" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Saturday, May 23, 2009

Public Transport....

Semalam sharp kol 5.30 ptg mama terus berdesup punch out...
tak ya pk contribution time semalam..
dalam kepala pk cam ner nak blk kija hari ni.....
n kol berapa la bleh sampai rumah ni....
risau..takut...cuak....mcm2 la bermain dlm pikiran mama ni...
mama plan dr kompleks kerajaan jln duta ke komuter stesen putra mama nak amik cab....
then dari komuter stesen putra ke sg buloh amik komuter la..
then amik cab plok utk ke subang perdana.....
itu mama pk cara yang paling mudah dan save budget utk mama blk kija semalam...
kalau ikutkan papa tuh...suh mama amik cab dr kompleks kerajaan terus ke rumah..
huuhuuh...tapi mama tak sanggup rasanya...
tak leh imagine rm baper puluhan ringgit mama kena bayo kat pakcik cab tu nanti....

alhamdulillah....around kol 5.45 mama sampai ke komuter station....
n syukur gak pak cik taxi tu nampaknya dr luaran dr pandangan mata mama agak baik...
guna tambang taxi bermeter.....n tidak nampak janggal la kelakuannya itu....
beliau memang berniat ikhlas untuk mencari rezeki dengan membawa taxi....
mudah2 an diberkati....
n tambangnya pong okla rm4.30 dr opis mama ke komuter station putra tuh...
n yg penting alhamdulillah mama selamat sampai ke destinasi yang dirancang...
tp spt biasa mama dlm cab..tak habis2 bermsg ngan papa n mak teh....
mentioned mama naik cab bla...bla....siap msg diorg no. cab tuh...
itu la habit mama kalau naik cab..perasaan cuak n curiga tu perlu ada...
as a contingency plan if anything unpredictable happend to me...
tp mintak dijuahkan la semua itu.....nauzubillah...

then sampai komuter station....
terus beli tiket di kaunter tiket...
asked the bro yang jaga tiket utk ke sg buloh kena tunggu which side erk..
sebab mama tak nampak plok signage yang menunjukkan arah ke mana-mana bg tiket holder bg bla-bla destinasi.....yg menuju ke sentul...ke port klang...seremban....n rawang(like me ler)....
kang silap tunggu kang silap destinasi plok..tak ke haru tuh....
dah la kalau nak ke port klang n seremban kena naik tangga tinggi tuh....
haaa..harus la mama yang boyot ni semput gak nak naik tangga tu..hihiih
nasibla semalam tak yah naik tangga tuh...hiiih
selamat....
tren pertama sampai utk rawang's route..around kol 6 lbh gak......
huhuuh....tapi....keta sendat.....mama try gak hampir ke pintu tren....
aahahahha tak sanggup mama nak meredah.....org yg duk depan pintu tupong tak mo gerak....
padahal kat ruang dlm tu mama rasa bleh muat lagi kalau pandai masuk ke dalam sket..
n ada perasaan simpati utk penumpang lain yg nak naik sama...
tak per la..mama cakap....tunggu next tren la...tak sesuai utk mama nak berasak2 ni...
pk pesal bb dlm perut lagi.....diri mama lagi.....
pk pesal security n safety of my belonging lagi...
kalau dah berasak n berhimpit mcm tu...mcm senang la pick pocket nak wat akctivitinya...
bagi "lubang" kat depa utk beroperasi la kiranya...mama pk mcm tu..
dah la ramai indon....huhuuh...tak sanggup wes...terasa mcm geli la plok....
mcm leh imagine mesti bergesel2 duk dlm tuh.....huhuh.....
sebelum tu mak teh dah pesan kat mama thru msg dia...
"adah jaga sket handbag tu...beware ngan pick pocket....ramai indon dlm tren tu.."

next tren ke laluan rawang sampai dlm masa 15 minutes...
huhuuuuh.....n buat ke sekian kalinya...
mama tak sanggup nak naik.....
dah tak muat ler.....lepaskan jugak la 2nd tren tu...
terus tingatkan hakim.....kalau mcm ni....
kol baper la hakim bleh balik rumah erk...
tak alih2 jadi sedih plok hati ni....huuhuuh...

then sampai la tren ke 3....
agak ramia penumpang yang turun di hentian putra...
so....mama rasa peluang mama utk naik tren adalah tinggi...
try la jugak masuk....alhamdulillah..dpt gak mama mencelah....
huhuuh...tp sian la bb kat dlm...sebab keadaan agak sendat gak...
takut lak mama ekceli....
nak jaga perut lagi...nak jaga handbag lagi...huuhuh...
terus jadi bad mood...dah la ngan bau yg kurang enak dlm tren tu..
bercampur gaul....bau nafas penumpang sebelah betui2 depan idung...
terpaksa la tutup idung.....dah la terpk pesal H1N1 lagi..sempat lagi erkk...
huhuuhuuh..mintak dijauhkan ler...
dah la ada sorang mamat tu.....dah la bau rokok nafasnya....
dianya muka betui ngadap muka kita...
huuhuh..tensennya...padahal bleh jer nak ngadap ke tingkat luo tu....
last2 keadaan dlm tren agak loose....mama pong melarikan diri agak jauh dr mamat tu....
alhamdulillah ada jugak warga tren yg prihatin..siap mintak maaf ngan mama...
dia cakap...tak perasaan mama peknen....dia nak bg tempat duduk dia utk mama duduk....
mama cakap ok jerkk...tak per......
alhamdulillah ada warga mesia yg prihatin mcm bro tuh....tahniah....

around kol 7 agaknya...
mama sampai ke stesen komuter sg buloh.....
terus carik cab utk ke rumah...
pakcik cab tu cakap...
nak g subang perdana dia nak rm20...
cam ner setuju ker dia tanya mama...
dia kata kalau nak yg lagi murah kena amik cab belah jln sana....
tp mama dah ada belah sini...
ok la mama cakap....rm 20 pong rm20 ler...
asal hakim bleh blk awal jerkk...n mama selamat sampai...
Pakcik cab tu suh mama naik taxi yang ke 4 dlm deretan tu...
mama tanya dia....taxi akan gerak terus kan..
ha'ah dia cakap..
okla...then pakcik tu pong datang...
mama bukak pintu belakang..
pakciktu suh mama duk depan..
aik pelik plok kata mama dlm hati jer...
then mama buat tak dgr....dia cakap lagi sekali..
duduk depan ler..
mama cakap...saya nak duk belakang...
cuak gak mama masa tuh..
then masuk jer kata dia terus tanya mama kija kat mana??
mama dengan nak tak nak jawab ler..KL..
terus mama buat muka seyes...
n kuokan handphone.....msg plet number cab tu kat papa n mak teh lagi sekali...
n sepanjang jln mama bermsg ngan papa n mak teh...
n pakcik tu tak gunakan meter pong..
huuhuh.....tak acikan...
mama rasa kalau guna meter tak sampai pong rm20 nak ke subang perdana tuh.....
ala dlm 10 min leh sampai la kerumah la..
njln pong tak jam area situ...smooth jerkk..
alhamdulilah mama selamat sampai gak kerumah ptg semalam...
around kol 7.10 pm gitu ler...
sampai je terus kol auntie hakim....ckp mama dah sampai umah..
dia nak anto hakim lak....
since dah nak gorib..auntie hakim decided nak anto hakim pah maghrib jer la..
mama ok jer la..
dia nak tlg hantar hakim blk rumah pong mama dah cukup berterima kasih ngan auntienya...
itu la kisah perjalanan mama semalam menggunakan public transport..
from my view......kualiti pengangkutan awam di negara kita ni....
masih di tahap yang tidak memberangsangkan.....perlu penambahbaikan dari byk segi lagi.....
mama terpk mcm mana rakyat yang amat bergantung kepada public transport ni erkk...
banyak masa terbuang mcm tu jerkk..ngan keadaan tidak selesanya....bleh menyebabkan migrain n tensen jerkk...
n esok kena pk nak pergi kija lagi...n have to face the same problem.....
hari2 kena macam tuh....huhuuuh...
negara maju la kononnya...tp prasarana pengangkutan awam masih di tahap lemah lagi....
sepatutnya dahulukan kepentingan rakyat.....mudahkan rakyat....senangkan rakyat..
jgn senangkan pihak2 tertentu jerkkk....
aaha..okla dah....full stop....as
posted by Mama Hakim @ 7:35 AM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home