" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Saturday, February 11, 2012

Travelog Jakarta - Bandung Siri 2

Sabtu 4/2
seperti dirancang kami akan bertolak ke Kota Bogor
kol 6 pagi kami sekeluarga bersedia utk keluar meronda ke Bogor...
alhamdulillah....pak supir pun sangat menepati masanya....
dan kami dapat pak supir yang baru....
lega....
perjalanan dari Jakarta ke Kota Bogor mengambil masa lebih kurang 1 jam..

sebelum memulakan aktiviti harus bekpes dulu....
lokasi bekpes adalah sgt terhad
pusing2 tak jumpa kedai makan yang sesuai.....
nyaris2 tak bekpes di dunkin donut sahaja....

lokasi bekpes kami....
nasi apa ntah dah lupa....

suhu di Bogor adalah agak sejuk n nyaman...
memang syiok.....
di sekitar kali lima di Bogor kelihatan banyak sekali hasil pertanian yg dijual oleh penduduk setempat....
buah-buahan pun banyak....dan besar2.....
tp sayang tak sempat nak singgah beli buah kat sana....






disebabkan kedai masih belum dibuka
selepas bekpes kami decided untuk melawat ke Istana Bogor
istana ni merupakan salah satu dr enam Istana Presiden Republik Indonesia
kami sempat bergambar di depan istana
menurut pak supir suatu ketika dulu istana ni pernah dibuka untuk lawatan orang awam...
tetapi atas sebab2 tertentu sekarang pelawat tidak dibenarkan masuk ke dalam istana...
tgk dr luar jer la....
di sekitar istana bogor ini juga terdapat rusa dalam jumlah yang banyak..
kalau bawak anak2 mesti xcited tgk rusa yg jinak ni...

seterusnya kami singgah bergambar di Kebun Raya Bogor
berkeluasan 80 hektar....
bermacam spesies flora terdapat di sini...
dari sebesar2 pokok...sehingga sekecil2nya..
dah di sini jugak kami berkesempatan melihat spesis bunga Araceae
bunganya yang besar dan difahamkan spesis bunga ini berbunga 3 tahun sekali....
dan spesis bunga ini mempunyai cerita mitosnya yg tersendiri....


dan tibalah masa yang ditunggu2...
kami ke SKI Tajur...
terletak di area Katulampa
SKI adalah singkatan dari Sumber Karya Indah...
saya dimaklumkan beg-beg dan kasut di sini adalah kebanyakan hasil kerjatangan penduduk setempat...
bermacam jenis beg ada dijual di sini..
nak yang kecik...nak yang besar...
beg kanak2...
beg utk si papa..
beg utk si mama....
yg murah ada..yang mahal pun ada....
tinggal pilih dan bayar sahaja...:)
di samping agenda bershopping kasut dan beg di sini...
pengunjung boleh bereakrasi juga...
one stop centre for shoping n recreation...
kalau bawak keluarga ke sini...
si papa n anak2 tidak la boring n muncung jer tunggu pn mama bershopping....
banyak permainan indoor n outdoor tersedia di sini....
sangat sesuai utk anak2...sure diorg tak boring la.....:)

dan makanan di sini pun boleh tahan enak...
kami sekeluarga menjamah masakan sunda tghari tu.....
saya suka es jeruk kat SKI Tajur...
the best es jeruk....
es jeruk di bandung n jakarta tidak selazat ini
begitu pure rasa limaunyer.....!!!
kalau singgah ke SKI Tajur..harus merasa es jeruknyer...
es jeruk tu.....bukan air jeruk....
lebih kurang macam fresh orange...
cuma limau yg digunakan utk es jeruk tu rasa lain sket...
ala2 limau madu kampung tu....

dr SKI Tajur kami sempat singgah ke beberapa kedai beg sekitar entrance SKI Tajur..
dah lupa namanya....
Tas Statiun jg...
tp bg saya harga beg di SKI Tajur jauh lebih murah dr di Tas Statiun ni...
jadi saya tak beli apa2 di sini.....
sempat melelapkan mata sementara menunggu ahli rombongan bershopping....

seterusnya destinasi kami adalah ke Pasar Grosir Bogor...
perjalanan ke sana adalah agak menduga iman...
macet ya amat.....
perjalanan yang dekat terasa jauh...
tp okla jugak....kami sempat tdo lena dalam van sementara nak sampai tu...
kat sini mcm2 ada....
tp byk pakaian la....
blouse, jaket, baju anak2....
kami di sini lebih kurang 2 jam....
puas hati jugak la shopping blouse di sini....
blouse yg berkualiti boleh dpt dengan harga belasan ringgit sahaja....
so apa lagiii.....grab jer la...:)
Pasar Grosir Bogor terletak di Jalan Merdeka
utk rujukan yer....

dari Pasar Grosir Bogor kami decided utk terus pulang ke Jakarta...
yer la....dah senja dah pun...dak kol 6....kat sana kol 6 lebih dah gelap...
maghrib pun awal....
perjalanan pulang ke Jakarta agak macet ptg tu..
nasib baik pak supir tau jln short cut utk access ke hiway...
dan sepanjng jalan ke Jakarta sema org pengsan kefenatan...



sebelum pulang istirehat di hotel
kami singgah di Restoran Padang betul2 facing Thamrin City utk dinner....
jemput makan semua...
banyaknya laukkkkkkk masakan padang ni.....
tp saya paling suka daging goreng bercili....
ada namanya tp saya dah lupa..
rangup betul daging tu digoreng....

last agenda kami mlm tu....
ke pasar senin.....
tempat jualan kuih muih yang sangat besar...
mcm2 kuih ada....
tp saya dah tak larat nak turun dah time ni...
capek sudah....saya tunggu n tdo jer la dlm van...
kebetulan abah n adik ipar saya pon tak mo turun....
yer la....time tu dah lebih kurang kol 11 mlm....
ooowh byk la pak supir kami dpt buat OT mlm tu.....

dan esoknya...
ititnerary kami adalah ke Bandung...
berdebar2 saya nak ke Bandung ni...
bersedia mental n fizikal....:)
posted by Mama Hakim @ 10:01 AM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home