" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, November 30, 2007

10 wasiat Hasan al-Banna

1)Wahai kawanku, Segeralah tunaikan solat di awal waktu Dikala mendengar azan Usahakanlah semampu terdaya. Ini membuktikan kesungguhan anda. Di situ ada sumber kejayaan Di situ ada sumber pertolongan Di situ ada sumber taufiq Perhatikanlah banyak perintah ayat al-Quran. ... dimulakan dengan menyebut solat di awalnya Perhatikanlah Tuhan mensyariatkan solat... Juga di medan perang. Walaupun... Di saat genting dan cemas.

2)Wahai kawanku, Bacalah al-Quran dan cuba memerhati mesejnya Selalulah berzikir dan cari ilmu walaupun sedikit. Kurangilah dengan masa yang tidak bertujuan Sesungguhnya al-Quran adalah sumber asli lautan ilmu Sumber hidayah kepada anda dan saya Bacalah al-Quran, kelak ia memberi syafaat. Sentiasalah membaca, menghafal dan... Cuba hayati mesej arahannya. Selalu berzikir, berzikir dan terus berzikir!!! Di sini ada ketenteraman Di sini ada kedamaian Di sini ada kesalaman Jadilah hamba yang sejahtera.

3)Wahai kawanku, Dorongkanlah diri untuk menguasai Bahasa al-Quran .Mulakan dulu walaupun sepatah perkataan Sebenarnya anda telah lama bermula Iaitu sejak anda solat setiap hari Sebut dulu walaupun tak faham. Antara mala petaka pertama menimpa umat kita... Ialah kecuaian menguasai bahasa agamanya. Juga mengutamakan bahasa pasar, Ayuh !!! Apa tunggu lagi?????? Bukalah ruang walaupun seminit !!!

4)Wahai kawanku, Usahlah bertarung idea tanpa adabnya!!! Berdebatlah jika kiranya berbuahkan kebaikan Awasilah pertengkaran Kerana di sana ada unsur lain membisikkan? Syaitannnn namanya !!!

5)Wahai kawanku, Senyumlah selalu tapi bersederhanalah dalam ketawa !!! Rasulullah s. a. w adalah yang paling banyak senyum Beliau ketawa kena pada tempatnya Tapi berpada-pada sahaja, wahai kawan ! Plato juga berharap agar pementasan hiburan... Yang tidak bermutu terlalu banyak ketawa bodoh Hanyalah disaksikan oleh golongan abdi Dan orang upahan asing! Begitu juga Aristotle berpendapat Supaya golongan belia ditegah daripada menyaksikan hiburan-hiburan yang membolehkan perbuatan ketawa berlebih-lebihan. supaya tidak menular. Keburukan dalam diri!!!

6)Wahai kawanku, Seriuslah selalu dan berguraulah berpatutan. Tanpa serius, hilanglah kesungguhan !!! Tanpa bergurau, tawarlah kehidupan Kata seorang penyair : Berikan kerehatan pada jiwamu Yang sibuk dengan berfikir Ubati dengan bergurau Tapi, Kalau mengubatinya dengan bergurau Mestilah dalam batas Seperti kau masukkan garam ke dalam gulai.

7)Wahai kawanku, Kawallah nada suaramu. Setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu Janganlah jadi seperti orang bodoh. Bahkan menyakit hati orang lain pula!!! Luqman El-Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya. Itulah katanya suara keldai!!! Surah al-Isra' memberi tip kepada kita... Jangan keraskan suramu dalam solat Tapi jangan pula merendahkannya Carilah jalan tengah di antara keduanya.

8)Wahai kawanku, Usahlah umpat mengumpat Usahlah merendah-rendahkan pertubuhan lain. Bercakaplah jika ada unsur kebajikan Ayuh!!! Hindarilah... mengumpat! Tidak sekali mencabuli jemaah-jemaah lain!!! Perkatakanlah kebaikan demi kebajikan bersama. Sukakah anda memakan daging pasti anda suka!! Tapi sukakah anda memakan daging kawan anda yang telah mati?? Sekali-kali tidak!!! Begitulah dosa orang yang mengumpat. Bertaubatlah jika anda mengumpat Tapi mesti minta ampun terhadap orang umpatanmu bersama!!! Boleh mengumpat... apabila ada tujuan syarie.* untuk menuntut keadilan apabila dizalimi* untuk menghapuskan kemungkaran* kerana memberi amaran kepada Muslim tentang kejahatan* kerana mengisytiharkan kefasikan dan kejahatan.

9)Wahai kawanku, Luaskanlah interaksimu dengan umat manusia. Sekalipun mereka tidak diminta berbuat demikian!!! Salam kasih sayang adalah untuk semua Salam kemesraan adalah untuk sejagat. Hulurkanlah, hulurkanlah salam perkenalan...! Lihatlah pensyariatan ibadah haji. Pelbagai bangsa datang berkunjung!!! Pelbagai lapisan datang berkunjung!!! Pelbagai darjat datang berkunjung!!! Sama-sama menjunjung obor suci Tidak mengenali tapi tak sepi.

10)Wahai kawanku, Maksimumkanlah faedah waktu anda dan Tolonglah orang lain supaya manfaatkan masa. Hadkanlah masa penunaiannya. Biasakan hidup berjadual di hadapan. Bijaksanakanlah menggunakan waktu anda! Bersegeralah, kerana... Sabda Nabi s. a. w bermaksud : "Bertindak segeralah melakukan amal..." (Diulang 7 kali..) Sayanglah masa saudaramu!!! Hormatilah waktu mereka!!! Usahlah berbicara meleret-leret... Tanpa haluan dan noktahnya..

p/s: psttt...lim sori la copy paste from ur blog k....coz this amanat good to share with others....just a little n gentle reminder on barakah friday morning...insyaAllah....:).....
posted by Mama Hakim @ 8:26 AM   0 comments
Tuesday, November 27, 2007

Apa berlaku hari ni.....

hari ni 27 nov....

1) nenek g HUSM Kubang kerian, for check up....accompanied by aihim, cik liza, abg lukman, n kakak...mama lom call lg tanya apa perkembangan n apa kata dr doc....hopefully all gud news la...

2) abg halim starts his exam today...all the best to abg halim....caiyok2......go abg halim go.....:)
posted by Mama Hakim @ 10:53 AM   0 comments
Monday, November 26, 2007

Nak g mana plok tu??..






ok....ni on the way nak g school kak long norul.....kebetulan sekolah dekat dah....simpang sekolah betul2 depan simpang umah acik hanim tu....tp...dr main road tu dlm 19 km lagi la.....sebelum pi nak cari buah tgn dulu utk kak norul....so kena p pekan dulu la..pekan terdekat sg. besar la...pi pekan beli buah tgn utk kak long dulu la....

sampai kat hostel kak long tgh study....yer la..esok last paper biology for science stream student......pulun kak long pulun..esok dah horrey..merdeka.....esok ayah datang amik alone...mak dah bercuti kat kg. ngan adik2.....mak ndah n sema family mendoakan kejayaan kak long jannah dlm spm 2007....harap dpt memenuhi impian ayh n mak kak long....a.k.a abg n kak ta....

ok....selepas berada beberapa ketika di hostel kak long....kita g jenjalan di sg. besar plok yerkk....mama sonok jer nampak...apa taknya..bleh shopping...tp gaji mama n papa lom masuk...shopping dgn apa yg ada jer la..ekkekek....tp murah la brg2 sana.....mama beli bantal 2 biji (sebiji rm5.90)...tudung ala turki itew selai rm5.90(pstt mama nampak same pattern at giant kelana jaya rm10)...then mama beli telekung semayang from indon rm32.90 (mak teh beli kat ganu same pattern rm50).....yang lelain tu biasala kalau g sabak bernam beli mangga....beli jambu.....ekceli mama berkenan sgt kain opel tu lawa...ingat dah nak beli tp...letak blk..tatau la naper....rm55 per 4 metre......toto cotton material rm35 big size.....comforter set sekali cadar rm60....tuala besar n tebal....rm5.90 selai...murah2 kan....lagi satu mama lupa nak updatekan....kain baju pasang pong murah gak.....sepasang baju kain cam ner erk...susah nak ckp tp leh dpt rm29....esoknya mama tgk opismate mama juai kain gitew harga rm60....wow....

ok dah abih shopping2 kat sg. besar kita blk subang la plok..dah penat dah ni....budak kicik pong dah penat badan dah......on da way pi n blk sabak bernam 2 3 kali terjumpa police road block....road block HINDRAF kut.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 10:09 AM   0 comments

2nd day....











citernya nanti la......hehe..:)
mama baru abih lunch ni...ari ni sedikit 'ketegangan" kat opis mama..biasa la HRIS system baru launching....ramai user tak puas hati....server lembab la.....tak leh masuk system la...data berubah la....mcm2 la...bla2....sian auntie zila kena serang call bertalu 3 4 ari ni...nangis2 dia.....sabo yer auntie zila....ptg ni insyaAllah mama hakim tolong setakat yg mampu....
ok sambung citer 2nd day at sabak bernam....ahad tu..spt biasa la after breakfast ala kadar with nenek n papa..hakim mkn sapan nestum jer la.....bertolak around 10.00 am ke sabaka bernam ikut jalan bakang....jalan batu arang......near uitm baru....puncak alam (tempat altantuya kena bom)..ekke..baru tau ropernya dekat jer ngan umah kita yer..ikut jln bakang...bukit jelutong tu.....lalu sg. buluh...ijok.....kuala selangor...tg. karang n sampai la sabak bernam.....plan nak saing sekali mak long..tp mak long n ucu nana kuo umah lambat so kita pi dulu la.....kat ijok singgah surau..sebab emergency..budak kicik itew motion....kalau tak basuh..musyuk la keta......fenin mama...dah buang sema baru lega...tak bau....ekekke...tu la hakim musyuk la......terus kan perjalanan lebih kureng kol 12 sampai umah acik hanim....kebetulan umah acik hanim dekat masjid so berhat kat masjid dulu..sebab tetamu tgh ramai kat umah pengantin...lagi pong panas sgt la....sempat la tgk pengantin sampai...
ok....pah zohor mak long n ucu nana sampai....sesama g mkn....budak kicik tu makan kek ari ni...nganga jer mulut.....dah makan.....ooo....kita g jumpa kakak long norul jannah la plok yer....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 10:00 AM   0 comments

1st day at Tebuk Pulai...Sabak Bernam....



cerita ceritut at sabak bernam akan di tulis nanti...
mama tak der idea la pagi ni..isk naper ni....kepenatan kut......

ok sambung blk..sabtu 24 nov..ikut nenek n atuk pi umah birasnya (family acik hanim) kat kg tebuk pulai, sabak bernam....dah dekat border teluk intan nu....plan nak tdo sana..sebab kenduri kawen hari ahad tp...papa kata nak blk umah plok la....sebab riso budak kicik tak leh tdo...so ptg sabtu blk subang plok la....nenek ekceli konfius nak tdo sana o nak ikut blk subang...last2 nenek pong ikut blk subang gak....atok jer tdo umah sedara kat sana..tp satu jer panas la kat sana....berpeluh2 hakim.....

Labels:

posted by Mama Hakim @ 9:54 AM   0 comments
Thursday, November 22, 2007

nenek...



Semalam petang mama dapat msg dr aihim aka abg mie...aihim ckp Hospital Kuala Terengganu nak operate rahim nenek 27 nov ni untuk buang ketumbuhan kat rahimnya...BUT at the same time nenek have appointment at HUSM Kubang Kerian, so HKT decide to discuss again abaout the operation on 2 Dec.....mama tatau nak ckp ekceli....hati ini hepi or kecewa bila operate tu kena postponed...sebab mama takut sgt nak hadapi saat2 menakutkan itew...hepi mungkin sebab nenek lambat lg operate...tp mcm tak puas hati gak.....sampai bila nak simpan menda tu dlm rahim nenek....tu la...tak keruan mama...berkecamuk sema.....sesungguhnya mak mama itu kesihatan nya sekarang mcm tak stable......tp semua Tuhan yang Maha Berkuasa ke atas makhluknya....Kulli Syai'in Qodir.....


wateva pong....Ya Rabb...Ya Khaliq..Ya Hayyum....Ya Qayyum...Ya Zal Jalal Li wal Ikram....berikan lah kekuatan kepada nenek Hakim...mak....untuk menghadapi dugaan dan cubaan dan ujian duniawi mu ini...semoga pembedahan itu berjaya....dan selepasnya dalam tempoh rawatan itu....berikanlah kesihatan kepadanya...sembuhkanlah penyakitnya....kami anak2 hanya mampu berusaha berubat dan berdoa utk mu mak...semoga mak cepat sembuh...tawakal alau Allah....rabbir fir li waliwalidayya warhamhuma kama rabbayani sorira..wali jami'il mukminin na wal mukminat til ahya i minhum wal amwat...birahmatika ya arhamarohiminnnn......walhamdulillah hi rabbil alamin....aminnnn......


dan dikesempatan ini juga mama nak ucapkan bukan setakat ribuan n jutaan, tp yg tak terhingganya terima kasih teristimewa buat aihim n cik liza sekeluarga, aiteh n mak teh na sekeluarga, aimat n mak su na sekeluarga..aicik (yang selalu tdo ngan nenek, terpaksa bangun tgh mlm utk tuko diapers nenek)....mak ngah n ayah ngah sekeluarga...kerana selalu berada disamping nenek di kampung nu....sekarang nenek kat umah mak ngah.....tq so much ayah ngah aka abg lah...kerana sudi membenarkan seorang ibu mertua yang uzur n sakit menumpang di rumah kalian tu....kakak yang selalu mendengar luahan hati nenek.....dgr jer la kak....layan la nek tu selagi dia ada disamping kita ni......kalian sema yang dekat ngan nenek, melayan kerenah nenek, ulang alik ke HUSM bawak nenek check up, carikan ubatan alternatif utk nenek, yang penting selalu bwk blk cucu2 utk bermain ngan nenek...terima kasih byk utk abg2 ku n kakakku....peranan n tanggungjawab kalian amat besar...sesungguhnya tiada ucapan yg setimpal ngan jasa kalian itu...hanya mampu ckp terima kasih....kami yang berada di perantauan ni....mcm ayah long, mak de, mak teh, n termasuk jugak mama...buat setakat yang boleh dalam jarak jauh.....insyaAllah kami tak kan abaikan tanggungjawab sebagai seorang anak terhadap ibu....jika nampak mcm terlalai tu..tlg la ingat2kan...mak kita kan...saper tak sayang mak???
posted by Mama Hakim @ 9:16 AM   0 comments
Tuesday, November 20, 2007

Resepi kek coklat kukus mamahakim

Disebabkan ramai(ye ker) yang mintak resepi kek coklat kukus mama ni semalam..since mama bekalkan kek coklat kukus ke opis ma n pa....so pada auntie moon, auntie zila, auntie kas n auntie noni....saper lg erkkk...n saper2 yg berminat nak try this recipe....sonang jer buat ni...ekceli mama dpt resepi ni pong dr auntie ita...opismate mama tu....tp mama ada ubah2 gak sket....raya tu mama buat ori resepi from auntie ita..tp kali ni rasa nak ubah2 sket..sesaja jerk.....tq yer ita...rasanya auntie mas aka kak mas pong ada kasik mama resepi ni..tp mama tak sempat nak cuba resepi ilang..kiki....tp mama still simpan lg resepi spageti auntie mas tu....best....:) tak simpan saja no kak mas....dah byk kali try....last buat spageti tu raya ketiga syawal yg lepas....laku....habis licin di makan oleh anak2 buah ku yang ramai itew...:)

Kek Coklat Kukus Mamahakim

Bahan:
125 gm butter(1/2 buku)
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
1/2 cawan koko (van hounten or vochelle ker..mana2 yg sodap.)
3/4 tin susu ideal.....(boleh jer nak taruh satu tin )
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca teh baking powder
1 camca teh nescafe....(ni saja2 nak tambah bagi yg suka ada ala2 nescafe)
Cara:
Pukul butter n gula.
Masukkan telur yang telah dipukul.
Mixkan adunan.
Tepung n koko n soda n baking powder n nescafe di ayak dan dimasukkan sedikit sedikit dalam Adunan tadi.
Mixkan adunan.
Masukkan susu ideal.
Mixkan adunan.
Setelah siap masukkan ke dalam loyang, loyang dan kukus dengan api perlahan selama lebih kurang 1 jam.
Pastikan air mendidih sebelum mengukus adunan tadi.
Kalau rajin nak hias. Cairkan coklat masakan dan tuang pada kek dan tabur dengan coklat rice.
posted by Mama Hakim @ 9:03 AM   0 comments

19 Nov 07, Pa n Ma's 2nd Anniversary...



mama possing ngan munga itew at opis..present dr papahakim
ada love bear..papa ckp order nak kolor putih...dpt kolor coklat la plok...
12 stalks of red roses

sejambak.....munga, bear n kad
sekuntum munga.....

kad ucapan anibersari from papa


Pada tahun ni...2nd anibersari mama n papa jatuh pada hari isnin....hari kija...so kija spt biasa la...tak do cuti2...ekekek....cuti spare utk hakim...tp kali ni mama rasa anibersari terasa lebih best n ada "rasa"...mama n papa dah ada hakim...dulu sorang....pas tu 19 nov 2005 jadi 2 org.....then 9 februari 2007...jd 3 org......:) last year anibersari hakim dalam perut mama lg....tgh uwek2 masa tu.....:)


dulu papa order bunga dr blooming, tp this year ada sedikit perubahan....tp lawa gak....kali ni khidmat bunga dr florist lak.. nice la jugak..wateva pong....buat papa n mama happy 2nd anniversary....semoga kita sekeluarga dilimpahi rahmat wa barakah dr Khaliq....n sentiasa dikurniakan saadah wa mawaddah drNYA...rezeki yang halal....zuriat yang soleh n solehah, najhah fi akhrawi wa duniawi.....dan kekal abadi tiada penghujungnya.....amin....




posted by Mama Hakim @ 8:20 AM   1 comments
Monday, November 19, 2007

rojak2 lg...:)










ahhahahha.....sambung gambo rojak-rojak lagi.....sebut pesal rojak ni..kalau dpt mkn rojak buah best gak ni ekrk....yum..yum.....kat ner nak carik erk..ari ni mama dah kenyang tak yah lunch..opismate mama bwk nasi dagang..satu opis dpt makan...best la....wife uncle hadi buat nasi dagang tabik la...mama org ganu pong tak reti wat nasi dagang ni.....wife uncle hadi org sabah lak tu.....best......then mama lak buat kek coklat kukus tu.....best jugak kut..ekeke..perasan lak tu...tp ramai lak yg mintak resepi...opismate papa pong mintak resepi gak...nanti mama rajin..mama tulis kat blog hakim resepi kek coklat kukus tu yer......
posted by Mama Hakim @ 2:16 PM   0 comments

entry rojak....












entry rojak ni bertujuan sesaja untuk menghabiskan koleksi gambo hakim yang ada dlm stok mama.....ekekke..tak dok kija sungguh mama mu kim.....kebetulan mama tak dok kija ari ning....so boleh la buat apa2 yg patut.......
posted by Mama Hakim @ 2:04 PM   0 comments

cute cup....

3 items from 6 items....
nampak cinonit tak?? tp i like...:)
cup mama ni byk citernya...segan mama ekceli.....hahah..tu la mulut ringan sgt......ekceli cup set ni dihadiahkan oleh auntie zakiah (bb sitter hakim)...tatau naper....tp sebelum tu masa mkn2 raya kat umah dia mama ada tegur dia punya tea set lawa2..tp memang lawa2 pong kecik2 jerk.....comel....then mama tanya dia beli mana...dia ckp ada dia beli masa duk scotland dulu...then org kasik adiah...tp byk la koleksi tea set dia.....tp mama suka tgk tea set dia.....kat dlm robok antik dia penuh tea set yg cantik2...dah la hakim selalu tepuk2 almari antik dia tu....takut mama....kang terpecah khazanah auntie tu cam ner...susah pa n ma nak ganti...ekekek...



ari tu mama g sales pinggan mangkuk pong tadak lak patern kecik2 gitew.....tu la....kat mana mama leh dpt set cute2 gitu......



berbalik pd citer tea set mama td...then dia suatu petang mama spt biasa blk kija g amik hakim...tp pd hari tu...ada satu bungkusan yg telah dibungkus cantik berbalut wrapper merah gitew......mama ingatkan kwn or anak buah dia nak kawen ker...kata mama dlm ati jer....tup2 masa nak blk itew...bungkusan itew dihulurkan kepada mama....surprised gak masa tu...naper lak dpt present ni..ekekke..auntie zakiah ckp sesaja jerkk....blk umah bukak....wow mama dpt tea set kecik2 yg cantik tu ropernya.....teruja gak mama...tq2 autie zakiah for that present....:) mama blom beli adiah bls blk ni.....tatau nak beli apa.....plan nak beli utk nenek sekali....(nenek ni..akak auntie zakiah...sesama jaga hakim....)
posted by Mama Hakim @ 10:06 AM   0 comments

2nd menu....

ini la hasilnya......:)
sebijik kek.....
potong dua.....
satu utk ditapau ke opis mama.....
ni utk opis papa.....ok...selamat menjamu selera.......:) tak sedap tatau..
2nd menu semalam....selepas menjamu selera nasik ayam ngan abg2 n mama dia n main2 ngan gusti abg myo...abg aqil tukang gelak....dah kuat erk abg myo tuh....sakit badan mama kena gusti ngan dia....hakim tdo lg....so mama leh main2 le.r..ok...dah main2....buat coklat kek kukus lak.....mmm.....tgh berkira nak buat..cari resepi..lahai..cek2 telur tadak lak....so kena g kedai lg.....beli telur....gula kastor....butter n susu ideal....

5 lebih baru start buat..bla....start kukus adunan pertama kol 6.05 ptg....kukus sejam......so adunan pertama masak lebih kureng kol 7 ptg....adunan pertama utk mak teh bwk blk umah dia....sebab hari dah mlm..mama riso mak teh drive ngan anak2 blk bandar sri damansara mlm ari......so mamanya 2nd adunan tu la.....
posted by Mama Hakim @ 9:46 AM   0 comments