" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, June 29, 2009

Sunday's Events...

Ahad....
seperti yang telah dijadualkan...
abg lokman kena meregisterkan diri.....
di mana yer....
ohhhh..di sini....Intec Shah Alam...
salah satu pusat persediaan pelajar tajaan JPA
A level selama 2 years di Intec....
sebelum melanjutkan pelajaran dlm bidang medic di luar negara...
ropernya Intec ni stand for International Education Center...
baru la mama tahu semalam....
selama ni tau sebut jerkk....hiihihih

suasana pagi semalam di Intec seksyen 6 shah alam...

abg halim dulu dpt kat Intec seksyen 16 erkk..ke 17....lupa la mak ndah...

tau tempat jerk....dekat ngan UMW......

kali ni obvious sgt non bumi yang mendaftar sekali

terutamanya caf yer nun alif.......

kaum melayu agak tenggelam di sana semalam.....

no wonder la....kes ini timbul di kabinet baru2 ni.....

sket sangat kaum bumi yang mendapat penajaan jpa kalau dibandingkan dgn lepas2nya....

tahun depan skim biasiswa jpa ni dah tuko nama ke biasiswa nasional...

dan pemilihan juga berdasarkan merit pelajar....

tak kira berdasarkan kuota kaum.....

ini budak melayu plus jawa......

excited sebab tgk mama dia dah mula snapped gambo...

hasil kreativiti pertama saya.....

sila la peace mama n papa....

tak nampak muka mama....walaupong mama dah senget ngada2 kat bahu papa....

ohh..yang ni pong....hakim snapped gambo adik dia kut....ihihiihih...

tak nampak gak muka mama......

aingah n mak ngah...

ini mama yang snapped la....

apa yg beria sangat mak ngah tu yer....

aingah cool jerk...

kehausan....menunggu abg lokman register lama sangat.....
bergurau senda ngan aingah lak......

yang lawak hakim ni

tgk jer aingha pakai ray ban tu..dia cakap..."encem"....hahahhaha..tergelak la kami...

ini ler budaknya....abg lokman.....
sebelum balik....abg lokman possed ngan mak ngah....

kol 2 ptg kami bertolak balik...

n kol 2pm gak orientation session abg lokman bermula....

kat sini abg lokman dapat 2 bedded room....sebilik ngan chinese....

arap2 okla di situ man...mung belajo elok2 jerkkk...

mentenkan prestasi mu tu....

pepehal bleh msg mak ndah...dekat jer umah mu ngan kolej mu tukan....

senang sket nak hungga g sana.....

posted by Mama Hakim @ 9:53 AM   0 comments

Sat's Events....

Wiken minggu ni ada beberapa events yang termasuk dlm lists kami sekeluarga....
Jom kita tgk events on saturday

Pagi sabtu....
papa plan nak g mydear sales...
nak cari....buai letrik utk aliff, frame buai jugak....
pendek kata satu set spring cot la kami beli utk alif...
hiihi..naper kena beli utk bb aliff lak erkkk..
ekceli....dedolu....masa hakim new born...
mka tehnya yg kasikkan satu set spring cot tu hakim...
so now....dgn kata lain ganti lain plok ler....
wah terbesau la plok gambo ni....
ignore jer la...malas dah nak cari gambo tecik..
spring buai ni papa beli lagi kali ni...
back up utk blk kg....yang ni maybe tinggal terus kat kg kat johor..
sebab satu set aritu dah ada satu set yang ni....tinggal kat kg mama kat ganu....
yer...hakim masih tdo berbuai lagi.....
tu yg amat perlu sgt buai2 ni....
ni buai letrik utk bb aliff......
sebijik sejibon papa amik design sunflower kolor kuning ni.....
td sempat follow up ngan mak teh....cam ner buai baru???
ok tak?? dia kata ok jerkk..cuma ada bunyi sket la...
tp okla dia kata....
dan frame buai ni utk bb aliff gak.....kolor2 lagi.....
dedolu mak teh kasik hakim semanya set biru....
tp kami ganti yang color2 plok....hiihih..tak per la....

n bb carrier ni.....mak teh kirim suh beli....
dia siap pesan lagi....beli yang kukuh...
sebab nak carry bb aliff nanti.....
so mama pilih yang ni....

n bike merah ni...
pilihan hati mama utk dibelikan utk hakim....
tp.....
dia lak berkenan yang ni lak..
nampak yang ni terus angguk2.......
mama tau naper dia suka yang ni....sebab ada nenong2 polis tu....
tp hakimnyer kolor putih.....
peace......me n my new bike.....
tq pa....belikan hakim police bike ni......
motor ni tekan pedal terus leh gerak...bergerak guna rechargeable bateri...
so...kalau motor dia dah tak gerak...
dia pandai la mintak suh "caskan ma...caskan pa.."
ada gak hikmahnya dia tak mo bike yang merah tu....
yang merah tu lagi mahal dari police bike yang dia berkenan ni..
aha...pandai tol anak papa ni berjimat cermat erkkk...
bagus....bagus.......
ok sesapa kaum2 mama yang berkenan nak menjamu mata barangan my dear ni..
sila klik sini yer

balik dr mydear..
mak ngah, ayah ngah, aicik n lokman dah ada kat umah kami..
berehat2 diorang....yer la malam tadi baru smpi dr kg...
mlm td deme tdo umah mak teh...
sebelah petang layan mak ngah nyer agenda lak....
ke sogo.....
mama cakap....kita pi after asar la...sempatnya.....
hihih..padahal mama dah kepenatan...yer la nak baring2 dulu.....
n papa pong nak g servis car..
mujo sat jer servis kat nissan service centre ni....
compared ngan pengalaman kat proton servis centre dedolu..
mujo gak ada nissan service centre area yg berdekatan ngan rumah...
n customer pong tak ramai..tu yang cepat jer kut....
kt subang perdana gaks tempatnya.....

so around kol 5 pm.. sema org ke sogo...
disebabkan mak ngah nak menyopping barang2 keperluan abg lokman..
so mama tak ikut sekalila diorang ke each dept....
mama cuma g jenguk children's dept jerkk...
carikkan baju sepasang jer utk hakim...
n carikkan cadar utk single bed aicik.....
mujo ada sales set blk tdo kat foyer bawah tuh
lepas tu mama dah penat...
mama ajak papa n aicik minum2 dulu......
tunggu mak ngah..aingah n abg lokman shopping kat sini jer la...
nando's time.....
aaahahhaha..dia dah nampak mama dia snapped..
harus la dia pong nak snapped gak....
layanz jer la....budak kecik ni....
1st...snapped gambo aicik la.....
aicik sila la peaceeeee....
aicik pong peace la.....ihihiih.....
tp blur la gambo ni dik.....
ok..yang ni ok sket......
gud improvement by hakim......hiihiihih
menu papa......
mama order bread n soup.....order satu set jerkk..
cam ner ntah dia dgr mama mintak 2 sets....
mujo best soupnya tuh..
hakim pong mkn byk soup nyer....
see..beria dia mkn erkkk.....
patut la muka dah lebar skang ni....hahahaha
yum..yum2 sedapnya sup ni mama.....


kami habis mkn....
mak ngah anak beranak lom abih shopping lagi..
huuuhu...sakan la abg lokman ni
mujo ayah ngah rajin melayan......bertuah la korang dpt ayah mcm aingah tu..
sporting je melayan request anak2 nyer....
last sekali diorg terjah groceries dept kat bawah tu...
abg lokman nak beli toiletories plok...
then balik la....
sema org dah penat...
tp kena singgah umah mak teh dulu....
anto barang2 mak teh dulu......
g sana...abg myo n bb aliff dah tdo...
aqil jer lom tdo.....temankan mama dia kut.....
n ailong pong tepon bila kitorang nak blk rumah...
dia nak dtg rumah mlm ni gak...
selesai urusan umah mak teh terus msg ailong kami dah nak blk ni...
ntah la kol baper ailong sampai umah kami....
mama dah tertdo....dah kol 11mlm kut...
papa kejutkan mama...."abg dah sampai"....
kuo la sat jumpa ailong's family....
mujo mak long style jenis buat hal sendiri....
sema air....n makan2 ringan buat sendiri...mcm rumah sendiri jer la..
mama tak kisah kalau mak long dtg.....pandai2 la carik tea, milo, gula kat mana....
n layan diri jer la...aahahahha
hahahhahah..dah biasa mcm tu kan...mama tak larat l.a....ihihiihih....

n esoknya agenda.....ada lagi..
tunggu jer la....
posted by Mama Hakim @ 8:20 AM   0 comments
Friday, June 26, 2009

Ari ni....

hari jumaat....saiyyidul ayyam...
spt biasa ari jumaat ni rasa mcm cepat jer berlalunya masa..
tambah2 lagi kalau kat opis tu byk agenda yang perlu dipenuhi...
biasala tuntutan kerja...tanggungjawab kita.....

macam ari ni pong mama rasa sat beno ari jumaatnya...
pagi sampai kol 12.00 tghari miting ajerkk...
then 12.15 dah lunch hour..so break la...
break td mama turun ke pasar jumaat depan opis mama..
wah meriah gitu.....
then tapau lunch sekali....
lepas mkn2..dah janji ngan papa jemput mama depan opis kol 3.00 pm erkk...
yer ada antenatal appointment at tawakal hospital..

papa sampai depan opis around kol 3.19 pm...
huuhuhu.....
terus mama punch out terus la.....amik time slip jer la nanti...
alang2 dah nak masuk opis....yer la..by 5.00 pm mama dah leh punch out....


sampai hospital around kol 3.30 pm....
tp kena tunggu gak ada 3 org patient lain lagi...
n kebetulan gak dr siti ada emergency case.....ada operation lak...
tunggu la sat......
n sampai turn mama masuk jumpa dr....
progress for 34 weeks now....
berat mama naik kepada 66kg now....
last 2 weeks is 65 kg....
so maknanya naik 1 kg for 2 weeks....
not bad la mama rasa tuh....dr siti pong kata.....badan masih slim...
cuma perut jer beso....hahaa...insyaAllah boleh back to normla shape....
arap2 ler....mama pong dah macam2 order ubat jamu-jamuan ni....
tp lom dpt stock dr dealer jer lagi.......
berat bb now 2.8kg.....last check up is 2.6kg gitu la...
which is last 2 weeks....
n diameter kepala bb now....9.28cm....
dr siti kata boleh tahan gaks tuh....
tp rasanya tidak akan mencecah BPD abangnya dulu.....9.95cm..almost 10cm tu....
huuhuhu....yer la...nama pong adik badik....
sket sebanyak ada la persamaannya......inheritance....
so tadi....dah fill up green form...
preparation for admitted.....any time la....in case la kan...
booked bilik....booked paeditrician sekali.....
dr siti pesan green form tunjuk n bawak sekali kalau sakit peyut nanti....
sema info pesal mama dah mentioned kat situ.....
so mama simpan dalam dashboard car jer la green form tu...
the best way...
senang apa2 hal nanti..
nak simpan dalam handbag x practical lak rasanya..
disebabkan habit mama yang suka tuko2 hangbag ni....
n tadi dpt souvenir beg kotak..
tu yang kolor oren kat atah tu....
sponsored by wyeth mama..
then dapat ubat gigi for pregnancy mama by pureen...
susu wyeth mama satu paket...
n mini book for breastfeeding tips....
n cantik jer ..
ngam2 jer setel urusan kat spital tadi around kol 5.00 pm....
ajak papa singgah dataran hamodal...
mama nak g loreal sales la....
hiihihi...papa baik jer melayan mini dia bonyot yang ni...hiihihi
yer la cayam binikan pa..harus la layan jer la....
kdg2 mama pk gak....apa yang mama requested tu tak logik la..
menyusahkan papa la....mengada2 pong ada...ahhahhahah.....
sampai sana around kol 6 pm..mujo sales lom abih lagi...
iihih...sales tamat kol 7.00 pm ler...
n luckily org tak ramai pong..tak payah bersesak2..
leh lenggang2 mak buyong lagi kat dlm tu...hhahhaha...
puas hati membelak sema barang....
n almost 45 minutes membelek....
dan hasilnya adalah seperti di atas...
mostly my make up stuff.....satu jer skin care range nyer...
loreal derma experties visible result se unit sajork....
suka sangat facial form ni.....beli satu jerk..sebab....ada lagi se unit lom pakai kat umah....
then refill true match compact powder..2 unit mama grabbed...rasa mcm tamak sket....
mujo the ivory rose color still available....
ekceli ada lagi satu unit stok yang belum di pakai dlm drawer dressing table...
dlm hati cakap...back up procedure...hiihi...so skang ada 3 stok cp la blom digunapakai....
then beli blushernya juga......to make my cheek blush2....blushing...
tp beli seunit jer la....tadak pilihan yang best sgt td....
blusher memang tadak stok yang belom dipakai kat umah.....
tanya SA..semanya dah sold out.....lakunya.....nevermindla....
then lastly....wajib beli foundation jugak....
3 unit sekali rembat......memang la worth it.....
nak carik foundation loreal peer cashmere....tp tidak ada la plok dijual...
love this cashmere....very the light n soft kalau apply kat muka.....
nevermind jugakla...
selepas abih urusan di loreal...
terus la balik...
n jln amat la jam....
yang best mama hanya membutakan mata jer sepanjang balik kerumah dr PJ....
sampai kat airport subang baru sedo.....
haaa...aa..aa....hahhaha...pastu buat soklan ngigo kat papa...
"pa kat mana dah ni"......
then terus g maik hakim...lepas maghrib baru sampai rumah auntie hakim...
okla sekian la citer seharian saya untuk hari ni...
nak melipat kain plok ni...
wiken ni byk lak agenda yang perlu dipenuhi....
posted by Mama Hakim @ 10:14 PM   0 comments
Thursday, June 25, 2009

UAT...

Seharian aktiviti mama kat opis ari ni ada adalah ber "UAT"...
sessi pagi n petang........
UAT session for help IT..
ekceli unit mama as tuan rumah kali ni...
so agak sibuk sket la...
walaupong agak penat sket...
tp kira okla....sebab 1st UAT dah setel....
tunggu next UAT plok...coming soon...
arap2 sempat la mama join gak sebelum mama deliver nanti...

ari ni dah khamis erkk...
esok jumaat..
insyaAllah besok....tadak aral...
saya akan amik time slip utk antenatal check up....
appointmentnya ptg.....
huhuuh...tak sabo nak tau berapa dah berat bb kat dlm ni...
rasa macam berat sgt dah ni....
huhuhuh...anak mama...tak per la...asal sihat jer...

jom layanz gambo mama n kawan2 mama yang keboringan
semasa UAT session td.....
keboringan selaku tuan rumah...
kalua jadi users system idok la boring jugak...
n esok pagi.....UAT review session lak...

hahhaha...muka boring..nampak tak tuh...mak yong jugak..si ijan, nad, n mama yang nampak separuh tuh.....
mama sempat gosok perut...awat?? bb tendang2 ker???

macam sudah sembab ini muka erkk......ha....kat bakang tu pong mak yong yg tgh sarat gaks..kak nor siah.....fyi....our expected date adalah lebih kurang sama.....me first on 5 august, kak siah 6 august, n ijan is 7 august.....molek je berderet.....mujo kak ab awal sket....on july....

sempat amik gambo....mr. project manager...is mr. june...our vendor yang baik hati.....n very soft spoken.... cakap ala2 romantic gitu...hihiihi...

ohhh...apa motif ni gambo june lagi.....tak per la june...u jadi glamer ari ni.....hah....ha june....u masih ada hutang lagi ngan i.....cepat2 la june ajokan coding yang i request tu....takut tak sempat nanti....i dah sarat dah ni.....silap2 teknik n gaya....mission not accomplished before deliver....hahha...haru tuh.....
posted by Mama Hakim @ 9:04 PM   0 comments
Sunday, June 21, 2009

Hujan petang ni yer.....

wah bestnya petang ni..
hujan lebat gak..siap ngan angin2 lagi....
terbantut hasrat mama yang melayanz citer industans kat channel zee..
huhuuhuhu
dan tertunda juga perancangan papa nak bawak hakim g main kat play ground petang ni....
hiihihi.....anyway....syukur sesangat hujan turun ptg ni....
dah lama tak menikmati hujan lately ni.....
sejuk sket rasa...
hiihih....n saki baki debu jerebu pong insyaAllah makin kurang....

n now....best ni.....
papa tgh cooking minum petang kat dapur...
rasanya goreng kepok keping n kopok lekor ganu....
hahha..dah nampak hakim
ulang alik ke dapur mintak popok ngan papanya...
mulutnya pong berminyak jer dah tuh....
pas tu mama ajokan hakim....
"pa..tak buat air teh ker""
hakim pong ajuk la cakap mama dia ni....
terus ckp kat papa dia...."pa..tak wat yer teh ke?"
hahahha...gud boy tul la.....
ni hakim dah angkut semangkuk kopok kat mamanya ni....
"ma...kan popok".....dia suh mama dia makan kopok la tuh..
okla.....sambung mkn kopok ngan hakim dulu ler...
posted by Mama Hakim @ 5:21 PM   0 comments

Touching My Heart....really....

Ayah
Belum pun ada satu hari yang berlalu
Tanpaku mengenangmu
Terkilan hati ini
Menerima hakikat
Kau tak berkesempatan
Menyaksikan hasil perjuanganku

Percayalah ayah
Selagi hidup ini
Nasib ibu tidak akan dipersiakan
Kami rindu ayah

Sering ku tanya
Mana tujuan
Namun hampa jawapannya

Begitu pun masa
Tiada mengizinkan
Perginya
Tinggalkan semua

Perjuangan
Diperjuangkan
Demi Tuhan dia rela

Menghitung hari-hari
Mengenangkan kembali
Perginya
Bertemu Ilahi
Bilakah pasti

Ayah
Demi Tuhan ku bersyukur
Petunjuk-Nya menyedarkan kita
Meskipun dosa
Tiap hari ku pinta
Agar bersih
Semuanya

Penderitaan
Dan perjuangan
Jasamu
Tetap ku kenang

Suatu yang sedih
Bergumpal di hati
Tiada
Mampuku beri
Hanya doa terukir
Setulusnya murni
Ku pinta
Pada-Mu Ilahi
Setiap hari

Ayah
Demi Tuhan ku bersyukur
Petunjuk-Nya menyedarkan kita
Meskipun dosa
Tiap hari ku pinta
Agar bersih
Semuanya

Penderitaan
Dan perjuangan
JasamuTetap ku kenang

Oh~ Ayah

Oh~Ayah

klik di sini untuk dengar lagu...http://www.youtube.com/watch?v=IVGA3PscKH4
posted by Mama Hakim @ 2:11 PM   0 comments

Selamat Hari Papa.....

"Selamat Hari Papa".....
khasnya untuk papa amirul hakim...en. Hisamudin..
dan juga...
"SelamatHari Bapa"
amnya untuk seluruh bapa2, ayah2, daddy2, abah2, walid2..
dan yang seangkatan dan seumpamanya la...

dengan ucapan...
semoga semakin hari menjadi seorang bapa @ papa yang semakin baik dari hari esok...
semakin bertanggungjawab.....
terimalah kami kaum ibu ini seadanya...
sesungguhnya kami sedaya upaya mungkin menjadi ibu dan isteri yang terbaik
dan sama2 membimbing ke arah keluarga yang hasanah dan saadah...
insyaAllah...


dan tak lupa juga ucapan ini mama tujukan utk ayah mama di kampung n abah mertua....
terima kasih ayah untuk segala jasa pergorbananmu...
sesungguhnya segala jasa mu itu untuk kami adik beradik tidak akan terbalas...
doa dan harapan kami...semoga ayah sihat selalu......
bahagia sentiasa di samping anak-anak dan cucu yang ramai.....

"kasihnya ibu membawa ke syurga.....kasihnya bapa membawa bahagia"

p/s:for papa....sori ari ni tak dpt siapkan hidangan spesel utk papa..
plan nak masak sumthing utk ari ni...tp mama mcm tak larat sgt rasa ari ni...
pagi td..pas subuh...mintak izin ngan papa nak sambung tdo lagi...huuhuh...
kol 10. am baru bgn...huuhuh..bestnyaaaaaaa...
tp alhamdulillah...mama boleh jugak masak lunch yng simple ari ni...
tu pong mama tgk papa mkn beria gak....sampai papa ckp..kenyang la....buncit dah perut ni..
yer la..sekali seminggu jer mama masak skang ni.....
harusla papa mkn beria kalau mama mask erk...
insyaAllah by next week...mama masak spesel sket erkkk.....
posted by Mama Hakim @ 12:33 PM   0 comments
Friday, June 19, 2009

3 of us...

Ya....kami bertiga...
ekceli 3 n half...
sorang lagi tu on the way....coming soon.....hihih
pic was taken last sunday....@ tesco xtra shah alam...
shopping groceries....
ekceli mama excited upload the pics sebab...
mostly all these pics was taken by my kid...hakim la....
papa n hakim @ kaunter...bayo dulu yerk......mama dah tak larat nak diri...so harus mintak execuse nak duduk dulu la.....so gambo ni was taken by mama ler kekdahnya...
papa checked resit tesco....pesal pa?...depa bagi duit balance tak cukup erkkk...pa silap kira ni....
peace mama kata hakim.....so mamanya pong apa lagi peace jer la.....
hiihihi...budak kicik itu sudah nangis..aiyok.....aiyok......mamanya sempat possed lagi kat bakang tuh.....
ooo...dah dapat cucu dia...ops....susu la dik.....
mama alone....muka masih kembang.......da nak dekat due ni makin mengembang plok rasanya...
tatau nak tulis apa dah ni...
so layanz jer la yer.....
layanz........
tunggu papa n hakim g beli stok susu hakim lak....huhuuh..susu naik rege lagi....
awat lain meno roper mama ni.......
mama nampak separuh n hakim nampak separuh......

ok....siap jugak entry boring...
saja mama siapkan entry ni pepagi ni...
before g kedai mamak....for bekpes time....
ptg ni plan ke cheras plok....arap2 tak lost la kita nanti pa ekrk..
papa n mama tak familiar sket jalan area sana....
insyaAllah next entry kita story citer @ cheras lak..
wat per g cheras......
posted by Mama Hakim @ 11:47 PM   0 comments

Rindunya saya...

Yer...saya sedang merindui seseorang sekarang...
Tadi selepas solat zohor.....
perasaan rindu saya sudah tidak dapat dibendung lagi...
membuak-buak...tersedu sedan.....
terisak-isak keseorangan saya di atas sejadah....
tak pernah saya mengalami perasaaan rindu sebegini.....
saya pong tatau kenapa..sejak akhir2 ini....
asyik teringat jer kenangan2 lama.....
sampai ke alam mimpi....bahagianya rasa berjumpa walaupong sekejap...
tp ropernya saya bermimpi sahaja.....
rindunya, kasihnya, sayangnya, cintanya...
seseorang yang bergelar anak....
buat seorang mak......
:
:
:
:
:
:
Mak rindu sangat kat mak....
alfatihah untuk arwah mak yang disayangi......semoga berbahagia di sana....amiinn..
posted by Mama Hakim @ 5:24 PM   1 comments
Tuesday, June 16, 2009

Asapkan dapur....

yer...time wiken2 gini ler lately ni ada upacara asapkan dapur dgn beria....
hihiih...lately ni papa yg byk asapkan dapur secara tidak beria....
yer la....iihi..papanya pandai goreng telur mata kobau n telur dadar sajok...hihiih
n ari tu mama request papa wat sambal jawa..hiihih..not bad la....

so pagi ahad ari tu....
we collaborate together....
sama2 masak....share2 la....hiih..
hakim layanz tv channel ceria la.....
dan ini lah hasilnya....
hihiihi..nasik lemak whole day mama namakan...
siap masak pong dah kol 11 pg lebih....so bekpes merangkap lunch sekali la.......
hihiih......kopok goreng, kacang, n telur tu papa yang masak semanya...
n the rest mama yang setelkan......
papa tak pandai....opsss.....lom pandai wat nasik lemak n sambalnya...
nanti dah terror leh la mama request ngan papanya aja....hiihih...:)
posted by Mama Hakim @ 9:45 PM   0 comments