" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, April 30, 2008

Buku Wang Saku Bank Negara Malaysia...

ni isi kandungan buku anak angkat tu.....

ni buku utk orang dewasanya.....ni nampak clear sket kan
ni la contents nyer
ni buku untuk secondary schools....ni la utk diagihkan utk anak angkat...
ok...close up sket...


hye....ptg ni disebabkan paler rasa malas nak buat kija.....tatau nak buat apa...kija opis byk....so i have decided to update blog ni...ekeke..lama gak tak mencoret sini erkk....tu la..this week mcm tadak material yg nak diutarakan di sini....so..dlm kemalasan ku ini sempat la terlintas pesal buku wang saku itu.....


ehhehe...ekceli....diri ini mengenali buku wang saku setelah diperkenalkan oleh pak pin...haji ariffin....a member board of trustee yayasan.....ekceli haji ariffin interested utk distribute this book to all anak angkat yayasan....so bermula dari situ i mula la survey about this book...i gather info from internet n bank negara itself...calling2 officer sana...ok sebelum tu mama jugak telah melakukan survey di MPH..book store...tp the price la....i check from internet is RM1 per unit....tp kat MPH jual rm1.50 lak...disebabkan i dah apply duit pendahuluan from account dept. n i mentioned there the price is RM1 only....so nak beli utk 253 orang anak angkat.....kira byk plok kena tambah duit...n susah plok nak ckp the reason why harga berubah kat director acc. tu..so i mintak quotation from bank negara...fortunately kat sana rm1 jekrk...hihiih...:) n yang lebih beruntungnya....hhihihi....i plan to buy rm253 unit buku wang saku from bank negara..but the director dgn baik hati berhajat utk sponsor saja buku2 itu kepada anak2 angkat ku....kekek..save duit rm253....hihiihih...tq yer kak sunita from bank negara...lovely n friendly staff....ari2 kak sunita call i suh dtg bank negara amik buku....tp masa amat cemburu u....tp at the last...tercapai jugak hasrat ke sana ari tu n met the lovely kak sunita....tima kasih daun keladi tahun depan leh mintak lagik....ekkekek....jgn lupa sponsor lagi tau....:) then i reported to dato' about about the kindness of bank negara ...suka la dato'.....then he mentioned me i now u can nego2 dgn depa....dgn senyum simpul dia tu la...tu time senyum..time tak kena....mahunya terketaq i nak ngadap dia...ekekke...yer la...big boskan...mesti kena hormat la....hihiih..apa yg mama merepek ni...arap korang faham la celoteh mama di ptg rabu ni...


ok berbalik pada main purpose of buku wang saku ni ekceli utk anak2 angkat den yang seramai 253 tuh...apa tujuan yer...:) Antara tujuan pemberian buku wang saku bank negara ini kepada anak angkat adalah untuk menggalakkan mereka mencatat segala urusan perbelanjaan harian mereka termasuklah wang masuk dan wang keluar. Secara tidak langsung ini boleh mewujudkan kesedaran tentang pentingnya pengurusan wang peribadi yang mantap, dan mengajar mereka untuk berbelanja secara berhemah sebagaimana yang disarankan oleh kerajaan Malaysia. pssttt...wording ni i copy paste dr surat yang i karang utk bank negara ari tu jerkkk....so korang mesti nak tau kan naper la nak kasik itu buku utk anak2 angkat tu...itu la reasonnya....yer la kami bagi duit kat depa kan..so nak gak tau kemana pi nyer duit2 itew....ini sebagai permulaan la ekceli....


opssss lagi lupa lak....n akak sunita dgn baik hati juga menghadiahkan 5 buah buku perancangan dan pengurusan kewangan keluarga 2008 utk staff yayasan ....dia call tanya baper org staff ekceli so mama ckp 3 jerkk...kekek..tp dia kasik 5....then bwk blk opis ramai lak staff yg berminat...ekekke...so nak buek camno...org yg kasik kan.....

Tips 1... Merealisasikan Impian Anda Melalui Perancangan Kewangan... interested nak share ngan korang sema....hihiih..:)



  • Libatkan seluruh keluarga dengan menerima cadangan, komitmen dan sokongan anda.



  • Buat matlamat yang realistik, khusus dan bertempoh.



  • Senaraikan matlamat anda mengikut keutamaan.



  • Rancang dan urus kewangan secara berterusan.



  • Pantau perkembangan perancangan kewangan anda.



  • Cekal menghadapi kepayahan -patuhi perancangan anda sebaik mungkin.

ekekkek..tips ni ekceli utk januarinyer..tp tak per la...boleh jer kita sharing n caring di sini...mana tau sesapa yg interested leh la mencuba erkk.....


posted by Mama Hakim @ 3:52 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home