" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Thursday, December 6, 2007

Mama's Beads Embroidery Project...:)

baju pink ni..mama upah masa raya 2006...tp tak pakai pong sebab peknen masa tu....beads kat baju ni mama upah ngan tailor hani sri fashion.....kain ni abg halim beli @ india...tatau which part of india..bangalore....delhi.....mangalore or chennai....tp mama suka material dia....very soft n ringan..mcm silk.....nanti abg halim nak blk mesia...mama nak kirim lg....take note yer abg halim...mak ndah nak baju yg material same with this one....:) blk lenkali pong tak per....pattern sulaman maniknya slanting beads (beriring selapis)
baju ijo ni....present from papa masa bercintan cintun dulu kekke...papa pong ekceli dpt kain ni masa berkunjung ke rumah MB Pahang....yg ni beadsnya mama upah ngan kak hani sri fashion gak...pattern jahitan maniknya double slanting (manik beriring 2 lapis)
ok...ni baju pertama mama jahit beads by myself....patternnya double slanting....mama suka jahit manik kat bwh lengan n kat bwh baju.....
yg ni mama jahit sendiri jugak....pattern kat bwh lengan tu is....braided(simpulan tocang) n pattern kat bwh baju is double slanting jerk....
ok baju ni mama jahit beads kat lengan baju jerkk...patternya braided mix ngan bunga bintang....bwh baju mama rasa tak perlu beads sebab baju ni mcm dah sarat sket sebab material kain ala2 songket....
ok yg ni....kat lengan mama upah org jahitkan..patternnya double slanting ngan bunga bintang....kat bwh baju mama jahit sendiri..pattern double slanting....
ok....baju ni..mama buat baju kebaya riau.....kat lengan double slanting....kat belahan depan baju kebaya tu...mama guna pattern jahit jelujur n mixkan dengan bunga bintang....

first project mama hakim in beads embroidery.....cubaan pertama.....detail tentang pattern jahitan nanti akan diupdate.....mungkin esok..insyaAllah..today very busy with new hris system la....


ok sambung balik...seperti yang dijanjikan semalam....mama sambung balik citer pesal sulaman manik ni.....hahhah....kebetulan pagi ni mama sampai awal @ opis....7.45 pg dah sampai....dah sampai tu punch in dulu then g beli roti canai kat restoran utara then....naik 2 floor pong tadak org lg...so turun blk la....mama takut ekceli sebab gelap lg kat atah tu....then baca paper kat bwh dulu....n akak cleaner meng'offer'kan dirinya utk escort mama ke dept mama....:) tq yer akak cleaner...:) kekke.....walaupon tahu dia tak baca blog hakim ni...ekek..tp td dah ckp terima kasih kat dia....

ok...berbalik tu sulaman manik plok.....ekceli mama belajo jahit manik ni saja2 nak try boleh tak mama buat kija yg menuntut kesabaran dan ketekunan sebegini.....n other than that.....nampak baju yg taruh beads ni lawa2....nampak more luxury....nampak more vogue.....n kalau upah tailor jahit kat KL ni mahunya cecah ratus2 upahnya..sekali upah jahit baju la.....mama pernah anto 4 pasang baju mama jahit beads kat tailor @ medan mara.....skang ni akak tailor tu dah pindah maju junction.....boutique hani sri fashion.....paling kureng sepasang baju rm130...only for upah jahit baju n taruh beads...bagi mama mahal gak tu..tp nak bergaya punya pesal sanggup..tp since dah ada baby ni....hakim la.....rasa mcm dgn harga sebegitu mama dah boleh susu hakim 3 tin kat tesco xtra....eekkeke...so apa kata mama belajo jahit beads sendiri..jimat sket.....dah ada baby ni kena la pandai berjimat cermat.....bergaya jugak..tp dgn cara budget berhemah....:) insyaAllah hidup lebih berkat..:) so utk baju raya mama tahun 2007 ni...mama suh tailor mama jahitkan sahaja.....dia tanya tak nak psg beads ker?? mama kata tak per la...i pasang sendiri...:) projek menjahit beads ni mama buat masa time hakim tdo....bulan poser dulu.....weekend tadak kija kan....tak masak so jahit beads jer la...then mlm2 selepas hakim tdo.....:) kalau mama jahit skang ni rasanya mcm tak boleh jer sebab skang hakim dah byk jaga dr tdonya...yer la...dia hakim makin membesarkan.....byk routinenya berubah....

plan nak tambah lagi skil jahitan manik..tp time is constraint now....tp i'll try gak coming soon....:)

posted by Mama Hakim @ 12:25 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home