" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, December 29, 2010

Kelebihan-kelebihan BISMILLAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH.
Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH
Pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah
Turunkan kepada Jibrail.

2. "BISMILLAH untukmu Dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap Mata pun sejak BISMILLAH diturunkan Kepada Adam." (Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin Terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang Dan terlempar Semua syaitan.

4. Demi Allah Dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit Melainkan menjadi ubat untuknya Dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu Melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia Dan mati syahid, maka bacalah
BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu Perkara yang baik.

6. Jumlah Huruf dalam BSMILLAH Ada 19 huruf Dan malaikat Penjaga neraka Ada 19 ( QS.AL Muddatsir:30).Ibnu Mas'ud berkata: "Sesiapa yang ingin Allah
Selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap Hari."

7. Tiap huruf BISMILLAH Ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata,"Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya Dan kamilah Kehebatannya."

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan
Mengangkat namanya Di syurga yang sangat tinggi Dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan
Bertasbihlah segala gunung kepadanya
.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur,maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian Dan kebakaran, maut mendadak Dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim,hinalah Dan masuk ketakutan Dalam hati is zalim serta naiklah keberanian Dan Kehebatan kepada is pembaca.
posted by Mama Hakim @ 8:14 AM   0 comments
Tuesday, December 28, 2010

Penantian itu seksosssss

mode sekarang tgh tunggu parcel
lallala....xcitednya
tp blom sampai kat tgn saya ni....
td miitng pong tak sepenuh jiwa coz tingatkan parcel itu..
lagi tak best..habis miting pong...
barang tak sampai jugak....
tp kita dah ada tracking number
n terus checked online....
status delivering is succesfull
n terus kita track siapakah gerangan officer yg terima parcel tu...
tak kenal pong...terus emel him..
tp blom reply..
dia kuo lunch dulu kut..
yer la habis miting td pong kol 1 lebih...
so tunggu after lunch hour nanti la...
apa kata incik officer....
hope..by this afternoon dpt la barang tu..
bikin surprise jer..
utk si pn pengirim parcel..
dun worri k..:)
dan utk si pn penerima parcel...
sabar..:)
n ari ni saya dpt 2 gud news....
Alhamdulillah....
n
Alhamdulillah......
syukur ya Allah atas kurniaan nikmat dan rahmat Mu ini..
moga akan mendapat lebih barakah dari Mu...
aminnnn
posted by Mama Hakim @ 1:39 PM   0 comments
Monday, December 27, 2010

Broken n injured!!!!

was happened on last wed/thurs...
pity him....
imaginekan saya angkat si dia yg tecik tu di sini....
terkejut giler saya petang tu....
dan saya menjerit yang kuat amat...
(rasanya itu la jeritan saya yang paling kuat yg pernah saya buat)
"adikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk"
satu taman perumahan tu leh dgr kut....
pas tu prangggggggggggggggggggggggggggggg
terus saya angkat beliau....
dan mujo beliau tidak bergerak...statik jerkk...
dan saya peluk beliau erat2.....
bergenang jugak air mata time tu...ngan dag dig dug jer...
dan beliau rileks n cool jerkkk....
alhamdulillah....tadak apa2 yg berlaku...
i meant no major injured....
dan beliau boleh senyum2 tu.....
sebab masa beliau membontoti saya masuk ke bilik tu pong
beliau menyanyi2 riang....lalla.a....sambil usik itu...usik ini....
beliaukan baru "dapat kaki"
sema tempat nak explore....
tambah2 lagi
baru pulang dr umah bbsitter la katakan..
hatiku girang bersama mama...
papa tadak...papa bergegas kembali ke opis pada petang kejadian....

minor injured di kaki comel beliau...
saya bersyukur sebab beliau selamat...n
moralnya....next time mama perlu lebih berhati2
mama doakan anak2 mama dipelihara dari sebarang mara bahaya....
amin.......
posted by Mama Hakim @ 1:55 PM   0 comments
Friday, December 24, 2010

Renungan 24122010

“Manusia tidak harus dengki sesama sendiri kecuali 2 perkara, iaitu pada orang yang banyak menafkahkan hartanya kepada kebaikan dan kepada orang yang berilmu yang beramal dan mengajarnya” (H.Bukhari)
posted by Mama Hakim @ 2:18 PM   0 comments
Saturday, December 11, 2010

KLIMS part 2

hakikatnya nak upload lagi beberapa keping gambo
tp tatau la masa upload tu ada poblem la plok..
so i release gambo yang ni dulu la...
the rest tu later la yer...
hiihihi
berlatarbelakangkan si jaket purple
adik yg dah ngantuk ni....
hiihihi dah tertdo.....
motor ka keta ni....
tak kisah la tp
suka tgk moto ni....
mcm klasik...
haunted pong ye gak...hihiih
posted by Mama Hakim @ 9:39 PM   0 comments
Thursday, December 9, 2010

Kuala Lumpur International Motor Show 2010

for those who interested
3-12 december 2010..
last day is this sunday...
venue is @ pwtc...
ticket price?
tak silap rm20 for adults
sempat lagi la kalau nak bawak kids jenjalan weekend ni..
ada bumblebee...
ada car pelik2.....
ada motor2 besar...
ada ferrari.....
mcm2 la...
posted by Mama Hakim @ 10:03 PM   0 comments
Tuesday, December 7, 2010

KLIMS '10

Kuala Lumpur International Motor Show 2010
07122010
dia yg admires sgt ngan car ni..

vespa...
lawa.....comel jerkkk
n rege pong comel.....
ada sebijik yg red in colour rm35k...lahai....
area protonnyer show area.....
mcm2 ada...lekir..
jebat...lekiu..tuah....
kasturi tak pasan lak...
n this is bumblebee!!!!! transformer...

more n more picca @KLIMS coming soon.....
posted by Mama Hakim @ 10:18 PM   0 comments
Saturday, December 4, 2010

Kluang to Tg Bidara wit luv....

27 n 28 dec 2010
from kluang to tg bidara....
short planning...
khamis petang kakanda dr jb kol...
diorg ada kenduri di seremban....
so dia ajak bermalam di tg bidara....
sangkaan awal tak leh nak join..
sebab sabtu tu papa ada event @ vvip's house...
informed kat papa...
event tu postponed to next week..
so bleh la join.....
tp kitorang g kenduri kezens papa @ kluang...
kak nah dr jb g kenduri @ seremban..
n we gather @ tg bidara!!!
wit my MIL.....
mil....sil....n bil..
sunset @ tg bidara....
upacara mandi pantai agak lambat petang tu..
sebab tak expect pong mandi2 manda pantai...
sebab urusan booking penginapan sema diurus oleh kak nah....
so tak bawak baju mandi manda
terpaksa keluar shopping baju mandi dulu di pekan masjid tanah....
upacara makan2 @ pangkalan balak..
dekat ngan tg bidara...
best..
n harga amat berpatutan sekali....
2 nd day....
bangun tdo terus terjah pantai....
enjoyyyy

tempat yg agak privay...
only famili kami jer..
boleh main sesuka hati....
abang n kakak2 n mak de main galah panjang...
mama tak join...
anak ku ni saper nak jaga.....
enjoy betui diorg...
nanti free n ada rezeki nanti kita datang lagi...
insyaAllah....
amsyar pong mandi jugak....
tak mo ketinggalan dia...



turn mama lak mandi..
sebelum check out....
kakak2 n abang2 main air plok..
tp time ni ombak agak besar..
air pasang sudah...


insyaAllah next time kita dtg sini lagi..
seronok ramai2 bercuti!!!!!
posted by Mama Hakim @ 8:25 PM   0 comments

play skul....pre skul...

petang ni ada masa terluang
sempat survey beberapa kindy utk hakim..
nest year hakim dah 4 tahun....
plan nak hantar dia masuk kindy dah....
tambah2 lagi hakim pong dah cakap nak g skul....
mamanya target dia nyer kindy ala2 play skul la..
fun learning...
playgroup concept.....
n islamic orientation....
since he is only 4 years....
tak yah hantar ke intensive pre skul lg........
later dia umur 5 n 6 years
baru la sesuai hantar ke real kindy.....

ekceli dah survey beberapa kindy area subang ni....
kalau boleh nak yg dekat ngan rumah auntie dia..
senang van hantar n amik dr umah auntie nya...
tp...pk..pk....
ada problem jgk nanti akan timbul...
later on mac or april....
sebab...tak yah la reveal lagi kat sini....
then terpk jugak nak hantar kindy area opis mama....
tp kena separate la plok dia ngan amsyar....
kesian plok diorg...
they're close....
huhuuhu

so mamanya confusing.....
yg mana satu terbaik utk hakim..
hopefully mama can decides the best!!!!
posted by Mama Hakim @ 4:28 PM   0 comments