" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, October 29, 2012

Ehhh...ehhhh....

di suatu pagi 
around 8.30 pagi...
 mula-mula 3 orang...
 eh jadi 4 orang pulak...
hehehhe tak kisah la 3 atau 4...
yang penting kitorang berempat jadi model kokuryu :)
sema di atas adalah memakai bedak kokuryu Russet....
ngeh ngeh....
dan ni gambar sebelah petang 
seusai taklimat IPv6

posted by Mama Hakim @ 8:28 PM   0 comments
Sunday, October 28, 2012

Raya Haji 2012 version kami...

Selamat Hari Raya Qurban 2012....

kami tahun ni adalah beraya di Subang Perdana....
plan asal mahu balik ganu..
tp itu la...kita ni hanya merancang...
Allah yang menentukan segalanya..:)

 awal pagi dah bangunkan dak nits....
jom kita g solat sunat aidil adha..
diorang sangat xcited sebab mama join sekali...
sampaikan nak g soalt jumaat tengahari tu...nak ajak mama join jgk...
hiihihi...solat jumaat..mama tunggu korang kat rumah jer la...:)
Alhamdulillah saya dpt menunaikan solat sunat aidiladha pada tahun ni...
menitik jua air mata ni tatkala bertakbir n bertahmid ....
rindu arwah mak....+ ayah jg....
semoga arwah mak tenang dan aman damai di alam sana...amin
 balik dr masjid...
terus tukar baju dapur..
zup zas....kong kang...
tada....siap la nadi minyak hujan panas....
simple...menu org kepenatan!!!
 dan sebelah petang 
around kol 6 bertolak ke midV
apa2 hal...
snap gambo tempat parking dulu...
malas nak semakkan otak nak hafal lokasi parking ni..
byk lagi menda lain nak kena hafal....
ni la tabiat saya 
kalau pergi mall yg besar2 mesti snap lokasi parking...
takut sesat + lupa dikemudian hari...
ngeh ngeh...
yer la...ralit2 pilih baju n kasut..
terus lupa lokasi parking anda...
so better snap jer la....:)

parking kat midV sema dah FULL
so terpaksa parking kat The Gardens...
parking jer la kat The Gardens..
nak menyoping kat situ blom cukup kekuatan ongkosnya lagi...
shopingnya cukup la sekadar di midV shj....:)
tunggu kaya raya...
duit melambak boleh la nak menyoping kat situ..

 batman + superman mengganas di midV
 bermain ngan cermin
 hari raya haji ke 2...
dari sacc mall
terus ke Paradigm....
paradigm???
mcm tak pernah dengar je kan...
mall baru kat Kelana jaya..
tak kurang hebat jugak mall ni....
saya dah jatuh cinta ngan Padini Store dia...
sema brand under Padini ada kat situ..!!!
miki, pdi, vincci, seed n etc yg seangkatan dgnnya....
singgah sebentar di Harvey Norman....
hari ni tema diorg adalah Ben 10...
 QC in da shop!!!
 cek jgn tak cek yer...
nanti report kat mama....

 sema dah lapar...
harus kena cari port utk caj bateri....
 see..
lepas makan...
terus bertukar menjadi Ben 10
my 2 hakims.
muah...muah.....:)
posted by Mama Hakim @ 9:21 PM   0 comments

Biru itu

semalam n kelmarin adalah misi mencari ini Blue...
Blue ni cantik kan...
ke mata saya je yg nmpk cantik..
hiihi lantakla org lain tak nmpk cantik..
sebab bg saya cantik..
saya yg nak pakaikan...:)

2 hari mencari...
3 mall ku redah utk mendapatkan ini biru...
pi butik kat midV....saiz utk kaki dah sold out...tinggal display unit jerkk...alos la...
pi SACC mall.....langsung dah habis....yilek...
jodoh kami ada di Paradigm ....mall baru @ Kelana Jaya tu....
(psssstttttt: dah 2 kali pi situ.....best jgkk....byk butik kasut + baju bajan)
akhirnya...
biru itu berada dlm tanganku jua..
hiihihi

addicted sgt ngan wedges ni..
sebab comfy + ringan
plus dia takla so hiiiiii
rasa mcm sedang2 elok jer ngan saya ketinggian dia tu...

beberapa bulan lepas saya dah beli design yg sama.
cuma kolor jer yg berbeda...
color dark cream..
so disebabkan selesa sgt pakai yg yg cream tu..
pasang angan nak memiliki yg blue ni lak...


bila letak di kakiku...
biru..
tp tak per..
saya suka...:)
ngeh ngeh senyum puas hati......
posted by Mama Hakim @ 2:21 PM   0 comments
Thursday, October 25, 2012

Just come back...



chewah tajuk entry ada mcm serupa tajuk lagu la plok yer...
hiihihi
saja nak buat jiwa2 sket petang ni....
yeahhh..
just come back to my home sweet home...
4 hari meninggalkan 3 hakims...
rindu membuak esp to Amsyar..
hari2 dia cari 
"ma aner?"
ololololo....
demam jgk dia sehari...
auntie dia kata demam mencari..
mencari mama....
ok...mama dah blk ni sayang.....:)
posted by Mama Hakim @ 7:25 PM   0 comments
Friday, October 19, 2012

Kokuryu



jom ber"Kokuryu"
:)
nak beli bedak kokuryu murah contact la saya...:)
posted by Mama Hakim @ 2:39 PM   1 comments

Cars

 lokasi adalah di Fella Design
follow mama mengusha curtain..
tp diorg yg xcited jumpa curtain cars ni....
abang dah verangans nak pasang curtain tu dlm blk dia..
ehhehehhe tp mamanya tak beli kut...:)

Fella Design ada sales sekarang...
kalau nak shopping curtain ini la masa yg sgt sesuai...just my 2 cents :)
posted by Mama Hakim @ 2:26 PM   0 comments

Penang lagi...

Penang...
kalau ke Penang harus kena pi Kapitan Restoran..
Ahad - Rabu dijadualkan berada di sana...
kalau ke Penang agenda wajib adalah ke Kapitan..
tak pi tempat lain pun tak pa..
tp tatau la kali ni berkesempatan ke sana atau tidak...
harap2 pi la no....
sewa taxi pun saya sanggup ke Kapitan dr Bt Ferengghi
hihiih
mabuk tandoori Kapitan sungguh dah ni...
hahaah
posted by Mama Hakim @ 2:14 PM   0 comments
Wednesday, October 10, 2012

Tidak sihat..

since isnin saya tak berapa sihat.
mula2 tatkala bangun tdo pagi tu dah rasa seram sejuk...
tp gagahkan jua badan ni utk ke opis...
sampai opis makin terasa
terus telan panadol active 5
harap2 okla....
spt biasa selesaikan tugasan opis....
ting tong ting tong...
dalam kol 10.45 badan dah start menggeletar + bisa2 rasa...
terus kol incik papa....
"saya nak balik...
tak larat sgt ni"
"ok...tunggu sekejap..
nanti abang datang amik"
dlm pukul 12 badan dah rasa over2 lemah....
sampai jln pun terhoyong hayang...
muka pucat tak bermaya....
terus ajak mybeloved teammate g klinik ibnu sina...
ijan pun zuppp on jer....
sampai klinik...luckily takder la ramai patient yg q up..
masuk jumpa doc....
check temp....
"tinggi demam awak ni 39.5"
padahal masa saya nak keluar ke klinik tu saya baru telan panadol lagi sebijik....
then buat urine test jg...
dpt mc hari tu....
lunch hour tu incik suamiku dtg amik...
bawak blk rumah....
get rest....

dan hari ni masih berMC ...
alhamdulillah getting better now...
esok may be dah boleh berduty seperti biasa....
insyaAllah....:)
tgk hari ni dah mampu create entry pjg2...
kalau tak nan hado nyer...
asik nak baring jerkkk...



posted by Mama Hakim @ 8:03 AM   0 comments
Tuesday, October 9, 2012

Alhamdulillah....

Terbukti hari ini
SABAR ITU SANGAT CANTIK
Alhamdulillah atas kurniaan rezeki dariMu Ya Allah....
Terima Kasih.
:)
posted by Mama Hakim @ 2:45 PM   0 comments
Sunday, October 7, 2012

NA lagi...

 the making of...
NA for Nasi Ayam...
orang lain tak suka tak per..hiihihi
yang penting anak2 terchenta dan suami terqaseh
sgt menyukai nasi ayam....:)
posted by Mama Hakim @ 9:14 PM   0 comments
Saturday, October 6, 2012

Sabtu....

xtvt sabtu
 xtvt pagi...
masak bekpes...
roti goreng bersardin...
all in mini size....
 lepas buat bekpes...
hakim requested utk guide beliau selesaikan homework...
math.....
simple substraction..
 menu utk lunch...
daging minyak tak berapa nak hujan tak berapa nak panas....
sebab tak cukup kolor...kat uamh tadak kolor merah n hijau..
so kurang hujan panas jadinya....
berlaukkan...
daging anak rusa nani goreng blackpepper...
ayam goreng
peria goreng sardin
n salad...
n tup tup...
tgh tdo depan tv...
terkejut sebab ada nmpk lelaki bukak pintu..
peghh mcm nak gugur jantung...
mujo la dak2 nits ni menjerit...
"papa...papa dah balik"
huuhuhuhu
wat surprisenya ropernya...
katanya nak blk hr ahad...
pg td chat ngan beliau ak cakap pun dah nak blk..
mujo hr ni ada instint nak lebihkan portion masak nasik tu...
ehhehhehe
dan papa bawak blk lemang, kepok lekor, kepok keping n salak from ganu..
satu jer papa tak bawak blk...
sata...
kuciwa...
hiihihi tak la pa...gurau jerkk..
lenkali blk ganu kita g cari sata erkkk...:)
posted by Mama Hakim @ 9:22 PM   0 comments
Friday, October 5, 2012

Bergoreng lagi...

semalam sempat buat ice cream goreng lagi...
dessert utk berbuka poser.Alhamdulillah...:)
yg ni version ice cream coklat...
yummeh jugak..:)
org kata makan susu ideal lagi lazat....
tp sy blom pernah try lg....

posted by Mama Hakim @ 9:15 AM   0 comments
Thursday, October 4, 2012

Ice Cream Goreng

my first trial
ice cream goreng..
must try..
coz :
1) simple n mudah utk disediakan...
2) hasilnya sgt lazat....saya suka...anak2pun suka......:)
 sebelum di goreng....
simpan dlm esbox dulu semalam....
 sudah digoreng.....
dan kena makan segera...
kang cair lak ais krim kat dlm tu...
saya letak ice cream paddle pop pelangi....
hari ni nak goreng lg utk buat dessert berbuka poser...
hari ni nyer version ice cream coklat...
sure yummeh jugakkk....:)
try la....
nanti rajin sy bg resepi kat blog ni....
posted by Mama Hakim @ 4:17 PM   0 comments
Wednesday, October 3, 2012

Rugi...

Sepatutnya jam 10 pg tadi saya menghadiri meeting yang indah...
meeting apakah yg indah sgt tu....
hahhaha
huhhu sgt teruja ini meeting...
tp tak sangka ada hal....x dpt nak menjoinkan diri bersama...
meeting n discussion with SQL engineer from Micrososft...CK namanya...
wallah sgt2 rugi....
hhuuhuh ekceli....
rabu lepas masa saya masih berOS di Penang...
my teammate dah msg tanya...
"akak free tak rabu depan, tak cutikan..
sebab nak set up on site session ngan Microsoft SQL Engineer"
saya terus reply...
"akak ok jer ahm...
tak de plan nak cuti pun rabu depan"
wakakkaka...
ropernya..huuhuhu keadaan saya tak mengizinkan utk join bersama my teammate yg lain..
wa sonok la korang mencedok ilmu SQL dr CK no..
tak per tak per...
nanti saya belajar dari korang la.....
sila take note.....

ekceli...
perancangan asal adalah on site session rentetan dari masalah prestasi sistem PKP...
users dah stop guna that system selama sebulan...
sgt berjiwa kacau time tu......huhuhhh
respond time sangat menyedihkan...lembab sgt.
gara2 tukar server baru...hyper v...n db pun baru R2..
saban hari berteleconference dgn win server engineer dan sql engineer dr Shanghai..
Wenbo Fu n Sonic....
tatapi mcm tu jugak....bab performance system la....
waaaaaaaaa.....seem chronic sgt kan.....
end up....masa saya kat Penang hari tu Sonic mintak ubah coding Store Procedure kat main page sistem...
sonic ni sql engineer....power rangers sungguh la diorg nyer skilll...jelessssss!!!!
ubah.....n testing to real environment...n mintak users access system simultaneously....
alhamdulillah...prestasi system dah ok......so it work Sonic....
pandai dia kan....huhuuhu
saya berangan nak jadi pandai mcm dia jugak la....!!!!
hari jumaat lepas...
saya masuk opis...
bos + users Pandan Indah keep on emailing
wishing berbillion tqvm.....staff kat sana dah enjoy + happy guna sistem tu...
Alhamdulillah we as developer pun...
sengih manjang....problem solved!!!
users enjoy...developer lagi la berjuta2 enjoy!!!
tqvm Wenbo Fu + Sonic + team micrsoft Malaysia for the enjoying collaboration!!!
dan terbukti sabar itu cantik hasilnya utk kami..:)
tp... by that time ahm dah arrange on site session ngan team microsoft si CK ni...
ahhahah cam ner tu...
sistem sema dan perform well......
boss kata kita tgk anjak dulu isnin ni cam ner prestasi systemm
kalau sema ok...cancel la session tu....
n alhamdulillah isnin pun ok....
so that session...ditukar menjadi discussion on SQL matters....
sessi belajar ilmu SQL...boleh la nak tanya apa2 soklan kat beliau...
waaaaa...sangat rugi...
peluang yg sgt keemasan tu.....
the most topic yg saya trigger nak belajar adalah Indexing...
selama ni mcm mengarang Store Procedure tu syok sendiri jerkk...
asal keluar output yang tepat... ha yer la tu...hihiihihi
tak concern pun pesal data retrieving sema....yer la....tatau teknik yg betulkan....
haaaa hari tu Store Procedure dah sampai ke negara China
hihiihi malu la jugak....
SP mu di"baca" oleh SQL engineer...
coding dot net pun dah sampai sana jugak...
mesti diorg sengih jer tgk coding method tu...:)
hahahha..tak per....
saya pasrah..:)
makin byk yg kita tahu....makin byk yg kita rasa perlu belajar...
so belajar n terus belajar!!!!
posted by Mama Hakim @ 4:21 PM   0 comments

Special dedicate to Kakak

Entry ni special dedicate to Kakak...
Kakak Naimah...
sempena besday kakak yang ke 17 tahun hari ni....
how time flies so fastttttt
rasa mcm baru jerk mak ndah jaga kakak time kecik2 dulu....
huhuhu.....dah tua mak ndah ni kak....:)
huuhuhuhu.....
epi besday to Kakak....
Semoga menjadi anak Mama n Abah yang solehah ye kak...
Kakak yang baik utk adik2...
Mak Ndah doakan kakak berjaya duniawi akhrawi, 
sentiasa dianugerahkan keberkatan dan keredhaan dariNya
dan sejahtera terpelihara olehNYA....amin....
dan kakak...
get ready for the SPM...coming soon...
around the corner...
be prepared mentally n physically....:)
mak ndah percaya kakak BOLEH!!!
mak teh pun percaya kakak BOLEH!!!
mak ngah pun!!!!
mama mu of course la kak...sgt confidence kakak BOLEHHHH.!!!
ok chayok2 kakak....
walaupun dah lama tak jumpa u all....
mak ndah sentiasa titipkan doa2 indah utk korang anak2 sedaraku.!!!
miss u kakak nomelll....!!!






posted by Mama Hakim @ 3:38 PM   0 comments
Monday, October 1, 2012

Cantik itu....

InsyaAllah...

Sabar Itu Cantik..

:)

9 purnama menunggu kunjunganmu...
9 bulan yang penuh debaran....
9 bulan yang menuntut kesabaran...
insyaAllah sabar itu cantik hasilnya...
amin.....Ya Allah...Ya Rahman...Ya Wahhab
Sesungguhnya Engkaulah Tuhan Yang Maha Pemurah dan Maha Pemberi....
posted by Mama Hakim @ 9:44 PM   0 comments