" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, June 24, 2011

Saya di IJN

Selasa n rabu saya berada di IJN…


Saya ke sana sebab SIL saya yang bongsu iaitu Ucu Hakims perlu menjalani major operation pada jantungnya…


Selasa….


Saya berada di sana utk menemani MIL n SIL saya tu….


Admitted sana since ahad tu…..


Hari isnin tu BIL saya yg temankan diorg…selasa tu giliran saya la plok…..


Tp incik papa hakims tak dapat nak cuti lak ari tu…beliau sgt busy….cuti pong kena freeze…..


So….sebagai menantu hantu yang terbaik dan terpilih…sayalah yg apply cuti selasa tu…


Motif utk temankan MIL n SIL saya…


Yer la…..mana tahu kut2 cardiologist n pakar bedah nak datang bincang ngan MIL n SIL saya ni…


Saya boleh backup2 sketkan……ngeee…


Nak dijadikan ceritanya…memang betul hari selasa tu kitorang kena berunding dan berbincang ngan cardiologist n pakar2nya…..


Banyak benda kitorang kena decide utk adik bongsu papa ni…


Cian ucu…tp tak per la ucu…..nak ucu sihat n selamat jerkkk….


So sayalah sebagai kakak kena face to face ngan pihak IJN……berdebar2 gak…sebab major operation kan….


Prang prong prang doctor briefing kat kitorang…


saya pong prong prang prong mengutarakan persolan if....elsenya….hahha….mcm wat coding lak rasanya….hiihhi….impact….costing cam ner….costnya agak tinggi kitorang kena bayo…dr puluhan k alhamdulillah dapat deduct jadi belasan k…..


Tp yg obviousnya ari tu kitorang kena decide nak pilih injap mana untuk ucu….


Injap carbon atau injap haiwan


Masing2 ada pros n cons nyer


Cardiologist dah mentioned awal2….pembedahan yang akan dilakukan esok adalah pembedahan tukar injap….sebab injap ucu rosak…..dan tak boleh nak repair…so have to change with neu one…artificial nyer…ada org injap rosak gak…tp ada yg boleh repair…..bergantung kepada tahap kerosakannya tu….


Meh saya citer dulu pesal injap carbon ni…….


Injap carbon ni yang best part nya bagi saya la….kita tukar sekali jer dan tak perlu tukar dah utk sepanjang hidup kita….tadak expired life timenya…..


TAPI…..problemnya adalah…yang pertama….kita perlu makan ubat cair darah sepanjang hayat kita dikandung badan…bermula dari hari operation dibuat……hingga habis hayat kita la…tak bleh skip…..hari2 kena makan…..eeeeeeeeeeeeee……mmmmmmmmmmmmmmm


Yang keduanya….problem if kita nak pregnant….ucu kan perempuan….she now 19....habis u nanti ada jodoh ucu nak la kawen jugakkan ada keluarga…..kalau nak pregnant..sebelum pregnant kena consult dulu dgn pihak IJN….sebab early pregnancy stage ni..sangat bahaya utk consume ubat cair darah …..n kena admit 3 bulan pertama pregnancy di IJN…..sebab selama 3 bulan tu…have to amik 2 injection per day….dan seterusnya….hari2 kena cucuk diri sendiri sampai la ke hari deliver…..….so selama 9 bulan 10 hari mengandung tu….hari2 kena injek la….seksa kan……huhuuhuuhuhuh…..mmmmmmmmm


Yang ketiganya….kalau dah pregnant…..nanti dah cukup 9 bulan 10 hari…akan tiba la masa bersalinnya….disebabkan hari2 mkn ubat cair darah kan……kemungkinan besar akan berlaku tumpah darah atau bleeding sema proses kelahiran bb….komplikasi yg agak merbahaya……hmmmmmm……


Jom saya citer pesal injap haiwan plok….


Injap haiwan ni ada 2 jenis…1 diorg amik dr sel lembu…..n satu lagi dr sel khinzir……


Sah2 la kita org islam ni diorg offered yg lembunya injapkan….


Injap lembu ni bagusnya……dia tak der kena mengena la dengan masalah nak pregnant ke nak bersalin ken anti…..boleh pregnant n bersalin mcm biasa……..


CUMA masalahnya……injap haiwan ni dia ada expired time boleh pakai….bergantung kepada keserasian antibody individu tu la……ada yg boleh pakai sampai 10 tahun…ada yg boleh pakai sampai 15 tahun….tp ikut penerangan doc tu….mostly sampai 15 tahun la…..so maknanya setiap 15 tahun nanti kena tukar injap……tiap 15 tahun kamu akan hadapi major operation….hmmmm….


Susah nak buat keputusan ni kan…


Lepas SIL, MIL n saya berbincang ngan doc….saya janji akan bagi kata putus dari pihak Khairina petang sket….sebab nak kena berbincang ngan adik beradik semuakan…n tanya ucu sendiri…ucu nak guna yg mana…..:) masa perbincangan yg 1st ni lebih kurang kol 3pm gitu la……


Dan petang selasa tu ucu byk buat procedure….persiapan utk operation esok hari……scanning jantung la paling lama…..balik jer dr buat scanning…terus ucu kena pasang line utk drip…..n petang tu lepas solat asar…..seperti yg dijanjikan…pihak kitorang perlu decides which injap nak guna esok…..n ucu kena sign borang kebenaran operation……setelah berbincang ngan mak, long, ngah, abg saiful, abg udin n abg hisyam (eh tu papa hakims la…) n ucu gaks…..we choose injap haiwan la utk ucu…….sepakat seia sekata nak yg ni…demi adik bongsu diorg…..:)


Then petang tu jugak kami dibrief sekali lagi oleh pihak IJN…saya sempat Tanya siapa dia….dia cakap….dia akan berada dlm OT nanti…then dlm ICU nanti ucu di bawah monitor beliau…..tp beliau bukan pakar bedah la…..yg lead operationnya nanti adalah Dr. Alwi…


Masa ni beliau cakap :


“operation esok besar”


“awak akan sakit”


“dan darah memang banyak”


“awak kena kuat, dan awak kena keep on breath…walaupong sakit….ikut cakap nurse dalam ICU nanti…kalau u tak breath…..ur lung boleh collapse…n very dangeroussss”


Tu la antara isi penting yg beliau terangkan kat MIL, SIL n saya…esok operation dijadualkan bermula kul 2.00 pm….


Selasa tu….almost kol 8 am …habis waktu melawat baru saya balik rumah……n anak2 pong have to balik lambat dari rumah bbsitter……papa amik diorg…sebab papa minggu ni berworkstation di Shah Alam seminggu…..


Hari rabu…


Saya nya tentative pagi masuk kija…lunch hour nak bergegas ke IJN…saya amik half day jer la…kija pong byk ekceli la ni…tp what to do kan….…incik papa pong mcm tu jugak…hari ni turn BIL saya yg temankan MIL saya di sana…


Tup…saya sampai opis check mailbox…..yer la sehari cuti mesti byk emel tak dibaca….then terus sarap ns lemak (patut la badan makin byk lemak)….then tgh sarap….hp ku berbunyi……dr my MIL…..


“dah….(my MIL called me dah….ngeeee..)…adik dah nak operate ni……(sambil esak2 ni…..)


Terkujat la saya….dah la MIL saya nangis2 lagi….dia sorang jer kat sana yg mengiring ucu ke OT…..


“la ye ker mak…..saper ada kat sana??? Mak ok ker?? Mak kat mana dah ni…diorg kan cakap semalam nak buat petang….kol 2 pm…..bla…bla…ok tak per mak…saya g sana…mak sabar erkkk”


Geram tak diorg last minute tuko schedule……ye ye jer ckp semalam nak buat 2 pm….khairina kena sessi ke2 …pagi tu ada patient lain…huhhhhhh….sian MIL n ucu nyerrrr………


Terus saya kol incik papa hakims…roger n roger…maklumat diterima…time tu beliau dah sampai subang sana…..subang tu dah dekat area rumah kitorang tau….huuhuhuh….dia kata ok dia patah blk ke KL la…..


Terus saya turun ke tgkt 2..cari pn bos saya…..mintak half day pg….tqvm kak abby!!!!


Cuti half day kitorang apply manual sahaja buat masa sekarang…..nanti team hrms boleh buat penambahbaikan lagi…….:) dah siap isi borang terus letak jer atas meja bos……tak yah tunggu bos sign….sebab beliau dah luluskan verbally….:) yer la kata nak cepat kan….memang saya nak cepat pong…


Lepas tu terus naik bilik…amik hand bag…amik pashmina…(kena bawak..sebab IJN tu sejuk)….rushed ke depan bus stop….tunggu taxi..mujo la time tu lebih kurang kol 8.45 gitu la…..tak perlu tunggu cab lama2….amik plat number cab….sms incik hisyam….(tujuan keselamatan)…sebab naik cab sorang2 kan….sgt menakutkan….tp nak buat cam ner…..keadaan darurat…gamble n tawakal jer laaaaa…..kalau nak tunggu incik hisyam…dia masih di subang time tu…jammed!!!!!


Alhamdulillah pakcik taxi tu baik hati…n ajak ikut jalan short cut…sebab jln semarak tu pagi2 ni amat la teruk sesaknya…..zup…zup2…saya selamat sampai ke IJN sebelum kol 9 gitu….time saya sampai abah n farid dah sampai…..BIL n kak hanim blom sampai lagi…sema otw…..MIL saya cakap…cepat jugak sampai erkkk..mak baru jer kol kan….ngeeee..:)


Tp memang tak sempat iring ucu ke OT la….mak sorang jer la…..so….tunggu la kitorang kat lobi menunggu tu sampai ucunya dah dibawa masuk ke ICU….


Alhamdulillah…..lebih kurang kol 1.15…kitorang dipanggil utk melihat ucu dlm ICU…..menurut nurse n doc….ucunya stable….tiada sebarang masalah berlaku semasa operation berlangsung…..may be kena duk dlm ICU dlm 1 atau 2 hari…tgk progress ucu cam ner la…..


Sebelum kol 2 saya n incik papa bergegas masuk opis…..sambung kija2 tertunggak…..adik beradik lain tunggu di sana…….petang kol 5.30 saya ke IJN semula…..sampai kol 8.00 pm di sana…..petang tu ucu dah bukak mata sket2 tp mamai…ucu mintak air….tp mana boleh minum lagi…selagi ada tiub kat mulut tu….sabar la ucu……


InsyaAllah petang ni saya ke sana lagi habis waktu kija ni..menjenguk SIL saya…..arap2 ucu cepat sembuh…..nanti bukak sem boleh teruskan pengajian seperti biasa….n kami doakan ucu sihat2 selalu……n ucu memang kuat semangat orangnya….:)

posted by Mama Hakim @ 5:48 AM  

1 Comments:

At August 25, 2014 at 11:02 PM , Blogger Miss Liyana said...

  Assalamualaikum..macam mana keadaan adik puan selepas operate? ada compilation tak?  

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home