" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Tuesday, August 24, 2010

Agak2 apa ni yerk...


sebelum saya masuk bercerita pesal entry ni..
korang agak citer apa saya nak ceritakan ni ekrkk...
klunya..almost hari2 saya akan jumpa kenderaan di depan tu..
agaknya kisah apa yer....????
Jawapan pada kisah di atas ialah...
itu truck membawa banduan2 ke mahkamah kuala lumpur....
untuk diadili..
dibicarakan di mahkamah....
truck yg dalam gambo tu saya rasa penjenayah hukuman berat..
sebab tgk truck dia tu...sema tertutup....
sebab dr pengamatan saya yang hari2 terserempak dgn truck ni...
ada 2 jenis truck penjenayah ni..
satu yg jenis berjaring....
maknanya...diorg bleh nampak kita kat luar ni....
n kita bleh tgk diorg.....
yg jenis ini saya anggapkan sebagai penjenayah hukuman ringan...
satu lagi jenis tertutup...
sema tak leh nampak....nampak berkotak tu jer la..
kadang2 saya tgk muka penjenayah2 tu...
sedih la jugak....
saya pong tatau kenapa mesti sedih..
tp hati saya jd sedih....


posted by Mama Hakim @ 9:30 PM   0 comments

Cooking xtvt

ari minggu seperti biasa...
saya akan merajinkan diri memasak
yola....ari kija tak sempat nak masak.
so ari minggu masak jer la....
n saya suka masak yg agak beria sket ari2 minggu ni...
sesaja suka2 jerkkk...
sayanyer pendapat...
kalau ari minggu pong tak masak..
bila masanya anak2 n suami kita nak makan hasil air tgn kita...
itu saya punya pendapatla..
lain org lain la dianyer pendapatnya yer...
tu sebab seboleh mungkin saya nak masak ari minggu..
kalau ada urusan yg tak dpt dielakkan tu citer lain la yer...
berbalik pada kisah ari minggu saya yg lepas..
saya terajin la nak try buat nasik minyak ujan panas...
hahha...
takut gak sebenarnya..
sebab pestime nak try buat ni...
alhamdulilah menjadi la jugakk..
incik papa kata sedap...okla..
tp nasiknya terober dos merahnya...
sebab tak baper pandai nak bajet byk mana nak taruh kolor lagi..
tambah2 kat kedai runcit area rumah saya ni tadak stok kolor ijo..
so....ketara sgt la nmpk merahnya tu...

nasi minyaknya berlaukkan..
ayam goreng madu...
dalca sayur
n acar timun
simple jer kan....
yer la...nak makan ngan papanya jerkk..
hakim mkn sket2..
amsyar mkn nasiknya jer..
pas tu passed kat jiran sebelah rumah sket...
itu citer ari ahad....
citer ari sabtu..
hahhaha..
saya buat kuih lompat tikam...
hiihih..
percubaan pertama jugak ni....
tp saya kureng berpuas hati ngan rasa layer bawah yg ijo tu..
sebab kureng kick..
need improvement lagi la..
tak per....
exercises make perfect org katakan..
hiihih

ni assistant chef saya ari tu..
sibuk jer kat dapur ngan mamanya...huhuhu
posted by Mama Hakim @ 9:09 PM   0 comments
Wednesday, August 18, 2010

Lompat Dan Tikam


tau tak kuih lompat tikam??
org ganu n kelate panggil kuih ni lompat tikam...
originality nama lompat tikam ni saya tatau la camner,
mungkin....
masa nak menyediakan kuih ni kita ni lompat2 n tikam2...
tp rasanya tidak kut...ihihiih
atau masa nak makannya kita kena tikam2 sket kut..
ni ada sket logiknya....
tp part melompatnya tu tak nampak la plok gaya nak mkn tu...
atau lebih enak dimakan semasa melompat..hihiih
naper citer pesal lompat tikam ari ni..
saya bulan poser amat kecur air liur nak mkn kuih ni...
owh..ari selasa tu otw blk kija nmpk satu gerai jual kuih ni..
terus suh papanya stopkan keta...
nak beli lompat tikam kabar kat papa dia...
g la beli dlm kehujanan gerimis itu...nak jugak tak kira..
pas tu blk rumah papa suapkan anak2 kuih ni.
dia cakap..."ini bubur sumsum la...
mak selalu buat dulu..."
owh....i mana tau itu bubur sumsum..
i tau itu lompat tikam....hahhahah
arwah mak pong selalu buat lompat tikam masa utk juadah bulan poser..:)
lompat tikam
ada 2 layers...
layer atah kolor putih
yg atas ni rasa lemak2 sket..sebab taruh santan...
yang bawah kolor ijo...rasa pandan jerkk....
bahan utama nak buat kena letak tepung beras....
n kena buat air manisan dia...sebab 2 layers putih ijo tu tadak rasa sgt..
agak plain jerkk..
yg menyedapkan lompat tikam ni...rasa lemak n rasa pandan dia tu...
campur ngan air nisang tu...
huhuuh..sedap...
owh terliur la plok..
insyaAllah wiken ni...
plan nak buat lompat tikam homemade...
percubaan pertama...
arap2 sema berjaya...hiihihi...
rerepi pong dah dicopy paste dr internet...
tunggu nak buat jerkk..
nanti dah buat saya hapdet kat blog cam ner roper jadinya lompat tikam mamahakim ni...:)
okla.
gtg...
p/s: rasa nak makan lompat tikam resepi mak de gayah...ser agi...rojak keling mak de gayah..sedap gok....:)

posted by Mama Hakim @ 4:44 PM   0 comments
Tuesday, August 17, 2010

Dah masuk 7 ari..

Ari ni cukup la 7 ari kita berpuasa ramadhan bagi tahun ni.
alhamdulillah pencapaian membanggakan saya tahun ni..
so far lom tinggal bersahur....
dan yang paling best bersahur together ngan incik papa....
sebab incik papa ni bukan jenis penyahur...
tahun lepas dia bangun minum air jerk...
kadang tu...air pong saya bwk masuk ke dalam bilik suh dia minum..
punya la liat nak bangun tdo..
alhamdulillah..
azam saya...nak bersahur bersama..
sampai habis puasa tahun ni..
insyaAllah....
insyaAllah raya tahun ni..
kami beraya di johor dulu....
tp agak tidak best la..
papanya cuti kena freeze..
sebab bulan oktober opis papa handle big event...
huuhuh..mama yg tensen...
tp tak kira...
saya nak jugak balik ke kuala berang raya ke 2 tu...my hometown...
dpt duk sehari 2 pong jadila..
lagi pong raya kat ganu tahun ni spesel sket
abg halim, abg rahim n kak nurul beraya di mesia...
setelah beberapa tahun beraya diperantauan..
owhh...sedih.....ari raya akan ada drama air mata..
sebak mengenangkan diorang yang jauh di sana...makan apa..masak apa.huuh..
sama jugak kisahnya masa aicik duk kat japan dulu...
pagi2 diorg kol tu dah sebak....
owhhh tak sabar nak beraya bersama2 ni..
tak sangka anak buah2 saya dah besar panjang sema...hihiih...:)
nanti tunggu mak ndah balik kg beraya...
kita buat bbq..yihaaaaa....
so papa mintak la jugak cuti 14 ari bulan tu....tambah satu hari jer..
as per requested yesterday...sehari jer pa....hihi
9 - 14 yer kita cuti raya pa....i pasrah....
tak mo la cuti sampai 13 jerkkk...
mintak tambah sehari lagi tau...:)
n arap2 permohonan papa nak tambah cuti seharri algi tu approved la...
adil n saksama
kat ganu 3 days...
kat johor 3 days...
aci la kan pa....:)
okla...
saya mau stop..
nak tido dulu ni...dah 1.30 pm...
lagi 30 min bleh tdo..
sila layanzz gambo abgnyer yg caring sangat ngan adiknya tuh..
hihiih.
suka mama tgk...
share minum ngan adik dia.....:)
llooooololo...
sweet jerkkk...
adik nah..
minum ni....:)
huuhuuh..
slurp..
dapnyer adik minum air...
sampai bulat mata2 tuh...
air apa la abg kasik ni dap sgt ni....:)


huhuh..mama la plok yg terliur ni.....


ok abg plok...
see baju adik sudah kotor....
huhuuh....
adik tak sabar nak tunggu turn....hiihihi
ok...adik plok....hiihihi
oooo...sweetnya...
sharing is caring..
caring is loving..
muahhhhh...muahhhhhh....both of u....
huge of love from mama n papa...

posted by Mama Hakim @ 1:05 PM   0 comments
Tuesday, August 10, 2010

Selamat Menyambut Ramadhan

Semoga kita dipanjangkan usia dan diberikan kekuatan untuk terus menyempurnakan rukun Islam ketiga ini hingga ke akhirnya.
Allahumma bariklana rajab wa sya’ban, wa ballighna ramadhan
posted by Mama Hakim @ 5:45 PM   0 comments

Makan2 @ Bora Asmara...

Semalamnya event
makan2 di Bora Asmara...
jadi balinese sekejap..
tima kasih bebanyak kepada pihak penaja ari tu....
en reezwan, cik suraya, pn maslina, cik noor hasni, cik norlina, pn faradilla, pn syahrul ashikeen
tima kasih daun keladi..
dari kami pihak yg dibelanja makan ari tu..
en. rozali, pn rafidah, cik damaiyanti, cik zarifah, pn noorazura, cik noraini, cik nursakinah, cik nurul nadia, cik noornadiha, en tashriq, en suhardie dan en mohd ahmrizal
tahun depan dpt bonus banja lagi kami....:)
insyaAllah nanti geng2 kami banja korang plok...
bonus kami dapat bulan poser la...huuhuh....
fenin nanti nak banja korang kat mana ni...hihiih...




aminnnnn..:)
YA Allah berkati la rezeki kami ini....
muka2 lapar...

ni la hidangan dulangnya...
byk dulang untuk dipilih...
saya pilih set dulang bonda...

ketibaan para jemputan...:)


bora asmara...
cantek jer namanya..
n tempatnya pong privacy banget la....
cool, hijau n nyaman....





saya bersama 2 org pihak penaja...sue n ikin...
toche2....
sedap2....:)
posted by Mama Hakim @ 4:32 PM   0 comments
Wednesday, August 4, 2010

Gigih lagiiiii

Semalam sekali lagi..
ngan gigihnya membuat sambal mempelam..
tp kali ni sambal pelam ikan masin..
wa sedapp..
terangkat kalau makan ngan nasik panas2...
huuhuh
ada sebjik lagi pelam muda dlm esbox tu
ntah la nak buat apa lagi tatau la..
huhuuh
tunggu wiken ni kut baru ada idea...
cara nak buatnya senang jer ni...
goreng ikan kering sampai garing...
tumbuk ikan kering tu sampai lumat...
pas tu tumbuk cili 5 6 biji...
pas amik buah pelam kupaskan kulitnya...
pastu cicang2 gitu....pas tu tumbuk secara slow2 gitu...
dah nampak ok tu..
campur jer sema bahan2 tu..
dan jgn lupa tambah garam n gula sket...
tu jerkkkk
posted by Mama Hakim @ 5:29 PM   0 comments
Tuesday, August 3, 2010

best n tak best....

ari ni ada 2 menda best n tak best....
biter best dpt pagi....
arini kebetulan ada monthly assembly...
tp i tak join la...
kebetulan ada org wakil officer dlm blk saya yg join...
ari ni tan sri announced...
duit hadiah rm 1 juta tu..
yang kita org dpt sempena anugerah inovasi PM tu ler...
decided to share all among us...
dapat setiap sorang sijil simpanan premium bsn...
hihihi...nilai nya tak banyak pong..
yer la...
staffnya 10,000 orang....
sema dapat...so dpt le merasa sket2 sorang....
mana tau nanti ada luck nanti..
dpt menang cabutan bertuah ...hiihi....
bleh la merasa bmw ka...wahh..tingginya anganan.
hihih....verangan dulu..tak salah..tak kena bayo n tak kena tax pong..
hihiih..
kalau tak menang cabutan bertuah pong tak per...
kita peram jer duit tu kat situ..
dah pencen umur 58 tahun nanti kita bwk la kuo..
hihihi..ada jugak pekdahnya erkkk...
tp....doakan la saya menang cabutan bertuah 14 kali setahun itu..
amin...amin..amin...
nak jugak menang bmw....
ok dah..dah...dah...
kita citer pesal citer tak best plok...
mm.citer tak bestnya..
ari jumaat ni sya tak dpt pergi sogo sales la...
huuhuhu
memang konpom dah tak dpt pergi as planned...
sebab..semalam dpt tau ada miting sebelah pagi kol 9.30 ngan team Pusat Khidmat Pelanggan
plan A...
ok boleh la...habis jer miting tu...
isi borang time off...
suh bos sign n terus ke sogo...
tp petang ni dpt lak emel..
ada jemputan miting lain plok...
kol 3.00 pm....
miting ngan team Jabatan khidmat korporat la plok wes...
abih tu cam ner nak g sogo nya..
miting start kol 3 pm...
saya wajib hadir...no exkius...
huuhuhuh...
jawabnya....
saya tak dapat hadir ke sogo..
hanya dapat hadir ke opis n miting saja la jumaat ni....
huhuuhu....kecewa dan pasrahhhh...
so nampaknya kena on Plan B la...
sogo g on saturday jer la..
posted by Mama Hakim @ 5:45 PM   0 comments

Kerabu Mangga ni

time ni dah tinggal separuh..
dah dimakan oleh incik papa n pn mama....
best tak pa??
semalam petang teringin sangat nak mkn kerabu mangga
so balik kija semalam gigih singgah kedai runcit cari mangga muda...
hahha...mujo ada....
3 biji saya beli..
beso2 plok tu...
hiihihi...
mmm.
dapnyer...
resepi ni saya belajar ngan kak mas
masa kat UNITAR dulu....
hiihih ingat lagi....
best....
tq kak mas....
tp kak mas ajar buh kacang goreng tumbuk2..
tp saya tak buh kacang goreng la...
sebab saya kan resdung...allergic ngan kacang...
kang gatei2 la muka ni...
hiihihihi
posted by Mama Hakim @ 5:24 PM   0 comments
Monday, August 2, 2010

Pure nyer...

untuk menghilangkan keseksaan saya ptg ni..
elokla kiranya saya menulis sesuatu kat blog anak2 saya ni...
hhiihi
ari ni saya dah memulakan phase 1 sessi coding utk system baru...
design layout utk sessi URS bersama system owner
yeay...
saya suka..
sebab arahan baru dari bos saya...
sistem baru ni hendaklah dibangunkan menggunakan c# purely....
hihiihi.
maknanya tak perlu integrated ngan sharepoint...
syukur sesangat..
sebab bagi saya yang tak mahir coding ni..
sharepoint itu menyerabutkan....
menambahkan jiwa kacau..
n bikin nightmare la...
insyaAllah jumaat ni kita demo interface design dulu...
then baru masuk next phase....
tp jumaat ni saya ada projek besar ekceli..
kalau meeting jadi jugak as per scheduled..
saya dtg kija untuk miting jer la nampaknya ari tu..
lepas miting harus saya ca alif ba wau ta...
hihiih..
amik time off la terus ari tu..
pojek baik tu..
rugi woo kalau tak join...
yang ditunggu sudah tiba.....
posted by Mama Hakim @ 6:20 PM   4 comments

PeNanTIAN ITu SekSa Woooooo

BeTUl LA KATa ORanG
PeNAnTiAN ITu SAtu PenYekSAAN
SEbAB sAyA SedANG MEnantI SEKARang
DAn sAya RAsa SeksA....
posted by Mama Hakim @ 5:34 PM   0 comments
Sunday, August 1, 2010

wiken xtvt...

mlm ni terajin nak stori mori xtvt wiken...
dah lama tak hapdet pesal cerita2 ujung minggu ni..
mlm ni rasa mcm byk la plok masa senggangnya..
anak2 n incik syam pong dah tdo sema tu..
saya jer lom tdo ni...
padahal esok kena masuk kija awal...
ubah schedule masuk kija...
sebab nanti dah nak masuk ramadhankan...
biasa masuk 8.30...
awalkan 30 min jerk...
bln ramadhan masuk kol 8 huhuhu..
so kena kuo awal lagi la dr rumah....
arap2 punch card tidak merah....

meh la sambung citer ari minggu kami sekeluarga....
hari sabtu.....
pepagi dah kuo bekpes restoran mamak sebelah umah ni...
sema org kena mkn kenyang2...
sebab pah ni kami ada projek lawatan tapak...
di samping surveying n searching.....
lawatan pertama ke puchong...
dr puchong terus ke putrajaya...
n terus ke cyberjaya...
dari cyberjaya...
patah balik ke puchong...
minggu lepas pojek tergendala sebab tergendala sebab amsyar demam..
duk kat umah jer la..
minggu lepas-lepas....
terjadi jugak lawatan dan lawatan ke cyberjaya....putrajaya n kawasan sekitar....
minggu ni sambung lagi..
tatau la bila akan stopnya...
tgk aral la kut....

lawatan tapak kami berakhir jam 4 ptg..
sempat lagi singgah Pelikan warehouse sales kat puchong...
dah kebetulan lalu situ..
nmpk ada sales..terus la singgah jerkk.....
sema dah kepenatan...
balik rumah terus terbongkang sema....
mlm kang kol 12 ada dating plok ngan abg halim...
yeay..abg ayim balik mesia..
g jemput dia kat airport....
tp flight dia dari bangalore delayed la plok..
ko 2.30 am baru kami sampai rumah..
ngantuks nyer.....

pagi ahad...
ahad sebelah pagi tak kemana..
sebab puan bibik aka parida dah msg nak dtg rumah kol 12....
cuma sebelah pagi kuo ke econsave shopping brg basah....
lepas asar baru bleh outing...
nak g tupperware outlet kat kota damansara...
tp tutup la plok...
terus pi giant shah alam..
tp hampa jugak..
tak dpt apa yang dihajati di sana n sana.....
last2 balik jer la...
huhuhuuh...
cian.....mamahakim.....

okla...
tatau nak citer apa dah ni wes...
mata dah ngantuk..
layanz gambo jer la...
yg sempat snap...

amsyar ngan nasi lemak res mamak....
i like nasi lemak mama....
ini budak yang tak mo amik gambo....pandai no paling muka...
ala2 gaya lari dr papparazi tu....
kureng selera makan dia pagi tu..
layanz dianyer gadget....
mm..dap roti mamak ni....
mama mkn sorang jerkkk..
giliran papa plok mkn...
pilihan kami sama pagi itu...
roti sardin duaaaaaaaaaaaa mamakkkkk
@ puchong.....
layan si dia ni baru bangun tdo....
abang nak tgk fish...
kalau tak layan kang...
susah...haru biru...
perjalanan tidak akan jadi smoothnyer..
harus pojek baek terbatal terus....
so layan jer la sampai dia puas hati....
neu Lembaga @ cyberjaya....
pandangan dari belakang...
dah nak siap dah tu wes..dah pasang cermin dah...
ikut kontrak tu...siap bulan mac 2011...
huuhuhuuh....
cam ner ni...
uhuuhuhu..fenin...fenin....
byk menda kena pk....
kena ubah plan....
ni parking lot bertingkatnya...
alhamdulillah..
moga tidak ada lagi kes kecurian kereta semacam di jalan duta...
naya jerkk...
huhuuhu.....
posted by Mama Hakim @ 10:04 PM   0 comments