" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Tuesday, July 7, 2009

Antenatal check up....

Today...
around kol 9.15 am...
saya dah sampai tawakal hospital.
atas urusan itu la....mcm tajuk entry di atas...

alhamdulillah...
saya adalah 1st patient ari tu..
disebabkan dr siti masih ronda2 di wad...
so mama g bekpes dulu la kat haslam rest.

ekceli appointment mama ari ni is on 2.30 pm...
tp disebabkan kes semalam..isnin ler..
mama tak sabo nak jumpa dr siti..
iihih...nak mengadu domba la kunun...hiihih
yer la...semalam....mama is very the tak sihatnya....
pagi2 tu dah rasa badan amat la tidak selesa n best....
sakit sendi peha ku ini....sampai duduk2 kat kusi pong tak tahan....
keluh kesah jadinya..tak pernah ada expereince mcm ni...
terpk gak dlm kepala ni...
ke ni dah tandanya nak bersalin..takut la wes...
dlm kol 10 pg dah called papa..cakap situasi mama gini2...
papa tanya dah nak balik ker?.
mama cakap tgk anjak tgari sketla cam ner gayanya.....
tgari tu agak ok sket....selepas mama rest sket kat opis....
rest tu pong tdo kat meja tu jer la...
opismate mama pong cakap...
muka mama agak pucat ari ni...
nampak mcm sakit jerkk....lain dr hari biasa......
jln pong hencot2....plus kengkang lagi....
sungguh la rasa tidak dayanya....nak g toilet pong kena papah dinding jer ari tuh....
dan akhirnya...
alhamdulillah mama dapat gak bertahan kat opis sehingga kol 5.30pm....
huuhuh..
tp yang sedihnya mama balik rumah ptg tu...
terus flatted.....mandi n terus baring jer la dlm blk...
n lagi sedih...masa papa bangunkan utk solat maghrib....
mama mcm tak leh bangun langsung....
terpaksa bongkok2 pi toilet...n papa tolong papahkan....
mama pong apa lagi...jadi sedih sgt la...
papa cakap...jgn la nangis....huuhuh.....makin laju la tangisan mama....
tatau la naper sendi peha belah kanan ni sakit sgt......bisa2 gitu jadinya...
ekceli....masa kecik2 dulu mama ada poblem ngan peha belah kanan ni..
sampai tak leh jln la jugak dedulu ni.....
mama riso sebab tu jerkkk....efek dr history yang lepas...
n masa mama nangis2 mlm td...
mama tgk muka hakim cuak n riso jer dia tgk mama dia nangis..
asik panggil...ma..ma...ma....
mama plok ngan ayat yg sedih....cakap kat hakim...
mama sakit dik...hiihih....cam ayat acting la plok..
tp papa pong cakap menda yang sama kat hakim mlm td...
n mlm td tak dpt main ngan hakim pong...
berkurung dlm blk jerk..
papa alone layan hakim....
sian dia....mama nyer dah tak larat.....

so itu la citernya ari senin tu...
pjg lebar la plok erkkk..
so ari ni jumpa dr. siti...
bla...bla.....mengadu domba mama yang sakit ni...
spt biasa dr reminded us....esok (rabu ler) usia kandungan mama is 36 weeks....
then dr scan....
berat bb dah almost 3 kg now...
n diameter headnya dah 9.5 cm ....
dah scan sema.....dr suh mama wat ctg.....

ctg dilakukan dalam labour room.....
tgk papa yang da boring tunggu mama...
ngantuk la tuh....
proses ctg berlaku dlm masa 30 minutes....
sabo la pa yer....
menurut dr siti ctg scan ni perlu utk detect contraction...
dah ada contraction ke belum mama ni..
hahha..mama yang masih cool....
sakit2 pong sempat peace lagi erkkk...
tingat hakim la ni asik peace jerkk......

n selepas ctg scan....
kena masuk jumpa dr siti lagi sekali....
n dr siti cakap...lom ada contraction lagi ni fidah....
main2 jer ni....braxton hicks erk....gitu la istilahnya kut....ye ker??? ihiih
dr bacakan graph ctg tu kat mama..semanya normal dia kata..
heartbeat pong ok ni....
cuma dia riso pesal sakit sendi peha tu la...
dia takut ada poblem ngan uri jerk...
sebab dulu masa peknen hakim tak dok lak faced masalah gini....
so dr deciced to give mama mc leave for4 days...
starting today until friday....
ekceli...esok mama ada meeting bahagian..
riso gak ekceli tak dpt attend meeting tu...
tp arap sema org dpt paham kondisi saya now.....
insyaAllah by monday next week dah bleh duty..
n next selasa 14/7 my next antenatal appointment...

so...selesai urusan di tawakal hospital..
papa hantar mama ke umah mak teh di bandar sri damansara...
kebetulan mak teh ada urusan di subang....
so tumpang mak teh la blk subang.....
hihih...ari ni dapat jumpa WLW...
hiihih...for the time being mak teh yang pakai WLW ex car kami tuh....
jumpa baby alif yang bam bam ni...
huhuu..semangat tol alif ni...
mama nak pangku lama2 pong tak larat...
sorry yer alif....terpaksa la mama awak letak awak dlm car seat jer la...
mujo la behave good..tak nangis erkk.......masuk car.....diam jerkk...
gud boy la alif ni....
n jumpa jugak....hero number 2 mak teh....
abang aqil....
tp amat la tidak sebulu jika aqil jumpa ngan hakim...
gaduh2 tarik rambut tuh....
huhuuh...sabo jer la....
mujo ngan abg myo ok.....boleh ngam..
cuma ngan ngan aqil la....kureng ngam sket hakim.....

okla...saya dah mencoret panjang lebar dah ni..
mau masuk tdo dulu la....
mentang2 la esok mc ek....
bleh plok tdo lambat2...
ekceli saya n papa hakim baru jer abih melayan desperate housewives ni..
dah lama tak melayan citer ni.....
papa yang sibuk story balik perkembangan citer ni kat mama...
sebab papa pong suka citer para isteri terdesak ni....
selalunya papa tak missed la tgk citer ni....
posted by Mama Hakim @ 7:37 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home