" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Saturday, March 24, 2012

Reno Part 1

hari khamis saya n incik papa telah mengatur appointment dgn pn architect...
setelah melakukan survey architect gomen vs architect private..
akhirnya kami memilih architect dr Majlis Perbandaran Sepang ...
ternyata lebih murah n menjimatkan kos...
yer la kalau nanti pilih arkitek luar pun...
plan ni wajib kena submit ke MPS..
so bg pendapat kami better kami amik arkitek di MPS jer la..
lagi melancarkan urusan kami...
total cost sema adalah rm1601.00
yuran proses adalah rm701.00
structure plan adalah 900.00
kalau hire arkitek luar we have to spent rm1.5k-rm1.6k utk structure plan sahaja...
yuran proses lain citer...
so lebih jimatkan....
dan lebih menjimatkan sekirannya kontraktor menggunakan tong sampah sendiri...
dan duit deposit utk tong sampah boleh claim blk la...rm500..:)
mr wong sila guna tong sampah sendiri
i mau claim itu rm500.00..:)
insyaAllah menurut pn arkitek sticker utk kelulusan renovate akan dikeluarkan minggu depan...

major renovation yg kami nak buat adalah :
1) bahagian dapur : xtend dapur sampai ke pagar belakang,
toilet di bahagian dapur dismolish dan pindah ke belakang.
2) bilik belakang tambah dalam 3 kaki kebelakang (next to toilet baru).
3) stor sebelah dapur totally dismolish....(incik papanyer request ni utk besarkan bahagian dapur, nak suh anak2 beliau sepak bola kat dapur ni kut)
4) coutyard/lanai : tutup naikkan concrete setinggi 3 kaki lebih dr atap structure yg asal utk buat airwell (plan asal ngan konraktor nak naikkan structure utk lanai sehingga 5 kaki, tp pn architect ckp ikut rules tak dibenarkan pulak, so kami patuh la...mintak cadangan dr beliau semaksima mungkin kami boleh naikkan structure di bahagian lanai tu...menurut beliau 3 kaki jer boleh...so kami proceed 3 kaki la..so nanti quotation kami dengan kontraktor pun akan berubah juga la...) dan lantai di lanai jugak naikkan sama level ngan lantai di hall...
5) car porch : pillar porch yg sedia ada dismolish, pendek kata design car porch yg sedia ada ni fully dismolish la...gate pun dismolish, bin n mail box dismolish n pindah ke tepi.....plan utk muatkan 2 cars dlm car porch tu...sebab structure n plan asal boleh masukkan 1 car jerkk..pembaziran ruang la kalau muat satu car jerkk....pagar kiri n kanan naikkan concrete sehingga 5/6 kaki....n structure n roof kat car porch totally neu design...pasang concrete tiles juga di sini..kalau pasang pebble wash kat porch ni cantik jg erkk...tgk bajet tiles cam ner nanti...akalu ada uang lebih bleh suh kontraktor pasang pebble wash selang seli ngan tiles tu...saya berkenan design mcm tu...tp tu la....pesal pebble wash ni lom berbincang lagi ngan kontraktor berapa costnya....hanya bincang utk pasang tiles biasa tu jerkk...
6) others : pasang tiles ( di lokasi tertentu spt di lanai + dapur basah + toilet belakang + car porch) tiles beli sendiri n kontraktor akan pasangkan...cornice n siling kapur whole rumah (saya request utk buat siling kapur box pattern di bahagian hall)

inilah secara kasarnya kami request ngan kontraktor...
baru 1st phase..
timeline adalah dalam masa 3 bulan...
harap2 semanya siap dengan outcomes yg superb within the timeline....
posted by Mama Hakim @ 10:12 AM  

3 Comments:

At December 31, 2013 at 1:35 AM , Blogger Siti Norjamalia binti Jambi Al-Haj said...

  Salam. Boleh share design air well . Base on your plant same as my house at saujan puchong. Tq  

 
At November 30, 2015 at 12:21 AM , Blogger Amir renovation said...

  Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)  

 
At November 30, 2015 at 12:21 AM , Blogger Amir renovation said...

  Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)  

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home