" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Sunday, February 19, 2012

Travelog Jakarta - Bandung Siri 5

last day @ Jakarta...
7/2 selasa mau pulang ke KL sudah.....
flite kami pukul 8.30 am waktu jakarta...
lebih kurang 9.30 pagi waktu KL la...
so selasa tu pun bangun awal la..
janji ngan pak supir kol 5 pagi kami tunggu di lobi hotel....
barang2 saya n incik hisam...
beg ke sana 2 beg besar sahaja...
bawak balik ke KL adalah 6 beg...plus 1 beg galas jadi 7 begs
beg kami beranak pinak di sana
as promise...kol 5 pagi...
sema berkumpul di lobi...
kumpul ngan beg sekali...
peghhhhh penuhhhhhh.....
berdebar2 ni..... kena caj xtra luggage tak ni...haishhhhh..:)
alhamdulillah perjalanan ke airport dr hotel kami mengambil masa lebih kurang 30 min...
dan syukur la....sepanjang kami berada di sana kami tidak la menghadapi masalah macet....
may be sebab Long merancang perjalanan kami dengan teratur....
kalau nak keluar ke dari kota Jakarta...keluar pada awal pagi..
kalau tidak memang macet la....
urusan check in luggage di airport
kami spent lebih kurang rm50 plus per passenger utk airport tax
alhamdulillah selesai jugak urusan check in....
dan sorang satu bawak hand luggage..:)
time to pose....:)
dan lagi.....
dan lagi....mentang2 la tak bawak dak2 nit 2hakims tu kan....
sakan la papa n mama nyer....


amboi2 korang.....:)

alhamdulillah..kami tiba di LCCT lebih kurang kol 11.30 pg...
dan tak sabar nak jumpa budak2 nit 2 org tu....
rindu sgt....hhuuuhhu..:)
oo...kepada yg blom tau...
kami memang tak membawa dak nit 2 orang tu utk escort kami ke Jakarta Bandung....
sebab2nya:
pertama : persekitaran di sana yang tidak sesuai utk kanak2...bab kebersihan especially....makanan pun kena jaga....walaupun org kata g indon senang nak cari makanan halal...tp kita ambil langkah waspada sentiasa..jgn makan makanan sebarang....then...bab crowded.....tidak sesuai utk dak2 nit saya yg comel itu....my MIL dah siap2 pesan kalau nak ikut trip ke Jakarta-Bandung tak boleh ajak dak2 nit itu.....tak sesuai sangat katanya..so i follow jer la...:) dan i memang setuju ngan my Mil.....:) itu pendapat kitorang....lain org lain pendapatnya kan...:)

kedua : agenda utama kami ke sana adalah untuk bershopping....bukan utk bervacation okeh....so kami memang shopping extremely....tidak sesuai utk dak2 nit itu....keluar kol 5 pagi.....balik kol 11/12 mlm....penat memang penat.....tak bawak diorg pun dah penat....kalau bawak diorg saya tatau la mcm mana gayanya kepenatan tu...huhuuhu....diorg penat kita pun penat......contoh mcm ke Pasar Baru n Tanah Abang....kawasan shopping yg crowded....jgn expect lokasi itu macam di Sogo atau MidV okeh....kita boleh sorong stroller secara melenggang kangkung....tidak sama sekali...cam ner nak sorong stroller....nak sorong beg shopping tu pun muat tak muat jer..hihihi...kalau Pasar Baru itu suasana shopping macam di Pasar Kedai Payang...Pasar Siti Khadijah...ala2 gitu la...Tanah Abang pun suasana macam tu jugak....dan lift di sana sgt la lembapnya...so better guna escalator....so kalau shopping ngan dak2 nit tu....saya rasa tatau la cam nernya....tak terbeli saya kut...ntah2 papa muncung saya pun muncung jerkk...diorg nangis meragam....nak susu...nak yak....tu blom masuk nak dukung lagi.....kalau tak bawak budak2 tu....incik Papa boleh pikul/handle beg barang shopping tu....larat ke kita nak pikul....kalau sorang handle barang tu..ada yag tercicir....so better kumpulkan hasil shoppingan tu dlm satu beg besar...dah beli masuk dlm satu beg...insyaAllah tiada kes tercicir barang....huhuhu....dan lagi satu bahaya tentang keselamatan diorg.....takut hilang time kita ralit2 belek barang tu.....esp kita dah mabuk tgk harga barang yg murah sgt tu.....tak ke naya....nauzubillah.....

alhamdulillah...my beloved adik willing nak jaga kaminyer heroes nit tu...
kalau tak.....tak berpeluang jugak kami ke sana....
tqvm mak teh...menjaga 2hakims sebaik mungkin....n yg lebih happy...
anak2 saya pun enjoy duk rumah mak tehnya.....
tqvm again....utk my adinda yg never say No to all my request....!!!
ur kindness very2 much appreciated....dan moga mendapat ganjaran pahala drNYA..amin

tips:
1. x perlu bawak byk baju utk ke sana....rugi nanti...nanti boleh shopping baju yg murah di sana...
2. kalau boleh jgn bawak hand bag ke sana....sebab tempat shopping yg crowded..mcm2 boleh berlaku....better guna sling bag atau crossbody.....kalau guna sling atau crossbody....kitanyer barang berharga selalu berada di depan mata kita....:)
3. kalau tak confident ngan masakan/makanan kat sana...bawak la bekal maggi cup....hahha...mcm saya la tu....tekak ikan singgang...tak berapa nak pergi sgt ngan masakan di sana....org pantai timur la katakan...
4. bawak bekal roti....esp yg bawak anak2.....sebab pagi2 sgt la susah untuk mencari kedai makan yg bersesuaian esp di Jakarta la....nak makan kat kedai sebarang takut sakit perut lak..kena cerry berry.....cam ner nak shopping...saya ari tu siap bawak milo paket jg....backup....:)
5. jangan tukar duit kat airport in case rasa duit yg ditukar tak mengcukupi.....tukar di Jakarta atau Bandung lebih murah......:)

ok tu jer la yang boleh saya share dengan pembaca blog hakims....
insyaAllah kalau ada peluang ke sana....will go again.....

kesimpulan sepanjang 4 mlm berada di sana..
kita seharusnya bersyukur dengan kurniaan rezeki yang Allah anugerahkan untuk kita...
tanpa perlu melalui jerih-perih demi sesuap nasi
semoga segala urusan kita dipermudahkan olehNYA...amin...:)


2.
posted by Mama Hakim @ 2:41 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home