" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Wednesday, July 18, 2012

"Cuti" Panjang

2 minggu lepas saya mendapat cuti panjang...
5-13 julai...
5 hari kena admit....
selebihnya mc di rumah...
sakit apa??
mulanya demam panas...
panas sampai cecah 40
sampai menggigil..
mulanya saya suspek kena dengue fever....
tp....result dr blood test sema adalah ok belaka...
hari2 amik blood...dah lali dah rasanya..
dan saya requested ngan doc hisyam utk wat blood utk leptospirosis jugak..
(memandai saya je mintak2 itu ini....tp takut la bila ingatkan arwah din beramboi + izwan pilus tu + arwah x skulmate saya....)
cuak jugakkan.....demam tinggi2 sgt ni......
disebabkan blood sema ok..
so doc hisyam requested suh buat ultra sound...
cek organ2 dalam perut....
teng teng di sini la..
sangat berdebar utk mengetahui resultnya.....
actlly saya sempat berborak ngan pegawai yg melakukan ujian ultra sound tu...
any abnormality ke nampak kat organ saya???
dia replied : ada sket...tp tunggu doc hisyam yang review kat puan nanti...
hehehhe
suspens jgk nak tunggu doc hisyam dtg review kat wad saya petang tu...
dan perkhabaran itu ropernya....
ada stones @ kidneys saya ni....
so doc hisyam referred saya kepada consultant urology...
doc norman dublin....
menurut doc norman result dr ultra sound tu....
the stones agak besar jua la...
bersaiz 1.1 cm....
so kena laser + operation..
uwaaaaaaaaaaaaaaaaa tatutttt la dgr....
terus teringatkan anakanda2 saya ni......huuhuhu...
ya Allah dugaan betul ni.....
then esoknya saya diarahkan utk buat ct scan....
dan result dr ct scan...
alhamdulillah....
gud newsnya saya tak perlu operate...
sebab just small stones @ kidneys....both kidneys....kiri n kana....
tp yg bad newsnya...
ada 5 stones ....agak bykla..
tp doc norman cakap....dia boleh bg ubat jer utk pecahkan itu batu...
no need an operation procedure + laser....
la ni blom start consume ubat lagi..
agak berdebar2 nak consume ubat ni....
27 julai ni follow up check up saya ngan dr norman....
sebab dr norman nak suh suh saya cool n rilex dulu...
demam dah cure betul2 baru turn nak merawat itu stones....
dalam debaran + suspend tu sempat saya bertanya doc norman....
apa penyebab kepada tumbuhnya stones ni...
dia kata may be:
1) tahan kencing....
2) kurang minum air kosong....
3) over protein pun bleh jadi jgk.....(over makan ayam + ikan + daging)
4) makan seafood lebih2 pun tak boleh jgk ok.....as ikan bilis n etc la......

so now kena control la diet pemakanan saya...
seafood for now saya stopkan...
daging+ikan+ayam saya masih ambil...tp dlm kuantiti yg sedikit..
saya lebihkan sayur2 an....

dan sy jugak sempat google tips utk merawat  batu karang...
antara yg saya jumpa adalah :
1) minum air kosong dalam jumlah yg byk....
2) amalkan minum air bali....
3) sup lobak putih / jus lobak putih....
4) air zam zam....






semoga saya kembali sembuh...
dan diberi kesihatan yang berpanjangan...
amin.....

posted by Mama Hakim @ 2:01 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home