" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Sunday, October 11, 2009

Menziarahi Pusara Bonda

Pagi raya pertama
selepas solat sunat aidilfitri
kami seluruh keluarga menziarah
kubur arwah mak...

raya pertama tanpa arwah mak..
terasa sangat kehilangannya..
lebih2 lagi aiciknya
mlm raya kami berborak 4 beradik sambil bersiap di dapur...
aicik bercerita itu ini..
tp nampak dari air matanya dia rindukan arwah mak..
akhirnya masing2 tdo ngan mata merah...
al-fatihah untuk arwah mak.....

dan pagi raya itu...
aicik makin sedih....
dia bangun solat subuh..
dan bertanyakan ayah samada ayah dah membayar belum zakat fitrah utk dia...
mama pong sebak masa tu..
dan aicik naik tido balik ketingkat atah...
dan ropernya...
aicik tak bersama ngan kami menziarah kubur mak
balik dr kubur...
sian aicik...balik dr kubur arwah mak
kelihatan merah menyala mata aicik...
menangis lagi....
dan aicik menyusul seorang diri menziarah kubur mak...
n kami sema tau...
aicik ingat kat arwah mak.....
sian aicik....
sama2 kita doakan moga arwah mak tenang di sana..
di tempatkan di kalangan hambaNya yang terpilih..
amiinnnn

kami sampai di kubur dah ramai orang di sana...
ropernya atuk n aihim dah ada sana...
dari masjid ayah n aihim singgah sana dulu..
biasanya tahun2 lepas..
ayah lepas solat sunat balik rumah dulu...
makan2 dulu....
tahun ni rutin sudah berubah.....
keluarga aihim menunggu di sebelah kubur arwah mak..

bila sema org dah sampai...
atuk leads bacaan yassin dan doa....



antara cucu2 yang datang menziarah

atuk dan cucu2 nya...
seriusnya si najib tu..
mikir masalah negara ker?
aingah famili...
kebetulan kubur ayah pada aingah sebelah kubur arwah mak...

bersalaman ngan keluarga kak yah...
ni kubur arawah mal kalsom..
cucu saudara arwah mak...

aicik sedi n papa borak apa tu yer....
rancak nampaknya....
aicik sedi ni kezen mama..
same age...
my x skulmate n classmate gak...
still single n available lagi ni..
rasanya la..
pandai2 plok mama ni yer....
ayah de...
dah nak balik dah..
mak denya...
warning kat amirul yang meniti atah blok kubur tuh....
alif bam n mama nyer....
agaknya apa yang kami pandang tu erkk..
sema duk pandang objek yang sama....


possed 4 beranak selepas balik dr kubur..
tahun pertama beraya tanpa arwah mak di sisi kami sekeluarga...
apa pong kami redha kembalinya arwah mak ke rahmat Ilahi....
posted by Mama Hakim @ 12:08 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home