" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, June 10, 2009

2nd day @ Kg...

Agenda pada hari ke 2 di kg....
awal pagi kami 3 beranak keluar ke pekan kuala berang....
beli bf....(breakfast)......yum..yum...dpt makan nasik dagang..kuih lipat...kuih bom inti ikan...
lazat n nikmatnya rasa....kuih bom tu abih mama n papa n hakim mkn dlm car jerk....
huuhuh...rugi lak beli tak bykk....sungguh tamak....ahhahah...
tp betui....inti ikan manis sungguh la...susah no nak cari kat luo dr trg....
kat sini ada kuih bom..tp intinya kacang ijo..not my taste lor.....
dah beli sapan....kami ronda2 kat pasar minggu ari sabtu...
sgt la havoc..lama tak mai...huuhuhu
sempat mama beli sayur2 kg campur....lunch hour kang nak masak rampai sayur kg jer plannya...
then beli buah durian jugak....huuhuh..best isinya....
then beli jugak hitam2 si tampuk manggis....huhuuh....okla jugak rasanya..
tp buahnya agak kecik.....buah tu ekceli mama tanya makcik g jual dr bangkok...
buah tempatan lom musim lagi.....atuk hakim cakap...durian kita insyaAllah luruh lg sebulan..
kat johor pong sama....hahaa....nanti kita blk kg mkn buah lak erkk...
tp kena pulun sebelum mama give birth ni ler....dah pantang nanti leh ker mkn?? huuhuh...
tak bani la plok...
berbalik pada citer kat pasar minggu td...
selepas beli buah ajak papa g beli ayang n ikang plok....
lunch kang nak masak ayam goreng halia sajork...
ringkas n mudah...sebab lepas zohor we have another agenda....

balik dari pasar minggu...
kami 3 beranak sempat singgah kubur arwah mak....
mama kan semalam ptgnya dah sempat kutip batu-batu sungai itu..
so pagi tu terlaksana juga perancangan mama...alhamdulillah....
mama cakap kat hakim ni la kubur nenek...
hakim replied..."ban nenek"...apa ntah...mama pong tak paham ban tu...hihiih..
tak per la....mama nak hakim tau..arwah nenek hakim disemadikan di situ....

sampai jer rumah atuk....bekpes n terus mintak papa bukak durian..
cam tak sabo nk mkn gitu...
padahal sema menda dah mkn...nasi dagang..kuih muihnya....manggis.
selera lagi nak mkn durian..huhuuh..sangat la over tekak n perut ni...hiihihi
selera blk kg..tak per...nevermind.....alang2 dah perut boyot kan....
tp papa cam tak berjaya lak nak bukak durian tuh...
terpaksa mintak pertolongan dari atukk...
baru berjaya...hahahah..durian bangkok tu degil sket kut....

lepas mkn durian...papa kena bersiap utk jadi driver atuk...
biasala musim cuti sekolah ni.....byk beno kenduri kawenkan....
atuk pong busy la....busy nikahkan bakal pasangan pengantin baru....
packed betui jadual atuk cuti2 gini...sampai mlm pong ada....
tak silap mama atuk cakap..musim cuti ni atuk ada 24 appointments as a tok kadi...
so tak dpt la atuk berjalan2 ke rumah anak cucunya.....
ada komitmen yang lebih penting atuk perlu uruskan.....

selepas agenda masak2 utk lunch...
mama bersiap utk ke kola ganu...
mak ngah, kakak, abg lokman, abg myo ikut sekali....
destinasi pertama adalah ke hospital...menziarah mak sedara mama yang baru lepas buat chemo treatment....alhamdulillah..nampak ok keadaannya....bleh borak2 ngan kami...
tp...semalam mak teh msg....melaporkan keadaan mak sedara mama tidak begitu sihat....
semoga cepat sembuh...dan sihat2 la....amiin....
doa kami dari kejauhan....

destinasi berikutnya....
hajat di hati nak ke kedai payang...
nak cari kopok lekor, kepok keping, ikan bilis, sotong kering, ikan kering jugak..
tp melihatkan keadaan yang amat sesak di sana...papa cakap...
"ma aci tak kita tak singgah kedai payang ni..."
"kita g tempat lain ler..."
mama pong ok jer la...
ehuuhuhu..memang sesak ngan kenderaan dari luar trg....huhuuh
yer la...musim cuti....org hantar rombongan kawen la...mesti amik kesempatan shopping kat sini..

terus kami ke seberang takir....
apa lagi pantai teluk ketapang la...
makan2 agenda.....
jom layang gambo ler.....
kat kedai feberet kami....seperti biasa sotong celup tepung, ikan kembung celup tepung, ikan pari celup tepung, udang celup tepung, apa lagi erk menu nya....beehon goreng, kepok lekor, jemput2 pong mama amik sekali.....fish ball n hot dog goreng pong..utk hakim n abg myo...n beveragesnya spt biasa...air nyior la......kecuali hakim n abg myo....hakim sirap suam....abg myo air jagung....
dr seberang takir...singgah ke kawasan runtuhan yang glamor di alaf ini....stadium sultan mizan......ekceli dah nak maghrib sampai area sini.....kalau tgk gambo feeling mcm nothing..tp kalau dah tgk real tu....mcm ada sumthing jugak la.....ala2 mcm kena langgar garuda jer gitu..tak sangka gitu la......

budak kicik busy snapped pic gak.....yer la kami ingat kami jer pengunjung ke situ time tuh...huuhuh..ramai lagi ropernya yg merakamkan kenangan runtuhan itu.....masing2 siap posses berlatarbelakangkan runtuhan...except mama...yang duk dlm car jer...penat dah wes.....

deme semua turun nak tgk dari dekat......tp gelap sket erkkk...snapped guna henpon jer ni....

isk budak kecik ni byk beno snapped gambonya.....

apa yang mama baca kat newspaper....kat tempat kejadian skang menjadi sumber rezeki utk penduduk tempatan....sebab ramai pengunjung datang melawat...masyarakat setempat boleh la berniaga kerepok2, goreng pisang n air minuman kat situ.....huhuuh...bleh jadi sumber rezeki lak erkk....hiihihi
posted by Mama Hakim @ 8:47 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home