" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, August 18, 2010

Lompat Dan Tikam


tau tak kuih lompat tikam??
org ganu n kelate panggil kuih ni lompat tikam...
originality nama lompat tikam ni saya tatau la camner,
mungkin....
masa nak menyediakan kuih ni kita ni lompat2 n tikam2...
tp rasanya tidak kut...ihihiih
atau masa nak makannya kita kena tikam2 sket kut..
ni ada sket logiknya....
tp part melompatnya tu tak nampak la plok gaya nak mkn tu...
atau lebih enak dimakan semasa melompat..hihiih
naper citer pesal lompat tikam ari ni..
saya bulan poser amat kecur air liur nak mkn kuih ni...
owh..ari selasa tu otw blk kija nmpk satu gerai jual kuih ni..
terus suh papanya stopkan keta...
nak beli lompat tikam kabar kat papa dia...
g la beli dlm kehujanan gerimis itu...nak jugak tak kira..
pas tu blk rumah papa suapkan anak2 kuih ni.
dia cakap..."ini bubur sumsum la...
mak selalu buat dulu..."
owh....i mana tau itu bubur sumsum..
i tau itu lompat tikam....hahhahah
arwah mak pong selalu buat lompat tikam masa utk juadah bulan poser..:)
lompat tikam
ada 2 layers...
layer atah kolor putih
yg atas ni rasa lemak2 sket..sebab taruh santan...
yang bawah kolor ijo...rasa pandan jerkk....
bahan utama nak buat kena letak tepung beras....
n kena buat air manisan dia...sebab 2 layers putih ijo tu tadak rasa sgt..
agak plain jerkk..
yg menyedapkan lompat tikam ni...rasa lemak n rasa pandan dia tu...
campur ngan air nisang tu...
huhuuh..sedap...
owh terliur la plok..
insyaAllah wiken ni...
plan nak buat lompat tikam homemade...
percubaan pertama...
arap2 sema berjaya...hiihihi...
rerepi pong dah dicopy paste dr internet...
tunggu nak buat jerkk..
nanti dah buat saya hapdet kat blog cam ner roper jadinya lompat tikam mamahakim ni...:)
okla.
gtg...
p/s: rasa nak makan lompat tikam resepi mak de gayah...ser agi...rojak keling mak de gayah..sedap gok....:)

posted by Mama Hakim @ 4:44 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home