" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, January 28, 2009

CNY Holiday....

Cuti raya cina kali ni...
mama berkesempatan balik kg mama...
huuhuh...bestnya......
kami bertolak balik kg around kol 5.00 pg sabtu tu...
then singgah bandar sri damansara.....
amik mak teh n abg aqil n abg myo sekali...
depa tumpang blk gak....
awal pagi tu tak byk plok keta menuju ke arah pantai timur...
tp kami benti around sejam jugak kat rnr genting sempah tu..
solat subuh n bekpes sekali...
kuo jer rnr tu....berderet lak keta...huhuuh.....


kami sampai kola berang agak lewat dr biasa....
around kol 2 ptg gak ler....
singgah pasar kola berang dulu...sebab mama tingin nak mkn budu..
n ulam2an lagi...dah kol rumah atuk sapa ada kat umah..
kebetulan mak de pong dah sampai....
so lunch kat umah jer la....singgah beli ulam2 jer kat pasar....


so sabtu ptg tu berehat dulu kat umah...
selepas upacara minum ptg baru gerak g tgk nenek hakim kat umah mak ngah....
mak pong byk pejam mata jer skang ni.....
sampai mlm jugak la lepak umah mak ngah...


hari ahad....mama uruskan "sumthing" agenda mama di kuala berang...
pi post opis pos expresskan surat confirmation report duty mama...
then g buat surat akuan depan pesuruhjaya sumpah sekali..
senang setel sekali harung...
cuma for the time being medical report jer lom siap lagi ni..
insyaAllah sabtu ni ler....mujo ada klinik panel kat area rumah kami kat subang perdana tu..
dekat jerkkk....tp mama dah confirmkan...medical check up siap sehari jerkk...
n ari tu....kami adik badik plan nak masak bubur lambuk...
sema tingin nak makan bubur lambuk...
sepuyuk besar la masaknya.....habis tak sampai mlm...
bestnya.....bubur lambuk ganu.....


hari isnin..agenda masak memasak lagi...
disebabkan hari ahad tu...mama nak mkn nasik ayam kat kola berang..
tp dah habis....mak ngah kata tak per la...esok kita buat nasik ayam....
so....isnin tu wat nasik ayam la plok....
5 ekor ayam sema...besar2 lak ayamnya...
nasik baper cupak ntah ler....ke gantang erk mak ngah guna...
tp puyuk besar lagi la..
yer la adik badik ramaikan.....
meriah rumah....nenek pong nampak epi la sket tgk anak cucu blk ramai2 ni...
n kebetulan lak mlm tu....mak mertua n kakak ipar kak nah lak dtg melawat mak...
dari jauh deme dtg....felda lepar hilir sana....
dtg melawat besan nya....

n kami plan nak kuo g bandar kola ganu ptg tu...
tp....disebabkan tup2 nak bersiap pi...hakim lak tak alih2 tdo..
tersengguk2....tgh2 main tertdo...penat sgt la tu..
cancel la....sian dia nak tdo....so duk umah jer la..
n kebetulan ari tukan....ada gerhana matahari...
atuk dah pesan siap2....ari ni ada solat berjemaah gerhana matahari kat masjid....
so dapat la papa berjemaah sekali....
mama dengar atuk baca khutbah gerhana dari rumah jer la...
n ptg tu ajak papa g jenjalan tepi sungai...bwk hakim n anak buah lain gak....
family aiteh pong join sekali.....n budak2 sonok sgt mandi sungai..
papa pong join gak....nak tgk gerhana time tu....matahari dah masuk celah bukit dah....
rindu jer scene gitu..suasana kg....nampak burung2 terbang sekawan balik ke sarang..


hari selasa...
kena bersiap nak blk kl dah ler.
rabu dah nak masuk opis...
selepas family mak de bertolak blk jb...
turn kami lak bersiap blk kl....
tinggal la family aiteh n aihim kat umah atuk...
kami keluo dr rumah atuk pukul 11.00pg...
then singgah jumpa nenek dulu kat umah mak ngah...
then papa lak singgah jumpa org kg papa kat kg sebelah....
so around kol 12.30 gak ler....baru bertolak betul2nya....
dan sampai la kl kol 8 mlm td....
n tepon atuk mlm td...dia cakap dia sorang jer kat umah....sian lak....
n nenek hakim pong kena demam semalam....
moga tak melarat la demamnya tuh....
posted by Mama Hakim @ 11:35 AM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home