" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, September 26, 2008

MINAL AIDIL WAL FAIZIN...

SALAM AIDILFITRI 1429H
KEPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG HAKIM
DARIPADA KAMI SEKELUARGA
MINAL AIDIL WAL FAIZIN

Ikhlas: Hisamudin, Amirul Hakim, Rafidah
posted by Mama Hakim @ 2:44 PM   0 comments

Jom buka poser kat luo siri ke 3..

ke sini ler....the chiangmai restaurant.....
hidangan yang sampai awal....air laici(fresh jer buah)....dessert (sebab self service)....fruits......
budak kecik mkn dessert dulu....
menu semalam....tomyam campur siam (feveret papa ni)...siakap stim....kailan ikan masin...n ayam goreng pandan....
see licin dikerjakan kami 3 beranak....mama pesan kat papa kena mkn habis....bio berbaloi ngan bilnya nanti....standard la harga sini....cost us RM XX3.00...
dah kenyang ni..
jom balik ler.....


Semalam berbuka kat Chiangmai Restoran...mujo dah booking siap2 petang semalam...n siap order menu lagi.....ramai opis2 team buat majlis buka poser sini.....

Bertolak dr Chiangmai terus kami ke bandar sri damansara...rumah mak teh....hantar baju raya dia...kirim kuih raya n duit sumbangan sekali.....n baju2 yang mama belikan utk anak buah...yer la mak ndahnya balik lambat sket...so kirim ngan mak tehnya jer la.....



Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:11 AM   0 comments
Tuesday, September 23, 2008

Faces of my big family

ni anak saper la ni??
sengih molek sungguh ngan gigi rongaknya tuh....
my nephew...anak bongsu mak ngah....

gambo lama ni..

aicik, myo yang bam n mak....

masa ni nenek dah buat 1st operation...alhamdulillah leh jln lagi time ni...

pic was taken sebelum nak anto aicik ke airport ganu.....aicik nak balik kyoto....

i like this pic.....
budak tembam masa kecik....si myo.....
hihiih.....ni dah besar....

selepas dibotakkan oleh kezensnya....abg rahimnya kija la ni....ke abg halim???

ni nephew mama gaks.....anak mak ngah..
abg halim....depan taj mahal...yang tgh2 tu abg halimnya...paling besar tu....
tahun ni abg halim tak balik raya...
plan awal nak balik....tp disebabkan kebusyan melanda....cancel la..
tak per la..lain kali leh blk.....

aicik n myo lagi.....geram tgk muka dia masa ni....
my niece n nephew...

hari raya 4 tahun lepas tak silap mama......

hihiihih..lawak la muka budak ni..

anak saper la ni..ni anak yah la ni....

hihiihi....yg ni lawak gak..anak sepupu mama..anak kak ani...

namanya arif.....ntah la saper pakai tudung kat dia ni....

kakaknya kut.....ke anak mak ngah yg bui pakai....lawak la gambo ni....

Sema gambo2 dlm entry ni mama amik dr friendster abg halim....

lim mak ndah amik gambo2 ni erkk..pinjam jerkk....hiihih....

ni la antara big family mama.....

nak2 raya ni rindu la kat kg.....rasa tak sabo nak blk kg.....

td masa topik pagi era dlm keta pong dah sebak ekceli...ari ni topiknya Pulanglah...

huuhuhu......papa gelak jer erk pagi....yerla tahun ni beraya kat Johor dulu....

tak per la pa...mana2 pong sama....tp biasa la mama ni sensitip sket......

posted by Mama Hakim @ 3:30 PM   0 comments

Duit raya...

sebelum.....
selepas.....

saja jer masuk dlm blog hakim
bio makin terasa nak beraya..raya dah dekat wes....
mlm td mama bertungkus lumus memasukkan duit raya ke dalam sampul2 yg comel...
yer la kena siapkan awai ..anak buah den ramai....
alhamdulillah budget raya anak buah upgrade sket dr last year.....
anak buah papa sket jerkk bilangannya....hhhu..mamanya sakan la...
berderet la nanti....
mlm tdnya pojek pong lom siap sepenuhnya...
sebab yg duit raya di atas hanya la utk anak buah mama n papa , kezen mama n papa, anak sepupu sepapat mama n papa....org luo lom masuk list lagi...
insyaAllah ada allocate duit raya anak opismate papa n mama, anak kengkawan mama n papa...n anak2 staff mama.....2 org jerkk staff mama.....utk depa2 ni pah blk kl nanti boleh siapkan...
n ari ni....kawan2 hakim pong dah dpt duit raya.....
kawan2 yg duk sekali kat umah bbsitter tuh...
papa suh kasik lebih sket tahun ni kat depa..
tp mama menten jer sama ngan tahun lepas..hihiihi...
insyaAllah tahun depan panjang umur murah rezeki auntie kasik lebih k...
tahun ni auntie enggak dapat bonus raya dong.....
tp alhamdulillah ada jugak duit raya utk kalian.....
posted by Mama Hakim @ 11:36 AM   0 comments

Jom buka poser kat luo siri ke 2...

mkn kuih....
sudu penuh masuk dlm mulut.
besar la mulut tu dik oit..
mata tgk apa tu?? bulat jerkk..

ni la kuihnya

ada 3 4 jenis kuih gak papa amikkan....

tp mama tak arif sgt nama kuih tradisional ni....

sebelum balik nampak maskot upin n ipin..

teruja sat papa....papa suka tgk kartoon upin n ipin ni.

so singgah la..bergambo dulu....

hakim pong teruja gak...tp dari jauh jer la...

see bila dah dekat...nanges...takut...

hiihih..tgk tu mama cool jerkkk..

anak mama ni dr jauh amat berani...

eksen sungguh...dekat takut...sama gak ngan kucing..

jauh panggil la cat...cat...cat dtg dekat terus tak mo duduk atah kusi..

nak dukung jer la....

semalam...buka poser kat luo...

buffet kat shah alam.....kat restoran jerkkk..

price? boleh tahan la murahnya....n makanan pong byk...

lauk pauk traditional byk gak dlm 20 hidangan kut.....

tomyam n paprik pong ada...roasted lamb n ikan bakar pong...

minuman sejuk n panas pong ada....kuih muih....buah....

kalau sesapa nak g leh la...sebelah tesco extra shah alam....cafe ratu delicacy....

sedap tak?? sedap...yg best siput sedut n ayam goreng pandan dia.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 10:50 AM   0 comments
Monday, September 22, 2008

Hakim n papa

see hakim yang boring ni..
tunggu turn nak jumpa dr. roliza @ demc...

wah...2 beranak ni tgk apa ni?

beria je tgk...apa agaknya yg menarik perhatian depa ni....

nampak hot mummy ker??

main la puas2 dulu dik erkk kat playground..

lepas ni nak kena inject...huhuhu

harus la jerit2 ni....

apa menda ni ma??

tak pernah jumpa pong....

ni la fire extinguisher dik...

main elok2 kang meletops kang...

ni....hakim dah kena inject...

mama ajak papa singgah kat plaza masalam...next to demc jer kan...

singgah la sat..tgk apa yg menarik sana....

sampai tertdo anak kami ni....

posted by Mama Hakim @ 4:05 PM   0 comments

Black Pepper Steak Simple Recipes...

For those yang nak try simple resepi ni cuba la..
sonang jerkkk....sedap pong sedap....
ni resepinya.....

DAGING

Bahan-bahan:
- daging dlm beberapa hirisan yang perlu (hiris cantik2 tau)
- bahan kisar ( 1/2 biji bwg besar, 3-4 ulas bwg putih, 1 btg serai, 1-2 sudu lada hitam (ikut selera masing2) 1/2 inci halia)
- garam secubit
- 1 sudu besar kicap pekat
-1-2 sudu gula/madu
1-2 sudu perahan lemon

cara-cara:
campur kan bahan kisar dan bahan2 lain diatas kecuali daging....
dah campur dua bahan tu..perapkan daging selama 4-5 jam...lebih lama lebih bagus....
dah perap tu masak atas kuali pong boleh....kalau ada kuali non stick tu lagi ok..
kalau guna kuali biasa tu taruh la sesudu minyak bagi sekeping daging...
jgn taruh minyak lebih erkk..kang jadi daging goreng lak....
guna api slow jer la...
kalau tadak daging....chicken pong boleh....

BLACK PEPPER SAUCE

Bahan-bahan:
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar (potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula sesedap rasa
1 sudu lada hitam (tumbuk halus)

cara-cara:
cairkan butter dengan api kecil
dah cair butter masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi
masukkan kiub ayam dan kacau
masukkan air dan kacau
tambahkan sos cili (sesedap rasa masing2 la..) kacau sehingga sebati
tambahkan kicap pekat....PERHATIAN jgn sampai hitam sgt....agak2 nampak coklat tu dah cukup cantik....sebab bila dah sejuk sos akan lebih likat n hitam k...
masukan tomato dan kacau
tambahkan gula n garam sesedap rasa
masukkan lada hitam yang ditumbuk tadi..kacau hingga menggelegak...
jika sos kurang likat masukkan tepung jagung yang telah dibancuh ngan air...tp if guna sukatan dlm resepi ni tak yah guna tepung jagung dah...sedang2 elok jer dah likatnya...

ok...try la no...ekceli this simple recipes by courtesy of auntie non....hiihi....non i letak recipes ni dlm blog hakim since ada 2 3 orang kengkawan yang berminat nak try gak...n auntie non ckp dia dpt resepi ni dr auntie jira.....hiihih...toche2 sema.....sharing is caring ma.....:)
posted by Mama Hakim @ 8:13 AM   0 comments
Friday, September 19, 2008

Jumaat ke3 Ramadhan 1429H

Petang ni ...
hihiih...sempat gak berbloging dlm kebusyan tugas harian....
Pagi td seawal pagi setelkan kelulusan bantuan alumni anak angkat...
dan selebihnya pagi td....sibuk sign kad raya...
mujo ada assitant yg mengecop...
semalam dah sign 370 keping kad raya..
utk anak angkat dan alumni anak angkat semanya tu..
ari ni balance utk cikgu biasiswa sekolah anak angkat...
ari ni 28 keping jerkkk.

Petang ni...sibuk menguruskan cek sumbangan utk ADUN..
Alhamdulillah cek dah available dah call opis depa..
on the way ke sini dah kut......
i'm waitinggggg....
sementara tunggu depa mai..sempat la blogging.

tp tadak idea la ptg2 ni...
nak tulis apa erk..
plan for esok....
esok ekceli....
papa plan nak ajak adik badik papa buka poser kat umah...
tp...hakim ada appointment @ DEMC la...
injection setahun setengah...
mama risau takut tak sempat jerk...
mama dah kol DEMC td..
kitanya turn jumpa Dr. Roliza kol 10.30am...
barang masak pong lom beli ni..
plan kalau jadi nak masak spageti n nasik ayam jork...
tgk la cam ner pa erkkk...

ahadnya agenda...
buka poser kat umah ailong klang sana....
mesti ramai tu..
jumpa adik badik ailong..n adik badik mak long sekali...

okla tadak idea la nak tulis ni..
till then...
posted by Mama Hakim @ 4:11 PM   0 comments
Thursday, September 18, 2008

Nuzul al-Quran Holiday n buka poser...

Semalam selangor cuti nuzul al-quran day....
mama cuti....papa working.....
so mama duk umah ngan hakim jer la sepanjang hari....
dia asyik sebut pa..pa..pa....ma pong jawab la..papa working...
dia pong sebut la...king....ntah la hakim paham ke tidak....
arap paham la...tp duk ulang tanya papa dia jerk la...

ops...sebelum cuti hari nuzul quran...ptg selasa la ni...
papa ada meeting ngan client papa (pd sesapa yg tatau...papa hakim freelance buat website..promote papa sket...:)sesapa yang berminat utk mengetahui lebih lanjut bleh la contact en. hisyam yer....harga bleh dirunding...ye ker pa?..pandai2 jer mama ni erkkk..hahhaha...)
en. adnan client from singapore....nak jumpa papa n buka poser sekali.....
ekceli mama tau tu pong dah on the way nak blk kija...
ekceli mulanya nak buka poser kat corus hotel jln ampang sana...
so ok jer la....mama, papa n hakim blk rumah, mandi, n tuko baju sema......
kol 6 kuo umah menuju kl...luckily tak jam..sebab dah kira trafic melawan aruskan....
n....dah sampai jln duta sana....dpt sms dr en. adnan....tuko tempat lak...berbuka kat restoran nasi kandar pelita...opposite corus hotel jerkkk....
kami sampai sana lebih kurang kol 7.05 minit....huuhuh..sesak giler....
terus order makan...ekceli en.adnan rindu sgt nak mkn nasik kandar....
almost a year dia tak mkn katanya.....
yer la duk singapore susah nak cari nasik kandar....yg paling dia nak makan is ayam goreng madu tu....huhuhu.... dpt la dia mkn ngan beria ari tu..
hakim lak....mujo la mood agak ok gak....takut gak mama dia jerit2 kat sana...
ekceli en. adnan nak mintak papa hapdet website company dia....
yg best kija lom buat....tp mlm tu terus dpt payment thru check...
rezeki di bulan ramadhan....:)

citer ari rabu lak..
mama plan nak ajak family mak teh buka poser kat umah...
so alhamdulillah jadi gak...
mama masak steak n grill chicken...with black pepper sos...n mushroom sup....kcg panggang...french fries....
nasik masak gak utk budak kecik...tp lauk sawi tumis jer la....n sambal ikan bilis tumbuk...
hidangan lain ada kopok lekor losong sekali..ni papa kirim ngan kak gee opismate papa blk ganu...sedap..fresh lagi kopoknya..n lagi satu kek besday papa...blueberry cake...sedap gak..beli kat pkns ari tu....(gambo tak sempat nak snap semalam...)
busy sgt menghidang makanan....
posted by Mama Hakim @ 8:15 AM   2 comments
Tuesday, September 16, 2008

Perintah Berkurung...

tadi mama bukak blog abg halim...
active blogging jer lately ni...
ropernya ada perintah berkurung kat sana....
risau gak mama...
terus mama berym ngan dia...
sebelum tu call ayah dulu kat kg...
story morry to him...
details....http://www.pizapoyo.blogspot.com/
antara perbualan mama n abg halim..

CempakaEmalin Abdullah: lim ok ker keadaan sana??
patla_bor09: ok jek
patla_bor09: tgh perintah berkurung
patla_bor09: dopleh kuo rumah
patla_bor09: mareng ade mati kena tikam
patla_bor09: huhuhu
CempakaEmalin Abdullah: oo..so jgn kuo la..
CempakaEmalin Abdullah: duk diam dlm umah tu..
patla_bor09: dop kuo pun
CempakaEmalin Abdullah: ada stok makanan tak?
patla_bor09: kalau kuo pun dekat2 nih jek
CempakaEmalin Abdullah: dah ari tu mak ndah baca g cari ikan la..
patla_bor09: nak cari makanan berbuka kekgi la
patla_bor09: hah?
patla_bor09: mung bace mane nih?
patla_bor09: hahaha
CempakaEmalin Abdullah: baca blog mu la..
CempakaEmalin Abdullah: tepon tok sak ni..
CempakaEmalin Abdullah: suh dia mayang hajat...mitok selamat la belaka...
patla_bor09: oooo
patla_bor09: ok jek
patla_bor09: sini kristian ngan hindu tgh baloh ni
CempakaEmalin Abdullah: jgn kuo sgt la...bahaya...deme tu bukan boleh kira....
CempakaEmalin Abdullah: ho la..
patla_bor09: ala
patla_bor09: pakai kopioh ke serban ke lepas la
patla_bor09: huhuu
CempakaEmalin Abdullah: ye ker??
CempakaEmalin Abdullah: ahhahhahhaha
CempakaEmalin Abdullah: mmmm.....
patla_bor09: baru leh tau kite ni org islam
patla_bor09: huhuhu
CempakaEmalin Abdullah: dah ada perintah berkurung tu...
CempakaEmalin Abdullah: amaran bahaya la tuh
patla_bor09: haha
CempakaEmalin Abdullah: baper ari dah kelas cancel??
patla_bor09: 2 hari doh
patla_bor09: mareng ngan aini
CempakaEmalin Abdullah: oooooooooooooooo
patla_bor09: duk bilik je la
CempakaEmalin Abdullah: dah buka ada makanan dop???
patla_bor09: mareng ade
patla_bor09: aini kena tubik la kejap agi cari
patla_bor09: kalau ade kdai bukak la
patla_bor09: kalau dop rebus telor dlm peti sejuk u je la
CempakaEmalin Abdullah: tubik ngan piyer??
CempakaEmalin Abdullah: sorang ker?/
patla_bor09: aah
CempakaEmalin Abdullah: jng lama ngat tubik..
patla_bor09: ade motor
CempakaEmalin Abdullah: sat jer la..
CempakaEmalin Abdullah: ho la..naik muto pong..
patla_bor09: dekat je
CempakaEmalin Abdullah: bakper deme baloh kristian ngan hindu apa puncanya???patla_bor09: kan ramai mubaligh kristian convert org hindu masuk kristian
patla_bor09: org hindu marah la
patla_bor09: mula2 start kat Orissa nung
patla_bor09: negeri lain
patla_bor09: kat belah2 bangla nung
patla_bor09: tapi sbb ade pertubuhan nde tau
patla_bor09: tempat sini pun kena aaa
CempakaEmalin Abdullah: ooo...
patla_bor09: sbb sini pun rama kristian
CempakaEmalin Abdullah: marah sebab kristian tarik ramai hindu masuk kristian ker??CempakaEmalin Abdullah: mmmm
CempakaEmalin Abdullah: deme ni
patla_bor09: hooo
patla_bor09: gitu la lebih kurang
patla_bor09: sbb kristian ade gerakan gi tarik org masuk kristian
patla_bor09: kalau islam dop
CempakaEmalin Abdullah: ooooo
patla_bor09: just anjur2 program
patla_bor09: nak masuk masuk
patla_bor09: dop masuk dop paksa
patla_bor09: hakim gane doh?
CempakaEmalin Abdullah: hakim ok dah napoknya...
CempakaEmalin Abdullah: stop dah bui ubat chem tu..
CempakaEmalin Abdullah: bui herb plok..
patla_bor09: ooo
patla_bor09: wie minum tea
CempakaEmalin Abdullah: tea menda hok moleknya???
CempakaEmalin Abdullah: berlanjutan lagi ke agaknya deme tu balah ker?
CempakaEmalin Abdullah: ada bom segala bagai tu...bahaya la deme ni..
CempakaEmalin Abdullah: buat nyusah kok rang jerkk
patla_bor09: tea mende2 pun
patla_bor09: kalau boleh bio la panas
patla_bor09: dan kosong jek
patla_bor09: owh
patla_bor09: yang bom tu kat Delhi
patla_bor09: tu kes Islam ngan Hindu plok
CempakaEmalin Abdullah: ooo...w/o sugar ker??/
patla_bor09: aah
CempakaEmalin Abdullah: ooo..dah kat mangalore hidu vc chris erk..
patla_bor09: hoooo
patla_bor09: kat delhi islam ngan hindu
CempakaEmalin Abdullah: dah neighbour mu kena tikam bak per?
CempakaEmalin Abdullah: dia agama menda?/
patla_bor09: mob
patla_bor09: bkn neighbour la
patla_bor09: penduduk sini jek
CempakaEmalin Abdullah: mob tu menda plok?
patla_bor09: dop tau la
patla_bor09: hindu kut
patla_bor09: mob tu
CempakaEmalin Abdullah: oooo..mak ndah ingatkan neighbour mu...
patla_bor09: sekumpulan org yang jalan ramai wat rusuhan
patla_bor09: macam yakjuk makjuk
patla_bor09: hahaha
CempakaEmalin Abdullah: oooo.....perusuh jalanan la...penunjuk perasaan la tu agaknya mak ndah paham...
patla_bor09: penunjuk perasaan la

sian abg halim sana...
doa dari kami di sini...
mintak selamat semuanya...
bebanyak la berdoa dan bersabar di bulan ramadhan al mubarak ni..
cabaran n dugaan la semua itu....
n utk abg halim...berkurung jer la kat umah tu sehingga arahan selanjutnya dr kerajaan India..
tak yah la g kuo umah lagi...sementara waktu ni....
nak cari ikan ker...
nak bayo bil ke....tak yah agi la...
posted by Mama Hakim @ 2:46 PM   0 comments
Monday, September 15, 2008

Black Pepper Steak....

cubaan pertama mama buat black pepper steak.....di hidang bersama... salad, french fries, kacang panggang n sos black pepper (sos ni buat sendiri...papa ckp best..)
yum...yum...tq to auntie noni..ajo mama buat resepi ni..n yang best....hubby i suka....rabu ni nuzul quran plan nak buat lagi....insyaAllah...dah janji ngan mak teh nak masak steak utk dia....
juadaha berbuka...ahad tu....ada nasi ayam hakim....ayam percik...kuah black pepper dlm puyuk lagi tu...kue teow goreng....n mushroom sup jugak....
hiihi...ada gak gambo budak kecik ni menyelit....bergaya ngan new songkok...pah solat mgahrib ngan papa....besar gak saiz songkok hakim ni....saiz 20....mama nampak agak besar..tp muat la ngan dia....

posted by Mama Hakim @ 10:55 AM   0 comments

Minggu ke-2


Sedar tak sedar dah separuh bulan kita berpuasa erkk..
Cepatnya masa berlalu....
Wiken minggu ke2..last week la..
On sabtu....kami 3 beranak ke Sogo...
Kuo rumah kol 10 am...tunggu budak kecik bangun tdo dulu....
Mujo la mlm td.....papa dah siap kemaskan rumah sema...
mama ekceli letih sgt jumaat mlm tu....
lepas solat maghrib terus tertdo kat sofa.....
pas tu dlm mamai2 tertdo tu...nampak papa ke hulu ke hilir buat kija...
hiihih...tau la...papa mesin kan baju sema...except baju mama...
then sidai kain.....siram bunga kat balkoni....
pas tu ntah mama bangun kol baper nak solat isyak tu...
nampak rumah dah kemas.....dapur sema clear....
menan hakim yg bersepah masa mama tdo tu dah masuk bakul sema..
meja makan n sinki sema dah kosong....
kitchen kabinet pong dah lap sema...huhh..
bestnya.....bukan sengaja pa....letih sgt.....tak larat...
mama plan nak bangun tgh mlm tu nak sambung wat kija...hiihi..
alhamdulillah papa dah buat sema....again tq pa...
so pagi tu....cuci kaki jer la org kata.....
G sogo..ramainya umat manusia kat sana...
Jln pong sesak....parking pong boleh tahan gak jauhnya....
Kat area medan mara sana....
hhhuuh....tapi yang tak best...si hakim lak bad mood...
Asik jerit jerk..mujo la sempat membeli apa yg dihajati...
Sandal raya mama....nak jugak beli sandal hush puppies itu....
Pusing2 gak @ children dept....huh...sesaknya org
Lebih kurang ramai mcm sogo prev. sales jerkk..
tak sesuai bwk hakim la..
then papa nak g men's dept...boleh tahan la...tak ramai mcm kat atah td..
tp...budak kecik did not behave good lak...
asik jerit jerkkk....nak tdo tu..mata pong dah kuyu semacam..
tp tahan jerk..
so papa kata jom la....so balik la....dpt beli a pair of sandal jer la...

then dari sogo....terus blk rumah....
berehat n watching tv la kami 3 beranak...
papa decides nak buka poser kat luar...
plan awai nak pi chiangmai....tp mama rasa malas lak...
pas tu ingat nak g NK de Cuisine jerk..
tak jadi gak..
last2nya g pizza hut jer la kat kota damansara....
kuo umah kol 6.30....6.45 dah sampai sana...
tp....full la plok....mujo ada 2 org lelaki mat salleh dah nak abih makan..
tunggu sat aaa....


Suka benor hakim minum mushroom sup tu....
sampai irup2 lagi....basah la bajunya..
dah la tak bwk baju spare..mujo la umah dekat jerkkk...


hirup sup lagi....
suka yer dik..
papa ckp..puas hati bwk hakim mkn kat pizza....
sema menda dia mkn...nasik pong dia mkn gakk..
balik tu bulat la jugak perut budak kecik tu..
lapo ye dik....

Ahadnya agenda..mama plan nak masak steak utk juadah berbuka...so kalau boleh awal pagi kena la p pasar tani..nak cari daging lembu...konon nak cari daging batang pinang....tp anak teruna tu lambat lak bangunn...huhuhu...kol 9.30 am gak kuo umah....g pasar tani tgk daging bth pinang sema dah sold out...huhuu...mm..beli jer la daging biasa.....then nak g pasar kecil subang lak..on the way tu ternampak lak gerai jual daging kat kg melayu subang...papa singgah..o.yes...cantek...daging yg mama nak ada pong.....fresh lagi tu.....beli la jugak....then terus ke pasar beli bahan2 lain utk masak steak tu...

ok dah beli sema....blk rumah...kong kang...kong kang siap kan bahan rempah utk perap daging tu....senang jer ropernya erk non erkk...ekceli resepi ni...auntie noni yg ajo mama buat..dia kata senang banget n yg penting best....n terbukti...

then....dah perap sema.....anak n papanya tdo lak..mama baca paper....n tertdo lak depan tv sambil tgk marathon desperate housewives....papa pong suka tgk DH ni...dah lepas solat zohor...bersiap mama ajak papa g shah alam...nak cari jubah mama lak...yg mama ckp dlm entry lepas....nak cari jubah isaac j arazmi.....hhuhu....mujo la dpt parking kat atah sacc mall tu....terus mama cari butik tu....yess jumpa pong.....lama gak belek n berkenan sepasang....n again..black kolor is my choice....sokmo la itam....tatau la berkenan sgt ngan kolor itam ni.....2 3 pasang mama try...n amik sepasang jer la...tak mampu la mama nak amik sampai 2 3 pasang....huhuhu...n lama gak mama dlm butik tu..sampai la budak tu jerit2...mama dlm fitting room lagi..huhuhu..cian dia...dah boring tunggu mama erkk....n dah tu mama cepat2 bayo...n kami g pkns lak....cari songkok papa n hakim...tp yg dapat hanya songkok hakim...tp....ekceli kami jumpa 2 kedai yg jual lebih murah...tp masa tu dah beli dah songkoknya...hihiih...tak per la..rezeki utk pakcik gerai songkok tu la...ramai betul org kat pkns tu.....dah pusing sema...jom blk la...anak pong nmpk nak tdo tu...sebelum tu bei nasik ayam utk hakim, n ayam percik n kue teow goreng buat tambah juadaha berbuka kang....

posted by Mama Hakim @ 8:19 AM   2 comments
Friday, September 12, 2008

Entry tanpa tajuk (no idea)

Jam kat tgn ni dah tunjuk kol 4.27 pm....
hhuuh around 30 minutes lagi leh balik la..
pas tu dah mula la...malas dah nak wat kija.
n lagi satu dlm kepala ni terbayang dah muka hakim yang bulat tu...
sengih2 tunggu mama dia.....
so stop dulu la wat kija...tak leh nak concentrate dah...

let's blogging...
tp no idea lak nak tulis apa dlm blog ptg2 ramadhan ni....
hihiihi...ala2 buntu gitu ptg ni...

ok ptg ni...
amik beras 40 kg....masuk dlm bonet keta...
bwk blk rumah...
disebabkan plan nak blk trg cancel...
due of short of leave balance....
simpan cuti utk raya celebration jerkk..
so....beras td..terpaksa la mama pakai dulu..
n beras sumbangan ramadhan utk org kg mama...
just kirim duit ngan mak teh..
suh dia beli beras kat kola berang @ the same brand (kalau boleh same price lor)
nak kirim suh dia bwk blk 4o kg tu..
cian lak keta dia..berat nak bwk...hihihi..
so kim duit jer...(depa memang dpt beras n cash money pong)
alhamdulillah adik mama yang baik hati tu setuju ngan proposal akak dia ni..
kalau tak...lepas raya la mama dpt agihkan sumbangan cuti....
sebab memang mama shortage of leave la ni...
yer la...hakim warded ari tu...5 days off....(hakim...mama x ungkit tau..just to mention here)
bla...bla lagi....
bln 10 nak cuti raya lagi....
pas tu nak cuti utk hantar abg rahim lagi.....
bukan tak nak cuti kut..

td....akak tailor baju mama dah calling2...
insyaAllah baju mama siap on nuzul Quran day ni...huhuh..
tak sabau nak tgk....
sekali ngan baju mak teh.
tahun ni mama tempah baju kurung, baju kurung modern (ala azrinaznya fashion), n baju kebaya (ekceli cuak gak nak berkebaya raya2 ni...kang nampak muncit semacam jerkk..)
adik mama yg cekeding tu pong tempah baju kurung jerkk..
kakaknya yg bulat ni lak nak berkebaya bagai....huhuhu(lepaskan gian lama tak tempah kebaya, tahun lepasnya raya berkebaya riau jerk)
mujo la meter penimbang di bulan poser ni menunjukkan pergerakan yang positif..
dah turun beberapa kg since bulan poser ni...alhamdulillah...
mlm td timbang 55kg...okla tu erkk...
mlm ni insyaAllah 54 lak....papa baca mesti sengih jer erk...
yer la tiap2 mlm pas timbang skripnya...
mama: abg rasa kurus sket la....
papa: yer la tuh....

huhuuh..lagi 10 minit nak blk ni...nak tulis apa lagi erkk.
tatau nak tulis apa ekceli...
tu yg merapu jer kat blog ptg ni...

Baju melayu hakim??
hihihi...nenek pontian yang jahitkan....
tahun ni suh nenek jahitkan 2 pasang....blue n oren kolor...
tatau la neneknya sempat siapkan o tak...
siap sepasang pong okla mak...(leh cucu mak yang encem tu melaram pagi raya)
baju papa??
papa taknak buat baju raya tahun ni...
baju melayu yg lepas ok lagi n available for him..
cuma mama kena decide la tahun ni papa kena pakai kolor apa n apa..
nak matchkan kolor ngan baju mama n hakim....
papa ckp rugi jer buat baju melayu byk2...
ari jumaat pong..papa tak leh pakai baju melayu ke opis..
polisi opis dah berubah kut....

okla...dah kol 5 ni..
mau siap2 blk la...
mau jumpa suami ku..
mau jumpa anak ku..
till then kita blogging lagi dehs...
posted by Mama Hakim @ 4:21 PM   0 comments
Tuesday, September 9, 2008

Di sebaliknya....

Last week...mcm2 hal berlaku....
Tp alhamdulillah sema dah lepas.....
Tp sedikit sebanyak memberi kesan khususnya ke atas kareer mama...
Dan insyaAllah ia akan memberi sedikit sebanyak pengajaran, pengalaman dan pengetahuan...

Agenda minggu lepas.....
Personal matters...pertamanya shopping raya la...
Ke Sogo Preview Sales.....
Ke Hush Puppies Sales....
Ke Padini Sales...
Ke Pensonic Sales.....
semuanya redah jerkk.....
paling syiok @ sogo sales la...
dapat la rebate voucher rm90.....
bila ntah nak g redeem voucher tu.....
plan dlm kepala ni nak g carik kasut raya..ahhaha....
mcm lawak la plok..org besar pong ada kasut raya erk....
ingat jer zaman kecik2 dulu..zaman primary school dedulu....
suka sgt ngan kasut raya....
kalau dpt kasut raya dulu...tiap2 malam menerai kasut raya....
sebelum kasut raya menjejak tanah.....
dulu umah kayu jerkan....klang kong..klang kong jer la bunyi kuo..
lumrah budak pompuan la....nak kasut tumit tinggi....
itu..alhamdulillah la kalau ayah ada rezeki lebih...
boleh la...beli kasut tumit tinggi...
kalau tak mak belikan jer kasut sekolah....beraya ngan kasut sekolah baru....
mak kata jimat....nanti kasut tu leh pakai g sekolah jugak...
save.....
yer la mana mampu nak penuhi semua impian anak2 seramai 9 org tu...
ayah hanya la seorang technician TNB sahaja....
so beli ala kadar jer la..ikut kemampuan....
tp alhamdulillah dulu...zaman dulu mana pandai memberontak pong...
mak beli pakai jer la....
tp kemeriahan raya tu masih terasa sampai la ni....
walaupun kami hanya beraya ngan kasut sekolah jer....
zaman la ni....
serba serbi mampu....baju raya berpasang2..
waima baju raya pong tak habis nak pakai...
tp aura n kemeriahan hari raya tu mcm kurang terasa...
hihiih...sampai sini lak mama ari ni.
okla back to the topic td...
second.... g Tawakal Hosp...
purpose is...follow up check up for our beluved Hakim...
Alhamdulillah....Hakim in well condition...menurut Paeditrician Dr. kanchana....
Partner dr. Sheila...Same clinic lor....Dr. Sheila on long leave...
So tak berpeluang nak jumpa la....hihiih
Dr. Kanchana advices...Hakim must take Seretide twice per day for the 6 months..
If nothing happens in that period..boleh la stop....
Malam td temp. hakim mcm warm sket...terus kasik ubat...
dia pong asik mintak air jer mlm td....
beberapa kali mama bangun buatkan susu...

Regarding my career matters last week...
mmm...not so good la..
eee tak suka ekceli mcm tu....
it happend on friday...
i'm on mc leave......
huhuu....
nak jadi citer Kak Ita EL jugak..same day...
n luckily Fadzli kat opis....boleh la calling2 him...
setelkan apa2 yg patut tu.....
tp benda dah lepaskan nak buat cam ner...
tp frust la jugak dlm hati ni....
sebab mengikut perkiraan mama sema dah setel...tp silap perkiraan plok...
tp boleh dimaafkan lagi kiranya....i'm a new staff....
im still on learning process....
tp harus diingat kesilapan begini tak harus diulang lagi utk masa akan datang..
learn thru an experience....insyaAllah....
posted by Mama Hakim @ 8:44 AM   1 comments
Monday, September 8, 2008

Happy 31st to Papa...

Pa,

Selamat Ulangtahun Kelahiran Ke 31 Tahun....pada 8 September 2008...

Semoga Pa Panjang Umur, Murah Rezeki, Kesihatan yang berpanjangan, n kasih sayang yang tulus mulus untuk kita sekeluarga.....

p/s: pa...bila nak banja mkn best2....? (hakim tanya ni)

From:
Ur Beluved Mama n Hakim....
posted by Mama Hakim @ 10:43 AM   0 comments
Thursday, September 4, 2008

huhhhh..lega sket...

today is thursday....
ari ke 3 mama on work selepas hakim warded...
dan ari ni lega sket....

pertamanya....
semalam lori beras dan sampai.....hantar beras ke opis....
arini till next week beras n cash money ready to deliver...
semalam dah bank in duit ke ipoh....wakilkan org sana beli beras n kasik cash..
cuma org setiawan lom amik cek depa ni....tp fadzli dah kurier ari ni...
semuanya arap berjalan lancar...

second...
cek utk masjid n rumah anak yatim....
mostly masjid sekitar selangor telah diagihkan cek....
n cek utk masjid bahagian utara telah dipasskan kepada manager acc. ari ni....
insyaAllah isnin sampaila cek2 itu ke tgn org yg bertanggungjawab...
dan semalam dah briefing org sana apa yang patut dia buat....
pandai2 la no..
kalau ada poblem don't hesitate to contact me @ 012-7626xxx...
diharapkan sumbangan2 ini sampai kepada pihak yang memerlukan..
dan semuanya berjalan lancar...
amiin...
posted by Mama Hakim @ 12:10 PM   0 comments

Exclusively eow..eow....

video

Labels:

posted by Mama Hakim @ 12:01 PM   0 comments

Jom balik....

yea..yea....akhirnya...ari ahad tu "merdeka" gak kami dr hospital.....alhamdulillah.....anak pong dah sihat....mama pong boleh back to office....my duty waiting....
so papa n mama get ready.....packing all the belonging...
ok....dah packing barang sema.....ekceli dr pagi tu dah siap packed barang sema....tp tunggu bil...lama beno....biasala depa tak leh simply print out the bill...everything must be clear n verified by the insurance company...
sempat dulu anak ni main2....luncheons....tdo2.....papa watching tv lor....n end up....around 3.00 pm we step out from the ward....this coming saturday...follow up session with dr. sheila....ekceli appointment is on friday but....mama..bla...bla...(have own agenda)....papa...bla...bla....(busy @ office)....so i have to call dr sheila clinic to change the appointment...
di kesempatan ini....i'm behave of my lovely family (me, hisyam n hakim) ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada kengkawan n sanak saudara yang sudi menziarah kami @ ward that long n boring day....n tak lupa jugak....yang sering bertanya khabar sms, ym, calling2....dan mendoakan kesihatan anak teruna kami....amirul hakim hisamudin....terima kasih bebanyak....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 9:05 AM   0 comments

Ops....

hari khamis....opis mate papa (auntie dib, auntie kas, auntie ein, auntie ain n uncle akmal) dtg menziarah hakim kat wad....tp budak kicik tu very the shy2 cat....langsung tak mo angkat muka....duk tepek jer kat mama....hihiih..pemalu ropernya anak mama ni...kalau ckp kat papa..mesti dia ckp ikut papa la tu...pemalu...:) hihiih...for the hot auntie2 n uncle tq so much for the big present for hakim..mcm2 ada no....lorry pong ada erkkk...suka hakim mkn biskut yang korang bawak tuh...
dah kepenatan bermain harus la dia tdo..atau mama paksa dia tdo...hihiihi...tp mcm senang la plok hakim tdo kat wad ni...kalau kat umah tdo dlm buai lagik....kat sini...bagi teteng dia...tepuk2 sket..dah tdo...agaknya kesan antibiotik gak kut...

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:50 AM   0 comments

5th day....

pagi sabtu...kena suction dulu....
dah sapan sema ngan mama n papa....kijakan lap top lak...
wah mcm expert jerk nampak ni...
mengheret beg hadiah dr pihak pengurusan Tawakal sempena ulangtahun ke 25 KPJ...dpt buku color..crayon...voucher mc d...n apa lagi erkk...lupa la...
possing baeknya....hiihi..sebenarnya mama shoot gambar ni sambil duduk..so dia tgk mama dia duduk...dia pong nak duduk gak la...aper la adik ni.....layanz jer la kan...budak kicik...hiihihi..:)

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:41 AM   0 comments

4th day...

pakai serkup kepala mama....jalan jer eerkk....tanak duk diam......
close up sket......huuhuhuuh

Labels:

posted by Mama Hakim @ 8:39 AM   0 comments