" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, March 9, 2012

Parcel ditahan di Kastam KLIA

ha itu la masalahnya.....

ropernya parcel yg ditunggu2 kena tahan di Kastam KLIA...

patut la lambat beno sampainya..

huuhuhuh

ikut schedule awalnya postage ke KL within 2 weeks...

tp dah lebih dr 2 minggu....hahhha

dpt surat chenta dr Kastam..

ngeh ngeh...

sangat berdebar2 nak g claim barang di sana....

berapala habis duit nak bayar cukai ni....

so malam sebelum pergi claim parcel di sana...

sempat la study n buat research apa yg patut dulu...

what should i know n do regarding the problem....

debaran di dada mengalahkan time nak masuk iv kat lembaga rasanya...

hahhahahha


so semalam..

saya adalah amik cuti half day segera....

kebetulan adinda terchenta tadak class...

n lagipun project beg ni adalah collaboration kami together2....

ngeh ngeh

awal2 masuk car ckp kat dia..

berdebar2 la cakap kat dia..

dia cakap.....jgn buat muka takut2 ni...

muka biasa2 jer....hahahha

siapakah kakak....siapakah adik ini....hahhahaha

zuppp...dr opis terus ke Kastam KLIA....

sampai sana report kat pondok pengawal

then masuk blk 2....

lepas tu amik parcel.....

dan ini la parcel kami....

seterusnya kami diarahkan ke kaunter buka kotak...

yeah...di depan abang-abang kastam yg misai melintang n menegak sema ada..

bikin makin kuat debaran di hati......

waaaaaaaaaaaaa

lepas ke tak lepas ni...

kena bayar cukai berapa la plok ni huuhuuhuhuhu

sebab mengikut ilmu pembacaan saya tu....

if harga barang + postage cost more than rm500....

wajib bayar 10% cukai....


so upacara membuka kotak berlaku di depan officer kastam

dan kami disoalsiasat....

agak2 dlm 15 minute jugak la..

bla...bla...prong prang...

invoice belian ada ke tak.....???

harga beg rm berapa sebijik???

berapa biji beg semanya??

beg jenama apa???

ini adalah soklan penting yg beliau ajukan kepada kami yg saya ingat la..

time tu muka2 kami adalah suci murni...

dan dalam hati tak lekang membaca ayat2 pelembut hati...:)

end up....

beliau mengisi satu borang utk kemukakan kepada pegawai atasan beliau....

ok..puan boleh duduk dulu....

saya masuk jumpa bos

tunggu keputusan dari beliau....

kalau kena isi borang declaration..terpaksa la puan bayar cukai...

ngeh...ngeh..so kami 2 beradik yg inesen ini...

ok jer la kan..:)

what to do...

memang dah standby duit cukai pun sebelum nak ke kastam...:)


teng teng...

tunggu punya tunggu..

apakah keputusannya.....

bayar atau tidak....:)


lebih kurang 15 minit menunggu urusan pegawai atasan beliau....

nama pun dipanggil....

puan boleh clearkan barang....di kaunter bla..ba.. berapa ntah...dah lupa...

yeay....time to...

happynya.....

syukur sesangat.....n Alhamdulillah......

tp tgk ada sorang chinese lady sebelah kitorang beli handbag jugak dr US...

tp kena bayar cukai...proceed to kaunter bayaran..utk buat payment

may be dia beli dgn jumlah lebih byk.....sebab kotaknya lebih besar dr kitorang...

dan kemungkinan besar begnya pun lebih berjenama dari beg kitorang tu....:)

ala setakat hbcoach tu....

apalah sangat...

kalau nak compare dgn beg GUCCI, PRADA, LV atau HERMES BIRKIN kan.... :)

hb coach tu ibarat ikan bilis jer la...:)


The Leather Brooke...

my adinda nyer ni..

hala...hala..

sangat gojes okeh.....
kami suspect beg ni la menjadi penyebab beg kami tersangkut..

sebab materialnya leather.....

agak berat....huhuuuh

the black crossbody....

adinda punya jugak yg ni....

yg ni ringan sket..

sebab materialnya adalah canvas...

n tadaaaaa.....my crossbody.... in beige color

design adalah sama ngan adinda sayanyer crossbosy tu...

cuma kolor jer lain....

sampai rumah terus pasang tali crossbody nyer...

i like...:)

exactly my taste...

puas hati sgt2 selepas sakan berdebar2...

tqvm to apai too....:)


ekceli ada tipsnya utk pos barang/import barang from oversea....

esp barang yg dikenakan cukai..mcm kes saya ni...

tp saya tak mo la reveal secara terperinci di sini okeh....

kalau betul2 nak tau...

do contact me personally..:)
posted by Mama Hakim @ 8:06 AM  

48 Comments:

At August 14, 2012 at 7:25 PM , Blogger Skinny Yash said...

  Apa tips nye eh? ;)  

 
At October 18, 2012 at 5:23 PM , Blogger ati izz said...

  nak tau jugak...boleh email saya?  

 
At December 21, 2012 at 2:52 AM , Blogger cipkuk said...

  Ape tips nya Cik? ni emel saya cipkuk@gmail.com . Saya ada beli brg dari ebay dr belanda. Taktau lg kene tahan ke tak. Nk buat preparation spatutnya ni. TQ  

 
At March 5, 2013 at 1:54 PM , Blogger amirulmarine said...

  mcm mn nk elak cukai? pm 0168881376 amirulmarin@gmail.com TQ  

 
At March 12, 2013 at 4:17 PM , Blogger Hamba yang Khilaf said...

  Bkn susah..declare la brg bwh RM 500..hehe  

 
At April 7, 2013 at 2:10 PM , Blogger John Rayz said...

  Tolong sangat2 bagi tips kat saya nak lepas kastam. Bankrap saya asyik nak kena bayar kastam nokharom tu, aritu dah kena dekat rm100 gak.   

 
At July 27, 2013 at 10:16 PM , Blogger charlie_b6 said...

  kak.. tlg pm sy camne tips tu.. sgt memerlukan bantuan.. whatsapp 019-4182052  

 
At December 28, 2013 at 6:08 PM , Blogger fansu lingsu said...

  Hi..sy beli brg dari ebay kne taham kastam >.< help me.. watsapps 0163083894 thanksss alotttt  

 
At January 3, 2014 at 11:26 PM , Blogger muizrahman said...

  pengalaman saya import barang elektrik seperti "ESPRESSO MAKERS" memang menyakitkan hati...cukai RM300++ dah dibayar....malaysia mmg kenakan cukai yang tinggi bagi barangan elektrik,tambah2 jika berjenama.selalu beli barang dari US x penah kena tahan.cuma harini je nasib malang.hehee...tips yg boleh saya bagi,yg pertama
1. caj pos jgn mahal,sy rasa bawah 90USD dah cantik kalau nak elak dari ditahan kastam la.
2.kalau bleh ltakan invois,bagus kalau edit siap2 suruh si penghantar tu btkan...  

 
At January 30, 2014 at 9:51 PM , Blogger s.c.h.u.l.t said...

  sis, boleh share info? email saya echamyda@hotmail.com. nak tahu sangat cara elak cukai  

 
At February 6, 2014 at 2:53 PM , Blogger Zul Fadhly said...

  Share dgn sy tips2 jgk !!
zulstyles@yahoo.com  

 
At April 14, 2014 at 4:29 PM , Blogger Jeffery Manai said...

  Nak tahu brpa lama tempoh brg kne tahan di kastam KKIA..sya dr Sarawak...kwan sya dr luar negara ada kirim gift kat sya,tp kne tahan di KKIA sbab dlm gift itu ada mata wang asing,dan perlu byr cukai RM3,550 logik ke besarnye cukai tu,kejadian hrini,phak yg hntr brg ku aka company tsebut kate,kne selesaikan hrini jgak,mane nak dpat duit byk tu nak byr cukai,nak tnya mcm mana dgn brg saya tu? Kalau sya byr cukai lain hari boleh ke?  

 
At May 10, 2014 at 10:50 AM , Blogger Lily said...

  Hi sis,boleh share tips utk elak cukai kastam tak?need help.boleh email sy kat shailifalina@yahoo.com  

 
At September 11, 2014 at 3:01 PM , Blogger Nanz said...

  Salam. Mohon share tips pos barang dari oversea/elak cukai. Mekasih
artnanz@gmail.com / wassap 019-4617546  

 
At October 14, 2014 at 11:28 AM , Blogger Nur Ammelia Abd Wahid said...

  salam akak.. boleh share tips dengan saya mcm mana nak pos barang dari oversea/elak cukai? kalau kena cukai pun kena berapa % ye kak? whatsapp saya please i really need your help :(
Whatsapp: 0192327959
Email: amywahid@yahoo.com  

 
At December 26, 2014 at 1:11 AM , Blogger MOHD FAIZAL said...

  Salam sis.. bleh share tip cmna nk wat?
mrfbi3050@gmail.com
tqvm  

 
At January 4, 2015 at 4:37 AM , Blogger Nadhrah Murad said...

  salam sis... nak tahu jugak... saya budak baru belajar, kalau salah tolongggg tunjuk kan... =)

watsapp : +6014-8218891
emel : miftahul_91@yahoo.com

tq so much sis !  

 
At January 8, 2015 at 12:34 PM , Blogger nurul afiqah abd malek said...

  Salam sis. Nama sy Afiqah. Sy nk tau psl cukai2 ni. boleh tlg whatsapp sy, 0196024294. thanks sis.  

 
At March 3, 2015 at 5:23 PM , Blogger Aida Mazwan said...

  This comment has been removed by the author.  

 
At March 12, 2015 at 5:12 AM , Blogger Zaidan Zakaria said...

  Salam... nk tnye kalau barang kne tahan, nk amek kt mne ye?? maksud sye alamat tempat tu, bangunan apa, etc. Tq
email : zaidan930711@yahoo.com   

 
At March 12, 2015 at 5:12 AM , Blogger Zaidan Zakaria said...

  Salam... nk tnye kalau barang kne tahan, nk amek kt mne ye?? maksud sye alamat tempat tu, bangunan apa, etc. Tq
email : zaidan930711@yahoo.com   

 
At March 31, 2015 at 10:12 AM , Blogger aidy fairuz said...

  Salam sis.. Boleh share tip macam mana nak elak cukai kastam? Ini email saye.. amie_2603@yahoo.com  

 
At May 30, 2015 at 5:13 PM , Blogger Rahim Sudirman Strr said...

  Salam..bole share tak mcm mna nak elak cukai kastam sis ?
Ini email sy rahim6685@yahoo.com .. Tq  

 
At June 1, 2015 at 3:56 PM , Blogger Fadilah Shahabuddin said...

  sis..pls share tips....fadilahshahabuddin@gmail.com  

 
At June 8, 2015 at 8:58 PM , Blogger Mohd Nazri said...

  Nk tumpang sekali la tip tu....mnabdul@gmail.com  

 
At June 8, 2015 at 8:58 PM , Blogger Mohd Nazri said...

  Nk tumpang sekali la tip tu....mnabdul@gmail.com  

 
At July 14, 2015 at 8:30 PM , Blogger fafa said...

  Salam sis,nk mnta tips jugak
dr_nfz93@yahoo.com   

 
At September 4, 2015 at 4:17 AM , Blogger llizam said...

  salam brg saya baru kena tahan.nk minta tips....nuri1814@yahoo.com
  

 
At September 8, 2015 at 2:17 PM , Blogger Ezrina Sudarman said...

  Salam sis. brg sy pun baru kena tahan kastam. Mintak share tips yer..
Do PM me ezrinasudarman@gmail.com  

 
At October 19, 2015 at 2:36 PM , Blogger pirates said...

  Assalam.saya baru dpt parcel yg kini berada di bawah jagaan custom. Brg dari united kindom. Baru 5 brg. Dah kena charge rm1500..ermm..tu baru pihak agen mcm.pos laju bgtau...  

 
At October 19, 2015 at 2:36 PM , Blogger pirates said...

  Betul ke kena ambil kt kastam..atau ada wakil yg dtg hntr  

 
At October 20, 2015 at 12:10 AM , Blogger Unknown said...

  Assalam..mintak perkongsian tips dri akak... do contact me.. Adib 0129463306 (whatsapp) ASAP!  

 
At October 25, 2015 at 6:22 PM , Blogger Che Siti Wan Kempis said...

  salam sis boleh share tipsnye tak? sy betul2 memerlukan skrg ni.
email happyning175@gmail.com
019 367 2843 asiah  

 
At October 29, 2015 at 5:09 PM , Blogger Fatin Zafirah Juhar Nawawi said...

  Email sy utk tips elak kena cukai.. fatinz37@yahoo.com   

 
At October 29, 2015 at 5:09 PM , Blogger Fatin Zafirah Juhar Nawawi said...

  Email sy utk tips elak kena cukai.. fatinz37@yahoo.com   

 
At October 29, 2015 at 5:09 PM , Blogger Fatin Zafirah Juhar Nawawi said...

  Email sy utk tips elak kena cukai.. fatinz37@yahoo.com   

 
At November 14, 2015 at 6:27 PM , Blogger Elyna Rahim said...

  salam sis share tips elynarahim@yahoo.com  

 
At November 30, 2015 at 12:22 AM , Blogger Amir renovation said...

  Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)  

 
At November 30, 2015 at 1:05 AM , Blogger Amir renovation said...

  Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)  

 
At December 28, 2015 at 10:20 PM , Blogger Aman Thefoodies. said...

  assalam. saya nak tau juga boleh. email saya juga muhd.azman97@gmail.com  

 
At January 18, 2016 at 12:04 AM , Blogger Dumpling husz said...

  Salam sis..boleh tak bagi tips dia..email dumhusz@gmail.com..tq  

 
At March 3, 2016 at 1:31 AM , Blogger lu han said...

  Salam, boleh share tips dia tak? Email ; dreamwxlf@gmail.com thanks :)  

 
At March 11, 2016 at 9:57 PM , Blogger neesa said...

  Salam sis.. Boleh share tips camne nak elakkan dr kene cukai kastam? Thanks.. nisabbaf5c@yahoo.com  

 
At March 19, 2016 at 12:46 AM , Blogger Amirul Asyraff said...

  Salam. Minta tolong share tips elakkan kena cukai asyraffrazak@gmail.com  

 
At May 16, 2016 at 5:45 PM , Blogger Nur Fatiha said...

  nurfatihakamaruddin@gmail.com

mohon kongsi tips .tq  

 
At May 31, 2016 at 12:18 PM , Blogger sIr @2ruL said...

  salam wife saya slalu beli handbag dari US gune ezipoz je..senang...servis pon so far xde masalah... ezipoz ni kalau x silap pos malaysia punye...n slalunye kalau kene tahan ngan kastam diorg bole tolong handlekan terus..senang...   

 
At June 9, 2016 at 8:59 PM , Blogger arcadian arcadians said...

  hi sis tau tak no phone atau email agent yg mengurus kan barang kena tahan ,  

 
At June 9, 2016 at 9:01 PM , Blogger arcadian arcadians said...

  barang saya dah dua hari kena tahan (custom processing ),itu bermakna barang saya kena tahan ke ?
biasa berapa hari ye kena tunggu dia release ? atau surat datang kat kita ?  

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home