" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Saturday, March 24, 2012

Reno Part 1

hari khamis saya n incik papa telah mengatur appointment dgn pn architect...
setelah melakukan survey architect gomen vs architect private..
akhirnya kami memilih architect dr Majlis Perbandaran Sepang ...
ternyata lebih murah n menjimatkan kos...
yer la kalau nanti pilih arkitek luar pun...
plan ni wajib kena submit ke MPS..
so bg pendapat kami better kami amik arkitek di MPS jer la..
lagi melancarkan urusan kami...
total cost sema adalah rm1601.00
yuran proses adalah rm701.00
structure plan adalah 900.00
kalau hire arkitek luar we have to spent rm1.5k-rm1.6k utk structure plan sahaja...
yuran proses lain citer...
so lebih jimatkan....
dan lebih menjimatkan sekirannya kontraktor menggunakan tong sampah sendiri...
dan duit deposit utk tong sampah boleh claim blk la...rm500..:)
mr wong sila guna tong sampah sendiri
i mau claim itu rm500.00..:)
insyaAllah menurut pn arkitek sticker utk kelulusan renovate akan dikeluarkan minggu depan...

major renovation yg kami nak buat adalah :
1) bahagian dapur : xtend dapur sampai ke pagar belakang,
toilet di bahagian dapur dismolish dan pindah ke belakang.
2) bilik belakang tambah dalam 3 kaki kebelakang (next to toilet baru).
3) stor sebelah dapur totally dismolish....(incik papanyer request ni utk besarkan bahagian dapur, nak suh anak2 beliau sepak bola kat dapur ni kut)
4) coutyard/lanai : tutup naikkan concrete setinggi 3 kaki lebih dr atap structure yg asal utk buat airwell (plan asal ngan konraktor nak naikkan structure utk lanai sehingga 5 kaki, tp pn architect ckp ikut rules tak dibenarkan pulak, so kami patuh la...mintak cadangan dr beliau semaksima mungkin kami boleh naikkan structure di bahagian lanai tu...menurut beliau 3 kaki jer boleh...so kami proceed 3 kaki la..so nanti quotation kami dengan kontraktor pun akan berubah juga la...) dan lantai di lanai jugak naikkan sama level ngan lantai di hall...
5) car porch : pillar porch yg sedia ada dismolish, pendek kata design car porch yg sedia ada ni fully dismolish la...gate pun dismolish, bin n mail box dismolish n pindah ke tepi.....plan utk muatkan 2 cars dlm car porch tu...sebab structure n plan asal boleh masukkan 1 car jerkk..pembaziran ruang la kalau muat satu car jerkk....pagar kiri n kanan naikkan concrete sehingga 5/6 kaki....n structure n roof kat car porch totally neu design...pasang concrete tiles juga di sini..kalau pasang pebble wash kat porch ni cantik jg erkk...tgk bajet tiles cam ner nanti...akalu ada uang lebih bleh suh kontraktor pasang pebble wash selang seli ngan tiles tu...saya berkenan design mcm tu...tp tu la....pesal pebble wash ni lom berbincang lagi ngan kontraktor berapa costnya....hanya bincang utk pasang tiles biasa tu jerkk...
6) others : pasang tiles ( di lokasi tertentu spt di lanai + dapur basah + toilet belakang + car porch) tiles beli sendiri n kontraktor akan pasangkan...cornice n siling kapur whole rumah (saya request utk buat siling kapur box pattern di bahagian hall)

inilah secara kasarnya kami request ngan kontraktor...
baru 1st phase..
timeline adalah dalam masa 3 bulan...
harap2 semanya siap dengan outcomes yg superb within the timeline....
posted by Mama Hakim @ 10:12 AM   3 comments
Saturday, March 17, 2012

Collect Keys

Alhamdulillah pagi td sempat collect kunci rumah Cyberjaya
dan terus jumpa kontraktor Mr Wong sambil check defect
ding dong kol 12.00 lebih gak setel ngan Mr Wong...
sampai rumah Subang terus papa bersiap utk berOS ke Johor...
kunci dah dapat..
tp belum dpt pindah rumah baru lagi...
plannya nak reno n deco terlebih dahulu sebelum pindah ni....
sema setel baru pindah duk cyber...
insyaAllah....
menurut kata Mr Wong renovation yg mcm kami request tu makan masa 3 bulan...
so skang mid of March
dengan harapan awal June boleh pindah sini...
now tgh tunggu new quotation from Mr Wong...
kalau kami bersetuju dengan harga yg diquotekan tu...
then proceed utk deal ngan architect for the neu plan yang harus disubmit kepada pihak MPS
plan dah approved baru boleh mulakan proses reno...
harap2 outputnya nanti menepati input yg kami request dr pihak kontraktor...
berdebar2 ni....
dan tak sabar nak tgk camner jadinya...
Ya Allah permudahkanlah segala urusan kami...
perkenankanlah usaha kami ini...
wa haiyyi' lana min amrina rasyada....amin....
posted by Mama Hakim @ 5:58 PM   0 comments
Thursday, March 15, 2012

hala...hala...nomellll jerkk...

malam td berbual ngan hakim...

hakim : mama teacher tanya "siapa ada rabbit?" abang angkat tangan

mama : ehhh..abang lied kat teacher erkk...kitakan tak ada rabbit....kenapa abang angkat tgn

hakim : eh..mama kan kat kg nenek ada rabbit...

mama : hiihihiih...ooo.ok...rabbit cik mat ker...pastu teacher tanya apa lagi???

hakim : teacher tanya "siapa ada fish?" abang tak angkat tangan...

mama : ok...lagi

hakim : teacher tanya "siapa ada adik perempuan?" abang angkat tangan..

mama : eh naper abang angkat tangan?? abgkan tak ada adik perempuan...adik abgkan lelaki.

hakim : abangkan nak adik perempuan...

mama : ??????? (hehehhehe...)

-nommeellll...jer.....gerammmmmm-




gambar kena buli ngan adik lelaki beliau!!!!
posted by Mama Hakim @ 7:44 AM   0 comments
Tuesday, March 13, 2012

Dari Tingkat 18

td ada urusan di tingkat 18 Menara Hasil...

so sempat la mengusha rumah baru kami...

tu yg dlm bulatan merah itulah Taman Pinggiran Cyber

tp blom duduk lagi pun..

insyaAllah tunggu sema setel bleh la pindah randah ke sini....:)

mohon dipermudahkan segala urusan kami...
posted by Mama Hakim @ 12:41 PM   0 comments
Friday, March 9, 2012

Parcel ditahan di Kastam KLIA

ha itu la masalahnya.....

ropernya parcel yg ditunggu2 kena tahan di Kastam KLIA...

patut la lambat beno sampainya..

huuhuhuh

ikut schedule awalnya postage ke KL within 2 weeks...

tp dah lebih dr 2 minggu....hahhha

dpt surat chenta dr Kastam..

ngeh ngeh...

sangat berdebar2 nak g claim barang di sana....

berapala habis duit nak bayar cukai ni....

so malam sebelum pergi claim parcel di sana...

sempat la study n buat research apa yg patut dulu...

what should i know n do regarding the problem....

debaran di dada mengalahkan time nak masuk iv kat lembaga rasanya...

hahhahahha


so semalam..

saya adalah amik cuti half day segera....

kebetulan adinda terchenta tadak class...

n lagipun project beg ni adalah collaboration kami together2....

ngeh ngeh

awal2 masuk car ckp kat dia..

berdebar2 la cakap kat dia..

dia cakap.....jgn buat muka takut2 ni...

muka biasa2 jer....hahahha

siapakah kakak....siapakah adik ini....hahhahaha

zuppp...dr opis terus ke Kastam KLIA....

sampai sana report kat pondok pengawal

then masuk blk 2....

lepas tu amik parcel.....

dan ini la parcel kami....

seterusnya kami diarahkan ke kaunter buka kotak...

yeah...di depan abang-abang kastam yg misai melintang n menegak sema ada..

bikin makin kuat debaran di hati......

waaaaaaaaaaaaa

lepas ke tak lepas ni...

kena bayar cukai berapa la plok ni huuhuuhuhuhu

sebab mengikut ilmu pembacaan saya tu....

if harga barang + postage cost more than rm500....

wajib bayar 10% cukai....


so upacara membuka kotak berlaku di depan officer kastam

dan kami disoalsiasat....

agak2 dlm 15 minute jugak la..

bla...bla...prong prang...

invoice belian ada ke tak.....???

harga beg rm berapa sebijik???

berapa biji beg semanya??

beg jenama apa???

ini adalah soklan penting yg beliau ajukan kepada kami yg saya ingat la..

time tu muka2 kami adalah suci murni...

dan dalam hati tak lekang membaca ayat2 pelembut hati...:)

end up....

beliau mengisi satu borang utk kemukakan kepada pegawai atasan beliau....

ok..puan boleh duduk dulu....

saya masuk jumpa bos

tunggu keputusan dari beliau....

kalau kena isi borang declaration..terpaksa la puan bayar cukai...

ngeh...ngeh..so kami 2 beradik yg inesen ini...

ok jer la kan..:)

what to do...

memang dah standby duit cukai pun sebelum nak ke kastam...:)


teng teng...

tunggu punya tunggu..

apakah keputusannya.....

bayar atau tidak....:)


lebih kurang 15 minit menunggu urusan pegawai atasan beliau....

nama pun dipanggil....

puan boleh clearkan barang....di kaunter bla..ba.. berapa ntah...dah lupa...

yeay....time to...

happynya.....

syukur sesangat.....n Alhamdulillah......

tp tgk ada sorang chinese lady sebelah kitorang beli handbag jugak dr US...

tp kena bayar cukai...proceed to kaunter bayaran..utk buat payment

may be dia beli dgn jumlah lebih byk.....sebab kotaknya lebih besar dr kitorang...

dan kemungkinan besar begnya pun lebih berjenama dari beg kitorang tu....:)

ala setakat hbcoach tu....

apalah sangat...

kalau nak compare dgn beg GUCCI, PRADA, LV atau HERMES BIRKIN kan.... :)

hb coach tu ibarat ikan bilis jer la...:)


The Leather Brooke...

my adinda nyer ni..

hala...hala..

sangat gojes okeh.....
kami suspect beg ni la menjadi penyebab beg kami tersangkut..

sebab materialnya leather.....

agak berat....huhuuuh

the black crossbody....

adinda punya jugak yg ni....

yg ni ringan sket..

sebab materialnya adalah canvas...

n tadaaaaa.....my crossbody.... in beige color

design adalah sama ngan adinda sayanyer crossbosy tu...

cuma kolor jer lain....

sampai rumah terus pasang tali crossbody nyer...

i like...:)

exactly my taste...

puas hati sgt2 selepas sakan berdebar2...

tqvm to apai too....:)


ekceli ada tipsnya utk pos barang/import barang from oversea....

esp barang yg dikenakan cukai..mcm kes saya ni...

tp saya tak mo la reveal secara terperinci di sini okeh....

kalau betul2 nak tau...

do contact me personally..:)
posted by Mama Hakim @ 8:06 AM   49 comments
Monday, March 5, 2012

Cerita hari minggu...

kali ni berkesempatan nak bercerita pesal xtvt hujung minggu....

rasa mcm dah lama tak hapedet xtvt hari minggu kami kat blog

kali ni agak lebih xcited...

sebab ari sabtu wiken tu incik papa adalah tidak beros....

setelah sekian lama beros hujung minggu...

dah nak masuk 2 bulan kut....

so alang2 beliau tak beros sabtu...

guna peluang yg ada sebaik mungkin...:)

tp sabtu je rla tak beros...ahadnya tu sambung beros plok...huuhuh..

tp ok la..sehari jer papa ke Gopeng semalam...:)



xtvt pagi kami dimulakan dengan agenda bekpes dulu..

lepas bekpes...

papa nak g services n tukar spare part WSN...

so pakat nak follow papa ke Nissan Service Centre di Kota Damansara...

SC baru dibuka....cantik molek lagi la..

canggih pun canggih....






sempat hapedet @ FB Wall kami berada di Nissan SC Kota Damansara..

tup tup adalah hamba Allah ni menjemput kami datang ke rumah beliau...

terus calling2 ngan incik papa

n bincang2....ok...proceed....

n tibalah hamba Allah ini menjemput kami ke rumah beliau...

kebetulan WSN mengambil masa yg agak lama utk diproses ari tu....

nak tukar itu nak tukar ini...itu urusan papa...saya tatau sgt la...:)



kami dibawa ke rumah beliau di kawasan Pelangi Damansara..

sebelah ngan Mutiara Damansara.....

dpt jumpa bb beliau...wa best dpt jumpa bb hasya...nomell....

gerammmmmmm

2 hakims sgt excited dpt main car bb hasya yg besar tu..

siap request ngan kitorang nak mintak beli car mcm bb hasya....

waaaaa.....papa cakap car tu rm500 sutir...

kalau nak beli utk 2hakims kena sediakan rm1k la....

kalau beli sebijik konpom berdebik berdebuknya....

so...tunggu la dulu dear...insyaAllah mama ada duit manyak2 mama beli la...:)

bila la ni turn saya nak dpt gegurl ni....



dari rumah sahabat kami...

terus kami lunch di nasi kukus di mutiara damansara..

sedap...

dari kedai nasi kukus....


terus la kami dihantar balik ke Nissan SC...


car sudah siap diproses.....buat payment n terus balik....


tp mama requested nak g Curtain's Place...


nak usha curtain utk rumah baru la kunun....


peghhh....lawa2nya....memang tertarik la sangat ... tp x per...kita survey kat others place lagi


sebelum proceed to next step.....:)


then terus blk rumah...


berehat...


lepas maghrib sambung outing ke Restoran BUDU seksyen 19 Shah Alam....


restoran ni menyediakan masakan Kelantan n Thailand....


sudah jatuh cinta ngan daging masak merah di sana..


sangat lazat...


insyaAllah lepas ni boleh singgah lagi utk melayan perut...:)


my 3 armies.....
WSN sedang diproses..


suka no la diorg tgk dr dlm blk menunggu....
haaaa tgk licin pinggan saya melayan perut....:)
daging masak merah pun licin gaks...:)
the restaurant...

posted by Mama Hakim @ 3:35 PM   0 comments
Friday, March 2, 2012

Alhamdulillah...Atuk naik pangkat

Alhamdulillah di hari jumaat yang penuh barakah ini...

keluarga besar kami mendapat berita gembira ...

Alhamdulillah

ayah saya diberi kepercayaan dan mandat utk memegang tanggungjawab sebagai

Jurunikah Daerah Hulu Terengganu...

setelah beberapa tahun memegang mandat sebagai Jurunikah Mukim Jenagor

Tahniah Ayah.....

majlis penerimaan watikah perlantikan akan disampaikan sendiri oleh Al-Watiqubillah Sultan Mizan


nampaknya atuk makin busy la musim2 cuti sekolah....

tu pun ari ni plan atuk nak ke KL...

tp terpaksa ditunda la....

insyAllah tadak aral...

esok atuk akan bertolak ke KL.....:)


semoga ayah saya dikurniakan kesihatan yang berpanjangan...

dan sentiasa dianugerahkan kerahmatan dan keberkatan dalam keluarga besar kami....amin...

posted by Mama Hakim @ 2:58 PM   0 comments