" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya 2011

Di kesempatan ini kami mengucapkan


"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI"

"MINAL AIDIL WAL FAIZIN"


mohon ampun dan maaf atas segala khilaf

dan kepada rakan taulan , kenalan dan saudara mara yang memandu balik kg nanti..

hati2 di jalan raya.




ikhlas dari kami:

::hisamudin::rafidah::amirulhakim::amsyarhakim::

posted by Mama Hakim @ 4:00 PM   0 comments
Wednesday, August 24, 2011

Persiapan Raya Edisi 2011

tetiba petang ni macam tadak mood dah nak menyambung kija..

mood raya dah maiii...

teringat nak raya jerkk ni...

nak balik kg....

dlm kepala sema pikir pesal raya jekrk..


bercakap pesal raya ni...

dah alang2 terpk dan berangan raya jer ni...

jom layan persiapan raya kami sekeluarga tahun ni...


BAJU RAYA:

baju raya incik papa n pn mama dah setel...

cuma tu la baju raya 2 hakims..

ntah la siap ke tak lagi ni..

sebab tahun ni pestime tempah jahit baju diorg di kg mama...

tahun2 lepas baju diorg nenek yg jahit...

tp tahun ni...

tak mo kacau nenek yg nak jaga ucu yg tak baper sihat tu...

arap2 siap la baju diorg ..:)

tema kitorang tahun ni ada kelabu...


KUIH RAYA:

owwhhh tahun ni adalah tidak beria menyoping kuih rayanya...

sebab tgk sema kuih mcm mahal2 jerkkk..

so beli sket2 jer la..

order ngan nad jer la...dan ari ni dah dpt pong

cookies, rempeyek n tumpinya...

mak nadnye rempeyek n tumpi memang terbaek la...

yg selebihnya beli kacang2 jer la....


DUIT RAYA:

telah selamat ditukar oleh incik papa...

n tqvm incik papa kerana sudi sponsor duit raya tahun ni...

both sides...

yer la...anak buah saya ramai....berderet..

anak buah incik papa sket jerkkk...

bajet duit raya tahun ni sama jugak ngan tahun lepas ye anak2 sedaraku...

tadak penambahan okeh....:)


BALIK RAYA:

insyaAllah akan bertolak balik kg pada 27 ogos ni...

pagi2 lepas sahur kita nak bertolak ye pa erkkk...

cuti adalah 10 hari...

5 hari di ganu

5 hari beraya di johor....

adil n saksama....:)

tahun ni raya di terengganu dulu..

raya ke 3 baru bertolak balik johor....:)
posted by Mama Hakim @ 2:49 PM   0 comments
Tuesday, August 23, 2011

Akur...:)

last week adalah mcm2 hal berlaku....

citer yang tidak best adalah 2 hakims tak sihat...

serentak both hakims not well...

semput..

diorg selalu tak sihat secara berjemaah lately ni...

may be diorg dah pandai kawan...n close together2 kut....:)

khamis pg terus bawak jumpa doc...

semput si abang agak mild...

tp semput si adik agak heavy..

syukur tak kena admitted..

cuma kena bg neb for 6 hourly utk adik......

so mama adalah cuti khamis n jumaat tu....

n now...both are recovering..:)

alhamdulillah.....


n isnin semalam saya masuk opis as per routine....

waaa.....ada jemputan miting ngan bos baru....

dpt KU baru...pengarah bahagian baru..

dan saya n 3 lagi opismate telah diassignkan dengan tugasan yang baru...

dan bagi saya tugasan tu sangat2 mencabar...

saya blom pernah ada pengalaman utk membina system sebegitu rupa

harus bersedia untuk berkorban masa emas dengan keluarga tercinta....

lepas naik raya..

sema cuti my team member yang terlibat dgn projek mega itu akan difreezekan sehingga projek berjaya..

lepas miting terus jiwa kacau...

tp....

saya akur la...

kalau diambil kira dr sudut +ve....

saya bersyukur kerana diberi peluang terlibat dengan projek besar macam tu...

pendedahan kepada logik pengaturcaraan yang lebih mantap n more securable....

dan terima kasih juga kepada pn bos kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk menggalas tugasan tersebut..
insyaAllah

i'll do it....accomplish wit success!!!!!!!

Ya Allah permudahkan segala urusan kami...

kurniakanlah kesihatan yang baik utkku dan keluargaku...

dan berkatilah tugasan yang telah diamanahkan untuk kami ini Ya Allah...

amin..

posted by Mama Hakim @ 8:01 AM   1 comments
Friday, August 19, 2011

Pick n Brew Glenmarie

arini adalah saya bercuti
baru ada masa uploadkan gambo masa berbuka di pick n brew ari tu...








gambo last...
bergambar secara berjemaah ngan pengacara majlis berbuka..
helmi the gimmik..

kalau sesapa nak berbuka di sini..
boleh la try...
harganya murah dan berpatutan...
tak silap saya rm32 ke rm35 perhead....
makanan pong byk.!!!!
posted by Mama Hakim @ 7:29 AM   0 comments
Wednesday, August 17, 2011

Doa Khusus Pada Malam Al-Qadr

semoga dapat dikongsi dan dimanfaatkan bersama...

dan

dianugerahkan oleh Allah swt untuk kita bertemu dengan malam al-qadr...

insyaAllah...


~Sebagaimana yang diceritakan oleh Ummul Mukminin...Aisyah Radhiallahu'anha:

"Aku bertanya kepada Rasullullah: "Wahai Rasullullah menurutmu apa yang sebaiknya aku ucapkan jika aku menemukan malam Lailatul Qadar?""

Baginda bersabda:

"Berdoalah : Allahumma Innaka 'Affuwan, Tuhibbul 'Afwa Fa'fu 'Inni

(Ya Allah, sesungguhnya engkau Maha Pengampun, dan menyukai sifat pemaaf, maka ampunilah aku).~
posted by Mama Hakim @ 8:07 AM   0 comments
Tuesday, August 16, 2011

Sessi bakar ikan..

semalam sayanyer menu berbuka adalah

bakar membakar ikan sahaja...

menggunakan perencah ikan bakar adabi...

(sebab terpengaruh masa baca blog auntie jira)

why not try....apakah rasanya..

kebetulan ari jumaat lepas...

adabi ada bukak booth kat depan kedai koperasi kitorang...

saya sempat menjamu mata ke booth diorg..

ooo...ada la plok diorg terjual perencah ikan bakar ni....

hohoho...excited sungguh saya...

beli sampai 3 bungkus....

nak menerai...

dlm kepala nak bakar ikan talapia..

mesti lazat ni..

kes teringat bakar2 ikan talapia di kg saya....

abg lie saya expert beno bakar2 ikan talapia ni..

sangat lazat n manis jer rasanya....



ikan talapia n ikan kembung yg bakal dibakar...

ikan adalah bersaiz kecik...

cukup la tu...saya berbuka ngan anak2 jer semalam..

incik suami ada majlis berbuka bersama KSU semalam...

tp ikan kembung itu agak tidak segar bugar..

dah beberapa hari saya perapkan dalam freezer tu..

tp tak per la....:)

ni ropernya ikan2 yg telah saya make upkan ngan perencahnya...

tadaaaa saya bakar atas kuali stainless steel
w/o oil..
letak jer ikan...
melekat?? tak melekat pong

ini la hasilnya...
ikan bakar kami semalam...
makan ngan air asam....
yummy....
best2...sesapa nak bakar ikan boleh cuba guna perencah ikan bakar ni....
posted by Mama Hakim @ 8:19 AM   1 comments
Monday, August 15, 2011

Iftar secara berjemaah..

hari jumaat, sabtu n ahad

adalah hari berbuka poser secara berjemaah....

kebetulan MIL, PIL, SIL n BIL datang dari Johor since khamis tu lagi...

sil saya ada temujanji di IJN...


agenda hari jumaat adalah berbuka poser di luar...

buffet di Pick n Brew Glenmarie...

semua urusan booking membooking adalah diuruskan oleh mak long....

semanya adalah 11 org dewasa...

plus 5 orang kanak2 ribena....


hari sabtu....

berbuka poser di rumah kami...subang perdana....

saya adalah memasak nasi minyak ganu ari tu...

berlaukkan....ayam masak merah, daging blackpepper,dalca sayur, papadom n acar timun

gambar makan2 kat umah tak sempat nak snap petang itu..

sebba pn n tn rumah adalah busy menyiapkan hidangan berbuka...


dan semalam adalah ahad...

giliran berbuka di rumah adik ipar saya plok di puncak perdana...

wa...masakan diorg adalah mabeles..

yo la..incik sebennya adalah chef di MMU...

memang yummilicous la....

tema masakan diorg ari tu adalah indian menu...

saya suka ayam tandoori style diorg....

chef napi...akak mau resepi tau....


jom layan gambau berbuka...

dessert masa berbuka di rumah cik noni..
nasik minyak kacang dal...
oooo terasa keminyakan n kedalan nyer...
suker...2X

roti apa ntah namanya...
makan bersama kari daging...
semanya homemade by chef napi...
dan yg pinggan sebelah itu adalah ayam tandorinya...
hampir selesai dikerjakan...hiihih....

meal yang sempat disnap....
tak sabar nak berbuka....:)


@ pick n brew Glenmarie...



melayan budak amsyar yang nak makan sendiri...
anak bujang saya yg dah agak panjang rambutnya...

ada saja helahnya kalau nak potong rambut...
hidangan di meja kami....

byk jugak pilihan makanan kat sini..

bertepatan n bersesuaian la dengan harga yang ditawarkan....:)

posted by Mama Hakim @ 6:04 AM   0 comments
Thursday, August 11, 2011

Nasi Arab

semalam menu berbuka adalah nasi arab.....

masak ker??

hahhahha...nan adonya saya week days ni nak masak beria berarab2 ni....

order sahaja dari opismate saya...

MIL dia kebetulan memang set up business catering ni.....



gambar ni adalah ilustrasi semata..

pinjam dari google image...

juadah nasi arab kitorang semalam adalah tak dan nak menyenap...

sebab sibuk nak suap ke mulut..

hahahhahah


tp lazat la...

lenkali boleh order lagi..:)

ayam pong besar 3/4....

sos dia pong kena ngan selera saya....


n next weeknya agenda..selasa....

nak order ayam golek plok

ayam golek cicah ngan blackpepper gravy...

wah ternyata makin menambah selera..

feveret incik suami saya tu....

petang ni saya nyer plan nak buat ayam bakar sahaja....

pastu cicah ngan sambal spesel sarawak.....

resepi dr tim...

tqvm tim...akak dah coba resepi tu...

ternyata nyaman.....
posted by Mama Hakim @ 8:05 AM   0 comments
Monday, August 8, 2011

Kuching - Last

entry last @ Kuching


hari rabu adalah hari utk menyelesaikan tugasan ke2 bagi kami...


handle training....


sessi pagi dihandle oleh team JTM


dan sessi petang passed the baton to team pandan indah...



habis hari pertama training..


jom bergambar...


yeah...sporting betul diorg neh...


nyaman jekrkk....


walaupong baru kenal sekejap tp dah macam close gitu...


ramah2 semanya....


suker....suker....:)



habis training terus bergegas ke blk otel...


buat apa yg patut


then terus bergegas ke bazarnya.....


yeayyyy..


misi shopping di sini....


ni kedai yg first kitorang singgah...


dan saya adalah shopping Fridge Magnet dengan banyaknya di sini..


sebenir utk kengkawan kat opis....


fyi...kalau ke kuching kedai ni yg paling murah fm nyer.


7 for rm10...


murah kan....mana leh dpt kat kedai lain....



then beli t shirt...


saya beli utk anak2 saya n anak buah saya jerkkk....


dan diorang adalah beli kain batik sarawak di sini..

saya tak beli pong....

sebab kain batik sarawak yg MIL saya bagi pong lom sempat sy jahit lagi..

diorg jer la yg beli..

saya tukang pilih...bukak n komen....

hihiihihiihih



possing lagi...sambil belek batik....:)
ooo...kami di sini adalah sgt lama saya rasa...

nnn...tup tup...kedai dah tutup......

sempat singgah satu kedai jer la....

masing2 dengan azam...

tak per...esok kita datang awal sket...

byk lagi kedai blom kita terjah ni.....



lepas habis agenda di bazar...
kami sekali lagi menyeberang ke kg boyan sana...
naik bot tu la....
dan di sini...kami singgah kedai kek lapis MIRA...
n kedai kek lapis afifi jugakkk
merasa kek di sini....

dan meninjau2 ikan terubuk masin....


dan sekali lagi kami ke kedai kek lapis dayang salhah.

ala2 mcm beraya la plok kami ni..

hahhaha....

pergi duduk2...n makan2...

kami beli jugak mlm tu..

tp bukan membeli kek lapis di dayang salhah ni..

kami beli paste laksa sarawak haji manan di sini...

nyamannnnnn.....

rugi beli sket jerkk.

kalau tau nyaman gitu...beli byk sket bwk blk semenanjung...

dan terus ke kedai kek lapis seterusnya..

adalah kedai kek lapis faizah...

oo...mlm ni terus place order......

nak kek mana....

saya order sisik ikan, lapis belang, cindai, puncak kasih n masam manis di sini...

n mintak diorg kurier terus ke otel besok mlm.....

senang tak yah nak angkut sendiri ke otel...

dah penat meronda..

jom cari tempat isi perut

mlm tu kitorang berempat adalah decided nak makan kat restoran barok....

yoo...bleh pilin nk mkn duduk meja...

atau nak makan bersila..

kami pilih mkn bersila la...

tradisional gitu tempatnya...
tgk si gadis pelayan pong siap berpakaian tradisional..

antara salah satu menu spesel di sini...

adalah ayam pansuh...

ayam masak dalam buluh..

berserta dengan pucuk2 ulam...

ooo...nyaman ayam ni...

byk tau isinya...

sampai tak terhabis kami mlm tu....

nak kuokan isi buloh....

sempat dulu possing....hahhahah


ok...ni la isi ayam pansohnyer....
ha lupa...saya ada mintak resepi ayam pansoh ni dr opismate kat sana..

tp blom sempat emel beliau lagi...

nanti dah dpt resepinya leh try la.....

dan ni pong nyaman jugak...

pucuk paku goreng belacan...


dan yang paling nyaman adalah...

ni....

ayam bakarnya..

nyaman sungguh di sini.....

have to try kalau g sana ok...


ni suasana restoran barok dr luar...

nampak sempoi jerkkk....

bertingkat2 gitu restoran nya..

binaan bangunannya adalah dr kayu...

hari khamis..

training ke 2....

dengan group ke 2 pusat khidmat pelanggan di sana....

diorang ni terror bab2 teknikal percukaian...

petang khamis...

sambung pergi shopping di bazar...


di sini saya adalah membeli tabaloi....

kiriman nad n diha....
pastu beli kain pelikat lalalla...

utk diri sendiri n incik suami...

kedai dah tutup...

jom balik...

n cari makan...

n sema nak mkn cepat mlm tu..

sebab mlm tu ada bola...m'sia vs s'pore....

dan sekali lagi kami ke restoran raja ayam bakar....

ayam bakarnya yg nyaman....

supnya...

dan banana cheesenya tuh.....

bergambar di mlm terakhir di Grand Margherita n kuching...

esok mau pulang sudah..

tp selepas gambar ni disnap ada kejadian yg x disangka telah berlaku di sini...

sangat menakutkan....

terus dari sini...

lari kepucatan kami masuk otel......
pengajaran sungguh....

moga tiada apa2 berlaku..

insyaAllah...:)

dan mlm tu...kek lapis yg kami order sampai.....
ni yg order dr kedai...

yg order dr opismate PKP...

ada lagi beberapa ketul.....

last day kami di sana adalah jumaat...

jumaat dah janji nak keluar awai..

sebab flite geng pandan indah tu kol 11...

kami berduanya flite kol 11.50...

pagi tu nak g pasar basah cari ikan terubuk masin....

saya dan tijani lagi.....
saat ini adalah menunggu mr driver datang jemput....


ni la ropernya pasar tamu tu.....


terubuk masin di sana n di sini...

tp awas agak berlecak di sini.....


ibu hidayah&zahin n mamahakims


shopping last di airport..

sebenir utk 2hakims sebelum fly balik ke KL...

miss 2 hakims...

semanya demam masa mama os tu..

sian lak....

tqvm to incik papa....

susah payah jaga anak2 yg demam tu sorang2...

posted by Mama Hakim @ 4:09 PM   0 comments