" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, October 31, 2011

Xcitednya



2 hakims yang over xcited...

coz both of them dapat neu gadget semalam.....

adik dpt beskal..

murah jer beskal adik tu rm30 jek kat mydear puchong...

abg dapat scooter...

amboi....

sakan diorang bermain ngan semalam..

seharian tak tdo.....

plan asal nak carik beskal kat abangnyer.....

tp sema beskal kat mydear tu pinkish sema..

mana sesuai ngan boboiboy ni....

so usha2 apa yg sesuai adalah scooter yg cute tu la

mula2 beli tu..

pandai ke dia nak main scooter ni...

hahhaha

tak yah ajarkan dia..

dah memang pandai!!!!

scooter tu ada gak kolor shocked pink...

lawa sgt utk gegurl...

tp simpan jer la hasrat nak koleksi pink2 ni...

ngeh..ngeh......

rege scooter tu...rm69...

kalau tgk website dia rm119...
posted by Mama Hakim @ 8:50 AM   0 comments
Sunday, October 30, 2011

The best ever picture of the year!!!!!

ahahhahah....
lawak giler bila jumpa n baca dialog dlm pic ni.....
nak suker
bakpo nengung gitu seme pa hai-o..
ingat ke org setiu ker???
hahahhahha

dialog ni direka rentetan jaringan berbisa hai-o malam semalam...
tahniah team n9 dan seluruh jajahan takluk n9
menang piala malaysia 2-1 ke atas pasukan ganu....
tahun ni penyu laut china selatan menangis lagi..
kalah menang adat bertanding...
nak wat ganer...
tahun ni blom ada rezeki kita lagi utk bawak balik piala malaysiasia ke ganu...
kita cuba taun depan plok erkkk..
sokongan padu dari kami seluruh rakyat ganu utk team ganu tahun depan...
apa2 pong....Terengganu memang terhebat di hati kami!!!!
molek dah mainang malanm tadi....
kalah malam tadi kalah bermaruah..
perlawanan memang sengit....
terima kasih banyok kepada Ashaari Shamsudin our silent killer...
anak jati dari bukit payong....
berjaya menyumbat gol utk pasukan ganu...
arap lepas ni k rajagobal jgn la pandang leweh je kat ashaari...
sokmo letak ashaari di bangku simpanan dlm team harimau malaya...
beliau memang berbakat dalam arena bola sepak!!!
diam2 berisi tu....

ok...tahun depan main molek deh....
pastikan penyu tak nangis lagi....
tahun depan pastikan piala FA milik kita..
dan piala Malaysia pong ganu punya...
chayok!!!..
idup ganu...
ganu BOLEH.....

p/s: hai-o tak mboh balik ke ganu ke tahun depan??? ngeh...ngeh.....hiihihiih...
posted by Mama Hakim @ 8:41 PM   0 comments
Friday, October 28, 2011

Terima kasih daun keladi

ari ni dah masuk ari ke2

incik papa menjadi bbsitter

disebabkan bbsitter hakiki 2hakims cuti panjang...

rabu cuti deepavali, khamis dan jumaat pun auntienya mintak cuti jg...

approved jer la kan....


pn mamanya

have to masuk opis la

pertamanya cuti sudah tidak banyak sudah...

semalam sempat cek balance cutiku sehingga bulan semasa dlm HRMS...

5 hari jer lagi...kueng..kueng....:)

bulan 12 ni mau cuti lagi sehari.....

kenduri abg halim kat ganu lok...


keduanya

nak mulakan pojek baru...

pojek baru ni...

modul yg ditugaskan untuk saya adalah tidak byk

modul report sahaja...

tp...kebesaran skop reportnya....

mahu jiwa kacau gak jadinya....


neway...again tqvm to incik papa...

sudi jaga 2 hakims..

ur support n kindness very2 much appreciated dear!!!!!!!!!
posted by Mama Hakim @ 7:44 AM   0 comments
Thursday, October 27, 2011

Hot from microwave!!!!

cik ita...

tudung2 mu....


ni 2 lai utk kanda2 saya....purple...

L size...
ni hok ita...
kolor ni jer yg ada.....
turqoise.....kolor belacan....n itam kelabu...
olive n pink ita kirim tu dah yilek....

dan untuk mc am...
tudung biru tu dah sold out la am..
memang tiada stok sudahhh!!!!
sekian saya melaporkan dari jalan duta...
pusat koleksi tudung...
posted by Mama Hakim @ 1:53 PM   0 comments

Tidak sabar dan teruja..

semalam sempena cuti diwali

kami 4 beranak sempat menjenguk rumah di cyberjaya...

sema dah siap...

tunggu nak dapat kunci jerkkk.

ada owner lama dah dapat kunci dah pong...

semalam sempat la meninjau kawasan kejiranan kami

ada rumah yg dlm proses renovation..

ada yg tgh basuh rumah....


kami pong excited jugak...

esp hakim.....

bila nak dapat kunci ni???

tak sabar nak pindah rumah baru...

rumah baru yg dekat sangat ngan opis baru

lebih kurang 5 km sahaja.....!!!!!

agak2 kalau dpt kunci ujung bulan nov....

renovation sebulan atau 2 bulan kah makan masanya....

tahun depan jugak la masuk rumah baru...

opis mamanya pindah sana disember...mengikut schedule terbaru 5 dec....

alangkah bestnya kalau tahun baru ni boleh masuk umah baru jua...

senang nak uruskan sekolah anak2.....

arap2 sempat la seperti yg saya idamkan tu!!!!

mohon dipermudahkan....:)
posted by Mama Hakim @ 10:52 AM   0 comments
Tuesday, October 25, 2011

Untuk mu Pn Fatma...kain saree...:)

wa byk no dedicated entry lately ni....

ngeh ngeh.....

kali ni spesel utk pn fatma yang mengorder saree dr india....

sareenya sudah selamat sampai jumaat lepas...

dan ini dia yg awak order tu ma...

awak nak maroon n pink kan...

sila la tgk....

n nanti roger2 erkkk

sebab kalau awak tak nak...

ramai yg duk dlm waiting list ni..:)

maroon....:)



pink nyer...





close up yg maroon....


dua2.....saya suka yg maroon tu...:)

tp awak dah kirim kan....


ok yg ni antara kain saree modern yg sempat saya snap...

itam putih......


dan ini....

ada 3 tone kolor...

putih....oren n merah....

nice..

buat saya termimpi2...




dan yg ni pong sgt mabeles.....

ada org tu tak tdo mlm teringatkan kain ni..

ngeh ngeh....

itam n kuning gold....



sama ngan kain di atas..



ok..ini jer yg sempat saya snap semalam...

yang lain tunggu la insyaAllah saya akan upload dr semasa ke semasa...

insyaAllah...:)

posted by Mama Hakim @ 8:05 AM   0 comments
Friday, October 21, 2011

Rujukan

ngeh..ngeh...

rujukan la sangat.....

tp nak tunjuk kat cik ieta...

untuk rujukan beliau....

ada beberapa contoh lagi tudung 2 tones yang tak sempat upload kat blog..

yg kolor olive tu....paling ujung tu...

mata saya nampak cantik kolor itu..

tp tatau la stok ada tak lagi..

sebab semalam tadak lak jual kolor tu.....


saya ari ni...bertudung pink....2 tones...


dah jatuh chenta ngan kolor pink ni.....ngeh ngeh....:)


hahhahha byk no gambo tuan tanah...

jgn muntah ijo dah ler.....

ita nanti roger2 erkkk....

insyaAllah permintaanmu akan ku layani...:)

dah nak chow...g carik bekpes dulu..:)
posted by Mama Hakim @ 8:05 AM   0 comments
Thursday, October 20, 2011

Warmly brought to u....tadaaaaaaa

halooo...

am n ida

ni la dia tudung yg saya beli kat korang

ni yg saya nyer.....blueeeee..:)
ni am nyer.....
turqoise n itam kelabu...


ni idanyer.....

10 lai....

nampak kotak kat bawah..ngeh..ngehhhh

lin tumpang meja no......


left angle....


lagik idanyer....


layan la yer.....
ok nak sambung wat kija lak.....:)

posted by Mama Hakim @ 2:15 PM   0 comments
Wednesday, October 19, 2011

Percutian 5 Hari

Hari khamis - isnin....

5 days force leave......

sebab anakanda tecet adalah tidak sihat....

dan terpaksa berehat dan bercuti 5 hari di Tawakal Hospital....

beliau adalah demam panas plus ada bronchities juga....

2 jenis antibiotik dah bagi tp tak mo jln...

so paeds dia mintak admit la...

nak on kan drip antibiotik....

dan hari khamis tu jg...buat xray chest.....blood test...

resultnya...

kat lung ada phlegm...mostly on right side....

then dalam darah ada virus...so demam viral la beliau kena yg tinggi sgt tu...

n paeds hakim ada mentioned jugak..

pesal demam kawasaki....

salah satu tandanya...mata akan menjadi merah..

tp amsyar bukan demam kawasaki...

la ni memang musim budak2 tak sihat n mostly adalah demam..

paeds ward kat Tawakal tu full haus

dan tak muat...terpaksa menumpang di ward adults...

di klinik dr sheila pagi tu..

tgh tunggu turn nak jumpa paeds....

merah giler mulut amsyar..

n tgh2 jumpa doc tu...boleh bleeding lak mulutnya...

panas sgt kut....

dan biasalah kalau demam2 mcm ni kan..

makin manjala jadinya anak2 kita ni..

kong kong jer la....

kita pong sakit badan kan...asyik dukung jekrkk.....

room rate @ tawakal hosp...

entitle two bedded shj la ni...rm180 per nite....

sema dah naik rege la ni...

kat Tawakal lama rm180 tu boleh duduk single room...

la ni..single room dah jadi rm300 per nite...

keluar carik dinner.....

incik hakim escort pn mama...

carik dinner kat restoran haslam sahaja.....

ooo suka beno dia kalau possing buat gaya mcm2 ni...

mcm budak remaja dah anak bujang saya ni...

hehehhehehheheh

mcm2 gaya dah pandai buat...

tiru aksi kat tb la ni.....

dabel hakims...

mama sayang sangat kat korang tau!!!!!!

keboringan....
abang dah balik..
tinggal adik n mama jerkkk...
so makan jer la kijanya......

first peace buddy..
tgk tak reti nak buat lagi tu...
hahhaa..tak per..asalkan comel jerkk!!!

ni pong buat peace jugak..
tp tak mo jadi jd jugakkan...


our room view...

mengadap jln pahang...

idak la boring sgt..

n lagi best...setiap pagi amsyar akan menjamu mata dengan helikopter

helikopter yang berlegar mengelilingi bandaraya...

sonok la dia....

kalau buat peel sket

cepat2 mama dia kasik tunjuk heli 3 buah tu....

tak jadi nak ngamuk!!!..

suker3X....

alhamdulillah ari sabtu amsyar dah tak demam..

nurse dah cakap kebiasaannya after 48 jam on antibiotik tu demam akan hilang..

dan saya buat deals nagn incik papa...

sabtu tu saya nak outing ngan anak bujang saya tu...

yeah......

dan dipersetujui oleh incik papa

hehheheh tak ke mana pong ekceli...

bawak dia nak lrt STAR jerkk...

amik dr stesen titiwangsa...ke bandaraya...

singgah shopping kat sogo.....

sonok sgt dia dpt naik tren..

pestime naik ni...

xcited giler...

plan nanti nak bawak diorang naik putra, komuter, monorel n erl lak..

insyaAllah.....:)

hihih..dalam kepenatan berjalan pong...

masih ada gaya lagi tu...hehhehe


gaya dan muka penat berjalan!!!!!


ingatkan boleh discaj ari ahad tu...

tp...doc kata ari isnin la...

sebab phlegm adiknya masih kedengaran agak byk lagi on right side..

so...tak per la....

makin panjang la cuti mamanya.....

ntah la cuti rehatku itu berbalance berapa hari jer lagi....

tak kisahla..

asal anak2 sihat.....

kalau anak tak sihat ni...jasad ke kat opis.....

tp fikiran duk ingat kat anak2 jerkk...

semoga anak2 ku diberi kesihatan yang baik olehNYA...

amin.....

posted by Mama Hakim @ 5:55 PM   0 comments

Suntikan Vaksin Pneumococoal AKAN diwajibkan

Jumaat lepas semasa saya berehat2 di ward

saya ada terbaca berita di atas terpapar di skrin TV

kalau betul ianya akan diwajibkan...

Syukur!!!!!!

maknanya kalau dah digazetkan boleh dpt FOC la....

contoh mcm saya as semi gomen worker

boleh dpt suntikan ni free di hospital kerajaan...

di klinik2 panel...

di private hospital tu tetap kena bayo jugak la....

itu tidak termasuk dalam coverage saya sebagai semi gomen worker...

kalau nak dpt services injek2 di private spital ni...

kena la bayo sendirik....


walaupun bagi saya agak terlambat kerajaan mewartakan suntikan ini sebagai WAJIB..

sebab si hakim dah lepas sema dos pneumococal...

si amsyar otw...

tp....harus berterima kasih jugak bagi pihak sema kanak2 di malaysia....

at least kanak2 lain yg kurang mampu pun akan dapat perlindungan vaksin ini selepas ini...

sebab sesungguhnya sedarlah wahai ibu bapa sekalian..

pneumonia adalah penyumbang kematian yang berada di tempat keDUA tertinggi

bagi kanak2 yang berumur 5 tahun ke bawah di dunia....

penyumbang pertama adalah malnutrition

sayang.....kerajaan kita baru sedar ker????????

mmm....tak per la gomenku sayam.....

better late than never!!!!


so nanti kita tunggu jer la..

bila kita boleh amik jap ni free!!!

sebab tajuk berita tu adalah AKAN....

maknanya coming soon lakan...

dah wajib nanti jom la reramai pakat g amik jap pneumococoal ni..

utk kemaslahatan anak2 kita semua...

insyaAllah..:)
posted by Mama Hakim @ 7:47 AM   0 comments
Tuesday, October 11, 2011

Wiken Stories

wiken minggu ni agak tidak seronot

kerana anak2 adalah tidak sihat...

hot fever!!!!

pagi sabtu adalah angkut diorang bawak g Tawakal Hospital..

abangnya yg sangat tidak berdaya..

asik mintak baring jerkkk
adiknya yg boleh tahan aktif lagi....


sebelum masuk jumpa dr. sheila

nurse dah amik bacaan suhu badan...

demam lagi...dan agak tinggi jugakk..

terus dua2 kena masuk ubat montot...!!!!


dan result selepas jumpa dr...

both of them lung ada wheezy...

have to take neb 4 hourly...

antibiotik for 5 days..

singulair 7 days....

dan adiknya kena pi check up lagi ari khamis ni....

arap2 tak perlu admit la ye dik..

moga anak2 mama ni diberi kesihatan ynag baik dariNya...



usai urusan di Tawakal

terus cari tempat lunch...

jom kita g restoran anis puteri di pantai dalam..

mujo tak ramai sangat org...

tgk makanan sema dah licin..

sebab sema org dlm kelaparan okehhh

dan sebelah petang tu..

si abang di serang demam panas lagi sekali...

dia nampak mcm resah gelisah

"mama, pipi abang panas, perut abang pong panas"

ooo....saya rasa badannya..

memang panas pong..

terus amik termometer..

39.8!!!

cuak plus gabra jadinya..

terus bukak bajunya...jaram ngan air sejuk...

luckily...ada kengkawan sarankan suh berjaram ngan air asam jawa, air daun bunga raya atau air lidah buaya....

tp saya guna air asam jawa jer la paling senang..

alhamdulillah turun suhunya..

tak perlu saya masukkan ubat montot.....

riso....

tqvm yer kengkawan yg prihatin....

dan malam td...

amsyar la plok kena demam panasnya....

jaram2 tak mo turun tempnyer...

so solutionnya terpaksa masukkkan ubat montot...

sebab temp dah naik tinggi...

dari 38.4 ke 38.9..

dah bg mkn ubat tak mo kurang jugak....

abg rahim pesan 38.6 tu dah boleh bg ubat montot..

panas dah tu..

bahaya....

boleh melumpuhkan sistem saraf kalau panas sgt2 ni.....

memang riso saya kalau anak2 demam panas ni..

dan mlm td tak boleh tdo sgt pong..

tdo2 itik jerkk..

arap2 saya ok kat opis ari ni....

sebelah petang setelah demam hakim agak kebah..

dan beliau dah boleh layan games...

saya mula memasak di dapur....

yeah...laksa johor in da haus..

pes time wat sendiri laksa johor ni..

selama ni pandai makan jerkk.....:)

posted by Mama Hakim @ 7:55 AM   1 comments
Monday, October 10, 2011

Singulair

ni namanya singulair oral granules....

saja nak share kat sini...

ubat ni saya dah kenal since 4 years ago...

sampai la ni masih keep together ngan singulair ni...

sebab amsyar pong ada athma jugak

saya pernah tanya paeds diorg apa fungsi singulair ni...

yg saya faham melalui penerangan beliau adalah untuk cairkan phlegm..
dan singulair ni jugak boleh hilangkan bengkak pada saluran udara dalam lung penghidap athma

gitu jer la yg saya paham..

saya bukannya arif sgt term2 medicine n pharmaceutical ni...

nak paham lebih2 korang leh refer sini....

meh saya copy pastekan

utk rujukan bersama...

"Singulair is a prescription medicine use to prevent asthma attacks, for long term treatment of asthma in adults and children 12 months and older. and for reflief symptoms of indoor and outdoor allergies (outdoor allergies in adults and children as young as 2 years and indoor allergies in adults and children as young as 6 months)."


melalui pengalaman saya

singulair ni agak susah nak dapatkan di klinik2 biasa....

kat pharmacy pong susah jugak...

paeds clinic & pharmacy yg agak besar insyaAllah ada...

tp regenya agak tinggi jugak la...

satu sachet ni almost rm7...4mg

satu kotak ada 28 sachets.

so total up adalah rm196.00 utk sekotak

sekian info kesihatan berkaitan singulair!!!
posted by Mama Hakim @ 8:08 AM   0 comments
Friday, October 7, 2011

KAMSIA part II

tak sabar menunggu kisah seram kamsia part ii

dengar citer kisah ni akan bersambung...


xcited ni...

buat penulisnya cik esah....

cepat2 la hapedet yer...

(adaker cik esah baca blog ku ini???)

hahahahah

posted by Mama Hakim @ 1:57 PM   0 comments

Special delivery to Mc Am

salam Am...

ni nak tunjuk kat mu Am

kelabuhan tudung yg kita bincang mlm td...

tudung ni sema saya beli saiz M


pic fresh from ovennn....!!!

pandangan dari depan...




labuh belakang.....


posted by Mama Hakim @ 8:33 AM   0 comments