" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, January 28, 2011

sakit....n pedih.....

tonsil yang menyakitkan...
yang memedihkan....
huuhuuh
sakit sgt.....
rasanya ni pestime ni my life kena tonsil...
sakit woooo...
nak mkn dengan aman n damai nan adonya....
dah la ari ni ada kenduri mkn ns beriani kat opis....
sedap nasi berianinya.....
tp sakit tekak plok nak menelan...
huuhuuh...makin kurus la kalau mcm ni...
semalam pong ada kenduri makan2 gak kat opis...
tp sy tak terliur sgt la semalam..
sebab semalam saya cuti.....
rabu n khamis tu pong masak bubur nasik n sup ayam jerkk...
ok sket nak telan....
mlm td tdo pong tak lena..
pedih tekak....
bagai kena siat2 jerkkk....
arap2 cepat la sembuh tonsil tu...
saya nak menikmati makanan2 ni yang lazat2 cny ni...
sesaper yang ada petua nak sembuhkan tonsil meha la share...
just drop here.....
tqvm....
posted by Mama Hakim @ 5:04 PM   0 comments
Thursday, January 27, 2011

absolutely sadissss.....

last week on jumaat (21/1)
amsyar have admitted
due of hi fever on nite almost a week...
n he breath rapidly....
n kebetulan plok papa have to os ke johor
start that friday (21/1)
till coming sunday (30/1)

saya skang live broadcasting dari rumah....
cuti plus MC...
sebab saya pong demam since isnin tu
luckily papa dapat balik kl semula ahad malam...
n temankan kami kat wad on monday..
n monday nite kami sekeluarga berkampung di wad....
dengan hakim sekali...seronok dia....
dia cakap..'jaga adik kat hospital"
tp sat jer la..
pagi selasa tu...papa have to go to johor balik...
sambung duty.....

n petang selasa tu jugak amsyar discaj dr Tawakal Hosp...
credits to aicik kerana sudi jemput kami kat wad ptg tu....
n mlm tu kami bermalam di rumah 3 beranak
n mama demam lagi mlm tu...mengigil satu badan...
mujo dah dapatkan bekalan ubat dr klinik pusrawi isnin malam tu....
n again hari rabu mama plok yg kena jumpa doc...
doc kata ada tonsil kat tekak mama ni..
dah bengkak n luka...ada infection.....sebab tu mama demam mlm...
oo..sebab tu la....
menelan air liur pong sgt la pedih...
telan air kosong pong pedih...
apatah lagi nak makan....
so mkn sket2 jer la.....sambil pejam mata menahan sakit n pedih luka kat tekak..
hiihi...sebab tu la jugak...berat badan dah turun.....
kurang makan n anak pong tak sihat....

rabu malam...
pergi wat body massage..
sebab sakit n lenguh badan ....
alhamdulillah mlm td n ari ni dah tak demam dah.....
n esok insyaAllah dah boleh kembali ke opis
menyambung tugasan yang tertunggak selama seminggu mc n cuti ni....

ekceli amsyar pong last admission on 8 january 2010..
almost a year jugak la....

semoga hari2 yang mendatang kami sekeluarga dikurniakan kesihatan yang lebih baik dariNYA
amin.....

posted by Mama Hakim @ 1:34 PM   0 comments

my neu weight...

lalala..
sukanya ati..
baru lepas timbang berat badan.....
mcm tak percaya jerk..
byk yg lost...
hihih
tp i like....
last week.....timbang...57 kg...
n ari ni
the figure sudah berubah.....
drop to.....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:










:
:
:
:
%$ kg




opssss silap tekan la.
sekali lagi.....


54 kg

ada beberapa factors penyebab
most probably due of my healthy....
n my children also....

posted by Mama Hakim @ 10:51 AM   0 comments
Monday, January 17, 2011

Meng"el"kan diri

ari ni mode cuti paksa..
n feeling feeling jadi nurse yang bekeng...
caya la bekengnya tu....
ari ni setiap 4 jam kena bg neb utk 2 hakims...
setiap 6 jam kena bagi paracetamol syrup...
setiap 8 jam kena bg rhinatiol...
petang2 kena bg antibiotik....
masuk mlm sket kena bg singulair...
both of them dpt ubat yg sama...
cuma dosnya jer yg berbeza..
tu yg feeling2 jadi nurse gitu ari ni....
ni pong ekceli dah tiba masanya utk bg neb utk 2 hakims..
tp 1st hakim masih tdo...
takmola bangunkan dia tdo...
nanti tak puas tdo ngamuks la plok....
tunggu la dia bangun sendiri....

ni budak kecik ni ari ni ekseng pegang sendiri neb..
sebab mama dia sudah "jek" baik dia....
n dia tgk abg dia buat dulu...
n mama puji abg melambung2....
owh....dia tak boleh kurang dr abg....
apa yg abg dia nak..dia pong nak..
tu yg pg td..terus menyerah diri pergi neb.....
tak yah kejo2 n bungkus2 dia utk neb..
senang kija mama....
psiko sket dia...
terus pegang neb sendiri...n bangun2 sambil ber"neb"
good boy la.....so sweet dear....:)

progress diorg??
demam abg....alhamdulillah so far ok..
lung wheezy pong dah kurang...cuma ada lagi batuk2 tu...
adiknya si amsyar..
huuhuh bikin riso...
mlm td still hi fever...
bg paracetamol pong mcm tempnya tak mo turun jgk...
continuosly hi jerkk...
so dlm kol 3 am td papa decided to use Voren
yer la riso gak takut kita terlena tdo...
badannya panas kita tak sedar...
kalau sedar boleh jaram2 kepalanya...
sori dik....have to la guna ubat montot tu....
tp alhamdulillah ari ni tadak demam dah 2 hakims tu..
cuma adiknya tu his lung sound wheezy also....
batuk pong yer...
rasanya sebab dia tak reti duk diam kut..
abg ni berhemah sket budaknya....tak lasak mcm dia...
rest cukup...
dia...mana reti nak restnya....
dlm kepala main..main..main..sema benda nak jdkan menan dia....
arini last day bg neb....
mm..arap2 dah okla esok tu...
amin...

ok abgnya pong dah bangun tu...
nak jd misi sat lg ni...
bg neb utk abg dulu...
pas tu adik lak...

posted by Mama Hakim @ 4:37 PM   1 comments
Saturday, January 15, 2011

Anak2 tak sihat....

khamis, jumaat, n ari ni sabtu..
anak2 saya tak sihat...
mulanya hakim yang demam...
jumaat amsyar lak demam...
bukan demam jerkk..
demam , batuk n selsema...
serangan 3 beradik itu....
so ari jumaat tu terpaksa la hakim ponteng skul....
buat pertama kalinya...
mlm tadi temp badan hakim agak panas la jugakk...
cecah 40 celcius..
tido pong mengerang n asik mengigau jerkk...
kalau anak dah demam ni..
nak tdo malam pong tak lena....
asik bangun tgh mlm..
nak cek temp badan diorg jer...


n ari ni decided
bawa diorg g Tawakal Hosp....
based on dr sheila...
tekak diorg dah bengkak....sebab batuk la tu...
patut la diorg demam....
both of them dapat ubat yg sama....
paracetamol syrup utk demam...
rhinatiol utk batuk
terbutaline sulphate utk selsema n phlegm....
zynthomax as antibiotic...
singulair....utk phlegm jugak...
then berodual n normal saline used for inhalation....
both kena nebulizer setiap 4 jam...for 2 days....
kalau dalam 2 days ada lung wheezy jugak....
tambah lagi nebulizer sehari..
kalau dah tambah neb sehari tak ok jugak...
kena refer sekali lagi ke Tawakal Hosp...
hope by tomorrow diorg dah recover...
kalau JK la mamanya ni....

okla..kena stop menulis blog dulu ni...
incik papa n incik hakim dah blk dr kfc..
tapau dinner mlm ni..
hakim tadak selera mkn nasik...
katanya nak mkn kfc
layan jer la...asal dia nak mkn..
sebab dia tak mkn whole day..
susu pong kurang.....
maybe sebab sakit tekak kut....
mintak air juice jekrk..
okla tata....
nak mkn dulu....
posted by Mama Hakim @ 8:40 PM   0 comments
Friday, January 14, 2011

Bacalah Yassin

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin.Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari,turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah,menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada harikemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripadaahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.
posted by Mama Hakim @ 5:46 PM   0 comments
Thursday, January 13, 2011

Perbarisan Di Mahsyar

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat". Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".
Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah "mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindaridari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahatsehingga berselisih tulang rusuk." Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semuadosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.
Barisan ke-3:
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.
Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut "Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.
Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar "Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.
Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.
Barisan ke-7:
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.
Barisan ke-8:
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina. Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".
Barisan ke-9:
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh merekaadalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.
Barisan ke-10:
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. Mereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.
Barisan ke-11:
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidahterjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.
Barisan ke-12:
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat. Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan. Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat. Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"
posted by Mama Hakim @ 1:05 PM   0 comments
Sunday, January 9, 2011

Last Good Bye From Tan Sri.....

lambaian terakhir dari KP
YBhg Tan Sri Hasmah
ari jumaat 7 Januari lepas
hari terakhir beliau berkhidmat di lembaga..
bye2..
semoga tan sri sukses selalu....
di kurniakan kesihatan dan kesejahteraan sokmo....
dan tak lupa juga ucapan terima kasih utk jasa dan budi baik tan sri...
(ada ke beliau baca blog sy ni..tak kisah la...)
dan selamat berjuang dan berkhidmat to our neu KP..
YBhg Dato' Shukur (lupa nama penuh la)
lambaian utk staff di blok 9...
rugi tak dapat salam n peluk ngan tan sri petang tu...
sebab kat bawah dah penuh..
pn boss kata babai kat tan sri dr tingkap jer la...
too crowded kat bawah tu....
utk staff di blok 11
utk staff di blok 8A...
staff2 n anggota polis bantuan mula berkumpul seawal 4.30 pm..
selepas majlis penyerahan tugas....
walaupong ada hujan renyai2....
semanya bisa....
sedih n sebak mengiringi langkah terakhir beliau di lembaga....

posted by Mama Hakim @ 7:13 PM   0 comments
Tuesday, January 4, 2011

Salam Neu Year Twenty Eleven...

salam tahun baru 2011..
semoga hidup lebih diberkati semanya amiinnnnn....

alhamdulillah
ari ni dah setel urusan skul hakim....
sepatutnya setel semalam....
tp disebabkan ada masalah teknikal....
ari ni baru setel..
so terpaksa la mama n papa bercuti panjang tahun baru ni..
tp insyaAllah esok mama dah boleh work....
hakim pong ok jer masuk skul 1st day td...
tak nangis2...
n pandai berkawan...
arap2nya menten sampai akhir tahun la....

cakap pesal cuti..
rasa mcm panjang no cuti awal tahun kali..
sebab cuti dr jumaat tu kan....
pas tu sambung isnin selasa lak..
setiap ari ada jer pengisiannya...
tambah2 lagi PIL datang dr johor since jumaat tu...
semalam baru diorang balik kg....
sakan la jadinya.....

wishlist???
salah satunya.....
tahun ni insyaAllah dapat masuk rumah baru...
so far progressnya
100% completed....
menurut developer letrik n air masuk on 10 n 11 jan...
n expected dpt cf on early march...
insyaAllah.....
n akan berpindah opis baru
latest news...on june.....
tgk la pindah rumah dulu ke atau pindah opis dulu...
sebab rumah pong kena reno jugak dulu.....
esp the lanai......
others wishlists..???
mmmmmmm...:)
is pnc..no need to reveal......
posted by Mama Hakim @ 4:35 PM   1 comments