" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Thursday, July 29, 2010

Papahakim Terbaek....

Papahakim terhebak la...
hiihi..
aik puji seben sendiri nampak...
yo la
harus diberi pujian itu...
sebab hari ni...
papahakim berjaya membawa 2 org hero cilik kami ke opis beliau...
2 org tu....
amsyar n hakim tu la...
huhuuh..
tatau la cam ner jadinya tu...
papanya terpaksa datang jugak ke opis pukul 4 td...
walaupong bercuti ngan anak...
urgent matters to solve there...
alahai tak tenang jer ati mamanya ni...
huhuuhu....
arap2 sema ok...
td saya msg
papanya replied...
hakim main games..
amsyar duk ngan opismate papa..
auntie kas..
tq kas...tlg jaga bb akak tue..
arap2 amsyar epi n serasi ngan auntie kas...
jgn buat perangai tau...
jgn poo poo kat auntie kas tau...
cian auntie kas nanti..
nak poo poo tunggu papa abih kija tu erkkk...
huuhuh...
papa kata kejap jerkkk..
tp la ni kol 5.48 pm lom ada sebarang berita dr sana..
mama mcm nak hungga g pwtc jer...
...arap2 ok...
anak2ku tak mengamuk...
sema behave....
mama sendiri tak berani nak bwk amsyar tu dtg opis...
harus tabik spring toing...toing la kat papahakim neh...
papahakim terbaek..
papahakim hebak la...
kalau nakt au apa citernya diorg kat opis papanya..
tunggu la next entry..
insyaAllah sy akan hapdet..
apa la agak yg terjadi di sana tu...
posted by Mama Hakim @ 5:42 PM   2 comments

Cystic Fibrosis

Minggu ni 2 kali dengan tidak sengaja saya terjumpa dengan perkataan ni..
Pertama kalinya masa saya layan channel 712 ke 711….
Kisah hidup Celine Dion….bagaimana mula2 dia menyanyi dulu…life sebagai org biasa
Sehinggalah dia menjadi superstar yang hebat ni…
I like her n her voice very much….super power la sore dia…
Tambah2 lagi attitude dia pong baguskan….
Jarang kita dengar gossip liar n pelik2 pesal beliau…
Kecuali kes dia kawen ngan pengurus dia Rene tu…
Bukan apa pong sebenarnya…sebab rene tu too old sgt dr celine ni…
Itu jerk…tp dah jodohkan…..tak kira….small matter jer tu….
Yang penting sekarang ni diorang bahagia……J
Ok berbalik pada kisah Cystic Fibrosis ni…
Dalam dokumentari kisah celine dion tu…
Ada diselitkan beliau menjadi duta aka penaung bagi pesakit2 Cystic Fibrosis ni…
Disebabkan anak sedara beliau (lupa nama apa) mengidap penyakit ni…
Masa tu tu dah tertanya2 dalam kepala penyakit ni apa kebendanya...apa symptom2nya…
Sehingga la habis dokumentari tu…tidak terjawab jugak persoalan pesal penyakit ni…
Then ari ni…
Saya beli magazine Seri Dewi & Keluarga…(saya suka beli magazine time2 perayaan gini…sebab nak tgk fashion2 terkini utk raya…ari ni saya dah grabbed 3 magazine dr amoi jual magazine kat opis…Seri Dewi & Keluarga,Intrend & Aulad….next order….tunggu Wanita keluaran Syawal….NONA…arap2 fashion2 yang meletops)
pas tu belek n belek….tak sangka terjumpa lagi ngan Cystic Fibrosis ni…
ok….so ari ni tak dpt banyak…sket info bleh saya tau pesal background penyakit ni…
ropernya penyakit ni berkaitan dengan permasalahan kurang garam mineral dalam tubuh
so tubuh pesakit tidak mampu utk menyerap lemak dan mineral dengan sendiri
antara symptom awalnya…bayi tidak boleh membuang air besar selepas 3 hari kelahiran…
ekceli penyakit ni amat jarang berlaku di negara kita….
Tetapi amat berbahaya….
Dan berbalik pada anak sedara celine tadi…..beliau meninggal dunia akibat penyakit ni…..
Ok tu jerk yg saya nak share…..hiihih..tak dpt banyak sket pong jadi la yer….at least kita tau kan….
Sharing is caring ma….caring is loving…J
posted by Mama Hakim @ 4:46 PM   0 comments
Monday, July 26, 2010

Coxsackie A

Jumaat lepas masa jemput anak2 kat umah bbsitter...
auntie diorg cakap..
amsyar demam ari ni..
lahai...sian besday boy...demam plok yer...
mujo dah sempat potong kek ngan kengkawan kat umah auntie ari ni...
then auntie diorg cakap jugak...
monitor kut2 chicken pox...
sebab kat bdn dia mcm ada measles
lagi satu sebab ada budak yg diorg jaga kena chicken pox jugak...
then saya pong terus check n belek badan amsyar..
ye...
ada bijik2 la..
kat mulut pong ada 2 bijik kat perut pong ada jugak...
mlm tu...
amsyar langsung tak bleh tdo...
mujo papa stay back buat kija2 opis dia mlm tu..
mamanya memang flat..
dia yang melayan kerenah amsyar...
saya pong tak sure diorg tdo kol baper....
sebab amsyar tak mo tdo dlm blk...nak tdo kat hall jerkk..
tp papa kata amsyar langsung tak tdo...
n kalau terlelap pong masa letak atah bahu papanya jerkk..
cian...bisa n tak selesa kut....
pagi sabtu..
terus kami bersiap ke tawakal hospital..
neu building....
comel n cantik n canggih...
tp ramai la org.....
mujo services tetap tip top....
jumpa dr kanchana....
bla.bla...saya suspected chicken pox....katanya saya...
doc belek2 n check..
no....this coxsackie a.bla...bla.......katanya doc
kena kuarantine la.
sebab kuman hidup org katakan..
mudah berjangkit pada org lain...
so....isnin till rabu...mengikut MOU..
turn saya yg jaga anak ...
khamis n jumaat turn papanya jaga anak....
hihiih....
adil n saksama kan....
risau gak takut berjangkit kat hakim..
mintak2 tak berjangkit la..
sebab no choices utk kuarantine n separatekan diorg....
tawakal jer la....
cuti lama la saya nmpknyer..
posted by Mama Hakim @ 9:20 PM   0 comments
Friday, July 23, 2010

Amsyar setahun sudaaa ari ni...:)







Sempat snapped pagi td
sebelum bertolak ke rumah auntie diorang...
ni la saya Amsyar Hakim
ngan gaya dan pesen 1 year old....
currently progress Amsyar...
dah pandai sebut ma...ma....ma...ba..ba..ba...
masih merangkak lagi..sebab lom pandai berjalan sendiri...
berjalan pegang dah boleh..
tp keluar sendiri dari walker dah expert sangat dah....
so tak berani dah letak dia dalam walker....
suka tunjuk2 ngan jari telunjuk dia....n sebut hoh...hoh...(so sweet)
dah pandai babai....gaya tangan dia...
dah mula nak jadi anak papa jugak...
sebab pandai menangis kalau papa nak keluar dari rumah....
suka makan biskut...pantang nangis..bg jer mkn dia diam....
suka korek balik makanan yang dia kunyah n sepahkan atas lantai...
suka tolong mama masak kat dapur....
nyeboks kat daput bukan apa...
nak tarik drawer...n bukak pintu kabinet...suka la dia....
lagi best dia suka panjat2...
panjat sofa sampai berjaya....
pernah kat umah auntie dia...dia panjat sofa then dia panjat ke tingkap nako plok.
huuhuh...agak bahaya ini budak.....perlu pengawasan selalu...
n suka kutip barang letak dlm mulut...
ni mama tak suka...bahaya.....perlukan pengawasan...umah perlu clear...
suka keluar masuk ke dalam blk sorang2....
suka ngan barang2 aksesori mamanya...
mcm rantai...gelang...brooch pong dia suka...
kalau boleh itu barang pong dia nak masukkan dalam mulut gaks....
tarik2 dulu...pusing2....
sesungguhnya perwatakan si abang n si adiknya ni amat berbeza sekali....
amsyar (yang cergas) begitu aktif budaknya.....
bak kata mak ngah nyer...
anak mu ni tak duk diam....gelecas....hihiihihi...
tp papa kata...
hakim dulu kurang sihat...selalu sakit....
amsyar ni dia sihat sebab tu aktif n tak duk diam...
tak sebehave abangnya yang agak tertib n sopan....
wat eva....
mama n papa
sayang semanya...
Amirul Hakim
Amsyar Hakim
semuanya harapan kami....
bunga cinta kami...
jantung hati kami...
muahs utk babang...muahs untuk dedek...
lots of love from mama n papa....
posted by Mama Hakim @ 6:50 PM   0 comments

Potluck Sempena Ihya Ramadhan...

Ari ni kat opis
ada jamu makan2..
potluck jerk.....
sonok
beraneka juadah dikumpulkan..
se awal kol 7.30 pagi td
acara makan2 bermula...
tp mama sampai kol 8.30 pagi...
dah byk hidangan yg sold out...
sila...sila...la menjamu selera...




saya bwk spageti bolognese jerkkk...
tuh....
nmpk kuah merah tu....


makan spageti sendiri...hihiih



rearrange balik susun atur hidangan atas meja...
limited space...
hidangan tak muat...




antara buah2 yg saya suker..


labu kuning ni pong ada...


ni sedap ni....

makaroni sup....
dap...
sponsored by pn asiah comey...
ni lontong
n nasi kerabu...
kena letak tepi dulu...
atas meja tak muat....
sponsored by my big bos
pn J....
meriahnya.....
ni hidangan sebelah pagi td...
hidangan berat ada...
laksa utara made by pn wiyah
laksa sarawak made by zatul n emy
beehon goreng -tatau saper sponsor...
sandwich tuna made by kak siah.
tomyam made by fariza
then tghari baru hidangkan lontong
nasi kerabu n
yang paling best steambot...
steambot ditaja oleh pn ab....
tq bos....
overall memang best la sema makanan..
muncit perut ari ni..
tak sia2 pakai baju kurung ari ni.
baiknya cover...hahahhhaha

posted by Mama Hakim @ 6:24 PM   0 comments

Saya sudah setahun...

Hari ni 23 Julai 2010
genap la umur si bam bam dedek setahun umurnya....
special wish from mama...
Selamat Ulangtahun Kelahiran yang Pertama
Amsyar Hakim...
semoga Amsyar menjadi anak yang soleh,
anak yang cerdik,
anak yang beriman,
anak yang taat pada agama dan ibu bapa..
diberikan kesihatan dan kecergasan (amsyar)
dan semua yang terbaik utk anak mama ni....
aminn.....
posted by Mama Hakim @ 10:06 AM   0 comments
Tuesday, July 20, 2010

Redevelop...

ari ni dapat neu system to redevelop....
kenapa perlu redevelop??
sebab system asal yang dibangunkan oleh pihak vendor
tidak dapat berfungsi mengikut spec yang dikehendaki oleh users....
vendornya company apa??
no need to reveal la...
jatuh plok nama baik diorang..
simpan elok2 jer la dalam hati...
tp yg pasti sudah diblacklisted oleh pihak lembaga...
ekceli mengikut perancangan awal dlm SKT
saya kena develop system Maklumat Bank utk PTPTN...
akan tetap...
system itu perlu diholdkan terlebih dahulu
disebabkan teknikal problem....
so sebagai gantinya dapat la sistem ni..
sistem pusat khidmat pelanggan
aka
calling system
used by users
@ pandan indah
n
@ kuching...
so dah dpt system utk dibangunkan ni..
saya kena prepare mental n fizikal....
bagi saya tugas membangunkan neu system ni tugas besar dan mencabar...
bikin jiwa kacau la..
bersedia utk berkorban masa utk famili...
anak2 n suami...
bersedia utk balik lewat...
bersedia utk arahan kerja sabtu n ahad...
bersedia utk fenin2 melayan coding c sharp...
itu bakal ku tempuh tidak lama lagi..sekali lagi...
now phasa pertama...
study urs system dulu......
dr amatan saya sekejap td..
system ni dianyer bussines flow agak besar dari system yang saya bangunkan lepas..
iaitu Sistem Pendidikan Cukai...
tp insyaAllah BOLEH BERJAYA jugak...
aminnn....
posted by Mama Hakim @ 5:59 PM   0 comments

Event @ MYDIN USJ

sabtu lepas...
17 julai 2010
ada event kat MYDIN USJ...
sebenarnya mewakili
ayah cik saya dari kg kat ganu nu..
amik adiah bagi pihaknya..
ramai gak yang datang...
hadiah disampaikan oleh ceo mydin...
view dari 1st floor...
lobby area tmpt event berlangsung...
tu nmpk adik saya..
aka mak teh hakim duk booking tempat utk kami..
kami kena bwk budak2 jenjalan..
hakim ngamuks nak dukung jerkk.
dah la papa tak ikut..
papa duk umah ngan amsyar...
tak larat nak dukung dia...
dpt idea ajak dia jenjalan dlm mydin sebelum majlis bermula...
tp dia tak mo jln pong..
kasik dia duk dlm troli jer la..
dan ini la hadiah saguhati yg ayah cik dpt...
beskal..
hakim cakap ini beskal dia..
amboi..amboi....besarnya beskal hakim..hihiih
dr USj terus ke kota damansara...
pi outlet tupperware beli barang....
sonok la beli dah layak dpt 25% discount dr rege katalogkan..
then...
gi makan kat ani sup utara damansara...
mamahakim sponsored....
mkn jgn tak mkn...
mak teh n hakim makan set nasik n sup tulang...
mamahakim n abg rahim mkn sup campur....
alif tak mkn sebab dia tdo....
sypppp...
then dr kota damansara g ke bandar sri damansara..
hiihihi...
amik amirul n aqil kat nursery dulu..
kebetulan plok...
aqil n hakim pakai baju sama...

tak sangka plok kitorang terbeli baju sama utk diorg...
tapi tak per la...
diorg kan sepupu....
hiihihi
posted by Mama Hakim @ 5:48 PM   0 comments
Monday, July 19, 2010

Makan2 @ Famous Thai

Malam jumaat lepas...
makan2 agenda @ Famous Thai S.A...
berlima...
sebenarnya nak g jemput abg lokman jugak kat seksyen 18 nun..
tp papa tak sure restoran tu tutup kol baper...
yer la...dah la jumaat tu sampai rumah pong dah kol 7.30 lebih
bersiap lagi....
so kami2 jer la
turn abg lokman nanti la...
kita ajak abg rahim dulu....
hihiiihh...
mama mengambil kesempatan bergambar ngan pihak penaja...incik hisam...
budak yang xcited sokmo...n cakap byk....

nak gula-gula...
padahal itu gula...


antara hidangan yang pertama sampai....
daging masak merah yg sgt delicous....tp agak hot spicy...
sotong celup tepung requested by papa...
betui2 menduga keimanan ku sotong2 ni...
pantang...pantang.....nanti resdung ku menyerang saper yg susah...
mix vege n chicken soup.....
kureng pedasnyer tau..
sebab anak saya nak makan jugak...

n kerapu mangga....
sedap....
n last sekali...
dessertnya abc thai...

sonok tgk hakim makan...
memang berselera dia mkn lately ni...
pipi pong makin kembung...
ratah timun....

mama yang kepenatan...
balik rumah terus tertdo...
penat la...
rushed situ rush sana...

owh dia buat apa tue??
beria nampak...

see kami yg kelaparan mlm tu..
sema licin...
bagus2..tiada pembaziran berlaku di sini...

amsyar mana yer...
tak nampak pong...
hihiih..amsyar dah tdo time ni....
so dapat la makan ngan aman damai....
dah habis mkn baru dia bangun...
cantik tol timing dia....

posted by Mama Hakim @ 5:38 PM   0 comments
Friday, July 16, 2010

Rose merah dan saya..

owh sweetnya kolor dia...
red rose...
mawar merah....
siapakah gerangannya yg bagi ini rose kat saya??
pagi td saya dpt ini rose...
hiihiih
letak atah dashboard....


wa..shantekk...
tp awas masih berduri....

fresh sgt...
baru jer dipetik ni....
pagi td kesahnya...
masuk jer keta kami dlm parking lot rumah auntie hakim n amsyar..
nmpk autienya pegang pisau...
ingat nak buat apa...
ropernya...
nak pergi petik aka potong bunga2 rose dia yang sedang mekar di laman rumah
dia nak taruh dlm vase...letak atas meja...
then ntah mcm mana..
dia kasik la kat saya sekuntum...
hihih..so sweet...
i like...
tu ler kisahnya saya dan red rose pagi ni....
pemberian dari auntie hakim n amsyar...




posted by Mama Hakim @ 6:13 PM   0 comments

Beli jangan tak beli....

entry petang ni agak bercampur baur sket....
jom kita layan
apa yang saya nak story erkkk
hiihihih
ni belian tudung saya minggu lepasnya...
dah pakai sekali wiken ari tu...
suka ngan kolor dia yg seem striking...
kata org ganu napok laa gitu..
shomel....shomel...


ni belian kain baju kat opis...
2 pasang batik sutera...
selai lagi tak tau kain apa..
tp sejuk n lembut sgt...
tp ternyata pilihan kain kali ini..purple gelap....
purple manggis gitu...
suka..suka...
tp warna tema raya kolor maroon tahun ni...
lom jumpa lagi
dpt gaji ni plan nak terjah gulatis...
nak cari maroon color...
ramai tol org berniaga kain kat opis la ni....
yer la dah nak poser n raya kan ni....


ni cadangan kain utk kasik my MIL...
tatau nak pilih yg mana satu....
belum pernah kasik batik sutera lagi kat MIL..

hahahha..kenai tak sapa ni??
ni pn idaa...mamakhaalish n fawwaz...
kami dating kat kedai akak jual tudung kat jalan duta..
lama tak jumpa ida no....
last jumpa rasanya masa bersalin hakim ari tu..
ida dlm pantang khaalish...
dtg menziarah akak kat ward...
betui tak...
then sampai la ni...masing2 dah ada 2 kids.....
kak nurrock tak nmpk bakang tu...
tekun memilih tudung....
ida mai dr jauh...
aloq setaq mai nun....
byk la ida shopping tadi....
kak nurrock pong kata tak mo beli dah...
tp rembat berhelai2 jugak...
hiihihi
so td sempat la jumpa fawwaz n khaalish sekejap...
sat jer...depa pong tunggu dlm car jer
besar dah budak fawwaz tu..
khaalish mcm malu2 la plok...huhuuh

ni dia..
hasil belian ku ari ni...
tudung kolor olive plok...
isnin ni bleh try pakai kut...
hihiih

see....
beli selai jerkk...
tatau dah nak pilih kolor apa...
dalam kepala ni..
nak cr kolor maroon plok lepas ni..
insyaAllah next week..
lagi satu nak kolor maggis tu..
purple gelap tu..
nampak so sweet org pakai kolor tu...
org pakai..
ntah saya pakai tak manis pong..
tp lom cuba lom tau no...
apa salah mencuba dulu...
hihiihihi...
posted by Mama Hakim @ 5:40 PM   0 comments