" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, February 29, 2012

Kidzania KL


Kidzania Jakarta
Kidzania Tokyo


yesss...Kidzania KL telah dibuka secara rasmi pada 28 feb 2012...
semalam....
lokasi adalah di Mutiara Damansara..
dan mlm ni seperti malam2 sebelumnya...
saya menyemak message's book Hakim...
wow...ada form lawatan ke Kidzania...
26 March ni..
saya plok yang excited...
terus asked mr google....
study details n furthermore tentang Kidzania ni....
sebelum ni baca tentang Kidzania ada di Jakarta n Tokyo..
now dah ada kat Malaysia....
seronok tu.....
yesss incik papa benarkan hakim join lawatan skulnya ke sana....
ok...abang pergi dulu..
nanti abg balik nanti boleh story mory to mama, papa n adik..
then kita bawak edek lak melawat ke sana...insyaAllah....
Kidzania=Edutainment Theme Park for Kids!!!!
posted by Mama Hakim @ 9:07 PM   0 comments
Sunday, February 26, 2012

Parents Sharing Day

semalam 25 feb (sat)
GA Subang Bestari Parents Sharing Day
alhamdulillah kami berkesempatan menghadirkan diri...
xcited sangat saya nak jumpa teacher Hakim..
tp tahap xcitednya tidak mencecah tahap optimum
disebabkan kami menghadirkan diri ke sana w/o incik papa...
incik papa os ke perlis hujung minggu ni....
so xcited so so jer la...:)

so dapat la jumpa Teacher Mawar -the principal
dan dapat juga jumpa Teacher Suzie....teacher class Hakim...5 Zheng He..
sessi perbincangan kami semalam adalah parents n teacher share apa yang kids buat di rumah dan sekolah....
input yang saya dapat mengenai Hakim @ skul semalam
+ve:
1) hormat ngan teachers
2) cepat dapat n cepat tangkap
-ve:
1) agak pendiam (yg ni saya dah suspect dah ni...beliau kalau ngan org yg x familiar memang mcm tu la....di kalangan org yg close sahaja dia akan berhuha huha....)
tak per la abang....
may be baru 2 bulan belajar di sana...
mama harap next session for Parents Sharing Day
Teacher Suzie abang tak perlu lagi hilite perkara ni yer....:)
by that time
abang jgn takut2 n malu2 lagi nak bercakap ngan teacher ok....
mama, papa n adik sayang abang..:)
posted by Mama Hakim @ 10:18 AM   0 comments
Friday, February 24, 2012

Birthday Bash

Arini teacher hakim plan nak celeb besday @ skul..

kumpul sema kids yang born on feb...

Amirul hakim la salah sorang dari nya....

so sempat la saya menggoodieskan 100 bags ngan jajanan..

dan order kek red velvet ben 10 utk acara potong2 kek kat skul...

mamanya suka red v..

anak suka ben 10..

so combine la...red v ben 10...

hiihih...penat sebenarnya nak prepare 100 goodies bags...

sebab barang2nya ahad malam baru g shopping..

status papa skang agak la busy...

wiken jer os....os jer wiken....never ending story os n wiken papa ni...

dan kija2 menggoodieskan bags itu saya mulakan dari isnin malam...

mlm td baru siap...ngeh ngeh....runcit2 lama2 siap la jugak.....

yer la..penat balik kija....tp tetap nak menggoodies....penat pun ignore jer la..

yg penting budak nit tu enjoy!!!!!


the cake yg masih setia diorder dr rania cakes...

tqvm auntie liza...

yg best now dah entitle utk spesel price...

pelanggan setia katanya...i like...:)

the 100 goodies.....

10 bags utk kengkawan kat umah auntie...

90 bags utk kengkawan kat skul...

the cake utk celeb kat umah auntie...ari ni jg...

sebab 9 feb tu tak sempat bawak apa pun ke rumah auntie....

potong kek ngan atuk n nenek jerk..

so papa cakap beli sekali kek utk rumah auntie...

ini kek biasa2 jerkk...blueberry....


semoga beliau enjoy n happy ari ni!!!
posted by Mama Hakim @ 7:58 AM   0 comments
Monday, February 20, 2012

i'm waiting

for this item
deliver to my post box from USA...
namanya adalah
Coach Signature Stripe Demi Crossbody...
tak sabar nak menatapnya!!!!!
just another reward n bonus to myself
for being a behave mama, behave ayang n behave employee..:)
semoga lebih BERSEMANGAT, lebih BERGAYA, lebih CERIA dan lebih CEMERLANG
dlm apa jua tugasan yg diamanahkan!!!!
posted by Mama Hakim @ 11:03 PM   0 comments

FOTD..is tagging Norazira

Ra...as promise..


tadaaaaaaaaa



the 2 pieces office suit...

FOTD...:)












not badkan...worth it la ngan pricenyer..:)

nampak tak...ada ikat2 kat depan jaket tu...

i like....look feminin n gegurl :)
posted by Mama Hakim @ 12:57 PM   2 comments
Sunday, February 19, 2012

Travelog Jakarta - Bandung Siri 5

last day @ Jakarta...
7/2 selasa mau pulang ke KL sudah.....
flite kami pukul 8.30 am waktu jakarta...
lebih kurang 9.30 pagi waktu KL la...
so selasa tu pun bangun awal la..
janji ngan pak supir kol 5 pagi kami tunggu di lobi hotel....
barang2 saya n incik hisam...
beg ke sana 2 beg besar sahaja...
bawak balik ke KL adalah 6 beg...plus 1 beg galas jadi 7 begs
beg kami beranak pinak di sana
as promise...kol 5 pagi...
sema berkumpul di lobi...
kumpul ngan beg sekali...
peghhhhh penuhhhhhh.....
berdebar2 ni..... kena caj xtra luggage tak ni...haishhhhh..:)
alhamdulillah perjalanan ke airport dr hotel kami mengambil masa lebih kurang 30 min...
dan syukur la....sepanjang kami berada di sana kami tidak la menghadapi masalah macet....
may be sebab Long merancang perjalanan kami dengan teratur....
kalau nak keluar ke dari kota Jakarta...keluar pada awal pagi..
kalau tidak memang macet la....
urusan check in luggage di airport
kami spent lebih kurang rm50 plus per passenger utk airport tax
alhamdulillah selesai jugak urusan check in....
dan sorang satu bawak hand luggage..:)
time to pose....:)
dan lagi.....
dan lagi....mentang2 la tak bawak dak2 nit 2hakims tu kan....
sakan la papa n mama nyer....


amboi2 korang.....:)

alhamdulillah..kami tiba di LCCT lebih kurang kol 11.30 pg...
dan tak sabar nak jumpa budak2 nit 2 org tu....
rindu sgt....hhuuuhhu..:)
oo...kepada yg blom tau...
kami memang tak membawa dak nit 2 orang tu utk escort kami ke Jakarta Bandung....
sebab2nya:
pertama : persekitaran di sana yang tidak sesuai utk kanak2...bab kebersihan especially....makanan pun kena jaga....walaupun org kata g indon senang nak cari makanan halal...tp kita ambil langkah waspada sentiasa..jgn makan makanan sebarang....then...bab crowded.....tidak sesuai utk dak2 nit saya yg comel itu....my MIL dah siap2 pesan kalau nak ikut trip ke Jakarta-Bandung tak boleh ajak dak2 nit itu.....tak sesuai sangat katanya..so i follow jer la...:) dan i memang setuju ngan my Mil.....:) itu pendapat kitorang....lain org lain pendapatnya kan...:)

kedua : agenda utama kami ke sana adalah untuk bershopping....bukan utk bervacation okeh....so kami memang shopping extremely....tidak sesuai utk dak2 nit itu....keluar kol 5 pagi.....balik kol 11/12 mlm....penat memang penat.....tak bawak diorg pun dah penat....kalau bawak diorg saya tatau la mcm mana gayanya kepenatan tu...huhuuhu....diorg penat kita pun penat......contoh mcm ke Pasar Baru n Tanah Abang....kawasan shopping yg crowded....jgn expect lokasi itu macam di Sogo atau MidV okeh....kita boleh sorong stroller secara melenggang kangkung....tidak sama sekali...cam ner nak sorong stroller....nak sorong beg shopping tu pun muat tak muat jer..hihihi...kalau Pasar Baru itu suasana shopping macam di Pasar Kedai Payang...Pasar Siti Khadijah...ala2 gitu la...Tanah Abang pun suasana macam tu jugak....dan lift di sana sgt la lembapnya...so better guna escalator....so kalau shopping ngan dak2 nit tu....saya rasa tatau la cam nernya....tak terbeli saya kut...ntah2 papa muncung saya pun muncung jerkk...diorg nangis meragam....nak susu...nak yak....tu blom masuk nak dukung lagi.....kalau tak bawak budak2 tu....incik Papa boleh pikul/handle beg barang shopping tu....larat ke kita nak pikul....kalau sorang handle barang tu..ada yag tercicir....so better kumpulkan hasil shoppingan tu dlm satu beg besar...dah beli masuk dlm satu beg...insyaAllah tiada kes tercicir barang....huhuhu....dan lagi satu bahaya tentang keselamatan diorg.....takut hilang time kita ralit2 belek barang tu.....esp kita dah mabuk tgk harga barang yg murah sgt tu.....tak ke naya....nauzubillah.....

alhamdulillah...my beloved adik willing nak jaga kaminyer heroes nit tu...
kalau tak.....tak berpeluang jugak kami ke sana....
tqvm mak teh...menjaga 2hakims sebaik mungkin....n yg lebih happy...
anak2 saya pun enjoy duk rumah mak tehnya.....
tqvm again....utk my adinda yg never say No to all my request....!!!
ur kindness very2 much appreciated....dan moga mendapat ganjaran pahala drNYA..amin

tips:
1. x perlu bawak byk baju utk ke sana....rugi nanti...nanti boleh shopping baju yg murah di sana...
2. kalau boleh jgn bawak hand bag ke sana....sebab tempat shopping yg crowded..mcm2 boleh berlaku....better guna sling bag atau crossbody.....kalau guna sling atau crossbody....kitanyer barang berharga selalu berada di depan mata kita....:)
3. kalau tak confident ngan masakan/makanan kat sana...bawak la bekal maggi cup....hahha...mcm saya la tu....tekak ikan singgang...tak berapa nak pergi sgt ngan masakan di sana....org pantai timur la katakan...
4. bawak bekal roti....esp yg bawak anak2.....sebab pagi2 sgt la susah untuk mencari kedai makan yg bersesuaian esp di Jakarta la....nak makan kat kedai sebarang takut sakit perut lak..kena cerry berry.....cam ner nak shopping...saya ari tu siap bawak milo paket jg....backup....:)
5. jangan tukar duit kat airport in case rasa duit yg ditukar tak mengcukupi.....tukar di Jakarta atau Bandung lebih murah......:)

ok tu jer la yang boleh saya share dengan pembaca blog hakims....
insyaAllah kalau ada peluang ke sana....will go again.....

kesimpulan sepanjang 4 mlm berada di sana..
kita seharusnya bersyukur dengan kurniaan rezeki yang Allah anugerahkan untuk kita...
tanpa perlu melalui jerih-perih demi sesuap nasi
semoga segala urusan kita dipermudahkan olehNYA...amin...:)


2.
posted by Mama Hakim @ 2:41 PM   0 comments
Thursday, February 16, 2012

Iklan-Bukan untuk dijual

sekadar memenuhi permintaan seorang sahabat....:)
untuk menjamu mata....
antara kain pasang yg saya grab di Jakarta Bandung ari tu
design bunga menjalar di depan....
in white...
corak pada bahagian tangan
in turqoise....
beadings n bunga lipat....
tangannyer....
in apple green...
batu-batu....
design mcm ni ekceli saya beli soft pink dan putih jg..
tp my adik sudah terberkenan..
so bg jer la kat dia.....
kakak dpt yg hijau ni...

design tangannyer.....
in black....
bunga di bahagian bawah tangan....
zooming sket...

ok semua baju di atas adalah 4 meter...
dan kainnya ada kosong..
tidak dipadankan dengan kain corak batik
sy kurang gemar sket itu kain batik....ngeh ngeh....
dan materialnya agak tebal jg...
sesuai utk buat baju kurung...samada kurung pahang atau riau...bisa shj..
dan baju modern jugak sesuai..:)
so far...4 pasang ni adalah kepunyaan pn mamahakims
blom decide nak buat baju apa ni...
posted by Mama Hakim @ 8:10 PM   0 comments

Travelog Jakarta - Bandung Siri 4

Agenda hari ke 4
adalah sekitar Jakarta dan kawasan sekitar hotel sahaja....
iaitu ke Pasar Tasek di Thamrin City dan Tanah Abang
hari yg tidak memerlukan pak supir utk mengangkut kami
otel kami ke Thamrin City jalan kaki tak sampai 5 min
nak ke Tanah Abang tu kena jalan kaki lebih 5 minit la...

intro Pasar Tasek dulu...
Pasar Tasek ni adalah pasar di Thamrin City
kalau hari isnin n khamis pasar ni mula beroperasi seawal jam 5 pagi..
so kami ari tu g ari isnin...
lebih meriah la....
tp tidak la kami ke sana se awal jam 5 pagi tu...
kami keluar agak lewat pg tu..
sebba mlm td memacking barang hasil belian di Bandung...
dlm kol 7 pg kami mula ke Pasar Tasek...








dan kami juga bekpes di sini...
tp pagi tu saya lalu makan maggi cup jerkkk
milo pun saya tapau jugak....
hahhahha

apa yg best dibeli di sini....
hahhaha semua best....
saya grab beberapa pasang telekung lagi di sini...
sebab ternyata telekung di sini lebih murah dari telekung yg saya beli di bandung...
dan sulam2nya pun lagi cantik...
disebabkan frust...sanggup beli lagii.....
dan Long borong telekung satu kodi kat sini....peghhhh..:)
adik2 ipar saya cakap tudung bawal pun murah sgt..
saya dah tak pakai tudung bawal jadi tak heran sangat la..
tp tgk design2 cantik2 mcm berkenan gak nak beli ngan diorg lak...hahhaha
dan saya sempat survey jubah yg saya beli di Bandung semalam..
uwaaaaaaaaaaaaa.....lagi murah di Pasar Tasek jua..
material sama....design sama....
beza dalam belasan ringgit juga la....

apa lagi items yg saya grab di Pasar Tasek erkk..
dah inagt2 lupa la....
ooo.......set cadar...
dan yang paling best saya grabbed opis suit 2 pieces jugakk...
bg saya dah murah sangat dah tu.... teng teng..
teriba lepas jer saya grabbed opis suit tu..
Long cakap kat Tanah Abang lagi murah..
uwa...sekali lagi saya pasrah..
memang betul...
sampai di sana...
Long bawak ke kedai suit tu...
peghhhhhh...
memang sekali ganda murahnya...
kalau beli kat tanah abang saya bleh beli 2 pasang suit tu..
tak per..next time dah tau kedai yg murah ni..tak per2..
belajo dulu...:)


selepas ronda2 di Pasar Tasek..
balik ke hotel..
berehat sat..
30 minute rest...
bersiap utk menerjah ke Tanah Abang lak..
oo..plan nak jalan kaki jerkk..
tp disebabkan time keluar tu hujan renyai2..
tpaksa la naik bajai....


baju kain lace yg sgt cantik
tgk baju ni mcm nak sanding sekali lagi....huhuuhuuh
tomeiiiiiii

adik2 iparku tgh memilih set cadar...:)
di sini saya menambah stok kain sulam..
sudah jatuh chenta ngan kain kolor hijau kepala itik tu..
susah nak dpt kolor tu...
kawan saya kirim
tp material dia kureng sket...kain satin.....kolor dia memang cun la...
saya amik sepasang jer..
dlm ati kalau kawan tak jadi amik...
saya la yg amik..
tp kawan memang terberkenan sgt...
so....melepas la...tak per next will grab this colour for me...
beli jubah utk atuk hakims
dan juga utk 2hakims kat sini...
peghhhh berbaloi2....
mcm nak grab jer sema jubah tu ayahnda ku...
tp incik papa cakap....
ni sema kolor ayah dah ada....
hbahhaha
bilang duit berapa ribu lagikah balance....:)
suka kedai levis ni....
yg paling murah...dan kualiti dan design mabeles....
rugi....time kitorang sampai ke sini..
duit dah tadak byk...
kalau tak bleh beli byk sket levis utk papa
dan inilah kedai opis suit yg paling murah kami jumpa di sana....
insyaAllah kalau ada rezeki ke Jakarta lagi..
saya tak akan melepaskan peluang utk ke kedai ni....!!!!!

lepas lunch...
saya, mil n incik papa dah rasa tak larat...capek sudah..
nak berehat kt blk jer la..
esok dah mau pulang ke malaysia..
upacara memacking barang yg byk tu..
skill utk simpan barang dlm luggage itu penting..
esp mcm saya yg terover byk beli kain pasang..:)
posted by Mama Hakim @ 7:09 AM   1 comments