" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, October 19, 2011

Suntikan Vaksin Pneumococoal AKAN diwajibkan

Jumaat lepas semasa saya berehat2 di ward

saya ada terbaca berita di atas terpapar di skrin TV

kalau betul ianya akan diwajibkan...

Syukur!!!!!!

maknanya kalau dah digazetkan boleh dpt FOC la....

contoh mcm saya as semi gomen worker

boleh dpt suntikan ni free di hospital kerajaan...

di klinik2 panel...

di private hospital tu tetap kena bayo jugak la....

itu tidak termasuk dalam coverage saya sebagai semi gomen worker...

kalau nak dpt services injek2 di private spital ni...

kena la bayo sendirik....


walaupun bagi saya agak terlambat kerajaan mewartakan suntikan ini sebagai WAJIB..

sebab si hakim dah lepas sema dos pneumococal...

si amsyar otw...

tp....harus berterima kasih jugak bagi pihak sema kanak2 di malaysia....

at least kanak2 lain yg kurang mampu pun akan dapat perlindungan vaksin ini selepas ini...

sebab sesungguhnya sedarlah wahai ibu bapa sekalian..

pneumonia adalah penyumbang kematian yang berada di tempat keDUA tertinggi

bagi kanak2 yang berumur 5 tahun ke bawah di dunia....

penyumbang pertama adalah malnutrition

sayang.....kerajaan kita baru sedar ker????????

mmm....tak per la gomenku sayam.....

better late than never!!!!


so nanti kita tunggu jer la..

bila kita boleh amik jap ni free!!!

sebab tajuk berita tu adalah AKAN....

maknanya coming soon lakan...

dah wajib nanti jom la reramai pakat g amik jap pneumococoal ni..

utk kemaslahatan anak2 kita semua...

insyaAllah..:)
posted by Mama Hakim @ 7:47 AM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home