" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Friday, January 18, 2008

Trifle sayang-sayang....:)


hahahha.....trifle sayang-sayang ni memberi seribu makna pada mama....ekceli di sebalik the making of the trifle mlm td ada cerita yang tersendiri buat mama n papa....itew sebab mama trifle ni namanya trifle sayang-sayang....ekkekke.....


ok..ari ni ari jumaat..mlm td mama manages to make a simple trifle utk di bawa ke opis....ekceli ari ni dept. mama (ICT Services) ada meeting n mkn2 agenda pukul 3.30 pm...so utk tambah2 makanan yg diorder, mama dgn happy nak bwk trifle ke opis....yer la.....mama skang pong tgh menghitung hari to end my services at unitar....so bila lagi mama nak jamu kengkawan mama kat ict.....dulu kat FIT lain......tinggal lebih kurang..kureng lebih 2 weeks lagi di sini....cam terasa sudah kesedihan itew dtg mengetuk ding dong..ding dong ...di satu sudut hati mama ni..kengkawan sini....auntie ita, auntie nor, auntie mas n yang lain2 lagi la.......tp....itew la......hahahha....ok..mama hakim tanak sedih2 la hari jumaat ni....hari jumaat tak mo sedih2 tauuu..:)....


ok berbalik pada kisah trifle td.....kesempatan ni mama coretkan serba sedikit...ramuan ekekke...ramuan tu mcm nak masak rendang tok la plok......tp itew la...apa isi kandungan trilfe sayang-sayang mama ni k..mana tahu ada if ada pembaca blog amirul hakim ni berkenan nak buat trifle ni leh la cuba diam2..tak yah mintak resepi ngan mama hakim nih....cuba jgn tak cuba....esp to auntie noni...ari tu kan saya janji nak kasik resepi trifle utk awakkan....mana tahu nanti leh cuba buat desserts ni bila blk penang nanti...apa macam..??...ekkekeke...kalau best tu boleh la share2 ngan kengkawan yg lain..kalau tak best tu dendiam jer la..kkk....yer la mama hakim ni amatuer lagi ekceli bab cooking-cooking neh.....arap2 masing understood oredi la...:) ok...byk plok mama hakim melalut di pagi jumaat yg hening plus syahdu nie..akkakka....


ok....mama tuliskan dr layer paling bawah yer...apa yg ada....

1) lapisan paling bawah -swiss roll kek....perisa pandan....mama beli sebijik jerkk...harus dipotong...bio jadi bulat.....then susun dalam bekas kaca yg transparent utk tujuan decoration la ni..bio nampak menarik....:)

2) lapisan kedua - tepung kastard 4 sudu bancuh ngan air sejuk + susu ideal + air dr buah dlm tin selepas ditoskan buah2 tu...paham tak ni ekrkk..) masak dulu bahan2 ni sema....masak susu ideal ngan air buah dlm tin dulu..then nampak mendidih tu masukkan bancuhan kastad td....kacau jgn tak kacau lak erkk..sebab kastad ni cepat hanget la.....then api tu kecil jer erk....jgn guna api besar.....tak elok utk kastad tu...ok dah mendidih tu.....cedok elok2 n tuangkan sedikit demi sedikit kastad atah kek tuh.....kalau nak elok lagi sebelum taruh kastad atah kek tu..letak sedikit air dr buah2an dlm tin ke atas kek...kalau tak nak pong tak per...ikut suka ati kita la kan..kita yg nak mkn erkk...:)

3) lapisan ketiga.....beli buah2 campur yg dlm tin tu.....then sampai umah bukak tin toskan air dia.....air dia td curah kan sedikit atah kek yang telah disusun atur dlm bekas kaca tu...kalau yg nak curah..kalau tak nak tak per....:) ok agak2..kastad tu dah nampak solid elok atah kek tu....dengan daya kreativiti yg kalian ada susun atur buah2an tadi atah kastad tu....susuan la cam ner pong asal mata kalian n seben2 masing nampak sungguh menyelerakan utk dimakan...

4) lapisan keempat....beli serbuk jeli nona dalam paket yg byk perisa tu....ada strawberry, mango, lemon ntah apa lagi mama lupa....tp kalau nak cantik trifle tu beli yg kolor menarik mcm kolot merah gitu lawa gak..tp semalam mama g giant ada perisa mango jer..mango kuningkan...kureng sket la...tp terpaksa beli gak la dr tak do langsungkan....then masakkan jeli itew ikut arahan kat kotak tu.....sebelum tu...mama rasa utk hidangan mcm mama dlm gambar tu leh guna sekotak jerk.....ok dah masak....tuangkan jeli tu atah layer buah2an tadi....

5) lapisan kelima....agak2 dah stable jeli tu....sediakn plok....yogurt any brand yang anda suka utk taruh atah jeli tu.....mama tu guna a cup of yogurt jerkk..sebab mama berangan yogurt ada 2 cup dlm esbox...blk2 bukak pintu ada 1 jerkk..so nampak yogurt tu cenonit jer la...tp mama have idea...kunun sket kreatif....mama tak boleh ratakan sema yogurt atah jeli....so mama kena masukkan dlm plastik n buat lubang kat ujung....picit sket2......gitu la......letak yogurt ni dgn tujuan utk trifle kita rasa lemak2 berkrim sket....

6) lapisan keenam...ni mama ngada2 nak letak ni..tak letak pong tak per.....potong la apa2 buah..mcm pic ker...epal ker...potong kecik2 taruh atah sekali....bio napok koho comella....mcm mama taruh potongan anggur hijau jerk.....


ok tu jerkk..selamat mencuba yer...senang jer ekceli trifle ni....tapi nampak mcm byk lak kena buatkan...sebab byk mama melalut kut....ahahhahah...

posted by Mama Hakim @ 8:16 AM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home