" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Sunday, September 13, 2009

Petua Banyakkan Susu Ibu

Tips ni pong saya dapat dari forum cari jugak....
elok untuk dikongsi bersama2...
sharing is caring...
dan memudahkan untuk rujukan saya juga sebenarnya..:)

Pemakanan:
lobak putih
ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg) ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta


Minuman:
air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan
buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba


Supplement yg perlu ambik:
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Utk urutan plak:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF

Masa pengepaman:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalou kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering
jgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal

Ubat

Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)

1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)


Cara-cara Lain

1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal
posted by Mama Hakim @ 1:14 PM  

8 Comments:

At August 16, 2010 at 12:28 AM , Blogger SYaMiLa said...

  salam....tq for sharing..sya ambik utk tepek kt blog yea...credit utk tuan rumah... =)  

 
At November 10, 2010 at 10:07 AM , Blogger n.a.n.i.e said...

  thanks for sharing this info. da lama nak cari petua ni.. da macam2 makan tapi susu makin kurang. may b coz da langgar pantang. minum banyak sgt ice..huhu..  

 
At January 30, 2011 at 9:55 PM , Blogger Wizana binti Abd. Jalil said...

  nak share jugak, boleh?  

 
At February 4, 2011 at 10:17 PM , Blogger Wanita Mutalib said...

  sangat membantu.
time kasih :)  

 
At April 26, 2011 at 10:06 PM , Blogger sheky said...

  suka sgt2....penerangan yg sgt clean n clear! mintak share =)  

 
At May 1, 2011 at 5:37 PM , Blogger wawa iskandar said...

  thanks for sharing
www.wawaiskandar.blogspot.com  

 
At May 4, 2011 at 4:17 PM , Blogger Nuryuazzila said...

  tq sesangat ..lega sikit bile baca info ni kalau tak susah ati je susu cam kurang...huhuhuuu  

 
At September 7, 2011 at 2:49 PM , Blogger norulhuda said...

  tq......  

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home