangan kat cermin akuarium..
gelak besar la hakim tgk...
n mulut hakim pong bising duk sebut....pishhhh..pishhhhhh......


hakim yang tak mo duk bawah....nak dukung......
turn mama lak yang dukung hakim......

mamanyer....kue teow tomyam..kaw sungguh la.....ekceli lunch hour ari senin tu...mama baru cuba dianya tomyam....best..kaw......then mcm tingat lagi....kena la singgah lagi....

papanya nasik goreng daging black pepper....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:26 AM   0 comments
Thursday, November 27, 2008

Closing Campus Life Program...

Ari ni khamis..
closing program anak angkat..
plan awal nak tumpang papa je ke UM...
if papa ikut federal hiway g kija..
tp..papa tak mo ikut sana lak..
jam katanya.....papa nak masuk hiway NKVE....
so...sulotionnya....mama terpaksa la mengeluarkan arahan kepada staff utk mengambil mama kat umah....
tunggunya tunggu kol 10.am baru gerak ke UM...
majlis bermula kol 11.0....
mujo la masa mama sampai sana...VIPnya lom sampai....
n ptg ni selepas memastikan semua anak2 angkat dah dpt bertolak blk....
except...anak2 angkat dari kelantan.....mama pong bertolak balik ke opis blk...
sebab bas depa mlm ni kol 9.00 pm....
kesimpulan dari program ini.....overall boleh dikatakan berjaya....
tp borang soal selidik belum sempat dibuat analisa lagi..
n baru sat ni....Dr M....datang menjenguk ke bilik mama ni....
n..mintak komen n pendapat mama tentang program ni..
apa yg mama dpt fed back dr anak2 angkat....
amat memberangsangkan sekali....
cuma biasa la ada la beberapa komen yg tak best....
adat la tu mama rasa....susah nak dpt yg betui2 perfecto....
n mama pong sempat soal selidik Dr M...
apa komen anak dia lak...sebab kebetulan anak dia join gak program ni...
n....since anak dia lak sertai jugak program campus life last year @ UKM...
so dia leh wat comparison ler....
n anak dia preferred lecture @ UKM lagi..
menurutnya ceramah yang diberikan lebih berunsur kepada halatuju pelajar selepas SPM...
pilihan bidang yang bersesuaian dengan minat dan kecenderungan pelajar.....
may be pihak consultant yang dilantik kurang berpengalaman....
atau.....macam2 la dalam kepala mama ni.....
huhuh.....worth it ke payment puluhan RMK tu utk mereka...
huhuuh....tak per la...esok ptg i'll manage a meeting.....post mortem....
gathering fed back n comment from all yayasan's staff....
besok pagi....huhuuh..spt biasa...special meeting mama....
arap2 z..dah prepared bahan utk meeting pagi esok...
lom sempat nak cek ngan dia ni.....
insyaAllah pepagi esok...sempat la mama cek apa yg patut tu....
okla nak blk dah ni....
jom layanz gambau dulu....

possed dulu sebelum bertolak ke UM pg td......boring sebab mcm lama menunggu..
mujo la make up lom cair....hihiihih.....
wah mcm gemuks gitu gambo ni....huhuuhu...bam..bam....tp memang la...lately ni badan mcm berat semacam jerk...adakah itu tanda-tanda....hihiih..tanda apa yer...tunggu jer la...ikiikik....:) ops...lupa nak wish...tq yer azizi....first...volunteer nak jadi urusetia program kali ni.....thanks a lot...second...sebab tlg jadi cameraman amik gambo ni tadi....azizi is 1 out of 118 yayasan's alumni... ur colaboration n participation hi-ly appreciated...dan memang dialu2kan oleh founder, Dato' J...toche....toche.....
posted by Mama Hakim @ 5:22 PM   0 comments
Tuesday, November 25, 2008

Campus life....

Program cuti sekolah yayasan...
Campur Life II....for SPM 2009 candidates....
kali ni set up @ kolej ke empat UM...
Mama from 12.pm to 11.30 pm duty kat UM semalam....
Malam tadi ada opening ceremony by Dato' L....
Agak busy sket la semalam.....ngan registration segala bagai mak nenek....
Sampai rumah mlm td...hakim dah tdo.....

Ice breaking....

Mama sempat possed dulu.....
posted by Mama Hakim @ 7:53 AM   1 comments
Monday, November 24, 2008

Hakim n bear...

Kisahnya bermula...
ahad malam tu...papa berkemas 2nd bedroom....
hakim n mama join sekali...
saja nak nyibuks ngan papa.....
huhuu...then hakim lak ternampak selonggok bear mama...
bear2 ni time dedolu nyer ler...
ada 4 ekor...tp dah sedekah kat anak buah mama seekor...
sian dia mcm berkenan sgt..kasik la kat dia seekor...
so tinggal lagi 3 ekor bearnya...
hakim nampak bear tu terus dia mintak...bear...bear...
huhhuuh...tak mo beri kat dia sian lak...
sebab bear2 a.k.a soft toys ni....di"haram"kan utk hakim.
kenapa??? sebab amat tidak sessuai utk hakim....due of bronchilitis..
awal2 lagi paeditrician hakim dah pesan....
jgn kasik dia menan softtoy..
so mama pong mendengar dan mengikut dengan patuh consultation dr hakim tuh...
tp....mlm tu sian lak dia...dah besar...tak leh nak main2 ngan bear jugak...
mama pong amik la kasik sekor bear kat hakim..
sonoknya dia bukan main...berdekah2 lagi gelaknya....
mcm2 dia buat....sonok mama nampak....
jom kita tgk gelagat hakim ngan bear.....
baringkan bear atah sofa dulu yer...

hug the bear...bestnya.....empuk jer.....

bear...jom baring lagi......

bear driving the car....

sonoknya anak mama ni......

duduk la elok2 bear.........

ok....hakim driving.....bear cycling lak.....

hakim tolak bear jer la dari bakang....sebab bear tak leh gerak....

ok dah penat main....jom bear...nak susu......n jom kita tdo....
posted by Mama Hakim @ 8:22 AM   0 comments

Hakim ralitnya tgk tv...

hakim skang ni suka no melayan cartoon kat tv...
especially channel ceria...611....
mama n papa switch jer ke channel lain..
bakk...bak....tu dia akan cakap...
nak tom tom bak la tu maknanya....
so maknanya kami kena switch blk ke 611....
huhuuhu....dari pagi sampai dia tdo la tgk ceria jerkkk...
kdg2 kalau dia leka main menan dia mama switch gak...
eee....boring gak duk tgk cerita yang sama jer ulang tayang 5 times a day....
geng bas sekolah, hikayat putra shazlan, tom tom bak, adi dan ayah......
tu lom masuk jim jam n sunny, roary the racing car, thomas n frens, loopdidoooo....
huhuh..tp sabar jer la...keutamaan utk anak dulu..hiihih

baiknya landing tgk tv tuh....
hoh....tak sedar mama snapped
bestnya citer ni....
tak sempat nak duduk tu.....

sambil mkn roti pong best gak layanz cartoon ni...

muka suspens jer ni.....

pa jom la join adik tgk tv gak....
sambung tgk tv ke mlm hari lak...sampai la saya ngantuks....sekian.....
posted by Mama Hakim @ 8:16 AM   0 comments

Citer Ari Minggu

Ari minggu yang lepas sabtu ahad..
Tidak ada aktiviti yang menarik sgt pong..
Biasa-biasa aja...
mama pong tak baper sihat lagi..
fever ...cough n flu...
idung pong depe jer cakap...
sungguh tak best....
mkn ubat selsema tu lagi la..
ngantuknya.....boleh tak.....tgh kasik hakim mkn bekpes...
mama leh tertdo....
hhihi.....mama terkejut...sebab hakim panggil...ma..ma....ma.
nak suh tambah lagi air milo dia....
huhuuhu...
ngantuk sesangat..penangan ubat selsema..
doc. dah ckp...ubat ni kesannya sangatla mengantuk....
n wiken tu....dapur mama pong tak berasap..
papa ckp mkn kat luar jerkk..
sian tgk bininya yg lembik je tu kut....
pagi kedai mamak ler...
tghari mama nak mkn sup.....
so pi la carik kedai sup yg glemer sebelah masjid airport subang tu..
mujo bukak....kaw jugak supnya.....
malam....mkn sup lagi...mama tapau jer sup dr situ.....

ubat2 mama....2 plastiks ni ha.....
nasik lemak kedai mamak...

awat muka lagu tuh?? sedih ker mkn nasik lemak tadak lauk???
roti arab papanyer ler....
posted by Mama Hakim @ 8:07 AM   0 comments
Sunday, November 23, 2008

Macam2 la..

Tadi kol 8 pm....terkejut tgk buletin utama...
kes pompuan panjat bangunan untuk bunuh diri...
yang memalukan itu...orang kuala berang..
yang lebih memalukan....pompuan tuh...
hanya la berkemban sahaja....

terus mama amik handset msg aicik sedi..
kezen mama.....ekceli dia baru jer tepon mama kol 6 ptg td..
borak la mcm2...
tp dia kata lupa nak hapdet pesal tuh..
habis jam satu kola berang td....

n msg kakak n aimat n aihim gakk..
kakak ckp..pompuan tu org kg getang...
ada anak sorang...
marahkan lakinya kawen lain...
sian lak...aduhai lelaki....
n aimat pong terus kol mak ndah....
tanya dia bangunan kat mana tuh.,..
katanya..bangunan tu 4 tgkat....kat trafic light kat smtai..
o..bangunan baru tu...
tp.....yer la....bunuh diri tu ...amat berat sekali hukumannya...
tp....org lelaki....naper la wat naya kat bini erkk...

baru jer jumaat lepas...
kes gadis nak terjun bangunan gak kat kola trg...
ni sebab frust ngan pak we nya ker??
huuhuhu..mikir singkat la ni.
st00000peeeeeddddd nguhhhhh la.....
mcm2 ada kat ganu la ni....
budak pompuan tu kena dakwa dek polis la....
tp pompuan kat kola berang tu....rasanya tak kena dakwa
sebab memang ada masalah mental pong erkkk...
dalam masa 3 ari ada 2 kes macam ni...
yang tak best kat mesia ni...
kes2 gini macam bermusim lak jadinya.....
atau tiru meniru..ikut mengikut..
repeatation.....duplication.....redundant....
ikut hok comel tak per...
ikut hok udoh...tok payoh ler......
okla....nak stop dulu ni.....
myhakim n papahakim pong dah tdo dah tu....
nak tdo etek la....
esok nak kija dah...
till then kita berblog lagi k..
posted by Mama Hakim @ 10:35 PM   0 comments

Agenda jumaat...

Jumaat...
Ari jumaat tu mama tak masuk opis....
pertama...sebab demam makin teruk...
dah g kinik mkn ubat pong tak ok gak...
second.....mama ada "kija"kat kl nun..
hhiiih.....
seawal pagi dah kuo umah.....around kol 7.10 am gitu..
kol kak zakiah siap2 sebelom kuo tu..
ari ni kami anto hakim awal sket kak yer...
tak der la kang sampai umahnya dia terkejut...
naper awal sgt ari ni....ckp siap2....
pas hantar hakim terus kami berdesup ke kl...
sampai tempat dituju around kol 8.10 am....
lambat 10 minutes...
hihiih..hihihih....
n papa bergegas ke Subang Jaya lak...
papa pong ada urusan kat Subang Jaya ari tu....
mamanya urusan selesai around kol 11.30...
msg papa....papa ckp....dia pong dah selesai urusan kat PJ...
tunggu papa dtg amik....
huuhuuh..papa sampai mama ajak papa lunch sekali..
lapo la.....sedap lak mkn ari tu..walaupong badan tak baper sihat..
makan ikan bakar ....tambah sedap mkn ngan seben...
leh pau papa..akkakkka..
selepas makan...papa nak masuk kena masuk opis balik la....
n..ari jumaat kena g solat la...
huuhuhu....so mama ni cam ner....
papa kata pandai2la lepak kat ner...hihiih..
harus la mama tahu papa nak anto mama kat ner...
ke sogo ler.r...
sonok tp.....badan tak baper sihat la......
mcm kureng mood sket nak shopping....
ngan tekak kong keng kong kengnya...
hidung sosek..soseknya..
tp mcm dipaksa gak oleh papa utk shopping aritu...
siap bagi cc dia tu...
harus la mama pong buat2 sihat sket..akkakaka....
kebetulan lak sogo ada warehouse sales kat tgkat 7 tu...
special tuk sogo member cards only....
terjah tgkt 7 dulu ler.....
ramai lak orgnya....
tak perla.....layanz shoping sengsorang...
yang best ada pyjamas cartoon network....
harus la mama rembat 4 pasang utk hakim...
barang dapur n perfume n lain2 brg byk gak...
then jumpa maternity blouse yang lawa n murah gak...
hihih....beli gak.....tak per la...mama lom ada rezeki...
kasik adiah utk mak teh la...rezeki mak teh dulu....
around kol 3.00 ptg mama kuo dr tgkat 7 tuh...
fuh..penat badan ni...
round kat ladies dept. dulu....
dlm kepala nak carik padini maxi dress....
tp.....ladies dept...ada renovation......
gallery utk padini lom dibuka...
save duit papa...kalau tak melayang la ratus2 lagi...
tak per....bulan depan la mama nak carik dress tu....insyaAllah
kat midv ada padini outlet jugakkan....
dah la jenjalan...tak larat dah badan ni..turun minum dulu....
plan nak lepak kat mcd jerkkk..
tp..ramai la...huhuuhu..lepak la dulu kat tempat mkn tepi2 tuh..
makan jeruk best gak ni...
layan jeruk dulu semangkuk.....
then baru order mc d...
mcm tamak gitu.....
kol 4.45 baru mama gerak naik ke tgkt 7 blk....
sebab mama tak larat nak bwk beg3 plastik hasil rembatan mama td...
tinggalkan jer kat tempat brg tgkat 7 tu....
satu usaha yang baik dan customer services yang bagus...
kol 5 mama waited papa betul2 depan sogo tu..
tak sabar nak blk rumah nak..baring...
penat badan ler....

ni ler hasil rembatan mama ka sogo ari tuh...macam2 ada kat dlm tu....see..plastik besau tu...harus la mama tak larat nak bwk....

ayam goreng mc d yang ditapau....2 ketul jerkk....mama suka ayam goreng mc d ni....ala2 feberet gitu.....nak2 yang spicy nyer....

yum...yum....jeruk yang dah tinggal sket dah....bestnya makan jeruk ni.....byk gak mama mkn....makan sengsorang sambil tgk2 org ramai kat sogo tu...mcm2 peel....
posted by Mama Hakim @ 7:56 AM   0 comments
Thursday, November 20, 2008

PERINGATAN UNTUK SUAMI....

Tadi ronda2 kat blog kengkawan...
jumpa menda ni.
rasa macam nice to share la..
sesama la kita membaca dan menghayatinya...

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias ! rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda.

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.I thought wives are only supposed to provide that service, bukannya jaga anak, masak, mencuci dan sebagainya!

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga. Ada suami, isteri s eda ng makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax seda ngkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan beda l semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh. Frust, tau tak!

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda Cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami ‘degil’ tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah,bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur?Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya. Jangan sampai isteri nak mampus pun tak perasan.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga. Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali.

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah,perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.



Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.Allah s.w.t. berfirman‘Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan’

posted by Mama Hakim @ 1:08 PM   0 comments
Wednesday, November 19, 2008

3rd Anniversary..

Today.....19 November 2008
3rd anniversary papa n mama...
3 tahun lepas kami disatukan...
3 tahun lepas kami diijabqabulkan...
3 tahun lepas kami disandingkan....

Pa..my beloved....love u so much......
Semoga mahligai impian kita semakin utuh dan teguh...
Semoga kita sama-sama menjadi good n great papa n mama kepada zuriat-zuriat kita...
Dimurahkan rezeki yang halal..dipermudahkan segala urusan akhrawi dan duniawi...
Dikurniakan anak2 yg soleh n solehah.....good n great kids....
We're companions and set to each other....:)
amiin.....:)
posted by Mama Hakim @ 3:49 PM   0 comments

Telah di tag

Buat pertama kalinya ari ni mama melayan tag...
hihiihi....
ari tu cik ieta dah tag mama tp..lupa lak nak respons...kiki...sori yer cik ta.....
nanti tag la lagi..i layanz....insyaAllah..

THREE NAMES THAT FRIEND CALL YOU
Fidah
Fida
Pid (Pidah pong ada...tp honestly la...tak suka org panggil nama ni...hiihihi...tatau la naper...)

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE
9 Februari 2007 (besday my little angle....amirul hakim)
19 november 2005 (our anniversary..yup..true....today is aour 3rd anniversary)
8 september 1977 (my beloved besday...)

THREE WAYS TO BE HAPPY
Shopping.....
Bercuti....
Bergurau senda kami 3 beranak.....

THREE OF YOUR FAVORITE SONGS AS OF NOW
suka lagu industang...
my baby you
love story...

THREE PERSON YOU MISS FROM YOUR PAST
my x osmet..vista gang...
my x skulmates...secondary skul...linda...tern...jah....ipah...miss u all so much...
my x kuszamates....

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE THREE OF YOUR FAVORITE
lv handbang
bangle
car

HOBBIES
surfing internet...esp forum cari...
blogging....update blog...
cooking....

THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION
Europe
Spain
Switzerland

THREE FAVORITE CARTOON/ANIME CHARACTER
Thomas n frens
postman pat
kampung boy

THREE MALLS YOU USUALLY GO TO
Giant....
Sogo.....
JUSCO

THREE FAVORITE DRINKS
Orange juice
mango juice...
tea ice

THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG
Purse
CP
Access card

THREE FAVORITE COLOURS
black.
white
baby green

TOP THREE FOODS YOU LOVE SO MUCH
nasi beriani..
nasi ayam...
nasi tomato...

TOP THREE 'THINGS' SPECIAL TO YOU
cincin tunang n merisik
jam hantaran kawen
gambo scan masa hakim masih dlm perut mama tu....esp 3D pictures...so memorable...n sema pic tu mama collect n simpan dalam al quran...n now mama dah masukkan dlm album....

TOP THREE ATTITUDES YOU LIKE
honest..
be urself....
pandai jaga hati kawan....

TOP THREE FACES YOU LIKE
Hakim...
papa....
paipas...

THREE THINGS YOU'LL BE DOING TOMORROW
Miting....
Call IFCA
masak...

TOP THREE WHY YOU ARE BUSY AT THIS TIME
semalam mc..
due date submit JD ari ni....
memang kija banyak altely ni...

nak tag saper lak erkkk
-ita
- kak mas
- nor
- noni
- zira
posted by Mama Hakim @ 1:10 PM   0 comments

On mc leave...

Semalam...
mama mc...sebab batuk n sakit tekak....
huhuuh...
plan awal nak siapkan kija kat umah jerkkk....
byk kija nak wat....esp JD...sebab ari ni dia nya due date...
huhuuh...tp semalam tak hantar my little angel tu ke rumah bbsitternya...
hahahhah..cam ner nak wat kija depan lap top tu..
harus la dia panjat meja nak join mama sekali..
hhuuh..harus tak leh jadi ler....

then pg tu..
msg mak teh...
mai la umah adah....adah tak kija ari ni..mc..batuk....
hhiihi..
langkah kanan betu depa...siap jer masak utk lunch tu...
sampai la depa 3 beranak tu...
huhuuh
n mak teh lak ajak buat choc. cake...
hhiihi
so sesama la buat....
n sesambil buat tu...
tak sedar ropernya....hakim dah buat "sesuatu" kat depan tu....
huhuuh...
project baiknya....."caligraphy project on sofa bed mama"
jom kita conteng2...
mama busy ngan cake kat dapur tu...
huhuuh....
dan ini la hasilnya........

lagi satu tompok....
dah nampak tak lawa dah sofa bed ni...hihihi...
sayangnya.....
tp nak buat cam ner..
ada anak kecilkan pa.....
orr lain pong paham...
tp yg peliks tu mama tatau kat ner dia dptkan pen tu...
bestnya conteng2 ni...tu la mama n papa....
asyik bagi buku jer nak conteng....boring la...
sekali sekali conteng sini syoknya.....
empuk n lembut jer rasa...
mama terharu tgk adegan ni ekceli....
sebab nasiknya tumpah...dah mkn....
mama amik la kain lap....
nak lap....terusnya diambil kain lap dr mama.
lap sendirikk...
terkedu mama tgk.....
cake utk mak teh...
cake utk mama....
mama tapau utk opismate mama....
tapau utk rumah bbsitter hakim....hihiihih....esp today is mama n papa 3rd anniversary......:)
posted by Mama Hakim @ 9:04 AM   0 comments