" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Monday, May 12, 2008

Weekend yang penat.....

huuhu buat per tuh???
hoo..duk dlm bakul lak....
hu...eksen la budak kicik ni.....
ooo tolong mama lipat kain erkkk...
ni bukan lipat ni ma...tolong punggah kain mama nak lipat tu.....
begitu commited memunggah nampaknya budak kicik ni....
punggah lagi....dan lagiiiiiii....

Mama rasa kepenatan sgt ujung minggu ni...apa taknya....on saturday mama have ISO training....so whole day la kat opis..from 9.00 am to 5.00 pm...lagi la mama jaki jipang ari tu....papa lak msg nak bwk hakim jenjalan ke KL.....ooo..patut la..uncle cupin datang rumah...n ajak papa g low yat plaza.....lagi la mama tgh course tu pk alangkah bestnya kalau mama ikut...leh g situ....g sini...ni duk dlm hall dgr ceramah dr officer SIRIM tu jer la...bla...bla.....boring ma...kol 5 lebih papa, hakim n driver baru a.k.a uncle cupin dtg jemput mama kat opis.....papa kata tak sempat g low yat pong depa ari tu....g jenjalan kat MIHAS 08 jerk....huhuuhuh....jauh jln dr tempat parking kata papanya...sian hakim...risau mama takut kepanasan anak ku itu, pa kata papa bagi hakim pakai topi...mujo la sebenku ingat bwk topi hakim tu.....n hakim behave good sekali...tak nangis tak ngamuk.....nangis nak susu jerk...normal la tu.....okla pa...dah passed dah tu...ikikkiki...lenkali boleh bwk hakim jenjalan...tinggal mama sorang2....tp if mama terpaksa duty on weekend jer la erkk....ekkekekke....alhamdulillah hakim tak lak batuk.....tp 2 jer....papa tak tukau pampers hakim..from 11.00am - 5.30 pm...mama take over hakim...bacin jer bau dia...hahha......n lagi satu.lutut anak den hitam blk dr kl tu.....kebetulan hakim pakai rompers jer ari tu.....papa kata masa singgah solat kat masjid wilayah tu...hakim merayau jer dlm masjid tu....so terpaksa la petang tu mama "menggahas" beria lutut hakim tu......mm...cian anak den....mmm....lepas jemput mama tu...sema org kelaparan except mama....so singgah kedai mamak feveret hakim.....pa pekena rojak keling ke haper....hakim ngan feveret roti arabnya.....mkn roti jer la..n uncle cupin mkn mee goreng mamak...mama minum jer la..kenyan lagi mkn byk kat course td.....

ahadnya kisah.....seusai solat subuh...pantas mama n papa menyetelkan tugasan kat rumah yg masih tertunggak....mama capai penyapu sapu rumah.....dah sapu vaccum lak....papa lak sambung mopkan satu rumah.....from kitchen to balkoni.....n spt biasa mama ingatkan pa..siram bunga sekali.....lap sekali meja bangku di balkoni...hakim suka melepakkan diri sambil jerit di balkoni....mm...byk kija nak kena setel...gonyoh blk air..tukar cover bedsheet hakim..bla..bla...bla......mujo jumaat mlm tu papa dah siap basuh baju hakim n papa...tinggal balance baju kija n tudung2 mama lom di cuci....mama memang tak kasik papa basuh baju2 spesel mama ni...hiihih..takut rusak......sia2 jer kang.....papa pong paham kan...sapan mama lom setel lagi...pa ajak mkn kat kedai mamak feveret hakim tu...tp mama rasa tak yah la....semalam pong dah bekpes kat kedai mamak tu, on the way ak anto mama g training....so bekpes kat rumah jer la.....dah sapan "spesel" tu....mama plan nak mkn nasik lauk ikan bakar lak...so ajak papa g kedai runcit bakang umah tu...bakang umah jer tp nak g kena naik keta gak..sebab ada budak kicik tu la..kalau mama g sorang leh jln kaki jerkk.....so mama beli ikan kembung n daun pisang sekali, ulam2an kacang botol, ngan daun selom erk....yum...yum....

mm...yg tak best papa lak kena g kl...ke pwtc kol 10.30 pg....papa join the ceremony umno potong cake....kkakak...lawak la....pa tanak pakai baju melayu n sampin erk....so papa pakai baju batik jer la....nanti kalau pa berbaju melayu n sampin ari minggu ni..mama lak yg curious lebih kang...akkakkakaa

mujo la....tetamu tetap sampai tepat pada masanya....hihiihi....saper lagi kalau bkn mak teh, abg miyo n abg aqil....main n main sampai la nanges, sampai la lapo.....mak teh buat kek coklat kukus tengahari tuh....hahhah...sori mama tak sempat nak tolong....yer la mama kena monitor budak2 ni main bukan leh caya......n sambil tgk marathon desperate housewves..hihiih....after kek kukus siap....baru mama start masak....utk budak2 tu biasala masak sup jer la....utk org tua bakar ikan n ayam ...n ulam2.....so kong kang lak mama kat dapur n mak teh tlg2 potong2 bwng jer utk buat air asam, budu dan sambal kicap sema ada....kena ada sambal kicap sebab itu feveret sebenku.....berguna sungguh kuali non stick yg kita beli kat pangkalan kubor ari tu kan pa....berbaloi la ngan harganya.....mak teh pong berkenan nak beli kuali tu..hahha....sedap lak mkn nasik lauk budu ari tu..lama tak pekena...kalau ada tempoyak lagi best.....

lepas semayang asar mak teh nak blk damansara.....depa blk senyap la rumah...hakim pong start la ngamuk tadak kawan nak main.....ropernya nak tdo la tu....td ada kwn tak mo tdo.....main jerkk..gelak mengekek2 ngan abg aqil n abg miyo.....mcm2 la nak main...kejor2 la...awak tu jer lom leh jln.....merangkak jer la kejo org.......hakim tdo..sema org tdo kepenatan.....mama terlelap sat jerk....bangun2....sambung sat tgk desperate housewives.....n suh papa kuokan 2 bakul kain yg lom dilipat tu.....operasi melipat kain lak.....penatnya rasa badan....tp esok dah nak kija.....kena setelkan jugakk....paksakan diri melipat jer la.....ahahhah..operasi melipat, menghanger n mengemas kain selesai pukul 9.30 mlm.....mm....penat gue....opis wear mama n papa lom iron lagi.....mmm..mama dah penat....tak per la....esk bangun awal sket la....iron baju.....biasa baju dah iron mlm.....so esok kena bangun kol 6.15 la....biasa mama bangun kol 6.30 utk bersiap ke opis.....dah setel sema...pah solat around kol 10 lebih mama pong tdo la...esok nak bangun awal...iron baju, kemas baju hakim, basuh botol susu hakim, panaskan thermos, sedikan ubat dia.... bla...bla.....mm...pk2....kalau jd fulltime housewife pong penat gak..kija kat umah tu tak berkesudahan......layanzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....



posted by Mama Hakim @ 8:14 AM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home