" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Tuesday, June 28, 2011

Update saree crepe

nak update kain saree yang masih available...


tuna punya kain pong boleh refer sini...


kalau yg berhajat nak cuci mata bleh tgk sini..


yg nak beli pong bleh tgk sini...


ngeeee


ekceli ada 6 + 1 yang masih available....


6 pasang ada gambo dlm blog ni..


yang sepasang lagi...


lupa lak nak amik gambonya...


so layan yg ada jer la..


nanti sepasang tu saya update lain ok....

ok..meh saya letak regenya terus la..




RM 90 6.3 meters
RM 100 for 6.3 meters







RM 110 for 6.3 meters





RM 100 for 6.3 meters



RM 130 for 6.3 meters






RM 110 for 6.3 meters



ni jer dah yang tinggal...

ops...ada sepasang lagi tak dang nak snap pic....

posted by Mama Hakim @ 7:15 PM   0 comments

BSN promo for coach lover








bsn ada promotion la ni...

utk sesapa yg berminat nak memiliki beg coach...

promo valid until 31 ogos 2011

sesapa yg berminat bleh contact pihak BSN terdekat..:)
posted by Mama Hakim @ 8:27 AM   0 comments
Monday, June 27, 2011

Agenda Hari Sabtu

dah agak lama tak update agenda ari sabtu....

disebabkan ari sabtu tau dah terajin amik gambo...

n ari ni terajin nak menulis kat blog...

jom la layan agenda sabtu kitorang yg lepas....


sabtu pagi adalah saya tak kemana pong...

duk rumah....masak n masak...

tp 2 hakims n papahakims sema off to service centre....

service car la....

so saya duk umah dgn aman damai...hiihi

tp sebab lama sgt kol 1 pong tak balik lg...tetiba jadi boring la plok.

rindu kat diorg....hihiihi


petang tu

lepas zohor...

bagi diorg tdo dulu sat...

around kol 3.30pm baru off to KL...

1st agenda...

saya nak g gulatis jalan tar...

yer..mau cari baju raya anak2 saya 2 org tu....

incik papanya tak yah tempah dah...sebab bajunya dah ada....

beliau setiap tahun akan tempah 2 pasang baju melayu......

so saya kena carik kolor yg sama ngan baju beliau tu la...

tahun ni pilihan yg kami ada adalah kolor grey atau pic....

kolor pertama yg saya pilih tak match lak ngan baju melayu 2 hakims...

ada jumpa kolor lite2 la..ada yg heavy lak kolornya..

terus skip ke plan b....next color la....

mujo ada kolor utk baju diorg tu...

kalau tak....frust la saya......

seterusnya saya carik baju utk saya lak la..

utk samakan ngan baju diorg lak....


ha....g la shoping gulatis la ni...
ada cabutan bertuah lagi...
saya pong join cabutan bertuah tu....
hadiah dia best....dapat saga BLM...
dpt viva...
dapat tv lcd...
ada dapat kain pasang....
tu yg saya ingat la.....
pastu saya sempat berangan....
alangkah bestnya kalau dapat car tu kan...
tak yah susah saya nak beli car utk ke opis baru nanti...
tp....
saya nyer belian tu tak layak pong utk dapat car2 tu uols...
hahhahahha....
so berangan jer la....

lepas isi borang cabutan bertuah tu....
terus bergegas ke tmpat parking..
sebab incik hisyam n 2 hakims tak ikut pong ke gulatis tu..
saya sorang jer..
diorg tdo..su tunggu dlm car jer la..
tup2...saya masuk jer dalam car...
dua2 dah bangun...
pastu tetiba saya lapo...
hakim pong mintak nak makan...
padahal dah mkn nasik kat rumah sebelum keluar...
saya masak singgang sotong tghari tu..
ok....jom la kita cari makan dulu...
dalam kepala ada tempat nak tuju ni....
hiihihiih....

ha...tgk ni.gigih papanya...
sebab mulanya amsyar jalan...
tp abang dukung...
last2 papa dukung dua2.....
mujo incik papa gagah perkasa...kalau saya ni...
huuhuh
amsyar sorang pong kurang larat nak dukungnya..

menuju ke tempat makan pilihan mama...
yer saya nak makan kat INSAF jalan tar...
boleh imagine nasik berianinyer yg lazat tu...
yum....yum.....

tp...hakim tak mo lak masuk INSAF tu...
dia nak makan kat KFC jugak...
pujuk2 pong tak mo...
terpaksa la ikut kehendak dia tu....
mujo sebelah kfc tu ada a&w...
dah boring mkn kfc..
kita masuk a&w la.
lagipong dah lama tak mkn kat sini...

sempat saya curik2 snap erkkk..
hihiihiihih


dia yg sabar menanti dan tak banyak songeh...

mcm mama dia...:)


hidangan kami....


habis makan2...

terus ke IJN..

pestime bawak diorg melawat ucu nyer....

hakim la yg paling happy...

dapat jumpa abg emran....

mak long n nenek....

atuk n cik farid dah balik johor...

posted by Mama Hakim @ 5:57 PM   0 comments
Friday, June 24, 2011

Jual Kain Saree Crepe...

Jual kain...

jual kain....

jualllllllllllllll kainnnnnnnnnnnnnn

murah..murah....

kain molek2 belaka ni...

lembut2.....

kain adalah jenis flowwy bila dipakai....

sejuk2 kainnya...sesuai la ngan musim panas yang melanda negara kita la ni....

dan kain sangat la panjang....

6.3 meters u....

boleh buat baju mak sepasang...

baju anak sepasang lagi...

kalau mcm saya tadak anak pempuan...

leh buat baju anak buah ker...

anak biras ker.....hiihiih

anak sepupu pong boleh.....ngeeeeee

ok..tak yah cakap byk..

jom tgk corak2 kain nya...

tgk jer la erkk..

nak sentuh tak dapat no.....


saya review dr kiri ke kanan....

yg ujung tu coklat itam....dia mix....ada corak munga2 sepanjang semeter lebih saya rasa...

dan selebihnya ada corak jalur2 menegak.....suka saya design ni....ilusi optik tu...

boleh nampak kita kurus molek tu....

NEXT

yang kolor biru jalur2 tu....pakai yg jalur2 ni yg kurang tinggi napok koho tinggi molek...:)

NEXT

yang kolor ijo gelap coklat ni...dah sold out....sori yer....:)

NEXT

yang kolor krim n kakinya kolor cyan tu pong dah sold out...dibooking oleh pn. ma kita...hye...hye....:)

NEXT

yang kolor gold tu....stil available lagi sehingga kol 6.17 ari jumaat ni...

sesuai tak utk saya adiahkan utk MIL saya....:)


dr kiri cepat jalannnnnnn

ok yang kolor turqoise merah celoreng2 tu...dah sold out jugak yer....

NEXTTTT

yang corak abstrak coklat, putih n itam tu...still available...:)

NEXT

yang kolor gold ni dah sold dah.....:)

NEXTTTTT

yang kolor maroon pink tu....still availabe lagi...kalau nak masuk minang boleh ler....
merisik dulu pong no hal la....:)

dari kiri jugakk..

yang turqoise tu masih ada jg lagi......

NEXTTTT

yang corak abstrakkkk itam, putih merah tu pong ada lagi.....

NEXT....

yang ijo tu dah sold la....dibeli oleh mrs blog's landlord...ngeeeee:)


kain saree crepe ni sema dibawa masuk dari india sana....

anak buah saya balik bercuti 2 minggu...jumaat lepas sampai KL...

saya tulun beliau jual jer la....

komisen??

blom bincang apa2 lagi ngan beliau....:)

dapat upah kain sepasang pong dah memadai....

tulun menulun kan amalan mulia.....:)


saree traditional??

ooo ada gak dia bawak balik ari tu..

tp tak byk la...

dalam 5 pasang gitu la..

tp sema dah sold out itu saree traditional...:)
posted by Mama Hakim @ 6:07 PM   1 comments

Saya di IJN

Selasa n rabu saya berada di IJN…


Saya ke sana sebab SIL saya yang bongsu iaitu Ucu Hakims perlu menjalani major operation pada jantungnya…


Selasa….


Saya berada di sana utk menemani MIL n SIL saya tu….


Admitted sana since ahad tu…..


Hari isnin tu BIL saya yg temankan diorg…selasa tu giliran saya la plok…..


Tp incik papa hakims tak dapat nak cuti lak ari tu…beliau sgt busy….cuti pong kena freeze…..


So….sebagai menantu hantu yang terbaik dan terpilih…sayalah yg apply cuti selasa tu…


Motif utk temankan MIL n SIL saya…


Yer la…..mana tahu kut2 cardiologist n pakar bedah nak datang bincang ngan MIL n SIL saya ni…


Saya boleh backup2 sketkan……ngeee…


Nak dijadikan ceritanya…memang betul hari selasa tu kitorang kena berunding dan berbincang ngan cardiologist n pakar2nya…..


Banyak benda kitorang kena decide utk adik bongsu papa ni…


Cian ucu…tp tak per la ucu…..nak ucu sihat n selamat jerkkk….


So sayalah sebagai kakak kena face to face ngan pihak IJN……berdebar2 gak…sebab major operation kan….


Prang prong prang doctor briefing kat kitorang…


saya pong prong prang prong mengutarakan persolan if....elsenya….hahha….mcm wat coding lak rasanya….hiihhi….impact….costing cam ner….costnya agak tinggi kitorang kena bayo…dr puluhan k alhamdulillah dapat deduct jadi belasan k…..


Tp yg obviousnya ari tu kitorang kena decide nak pilih injap mana untuk ucu….


Injap carbon atau injap haiwan


Masing2 ada pros n cons nyer


Cardiologist dah mentioned awal2….pembedahan yang akan dilakukan esok adalah pembedahan tukar injap….sebab injap ucu rosak…..dan tak boleh nak repair…so have to change with neu one…artificial nyer…ada org injap rosak gak…tp ada yg boleh repair…..bergantung kepada tahap kerosakannya tu….


Meh saya citer dulu pesal injap carbon ni…….


Injap carbon ni yang best part nya bagi saya la….kita tukar sekali jer dan tak perlu tukar dah utk sepanjang hidup kita….tadak expired life timenya…..


TAPI…..problemnya adalah…yang pertama….kita perlu makan ubat cair darah sepanjang hayat kita dikandung badan…bermula dari hari operation dibuat……hingga habis hayat kita la…tak bleh skip…..hari2 kena makan…..eeeeeeeeeeeeee……mmmmmmmmmmmmmmm


Yang keduanya….problem if kita nak pregnant….ucu kan perempuan….she now 19....habis u nanti ada jodoh ucu nak la kawen jugakkan ada keluarga…..kalau nak pregnant..sebelum pregnant kena consult dulu dgn pihak IJN….sebab early pregnancy stage ni..sangat bahaya utk consume ubat cair darah …..n kena admit 3 bulan pertama pregnancy di IJN…..sebab selama 3 bulan tu…have to amik 2 injection per day….dan seterusnya….hari2 kena cucuk diri sendiri sampai la ke hari deliver…..….so selama 9 bulan 10 hari mengandung tu….hari2 kena injek la….seksa kan……huhuuhuuhuhuh…..mmmmmmmmm


Yang ketiganya….kalau dah pregnant…..nanti dah cukup 9 bulan 10 hari…akan tiba la masa bersalinnya….disebabkan hari2 mkn ubat cair darah kan……kemungkinan besar akan berlaku tumpah darah atau bleeding sema proses kelahiran bb….komplikasi yg agak merbahaya……hmmmmmm……


Jom saya citer pesal injap haiwan plok….


Injap haiwan ni ada 2 jenis…1 diorg amik dr sel lembu…..n satu lagi dr sel khinzir……


Sah2 la kita org islam ni diorg offered yg lembunya injapkan….


Injap lembu ni bagusnya……dia tak der kena mengena la dengan masalah nak pregnant ke nak bersalin ken anti…..boleh pregnant n bersalin mcm biasa……..


CUMA masalahnya……injap haiwan ni dia ada expired time boleh pakai….bergantung kepada keserasian antibody individu tu la……ada yg boleh pakai sampai 10 tahun…ada yg boleh pakai sampai 15 tahun….tp ikut penerangan doc tu….mostly sampai 15 tahun la…..so maknanya setiap 15 tahun nanti kena tukar injap……tiap 15 tahun kamu akan hadapi major operation….hmmmm….


Susah nak buat keputusan ni kan…


Lepas SIL, MIL n saya berbincang ngan doc….saya janji akan bagi kata putus dari pihak Khairina petang sket….sebab nak kena berbincang ngan adik beradik semuakan…n tanya ucu sendiri…ucu nak guna yg mana…..:) masa perbincangan yg 1st ni lebih kurang kol 3pm gitu la……


Dan petang selasa tu ucu byk buat procedure….persiapan utk operation esok hari……scanning jantung la paling lama…..balik jer dr buat scanning…terus ucu kena pasang line utk drip…..n petang tu lepas solat asar…..seperti yg dijanjikan…pihak kitorang perlu decides which injap nak guna esok…..n ucu kena sign borang kebenaran operation……setelah berbincang ngan mak, long, ngah, abg saiful, abg udin n abg hisyam (eh tu papa hakims la…) n ucu gaks…..we choose injap haiwan la utk ucu…….sepakat seia sekata nak yg ni…demi adik bongsu diorg…..:)


Then petang tu jugak kami dibrief sekali lagi oleh pihak IJN…saya sempat Tanya siapa dia….dia cakap….dia akan berada dlm OT nanti…then dlm ICU nanti ucu di bawah monitor beliau…..tp beliau bukan pakar bedah la…..yg lead operationnya nanti adalah Dr. Alwi…


Masa ni beliau cakap :


“operation esok besar”


“awak akan sakit”


“dan darah memang banyak”


“awak kena kuat, dan awak kena keep on breath…walaupong sakit….ikut cakap nurse dalam ICU nanti…kalau u tak breath…..ur lung boleh collapse…n very dangeroussss”


Tu la antara isi penting yg beliau terangkan kat MIL, SIL n saya…esok operation dijadualkan bermula kul 2.00 pm….


Selasa tu….almost kol 8 am …habis waktu melawat baru saya balik rumah……n anak2 pong have to balik lambat dari rumah bbsitter……papa amik diorg…sebab papa minggu ni berworkstation di Shah Alam seminggu…..


Hari rabu…


Saya nya tentative pagi masuk kija…lunch hour nak bergegas ke IJN…saya amik half day jer la…kija pong byk ekceli la ni…tp what to do kan….…incik papa pong mcm tu jugak…hari ni turn BIL saya yg temankan MIL saya di sana…


Tup…saya sampai opis check mailbox…..yer la sehari cuti mesti byk emel tak dibaca….then terus sarap ns lemak (patut la badan makin byk lemak)….then tgh sarap….hp ku berbunyi……dr my MIL…..


“dah….(my MIL called me dah….ngeeee..)…adik dah nak operate ni……(sambil esak2 ni…..)


Terkujat la saya….dah la MIL saya nangis2 lagi….dia sorang jer kat sana yg mengiring ucu ke OT…..


“la ye ker mak…..saper ada kat sana??? Mak ok ker?? Mak kat mana dah ni…diorg kan cakap semalam nak buat petang….kol 2 pm…..bla…bla…ok tak per mak…saya g sana…mak sabar erkkk”


Geram tak diorg last minute tuko schedule……ye ye jer ckp semalam nak buat 2 pm….khairina kena sessi ke2 …pagi tu ada patient lain…huhhhhhh….sian MIL n ucu nyerrrr………


Terus saya kol incik papa hakims…roger n roger…maklumat diterima…time tu beliau dah sampai subang sana…..subang tu dah dekat area rumah kitorang tau….huuhuhuh….dia kata ok dia patah blk ke KL la…..


Terus saya turun ke tgkt 2..cari pn bos saya…..mintak half day pg….tqvm kak abby!!!!


Cuti half day kitorang apply manual sahaja buat masa sekarang…..nanti team hrms boleh buat penambahbaikan lagi…….:) dah siap isi borang terus letak jer atas meja bos……tak yah tunggu bos sign….sebab beliau dah luluskan verbally….:) yer la kata nak cepat kan….memang saya nak cepat pong…


Lepas tu terus naik bilik…amik hand bag…amik pashmina…(kena bawak..sebab IJN tu sejuk)….rushed ke depan bus stop….tunggu taxi..mujo la time tu lebih kurang kol 8.45 gitu la…..tak perlu tunggu cab lama2….amik plat number cab….sms incik hisyam….(tujuan keselamatan)…sebab naik cab sorang2 kan….sgt menakutkan….tp nak buat cam ner…..keadaan darurat…gamble n tawakal jer laaaaa…..kalau nak tunggu incik hisyam…dia masih di subang time tu…jammed!!!!!


Alhamdulillah pakcik taxi tu baik hati…n ajak ikut jalan short cut…sebab jln semarak tu pagi2 ni amat la teruk sesaknya…..zup…zup2…saya selamat sampai ke IJN sebelum kol 9 gitu….time saya sampai abah n farid dah sampai…..BIL n kak hanim blom sampai lagi…sema otw…..MIL saya cakap…cepat jugak sampai erkkk..mak baru jer kol kan….ngeeee..:)


Tp memang tak sempat iring ucu ke OT la….mak sorang jer la…..so….tunggu la kitorang kat lobi menunggu tu sampai ucunya dah dibawa masuk ke ICU….


Alhamdulillah…..lebih kurang kol 1.15…kitorang dipanggil utk melihat ucu dlm ICU…..menurut nurse n doc….ucunya stable….tiada sebarang masalah berlaku semasa operation berlangsung…..may be kena duk dlm ICU dlm 1 atau 2 hari…tgk progress ucu cam ner la…..


Sebelum kol 2 saya n incik papa bergegas masuk opis…..sambung kija2 tertunggak…..adik beradik lain tunggu di sana…….petang kol 5.30 saya ke IJN semula…..sampai kol 8.00 pm di sana…..petang tu ucu dah bukak mata sket2 tp mamai…ucu mintak air….tp mana boleh minum lagi…selagi ada tiub kat mulut tu….sabar la ucu……


InsyaAllah petang ni saya ke sana lagi habis waktu kija ni..menjenguk SIL saya…..arap2 ucu cepat sembuh…..nanti bukak sem boleh teruskan pengajian seperti biasa….n kami doakan ucu sihat2 selalu……n ucu memang kuat semangat orangnya….:)

posted by Mama Hakim @ 5:48 AM   1 comments
Thursday, June 23, 2011

Layan gambar2 saya di IJN

layan gambar2 saya di IJN...

selasa dan rabu...

insyaAllah mlm ni atau esok saya citerkan kisah saya di IJN

saya n MIL menemani ucunyer utk buat scanning
pagi selasa ni..agak boring...sebab doc lom masuk utk decide bila tarikh pembedahan...


ni bekalan saya ari selasa ke IJN...
ada telekung...ada jajan2....

ada lappy sekali....

tak puas browse thru android...

berbueno dulu....yum...yummmm


scene dr tempat lepak saya...sambil layan fb....ngeeee..:)

sebab port ni linenya sgt lajuuu....

zassss gitu....

ni betul2 depan saya....hihiihi


ni masa blk2 scanning masa temankan SIL wat scanning..

saya n MIL tunggu kat luar la....

pakcik kat wheelchair tu sekadar pelakon tambahan sahaja...


ni hari rabu....

tunggu di ruangan menuggu..

time ni SIL dah masuk dlm OT.....

incik papa pong ada hari ni....

tp tak leh lekang dr lappy nyer....

siapkan kija dan tugasannya....esok beliau ada sessi demo sistem....

kami berlima tunggu di sini....

mak, abah, farid, papa hakims n mama hakims...

abg udin n kak hanim tunggu depan OT sana....

posted by Mama Hakim @ 5:59 PM   0 comments
Wednesday, June 22, 2011

So sweet..:)

so sweet..:)

tu jer la yg mampu saya cakap...

ni notes yg saya dapat sepeninggalan saya meninggalkan workstation saya...

aka saya bercuti ler....

nota ni ditinggalkan masa saya on leave semalam..

selasa....saya ada urusan keluarga di IJN....
ni lak masa saya on leave ari jumaat n khamis
2 minggu lepas....

kepada si penulis nota kecil ini...
ehem..ehem...siapakah itu.....
olololo...tomeiiiii la......
semoga ikatan ukhuwah kita berkekalan hingga akhirnya.....
amin...:)
insyaAllah tadak aral esok lusa kita leh lunch together2 erkkk....
tqvm for help me this noon....:)
ur kindness very2 much apreciated....
CAKKK...i know u read my blog every day!!!!!!
betul tak???
esok jawab erkk...
jawab secara nota kecik pong ok gak....
esok masuk kija kol 8 dah ada jawapannya atas meja....hahhahhahah
posted by Mama Hakim @ 4:34 PM   0 comments
Monday, June 20, 2011

IJN

esok saya adalah cuti..

dan esok saya akan berada di sini..

mohon selamat dan selamat semuanya...

dan dipermudahkan segala urusan kami Ya Allah....

Ya Rabbal Alamin....amin...

posted by Mama Hakim @ 6:12 PM   0 comments

Coach Sophia...

my 2nd coach....

SOPHIA....

nama penuh dia lupa la...

nanti saya buh nama penuh dia....hiihiihih...

masih hot lagi ni....

baru jer dpt pagi td...:)

lallallalalla


tqvm to kak sah.....pn bosss.....dan juga suaminya incik wan....

sudi belikan coach sophia utk saya...

my wishlist for hari raya 2011 ekceli..

tak sangka lak boleh grab awal......

meh nak buh nama penuh dia....

Coach 15935 Madison Sophia Dotted Op Art Satchel


kolor yg saya pilih is Mahogany...:)


tu gambaran sebenar sophia........

ekceli kirim wristlet tu jugak...

tp wristlet tak dapat..

dapat sophia ni pong gembira yg teramat sgt dah...:)

save separuh dr bajet dah tu...:)

posted by Mama Hakim @ 1:07 PM   0 comments

Selamat Hari Papa()










"SELAMAT HARI PAPA"

special made for incik papa by Amirul Hakim
posted by Mama Hakim @ 12:59 PM   0 comments
Wednesday, June 15, 2011

Seronok santai beramai2...







entry bergambar..
sila layan sahaja gambar di atas...:)
posted by Mama Hakim @ 2:19 PM   0 comments